Op voorstel open ik dit hier in een nieuw topic.
Nog even ter verduidelijking : ik kreeg de opmerking/vraag of ik nu van iedereen zeg een slechte hondeneigenaar te zijn
=> Neen absoluut niet.
Waarom zeg ik dit dan?
=> Om mensen zich van een aantal feiten bewust te maken, enkele items:
* Een pup niet in de bench
* Betere kennis over de hond en zijn natuurlijk gedrag.
* Een hond het eerste jaar niet alleen laten, aangaande verlatingsangst.
* Een hond niet al die soort van activiteit nodig heeft
* Een hond beter in zijn noden voorzien
* Spelen
* Slapen
* Eten & drinken
* Warm en koud
* Een hond is een polyfasische slaper
=> Hier in België gaan er jaarlijks gemiddeld 60.000, besef wel zestigduizend!!!!! richting asiel. Alleen in België! Wereldwijd ?
In Amerika worden er #993366;">jaarlijks 4 MILJOEN honden GEEUTHANASEERD in de asielen
Toen ik begon met het gedrag van honden te studeren. Was het ontzettend confronterend. Ik werd gedwongen na te denken hoe ik en de mens algemeen, zich gedragen tov andere "wezens" dieren.
Te beseffen hoe weinig ik over de hond wist (ondanks dat ik dacht veel te weten) en te moeten vaststellen hoe verkeerd ik bezig was.
=> En een hond kan het niet vertellen. Fout, dat doet hij wel. Maar wij kennen hun taal niet, bijgevolg dat we ze ook niet verstaan.
Als ik les geef is de eerste les zonder de honden. En neem ik de cursisten mee in de wereld van de hond. Waardoor ze een andere kijk krijgen op hun hond, meer leren begrijpen. Daardoor ook hun hond anders benaderen. En zie je binnen de kortste keren de relatie tussen 2 en 4-voeter eens zo positief evolueren.
Maar ik moet ook mijn cursisten begeleiden want door die andere kijk, zien ze ook hoe het daarvoor was. En voelen ze zich ontzettend rot en schuldig. Maar hoe konden zij dit allemaal weten als die kennis zo beperkt te vinden in een vorm die voor iedereen verstaanbaar is.
Dus, wees welkom op deze bespreking (discussie klinkt niet positief genoeg )
Ik vind dat je goed nadenkt over de antwoorden die je geeft, maar je gaat er soms zó ver in. Aangezien je nu eigenlijk zegt dat niemand een goede hondeneigenaar is. Want mensen zijn nou eenmaal wezens die af en toe de deur uit moeten, anders kunnen zijn zij intens ongelukkig. Maar dan ervaart de hond veel stress en is de hond ongelukkig, dus of de hond is ongelukkig of de mens. En ik sta er heel goed voor open om dingen bij te leren en me hierop aan te passen en ik kan verrassend goed met kritiek omgaan en luister er graag naar. Maar dit topic is niet de plek om in discussie te gaan, misschien kun je een topic aanmaken met jouw visie op het houden van honden (als je die nog niet hebt) waar discussies hierover gevoerd kunnen en je mensen hierover kunt bijleren. Ik ben hier namelijk ook erg benieuwd gaan, maar niet hier.
Ik ben het meestal eens met jouw reacties. En ik ben het zeker eens met dat we meer moeten stilstaan wat wij met onze dieren doen, wat wij verwachten ( vaak te veel),... Niet enkel honden maar ook andere huisdieren.
Enkel vind ik je reacties vaak vrij extreem ( en daar struikel ik vaak dan over). je ziet het vaak iets te zwart wit. Zelfs ik voel mij vaak een slechte baas als ik je reacties lees. Terwijl ik vrijheid/ eigen keuze een heel belangrijk aspect vind op gebied van dierenwelzijn. Keuze staat ook bovenaan de welzijnsdriehoek. Door mijn studie ben ik ook kritischer geworden naar hoe wij met onze dieren omgaan.
Jouw reacties zijn zeker heel waardevol en de boodschap is heel erg krachtig en er zit zeker waarheid in!
Dat is niet wat Eliane zegt.
We moeten meer stilstaan bij het wezen hond. Wat zijn de noden van een hond? Hoe kan je je hond een gelukkig leven geven?
Veel van onze beslissingen worden genomen in onwetendheid. Het is net goed dat we de stukjes van Eliane hebben, ze kunnen bevestigen wat we al weten of ze kunnen ons tot nadenken stemmen.
Waarom neem je dit als kritiek ? Waarom niet gewoon als zijnde een visie die jouw kennis verruimt?
Tot hiertoe heb ik nog nooit een tekst van Eliane gelezen waarin ze écht persoonlijk wordt.
Neem haar raad ter harte, vraag uitleg maar trek je niet beledigd terug. Natuurlijk is een forum niet altijd de makkelijkste plek om iets duidelijk te maken. Persoonlijk contact is altijd beter. Maar iemand wakker schudden moet wel degelijk hier kunnen. We moeten mee gaan met de ontwikkelingen. Hoe een hond vijftig jaar geleden werd behandeld is niet meer te vergelijken met nu. Dat komt omdat we nu zoveel meer weten over hun leefwereld en dat meer weten hebben we te danken aan mensen die hun tijd willen gebruiken met kennis opdoen van honden.
We zijn niet allemaal in de wieg gelegd om de hond op ons ééntje te kunnen doorgronden. Mensen als Eliane helpen ons daarbij, wat ik alleen maar als positief kan ervaren.
dit is zooooo hartverwarmend om te lenzen!!!
Ik vind het niet duidelijk wat er bedoeld wordt met 'nieuwe kijk'.
Ligt vast en zeker aan mij hoor, maar ik lees hier niets nieuws?
Interessant onderwerp.
Ik geef zelf les op een hondenschool waar we de taal van de hond steeds weer onder de aandacht brengen en eigenaren vertellen welke rol je daar als mens in hebt.
Het valt mij erg op dat heel erg veel mensen enorme moeite hebben om "anders" te gaan denken en hun gedrag/reactie aan te passen.
In de lessen lukt het dan nog wel, maar zo gauw die voorbij zijn ( al vaak tijdens het speelmoment en de hond terug roepen) vallen ze weer terug in hun oude gewoonte ( grijpen, hond aan halsband uit het spel moment sleuren, bestraffend toespreken).
Het vraagt veel mensenkennis en goed communicatieve vaardigheden om een ander uitgangspunt bij mensen helder te krijgen. Uiteindelijk moeten ze zelf die omslag willen maken.
Bij het lezen van het begintopic miste ik ook de uitleg van die "nieuwe kijk".
Een beetje het idee dat er een deel van het topic mist.
Misschien fijn/handig om dat nog even aan te passen, Elaine?
Kijken naar je hond, je proberen te verplaatsen in je hond, te voelen en denken als een hond.
Honden zijn zo loyaal, ze vergeven en accepteren onze stomiteiten.
Verdiep je in honden en hun gedrag, ze hebben kns zoveel te gevem.
Ik denk een nieuwe kijk voor veel mensen in het algemeen gesproken, niet speciaal voor iemand hier bedoeld?.
Aangezien ik een herplaatser wilde en in de wereld van asiels en stichtingen beland ben, en diep geschokt was en nog steeds ben over hoeveel honden er wachten en hoeveel honden er ingeslapen worden, die nooit een fijn leven gekend hebben, realiseer ik me dat er gewoon nog heel veel mis gaat. Veel van die honden waren toch ook ooit aangeschaft met de beste bedoelingen, maar toch ging het mis. En dat lag nooit aan de hond. Heel treurig ook vind ik honden die vanwege gedragsproblemen ingeslapen zijn. Een kronkel in de kop... maar wie heeft die kronkel veroorzaakt...
Ik vind de reakties van Eliane ook altijd heel fijn. Er wordt steeds meer bekend over honden, maar helaas duurt het decennia voordat het doordringt bij de gewone hondenbezitter. En er is ook eigenlijk zoveel informatie dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Vreemd genoeg was de harde methode die in de zeventiger jaren vorige eeuw opdook wel meteen bij de meeste mensen bekend en populair. Het was een voor ons mensen makkelijke methode, de hond moest luisteren. Punt. Wat de hond nodig had werd niet naar gekeken.
Nu, nu we veel meer te weten komen en we weten nog lang niet alles, wordt het voor ons mensen ook lastiger en moeten we onze weg met onze hond zien te vinden in alle informatie die we beschikbaar hebben, wat is wijsheid, wat spreekt aan, welke studies zijn er gemaakt, door wie, met welke reden. En hoe kan ik er voor mij en mijn hond datgene wat werkelijk belangrijk is uithalen. En dan moet je natuurlijk eerst weten, wat werkelijk belangrijk is voor een hond.
Eliane ik snap je wel maar is het niet zo dat je alleen maar mensen bereikt die in feite al enorm veel van hun huisdier houden?
Is het niet zo dat de vele honden die in asiels verdwijnen niet zal verminderen want dit soort bazen staan meestal anders in relatie tot hun hond dat de meeste hondenliefhebbers op dit forum
In de VS worden inderdaad miljoenen honden geeuthaniseerd maar dit zijn vaak pitbullachtigen,die hebben een slecht imago,ook al zijn sommige honden extreem mensvriendelijk een spuitje is hun lot.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij minder verdiep in het hebben van honden,wat ze denken.....ik hou van hen,voed hen op,ze krijgen goed te eten,een warm hondenbed,goede medische verzorging en ongeacht hun karakter ze blijven tot hun dood bij mij.
Van alle honden in mijn leven,heb ik nog maar bij 1 hond met mijn handen in het haar gezeten,gelukkig is hij extreem mensvriendelijk.
Ik heb toen advies gekregen van iemand die veel verstand had van honden met gedragsproblemen,ben die man nog dankbaar maar zoals ik zeg,ik stond ervoor open omdat de liefde voor mijn hond zo groot was en opgeven niet in mijn woordenboek voorkomt.
We krijgen het niet eens voor elkaar dat mensen stoppen met het kopen van pups bij hondenfabrieken.
Dit komt door de gevoelsmatigheid en er met emoties wordt gedacht en gereageerd.
Als jij morgen in de garage staat met jouw auto en de mechanieker komt je een uitleg geven waar je best op let, om langer en beter van je wagen te kunnen genieten.
Is de kans groot dat je zegt, Goed om weten, dat ga ik vanaf vandaag meteen doen. Of misschien toch een beetje verveeld, maar dat zal snel overgaan omdat je weet dat hij er jaren voor gestudeerd heeft en jij alleen maar weet hoe je met de wagen moet rijden, maar verder niets want je bent niet technisch aangelegd.
Wanneer er bepaalde zaken gezegd worden, heeft de mens (in het algemeen) de reactie om defensief te reageren.
Voorbeeld: Wanneer één van de kinderen met iets bezig is en ik kom erbij en geef aanwijzingen.
Dan volgt soms nogal snel de reactie, doe ik het niet goed genoeg!!!!
En antwoord ik met de vraag. Hoe ga jij leren om iets, beter/handiger of wat dan ook, aan te pakken als ik jou niets vertel of voordoe.
Zelfs de grootste genieën worden zo door te leren, niet omdat ze slim geboren zijn.
geheel mee eens..., ik verdiep me nergens in..en bestuderen doe ik al helemaal niet aan...
onvoorwaardelijke liefde daar gaat het i.m.o om...
Ik vind persoonlijk dat er nogal eens over-geanalyseerd word..,
wetenschappelijkheden doe ik niet aan..
Als het gevoel goed is is het goed...en dat moet je koesteren...
Klopt, gewoontes zijn hard te breken. Nochtans dat er wel verwacht wordt dat de hond maar moet leren hoe het niet te doen
En hier in België staan de hondenscholen enorm ver achter.
Ik heb een lesgever gezien die de hond overnam, de hond had een stropkoord aan en kon nog enkel op de achterpoten volgen omdat de koord zo hoog werd gehouden en hij anders zou gewurgd worden. Met dan de mededeling dat je de hond moet laten voelen wie baas is. Maar ik heb nog veel meer gezien, zaken die ik vroeger niet zag en misschien ook nog gevolgd zou hebben. Je gaat naar een hondenschool, dus daar zullen ze het wel weten zeker?
Terwijl als ik nu dan die zaken zie, ik zie hoe daar al dikwijls de verkeerde basis ontstaat. Samen met dan nog wat meer slecht advies, heb je voldoende mee om je hond ongelukkig, gefrustreerd en onzeker of bang te maken.
En mensen worden alleen maar meer gefrustreerd omdat het niet lukt. Hup weeral een mogelijke kandidaat om naar het asiel te doen.
Gelukkig is niet iedereen zo. En zijn er mensen die hun hond niet weg doen. Maar wel een hele zware dobber blijft.
Klopt helemaal daarom dat ik stage loop in NL .. Mijn bachelor gaat over het gedrag van honden ( voornamelijk stress) en verschillende opvoedingsmethodes. Ik wil daarmee aantonen dat honden die fysiek gecorrigeerd worden meer stress tonen ( dit gaan we ook aantonen adv cortisolniveau in de haren) het is makkelijk om in BE zon school te vinden
Misschien voor jou niet, maar voor vele andere.
Zoals iemand die een pup gaat halen en meteen van dag 1 alleen laat omdat er moet gewerkt worden.
Dan is dit inderdaad allemaal een nieuwe kijk naar opvoeden.
Hoeveel van regels en opvoedingswiijzes vinden mensen niet meer dan normaal? Terwijl de recente studies uitwijzen dat die enorm veel schade kan aanrichten. Ook in de hersenen. Dat de schade die ontstaat effect hebben op het geheugen en de leerwijze van de hond.
Je moet maar eens een kijkje gaan nemen bij mensen die wedstrijden met hun honden spelen.
Noem mijn 1 dier dat in de natuur, waar dan ook ter wereld, wedstrijd speelt.
Die eerste plaats, die beker,.... dat is de mens die dat wil hebben. Niet de hond. Als ik dan de stress bij die honden zie, het schel blaffen, die onzekerheid in hun ogen. Eigenaar die hun hond(en) slaagt omdat hij te veel blaft of uithaalt naar diegene die naast hem staat.
2 à 3 dagen per week dat die hond wordt getraind. En dan nog tijdens het weekend les, pakwerk of wedstrijd.
Als ik dan de eigenaar hoor zeggen, aah maar hij vindt dat leuk, zie maar eens hoe vinnig. Terwijl ik door mijn kennis helaas alleen maar een stress wrak zie staan. En als die hond op dat moment medische onderzoeken zou ondergaan om aan te tonen wat er op dat moment in het lichaam gebeurt door de stress......
En als dan die blik van die hond de mijne kruist, bloed mijn hart. Want dat verdient hij niet.
Dus nee voor jou misschien niet, maar voor al die andere wel.
Maar dan kijk ik zwart wit.....
Ja ik hem hem eigenlijk door elkaar geklutst.
Maar euh kan iemand mij vertellen hoe ik de titel aanpas?
Alvast dank
Helemaal naar beneden scrollen in je topic en daar "je vraag hernoemen" klikken.
Dankjewel
Aangepast en bijkomende uitleg gegeven.
Ik deed agility met mijn kees en je kan jezelf niet inbeelden hoeveel plezier hij had. Er zijn mensen die in de sport zitten die doordraaien maar ook dit zie je weer zwart wit er is ook een gulden middenweg. Ik ben begonnen met agility door mijn vorige hond. Ik genoot omdat hij het zo leuk vond. spijtig dat hij overleden is anders had ik je graag eens uitgenodigd.
Nu heb ik een schapendrijver. Ik zou dan om zijn "noden" te moeten voldoen moeten gaan drijven met hem. Maar dit geeft dan ontzettend veel stress voor zon schaap. Ik doe aan sport met mijn hond maar dat moet je wel goed manegen. En kijken naar je hond.
Stress is trouwens niet altijd negatief. Eustress is bijvoorbeeld "gezonde" stress. Maar als die stress te veel wordt en verandert in distress dan ben je schadelijk bezig
Eliane je kaart de hondenscholen aan,kan ik niet over meespreken met geen enkel van mijn honden heb ik hondenschool bezocht op 1 hond na zijn ze allemaal keurig opgevoed.
Maar ik geloof het direct dat sommige hondentrainers meer kwaad dan goed doen bij een hond.
Neem nu die gedragstherapeuten,is best een lucratief zaakje,ze schieten met bosjes uit de grond,er zullen beste goede mensen bijzitten maar ook genoeg kachelhout.
In de buurt schakelen mensen soms wel eens een GT in,die geeft dan van die adviesjes dat je op internet kan lezen.
Maar ze zeggen niet tegen de baas dat die het fout doet,die GT's vind ik dus kachelhout.
Mensen die geen idee hebben hoe je een hond moet opvoeden,weten ook niet bij welke hondenclub ze moeten trainen,of welke GT ze moeten inschakelen.
Het is dan gewoon een vicieuze cirkel.
Het lijkt wel hoe meer men de hond wilt lezen,hoe vaker het mis gaat.
Ik sprak gisteren nog iemand. Die zei dat ze even pauze gingen nemen van de hondenschool.
Hoewel het uitvallen van die hond bijna weg was voor auto's en fietsers, viel hij nu plots uit naar honden. Daarvoor nooit!
Dat is dus volledig aangeleerd op de hondenschool he. Want oefenen op auto's en fietsers gaat daar niet, maar op andere honden wel.
De hond krijgt ook veel stress van in de auto te zitten, waarmee ze dus naar de hondenschool rijden.
Ik heb gezegd blijf maar even thuis dan gewoon en wandel gewoon wat. Dat het normaal is dat hij helemaal flipt op die school als zijn stress-emmertje al vol zit van de auto.
Ik denk erover ze nog een artikel te gaan geven over het straffen van honden en hoe dit juist agressieve reacties gaat opwekken.
Het is erg want die mensen bedoelen het weer goed, de hond heeft een traumatische start gehad van het leven, zij willen hem in huis nemen en begeleiden, gaan hoopvol naar de hondenschool en krijgen een angs-aggresieve hond op het einde van de rit terug.
Zwart/wit gesteld:
"hij vindt het leuk, want hij kwispelt" of "hij heeft het warm want hij hijgt" zijn denk ik wel de meest gehoorde misvattingen over hondengedrag.Een groot misverstand zie ik ook bij het taalgebruik van de mens naar de hond. Mensen verwachten dat een hond "begrijpt"wat wij zeggen en dat ze direct snappen wat "zit"en "af" betekend. De meeste mensen lijken mij ook niet bewust een puppie aan te schaffen met als doel deze nu eens flink te mishandelen.
Wat ik wel denk is dat heel veel mensen niet weten hoe breed de hondentaal is en dat honden veel meer waarnemen/opmerken dan zij in eerste instantie denken. Daardoor interpreteren zij de signalen die een hond afgeeft niet altijd goed waardoor ongewenste situaties ontstaan. Mensen gefrustreerd raken omdat "de hond niet luistert" en van daaruit straffere maatregelen nemen om de hond te dwingen tot gewenst gedrag.
Als je er van uitgaat dat een pup ook nog moet en mag leren en dat jij hem als eigenaar daar de tijd en begeleiding en vertrouwen voor geeft ben je in mijn ogen al bezig met een nieuwe kijk op hondengedrag.
Ik heb (omdat ik daar moest zijn voor andere redenen) meerdere agility sessies meegemaakt.
Geen enkele hond, maar dan ook geen enkel hond was rustig.
En is wat wij visueel waarnemen en interpreteren als plezier, ook echt plezier voor de hond. Of wipt hij daar als een op hol geslagen pingpongbal uit ontlading van stress
Veel eustress geeft uiteindelijk ook distress.
Maar ik hou je ook niet tegen om dat te doen.
Waarom neem je een schapendrijver als je geen herder bent en schapen hebt? Ben je nu een slecht mens, nee dat heeft er niets mee te maken. Maar in wiens belang heb je gekozen toen je voor dat ras koos?
En schapendrijvers zetten hun pups bij de schapen en lammeren zodat ze hen leren kennen.
Dan kan ik eigenlijk geen hond nemen. :(
Interessant onderwerp! Een hond voert in de natuur inderdaad geen wedstrijd, maar heeft wel een taak: jagen. Die kunnen wij de honden niet geven en je hebt er echte werkhonden tussen zitten (zoals Collies, herders, jachthonden enz.). Om die honden wel 'werk' te geven kun je met ze een sport gaan beoefenen zoals agility. Een hond heeft geen idee dat hij een wedstrijd aan het doen is lijkt me? Een hond weet niet of hij laatste of eerste is geworden, een hond is gewoon enthousiast dat hij aan het werk mag. En met een hoop enthousiasme komt stress en stress kan ook positief zijn (zoals hierboven uitgelegd). Als je als baas hier goed mee omgaat is het toch juist goed om de hond 'werk' te geven wat hij leuk vindt?
Dit is btw geen kritiek ofzo, ben het op aantal gebieden ook met je eens! :)
Even een berichtje als reminder dat ik het topic later door lees. Nu niet genoeg tijd, maar lijkt me wel de moeite waard om te lezen.
Vandaar de nood via de wetgeving om er een gereglementeerd beroep van te maken. Met degelijke scholing!
Nu halen ze de mensen hun portemonee leeg, en in het slechtste geval verknoeien ze de hond nog meer.
Klopt, jagen. Maar dat is een heel ander proces. Er komen dan inderdaad een hoop stoffen vrij in het lichaam om de hond in staat te stellen te jagen.
En dat proces wordt gevolgd door te eten. Waardoor er weer heel wat andere zaken gebeuren zoals het rustig worden en de juiste werking van het eten en verteren en verdelen van voedingsstoffen.
Deze processen zijn aan elkaar aangepast. En zijn absoluut niet te vergelijken met wat hier als voorbeeld wordt aangehaald.
En dan de vraag, waarom ga je een schapendrijver of jachthond nemen als je geen herder of jager bent. Die honden zijn zo gekweekt en en genetisch geprogrammeerd. daarom dat er ook zoveel gedragsproblemen hebben.
Want meestal kiezen wij als mens een hond omdat we die prachtig vinden en euh..... dan stopt het daar meestal.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?