Niet alle honden die een stroomband aan krijgen gaan over tot aangeleerde hulpeloosheid. De honden vermijden gewoon hun schok. Sommige honden zullen als de e collor weg is ook niet meer luisteren. Ik ken mensen die hun hond op het erf houden en al jaren hem een e color om doen zodat hij niet voorbij de poort kan. De batterijen waren op en ja hoor hond zat buiten de poort. Dus niet alle honden reageren hetzelfde
Hier ben ik zooooooo mee eens!!!
Ik zie op m'n reizen zo vaak mensen die innig en prachtig met hun honden samenleven, zonder ook maar 1 enkel boek te hebben gelezen. Zij leven samen op gevoel. Volgens mij het allerbelangrijkste in een relatie!
En ik zie mensen die héél veel opzoeken en lezen en daardoor net zeer onzeker en benepen worden. De vraag 'doe ik het goed?' hangt als een dreigende wolk boven hun kop, waardoor ze veel te veel druk leggen op zichzelf, de hond, en de relatie. Het willen beantwoorden aan de 'normen' van hoe-het-hoort doet hen verstijven. Op het gevaar af van te gaan over-analyseren. Dat komt niemand ten goede.
Ik moet hierbij denken aan een topic van een paar jaar geleden, waarbij iemand zich grote zorgen maakte omdat z'n hond na een wandeling hyper ging doen, bijterig werd, vreemd ging scharrelen met de poten… Er kwamen allerlei analyses: de hond was overprikkeld, de hond kon z'n vrijheid niet aan, de band tss hond en mens zou niet goed zijn, enz enz. Tot er een heel nuchter iemand (helaas niet meer op het forum) opperde: "Groeien er misschien jonge netels in het bos waar jullie lopen?"
Andere route lopen en het probleem was meteen van de baan! Soms is een kat gewoon een kat, denk ik dan...
En daarmee komen we terug wat wat enkele voorgangers al zeiden: een goeie portie gezond verstand en een groot hart doen wonderen
Ik heb ook nooit boeken gelezen over honden,het hoe ?, het waarom ? en waarom niet ?
En toch waren en zijn mijn honden gelukkig , hoef ik geen GT voor te raadplegen. Dat zie ik zo ook. Nooit enig probleem gehad met hen. Ze groeiden gewoon mee op met de flow in mijn gezin. Ze wáren ook deel ervan.
De manier die ik gebruik is louter op mijn gevoel voortgaan , met het omgaan met hen.
Nooit de dominantie therorie gezien of toegepast.
Nooit voorheen signalen herkend , ik kende ze zelfs niet vóór ik hier op forum erover las. Gelukkig heb ik dáár nu wat van opgestoken, het helpt met de dingen die Lance me nu toont.
En feitelijk denk ik niks heb ik daardoor niks erg gemist bij hen of verkeerd gedaan.
Maar ik ben wel de leider . Misschien volledig achterhaald tja en daarin zal ik dan verschillen van 99% van de leden hier.
Ik respecteer volledig dat Lance gromt als iets hem niet goed zint, dan laat ik hem ook gerust. Maar de dag dat hij me bijt gaat hem bijblijven.
Verder wil ik nog zeggen dat er aan jouw woordenschat niks scheelt hoor ...en ik stiekem wel jaloers ben op al je hondenkennis.
Ik vind jouw mening best interessant om te lezen en ik ga er van uit dat je ook verstand hebt van honden gedrag. Maar de manier waarop jij antwoord geeft op mensen, zoals nu op mij vind ik ergerlijk. Jouw antwoorden zijn denigrerend. Misschien heb je het zelf niet eens door hoor, dat kan. Maar dan wijs ik je er bij deze op. Een discussie kan mensen van mening doen veranderen door argumenten aan te voeren. Ik geef mijn denkwijze weer, jouw beurt om dat te weerleggen en dan niet omdat ik het zeg dan is het zo, ik wil graag weten waarom.
Ik regeerde op jouw woorden
Ik ken namelijk meer dan genoeg voorbeelden waarbij de eigenaren vonden dat ze een blije hond hadden, maar ik toch echt angst zag. Zij vonden dat de honden heerlijk aan het spelen waren en ik zag een hond die het vreselijk vond.
Hoe moet ik hieruit opmaken dat de hond achterna werd gezeten?
Mijn vader en opa waren mensen die op een natuurlijke manier met honden omgingen, en ik herinner me geen problemen. Dit zonder ooit een boek daarover gelezen te hebben of naar een hondenschool gegaan te zijn. (Dat ook niet echt gebruikelijk was toen. Ik denk dat ze anders toch wel graag over honden gelezen hadden)
Het is wel zo dat er een heel andere manier van leven was indertijd, en mensen en honden niet een hectisch leven hadden zoals nu, er was altijd iemand thuis bijvoorbeeld, de honden maakten gewoon deel uit van het gezin, werden niet urenlang alleen gelaten en daarna een wandeling door een drukke stad, of een drukke hondenschool of sport beoefenen.
En het is ook niet zo zwart wit, als je nooit iets gelezen hebt en je alleen op intuitie afgaat zonder kennis, hoef je niet automatisch het goede te doen. En andersom ook, alleen je kennis voor intuitie laten gaan is ook niet goed.
Zowel kennis als intuitie kunnen het mis hebben.
Jij schrijft heel helder wat ik bedoel met 'gevaar van kennis'. In verwarring gebracht worden, over analyseren, 'omdat het zo is' feiten, waar niemand raad mee weet.
Als de werkelijke basis begint in jezelf, je eigen intuitie en realteit van alledag, ontvouwt de weg zich vanzelf tot verdieping en groei omdat het op logische en inzichtelijke wijze geintergreerd kan worden binnen je praktijk van alledag. Kennis is alleen een verrijking als je het werkelijk snapt En kunt interpreteren en integreren.
Altijd zelf blijven voelen en logisch nadenken!
En dat is zoooo belangrijk. Helemaal wanneer je als 'onwetende' (staat bewust tussen haakjes ) hondenbaas te maken hebt met een oerwoud aan deskundigen, waartussen ook die niet gehinderd worden door enige zelfreflectie, logisch nadenken en vermogen tot interpreteren van wetenschap en deze integreren in de diversiteit van de dagelijkse praktijk, 'kennis' hanteren als een recept uit een kookboek.
Ik herinner me het voorbeeld van de brandnetels. Zou het zelf geopperd kunnen hebben aangezien Lily daar ook nogal last van had.
Afijn, er zijn mensen die in de wirwar van wetenschap eindeloos blijven analyseren en ook zat mensen die maar wat doen. Ooit gehoord, opgepikt dat.... niet teveel nadenken... en er zijn mensen die puur natuur het juiste, voelen, doen, spiegelen.
Mensen, het blijft boeiend...net als honden
@ Siberiënne
Ik beweer ook niet dat iedere hond die los loopt zo getraind wordt. Dit heb ik er specifiek uitgehaald omdat hij heel graag "show off" doet. En zo op verschillende plekken in centra rond loopt terwijl het gefilmd wordt. Maar hij bekend is vanwege zijn hardhandige opvoeding.
En doelt meer op de opmerkende van @RVS waarom een hond er dan niet vandoor gaat of zijn tanden laat zien.
Rechtdoor lopen. Heb jij al eens een hond die los/vrij rond loopt in de natuur zonder dat hij gestuurd wordt, gade geslagen? Dan een stukje vooruit, dan naar links oeps terug, nu rechts dan weer rechtdoor.
De enige reden dat ik aanhaal bij het fietsen/sporten met de hond, is dat de hond niet zelf kan kiezen aan welk tempo hij loopt en hoe lang.
Als mijn honden buiten zijn, dan lopen zij ook. En met momenten faster than lightning, maar dan doen ze ook geen kwartier aan een stuk. Sprintje effe stoppen, terug een sprintje op en af. Na een aantal keren als de opwinding voorbij is wordt er gesnuffeld en gaan ze van links naar rechts hun neus achterna. En als de ene langer na blijft door ergens te snuffelen zal er terug een sprintje gelopen worden om de ander terug bij te benen.
Maar ik heb nog geen enkel hond een kwartier, twintig minuten of langer aan één stuk door zien lopen van zichzelf uit.
Verlatingsangst bij de hond ontstaat door de emotionele binding en aanhankelijkheid alsook de afhankelijkheid aan de mens. Vandaar dat het alleen zijn ook moet aangeleerd worden. Beetje bij beetje.
Ik zal mijn best doen. Ik heb jouw gesprek ontvangen en zal mijn reactie erop terug zenden.
Mooi omschreven!
Mij ging het er vooral om aan te geven dat je intuitie onontbeerlijk is in het opdoen van kennis. Uiteraard wordt intuitie ook beinvloed door voortschrijdend inzicht. Maar zonder intuitie wordt het wel heel lastig om wetenschap te interpreteren en te integreren. En dan komt er verwarring of over analyse, of droge feiten zonde enige werkelijke beleving en vermogen tot interpretatie.
Ik meen zelfs dat behoefte tot groei in inzicht en kennis enkel van binnenuit komt.
Volmondig met je eens.
En helaas zijn er nog heel wat van deze middelen op de markt. Maar dat is ook wel een beetje gelijklopend van wat ik hier probeer te zeggen.
Zoals ik al eens eerder heb aangegeven, de Belgische hondenscholen, er zijn er nog een heel deel die het zelfs aanraden, de slipketting, de wurgkoord, een halti.
Want dan staan ze hier nog heel wat meer achter.
Maar hier zit je met een verschil tussen leren en onderdrukken.
Wanneer je zo'n band gebruikt leer je de hond niet echt iets, je onderdrukt.
Dan wanneer je zou trainen met de hond om hem te leren tot hier en niet verder.
De hond leert toch 'tot hier en niet verder'. Hij leert dat als hij niet verder gaat er geen vervelende schok komt. Dus geleerd.
Of je het zo wilt is weer andere vraag.
@. Petra, *Lily Jane* & Jip Inderdaad een geweldige eigenschap.
@ Alaska finest. Deels mee eens.
Niet alle boeken geven de juiste informatie.
Bijkomend probleem is als je daar dan je informatie gaat uithalen en maar half mee bent, je het eigenlijk nog niet weet. Wat het dan nog vele moeilijker maakt, zijn de tegenstrijdige adviezen. En dan bekom je dat men het bos niet meer ziet door de bomen.
Wat jij op jouw reizen ziet, is dat ook niet meer natuurlijker, dan tegen over onze dicht bevolkte samenleving? Want ook dat laatste legt heel wat druk.
De hond ondervindt telkens hij daar komt, een pijn impuls en zal die plek mijden. Van zodra de batterij niet meer werkt gaat hij de lijn over.
Dus als je werkt met onderdrukking heeft hij nog steeds de essentie niet geleerd.
Terwijl je hem met gewoon trainen de essentie kan aanleren.
Misschien druk ik me zo beter uit.
Wat zeg je dat mooi, echt om over na te denken.
Er is een groep mensen die idd in staat zijn zelfstandig informatie op zich te nemen en daar mee aan de slag te gaan, een groep die dit vermogen niet heeft.
Op school in het onderwijs is daar ook het verschil, mavo en lager, zul je precies moeten leren uit je boek wat er staat. Op hoger niveau komt er logisch nadenken, inzicht erbij.
Dat zal idd dus de rede zijn dat sommige geen inzicht hebben in honden en hun gedrag.
Des te belangrijker om te beginnen bij een hondenschool, om alles gelijk goed aan te leren. Gewoon uitvoeren. Als er iets niet goed loopt, gelijk als trainer/ gt er boven op te zitten.
Bij deze zal ik dus voortaan oppassen met mijn uitspraken om van mensen te verwachten zich te verdiepen in hun hond en gedrag.
Het is dus niet altijd onwil van een baas.
ja mooi gezegd
@ Eliane nou mijn honden dus wel. Zodra wij zorgen dat we wat vaart hebben, draven zij lekker mee en dwalen niet af. Rustig een half uur lang. Ook los. Zij vinden dat draven op zich blijkbaar al heerlijk. Pas als wij stoppen gaan ze snuffelen. Soms moet er heel even gestopt voor een plas en komen ze als een dolle weer aansprinten.
En kijk, dat vind ik nou zo interessant: hoe verschillend honden zijn.
Dat is meteen de valkuil van algemene beweringen over een enkele studie, die is dan uitgevoerd met 8 honden van 1 ras en de uitkomst geldt vervolgens voor alle honden?! Nou, ik heb 4 honden van 1 ras in handen gehad en mooi dat ze allemaal grondig verschillend waren.
Intuitie is ook integreren van vele dingen die we onbewust opmerken. Intuïtie is ook iets dat zich ontwikkelt met ervaring.
Naast evidence based is experience based heel nuttige info.
Wie interesse heeft: lees vooral eens Malcom Gladwell's boek "Blink" over hoe mensen denken en beslissen en hoe emoties daar een benlangrijk rol in spelen. Heeeel interessant. Ik werd er een betere hondenbaas van ;-)
Heb eens een filmpje gezien van Cm die zo'n band gebruikte om (aan)te leren een giftige slang te vermijden . Eenmaal begrepen zag je dat de honden automatisch al de slang negeerde en uit de buurt bleven zonder band .Dus de essentie is wel begrepen en ze gingen de lijn niet meer over
Ik ken zat honden die enkel "luisteren" als ze de band om hebben. Zoals ik al eerder vermelde de hond die op het erf moest blijven anders kreeg ie een schok.. Batterij was op en hond zat diezelfde dag op straat. Die hond droeg die band al heel zijn leven. Dan ken ik iemand die voor het blaffen zon geur band gebruikt. Hond blaft niet meer als hij de band om heeft maar gaat de band uit blaft ie wel weer. Even ter verduidelijking ik ben anti e colors ik kan er niets aan doen dat kenissen het gebruiken
Maar is dat 'enige verschil' niet net wat het compleet anders maakt en daarom niet te vergelijken?
Is een psycholoog per definitie een beter vader voor z'n kinderen dan een schrijnwerker, louter omdat ie meer kennis heeft? Of gaat de waarde van relaties toch over wat anders dan kennis en wetenschap, en hoeft het ene niet onlosmakelijk met het andere verbonden te zijn?
Ik bedoel daarmee niet dat wetenschappelijke kennis nutteloos is of niet zo kunnen bijdragen, maar in mijn ogen is het niet zo onontbeerlijk als jij stelt.
Het topic gaat mij soms te snel om alles te volgen maar ...
hoe meer kennis ... Hoe beter?
het kan handig zijn om ergens de kennis over te hebben. Blijf ik even bij muziek.
kei handig om de noten te kunnen lezen om daar de kennis van te hebben.
maar het niet kunnen lezen van, wilt niet zeggen dat de muziek slechter is of met de kennis de muziek beter is.
Juist zonder de kennis komt het gevoel meer naar boven en zo is het vaak ook met honden althans in mijn roedel.
kijk, leer, observeer, en handel
dus om nu zo op papier te zeggen met kennis ... Hoe beter onze resultaten vind ik persoonlijk een nogal eh ... Neerbuigend naar de mensen toe die in jouw ogen niet de kennis of juiste kennis hebben.
Jeanine: ken super drummer die geen noot kkan lezen en alles op gevoel doet :)
Geheel mee eens...
Je kunt nog net zoveel kennis in huis hebben, maar als de feeling er niet is dan kom je er nergens mee...
Ik ben van mening dat er veel te vaak te moeilijk gedacht en over-geanalyseerd word...
Ik heb mijn honden opgevoed gewoon met mijn gezonde boerenverstand,
nooit theorietjes of boekjes geraadpleegd, en heb daar ook geen enkele behoefte aan..
en ja...ik durf te beweren dat mijn honden zielsgelukkig zijn
Ik kom uit een familie die in de paarden zit, zelf heb ik ook altijd (en nog) paardgereden en met paarden omgegaan.
Bij de paardenwereld heb je een uitspraak die vaak naar voren komt:
"je hebt mensen met paarden en je hebt paardenmensen".
Dit betekent dat mensen met paarden een paard hebben maar eigenlijk weinig van het wezen 'paard' begrijpen en daardoor vaak met allerlei hulpmiddelen hun paard laten doen wat ze willen.
Vaak lukt dit dan ook niet goed, een paard is veel sterker dan de mens. Dan krijg je soms gevaarlijke toestanden, dan wordt het paard verkocht en een ander paard weer aangekocht.
Want het ligt namelijk altijd aan het paard, die deugt niet.
Of het paard geeft alle weerstand op omdat het niet helpt, dan krijg je zo'n paard die zich voor alle (pijn)prikkels afsluit en als een soort robot zijn dingen doet die hij moet doen.
Alleen dan kom je toch alsnog steeds meer in een neerwaartse spiraal dus uiteindelijk werkt dit natuurlijk ook niet.
Het gekke is dat deze mensen theoretisch helemaal op de hoogte zijn, en van alles kunnen vertellen zodat het lijkt alsof ze het wel moeten weten.
Maar ze missen de klik met een paard, ze begrijpen het niet, ze zien niet wat het paard laat tonen door zijn gedrag.
En paardenmensen, dat zijn mensen die van nature of dat ze ermee opgegroeid zijn het wezen paard begrijpen en er mee om kunnen gaan.
En dus ook het maximale uit een paard kunnen halen.
Ondanks dat het natuurlijk ook wel eens mis gaat of dat het veel tijd nodig heeft.
En dan is een stukje theorie of nieuwe inzichten ook helemaal niet erg, dan ben je gewoon in staat te selecteren wat bij jou of je paard past.
Maar sommige mensen met paarden worden nooit een paardenmens.
Je kan natuurlijk niet helemaal honden en paarden met elkaar vergelijken, het zijn totaal andere wezen.
Maar toch geloof ik ook wel dat er 'mensen met honden' zijn en 'hondenmensen'.
Ja, zo zijn er velen, in allerlei disciplines. De meeste kunstenaars zijn niet geworden wie ze zijn door academische scholing, maar door het talent hun emoties te kunnen uiten op een manier die anderen naar de keel grijpt.
sommige honden zijn overigens gewoon zo.
De pup hier nu ook van 5 maanden. Nog nooit slaag gehad, maar als je hem soms zou zien, zou je denken van wel.
Zelfs gewoon enthousiast roepen, zorgt ervoor dat hij ineen krimpt.
Bij DH's zie ik het wel vaker, dat ze zo ineengekrompen lopen, terwijl ze gewoon netjes behandeld worden. Maar vele ervan zijn echte dramaqueens.
Op basis van 1 filmpje een ganse man en een bende honden kunnen beschrijven, vind ik er wel wat over. Maar soit, dat gebeurt nu eenmaal altijd en overal door iedereen. Daar maak(te) ik mij ook wel eens schuldig aan.
Tis daarom lian ... Meer kennis wilt niet zeggen dat.
en daarbij vaak zijn de meest geniale mensen met de meeste kennis ... op sociaal vlak en omgang met nergens meer.
er zijn zoveel mensen die gevoelsmatig en virtueel zijn ingesteld. Die handelen op het waarnemen van, het aanvoelen van ... Al,dan niet aangevuld met kennis die bij hun van toepassing is.
Buitenbeentjes (1%) moeten er ook zijn hé Anny.
En iets bijleren bezorgd je alleen maar voordelen.
Maar als alles goed gaat en je respecteerd hem, waarom zou hij dan bijten?
Dank je
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?