in mijn tweede huis is het al niet veel anders...
Sorry hoor, maar dat vind ik kwatsch.
Een hond in een bench leren blijven is aangeleerde hulpeloosheid en dus verwerpelijk, maar een hond leren stil liggen in een MRI scan is mooi om zien???
Twee maten, twee gewichten. En dat lees ik hier wel meer, van die complete tegenstellingen die dan worden vergoelijkt enkel en alleen omdat het 'in de visie' past.
Pffff...
@Esther: daar zou ik zo tussen kruipen
een aanrader Lian..,lekker tussen de stressvrije warme hondenbillen...
zo voel ik het ook
Klopt. En dan heb je nog het stukje interpretatie.
Waar het meestal mis gaat.
(Overigens concludeer ik nu niet dat het perse bij wetenschappers wel/niet mis gaat).
Het is feit dat ieder (hond-individu / mens-individu) een gegeven anders kan interpreteren of anders er naar handelt.
Interpretatie is (zoals ik het zie) de kloof tussen ratio en emotie.
Nergens staat beschreven hoe men die kloof moet bewandelen.
Het doel is gelukkig zijn, positiviteit, misschien eenvoud...
Maar hoe men daar komt hangt af van het startpunt en de weg er naar toe.
Er zijn zoveel wegen.
Ik ben er ook niet vies van om flink in de boeken te duiken. Maar naar gelang kwam ik erachter dat hoe meer theorie ik verzamelde, hoe verder ik af kwam te staan van mijzelf en van mijn honden.
Beetje krom maar hoe meer ik leek te weten, hoe minder ik eigenlijk wist. Of lag het aan mijn interpretatie van al die teksten? Joost mag het weten...
Aangeleerde hulpeloosheid van de mens denk ik... Er tussen kruipen....
Wat heb jij een gelukkig honden Esther in beide huizen lol
Ook de mens moet je vrij laten in zijn uitingen
Hulpeloosheid. Is daar al eens wetenschappelijk naar gekeken? Labaratoriumdieren?Hoe die er aan toe zijn? Dat moet zegt men dieren gebruiken voor medicijnen.
Ik heb daar geen verstand van ja of nee maar het is wel dieptriest.
Mijn man heeft daar kort werkzaamheden gedaan.niets met dieren maar had wel zwijgplicht
Op dit forum zitten bijna allemaal mensen die goed willen voor hun dier.
De groep die dat niet doet bereik je niet met dit topic.
Die zitten op niet 1 forum .oja tuurlijk wel van die duistere forums waar men niet de hond respecteerd. Die zullen er ongetwijfelt zijn.
Ja..... Al wordt er gewoonweg voor mij beslist dat ik er tussen moet gaan liggen als ze allen zo lekker op de bank liggen..
Hoe we het draaien of keren ... Elke huishond is zowizo beperkt in keuze. Uiteindelijk zijn wij toch degene die de meeste beslissingen maken. Oke mijn hond mag kiezen waar hij slaapt, ... Maar dan nog liggen de meeste beslissingen in mijn handen. Het enige wat we kunnen doen is alle beslissingen die we nemen zo goed mogelijk te nemen in het belang van de hond.
En dan nog het 'feit' in ogen nemen dat wetenschappelijke feiten niet per se feiten hoeven te zijn. Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken verworpen, ze zijn subjectief, etc.etc.
Neem al maar die "wetenschappelijke" onderzoeken ivm brok ...
En dat doen we toch allemaal,zeker op dit forum,zitten alleen maar hondenliefhebbers.
Mijn honden zijn mijn maatjes,ik hou van ze,ik probeer ze goed op te voeden zodat ze opgroeien tot stabiele honden,rust in hun kop en hun lijf.
Wetenschappelijke onderzoeken kunnen namelijk geverifieerd worden. Maar ook gefalsificeerd.
Ik vind dat we ook niet te negatief mogen doen naar de onderzoeken naar honden. We zijn de laastste jaren toch al enorm geevolueerd in onze kennis naar honden toe en hoe je het draait of keert hebben wel veel kennis te danken aan de onderzoeken.
(Ik heb dit even in stukjes gehakt omdat het zo lang was en ik zoveel uiteenlopende onderwerpen wou benoemen.)
Om even te reageren op de openingspost, maar ook op jouw posts in het algemeen Eliane, vind ik heel interessant. Ik heb je al vaker voorbij zien komen en heb al verschillende gedachtes hierover gehad, soms eens en soms oneens... Ik vind het toch wel interessant als ik hier even mijn verhaal en gedachtes kwijt kan, en dan betrek ik hierbij ook vele topics en discussies die doorgaans op de Hondenpage voorbij komen. Ik ben vooral benieuwd of er anderen zijn hier, die zich in mijn mening kunnen vinden, of dat mensen nu juist helemaal tegen zullen zijn... En wat jij er natuurlijk zelf van vind! Alvast sorry voor het enorm lange verhaal ;
Gaan we niet te ver?
Ik ben het er zeker mee eens dat mensen zich moeten verdiepen in het gedrag van een hond. In wat een hond nodig heeft en wat jij als baasje bereid moet zijn om te doen om te zorgen dat de hond een gezond en gelukkig leven leidt... Maar als ik sommige reacties af en toe lees dan vraag ik mij af of het niet te ver gaat.
De Bench.
Zo zou een hond in allerlei situaties stress krijgen, bijvoorbeeld ook met het in de bench gaan. Maar ten eerste kan ik het me compleet voorstellen dat als je bijvoorbeeld een destructieve border collie hebt en je moet even douchen of naar de wc, dat het dan belangrijk is dat je een plek hebt waar hij niks kan slopen en tevens een plek waar je hem even kan verplichten tot rust nemen. Pups die zijn af en toe echt net als peuters, dan zijn ze eigenlijk heel moe en in plaats van dat ze gaan slapen worden ze alleen maar heel erg vervelend, dus ik heb zeker begrip voor degene die een bench op de juiste manier gebruiken.
Stress?
Het tweede wat ik mij ook af vraag op het topic van stress en wat ik eerder in andere topics ook zag langskomen, is waarom sommigen zo ver hierover nadenken voor hun honden en tot zover gaan om een zo stressloos mogelijk leven te geven? Iedereen heeft immers dagelijks stress... Kijk dat je je hond niet 6 uur op een dag in een bench moet stoppen dat zeg ik natuurlijk ook niet he, en ook dat je een hond niet tot een bepaald uiterste moet pushen, bijvoorbeeld op wedstrijden... Maar ik blijf het toch bijzonder vinden hoe mensen zover nadenken over hun hond, terwijl onze kleine kinderen ook gewoon naar peuterspeelzaal worden gestuurd zonder er bij stil te staan... Als ik terug denk aan mijn jeugd, dan zit die vol met stress momenten, zeker op de basisschool, maar tegelijkertijd zijn dat ook de momenten die je MOET hebben, om te leren, om te functioneren in deze samenleving. Ik vraag mij af of we niet gewoon wat meer moeten accepteren dat een hond nu eenmaal wat stress zal moeten ondergaan, net als ons allemaal.
Ja, we gaan echt te ver.
Af en toe heb ik ook het idee dat de vaste baasjes hier op de Hondenpage iets te ver gaan met het goed willen doen voor hun hondjes... Het lijkt af en toe een beetje op een scheiding tussen een groep mensen die gewoon een gezinslid erbij willen hebben en wel degelijk het beste met hun hond voor hebben en mensen die toch wel iets te veel tijd vrij hebben om te steken in het welzijn van hun hond en daarin toch wat "doordraaien". Door enkele van deze mensen ondervind ik zelf toch nogal een aantal minder prettige momenten, met name wanneer deze mensen op anderen neer gaan kijken of nogal wat "gemene" reacties achterlaten op mensen die niet net zoals hun denken en doen. Zo zijn voorbeelden als "Geen bench" Vs "Wel bench", "Leuke kruising" Vs "Pure rashond" en "Goede voeding" Vs "Slechte voeding" nogal topics waarbij het er in zekere zin iets te heftig aan toe gaat voor mij om nog met plezier te lezen op de Hondenpage. Het komt mij wel vaker dan eens voor, dat juist door deze fanatieke mensen ik na het lezen van een topic toch maar weer gelijk van de Hondenpage af ga, en dat vind ik heel erg onnodig... (Als iemand compleet onverantwoord met zijn hond omgaat, Oke... dan is het tijd om die persoon even tegen te spreken.)
Ik ervaar ook jouw reacties Eliane op sommige punten als "overdreven", maar gelukkig druk jij jouw mening niet op iemand aan en lijk je heel respectvol als iemand besluit om het anders aan te pakken. Je geeft advies over iets waar je veel kennis over hebt en daar blijft het bij. Dat is een mooi iets, want iedereen heeft immers een eigen mening en op jouw manier blijft de Hondenpage een fijne plek om te komen.
Eerste jaar niet alleen laten.
Naast dit verhaal haak ik ook nog even in op het punt in je openingspost dat een hond het eerste jaar niet alleen zou moeten worden gelaten, in verband met verlatingsangst. zou dit beter zijn voor de hond? Ja, vast wel op een bepaalde manier, maar zo maak je het onmogelijk voor een mens om een hond te nemen, en dat zal je nooit tegen kunnen gaan. Ook voor mij is dat niet mogelijk, en ik heb echt het beste met mijn viervoeter voor. Het lijkt mij een haalbaarder doel om mensen te overtuigen dat een hond nooit te lang alleen moet zitten, in plaats van helemaal niet, want dat gaat toch wel gebeuren.
Hondensport
En om even in te haken op het baasje van Max & Udhai op pagina 1, ja, ik ben het er ook mee eens dat een wedstrijd of een hondensport vast wel wat stress zal geven. Maar als jij als baas goed naar je hond luistert dan hebben deze honden zeker wel plezier op zo'n sport. Het is vooral belangrijk dat je qua training het tempo van jouw hond aan houd, en niet je eigen tempo. Zo zijn er ook mensen hier die alles maar zo snel mogelijk willen met hun nieuwe aanwinst, en dat is nu ook weer niet de bedoeling.
Plezier voor dier EN mens
Wat ik naast dit alles ook belangrijk vind is dat we moeten onthouden dat we uiteindelijk een hond altijd nemen voor ook ons eigen plezier, en dat we het dan ook leuk moeten houden voor ons zelf. Ik vind dat je geen alles wetend iemand hoeft te zijn voordat je een hond neemt, maar dat het belangrijker is dat je van je viervoeter houd en hem met liefde behandeld en dat als je met hem wil trainen, dat je het op en positieve, liefdevolle en geduldige manier doet. Ik vind zelf altijd dat je zeker ook moet zorgen dat jij je hond kan bieden wat hij nodig heeft, maar ik vind ook dat het leuk voor jezelf moet blijven, en als daar een goede balans in kan worden gevonden dat de situatie dan in orde is.
Ja dat denk ik ook wel.
Ik doe soms iets 'zus' iemand anders doet iets 'zo'. Maar als het voor een ieder werkt dan is het prima.
(mishandeling daargelaten natuurlijk)
Wat ben ik het hiermee eens!
Wanner Willem hier heerlijk op zijn rug op de bank ligt te snurken, zie (en hoor) ik een intens tevreden hond!
Maar ik moet toegeven, ook ik heb geen testen of metingen gedaan om te zien of het zo is
dus ja, menselijke aanname...
Maar ik ga even verder, moet Willem namelijk voorbereiden dat de kinderen straks thuis komen en hij dus mogelijkerwijs wat stress zou kunnen gaan ervaren!
Wat een heerlijke foto trouwens, Esther!
Anouk:
@ Eliane ik moet toch even kwijt dat ik je antwoorden en tips interessant vind om te lezen en ook van leer . Je lijkt af en toe door je wetenschappelijke (tunnel)visie te vergeten om naar de hond als individu te kijken .Het gaat er niet om of iets wetenschappelijk bewezen is maar het gaat erom hoe de hond dit ervaart en dat kan voor iedereen anders zijn .Verder heb ik bij jou ook niet het gevoel dat je je mening wilt opleggen en filter ik de dingen eruit waar ik achter sta en van leer . (mis een slijm smily )
Ja, ik denk ook echt wel dat de visie van Eliane en/of zijzelf zeker een aanwinst is in algemeen hondenland. Een betere wereld begint bij jezelf (zeg ik altijd), en ik heb het gevoel dat zij wel het beste uit zichzelf en anderen wilt halen (voor (een) hond)
Zeg ik dat slopen te maken heeft met de opvoeding?
Ik kreeg een opmerking over het slopen van snoeren en gaf alleen maar aan dat Luca niet sloopt.
Dat komt, omdat ze zich niet verveeld en ik het alleen zijn rustig en goed heb opgebouwd.
Slopen als je weg bent, kan komen door moeite hebben met alleen zijn.
Een onderzoek is een feit, als door nieuw inzicht blijkt dat de feiten niet meer kloppen, is het nieuwe onderzoek een feit. Daarom altijd bij blijven scholen en lezen, zodat je van de laatste onderzoeken op de hoogte blijft.
Denk dat we nooit uit onderzocht en geleerd raken.
Gelukkig maar, anders zou het leven maar saai worden.
interessant topic.
Alleen ik heb van mening dat een hond heus wel tegen een beetje stress kan. Het zijn geen konijnen. Je hebt ook zoiets als positieve stress.
Mijn hond gaar naar de oppas want kan niet lang alleen. En ja heek slecht we wandelen 2 a 3 uur per dag. Dat heeft hij nodig anders geen rust in het kopie (ma het werk heb ik ook niet altijd zijj om anderhalf uur te lopen maar toch doe ik het voor hem) Hunmie rent en springt graag zo ontlaad die ook. Als hij stabieler is dan gaan we ooit eens een proefles behendigheid doen.
Bench? Liever niet. Maar er zijn zat honden die er bij gebaat zijn een bench te hebben veilig holletje wat alleen voor nacht gebruikt wordt of voor te trainen . En niet misbruikt . Hier geen bench maar ben nog steeds op zoek naar een holletje (Hummie lift vaak onder bank onder stoel enz dus vind die erg fijn)
Hij heeft zelf dr keus gemaakt op bed te slapen soms ook op kussen ernaast of op grond bij warm weer
Zodra een pup gewend is zou ik beginnen met opbouwen alleen zijn. Ik ben alleen dus moet ook af en toe wat eten halen. Denk juist dat je niet al te lang moet wachten hiermee. Hier zal een hond nooit lang alleen zijn. Max 3 uur. En dat zelfs maar incidenteel .
Dat denk ik ook.
Ondertussen zit ik vele pagina's achter met lezen, dat gaat hier zo snel.
@ Roos, mooie foto van de schaapjes
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?