tja, en ik begrijp graag iets zodat ik de logica kan volgen
en me daardoor in kan leven, me er in kan verdiepen wat de achtergrond is
want waarom doet de hond iets, en waarom zou mijn antwoord zo en zo moeten zijn
maar we zitten ook niet allemaal eender in elkaar gelukkig
dus ook dit bezien we allemaal verschillend
en die wolven..... honden zijn geen wolven, hoewel er zeker overeenkomsten zijn
maar dat vind ik een schot voor open doel om je daaraan te refereren
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nelis Verhoeven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik denk dat het ook komt omdat we nu met 3 mensen onze ervaringen aan het delen zijn. Daarvoor was het topic eigenlijk ook bedoeld.
Ergens halfverwege is er volgens mij weer een discussie ontstaan over verschillende methodes. Misschien dat het daardoor ook verwarrend is..
Nou ja het gaat te ver om alles hier uit te pluizen en volgens mij was dit topic daar ook niet echt voor bedoeld? Volgens mij ging het meer over de ervaringen.
Maarreh...elke wetenschapper baseert zijn theorie op theorien en onderzoeken van anderen, welke hij verder aanscherpt of weerlegt.
Dus zo raar is het niet dat nelis onderzoekEN aanhaalt.
Oja, om er nog heel even op terug te komen, volgens mij bedoelde Nelis juist ook dat je honden daarom helemaal niet met wolven moet vergelijken (dacht ik....maar heb dus niet heel goed opgelet bij het theoriegedeelte...want voor mij minder ineressant...ik ga het gewoon proberen...werkt het dan werkt het...zo niet...dan weet ik het ook niet meer, haha )
Gorby : nelis zegt dat hij ook nog elke dag leert . waarom stuur je geen mail met je vragen ? dat lijkt me ook wel goed en misschien begrijp je het dan wel beter of kan je er nog niet zo veel mee .
hij legt in ieder geval veel uit . en dat is inderdaad lastig om allemaal te onthouden .
Gorby2009, ik denk dat je in mijn uitleg kunt lezen waar een aantal methodes uitgelegd worden die ook hij gebruikt.
Overigens zeg ik niet dat je honden met wolven moet vergelijken, juist niet maar er zijn vele overeenkomsten die wij ook kunnen gebruiken zoals die lichaamstaal en de omgang van wolven onderling als familie ipv dominante rangorde.
Wij gebruiken dit nu een lange tijd en geeft zienderogen een veel beter resultaat dan het altijd dominantieroedelplaatje wat vroeger zo populair was.
Er is nog zoveel te leren en net zoals op elk onderwerp veranderen methodes, behandelingen etc naarmate we er meer over leren.
Dat wil overigens niet zeggen dat dat dan pertinent fout is vind ik.
Ik denk dat het belangrijk is dat je anders met je hond omgaat, je gaat met je hond om op een meer familie band achtige manier zoals je je kinderen leert wat er belangrijk is en wat de regels zijn in de familie, in de roedel.
Dit mede door het gebruik van de bekende kalmeringssignalen (wat een methode op zich is) en lichaamstaal gebruiken
Heb inmiddels een e-mail gestuurd naar een gedragstrainer die op de site van Nelis stond (Agnes Prins).
Er zijn hier geen grote problemen, maar lijkt me erg fijn om het er met iemand over te hebben hoe je sommige situaties nu het beste aan kan pakken..
Lees de verhalen hier dan ook met grote belangstelling
Als je minder moet praten heb ik een tip: in je eigen hoofd praten. Als ik 's ochtends niet wakker ben en ga lopen met de hond is het bij mij altijd stil. Daarna ga ik in mijn hoofd commentaar geven. Dus als ik blijf haken achter een tegel denk ik "stomme steen". Maar ik pas het ook wel eens op de hond toe. "Blijf jij daar maar lekker snuffelen, dan zie je lekker niet dat ik *stap opzij* verdwijn achter deze struik! Mwahaha."
Ok onderzoek naar wolven die in het wild leven heeft niets te maken met iets wetenschappelijke onderbouwingen maar dit noemen ze Gedragsbiologie oftewel Ethologie.
Een huishond is inderdaad geen wolf, wat Gorby al aan haalt, en dus ook geen grond om deze theorieën op onze huishonden toe te passen.
Wetenschappelijke onderzoeken worden gedaan op onze huishonden, en er wordt getracht te bewijzen waarom honden op een bepaalde manier reageren, binnen deze wetenschap is geen plaats voor menselijke interpretaties, en daarom worden deze onderzoeken ook berekend door de computer, tenminste door http://www.deroedel.com/dogcognition.php deze onderzoeken worden strikt in de gaten gehouden door verschillende instanties.
Veel mensen vinden het inderdaad niet echt interesant dit soort onderzoeken, maar waar je in de conclusies, over het gedrag van honden, over kan struikelen is; dat de verkeerde conclusies worden getrokken over het gedrag en wat er binnen in de hond gebeurt, ik heb hier bijvoorbeeld een wetenschappelijk onderzoek waarin het cortisol gehalte wordt gemeten bij honden die spelen met de baas of met andere mensen, je kan namelijk aan de buitenkant van een hond moeilijk zien hoe hoog of laag dit hormoongehalte is, de uitkomst van dit onderzoek is niet wat wij zouden verwachten, de uitkomst was; dat bij sommige honden het cortisol gehalte omhoog ging, maar bij sommigen ook gelijk bleef, maar ook ging het gehalte bij bepaalde honden juist naar beneden.
Het is dus heel erg belangrijk dat je bepaalde dingen eerst gaat meten voordat je conclusies gaat trekken(dit is bijvoorbeeld één van de redenen dat vuurwerk trainingen voor de éne hond wel werkt maar voor de ander wordt het juist erger)
Ik zal me er (dapper) in mengen en hoop dat dit geen eindeloze discussie vormt.
Wel wil ik eerst duidelijk maken dat ik Nelis niet ben, en dus zijn gedachte gang niet weet. Wil je dit weten, moet je toch echt contact met hem opnemen.
Wel ken ik de methode en kan daar het een en ander over vertellen.
Allereerst hebben de roedelmethode en kalmerende signalen zeker overeenkomsten, alleen de manier op hoe dit verkregen word is anders. De details.
Zoals leiderschap is ouderschap word bij ons gezegt dit betekend vertrouwen, orde, samenwerking en respect.
Wij verzorgen voor onze honden, voedsel, onderdak en veiligheid.
Tot zover dus de overeenkomst.
Rangorde, of dit bestaat is eigenlijk geen twijfel over, want overal is rangorde, in een gezin, in een bedrijf enz.
Maar de focus erop zoals bij de roedelmethode, dat hebben wij niet. Wij denken dat als je de punten van hierboven goed behandeld, dat die rangorde wel goed zit. Wij zijn er dus niet bewust mee bezig.. Dus ook niet met dominantie en dergelijke. Wij geloven dan ook niet dat een hond hier bewust mee bezig is. Dus rangorde problemen kennen wij niet.
Lichaamstaal, dit gebruiken we allebei, praktisch dezelfde ook nog, alleen de interpertatie is anders. Wij hebben het vaak over stress, dit betekend niet dat elke hond stijf staat van de stress. Want er bestaat ook nog positieve stress.
Mooi uitgelegt is het artikel Als het glas vol is (of zo) Dit is bij mensen ook zo, er is maar zoveel wat we kunnen "handelen" op 1 dag, en de een meer dan de andere. En dan moeten we dit verwerken.
Veder kijken we naar de natuurlijke instincten van een hond.
Want dat een hond een roofdier is weten we allemaal maar wat de meeste niet weten, of vergeten is dat een hond ook een prooidier is.
Hij heeft dus ook prooidier instincten en angsten.
We weten allemaal dat een hond het eng vind als iets hem van bovenaf benaderd, waarom weten er weinig. Dit komt dus omdat het een prooidier is.
Maar de roofinstincten zoals jagen en alles wat daarbij hoort, word soms vergeten en zo ontstaan problemen.
Door middel van die instincten te stimuleren op een goede manier kun je veel problemen oplossen.
Denk aan speuren, stressvrije behendigheid, treibball.
Echter zijn er ook dingen die juist niet goed zijn voor de hond, zoals apporteren(er is wel een goeie manier, maar die is moeilijk aan te leren) omdat dit eigenlijk altijd een balobsessie is.
Het houd ook de adrenaline hoog in het lichaam en goed is dat niet.
Verder onderzoeken waar Nelis zijn argumenten mee onderbouwt zijn die van Ian Dunbar, daar doet hij veel mee. Natuurlijk Turid Rugaas en zijn eigen ondervindingen en dan de wetenschappers.
Ik heb een boek van hem gehad over de wetenschappelijke onderzoeken over hondengedrag, weet alleen even de naam niet meer, dus die ga ik even zoeken.. Daar kom ik nog op terug.
Heel mooi beschreven Gerdine!
Tja wanneer is iets wetenschap? Onderzoek dmv observaties is ook wetenschap
Verder had nelis het niet alleen over ethologie, maar ook over fysiologische onderzoeken (welke stofjes/hormonen worden aangemaakt door bepaald gedrag/stress/interactie met omgeving etc). Maar denk dat gerdine dat straks wel kan benoemen.
Overigens ga ik ieder jaar naar het symposium 'Wolf vs Hond'.
Gesteld wordt, na uitgebreid onderzoek, dan 96% van het gedrag van wolf en hond overeenkomt.
Dat is wel heel interessant. Daarom ga ik ook ieder jaar
'Van binnen' zijn honden en wolven eigenlijk identiek en daarom doen honden het ook zo goed op vers vlees.
(de meeste dan)
Ja dat is de cortisol waar Jaap het over had..
Maar wat hij zegt is wel waar, en dat ontkennen wij zeker niet. Dat het per hond verschilt.
Dit word geloof ik 300 keer per dag op die cursus geroepen, elke hond is anders, elk probleem is anders en je moet alles individueel bekijken en beoordelen.
Wel lijken adviezen vaak hetzelfde omdat de onderliggende gedachte hetzelfde is. Maar als je die 3 adviezen hier leest, dan lees je toch verschillen die voor de ene hond wel belangrijk zijn, en voor de andere niet.
En soms heb je meer observatie nodig, zoals bij mij thuis, mijn hond is een ontzettende stresskip, ze schiet snel in de stress, maar herstelt in principe ook snel. Behalve die cortisol, want die bouwt op, dus als zij veel van die reacties op een dag heeft, dan word de reactie steeds erger.
In het begin zal ze opkijken, de volgende keer wegrennen, die daarna aanvallen.
Om even een voorbeeld te noemen, kaily doet dit niet.
Maar dan is het nu de taak aan mij en aan Raili(die haar nu even behandeld) om uit te zoeken waarom ze zo snel reageerd. En daarna kunnen we kijken wat we er aan kunnen doen.
Niemand kan dus zeggen, dat ik iets fout doe, of dat ik dit moet doen of dat, want eerst moeten we zien waar het vandaan komt. En als je dat hebt, is het nog expirimenteren wat je moet doen er aan. Kijken waar de hond het beste op reageert.
http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/dog-behaviour-evolution-and-cognition/1001004006059253/index.html
Dit is het boek, van Adam Miklosi.
Hij heeft alle onderzoeken tot dan toe bij elkaar geschraapt en opgeschreven.
Zo is het bv wetenschappelijk bewezen(alle onderzoeken kwam hetzelfde uit) dat honden Echt denken dat ze dood gaan als ze in de nek vel worden gegrepen of een stroomstoot kregen.
Dit hebben ze gemeten via hersenscans en hormonen en dergelijke..
Het boek is enorm saai om te lezen, maar de info is wel intresant Wel een dikke pil
Wat een interessant boek.
Ga ik even bestellen.
Als je Nelis lief aankijkt, of mij
Ik heb hem van Nelis over de mail gehad en uitgeprint..
Voor wie wil, PB maar
Vraagje.
De hond aan een 3 meter lijn prima, maar als ik het goed begrijp moet ik het toestaan dat mijn hond me overal mee naartoe sleept, want een correctie mag dus niet. Dat geeft bij mij een heel raar beeld, zo kan de hond doen en laten wat hij/zij wil, want mijn baas gaat toch wel achter mij aan, anders trek ik haar arm toch uit de kom?
Als mijn hond aanvalt aan de lijn, moet ik naar mijn hond toe lopen en de lijn korter maken, ook daar heb ik wat moeite mee, naar mijn menig bevestig je alleen maar dat er inderdaad iets niet klopt. Ik zelf zou er eerder voor kiezen om, om te draaien en weg te lopen en de rust er weer zien in te krijgen.
natuurlijk moet je je hond wel leren niet te trekken aan de lijn, en de hond mag zeker niet zomaar alles doen wat die wilt.
Waarom gezegt word laat de hond snuffelen, is omdat snuffelen kalmerend is.
Vaak zie je mensen in 1 rechte lijn naar het park of losloopgebied, en onderweg mag de hond 1 a 2 keer plassen en verder niets, door lopen.
Dit mag niet meer. Je moet een rustige wandeling maken, dus rustig naar het losloopgebied, of helemaal de andere kant op.
Laat je hond lekker snuffelen en "twitteren" zoals Nelis zo mooi zegt. Dit is heel rustig en goed voor je hond. Eigenlijk zeggen wij dus ook altijd, je hond niet uitlaten als je haast hebt.
Sowieso is loslopen ook niet goed voor bepaalde honden. Die hebben meer aan korte wandelingen aan de lijn en overal snuffelen, dan "aan hun lot overgelaten worden" op het losloopveld.
Als jou hond uitvalt, ga de confrontatie niet aan, loop weg, loop de andere kant op, loop er met een grote boog omheen enz.
Mocht je in een situatie zijn dat je nergens heen kan, dan je hond niet naar je toe trekken, maar de lijn inkorten door naar je hond te lopen, tussen de honden in te gaan lopen en door lopen.
Dit word er mee bedoelt..
Na het lezen van al deze positieve ervaringen heb ik net een mail gestuurd naar Astrid Verkuyl(zij staat ook op de site van Nelis Verhoeven) en was me hier op HP ook al geadviseert, hoop dat ik straks net zulke positieve verhalen kan vertellen hier op HP en kan Gino straks ooit weer los en kunnen we weer ontspannen wandelen.......
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nelis Verhoeven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?