Deel 1 en deel 2 kan je onder de links vinden.
Dezelfde regels als voorheen zijn van kracht:
- Als je alleen komt om onrust te stoken, die jezelf en ons een plezier en blijf weg.
- Houdt rekening met zeer directe discussies. Niet alles is zo lullig bedoelt zoals je het zelf misschien opvat.
- Alle vragen over deze rassen zijn welkom. Sta open voor antwoorden die je misschien niet verwacht.
- Sta open voor de mening van een ander.
We spreken in dit topic grofweg over 5 rassen. Dit zijn de American Staffordshire Terrier (AST), de American Pit Bull Terrier (APBT), Staffordshire Bull Terrier (SBT), Bull Terrier (BT) en de American Bully. Dit zijn 5 verschillende rassen die toch regelmatig op één hoop worden gegooid. Daarom wat zeer algemene informatie. Als je weer informatie wil, ben je hier in het juiste topic aangekomen.
Er zijn verschillende kennelclubs in de wereld, ze erkennen niet allemaal elke hond die hier beschreven wordt. Vaak wordt gesproken over de FCI, de AKC, de UKC en de ADBA, dit zijn allen kennelclubs en houden er allemaal net andere ideeën op na over deze honden. Deze verenigingen geven allen stambomen af maar ze erkennen niet allemaal dezelfde rassen. Daar waar ze dezelfde rassen erkennen kan de standaard afwijken per vereniging.
In Nederland is de Raad van Beheer (RvB) het overkoepelende orgaan aangaande rashonden. De RvB hanteert de standaarden van de FCI. Een ADBA of UKC APBT zal dus niet erkend worden als een rashond door de RvB of op een RvB evenement. Dat wil zeker niet zeggen dat een ADBA registratie minder waard is dan een FCI registratie, maar om uiteenlopende redenen is het een andere registratie. Een AKC stamboom kan wel erkend worden door de RVB en de KMSH in België.
Wat is het verschil russen al die stambomen? Eigenlijk alleen bij welke club de afstamming van jou hond is gedocumenteerd en bij welke evementen die afstammingsregistratie wordt erkend. En dus dat een ADBA APBT qua uiterlijk en karakter net even anders is dan de UKC APBT en FCI en AKC ASTs.
Ten slotte wordt de term Pitbull in Nederland en België regelmatig gebruikt als een verzamelterm voor stamboomloze honden die lijken op een Stafford-achtige. Men zegt dan ook vaak dat de Pitbull geen ras is. Er dient dus een duidelijk onderscheid gemaakt te worden tussen het ras APBT en de generieke term Pitbull.
De UKC en ADBA erkennen beide de American Pit Bull Terrier (APBT). De FCI en AKC erkennen de American Staffordshire Terrier (AST). De APBT en AST zijn van origine zonder twijfel hetzelfde ras. De afgelopen decennia zijn wel verschillen opgetreden op zowel fysiek als psychologisch vlak. De ADBA APBT is minder massief gebouwd dan de AST en UKC APBT. De ADBA stelt dat de hond atletisch gebouwd moet zijn. De UKC zegt dat de hond krachtig gebouwd moet zijn. De FCI en AKC zeggen hetzelfde, een krachtig ogende hond. De SBT en BT worden als ras beide bij zowel de FCI als de AKC en UKC erkend. De American Bully wordt alleen door de UKC erkend.
Vergelijkingsplaatjes van ADBA APBT, UKC APBT en AKC/FCI AST.
Een Staffordshire Bullterrier
Een Bull Terrier
Een Classic American Bully
Voor alle Stafford-achtigen en de APBT geldt dat het vrolijke, extroverte, aanhankelijke en onstuimige honden zijn. Ze hebben veel energie en moeten die energie kwijt kunnen. Daarnaast zijn het over het algemeen intelligente honden die zich kenmerken door een enorme mensvriendelijkheid. Wantrouwigheid of zelfs agressie richting mensen behoort absoluut niet deze rassen.
Richting andere honden kunnen deze rassen moeilijk zijn. Sommigen kunnen prima overweg met andere honden met velen, misschien wel de meesten, ontwikkelen gedurende hun leven een mate van intolerantie richting andere honden. Dit kan leiden tot gewelddadige confrontaties. Gezien de kracht, het atletisch vermogen en vasthoudende karakter moet dit vanzelfsprekend worden voorkomen.
Het is te allen tijde de verantwoordelijkheid van de eigenaar dat de hond niet in een dergelijke situatie terecht komt. Het advies is daarom ook om Stafford-achtigen en APBTs bij andere honden aangelijnd te houden. Bij problemen in huis zal de eigenaar moeten besluiten de honden gescheiden te laten leven.
Tot zover een bulk aan informatie. Het Stafford en Pitbull deel 3, brandt los!
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Mooi in elkaar gezet
Ik volg weer.
Zeker mooie OP!
Ik ben ook weer van de partij
Zow Frank, je hebt er werk van gemaakt, mooie opening
en bij deze volg ik weer
Ik had gedacht een soort mini referentie van de OP te maken
Good job
Leuk,nu eens vlot proberen meelezen haha
Ik ben er ook weer bij!
Frank, heb je ook een foto van een Engelse Stafford Bullterier ? of is dat de eerste foto die apart staat ?
de zwarte ?
Dat is idd die zwarte hond, willemijn
de engelse stafford = staffordshire bullterrier (niet verwarren met de bullterrier)
engelse stafford bullterrier bestaat niet...
De Staffordshire Bull Terrier wordt ook wel Engelse Stafford genoemd Willemijn.
Geen onwaarheden dus betreft de ADBA? Ben ik weer blij om, dat is niet bepaald mijn kennisgebied.
Netjes hoor!
Ik volg ook weer.
Jeroen Frank, bedankt..... Engelse stafford. een vriendje van Bamse, inderdaad een gespierde hond, gecastreerd al heel vroeg, maar nietemin een stevig formaat, een reutje. vier jaar oud. kan goed met Bamse opschieten, en negeert iedere andere hond , bewust.
deze is het, ze noemt hem een Engelse stafford, pracht hond, exact dezelfde. wel een ukkie vergeleken bij Bamse, oeps. wat zeg ik nou toch.
Netjes Frank!
Ook ik ben weer half van de partij
ik volg! (een stille lezer)
Lola is dus ook een engelse stafford, vanaf foto's zie je de verhouding soms niet zo goed haha
lootje is ook maar 13-14 kilo
Volg
Ben er ook weer bij!
Super OP Frank!
Super OP Frank!
We gaan weer voor de volgende 60 pagina's
ik volg ook weer
Ik volg weer
Ik vind dat couperen in andere landen vreselijk.
Gelukkig mag dat hier niet meer.
Waarom worden ze in andere landen gecoupeerd?
Klopt het dat een staff veel rustiger is als een bull terriër?
De buren hebben beide ( beide teefjes ) en zo rustig en lief dat de staff is zo een secreet is de bull terriër.
( ligt misschien ook aan leeftijd?)
Omdat dat traditie is. Ik vind het persoonlijk ook helemaal niets... maar we zijn een uitzondering in de wereld. Als je dus mooie plaatsjes van deze rassen zoekt kom je al snel bij gecoupeerde honden uit
Ik vind een hond met zijn natuurlijke oren veel mooier dan gecoupeerde oren.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?