Ik heb echt niet mijn hond gekozen omdat ik hem uiterlijk de mooiste vind. Anders had ik een ander ras gekozen want ja er zijn mooiere rassen dan de sheltie.
Nu spreek je over een "nieuwe opvoedingsmethode" nu ben ik wel benieuwd hoe jij uw hond houd, wat voor ras het is,...
Volgens jou had ik dus geen sheltie mogen nemen. En die conclusie baseer jij enkel op het feit dat ik geen schapen heb? Zonder mij of mijn situatie te kennen?
Toch wel. Alleen gewoon vanuit een andere richting bekijken.
Maar honden die echt voor specifieke doeleinden gekweekt worden in huis nemen, terwijl ze zo "ontworpen" zijn voor zaken te doen die praktisch niemand met hen doet.
En dit doelt echt NIET op jouw. Maar heb je nu al eens gekeken hoeveel BC, JR, AS (en zo kan ik er nog opnoemen) die in het asiel zitten omdat mensen zich "mispakt" hebben en het ras compleet verkeerd ingeschat hebben. Wat ik ook de fokkers deels kwalijk neem.
En de koninklijke verenigingen, met hun o zo standaard rasbeschrijving. Die zo nietszeggend zijn, dat je eigenlijk geen flauw idee hebt, behalve het valt wel mee.
hola hola hola, hold your horses
Nee het karakter van de hond. Ik heb bijvoorbeeld besloten voor een Border Collie (werkhond) te gaan, waarom? Omdat het karakter me aanstaat en ik na lang wikken en wegen heb besloten dat dit karakter echt bij me past. Ik wilde een maatje met onvoorwaardelijke vriendschap, die niet snel vermoeid raakt waar ik lekker veel mee kan ondernemen (hardlopen, lange wandelingen, zwemmen, fietsen, agility, frisbee), die erg intelligent is en veel kan leren (omdat ik het ontzettend leuk vindt om 100 verschillende trucjes te leren). Ga ik met de hond schapendrijven? Nee dit is niet de bedoeling, daarom heb ik ook voor showlijn gekozen, zodat het het drijfinstinct over het algemeen wat zachter van aard is. In plaats van schapendrijven ga ik dus al die andere dingen met de hond doen zodat hij 'werk' heeft, hier is het mooie van een hond dat hij niet beter weet. De hond zal niet denken hè wat jammer dat ik niet kan schapendrijven, hij heeft namelijk ander werk waardoor hij zich niet hoeft te vervelen.
Oja ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe jij tegen hulphonden en blindegeleidehonden aankijkt? Worden vaak Golden Retrievers of Labradors of kruisingen hiervan voor gebruikt. Dit zijn jachthonden, dus die doen dan eigenlijk iets heel onnatuurlijks want ze zijn absoluut niet aan het jagen?
Ik denk dat het ergens wel waar is, mijn sheltie kan ook niet doen wat hij zou moeten kunnen doen. Gelukkig heb ik mijn tuin aan de straatkant waar hij kan meecrossen met fietsers enzo van die dingen. Wij hebben ook katten die je ook moet sturen als sheltie. Goh hier zijn echt wel substituut-schapen. *praat zichzelf goed*
Aan de andere kant... zijn leven is denk ik niet zo slecht. Want in weer en wind bij de schapen op de shetland-eilanden hoe leuk zou dat zijn op de duur. Hij houdt al niet van regen.
Elk ras is gefokt met een doel. Behalve degezelfschapshonden.
Ik weet dat er veel honden in het asiel zitten. En ik ben het met je eens dat vele gedragsproblemen ontstaan doordat honden gefokt zijn met een doel en dat wij hun behoefte niet vervullen. Maar dat jij dan zomaar kan stellen dat je niet snapt waarom mensen die geen schapen hebben een schapendrijver hebben gaat in mijn ogen dan weer een stap te ver. Heb ik je eerder ook al gezegt dat jij iets te extreem bent. Komt daar nog eens bij dat 90% van de mensen hier op het forum begaan zijn met hun honden en niet behoren tot die groep die hun honden naar het asiel doen of niet nadenken bij het ras dat ze kopen.
Kwa uiterlijk vind de sheltie een prachtig ras maar de aussie vind ik bijvoorbeeld mooier :D maar omdat het karakter van de sheltie zo goed bij mij past en ze zijn ook mooi maakt het ras voor mij wel perfect
Allé dan.
Maareh als je nou zoals ik een Golden neemt en er dan jachttraining mee doet? Ik doe ook proeven met haar, tsja niet omdat ik wil winnen hoor maar we moeten wel een diploma halen als om op een gegeven moment moeilijkere oefeningen te kunnen doen. En ook ik doe behendigheid. Dus ik train wel meer dan 1 keer per week. Waarvan wel maar eens op de hondenschool trouwens, want de rest is op verschillende locaties in de natuur (even een note, wel in losloopgebieden hoor zodat er geen wild wordt gestoord) Maar ik merk dat mijn hond serieus rustig is tijdens de trainingen, ja als ze aan de beurt is dan is ze enthousiast omdat we samen iets gaan doen maar ze is nooit hyper. Tijdens het wachten ligt ze rustig bij mij of op haar kleedje en is gewoon aan het kijken of doet even haar oogjes dicht tussendoor. Ze is geen hond die inspringt of een stuiterbal is, alhoewel ik wel degelijk merk dat ze graag wil als ze aan de beurt is. Geeft dat ook stress aan? Gewoon benieuwd hoor! Ik wil het beste voor mijn hond :)
Want wat ik mij afvroeg, jij noemt wel eens als voorbeeld het achter een balletje aanrennen. Dat dat het jachtinstint triggert en dat na 10 minuten (of 5?) de piek bereikt is en dat het dagen duurt voordat het stresshormoon weer afgebroken is. Maar hoe zit dat dan bij jachttraining? Ze rennen nergens achteraan, maar ze zijn wel bezig met het zoeken van "een prooi". Werkt dat dan hetzelfde? En als je bijvoorbeeld voer laat zoeken of een speeltje, hoe werkt dat dan? Is dat ook hetzelfde? Ik snap het niet helemaal denk ik, vandaar mijn vragen. Ik wil graag bijleren namelijk.
Algoed leest udhai niet mee anders zou hij voor kerst schapen gaan vragen. En zich lelijk voelen
Vraag ik me ook af
Dat denk ik wel ja!
een discussie zal het misschien wel worden voor mij of niet.... een hond in zijn/haar eerste jaar niet alleen laten, dan zal ik wel een slechte hondenbaas zijn, ik leer direkt dat de hond alleen kan en moet blijven, zodra de pup al binnen komt, moet even doucen naar de wc en boodschappen doen, kan niet altijd maar een oppas vinden.... en ik heb al mijn hele leven honden, nimmer angstige honden gehad, altijd stabiele rustige honden, en niet een ras.....
geen bench wordt er geschreven, nou ben ik niet zo voor een bench, maar als je twee honden hebt is dat even makkelijk als je even er van door moet, er zijn genoeg mensen die toch een boodschap moeten doen.... of wat anders dat er niet altijd iemand bij de jonge hond is... nimmer hier sloop honden gehad, je hoort mij er niet over dat dat aan de eigenaar ligt.... doe je genoeg met de hond ?
hier krijgt de hond oude kartonnen dozen om zich op uit te leven, en dan nog nimmer slopers gehad als ik even weg moet ... dat ze zich op alles gaan uitleven.
voor vele is een bench toch wel fijn , en de hond kan het zelfs een veilig plekje ervaren, denk dat men naar de hond moet kijken hoe ervaart de hond dat... en een discussie mag schrijf je....
hier dus zodra er een pup binnen komt, leer ik de pup al gelijk om alleen te kunnen zijn.... en ik wacht niet tot dat de hond dan een jaar is, of begrijp ik heel de discussie verkeerd ?
Ik heb 6 honden, waarvan 5 van mezelf en nog 1 pleeghond.
Van de 6 zijn er 5 letterlijk weggegooid, de vuilbak in met de bedoeling dat ze zouden sterven. Of eerst nog in een plastiek zak gedraaid en dan de vuilbak in. M'n pleeghond had nog 7 broers en zusjes. Ze waren nog zo klein, 4 van hen hebben het niet gehaald.
En dan heb ik 1 rashond. Dat heeft een paar jaar geduurd vooraleer ik die stap heb genomen. Ik moest eerst genoeg kennis hebben en weten met wat ik bezig was. En maar al goed ook
Een CC-tje (wordt hier momenteel ook besproken onder een ander item -> moordmachine)
En ik wanneer heb ik gezegd dat jij jouw hond niet moest nemen? Dat is iets wat jij er van maakt.
Ohja ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd naar hoe het dagelijkse "schema" van jouw hondjes (klinkt wel erg gezellig, zo'n roedeltje al is het natuurlijk hartverscheurend dat ze letterlijk zijn weggegooid :( Mijn hart breekt als ik dat hoor) is. Hoeveel wandel jij met ze bijvoorbeeld, hoe doe je dat met eten geven en alleen blijven en onderneem jij wel eens niet dagelijkse dingen met ze? En heb je een foto? Je vertelt altijd zo veel over honden in het algemeen maar ik hoor nooit iets over jouw eigen hondjes, dus ik zou het wel heel erg leuk vinden om daar iets meer over te weten
Ik voel me niet aangesproken?
De stabij is een allround jachthond, waakhond, boerderij ongedierte vrij houden hond
Gijs voldoet aan geen van die eisen (we hebben geen eens een tuin) maar toch durf ik te garanderen dat hij hartstikke gelukkig is
Ik heb zeker naar de karaktereigenschappen gekeken en een hele bewuste overwogen keus gemaakt
Het belangrijkste vind ik kijken naar je hond en daar je opvoeding en dergelijke op aan passen. De ene hond vind het geweldig om allemaal trucjes te doen voor zijn baas, de andere hond gaat buiten liever zijn eigen gang en gaat lekker snuffelen. Iedereen moet wel eens weg en werken, de ene hond kan vanaf dag 1 prima even alleen zijn voor de ander is het een drama.
Het probleem is volgens mij vaak dat als een hond afwijkt van het "normale" dat de mensen zich teveel vasthouden aan wat "hoort" en daardoor niet naar hun hond kijken
Tot op zekere hoogte volg ik je. Als iedereen natuurlijk enkel een hond nam omdat er mee gewerkt zou worden, dan zijn er veel mensen hondloos en veel honden thuisloos.
Ik zie enkel een probleem, als je niet aan de hond zijn behoeften tegemoet komt. Dat wil zeggen, als je een hond hebt die van nature erg actief is, moet je er ook voor zorgen dat die zijn energie kwijt kan. En natuurlijk doe je dat niet door met hem driemaal het blok rond te gaan. Dan zoek je uitdagingen voor de hond, zowel lichamelijk als mentaal. Wat niet wil zeggen dat je hem aan je fiets moet hangen en gaan rondfietsen, hup klaar. Of zoals je nu regelmatig ziet op de loopband... kan het nog nepper?
Maar dit ligt aan de eigenaars. Zij denken niet na en nemen dan maar een oplossing die weinig of geen tijd kost voor henzelf.
Ik heb ook honden die voor de jacht gefokt zijn. Ik heb ze ook gekozen omdat ik ze prachtig vond. Ik ga helemaal niet jagen, ik haat het doden van dieren dus neen, mijn honden worden niet in de jacht gebruikt. Ik ga er wel zo veel mogelijk mee buiten, we zwemmen veel, we nemen zo veel mogelijk routes waar geen echte wandelweg is. Waar ze kunnen snuffelen en verkennen. Ook thuis speel ik met ze, ze houden van trekspelletjes en ook dingen zoeken vinden ze leuk.
Ik vind het geweldig dat die honden zoveel kunnen aangeleerd worden dat niet tot hun natuurlijk gedrag behoort.
En dat verdient enorm veel respect dat zij in staat zijn zoveel voor de mens te doen. Men is nu ook bezig honden op te leiden voor diabetici patienten. En honden aan te leren verschillende soorten kankers te leren herkennen om ze zo te leren opsporen.
Anderzijds ook hier gebruikt de mens de hond weer in zijn voordeel.
MAAR ik heb er persoonlijk eentje gekend. En als zij haar speciaal hulphondtuig aan had wist zij dat alles in functie stond om te helpen. En als de "gewone leiband" om kreeg was ze vrij en kon ze normaal hond zijn.
En inderdaad als zij haar tuigje aan had, reageerde ze absoluut niet op mijn aanwezigheid. En de eerste keer dat ik haar met de gewone zag was ik zo onder de indruk van haar enthousiaste begroeting die ik kreeg en speelsheid die ze toonde.
Het is net zoals relaties tussen mensen. Respectvol en wederzijds rekening houden met de ander. Twee richtingsverkeer ipv enkel richting of doodlopend
Alhoewel mijn hond uit rasgroep 6 in theorie (als je zuiver kijkt naar de rasstandaard en doelgroep) het beste bij mij zou moeten passen, heb ik toch een betere band en klik met mijn hond uit rasgroep 1 (die qua schapendrijven en alles in theorie minder goed bij mij zou moeten passen). Toch heb ik met mijn hond uit rasgroep 1 al veel meer 'bereikt' (niet qua prijzen of hondenschool, maar qua huis-tuin-keuken-gedrag) dan mijn andere hond uit rasgroep 6.
Ik denk dat theorie erg veel kan zeggen. Bewustwording is nooit verkeerd. Maar emotie wil ook wat denk ik...
Iedereen probeert zijn hond naar beste weten op te voeden al naargelang kennis en ervaring .Ik verbaas me erover hoeveel nieuwe "positieve " theorien als paddenstoelen uit de grond schieten . Het lijkt er op of we de hond met fluwelen handschoentjes moeten aanpakken als hij iets verkeerd heeft gedaan en maar moeten afleiden met speeltjes en koekjes om gewenst gedrag te krijgen . Ik ben iemand van de oude stempel ,heeft de hond iets in zijn bek en ik wil het niet dan is het los en zo niet open ik de bek en haal het eruit en koppel daar het commando los aan vast . Is dit slecht voor de hond ? Nou dat idee heb ik niet want ze zijn allemaal nog steeds stapel op mij en ik hoef maar te gaan zitten of ze verdringen zich wie naast me mag zitten .Zolang je een band hebt en de hond met respect behandeld mag je een hond ook eens zonder fluwelen handschoenen aanpakken . Vb als mijn bulldog aan de gang blijft op pup te fietsen , dan haal ik haar eraf in nekvel en stuur haar weg (vaak is het dan pas duidelijk ) Lijdt ze hier onder of is ze nu angstig voor mij ? Nee zolang je dit met beleid doet kan het geen kwaad en ze is nog steeds stapelgek op mij .Wanneer hebben mensen behoefte aan theorien ,precies als ze een probleem hebben met de hond waar ze niet uitkomen Zolang ik geen problemen hebt met mijn honden heb ik daar totaal geen behoefte aan . Ik leg ook totaal geen druk bij mijn honden ,ze kunnen niet eens het woordje zit .Alleen wacht ,los en kom hier meer verlang ik niet van mijn honden .Het is de maatschappij die steeds meer en jonger allerlei eisen aan de honden stelt .(zo ook meer stress, is dit dan positief ?)Als mensen van te voren beter zouden nadenken wat voor een ras ze in huis halen en of ze in deze behoefte van de hond kunnen voorzien zouden er ook minder honden in het asiel belanden .(uitzonderingen nagelaten )
Oke, oke, mooi dat je hier zo tegenover staat!
Maar wat is dan het verschil met ik die een BC neem of Udhai de Sheltie? Die honden weten ook wanneer ze aan het werk moeten, ook al is dit onnatuurlijk. Hier gaat bij mensen namelijk vaak onbewust een ritueel vooraf of omgeving of een code-woord aan de hond o.i.d., zodat de hond weet hé we gaan aan het werk.
Op gevaar van aangevallen te worden :
Inderdaad, ik vind het dan ook triest dat die honden nodig zijn.
Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe zo een hulphond opgeleid wordt, hoe hij van gezin naar gezin gaat. Nergens blijft hij langer dan 2 à 3 maanden en dan weer naar een ander gezin. Eens een jaar krijgt hij nog opleiding in het centrum en dan wordt hij geplaatst bij een persoon die hem kan gebruiken. Waar hij weer enkel mag aangehaald worden door die persoon alleen. Die hond is constant aan het werk tot zijn gareel wordt afgenomen, dan heeft hij rust.
En niet elk baasje bekijkt zijn hond als levend wezen, als dier, er zijn die hem écht gewoon bekijken als hulpmiddel, GPS, of robot...
Geen benijdenswaardig leven, denk ik.
Eliana, in een ander topic schrijf je dat een hond voldoende heeft aan een half uur beweging.... misschien wel ja, maar niet die van mij, ze zou toch al heel jong stram worden, door te weinig beweging....
kijk naar je hond wat deze nodig heeft en zo bemerk je dat iedere hond andere behoeftes hebben, er zijn honden die het heerlijk vinden om bij de baas te ..kleven.. en er zijn honden die heerlijk afstandelijk zijn en hun eigen gangentje begaan, en er zijn honden die met zeer conseqwentie opgevoed moeten worden, en er zijn honden waar je maar naar hoef te kijken en ze doen graag wat jij als baas wilt........
en er zijn honden..... die van mij die het durft om even achter om te kijken en dan zegt... nu even niet, en wat doe je dan als baas ? ken je hond, ik laat dan de hond haar gangentje gaan, ligt aan het type ras wat je hebt, en hoe je met je hond omgaat....
Ik deel je mening, Martine. Ik heb hier jarenlang een blindgeleidehond zien lopen waarvan de hele lichaamshouding pure ongelukkigheid uitstraalde.
Het is niet omdat het doel nobel is, dat de hond er niet onder kan lijden. Dus als we het toch hebben over dat mensen meer naar de noden van de hond moeten kijken ipv naar hun eigen noden, moeten we niet hypocriet zijn en is dit een goed voorbeeld...
ik begrijp je standpunt zo goed Martine, er gaat veel mis met deze honden maar ik ken ook hulphonden die een fantastisch leven hebben, deze honden worden in het gezin opgenomen, en zijn met de baas buiten aan de lijn en op een veilige plek mag de hond los... degene roept de hond en de hond wordt weer aangelijnd en vervolgt zijn weg samen met de baas maar........
eigenlijk doen wij dat ook wel met onze hond, ik rij met de auto naar het water , bams mag loslopen daar, komt het niet uit dan zit ze aan de lijn, hoe vervelend dat misschien kan zijn, maar als men aan de lijn ook leuke dingen onderneemt met de hond is aangelijnd in het geheel niet erg, een hulphond werkt graag voor de baas, een newfoundlander kan je dat ook leren maar zijn niet echt werkers voor de baas dus veel minder geschikt voor dit werk.... wanneer de hulphond goed in een gezin wordt ondergebracht en daar zijn verdere leven mag verblijven, is daar niets mis mee.... de hulphond die van huis naar huis gaat daar kies niemand toch voor.
Ik wil even dit topic volgen. Ik vind altijd lastig te zeggen: het moet zo en niet anders en een ander heeft weer een ander idee.. Wij kijken vaak hoe en wat past het beste bij onze hond en bij ons zelf en deze combinatie (off reactie, wel in topic).
Ik wist niet dat een hulphond zo vaak wisseld qua gezin, maar wil wel graag een positief voorbeeld geven:
Een goed opgeleide hulphond weet wanneer die aan het werk is en wanneer niet.
Bij mij in de buurt woont een blinde man waarbij ik mij niet anders kan indenken dat hij 1 heeft.
Volgens mij had hij eerder een Zwitserse herder, maar hij heeft nu een Labradoodle.
Bij die man, is de hond aan het werk, maar zijn vrouw loopt ook een paar keer per dag met hem in het park of natuurgebied en dan is hij los, dan is hij echt hond.
Hoe goed luisterend en stabiel hij is als hij aan het werk is, zo ondeugend is hij soms als hij met haar is (dat laat ze ook toe).
Maar thuis mag de hond ook veel gewoon hond zijn, want binnen redt die man zich een heel eind.
Ik geloof best dat dit niet in alle gevallen zo gaat, maar het is niet per se dat een hond het daar niet goed heeft.
martine, aangevallen voelen, niet doen hoor, het is een mooie discussie die zo gevoerd kan worden, ieder heeft recht op een eigen mening en Eliane de topic opener heeft dat zelfs aangegeven dat een discussie mooi mag.
Nauw je zegt toch letterlijk dat je het niet snapt wat iemand met een schapen drijver doet als die geen schapen heeft.
Welke rashond heb je gekozen?
Ik heb geen vaste schema's. Snuffelroutes, ik heb een plek waar van zodra het donker is geen kat meer komt (is dan eng en verlaten) daar kunnen ze 's avonds heel laat, lekker los. Maar hier buiten hebben ze ook veel losloopruimte. En als ze buiten willen komen ze het gewoon vertellen. Ik probeer zoveel mogelijk alles te doen om momenten dat er iemand thuis is. Ze zijn heel weinig alleen. Ik heb een hondengedragsschool met een indoor speeltuin voor honden. Dat zorgt ook voor afwisseling. Soms gaat er eentje mee naar de les als "assistentie hond" wanneer er buiten gewandeld en les gevolgd wordt.
Soms hebben de lesvolgers nood aan een rustige stabiele hond als gezelschap.
Voor de rest bepalen zij zelf waar ze gaan liggen of staan, binnen of buiten.
Bij het eten geven splits ik ze op.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?