Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Grappig dat je dat ook opviel. Ik liet de foto van Boyko net ook aan mijn vriend zien omdat hij daar zo volwassen lijkt. Met canicross (maar bijvoorbeeld ook fietsen) is het snel te warm. Boven de 20 Graden vind ik voor elke hond te warm. Met June loop ik wel rond de 20 graden, voor Boyko was het vandaag met 15 graden goed te doen. 20 graden is voor hem denk ik te warm, hij maakt zich nogal snel druk en gaat dan over zijn eigen grenzen.
Bij canicross is een zomerstop dan ook heel gebruikelijk.
In de zomer is het hier soms 40 graden of zelfs nog warmer dus dan kunnen we sowieso weinig doen, zeker niet sporten. Zelfs Boyko was afgelopen zomer dan rustig. Gelukkig houd ik juist wel van warme zomers, dan geniet er nog iemand van.
Haha Durbuy ben ik weleens geweest en de foto's lijken net Durbuy. Heb je nog iets om naar uit te kijken.
Het jasje staat Oscar wel schattig trouwens. Heeft hij het ook echt koud tijdens het wandelen?
Wat een heerlijke wandelomgevingen hebben jullie
@ Hannah. Wat leuk dat je gaat canicrossen met Boyko. Ik jog nog steeds drie keer in de week met Zeno. Helaas afgelopen vrijdag niet zo'n leuke ervaring gehad: twee honden die los schoten van hun baasje en op Zeno afdenderden. Het liefst zou ik niet stil gaan staan, maar ik kon geen kant op: een grote hond voor me en een grote hond achter me. Gelukkig liep het met een sisser af. Maar pff... zo stressvol! Ik hoop dat het baasje zich beseft dat haar honden aangereden hadden kunnen worden, want ze staken beide een (regelmatig vrij drukke) weg over.
@ Lara. Wow, wat knap dat Oscar zo rustig bleef in de wasstraat. Ik denk dat Zeno dat toch wel wat intimiderend zou vinden, al verwacht ik ook niet dat hij zou blaffen.
@ Femke. Oei, een loslopende teef in losloopgebied. Ik kan me nog herinneren dat ik in een park een vergelijkbare situatie met Zeno heb gehad. Hij twijfelde ook geen moment en zat er al bovenop (dat hoef je ze niet te leren ). Ik denk dat overigens dat de eigenaar had onderschat dat zijn hond (labrador) zo vroeg loops zou worden. Dus hij liet zijn loopse hond niet expres los in het park.
@ Carlien. Beterschap voor Harm.
@CatnDog, leuk dat je nog aan het joggen bent. Loslopende honden kunnen dan inderdaad storend zijn, zeker als ze zomaar een weg oversteken.
@Lara, oeh ja vochtige kou dat is niet lekker. Voor het schoonmaken is het ook wel handig inderdaad...
Wat een fantastische wandelgebieden, wauw!
@CatnDog, dat lijkt me echt geen fijn situatie! Gelukkig liep het met een sisser af...
Ik ben zelf ook met Harm begonnen met hardlopen, maar dat is nog niet zon succes haha. Helemaal niet erg hoor, we komen er wel maar er zijn wel wat dingen waar ik tegenaan loop en niet zo goed weet hoe ik daar het beste mee omga. Mogelijk hebben jullie tips?
- we doen interval training( met name voor mijn eigen conditie nu nog wel fijn) en we houden het nog een beetje kort voor de concentratie van Harm, want die heeft de spanningsboog van een ei. Maar ik merk dat de eerste 1 a 2 intervallen hardlopen hij heel hoog in zn energie zit en dan gaat opspringen/happen/lijn pakken etc. Hoe ga ik daar het beste mee om? Ik heb geprobeerd te negeren en lijn kort houden, dat hielp niet. Ook geprobeerd een flostouw mee te geven, dat lijkt aardig te helpen maar na x-aantal meter laat hij die gewoon vallen en hobbelt lekker verder, dat heb ik soms pas door als hij weer gaat springen waardoor we eerst een stukje terug moeten rennen om dat flostouw te halen, waarna hij dan ineens weer heeel graag het flostouw vast wil houden om hem vervolgens weer te laten vallen.. clown.. En ik heb geprobeerd te stoppen en 'zit' te doen, met een beloning, dat werkte het beste maar dan onderbreek ik dus het hardlopen(niet erg opzich) en moet ik voertjes mee terwijl ik van plan was dat niet te doen omdat ik mijn handen vrij wil houden dus met stembeloning wil werken.
- de 3e en (soms) 4e interval gaan vaak stukken beter en vanmorgen bijna vlekkeloos, ik ben dan nu elke keer daar gestopt. Omdat ik dan eindig met een succes zeg maar, of zouden jullie dan juist nog 1 of 2 x doorgaan? Kan qua energie bij mij prima. Bij Harm normaal gesproken ook.
- tussen het hardlopen door, dus de wandel-intervallen zeg maar, zwermt Harm alle kanten om mij heen, echt trekken doet ie niet en ook snuffelen niet, hij lijkt door te hebben dat dat hierbij niet de bedoeling is. Maar hij draait wel rondjes, loopt links, dan rechts even achter langs etc. Moet ik hem strak aan 1 kant houden of komt dat wel straks?
Ik zou het wat meer op gaan splitsen en dus aparte trainingen met en zonder Harm doen. Dan kan je je tijdens je eigen trainingen focussen op het lopen en je schema. Tijdens de trainingen met Harm kan je je aan hem aanpassen en focussen op het netjes meelopen. Dan kan je daar wat losser mee omgaan, zonder dat je voor je gevoel teveel van je schema afwijkt of opgehouden wordt. Als het stoppen en zitten werkt zou ik daar denk ik mee verder gaan. Het is altijd een beetje zoeken, soms werkt het als er nog iemand mee loopt maar soms raken ze daardoor juist meer afgeleid. Zo is het ook met een flos, Boyko raakt dan juist heel opgewonden. Daarnaast vraag ik me af of ze met een flos eigenlijk ook niet gewoon iets anders aan het doen zijn en toevallig meelopen maar niet echt doorhebben en leren wat de bedoeling is? Ik zou inderdaad altijd afsluiten met een succesvolle sessie. Het is ook wel normaal hoor dat het in het begin wat wiebelig gaat, het is een nieuwe activiteit en ze moeten door krijgen wat er van ze verwacht wordt.
Ik ren met Boyko nu alleen nog korte stukjes en tussendoor laat ik hem juist vrij zijn ding doen en snuffelen (wel aan de lijn en daar geef ik hem eerst toestemming voor). Ik doe bij het canicross tuig ook altijd een halsband om en op de rust momenten doe ik de lijn aan de halsband en mag hij snuffelen.
Leuk dat jullie al gaan trainen met de honden. Mijn zoon staat daar ook voor te popelen maar moet een puppy daar niet eerst volgroeid voor zijn? Of zijn jullie pubers al volledig ontwikkeld lichamelijk? Anderzijds rent Billie nu ook wel wild los heen en weer op het strand en in de duinen, dan is een gecontroleerde training misschien interessanter?
Wij moeten deze maand een klein bedragje extra betalen om weer voor de rest van het jaar in orde te zijn voor ons lidmaatschap van de hondenschool (de hoofdmoot betaalden we al eerder). Alleen twijfel ik of we nog zullen gaan. We zijn sinds voor de winterstop niet meer geweest, ook niet nu ze heropgestart zijn. De laatste keren kreeg Billie namelijk echt problemen met de luchtpijp. Een rare hoest/kokhalsgeluiden bij de minste druk op de halsband, soms zelfs bij opwinding los. Nu loopt ze al zeker meer dan een maand enkel met tuigje (met halsband voor noodgevallen) en die hoest heb ik nu al een tijdje niet meer gehoord.
Enerzijds deed ze haar oefeningetjes goed, ze mocht naar groep 3 waar ze echt voorbereiden op het KKUSH gehoorzaamheidsbrevet. Maar de start van de lessen is moeilijk. Als we aankomen op de terreinen blijft ze als een gek trekken naar de andere honden, en ook bij de traditionele eerste oefening nl. kriskras door elkaar heen lopen staat ze zelfs soms op haar achterste poten om bij de andere honden te geraken. De oefeningen vanuit rust en op enige afstand van de anderen gaan wel goed. Maar telkens dat langdurig trekken is echt niet goed voor haar nek. Ik wil haar geen blijvende schade berokkenen en een tuigje is helaas verboden. Daarom dat ik nu echt twijfel of we nog verder naar die school zullen gaan.
Thuis op wandelingen valt het mee om een hond op een afstandje te kruisen, eens voorbij draait ze zich wel telkens om en staat ze stil om de gepasseerde hond te bekijken. Maar als er een hond achter ons loopt, zelfs op redelijk grote afstand, gaat ze altijd zitten en weigert ze koppig verder te lopen. Als ze los loopt is ze flinker, dan wil ze ons absoluut niet kwijt geraken, maar aangelijnd begint ze toch steeds meer van die kuren te krijgen. Weigeren verder te lopen als we weg gaan van het strand, is ook zo'n voorbeeld.
Moeilijk om zo'n grote hond dan mee te slepen. En voor lekkere voertjes doet ze het niet, en als het daarmee al uitzonderlijk eens lukt, gaat ze direct terug in staking eens de buit binnen is. Ook speeltjes interesseren haar op zo'n moment niet.
Ik zit dus met wat onzekerheden en vragen. Zou ik het risico met de hals nemen en toch naar de hondenschool blijven gaan? Als ik op dit forum lees hoe veel echt jonge pups al langdurig het blijf-commando op een matje kunnen opvolgen terwijl hun eigenaren hele maaltijden op het gemak op tafel kunnen toveren, dan besef ik dat die discipline hier toch wat ontbreekt. Mss dat het drillen in de hondenschool dan wel nuttig kan zijn.
En niet alleen dat. Ook op commando snuffelen enz. zoals ik lees bij Boyko is toch handiger dan Billie, die snuffelt wanneer het haar uitkomt. Ik voel dat ik dringend wat veeleisender mag worden, ik ben veel te lang gewoon blij geweest dat ze niet begon te happen waardoor ik te tolerant werd voor ander 'ongewenst gedrag', vrees ik. Mss kan een hondenschool daarbij wel nuttig blijven?
En hoe reageer ik het best op haar veelvuldige 'zitstakingen'? Zeker met het tuigje voel ik me op zo'n momenten nogal machteloos. Met een halsband kan ik haar meer echt fysiek dwingen om te volgen, maar dat vermijd ik net liever.
Om te eindigen met een positieve noot: binnen lijkt Billie haar rust enigszins teruggevonden te hebben. Ze sloft wat heen en weer, gaat nu hier eens liggen, dan daar en ze staat niet meer de hele tijd in mijn nek te hijgen met dwingende ogen die vragen wat we nu weer eens gaan doen. En daarnaast speelt ze heel graag in haar eentje in de tuin, wat mij ook even wat ademruimte geeft.
Het hangt af van welke sport je wilt doen hoe lang je het beste kan wachten. Er zijn sowieso verschillende meningen over wel of niet vroeg beginnen. Kleine honden zijn eerder volgroeid dan grote honden. Voor kleine honden is 12 maanden een gangbaar advies en voor grotere honden 14 maanden. Teveel belasting op jonge leeftijd is niet goed. Wat dan precies teveel is is natuurlijk best een grijs gebied. Beweging is gezond ook voor jonge honden maar verkeerde, teveel of juist te weinig beweging kan negatieve gevolgen hebben. Bij sporten met veel piekbelasting, bijvoorbeeld springen (vooral het landen is zwaar) wenden en trekken moet je hier rekening mee houden. Gewoon samen joggen met een hond kan je rustig aan denk ik wel iets eerder mee beginnen. Het hangt ook van de doelstelling af. Wil je voor een halve marathon trainen dan vind ik dat de hond minimaal twee jaar moet zijn (maar dat is een mening, gebaseerd op het sluiten van de laatste groeischijven met 24 maanden). Ik loop met Boyko sinds kort hele kleine stukjes waarbij hij trekt met veel rust tussendoor. Ik train nu nog niet conditioneel naar een bepaalde afstand (vooral omdat ik dat mentaal nog teveel vind). Ik ben hem nu puur het concept aan het aanleren. In de zomer krijgt hij een paar maanden rust en komend najaar zou ik het weer op willen pakken en hem conditioneel verder trainen. Boyko is in ieder geval 14 maanden (ik denk zelfs nog iets ouder) dus ook een stukje ouder dan Billie.
Ik ben zelf nooit naar een hondenschool geweest omdat June te bang was met Boyko niet omdat er hier geen hondenscholen zijn. Toen June minder bang was heb ik één les gevolgd maar ik vond het veel te hectisch en had het idee dat de trainster ook niet heel bekwaam was. Ik ben dan ook niet meer terug geweest.
Misschien kan je in ieder geval overleggen of je ook met een tuigje mag komen aangezien ze last heeft van een halsband. Als dat niet mag vind ik het wat vreemd, dat ze dan liever hebben dat je je hond beschadigd dan dat ze hun beleid aanpassen. Als je met een tuigje welkom bent zou ik gewoon kijken of je er zelf nog behoefte aan hebt. Ik heb eigenlijk de indruk dat het best goed gaat dus dat je het zonder hondenschool ook zou redden. Het enige dat je af en toe in de weg lijkt te zitten is onzekerheid. Als de hondenschool je daarbij helpt kan het verstandig zijn om weer te gaan bijvoorbeeld. Als je er juist onzekerder van wordt zou ik wegblijven.
Wat betreft het snuffelen dat gaat ook niet zo perfect als ik het omschreef hoor. Het is meer dat ik niet wil dat hij tijdens het canicrossen snuffelt, dus dan neem ik hem direct mee. Hij begrijpt het commando 'door' (dus negeren en doorlopen) redelijk maar dat volgt hij ook niet altijd op. Het verschil is dat ik hem tijdens de rust daarin vrijlaat, uiteindelijk gaat hij dan (hoop ik) begrijpen dat het soms niet geaccepteerd wordt en hij ook voldoende momenten krijgt om het wel te doen. Het scheelt ook dat hij het rennen leuk vindt dus zich daar meestal op richt. Ook is de omgeving hier heel prikkelarm. De foto met canicrosstuig heb ik gemaakt aan de grens van onze tuin, dus dat maakt het voor hem ook makkelijker.
Zitstakingen kunnen verschillende redenen hebben, soms hebben ze tijd nodig om iets te observeren, dan laat ik ze de tijd nemen. Soms doet Boyko het echt uit protest, nadat ik hem roep gaat hij zitten/liggen om bij dat ene geurtje te kunnen blijven. Dan push ik hem wel om door te lopen, dan is hij volgens mij gewoon de grens aan het opzoeken. Als hij echt niet mee wil til ik hem soms gewoon op en zet ik hem een paar meter verder weer neer. Ik wil niet zover komen dat ik aan hem ga staan trekken maar wil hem dan ook niet zijn zin geven dus dan maar even optillen.
Zou in gesprek gaan over tuiggebruik. Bij ons staat het vrij, enige wat verboden is zijn slipkettingen en halfcheck. Die laatste gebruik ik eigenlijk buiten voor het gemak.. maar op cursus hebben ze braaf een normale halsband.
Manier van trainen bij ons, als voorbeeld blijf oefening is absoluut geen drillen. Alles telkens in kleine stapjes. Niet te ver weglopen om te voorkomen dat de hond "de fout" in kan gaan. Dan rustig dat steeds verder uitbreiden.
Laatst voor het eerst zelf gekeken of we onze ruggen konden toekeren, tot nu toe liepen we steeds achteruit weg. Kleine stapjes dus om de hond zonder straf of eisen dat deze blijft liggen gaat begrijpen wat er verwacht wordt.
Ook zijn er op training nu schermpjes geplaatst tussen de trainingsplekken. Zodat de honden niet continue bij uitleg afgeleid worden. Met loopoefeningen zien ze elkaar uiteraard wel. Moet zeggen dat het voor Glory erg prettig werkt, ze is veel meer "bij de les".
--
Met Billy zou ik op strand iets eerder aanlijnen, belonen voeren spelen en doorlopen ipv direct strand af te gaan. Looptempo iets verhogen zodat je in een voortgaande beweging kan blijven.. desnoods de oefening indien al aangeleerd "volg" even gebruiken, maar bij voorkeur spelen enthousiast proberen te doen zonder dat ze weer in de hyperstand gaat. Al begrijp ik dat dat lastig is, onze herder kon bij versnellen of druk spel dus ook ineens te rap doorschieten in springen en toch weer happen, blijft echt voor jou balans zien te vinden in mate van jouw eigen enthousiasme en motivatie.
--
Bij gaan zitten en schrap zetten zou ik toch echt bij kop en kont pakken (tuig) en haar op 4 poten zetten met een dwingende stem. "Nu doorlopen! Kom op!". Net als eerder toen je het echt zat was, je haar echt wist te bereiken.
Misschien is Billy ook wel een hond die op voorhand moet horen wat de bedoeling is.. Op strand bijvoorbeeld geef ik vaak de honden aan "nou nog 1x dan (bal gooien) en dan gaan we naar huis!". Vaak tussentijds bij je blijven roepen, belonen en weer vrij geven is ook iets wat ik hier altijd blijf doen, dat zijn van die repeterende oefeningen die nooit kwaad kunnen.
--
Veeleisender vind ik geen goed woord, ik denk dat je bij haar er goed aan doet om die grens tussen wat jij ok en niet ok vindt samen met je gezin wat consequenter kan doorpakken. Niet dat ze er bij jou niet meer mee wegkomt, en bij je dochter bijvoorbeeld weer wel bepaalde dingen kan/mag doen.
Of je bij die school moet blijven durf ik niet in te adviseren. Gaan je kinderen en je man ook mee, of mag dat ook niet?
School waar ik heen ga was ik eerst wat sceptisch over omdat er echt héél beloningsgericht gewerkt werd en ik zelf toch wat korter door de bocht gewend was te reageren in de opvoeding bij de vorige honden. Maar als ik nu merk hoeveel ik al heb geleerd, hoe leuk de hond het vindt als we zeggen "we gaan naar school!" dan ben ik blij met de keuze.
--
En sommige honden blijven trouwens hyper hoor. Met de achtjarige herder ben ik een les detectie gaan doen. Hij werd op een bepaald moment helemaal hyper bij belonen en een goed zo knul.. ging met autobanden aan de haal, sprong keihard tegen instructrice op en dat soort zottigheid. Moest hem dus wel tot de orde roepen, onder appel en vanuit rust pas weer de oefening laten herhalen. Het zit er nu eenmaal in, maar als je eenmaal weet hoe je de rust weer terug erin kan krijgen heb je er de meest fantastische honden aan, die domweg graag iets willen doen.
Je zou dus ook naar dat soort lessen kunnen kijken, hoe je aanleert dat ze in de zit of af moet weet je wel. Maar misschien bereik je haar beter als je een ander soort uitdaging voor haar zoekt om samen te doen.
En dat stokken en kuchen. Glory had dat laatst, we gingen een kleine lift in maar stonden er even niet bij stil dat zij nog nooit een lift had betreden. Volledig in paniek, hangen in die lijn en weg willen komen tot kuchen en kokken aan toe.
Het was in haar geval echt pure hoge emotie in combi met dus de druk van de halsband dat ze daar dus last van kreeg.
Op de trainingen heeft ze dat niet, maar wederom omdat tijdens trainingen ook geen druk wordt gelegd op de honden. Ze hoeven dus niet in verzet, willen wegkomen of overmatig blijven trekken naar andere honden omdat sowieso het aantal honden beperkt is (maximaal 4) en je leert, maar het wordt wel leuk gehouden. Als ik iets niet snap, dan wordt het persoonlijk nog eens uitgelegd (aanleren aan de voet laatst, ik liep maar te stuntelen met hand en voertje whaha en wist totaal niet hoe ik het mijn andere honden dan had aangeleerd.. ook zo stom..) Denk dat je beiden alleen goed kunt leren als je je ook prettig voelt bij trainers en vereniging.
Wat leuk!
Hier wat tips; althans hoe ik het aan heb gepakt:
Ik ben, toen Zeno rond een jaar oud was, eerst begonnen met hem leren naast de fiets te lopen. Toen hij dat netjes kon (dus zonder te trekken of crazy enthousiast te worden aan het begin), ben ik pas gaan hardlopen.
De switch van fietsen naar hardlopen was eigenlijk heel gemakkelijk, aangezien de 'voorwaarden' hetzelfde waren: je mag niet alle kanten op schieten, maar slechts aan dezelfde kant blijven lopen in draf zonder te trekken en ik geef aan wanneer we stoppen (hij mag tijdens fietsen/joggen dus niet snuffel- of plaspauzes bepalen).
Ik heb zelf niet met voertjes gewerkt, omdat ik van mening ben dat het wandelen/joggen/fietsen van zichzelf de beloning moet zijn, lekker samen actief bezig zijn met jou. Met de stem nee als het niet goed ging en met de stem belonen als het wel goed ging.
Hoe lang zijn jouw jog-stukken en de wandel-intervallen? Ik job op dit moment 8 minuten met 1 minuut wandel-interval. Ik jog in totaal maar 20 minuutjes, ik ben nog maar een beginneling.
Bij het switchen tussen jog- en wandelintervallen moest ik aan het begin met de stem wel afremmen, maar dat hoeft nu ook niet meer.
Ik heb zelf het liefst dat mijn hond aan dezelfde kant loopt, maar soms laat ik hem switchen, bijvoorbeeld als ik mensen met honden tegenkom, dan zorg ik dat hij aan de buitenste zijde, het verst van de andere hond vandaan, is.
Het lijkt mij overigens veel leuker om te joggen en te fietsen terwijl mijn hond gewoon los zou kunnen meerennen. Dan kan hij zelf het tempo bepalen. Maar waar ik woon, is dat gewoon geen optie.
Het is wel een nadeel van een hondenschool dat je continue 'vergelijkingsmateriaal' hebt. Wat ik heb geleerd is dat honden enorm verschillend zijn en sommige dingen leert de ene hond heel snel en is daar gewoon goed in, terwijl andere honden weer in andere dingen uitblinken. Er zijn natuurlijk honden die the top of the class vormen en hondjes die nooit zullen uitblinken en dat geeft natuurlijk ook niet. Gewoon lekker oefenen op je eigen tempo.
Zeno was bijvoorbeeld heel goed in blijven. Echt dat kwartje viel meteen. Terwijl 'af'/liggen voor geen meter ging en volgen ook niet. Dat is gewoon niet echt zijn ding. Op een hoger tempo (joggen) gaat volgen dan ineens wel weer perfect.
Voor mijn gevoel heeft het wel heel lang geduurd voordat hij stabiel werd in het uitvoeren van oefeningen.
Ik vond het zelf leuk om naar de hondenschool te gaan. En ja ik zat er ook vaak helemaal doorheen, zozeer dat ik er verdrietig van werd, omdat het leek dat ik geen resultaat boekte. Ik heb wel doorgezet en achteraf gezien heb ik er geen spijt van gehad. Het duurde gewoon bij ons allemaal langer dan gemiddeld. Geeft niet, het was mijn eerste hond en ik heb er super veel van geleerd.
Ik krijg de indruk dat je het wel nuttig vindt voor Billie, om naar de hondenschool te gaan, maar dat je er niet altijd met evenveel plezier naartoe gaat?
Zitstakingen zou ik absoluut niet doorbreken met voertjes. Een slimme hond zoals Billie heeft meteen door 'als ik ga zitten, dan krijg ik wat lekkers'. Dan gaat ze het alleen maar vaker doen.
Ik denk dat Billie het ook als beloning kan ervaren als ze gewoon even kan zitten om de boel te observeren. Dus het is wel een lastig dilemma.
Zijn ze echt zo fel op een halsband moeten gebruiken? De eerste hondenschool waar wij heen gingen was juist erg pro tuigje maar er waren genoeg met halsband. De huidige heeft een voorkeur voor halsband maar geen richtlijn daarvoor en de keuze is dus vrij. Zou het voor jou nog wat zijn om dubbel aan te lijnen bij de cursus? Een politielijn is dat volgens mij, dat je 1 kant aan het tuigje en 1 aan de halsband doet? Dan heb je Billy in principe aan het tuigje vast en kan je het deel aan de halsband (als Billy te erg trekt) gebruiken om haar iets uit balans te brengen. Geen idee of het werkt, ik zag eens iemand die dat zo deed en dat leek te werken en is voor de hondenschool misschien een middenweg? Bram zit tijdens een training ook vaak hoog in zijn energie maar bij makkelijke opdrachten is hij juist snel klaar er mee en blijft gewoon staan uit verveling. De trainer pakt dat heel leuk op met tips die passend zijn bij de hond en het baasje. Mijn man moet wat enthousiaster en meer zijn stem gebruiken om het enthousiaste er in te houden. Ik moet op tijd meer rust inbouwen zodat Bram niet hyper wordt en de oefening af maakt. Maar een trainer waar je je goed bij voelt en van leert is dan wel belangrijk. Je hebt in de buurt niet veel andere keus had ik onthouden. Is er iets qua sport en spel op redelijke afstand te doen? Speuren, agility,hoopers? Daar leer je je hond ook de basis gehoorzaamheid, het samenwerken e.d. aan. Misschien past dat beter bij jullie?
Carlien, Bram gaat ook nog alle kanten op, bij de herstel stukjes mag hij wat mij betreft snuffelen. Ik zie het hardlopen als het trainen, dan focus ik op doorlopen, niet snuffelen, niet te hard enzo. De herstel tijd is pauze, even de spanning er af. Hij springt niet meer tijdens het lopen, dat deed hij bij de voorbereiding (gewoon wandelen en dan even versnellen) nog wel. Dan sta ik gewoon even stil, zeg nee en negeer hem. Daar is hij heel gevoelig voor.
De zitstakingen pak ik aan zoals Blondie beschrijft. Is het zitten om de situatie in te kunnen schatten of iets spannends te overzien dan is dat prima. Maar anders is het toch echt iets minder charmant bij tuig omhoog en doorlopen. Blijft bij ons ook een punt van aandacht.
Marie, Lara had over het bewegen van pups/ jonge honden een link gedeeld, die zal ik zo even opzoeken. Bram is qua hoogte uitgegroeid en het hardlopen is vele malen langzamer dan wat hij doet als hij met een andere hond rent. Qua intensiteit valt het mee.
Bram blijft het onzeker zijn/ blaffen als er iets is wat hij niet kan plaatsen doen maar het veranderd steeds naar wat. Inmiddels zijn mensen die alleen lopen zonder hond blijkbaar geen bedreiging meer. Nu is het als er (in het bos als hij aan de lange lijn is en het is rustig) 2 mensen langslopen die interesse in hem tonen. Dus naar hem kijken, geluidjes maken, hand uitsteken om te laten weten dat ze die schattige labrador die altijd allemansvriendjes zijn willen aaien. Nou daar trapt hij niet in, zo'n mopperend blafje, grote boog om die gekke mensen heen en ze in de gaten houden tot ze weg zijn. Hij hoeft van mij geen allemansvriend te worden maar dit is ook niet nodig. Dat pakken we nu (op aanraden trainer) aan door hem op tijd te roepen, lijn kort, met brokje laten volgen tot we er langs zijn of laten zitten om anderen te laten inhalen. Zodat hij leert dat andere mensen betekend dat je een brokje kan halen bij ons en dat hij er niets mee hoeft. Dat pas ik ook aan bij gewoon door de wijk lopen met korte lijn om het er sneller in te krijgen. Hoewel het daar meestal prima gaat.
Wat ik trouwens nu ook bewust of onbewust doe, Glory kan soms ook nog heel druk doen aan de lijn en niet bereikbaar zijn. Dan ga ik gewoon niet die discussie meer aan. Dan is het gewoon lijn korter, niets meer zeggen en doorlopen. Net nog.
Ze heeft dan wel vrij rap door wat de bedoeling is. Daarna geef ik weer wat meer lijn, vraag ik iets van haar (even terug bij me komen bijvoorbeeld, en dat beloon ik) Maar bij stuiteren, wegspurten en bananen in oren, gaat ze gewoon even korter aan de riem dan normaal.
Berispen, commando's geven hebben dan namelijk helemaal geen zin op dat moment ze zit dan in haar eigen bubbel. Tot ik haar beperk in free willy gedrag.
Komt denk ook omdat ik die andere twee erbij heb lopen dat ik zo nu denk en ben gaan reageren, want het is niet te doen als zij er stuiterend doorheen vliegt whaha.
Wat catndog aangeeft vind ik ook herkenbaar, Bram kan de rustige dingen heel goed, dus af en dan weglopen gaat prima. In beweging en dan een oefening doen is moeilijker en op een wiebelende plank lopen is grote kans op hyper modus. Bij andere honden is dat juist andersom. Daarbij ook, waar leg je zelf de focus op. Als wij eten, maakt het mij echt niet uit of hij op zijn plaats ligt, rondloopt of onder de tafel ligt, als ik maar gewoon kan eten zonder springende hond. Dus het commando plaats zit er niet goed in, ik gebruik het namelijk nooit buiten een oefensituatie. Als Billy wel springt tijdens het eten dan wil je dat misschien juist wel oefenen. Af en zit (en dat blijven doen tot het volgende commando gegeven wordt of tot het beloningswoord) is voor jachttraining wel belangrijk dus dat zit er goed in. En met jachttraining zijn we op mijn verzoek een klasje terug gestapt omdat het niveau en tempo voor ons te hoog lag. Prima wat mij betreft, we doen het voor onze lol.
https://sporthondinconditie.com/pups-beweging-in-de-periode-dat-de-groeischijven-nog-niet-gesloten-zijn/ dat was de link die volgens mij Lara een keer deelde.
Ja dat is hier in Nederland ook.
Ik moet er juist donderdag aan geloven dat ik met clicker moet gaan werken whaha.... volstrekt nieuw voor mij. En onze pup is ook groot en redelijk gehoorzaam opgegroeid zonder school, maar moet zeggen dat ik er nu enorm veel van opsteek en in ieder geval 1 hond vind het leuk om te doen, de ander ga ik a.s. donderdag merken hoe ze zich staande gaat houden en mij incluis omdat ik dan met clicker moet gaan werken whaha.
Het kan zeker ook positief zijn hoor, er zit gewoon heel veel verschil in trainers en scholen. Ik heb met June wel een tijdje georganiseerde begeleide wandelingen gedaan. Dat was met een paar mensen met honden en dan maakte we een wandeling waarbij we tussendoor dingen tegenkwamen en ook oefeningen deden. Ook was er bijvoorbeeld tijd voor zoekspelletjes. Voor June was dat ideaal, stilstaan op een chaotisch veldje kon ze toen nog niet aan, terwijl wandelen in een groepje prima ging.
Ik moet zeggen dat ik jaren geleden met June ook een clicker gebruikt heb maar zag er niet zo de meerwaarde van in. Bij Boyko toch maar een poging gewaagd en bij hem was het echt een groot succes om dingen aan te leren. Het is niet een ding dat ik standaard gebruik maar voor het aanleren vind ik het bij hem dus wel meerwaarde hebben. Ik ben benieuwd wat jouw bevindingen gaan zijn.
Ik woon in een wat groter dorp en alleen al op fietsafstand kan ik kiezen uit zo'n 5 verschillende hondenscholen. De eerste waar we de puppycursus deden was oke (stukken beter/ fijner dan wat ik van Marie hoor volgens mij) maar zou ik niet direct aanbevelen, daarna zijn we overgestapt en dat was een goede keus. Jachttraining is heel anders natuurlijk maar ook daarbij trainers die echt individueel advies geven wat bij de combi baas/ hond werkt. Ik was er daardoor vanuit gegaan dat de meesten zo kunnen werken maar als ik het zo hoor hebben we erg veel geluk hiermee.
Positief punt in al het puber gebeuren, Bram en de katten gaat steeds beter! Hij rent er niet meer achteraan en de meest speelse kat (waarmee het vaak mis ging) kan nu gewoon over de bank rennen zonder problemen. Ze zochten elkaar al regelmatig op en dat blijft gezellig. Dus als het hekje tussen woonkamer en keuken af is gaan we hem in de nacht in de keuken laten slapen (de oude is niet meer stevig door lomp gebruik van de hond en de kinderen). Als dat goed gaat kan hij daar ook blijven als hij een keer alleen moet blijven.
Wat leuk om te lezen dat sommigen van jullie ook aan het hardlopen zijn! Wij zijn ook net weer begonnen en joggen nu zo een 3 km in 20 minuten, met ervoor en erna 10 minuutjes flink doorstappen voor het opwarmen en afkoelen. Njálla rent voorlopig los mee over het gras. We waren begonnen met canicross, maar ik had al snel door dat zowel mijn als haar conditie daar nog niet goed genoeg voor waren . Als ze over 3 maanden 1,5 jaar oud is wil een HD en ED onderzoek laten doen om te kijken of we het sporten veilig kunnen opvoeren. Vind ik wel heel spannend, want ze vindt het maar niks als er vreemden aan haar zitten...
@Marie, zoals Blondie ook zegt denk ik dat het maar net ligt aan waar je de focus op legt met de training en wat jij belangrijk vind. Ik ben heel trots op Njálla en wat ze allemaal kan, maar ik hoef echt niet van haar te verwachten dat ze op één plek blijft zitten wanneer ik rondloop en bezig ben. Niet zonder een stuk kauwmateriaal in ieder geval. Ze zit ook standaard naast me en staart me aan wanneer ik iets met komkommer, wortel of fruit eet. Mij maakt dat geen moer uit, maar iemand anders zou daar gek van kunnen worden.
Wat betreft de zitstaking. Floris had vroeger regelmatig stakingen, maar we hadden voor hem een driepuntstuig met handvat op de rug (een ruffwear webmaster). Als hij in staking ging pakte ik het handvat en trok hem rustig maar stevig mee. Zodra hij uit zichzelf verder liep beloonde ik dat uitvoerig. Het duurde even, maar uiteindelijk stopte de stakingen.
Bedankt voor de tips ivm dat meenemen via het tuigje. Als ik dat doe resulteert dat vaak in een 'hap'aanval, helaas. Maar wel gelukkig rap weer in de kiem gesmoord vandaag, dat dan weer wel.
Bedankt voor de tips over het hardlopen! Ik ga het inderdaad even opsplitsen en mijn eigen training doen en op een ander moment samen met Harm. En dan maar gewoon bij Harm erop focussen dat hij doorkrijgt wat de bedoeling is, dus dan maar even stoppen en zit als dat nodig is.
Misschien ook wel een goeie om eens te kijken of ik hem kan leren naar de fiets te lopen al heb ik het gevoel dat ik daar zelf minder stabiel ben. Bij hardlopen heb ik beide voeten aan de grond zeg maar en aangezien Harm zo nu en dan toch nog wel eens trekt (met name bij andere honden)... Maar ik houd het in mijn achterhoofd!
@ CatnDog, wauw! 8 minuten en 1 minuut wandelen.. knap zeg! Dat lukt mij nog niet eens haha. Ik ben echt helemaal nieuw met hardlopen. Ik 5 sets van 4 min joggen en 2 minuten rust. Dus in totaal ben ik dan zon 30min bezig. Met Harm heb ik dat nu gehalveerd dus dan stopte ik na 3 sets. Vaak ging de derde set dan ook heel goed. 1x heb ik 4 sets met hem gedaan.
@Carlien, je zou kunnen kijken of een step een optie is. Met een step sta je veel dichter bij de grond. Ik bedoel dan een step met grote wielen, bijvoorbeeld het merk kickbike wordt hier veel voor gebruikt (sommige modellen kunnen ook op onverharde paden). Deze zijn ook tweedehands vaak wel te krijgen. Ze worden soms ook verhuurd, dan kan je dat eens testen.
Oh das een goeie thanx! Ik ga er eens op zoeken
Pfff Fudge heeft weer de 'ik ben een kleine draak en trek toch lekker broek aan'.
Fudge staat in tegenstelling tot hoe Maylo was altijd op standje 10. Ze is ontzettend gedreven wat natuurlijk super is maar ontzettend irritant kan zijn. Ook de oppas die tevens de hondentrainster is zegt dit. Ze enorm leergierig en snapt veel maar door haar ongeduldigheid en enthousiasme, mist ze soms dingen. En ze spiegelt enorm....als de ene hond dit doet, doet zij dit ook.
Opzicht gaat eigenlijk alles goed behalve aan de lijn lopen en dan met name met andere honden erbij. Hierdoor loop ik vaak alleen omdat het me op een gegeven moment begint te frusteren dat ze continue aan de lijn trekt. En ze doet dit niet continue maar af en toe wilt ze de andere hond bij houden en rukt dan ineens naar voren toe.
Als ik alleen loop kan ze der aandacht beter erbij houden en loopt ze best goed. Maar zodra er een andere hond mee loopt en meestal is dit een vriendins hond die s svonds mee overloopt begint het. Ze is gek op deze hond en wilt echt continue bij haar dan lopen. Helaas gooit mijn vriendin deze hond ook meestal los waardoor Fudge nog meer bij der wilt lopen en hierdoor het trek festijn begint.
Ik probeer dan met stil staan, terug lopen der aandacht te krijgen. Maar ja mijn vriendin loopt gewoon door, waardoor het dus niet lukt. Hierdoor raak ik op een gegeven best gefrustreerd wat niet fair is naar Fudge. Fudge let sowieso enorm op wat de andere dan doen, want als die hond was ziet en rent wilt zij er mee achteraan. Dat kan niet want ze zit aan de lijn. Ik loop nu vaak gewoon alleen omdat ik dan een stuk aangenamer loop.
Pffff heb heel pubers gehad maar mevr. Spant echt de kroon. De ongeduldigheid heeft ze overigens van der moeder. Niet voor niks draagt de fokker der moeder tijdens agility wedstrijden het veld op en gooit haar zowat naar achteren toe om dan zelf al te rennen....zo heeft ze 2 sec voorsprong haha.
Laura, ik vind het om die reden echt moeilijk om af te spreken met mijn vrienden en hun (jonge) honden. Aangelijnd blijft Billie de hele tijd trekken richting andere honden, ik probeer dan voorop te lopen, maar dan stopt ze om te wachten. En ik heb ook één vriendin die haar hond constant los laat (de border collie), ook op plaatsen waar dat niet mag en dan is het helemaal moeilijk om mijn hond in bedwang te houden als de hare heel de tijd langs de mijne heen stuift.
De hondenschool organiseerde een collectieve wandeling, maar om dezelfde reden ben ik niet mee geweest. Da's onafgebroken trekken naar de andere honden, ik weet echt niet hoe ik dat eruit kan trainen, want heb uiteraard al van alles geprobeerd.
Vanmorgen ging Billie ineens zomaar zitten, zonder duidelijke reden dit keer. Op een graspleintje.
Ik vraag: "Is Billie moe?", waarop Billie uitgebreid begint te gapen en languit gaat neerliggen met haar ogen toe. Ik blijf me erover verbazen hoeveel zo'n hond snapt. Ik had vorig weekend nog een discussie met iemand die zei dat je nooit zinnen mag gebruiken tegen je hond, enkel korte commando's, want zinnen begrijpen ze toch niet en het brengt hen in de war. Daar geloof ik nu eens echt niets van.
Jullie ervaring ivm taalbegrip?
Ja het is echt frustrerend want deze vriendin heeft haar hond ook te pas en on te pas los en met name dan is het erg. Nu wandel ik meestal alleen met haar overigens. Maar vaak sla ik af omdat ik geen zin heb in een trek/frustratie festijn. Is niet leuk voor Fudge uiteindelijk want die wilt alleen maar mee rennen en dat mag ze niet van mij. Want ze is sowieso nu loops en ik heb het er niet op om ze s avonds los te hebben. Ik heb toch twee jachthonden met een jachtinstinct.
Vanmiddag bijv. Met ze gelopen en dan geen probleem. Lopen beide lekker relaxed naast me, beetje snuffelen enz.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?