Wij trainen op het veld ook niet op voer, nooit gedaan trouwens en wij trainen daar ook niet met een speeltje of iets anders, doen ze het goed, dan is het een braaf, meer niet. Ik vind dat een hond voor jouw moet werken, niet voor iets lekkers, als het voor iets lekkers is, dan vind ik dat je niet een goede relatie hebt met je hond!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nelis Verhoeven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
We zijn net terug uit het park en het ging echt heel goed, ben apetrots op Rocky.
Hij begint nu ook eerst naar mij te kijken .
Ik ben trouwens wel van plan als het goed blijft gaan interval beloning te geven.
Een aai en goed zo! moet uiteindelijk voldoende zijn.
Wij zeiden altijd gewoon braaf op een vrolijke manier en daarmee was het klaar en gingen we gewoon verder met het volgende punt!
Voer of een andere beloning wil zeker niet per definitie zeggen dat je dan ook maar automatisch een band met de hond creëert. Daar komt toch heel wat meer bij kijken.
Maar het een of ander als bekrachtigen gebruiken ben ik zelf een voorstander van. De bekrachtigen moet overigens wel een stuk minder worden en kan op een gegeven moment zowel weggelaten worden. Maar de stem is mijn inziens ook een heel goede bekrachtigen!!
Ik heb te veel honden gezien dat zodra het voertje kwam zaten ze braaf voor de baas te kwijlen, maar zodra ze door hadden dat er geen voertje kwam luisterden ze voor geen meter meer!
Maar de stem is mijn inziens ook een heel goede bekrachtigen!!
Het hangt helemaal van de hond af welke bekrachtiger het krachtigst werkt. Hier werkt voor lily de stembeloning prima, je ziet dat ze dit ook echt als beloning ervaar. Maar voor Jip werkt het averechts. Als je gebruik maakt van beloning zul je moeten weten wat hetgeen is jouw hond als beloning ervaart. Als je hond het niet als beloning ervaart is het immers geen beloning
Dan komt daar ook nog eens bij en dat heeft Esther al aangehaald dat buiten trainingen om veel mensen inderdaad of voor de gezelligheid met zijn 2en de hond gaan uitlaten, naar een hondenlosloop plaats gaan want daar kan men gezellig kletsen met andere baasjes, hebben geen tijd of hangen aan de telefoon.
Met andere woorden ze doen verder niets om de band te verstevigen.
Hier lopen we gezellig alleen met hond niemand anders mee dus aandacht voor de hond, geen telefoon (ten eerste heb je dan geen aandacht voor de hond en ten tweede hoeft niemand te horen wat ik zeg).
In de losloopgebieden, daar doen we lekker ravotten met z'n tweeen de hond en ik of we gooien met de bal of we gaan lekker speuren. Heerlijk samen met de hond alleen
@Hadassa
ik heb weer terug te lezen zie ik maar nu even geen tijd voor maar gorby ik voel me ook absoluut
niet aan gevallen hoor echt niet!
we kunnen nog steeds allemaal van elkaar leren en de 1 heeft die methode en de andere die methode ..dus ik wete dat jij het ook niet als aanval bedoelt .
de rest lees ik later nog even terug ..
vanaf blad 19 moet ik nog even terug lezen (dit even voor me zelf ) haha
Het feit alleen al dat je de hond moet trainen in allerlei situaties geeft al voor een heel groot gedeelte de relatie baas/hond aan, en we kunnen dan dus eigenlijk niet spreken van een vertrouwens relatie. Dit zelfde geeft ook aan dat de methode de plank mis slaat, begrijp me niet verkeerd, deze methode zal wel werken voor een bepaald deel, daar zal ik niets van zeggen, maar is niet gebaseerd op vertrouwen en respect, maar op het conditioneren van bepaald gedrag onder bepaalde omstandigheden, en elke keer als er een nieuwe situatie ontstaat moet er weer getraind worden.
Een hond die uitvalt naar andere wezens(honden, mensen, katten etc.), vertrouwd die op zijn baas? zodat hij er van uit kan gaan dat die alles regelt?(als je eerlijk bent?) bedenk alle motivaties, volgens mij kom je aardig op hetzelfde punt uit steeds.
Voer is belangrijk voor dieren, het is van levensbelang, het is voor de kracht van de groep, het vult de maag en het zorgt voor energie, het is niet zozeer een beloning het hoort gewoon bij leven, het is dus een levensbehoefte. Zonder eten motiveer je inderdaad het hongergevoel maar er is meer, zonder eten wordt je er fysiek en mentaal er ook niet positiever van, en zouden honden er ook problemen mee hebben als ze ons wel zien eten op de vaste tijden? ik denk dat honden niet zoveel verschillen van de menselijke motivatie over eet gedrag, Heel veel honden eten namelijk niets als de baasjes niet thuis zijn.....
Natuurlijk kunnen door voer de honden/dieren verleiden om kunstjes te doen voor ons, in dierentuinen wordt voer ook gebruikt om bepaald gedrag te conditioneren zodat de DA bijvoorbeeld de tanden kan bekijken van een Bengaalse tijger omdat de tralies er tussen moeten zitten voor de veiligheid van de DA, maar het is niet zo dat je over tien jaar gewoon de kooi in kan lopen om even de tanden te gaan bekijken, denk dat de DA de tanden van heel erg dichtbij gaat zien, maar kan waarschijnlijk geen rapport meer uit brengen
Daarnaast kun je met voer ook vrij eenvoudig, bij honden die voergericht zijn, de emoties beinvloeden. Dat gaat je met alleen een goede band met je hond echt niet lukken. Dan kun je je hond misschien weerhouden om iets te doen, maar het wordt er nog steeds niet leuker van.
Dat is nu precies wat ik ook probeerde uit te leggen, en al vaker. Ik mag wel zeggen dat ik een prototype hond in huis heb waarbij de stelling kloppend is. Het is vooral voor de hond in kwestie jammer als deze ondanks 'braaf' volgen nog steeds vol in emotie blijft zitten waar hij zelf enorm veel last van heeft. Zelfs het voergevoelig zijn heeft hele lange tijd geduurd. Zoveel stress en spanning is gewoon verschrikkelijk ongezond. Ik heb in balans zwijgend mijn rondes gedaan met een stresskip op hoge pootjes. En nu deze stresskip door het dmv gestrooide voertjes geleerd heeft om zelf een manier te vinden om zijn emoties de baas te worden en zijn spanning te laten afvloeien is er enorm veel veranderd. Zonder voertjes ziet hij nu een hond, kijkt even en gaat vervolgens snuffelen. Eerst in de lucht om de geur van de andere hond waar te nemen, vervolgens op de grond. Dan gaat hij zijn achterpoten uitgebreid vegen (soms markeert hij even) en vervolgens schud hij zich grondig uit waarop we weer verder lopen in de richting van de andere hond. Geen hyper hysterica, maar snuffelend en schudden en zelfs afgeleid kunnen worden door een interessant luchtje even verder. Het voertjes strooien in het begin heeft iets natuurlijks in hemzelf geactiveerd, waardoor hij nu ook zonder dit voertjes strooie zijn balans weer kan vinden. Het is zo'n enorm geluksmoment om dat te ervaren.
En natuurlijk moet je weten hoe en wat je het doet. Je moet alleerst de motivatie weten anders blijf je met symptoomoplossers achter de feiten aanhollen en kan risicovolle situaties opleveren als je niet weet wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Dus een simpel advies van voertjes strooien is met kantekeningen. Weet waarom en weet hoe.
Ik gebruik voertjes op deze manier ook in situaties in ontmoeting/gewenning met andere dieren. Bij mensen juist weer niet.
Over respect en vertrouwen...
Even mijn geval weer de hond die vroeger niet geaaid kon worden en uitviel bij haar etensbak, komt nu lekker met een botje aan mijn voeten liggen knabbelen.
De hond die vroeger naar alles uitviel of uit angst voor sommige honden weg wilde vluchten, loopt nu gewoon los (waar het kan) en komt uit zichzelf al naast me lopen als er iets of iemand aankomt, aan de veilige kant wel te verstaan en samen maken we als het nodig is een mooie boog eromheen.
Als ze blaft en ik zeg het is goed houdt ze op met blaffen en komt bij me zitten.
Met onweer of vuurwerk komt ze aan mijn voeten onder het bureau liggen.
Bij de dierenarts liet ze toe dat ik haar haar verdovingsinjectie gaf toen ze een operatie moest ondergaan, omdat anderen het niet voor elkaar kregen.
Het lijkt me dan toch dat ze redelijk vertrouwen in me heeft gekregen ondanks de snoepjessnuffelmethode (oa) of ze ook respect voor me heeft weet ik niet haha.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nelis Verhoeven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?