Even logisch nadenken, Jip begrijpt dat inmiddels.
Een hond kan wel verbanden leggen. Als je zorgt dat vreemde mensen niet bij de bench komen, zal de hond het verband leggen tussen de bench en geen contact met mensen. Bench wordt een veilige plek.
Volgens mij kunnen ze prima denken. Mijn pup is druk aan het bedenken hoe hij dat stomme pakje uit krijgt
Je zit in een ruimte opgesloten mét de spin, de spin kan naar je toe komen kruipen, zó moet je het bekijken. En de ruimte is de grootte van een toiletruimte, je kan staan en je kan liggen, dat is het.
Zullen we kijken of je angst dán nog weggaat of verminderd?
Ik ben écht bang van spinnen, mijn angst gaat niet weg in die ruimte. Ik zal misschien niet meer gillen, maar ik heb geen moment rust. Ik zit misschien stilletjes en val misschien zelfs even in slaap, maar mijn ogen gaan steeds terug naar de spin.
En de volgende dag, wordt ik al ongerust als ik terug naar die kamer ga, wat als de spin er nog is.
Nu zeg ik niet dat elke hond bang is in een bench, elk dier is verschillend, het is alleen goed om eens even stil te staan bij de reden waarom hij niet ok is in de bench of zich onrustig gedraagt, of wat voor gedrag hij ook heeft in combinatie met de bench.
Je kan inderdaad gewoon volhouden met de bench-acties en natuurlijk treedt er gewenning op; als ik dagelijks in een ruimte met een spin wordt gezet, kan het twee kanten met me uit.
Of er treedt gewenning op en ik ga niet meer gillend in die kamer zitten en aanvaardt mijn lot óf ik wordt gek, en blijf proberen te ontsnappen... geen van beide is wenselijk voor mij en geen van beiden is een aangenaam proces.
Maar ook met logisch nadenken ontgaat me de logica van dit antwoord op voorgaande reactie.
Het ging hem hier namelijk ff over ervaringsleren...
Ik vind het lastig in gesprek zijn zo.
Dit lijkt me het meest zinvolle.
Nogmaals terug naar mijn praktijkvoorbeeld ... als er geen andere optie is dan in dezelfde ruimte zijn als 'die spin' (mensen dus) dan is de missie het zoeken naar een manier die de minste stress geeft. Dat kan dus de bench zijn. Ken je hond, ken stress symptomen, bekwaam je in oplossingsgericht denken met de kennis die je hebt.
Eliane, ik had hier een antwoord op gegeven en wacht nu eigenlijk al twee dagen op jouw reactie hierop?
Waar wilde je heen met die vraag?
Precies
Er wordt hier zomaar even geroepen dat de bench per definitie stress oplevert. Dat is klinkklare onzin. Een bench die de hond verkeerd gepresenteerd wordt levert stress op, niet de bench zelf, dat is slechts een voorwerp. Kortom, mensen kunnen beter met hun hond leren omgaan. De wetenschap zou in het beste geval in een rapport kunnen vermelden dat onder omstandigheid W, bij ras X, opgegroeid onder condities Y, de reactie van dat ras Z is.
ik zit hier nog even over na te denken en heb nog een ander voorbeeld. Bij ons op puppy (jachttraining) cursus hadden we een paar jaar geleden een echte boer. Die geloofde niet in hoge stemmetjes of leuk doen met je hond. Dat beest mot gewoon luisteren vond hij.
op een dag besloot zijn Friese Stabij dat hij eens uitgebreid de dummy aan het hele publiek ging laten zien in plaats van meteen afgeven. Mijnheer besloot in plaats van de hond te lokken, om erachteraan te rennen (koddig gezicht, zo'n grote boer van acheter in de 50 die wel even zijn 16 weken oude pup zal vangen). De stabij, die vond het een leuk spelletje. Totdat de hond te dichtbij kwam. De dummy werd uit zijn bek gerukt, de hond werd niet geslagen maar er werd wel een hele minuut tegen hem geschreeuwd en uitgehaald.
De hond heeft nooit meer een dummy opgepakt. Het aangezicht van de dummy zorgde al voor teveel stress bij de hond.
maar de dummy is echt niet slecht voor honden hoor!
Met de bench is het volgens mij hetzelfde. Ik ben er heilig van overtuigd dat je met liefde, geduld, aandacht en partnerschap je hond bijna alles leuk kunt laten vinden, zonder stress
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?