Maar dat kan je ook anders bekijken, Richard.
Misschien is het tijd dat je na 25 jaar je horizon even verwijdt en een stap vooruit doet. Eens een keer bekijken of die bench echt nodig is.
Niemand zegt dat een bench slecht is. Een bench is voor sommige honden geschikt voor andere niet. Een bench is bv. (in mijn ogen) tijdelijk en voor bescherming van de hond.
Bij onze eerste hond, Evita, hadden wij de raad van anderen opgevolgd en een bench genomen omdat wij toen 7 katten hadden en ik bang was dat de kleine 's nachts zou gaan dwalen en de katten haar in de ogen zouden krabben.
De eerste nacht wordt ik wakker van gehuil van Evita. Het arme schaap had diarree gehad en haar hele kussen was vuil en zij ook.
Ik heb haar nooit meer in de bench gedaan en gewoon mee naar boven genomen tot ze oud genoeg was om te weten dat ze de katten gerust moest laten.
Is een bench daarom slecht? Neen, hoor, maar er zijn mensen die zich blijven vastklampen aan die bench, wat ook niet nodig is.
Vanaf het moment dat wij twee honden hadden, hebben we ze gescheiden als we moesten werken. Omdat ik geen ren wilde in de tuin, hebben we de keuken met een gril afgesloten zodat ze niet bij elkaar konden. Later hebben we in de veranda een stuk afgemaakt met een paneel van een hondenren waar dan één van de twee kon zitten, zonder zo beperkt in beweging te worden dat ze enkel kon draaien.
Toen de derde kwam, zij is een Lagotto Romagnolo, hebben we een grote bench genomen, zodat ook zij apart kon zitten maar plaats had. Na een tijdje was dat ook niet meer nodig alhoewel de bench nog lang hebben laten staan, ging ze minder en minder daarin liggen en sliep ze gewoon op de zetel of op een kussen.
Hé, leuk, een mede Belg !
Ik heb dat ook hoor Eliane, als je hier zegt dat de hond tekenen van stress vertoont, hebben ze geen idee waar we over spreken. Wat? Welk teken? Niets gezien hoor.
Behalve in onze groep, is het nog moeilijk om mensen iets duidelijk te maken, heb ik ondervonden.
Ik denk dat je na 4 weken ook nog niet kunt spreken over een roedel....
Verder stellen wij die roedel samen dus wij bepalen welke honden gaan samen leven en dat is toch ook al helemaal anders dan in de natuur.
Natuurlijk denk ik er wel eens over na. Ik zou een slechte baas zijn als ik dat niet deed. En weinig respect voor honden hebben als ik de bench vanzelfsprekend zou vinden.
ik heb dat ook al eerder op dit forum gezegd.
Ik heb nu sinds kort een herplaatser van 12 jaar. En ja, ik begrijp donders goed dat ik hem niet een bench aan kan leren. Die gebruik ik voor hem dan ook niet.
Maar ik geloof heilig in het heil van de bench voor mijn 11 maanden oude labrador. Het houdt hem, en mijn spullen veilig zonder dat het een van ons enige moeite kost. En nee, ik zie hem aankomen maar dat betekent niet dat de bench is omdat het zo makkelijk is voor mij. Ik besteed zelfs veel tijd, zeker in het begin om te zorgen dat de pup veilig, blij en ontspannen is in zijn bench. Fat begint al als we hem ophalen.....dan zetten we de bench neer als de hond hier is....leggen we de nestknuffel erin....een mooi nieuw kleedje.....en spelen we met de pup tot hij in slaap valt....en als hij dan slaapt leggen we hem er voorzichtig in, zodat hij ontspannen wakker word, met de geur van het nest naast zich.
Ik heb tot nu toe negen pups gehad en geen enkele uitzondering die de bench binnen twee dagen zag als slaapplaats en er zonder aarzelen, zonder commando in ging om te slapen...ook met de deur open
Wat ik hier vaak zie is dat mensen de bench associëren met een gevangenis, iets waar ik de hond in opsluit om van hem af te zijn. Misschien moeten die mensen ook eens luisteren en naar hun hond kijken in plaats van boekjes. En leren om niet te denken als mens maar vanuit de hond (en niet wat ze denken dat de hond voelt, maar voelen wat de hond voelt)
Zoals jij het uitlegt is het ook geen probleem, het is ter bescherming van de hond. Hij kan van alles stukbijten, maar het kunnen ook gevaarlijke dingen zijn. Jij kiest voor een bench, wij kiezen, in de mate van het mogelijke, voor een grotere ruimte. De reden waarom is voor ons beiden dezelfde.
en @ Alaska Finest
Ik zal mijn vraag anders omschrijven. Graag van jullie beide een concreet voorbeeld hoe jullie aan mensen zouden vertellen dat een bench stress bij de hond met zich mee brengt. (Voor of tegenstander zijn de even ter zijde gelaten)
Wij hebben het wel eens gezien dat de bench stress bij een hond teweeg brengt, maar dat was bij mensen thuis. We zagen de hond, en konden laten zien hoe de hond zich gedroeg, hoe zijn oren plat gingen toen hij de bench in moest. De stand van zijn staart, het afwenden van de ogen toen de deur dicht ging. Doodongelukkig was het beestje, maar te gehoorzaam om te protesteren
Dan kun je mensen laten zien, een heel klein beetje laten voelen hoe de hond voelt. Het was in dat geval niet de hond die het fout deed. Het beestje was al 8 maanden toen deze mensen besloten een bench te kopen. Thuiskomen, uitvouwen, hoppa, hond er 3 uur in "want dan went 'ie zo lekker snel"
Ik ben ervan overtuigd dat deze mensen niet hadden geluisterd als ik ze een linkje had laten zien en in de aanval waren gegaan als ik ze had verteld dat de hond ongelukkig was. Dus ga je mensen vragen stellen
*Gaat hij altijd zo langzaam richting bench?
*Knaagt hij ook op de bank wel eens zo op zijn poten, is hij door de brandnetels gelopen ofzo?
*Zou het erg warm zijn in die bench, hij hijgt zo?
ik kan wel honderd vragen verzinnen (naar gelang de situatie)....maar ik zal niet snel mensen vertellen hoe het is, ik ben immers geen expert en wil me ook niet gedragen als expert
Ik heb ooit eens een voorzichtig advies van iemand gekregen,niet drammerig waardoor ik daar helemaal voor open stond.
Die persoon had gelijk,later heb ik bij hem voor dezelfde hond,wel eens bij hem aangeklopt.
En weet je, hij had geen wetenschappelijke artikelen e.d om mee rond te slaan.
Hij heeft mij ook nooit verweten dat de fout bij mij lag en dat werkte waardoor ik helemaal openstond voor die man zijn adviezen.
Dankzij hem is het goed gekomen tussen Vigo en mij,ondanks het jarenlang houden van honden en een probleemloze opvoeding,had ik nu een moeilijk gevalletje.
Deze keer liep ik tegen een muur op en hij heeft mij handgrepen gegeven die hij zelf gebruikte omdat hij al levenslang honden opving met een rugzak,honden die amper herplaatsbaar waren,honden met zware gedragsproblemen.
Niks wetenschappelijk maar een enorme gave hoe hij met honden om moest gaan en van zulke mensen wil ik nog altijd bijleren daar ben ik nooit te oud voor.
Het gaat mij eerder over de algemene toon van jouw teksten. Jouw teksten komen vrij aanvallend over. Zijn vrij drastisch zoals je hond het eerste jaar NOOIT alleen laten... dat is iets waar ik het niet mee eens ben. Mensen gaan jouw advies zo niet aannemen. Mijn "pup" is 6.5 maand. In mijn ogen is hij perfect zelfstandig genoeg om een paar uur alleen te blijven. ( dit verschilt per hond en per situatie! niet alle honden zullen er op die leeftijd klaar voor zijn ) Ik heb dit met hem opgebouwd en hij heeft tot vorige week nooit langer dan 1-2 uur alleen gezeten. Paar dagen geleden heeft hij voor het eerst een halve dag alleen gezeten. Hij heeft zich perfect gedragen. Ik ben het overigens wel met je eens dat je je hond zijn eerste levensjaar niet te veel voor lange uren alleen laat. Maar jij bent daar dan weer net te drastisch in en jij zegt nooit alleen laten eerste levensjaar. Mensen gaan op die manier je advies niet aannemen. Daar bedoel ik mee dat je toon iets te "aanvallend" is ( let op ik heb dat soms ook hoor) en misschien iets te extreem zoals het voorbeeld dat ik aangeef. Begrijp me niet verkeerd met de meeste dingen die je schrijft ben ik het met je eens. Gebruik een iets vriendelijkere toon en bouw je kritiek iets meer op. Verder moet je ook rekening houden met individuele verschillen
Dat is het net.
Ik zou niet snel tegen mensen vertellen 'een bench = stress bij de hond'.
Hoewel ik persoonlijk geen benchgebruiker ben en van mening ben dat het ding vaak misbruikt wordt, zou ik het toch niet meteen als een stelling gaan verkondigen. Om de eenvoudige reden dat ik vind dat het geen stelling is.
Zoals bij alles vind ik dat je situatie per situatie moet kijken: wat zijn de omstandigheden, wie is de mens en wie is de hond.
En m.i. werkt het dan veel beter als je je eerst openstelt en dingen vraagt als: "Is er een reden waarom de hond in de bench moet?" of "wat dacht je van geen bench?"
En dan naargelang het antwoord er verder op inspelen. Of je eigen mening herzien en beseffen dat in dat geval, bij die mens en die hond een bench niét slecht is. Dat kan ook...
Zoals Richard ook al aanhaalt, denk ik dat het veel beter werkt als je mensen zelf laat nadenken: "tja, waarom wil ik dit eigenlijk? Omdat anderen het ook gebruiken? Omdat het makkelijk is? Omdat ik niet weet hoe het zonder moet? enz. enz." Van daaruit kan je dan handvaten aanreiken.
Ik kan je tientallen voorbeelden geven van stress in de bench: van tongelen tot krijsen en het hele kot afbreken. Maar daar gaat het niet om. De kern voor mij is dat je het niet als algemene waarheid kan verkondigen. Leren is een doe-woord, zowel voor leraar als leerling.
Ben ik het ook mee eens.
Denk wel dan na 4 weken de hond enigzins zich al op zijn gemak gaat voelen en er sprake zal zijn van enige binding.
Hangt ook per hond af hoe snel dat gaat.
Wij stoppen idd wille keurige honden bij elkaar.
Bijna alles is te gebruiken en te misbruiken. En lang niet altijd ontstaat misbruik kwaadwillend. Het is een 'niet verder over nadenken' en missen van signalen en juiste interpretatie van wat het bij de hond teweegbrengt.
Ik heb een hond die vanaf verlaten nest, geen idee welke week maar in elk geval veel te vroeg, maandenlang bijna dag en nacht opgesloten heeft gezeten in een kattendraagkorfje ... niet rechtop kunnen zitten, amper kunnen draaien .. in eigen (aangekoekte) poep en pies. Je hoeft niet deskundig te zijn om te kunnen inschatten dat dit zeer ingrijpend is geweest.
Doordat hij door zijn start in dit leven zodanig slecht gesocialiseerd is en daarbij getraumatiseerd vindt hij mensen erg spannend (stress) en wat hij dan moet doen (zou moeten) met zichzelf ook (stress/onrust).
En dus hier de bench aangeleerd, waar hij enkel ingaat (nu eigenlijk niet meer) als er bezoek komt. Deze bench staat verder van bezoek af (zitplaatsen), maar biedt wel het overzicht (stressreductie). En hee, hij hoeft er niets mee en dat geeft rust (stressreductie). Meestal gaat hij na de eerste opwinding van bel en binnenkomend bezoek liggen en uiteindelijk ook slapen. Het liefst helemaal achterin weggestopt.
Er niets mee kunnen en hoeven geeft rust in tegenstelling tot de stress van het gevoel hebben dat hij er iets mee moet, of dan toch in elk geval niet weten wat hij met zichzelf aan moet.
Deze hond die, hard gezegd erg mishandelt is dmv benchmisbruik (kattenkorfje), gaat voor dit hele specifieke moment in de bench juist om meer stress te voorkomen in situatie waarmee hij zich geen raad weet.
Zwart/wit/grijs
Kijk naar de hond, de situatie, de gevolgen. Misbruik is altijd fout en ja, dat risico ligt altijd op de loer.
De mensen zelf laten nadenken helpt vaak.
Ik heb een hond met een hoge aaibaarheidsfactor en vele mensen spreken mij aan " Mag ik hem aaien" dan zeg ik ja hoor dat mag maar liever niet over zijn hoofdje aaien en laat hem eerst even kennismaken. Dan vragen alle mensen met grote ogen WAAROM??? dan kan ik op twee manieren reageren:
- Ik kan de mensen met een boze toon aanspreken en zeggen mijn hond krijgt er stress van en een wetenschappelijk artikel onder hun neus duwt
of
- ik kan op een vriendelijke toon zeggen " jij vind dat ook niet zo prettig als iemand die je niet kent over je hoofd wrijft, voor honden is dat net hetzelfde " mensen gaan dat dan terug koppelen naar zichzelf en denken a ja dat is waar.
Ik heb beide manieren geprobeerd en het dringt beter door als ik op een rustige manier het uitleg. Al is de boodschap hetzelfde de manier waarop je iets overbrengt verschilt echt enorm hoe de andere persoon uw boodschap ontvangt. Wetenschappelijke artikelen zijn ook belangrijk maar veel mensen gaan die niet lezen. Omdat ze vaak in moeilijke taal geschreven zijn en dan ook nog eens in het engels.
Het is niet zo dat een bench per definitie stres op levert. Denk niet dat je dat ook zo stellig kan zeggen.
Als een bench goed wordt aangeleerd en daar de tijd voor neemt, kan een hond hem als eigen plek gaan accepteren.
Dan kan het een prima hulp middel zijn
Het is een hulp middel en niet een vanzelf sprekendheid.
Tegenwoordig kopen mensen vaak eerder de bench dan de pup.
Het kan zijn dat sommige jonge pups en honden bv geen rust nemen. Rust en slaap is escentieel voor elke hond. Bij een hond die zelf geen rust neemt, zal je hem moeten helpen. Een bench kan daarbij goed werken. Mits goed aangeleerd.
Slopen vind ik zelf een ander verhaal, dat heeft een rede. Een hond in de bench stoppen omdat hij sloopt, vind ik geen goed argument. Hierbij gaat het om de spullen en het gemak van de mens.
Investeer in je hond en zoek uit waarom hij sloopt.
Ben er ook een voorstander voor je hond te filmen in de bench als je weg bent. Zo zie je hoe hij er bij zit. Lichaams taal zegt genoeg.
Ook al zit je niet trouwens niet in de bench filmen als hij alleen is.
Ik ben absoluut geen voorstander van de bench, maar soms kan het een hond helpen.
Niet voor het gemak van de mens.
Het is de manier waarop de bench 'zijn vlucht' genomen heeft als gemakkelijk en algemeen aanvaard gebruiksvoorwerp binnen de opvoeding. Dat gegeven weerhoudt een grote groep ervan er zelf over na te denken hoe om te gaan met verschillende opvoedsituatie. De oplossing wordt op een presenteerblaadje aangboden.
En daar gaat het dan veelal mis. Is het dan de bench die 'fout' is of het algemeen aanvaardbare gedachtegoed dat het een onmisbaar hulpmiddel binnen opvoeding is. Dan gaat het dus niet meer over wat goed is voor welke hond in welke situatie en op welke manier.
Sluit me daarom helemaal aan bij schrijven van alaska. Het is juist goed om mensen te prikkelen zelf na te denken over wat hun beweegredenen zijn en zo een eigen bewustzijn te vormen.
Ladingen pups zijn groot geworden zonder bench, dus dat kan prima. Maar in specifieke situaties, individuele honden/mensen kan de bench een hulpmiddel zijn tbv de hond. Ik denk dan bv met name aan honden die om wat voor reden dan ook moeite hebben met het hanteren van veel ruimte en waarbij dit stressverhogende gevolgen heeft. Een bench kan dan wat rust brengen om vervolgens een uitgeruste pup optimaal te kunnen begeleiden hierin.
Bench om hond uren in op te sluiten gedurende afwezigheid (ook al is di aangeleerd en legt de hond zich er bij neer) voelt bij mij niet helemaal lekker. Kan een hond niet alleen zijn, dan is dat hetgeen wat aandacht behoeft lijkt me.
Petra, daarom ook altijd een keer je hond filmen als je weg bent.
Tip van mij trainer.
Zo wordt de baas, als het goed is, zich bewust van hoe een hond erbij zit als hij uren opgesloten zit.
Baas loopt anders de deur uit en denkt dat de hond het goed doet. Hond laat niet van zich horen, dus zal het wel goed zitten.
Ik vind ook dat de bench een te van zelfsprekendheid is.
Het staat ook op de aanschaflijst voor een puppy. Zo gaat het al mis.
100% eens..
denk alleen al aan veiligheid voor een pup of een kleine hond o.a bij meerdere honden in huis...
ik heb bij mijn honden ook een bench gebruikt in de puppentijd...,
met name bij Kenzo vond ik het wel zo'n veilig idee dat als ik een uurtje weg was toch beschermd zat bij het duo lomp & onbenullig..
Jou berichten lees ik.ik moet zeggen dat je gedachtengang helemaal de mijne ook is.
Maar wat is dan een gedegen opleiding? Zijn er beroepsverenigingen of kun je je laten keuren of zo?
Want volgens mij is hondentrainer een vrij beroep? Hoe scheid je het kaf van het koren? Is dat niet voor iedereen anders?
Is er ergens iemand die onafhankelijk de kwaliteit meet?
Want dat is lastig. Ik heb mezelf verdiept in beroepsverenigingen in mijn branche maar die zijn verre van onafhankelijk.
Dag landgenoot.
Inderdaad. Moeilijk? Wat dacht je van zwoegen ?
Toevallig hebben wij les gehad bij deze gemene man, hij heeft ons echt geholpen, Faro was ook een bange hond, maar moest wel wat dingen leren, zoals andere honden aanvallen, grote honden, het bleek dat het geen aanvallen was maar hij wilde ze kalmeren, rustig maken, corrigeren, iets heel anders wat wij dachten.
Tijdens lessen mochten onze stem niet verheffen, de toon was heel belangrijk, hoe leer je iets aan Faro zonder hem bang te maken, daar zijn we heel goed in geholpen, mijn man zijn stem is laag, streng, daar moest echt aan gewerkt worden.
Hij was heel lief tegen Faro en heeft alles op de positieve manier geleerd, zonder gemene dingen.
Gelukkig heb ik een goed ervaring, en later gewoon veel op mijn gevoel gedaan, en nu zie ik precies wanneer Faro iets niet snapt, of eng vind, of niet op zijn gemak is, de band is zo sterk dat ik denk dat we er wel zijn, en nog leer ik dingen.
Faro was nooit eten gericht, nu leer ik nieuwe dingen met snoepjes, dat heb ik hier geleerd, zo leren we allemaal van elkaar.
Ik zie natuurlijk veel voorbeelden waar mensen denken goh wat spelen ze leuk terwijl ik een doodsbang hondje zie die alleen maar aan het vluchten is.
De Boodschap van TS is goed bedoeld, ook al komt het er soms wat rottig uit, wat dan niet zo bedoeld is.
Ik heb geleerd, kijk naar je hond, leer hem ook kennen, verdiep je er in, en gek genoeg heb ik dat van die gemene trainer geleerd.
Misschien omdat we alleen les hadden, ik weet het niet.
Al met al hebben we nu echt zo'n fijne hond, met zijn aparte dingen, anders dan andere honden, maar inmiddels begrepen door ons, en wat we daar voor terug krijgen is onbeschrijflijk.
Ik vind vooral, elke hond is anders, leer hem kennen, lukt dit niet vraag hulp, ik denk dat je dan al op de helft bent.
@Suzanne en andere geinteresseerden
Filmen adviseer ik ook altijd. De enige manier om inzicht te krijgen.
Bovenstaande is link naar een filmpje waarin te zien is waarom dat zo leerzaam is. De moeite waard om even helemaal te bekijken.
Wat ik mij afvraag .. Maar ik vermoed van wel .. Heeft een hond minder problemen om alleen te zijn ( voor een paar uurtjes niet een hele dag) als je meerdere honden hebt?
Wat ik mij afvraag .. Maar ik vermoed van wel .. Heeft een hond minder problemen om alleen te zijn ( voor een paar uurtjes niet een hele dag) als je meerdere honden hebt?
"
Nee. Dat kan, maar kan ook niet. Dat hangt samen met tal van interne en externe oorzaken.
hangt van de roedel af.
hier een kia bij een chevy en niemand heeft enige moeite.
chevy pikt kia der kluif en gaat die opeten... kia beschermd haar bal tegen chevy... iedreen een nuttig taakje en tada iedreen blij.
toen kwam monza en die vind het 3 keer niets. ja hij eet zijn eten op (0.0002 sec) en dan gaat ie draalen.
langs de deur en langs de muur.
en zowel chevy als kia krijgen hem daar niet uit.
die hele docu (ik vind m nergens meer compleet, alleen stukjes) is heel schokkend en interessant, er werken trouwens ook wetenschappers aan mee echt een aanrader voor iedereen.
Opvallend dat veel mensen geen idee hadden dat hun hond niet alleen thuis kan zijn.
Ik kan er niet warm voor lopen voor de Bench. Heb er ooit één gekocht maar kreeg het niet over mijn hart om de deur dicht te doen. Een dierenarts heeft me eens gezegd dat je beter bent met een park, open bovenaan en ruimer. Voor een puppy hé als je de hond dus even veilig wil zetten.
Heb echt een traantje weg moeten pinken had hem al eerder gezien.
Je weet idd pas hoe je hond erbij zit na filmen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?