Dat is jouw verantwoordelijkheid, niet die van de dierenarts.
Voor produkten en diensten moet je betalen, vaak nog voordat je het ontvangt. Waarom zou de dierenarts daar een uitzondering op zijn ?
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Een goed vb. van mijn da is--mijn mensschuwe kat werd ziek,ze kon niet meer op haar pootjes staan en ze viel zo omver. Kom ik bij de da kon hij haar gewoon pakken,dat kon geen mens.
De da zei onmiddellijk,het is iets neurotisch,een hersenbloeding,tumor het kan van alles zijn. Hij liet de keuze aan mij,ze was op leeftijd en ik heb toen besloten om haar in te laten slapen.
Een da die mij de keuze biedt om verder te onderzoeken of om in te laten slapen,zonder dat hij mij probeert te beinvloeden om de kassa te vullen dat vind ik fijn.
Ik bedoel meer dat er binnen de ethiek meerdere standpunten zijn. Als je bijv. over euthanasie praat, dan zal de 1 het wel ethisch verantwoord vinden en de ander niet.
De ethiek is juist "het afvragen wat de uiteindelijke norm is" De ethiek is dus niet zelf die norm, maar het zoeken ernaar.
Dit komt uit de wikipedia die eerder gelinkt werd:
In de ethiek vraagt de filosoof zich af wat de uiteindelijke norm is voor het menselijk handelen. Hoewel in de omgangstaal ’ethisch’ in de betekenis van ’moreel’ wordt gebruikt, gaat het om twee verschillende gebieden: ’moraal’ is het zedelijk handelen zelf, terwijl ethiek de studie ervan is
@stippeltje
Net zoals een arts in ieder geval met je om de tafel hoort te gaan zitten om naar oplossingen te kijken, hoort een da dit ook te doen, in mijn optiek. Waarom? Omdat het om een leven gaat, en niet een nieuwe tv.
Fijn dat jullie zulke goede dierenartsen hebben. Wij wonen hier nog niet zo lang, maar met deze dierenarts(en) heb ik eigenlijk geen vertrouwensband... ik heb het idee dat ze vaak fout zitten m.b.t. onze hond? Of dat wij aangeven, "op dat medicijn reageerde ze de vorige keer echt héél slecht" en dan wil hij vijf minuten later hetzelfde medicijn weer voorschrijven? En ze verkopen Royal Canin...
mja. Zou het fijn vinden om een vertrouwensband met mijn dierenarts te hebben! Maar vooralsnog is het hetzelfde als met mijn huisarts - voor mijn gevoel denken ze: "Niet levensbedreigend, ik weet niet wat het is, dus ik probeer gewoon dit middeltje en dan zie ik vervolgens wel of het werkte of niet. Werkt het niet, dan probeer ik iets anders."
Ja leuk en aardig en heel logisch, maar dan kan ik net zo goed zelf voor dokter spelen ;)
Weet je wat het is met Royal Canin? Ik ben er zelf ook geen fan van maar sommige honden reageren er goed op Aston krijgt nu de hypoallergenic en het is ook het enige wat hij een beetje verdragen kan, ondanks het vele proberen.
Waarom niet eens oriënteren bij een andere da?
Ik vind niet dat doorbehandelen altijd het beste voor een hond is. Als je, je hond een aantal mooie jaren hebt gegeven telt dat m.i. meer dan proberen de hoogst mogelijke leeftijd te halen.
Ik ben bang dat we wat dat betreft ook een beetje aan het doorslaan zijn. Als ik lees over operaties van €6000 vraag ik me af of mensen wel voor dat soort keuzes gesteld moeten worden.
Omdat het over een leven gaat kan het ook over de dood gaan. Dan heb je die tijd niet. Als de tijd er wel is zeggen mensen het vaak ook niet. Als je het echt niet kunt betalen kun je ook niet laten behandelen.
Die kant gaat de humane gezondheidszorg ook op. Er zijn mensen die 2 x 375 euro Eigen Risico echt niet kunnen betalen, ook niet in termijnen. Die gebruiken ook geen medicatie meer.
Mijn pup was nog geen jaar oud toen hij ziek werd, en ja zijn hele behandeling heeft zoveel gekost maar hij heeft nog jaren te gaan. Uitrekken is nooit goed als de hond op is, dat is een afweging die je moet maken.
@stippeltje
Je hebt gelijk dat het met onze zorg ook die kant op gaat en dat vind ik ook schrikbarend.
Ja dat is zo, maar ik vind het gewoon onverantwoord dat een zorgverlener gesponsord wordt door een commercieel bedrijf :)
Zijn niet zo veel dierenartsen hier in de omgeving! Deze zitten met twee of drie in een kliniek en dat is 't voor het dorp. Gelukkig hoeven we ook zelden er heen, en met 'echte problemen' (aka gebroken bot, glas gegeten) vertrouw ik ze prima. Alleen met vage klachten niet zo :P Maar ja, dat zou wel verstandig zijn. Misschien eens bij een dorp verderop kijken.
Je hebt helaas niet altijd het geluk een goede da in de buurt te hebben, ja. Die van ons zit maar 2 minuten verderop en daar heb ik al eens gretig gebruik van gemaakt, haha.
Daar heb je ook een punt,ondanks dat mijn honden nu verzekerd zijn, zou ik zo'n bedrag niet uitgeven. Ik geef mijn honden goede medische zorg,jaarlijks op controle,bij twijfel even langs maar er zijn grenzen wat ik zou doen,verzekerd of niet.
Maar als ik het hier zo lees dan begrijp ik dat er da's zijn die ten koste van alles een dier in leven willen houden en niet willen euthaniseren,dat vind ik een kwalijke zaak zowel voor het dier als de eigenaar die financieel bijna kopje onder gaat.
Dat vind ik moeilijk.
Als dat geld van die sponsor niet meer binnenkomt wordt onze rekening hoger. Laat maar liggen alleen ik hoef het niet mits het echt niet anders kan.
Ik denk dat het ook erg te maken heeft met kwaliteit van leven. Ik heb het geld met liefde uitgegeven omdat Aston zijn hele leven voor zich heeft, was hij al 15 en was er totaal geen verwachting van goede genezing dan deed ik het ook niet.
Maar als ze mij dood lieten gaan omdat mijn familie niet 6000 euro voor mijn genezing wilden betalen terwijl ik nog jaren te gaan had dan zou ik dat ook mooi k*t vinden.
Ik denk dat een hele persoonlijke afweging is,het klinkt hard maar ik zou het niet betalen ongeacht de hond zijn leeftijd.
Tja, dat is een afweging die ieder voor zich moet doen, en daar oordeel ik niet over.
Heel interessante topic .
Ik denk dat je als dierenarts moet geboren worden. En op een bepaald moment je moet afsluiten voor gratis te werken , anders gaat je praktijk eraan. Misschien moet je dan afstand nemen zoals een verpleger van een terminale zieke ?
Maar hoe kan je het over je hart krijgen op zulk moment van NIET te handelen alleen omdat je er geen geld voor terugkrijgt ?
Daarom zou ik al zeker geen goeie DA zijn.
Ik heb grote bewondering voor wat dierenartsen kunnen en doen, en zoals met alles denk ik moet men nadenken vóór men aan een huisdier begint.
In Belgie is een verzekering niet erg gebruikelijk. Soms is het dan wel eens slikken als je de rekening krijgt.
Ik vraag me soms wel af of al die mensen met een verzekering , moesten ze er géén hebben.....of die mensen hun dieren dan toch nog dure behandelingen zouden willen laten ondergaan moesten ze alles zelf betalen ?
ik denk het niet
Jenny dat is het hele punt. Hier een hond van 6 maanden die opgegeven was, zware hd. In Duitsland goudacupunctuur gehad en dat is nu ongeveer 10 jaar geleden. Hij loopt nog steeds goed. De dierenarts hier wou hem in laten slapen.
Zeker wel, sterker nog dat heb ik al gedaan. Willemijn ook.
Ja dat is juist en chapeau daarvoor !
Wij zijn met Sasha ook om en bij de 3000 euro kwijt geweest in totaal toen haar poot in de prak was. We waren niet verzekerd, zijn we nu nog niet.
Denk dat het er wat van af hangt. Sasha was een jonge hond (net geen twee jaar) en de dierenarts verzekerde ons dat de prognose goed was. Daarom hebben we het gedaan.
Uiteindelijk waren we door complicaties het dubbel kwijt van wat eerst was gezegd. Maar spijt heb ik er nu niet van.
(Neen, we zijn helemaal niet rijk, maar we hebben voor een hond gekozen, dan verzorg je hem ook.)
Zonder verzekering zou ik het niet kunnen betalen en zelfs niet kunnen afbetalen. Ik heb voor Spikkel wel een verzekering maar dan nog zou ik het niet doen. Steeds weer opereren, rust houden, revalideren, bijwerkingen van de medicatie, niet eten enz. Als het net weer lekker gaat staat het volgende alweer gepland. Misschien komt het omdat ik zelf ziek ben en niet kan doen wat ik wil. Kwaliteit van leven vind ik echt het ALLERbelangrijkste.
Fijn hoor Jenny
En dat vertrouwen is heel belangrijk!
Ik heb nog steeds vertrouwen in ze. En nee, is echt niet altijd alleen maar perfect gegaan. Het is en blijft maatwerk.
Dat lijkt me heel lastig. Hier ook wel wisselingen in de kliniek, maar de oude en een die er al heel lang werkt zijn nog steeds actief gelukkig.
Ik snap je punt heel goed, maar het is denk ik ook heel erg persoonlijk en situatie afhankelijk.
Mijn hond is weliswaar niet geopereerd, maar de rekening liep alles bij elkaar wel op tot een paar duizend. Het punt is dat ik dat op voorhand onmogelijk kon inschatten. Het was een acute levensbedreigende situatie en dan gaat de trein in snelvaart rijden. Als dan blijkt dat de behandeling aanslaat en de prognose goed lijkt ben je het punt al voorbij om te zeggen 'laat maar zitten' ... einde verhaal en dan komt pas de realiteit van het kostenplaatje om de hoek. Het acute overviel me en er was op dat moment helemaal geen tijd was voor dit soort overwegingen.
Uiteindelijk is ze goed hersteld en heeft nog 4 mooie jaren gehad. ik heb er ook geen seconde spijt van gehad, ze was het meer dan waard.
Helaas met operaties aan gestel lopen de kosten al snel op en heb je geen enkele garantie. Toen ze ouder was heb ik ook geen enkele ingreep meer laten doen. Als het op is dan is het op. Maar een jonge hond in de kracht van z'n leven met en gescheurde kruisband door pech... tja ik spreek me er niet over uit wat ik een volgende keer doe (ook al eens meegemaakt namelijk).
wow
inderdaad nooit klakkeloos het advies van een dierenart of arts opvolgen, ik heb al vaker meegemaakt dat deze niet altijd weten wat er "alternatief" voor moglijkheden zijn, met vaak geweldige resultaten zoals in jullie geval.
Jeetje wat een reacties
Ik vind het wel mooi om eens aan te halen. Onze oude (geweldige) dierenarts ging met pensioen en ik moest dus op zoek naar een nieuwe geschikte dierenarts. Selectie was ten eerste op 'zijn ze modern en doen ze aan worm onderzoek en aan titeren?' en ten tweede op 'zijn ze lief voor mijn hond'.
Goed, dierenarts gevonden gebasseerd op punt 1 en toen heen voor de ontmoeting om punt 2 te testen. Op zich een prima dierenarts. Maar wat stoorde ik me aan 'een weil intenting moet wel. Dat kost "x" euro. Maar u kunt ook een pakket nemen, voor "x" euro kunt u dan de rest van de hond zijn leven gratis inentingen halen'... zo ging het verhaal nog een kwartier verder. Misschien fijn voor mensen die idd krap bij kas zitten, maar ik heb daar niks aan. Zorg gewoon goed voor mijn hond en geef geen inentingen die niet nodig zijn. Geld komt daarna pas.
Die vergelijking gaat misschien niet op.
Maar van de verzekering krijg ik een duidelijk overzicht wat er in rekening is gebracht, wat er wordt vergoed, wat het kost en wat de eigen bijdrage voor mij.
Als wij ziekenhuis kosten of dokters kosten maken krijgen we geen duidelijk overzicht.
De uitslagen plus rapporten van de onderzoeken inclusief de foto's tijdens het onderzoek van Sadi vorig jaar heb ik allemaal zelf toegestuurd gekregen. Niet eens om hoeven vragen.
ALs ik zie welke onderzoeken Tjaard heeft gehad na zijn 3-voudig herseninfarct, huisarts ziekenhuis etc. Je krijgt echt geen raport hoor, en als je tijdens een gesprekje vraagt om een verslagje gezien Tjaard stukkej vergeet en ik ook, ja ja we sturen een verslagje maar kan wel een paar dagen duren. Een verslagje krijg je niet.
Een samenvatting van de onderzoeken krijg je niet. De beelden of de foto's krijg je niet. En een overzicht van de kosten die gemaakt zijn en wat er vergoed is door de verzekering al helemaal niet.
Wat mij betreft hebben ze dat bij de klinieken/dierenarts en dierenverzekering een stuk beter voor elkaar. Kan de menselijke zorg nog wat van leren.
Ik vind het niet zo erg dat ze bij mijn kliniek ent schema's hebben, Specific dieetbrokken aanbieden en ook wormmiddelen etc. verkopen. Het is er, maar ik hoef het niet af te nemen. Nu is het wel zo dat ik bij alles zelf blijf nadenken en keuzes maak. Dat weet mijn dierenarts en denkt daarin zelfs mee. Hondeneigenaren die zelf minder weten/nadenken varen dus sneller mee op de 'expertise' van dierenarts/kliniek.
Slechts een keer meegemaakt dat ik een afspraak maakte voor een jaarlijkse check en de assistente zei dat ik moest enten. Dan volstaat een 'ik ent niet' in mijn optiek ook prima. Ze hebben ook een gratis urine check bij 8+ honden die voor de enting komen. Dus ik was zo vrij om zijn urine alvast mee te nemen. Paniek aan de balie ... want eeeeehm... dat gaat samen met enten en ik ent niet. DA steekt hoofd om de hoek van de deur 'is oké hoor'. De halve kliniek die daar staat is met mijn geld betaald, dan wil ik potjandorie ook een gratis urine check Ik neem ze niks kwalijk, zo werken ze daar. En zij nemen mij niks kwalijk, ik ben immers vrij om anders te kiezen ... hooguit wat verwarring af en toe, maar we vinden de weg naar elkaar wel.
En dat is nou het soort service waar je blij van word.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?