Ik doe al vanaf 12 jaar Cursussen met de honden . en alle therorie avonden die er waren pakte ik mee .
Ik ben nu 39 jaar en elke keer blijft het veranderen .
Mijn eerste Cursus was met een boerenfox . och de tranen springen nog in mijn ogen als ik er aan denk hoe je toen moest trainen met de slip ketting en maar rukken aan de lijn als hij niet volgde . en dan ben je 12 jaar en denk je dat het zo moet BAHHHHHH . onze fox is 13 jaar geworden maar was absoluut geen makkelijk hondje .en nu begrijp ik natuurlijk waarom . Ik Bedoel Kalmerende signalen had je toen nooit van gehoord.
Mijn ouders een Duitse herder opgevoed . zonder cursus (was toen nog niet zo aan de orde) onze herder hoorde bij het gezin en werd gewoon met gevoel opgevoed zoals je dacht dat het hoorde . een hele lieve hond ,,een watje een sul ,hij kon met alle honden en paste zich onzettend goed aan aan het gezin . hij was bang voor vuurwerk (misschien toch omdat we hem trooste als ene kind die bang is ,maar dat wiste we toen niet )
Vito mijn Duitse herder , opgevoed nog volgens de roedel methode . tenminste tot nu dan . negeren , alleen knuffelen als hij er iets voor doet , ik eerst eten dan vito eten , nou ja jullie kennen inmiddels al die regels wel ..zeer vermoeiend en steeds maar na moeten denken . Vito is een onzekere nerveuse hond ..waarom ? omdat hij me totaal niet begrijpt ? en ik maar denken dat ik de hondne regels hanteer ? nu na het gesprek met Nelis ben ik wat ontspannender , rustiger , volg wat meer me eigen gevoel . tguurlijk er zijn regels hebben me kinderen ook . en Vito begint wat Rustiger te worden .
waar CM het altijd over hem energie die ene mens uit straalt , daar ben ik het wel mee eens en dat probeer ik ook toe te passen ,kalm ,zelf verzekerd enz enz maar dat is bij kinderen ook ..spring ik in de lucht als ik een spin zie dan zullen mijn kinderen ook bang worden van spinnen . simpel voorbeeld.
Ik denk dat overal wel een stukje waarheid in zit . maar dat het vooral belangrijk is dat je bij je eigen gevoel blijft . Ik heb zo ontzettend veel gelezen dat ik bijna zelf een wandelend boek ben en iedereen maar tips wil geven enz enz . uit eindelijk loop ik tegen wat problemen aan met Vito en de mensen die nooit iets gelezen hebben en Cursus nog nooit van gehoord die voedde puur op gevoel op ..hebben zeer relaxe hondne en niks aan het handje . Is dat toeval ?
Ik sta absoluut nog steeds open voor nieuwe dingen , en ga met plezier naar nelis 1 nov . ik neem met me mee waar me gevoel goed bij is ..ik probeer nu dichter bij me gevoel te blijven (soms moeilijk als je alles perfect wilt doen)
en ook vraga ik me wel eens af hoe is het weer over 10 jaar ? want de ontwikkelingen gaan door . wat voor methode word het dan weer .
Ik ben nu 39 jaar en vanaf me 12 de jaar blijft het veranderen en veranderen .
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nelis Verhoeven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Over tien jaar zijn ze net zo ver als dat ze nu met kinderen zijn. iedereen heeft een verschillende leerstijl en daar moet je jou trainingen op aanpassen. En dit kan makkelijk want als je het kan met een groep van 30 kinderen kan je het ook met een clubje van 10 honden. Je moet alleen bereid zijn om aanpassingen te doen per individuele hond.
Er zijn veel verschillende methode's en er is niet 1 de beste methode.
Elke methode heeft zijn goede en slechte dingen naar mening van de mens.
Laten we er uit pakken wat werkt voor ons zelf en daar mee bezig gaan en niet andere methode's af gaan kraken.
Want we willen allemaal het beste voor onze 4 voeter toch?
Dus laten we i.p.v mekaar als tegenstander zien mekaar als gelijke team zien. En elkaar helpen om het nog beter te kunnen doen voor onze hond(en).
Ik ga ook naar Nelis met Fedor. ik vind het een verademing!!!
Ik heb vroeger toen ik ene jaar of 12 was, paardgereden bij een vrouw aan huis die een eigen paard had. Ik heb van haar veel geleerd over hoe je met dieren omgaat, paarden, honden, van alles. Voor haar was het ook normaal dat je met respect met het dier omgaat. Eigenlijk helemaal volgens de kalmerende signalen-methode.
Ik heb het heel 'schizofreen' gevonden toen we Fedor hadden, dat dat ineens niet meer zou opgaan. Dat ik van allerlei mensen, 'kenners' en Landseerfokkers tips kreeg over hoe ik met een Landseer moest omgaan, alsof hij van plan was mij uit huis te zetten, de sloten te laten vervangen en voortaan zelf de boel te runnen. Nooit begrepen waarom.
Mijn manier van met Fedor omgaan was waarschijnlijk net zo dubbel. Aan de ene kant vanuit mijn gevoel met veel rust en kalmte naar het dier toe positief opvoeden, van de andere kant ge-indoctrineerd op de hondenschool met vrij traditionele methodes.
Ik leer mezelf beter kennen hierdoor. Ik dacht altijd "als de wereld je niet aanstaat, dan verander je de wereld" maar blijkt dat ik zelf moet veranderen. Iets minder op die muur inlopen die er al staat, soms kun je er ook omheen. (niet persé die andere lastige hond willen passeren, omlopen mag ook)
Het valt mij op dat heel veel dingen die Nelis heeft gezegd, soms pas weken later 'inzinken'. Soms duurt het even voordat ik besef wat het nu werkelijk inhoud, maar hij valt uiteindelijk wel..
We zijn nu bij Nelis een cursus aan het volgen met Fedor, we gaan dus nog veel meer leren.
@sandra
wat jij omschrijft als roedelmethode is niet de roedelmethode
maar ik ga er ook geen welles/nietes spelletje van maken
maar: negeren en knuffelen heeft er niks mee te maken (=belonen voor normaal gedrag?)
eerst eten voor de hond ook al niet
verkrampt leven ook niet, leven honden onderling verkrampt dan?
wat we hier op HP delen is dat fysieke correctie's of zelfs geweld tegen honden niet worden gepropageerd en/of gebruikt, daarna wordt het redelijk vaag wat mij betreft
geen hond is eender, geen mens is eender
wat mij vooral ook ergert is de dat NV blijkbaar of schijnbaar misschien de totale waarheid preekt
waar blijven dan de kritische aantekeningen?
of de gevallen waarbij het niet werkt?
want die zijn er zonder enige twijfel, want geen mens of dier is eender, en niets is de absolute waarheid.
en als er kritische noten zijn, dan zijn die opeens ouderwets en achterhaald......
Gorby Dat bedoel ik ook , dat iedereen niet zomaar moet volgen omdat heel de meute dat doet .
als je bij je eigen gevoel blijft ben je al heel ver ..en je kijkt wat bij je eigen hond werkt .
Maar ik moet zeggen dat zegt Nelis verhoeven ook hoor ? volg je eigen gevoel .
Ik denk dat het vooral heel belangrijk is om Goede leiding te geven . (daar word een hond zeker van een kind ook)
en je kan alleen goede Leiding geven als je er achter de methode staat .
dat ik Krampachtig de roedel regels ging uit voeren . dat komt waarschijnlijk omdat ik toch een mens ben en geen hond ..dus ik moest te veel na denken over die regels . en dat zal in de honden wereld zo niet zijn .
er zijn wel heel veel dingen belangrijk om te weten natuurlijk ..bv ik zie het soms wel eens in het park ..een hond doet iets wat de baas niet wil ..de baas roept de hond pakt de kin van de hond en gaat recht in zijn ogen kijken en een heel verhaal op steken ( Tja dat gaat natuurlijk wat ver he het zijn geen kinderen en de hond helemaal in paniek want die denkt dat je hem aan wilt vallen . of inderdaad straffen als je hond eindelijk na een uur komt (ook zo dom maar daar hoef je niet voor te lezen lijkt mij omdat te weten ) en zo en zo is natuurlijk slaan ,schoppen enz enz allemaal niet nodig .
Maar 1 ding wete ik wel iedereen die hier op Hp zit heeft het beste voor met zijn hondne en we willen allemaal leren van elkaar anders lezen we hier niet
Gorby wat bedoel jij met de roedelmethode ?
ik dacht dat je de 10 bekende regels bedoelde ?
Volgens mij wil Nelis echt niet de totale waarheid prediken hoor, dat doen de mensen wel voor hem bij wie het werkt. Hij staat open voor kritiek en leert nog altijd bij zegt hij. Dat mensen hier zo vol lof over hem zijn, daar zal wel een kern van waarheid inzitten denk ik dan. (ik zou ook wel graag horen van mensen bij wie het niet werkt).
Maar hij gelooft wel echt zelf in zijn methode (die overigens niet van hem is) en komt zelfs van een heel andere kant en is zelf "bekeerd" (hij komt oorspronkelijk uit de politiehondenwereld, nogal een tegenstelling met zijn huidige ideeen en heeft jarenlang op een traditionele hondenschool lesgegeven, waar die ideeen hem steeds meer tegen gingen staan,alvorens hij in contact kwam met kalmerende signalen). Wat dat betreft heb ik zeker vertrouwen in hem, omdat hij de traditionele manier juist door en door kent.
Ik ga het zelf allemaal wel zien en HOOP dat het werkt! Wat ik wel weet is dat ik vantevoren al 4 (!) Gt's hebt ingeschakeld (ook via bijv. alpha) en dat dit over het algemeen niet geholpen heeft.
Er is voor mij maar 1 ding BELANGRIJK en dat is dat Nelis mijn ogen heeft geopend, en me heeft laten zien hoe je door je eigen gedrag te veranderen en de dingen anders te zien.
Het leven met je honden en dat van de honden een stuk leuker heeft gemaakt.
En of het nu roedelregels of weet ik wat is.
Het belangrijkste is dat ik nu de honden begrijp en er op een fijne manier mee om kan gaan.
Er zijn nu dingen die ik zie in het gedrag van 1 van mijn dames, en heb me vaak afgevraagt wat dat toch was en nu weet ik wat het is en kan er iets aan doen.
Er is maar 1 roedelmethode en dat is deze:
www.deroedel.com
Al 20 jaar claimen Arjen en Francine deze methode.
Een ieder die denkt dat hierbij honden geslagen worden of er heel krampachtig gedaan wordt omdat er een aantal nutteloze regels gevolgd moeten worden, veel leesplezier!
Dank voor de aanvulling!
Volgens mij zegt nelis helemaal niet dat honden solitair zijn hoor, maar dat ze meer samenleven zoals gezinnen, met ouders en kinderen (toch een soort "rangorde" dan,maar zonder agressie etc...maar meer met sturing zoals ouders hun kinderen bieden? Of hoe je het ook noemen wilt...)
Pfff moeilijk hoor...durf niks meer zomaar te roepen hoor, maar dacht dit ongeveer begrepen te hebben...
Wie zegt dan dat het om absolute waarheid gaat?
Maar het maakt toch niet uit hoe je het noemt? Ouders en gezinnen of een roedel? Bij beide worden er dan verhoudingen erkent (immers staat een ouder ook boven zijn kinderen in wanneer er een gezonde verhuiding is binnen het gezin.)
En als de verhoudingen erkent worden is er dan toch ook spraken van natuurlijke dominantie (=leiderschap)?
Mij maakt het overigens niets uit en ik heb helemaal niets tegen Nelis, in tegendeel. Maar er bestaan nogal wat aparte ideeen rond de roedelmethode die ik niet terecht vind.
verhuiding is verhouding..
Ik zeg maar niks meer, denk dat bijvoorbeeld Gerdine het beter uit kan leggen
Maar dit was wat ik had begrepen, maar misschien zie ik het wel fout
@J.J: Je hebt toch een eigen mening?! Tuurlijk kan jij ook wel reageren het is gewoon een gezonde discussie toch?
Niemand heeft gelijk ofzo, ieder gewoon zijn eigen visie en ideeën. Ik vind het juist leuk om andere ideeën en verhalen te lezen, daarom ben ik hier ook lid haha.
@Arina: Haha dan haal je dat eruit Het is om aan te tonen dat links en rechts voor iedere hond een betekenis heeft en wat dat dan weer voor betekenis heeft in het dagelijks omgaan met de hond voor zover ik het weet. Het is onderzocht in samenwerking met de TU dat een hond niet zomaar met links of rechts wegstapt maar dit gerelateerd is aan de motivatie.
Maar ik ben ook geen wetenschapper maar een gewone dierenliefhebber
Haha, ja heb wel een eigen mening, maar wil hier geen dingen lopen
verkondigen over Nelis die misschien niet waar zijn (wat ik misschen al gedaan heb). Maar wil wel een poging doen....hier volgt dus mijn eigen interpretatie :
Wat ik DENK dat nelis bedoelt is dat je als een soort ouder niet echt BOVEN je hond staat in de zin van de baas zijn/commanderen/afdwingen...maar meer NAAST je hond om hem goede begeleiding/sturing te bieden dmv " communicatie". En dan proberen om de band te versterken en je hond zijn eigen "ik" te laten zijn, door hem niet "angstig/onzeker" te maken door bijv. correcties. Maar hem te stimuleren door ongewenst gedrag te negeren voorzover mogelijk, maar juist het goede te belonen.
Uiteraard.. Maar mensen DENKEN en dat is nu precies waarom ik me in deze discussie meng (anders laat ik het liever voorbij gaan 'water naar de zee dragen'.)
De roedelmethode staat niet voor fysiek opgelegde dominantie en ligt in die zin dus helemaal niet dicht naast de dominantie theorie.
Dominantie is voor veel mensen een vies woord omdat het vaak anders gebruikt wordt (help mijn pup heeft net een uur gespeeld en rijd nu tegen mijn been, hij is dominant en ik heb hem eens flink in zijn nekvel gegrepen!)
Maar wanneer je het zo bekijkt, Dominatie: Van nature invloed uitoefenen op anderen en als autoriteit geaccepteerd worden. heeft dit niets met fysieke overheersing maar natuurlijk leiderschap. Iets dat wij eigenlijk allemaal doen bij onze honden omdat er met leiding helemaal niets mis is. Als je het woord leiding dan ook nog vervangt voor 'sturing' of 'begeleiding' dan zit je goed hier.
Wanneer ik dus zou zeggen: Ik geef mijn hond sturing, ga uit van natuurlijk hondengedrag en anticipeer hier op. Zorg dat mijn hond ten allertijde veilig is, vervul de basisbehoeftes en samenwerking op een natuurlijke manier vind ik belangerijk.
Is er niemand die denkt 'wauw die zal haar hond vast meppen'.
Wanneer ik zeg: Ik ben een voorstander van de roedelmethode en geloof in leiderschap. Als leider zorg ik ten allertijde dat de roedel veilig is en doe ik daarbij wat nodig is.
Dan is het 'achterhaald, achterlijk, doe ik mijn hond tekort' en ga zo maar door..
Een andere benaming, geen verschil in uitvoering.
@J.J: Haha leuk om te lezen! Zo denk ik er eigenlijk ook over, als "ouder" sta je ook met name naast de hond, begeleid je je kinderen richting volwassenheid. Maar de beslissingen neem jij wel, in die zin sta je er dus boven en ben je een leider. Als je dan ook nog een "kind" hebt dat maar wat graag zijn eigen verkeerde plan trekt zal je toch meer moeten sturen en beslissen.
maar dat is voor de anderen natuurlijk ook zo, je probeert de verwoorden van wat je denkt dat er bedoeld wordt, das altijd natuurlijk "gevaarlijk' vandaar dat er vaak niet zo gewaardeerd wordt als je stukken tekst zomaar overneemt
en ik bedoelde het beslist niet zo dat iets waar of onwaar is
eigenlijk juist de middenweg, die je met elkaar wel vindt
over dat links en rechts
als je wat verder in de methode komt, wordt het je duidelijk (ook in de praktijk bij je eigen hond) dat er een verschil zit in links en rechts voor de hond (bij Gorby zelfs heel veel), dit heeft te maken met hoe de hersenen werken, zo'n detail eruit halen kan denk ik dan weer verwarrend werken, want het is maar een onderdeeltje van het geheel.
wij hebben bv voor Gorby een aantal handelingen/oefeningen opgekregen (en dat heeft niets te maken met zit, af of staan) waarin hij leert dat wij hem fysiek mogen "overheersen", hierbij moet je niks engs of agressiefs bedenken als wat CM doet, totaal niet zelfs, maar hele kalme bewegingen die gelijk zijn zoals de moederhond de pups wast, wij waren verbijsterd over Gorby's reactie de eerste malen dat we dit probeerden, na heel langzaam opvoeren en nog eens en nog eens, geniet hij er inmiddels van, met als gevolg dat wij veel meer gezellig samen kunnen doen en het geen spanning oplever, iets simpels als afdrogen van een ontspannen en blije hond.
en ik heb ook oog gekregen voor de kalmerende signalen, tenminste ik heb veel meer oog gekregen voor de subtielere signalen die een hond afgeeft, maar je moet ze ook in context zien (motivatie), maar ook dat is boeiend om te bezien en te bespreken.
@prins JJ
ik vond je 1e verhaal geweldig, echt ook knap hoe je voorzichtig onder woorden brengt wat je gehoord hebt, en dat zet je in je eigen context en ervaring, das natuurlijk en heel gewoon.
nog meer benieuwd ben ik of je net als Sandra, als snel een positief effect ziet van wat je doet, het leuke daarvan is, is dat jullie daar dan beiden door gesterkt worden en het vertrouwen terug kan komen.
voor mij leven honden in een roedel, zowel met mensen als met honden, en zijn er rangen en standen, echter niet op voet van oorlog, maar wel duidelijkheid, al naar gelang een hond in elkaar zit en ergens een punt van maakt.
en ik hoop en geloof dat we hier op HP het over 1 ding eens zijn
fysiek geweld leidt alleen maar naar nog meer geweld en de hond begrijpt er niks van
dan hebben we met elkaar toch al een prachtige basis ?
Dank voor de complimentjes
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog niet helemaal zeker weet of ik geloof in 'alles maar negeren'. Geloof dat ouders die slecht gedrag van hun kinderen altijd maar negeren nooit echt leuke kinderen zullen krijgen.
Maaaaaaar...honden zijn natuurlijk geen kinderen! Honden zullen waarschijnlijk vaak inderdaad niet begrijpen wat een 'correctie' inhoudt en alleen stoppen met hun gedrag omdat er iets engs gebeurt, maar weten dan nog niet wat wel te doen (wat je een kind natuurlijk wel uit kunt leggen).
Voor wat betreft dat niet mogen corrigeren, ik merk dat ik daar wat moeite mee heb. Ben zo gewend om redelijk vaak ´J.J. Nee´ te zeggen.
Maar ik heb het voor de zekerheid nagevraagd en het mag dus echt NIET.
Maar ik geloof dat ik het toch steeds ietsje beter begin te begrijpen allemaal...
Dit was namelijk het antwoord van Nelis op een paar van mijn vragen (via mail….na de dubbele punt volgt steeds het antwoord van Nelis...schuin maken lukte me niet op de een of andere manier).
Moet ik J.J. ook negeren als hij waaks blaft (bijvoorbeeld als er iemand in de flat van de trap afkomt)? Is dit dan niet zelfbelonend? (Hij ‘jaagt’ dan immers iemand weg toch? Hij blijft namelijk net zolang blaffen tot hij niks meer ziet/hoort: Een waakblaf is niet hetzelfde als een claimblaf, laten doen dus maar je kan wel bijvoorbeeld zelf uit de situatie gaan en kijken of JJ je achterna komt. Op dat moment kun je bijvoorbeeld een zoekspelletje starten.
Mag ik J.J. echt helemaal nooit meer ergens voor ‘corrigeren’?: Nee. Wat moet ik dan doen op het moment dat hij bijvoorbeeld de kat aan het verscheuren is of voor de grap op de stoelpoten ligt te knagen (niet dat hij zoiets doet, maar je weet maar nooit)? Of als hij iets vies of ongezonds van de straat eet? Mag ik dan ook niet ‘nee’ zeggen ofziets? Kan me voorstellen dat ik hem niet echt kan afleiden als hij aan de kat ligt te knagen…: Wat je jezelf moet realiseren is dat het enige wat je hoeft te doen is dat jij interessanter bent dan hetgeen waar JJ zijn aandacht aan geeft. Maak jezelf klein, doe een dansje, ruik aan een bloem. Ben creatief.
Wat ikzelf hieruit haal is namelijk dat je uiteindelijk eigenlijk helemaal niet negeert, maar steeds een alternatief aanbiedt! Waardoor de hond op jou gaat vertrouwen en uiteindelijk leert dat er andere dingen bestaan en het op andere manieren op te lossen is dan door blaffen/uitvallen/etc. Je vergroot dan denk ik ook zijn zelfredzaamheid, want de hond ‘kiest’ er dan uiteindelijk ‘zelf’ voor om in plaats van te blijven blaffen, lekker naar jou toe te komen voor bijvoorbeeld een spelletje of een snoepje. Ook gaan we dat attentie-signaal verder uitbreiden/oefenen, waardoor je de hond uit allerlei situaties kunt halen/of in elk geval kunt voorkomen dat hij iets raars gaat doen. Daarnaast is de aanpak vooral gericht op het verminderen van stress bij J.J., omdat J.J. dus last heeft van chronische stress waar hij in blijft hangen en bepaalde situaties niet meer op een ‘normale manier’ op kan lossen.
Nou ja, ik ga het wel zien allemaal of het werkt. Nelis heeft letterlijk gezegd: “ Je hoeft er geen bal van te geloven wat ik allemaal vertel, maar probeer eens een tijd precies te doen wat ik zeg, dan heb je binnen 10 dagen een andere hond”.
Dat wil ik dan natuurlijk wel een kans geven
En Gorby, het laatste je zegt ben ik het natuurlijk helemaal mee eens!
mooi uit gelegd prins .
dan zijn er voor mij ook nog wel veel dingen die ik moet veranderen ..want nee gebruik ik ook nog ..
Ik vind het leuk dat dat precies is hoe ik mijn zoon heb opgevoed:
Afleiden.
Wel veel discussies over gehad met mijn man die zelf een hele traditionele opvoeding heeft gehad, zacht gezegd. Gewoon Nee is nee en anders over de knie.
Ga de discussie niet aan, maar voorkom ongewenst gedrag. Als hij tegen de tafelpoot schopt, geef dan potloodjes en een vel papier en ga iets tekenen ipv boos worden omdat hij iets doet omdat hij zich verveeld. Ben het voor. Het vraagt betrokkenheid, en kost van te voren wat meer energie, maar leverd zoveel meer op!
idd, doe een dansje doe iets gek, maakt niet uit, maar zorg dat jij leuker bent.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog niet helemaal zeker weet of ik geloof in 'alles maar negeren'. Geloof dat ouders die slecht gedrag van hun kinderen altijd maar negeren nooit echt leuke kinderen zullen krijgen. quote van J.J.
Dat is precies hetzelfde als bij honden.Je negeert dus niet, je bied een alternatief wat veel leuker is. Je bent het voor. simpel. maar nu nog doen
Er is nog een vraag in mij opgekomen toen ik er over nadacht, namelijk dat zowel straffen als belonen binnen 0,04 seconden moet gebeuren. Dat je dan het straffen als het ware weg laat, dat begrijp ik dan, maar hoe zit dat met belonen? Dan moet je eigenlijk al 'Goed zo!' roepen als de hond net bezig is met een commando uitvoeren bijvoorbeeld?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nelis Verhoeven" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?