Probleemgedrag bij mensen (de opvoedkundige visie van de teckelmeneren)

Dogboek > Probleemgedrag bij mensen (de opvoedkundige visie van de teckelmeneren)

Lieve hondenvrienden,

Jullie kennen het vast wel... mensen die niet doen wat je van ze verwacht. Je 
zit al minstens 2 minuten in de buurt van de plek waar je mens de botjes bewaard, hebt al 3 keer je bek afgelikt en het enige dat je mens zegt is: “Ja, dat zou je wel willen hè?”. Of nog zoiets... Je mens zit al een uur naar die lichtbak waar geluid uit komt en plaatjes op komen te staren, je hebt al verschillende keren naar hem of haar gekwispeld en als je het dan bijna voor je mens uitgespeld hebt dat je wilt spelen door je flostouw of bal voor hem/haar neer te kwakken, wordt er negen van de 10 keer gezegd: “even wachten. Ik wil even de film afkijken.” Párdon?

Wees gerust, het ligt niet aan jou. Dit is typisch probleemgedrag dat bijna iedere hond met zijn of haar mens ervaart. Wij zullen daarom bij deze proberen om jullie te leren gebruik te maken van de zwakke plek van de mens: het schuldgevoel. Iets waar wij, zonder onszelf op de borst te willen kloppen, inmiddels toch wel meesters in zijn. 

Het schuldgevoel is een bijzonder iets. Het zorgt ervoor dat de mens zich enorm ellendig kan voelen over iets dat hij of zij eerder gedaan heeft. Dit gevoel bij de mens kunnen wij honden versterken en afzwakken met onze houdingen en gedragingen en zodoende dus ook het gedrag van onze mens beïnvloeden. Om het wat concreter te maken zullen wij voor jullie enkele veelvoorkomende situaties schetsen en daarbij aangeven hoe jullie daar het best op in kunnen spelen om het gewenste gedrag bij jullie mensen te bereiken.


Voorbeeld 1: je krijgt al een half uur geen aandacht

Is je mens alwéér met andere zaken dan met jou bezig? Zoek dan eens een opvallende plek op om te gaan liggen. Het hoeft geen hele rare plek te zijn, maar je moet goed opvallen voor je mens. Draai je hoofd dan weg van je mens en slaak een paar diepe zuchten. Als het je lukt, kreun je er het liefst ook nog zachtjes bij. Probeer je hoofd omgedraaid te houden en niet naar je mens te kijken. Lukt het je niet om de drang te weerstaan, kijk dan maar héél eventjes en draai je hoofd direct weer weg als je mens naar je kijkt. 

Houd je vervolgens even stil en slaak dan weer een diepe zucht. Bij voorkeur kreun je hier nog iets harder bij dan de vorige keer. Als je dit even volhoudt, met af en toe een pauze ertussen, zal je mens vanzelf een keer vragen wat er aan de hand is. Reageer hier niet op, slaak enkel een zucht. Let op: zonder kreun dit keer want anders val je door de mand en denkt je mens dat je een spelletje met hem of haar speelt. 

Waarschijnlijk duurt het nu niet lang meer voordat je mens even bij je komt kijken om te zien of alles wel goed is. Probeer er zo lamlendig mogelijk bij te liggen en zoek geen oogcontact. Negeer de mens compleet. In tegenstelling tot je soortgenoten zal de mens nu niet afdruipen, maar zal zijn of haar gedrag juist versterken. Als je mens met het gezicht voor je komt hangen draai je je kop weg en kreun je zo hard als je kan. Je mens zal zich af gaan vragen wat er met je aan de hand is en zal, dankzij het schuldgevoel, afvragen of hij of zij misschien iets verkeerd gedaan heeft. Wellicht te weinig met je gewandeld, te weinig met je geknuffeld of je misschien iets verkeerd te eten heeft gegeten. Tadaa! Daar héb je je aandacht!

Vanaf dit punt zul je moeten gaan improviseren en inspelen op het karakter van je mens en je eigen behoeften. Wil je knuffelen en heb je een weekhartig mens te pakken? Ga dan snel bij hem of haar op schoot liggen en krul jezelf helemaal op. De kans is groot dat je voor het komende half uur gebeiteld zit. Heb je een mens met humor en wil je spelen? Probeer dan het dichtstbijzijnde speeltje te pakken te krijgen en kijk hem met een schuin oog aan. Je mens zal nu door hebben dat je hem of haar in de maling hebt genomen, maar zal waarschijnlijk wel op je uitnodiging om te spelen ingaan. Belangrijke waarschuwing bij deze laatste tactiek: doe dit niet te vaak! Dan zal de werking afnemen en het schuldgevoel de volgende keer minder snel opspelen omdat de mens denkt dat je hem/haar weer in de maling neemt!

Oefen met deze tactiek en je zult hem vanzelf meester worden. Oefening baart kunst en in dit geval ook welopgevoede mensen!


Voorbeeld 2: je wilt je favoriete speelgoed dat op de kast ligt

Legt jou mens ook altijd je mooiste speelgoed weg zodat hij/zij die voor omkooppraktijken kan gebruiken, maar wil je er nú mee spelen? Ook daar komt het schuldgevoel weer handig van pas! Natuurlijk kan je altijd eerst proberen of je een favoriet paar schoenen van je mens te pakken kan krijgen zodat je zelf de omkoping bewerkstelligt, maar niet ieder mens is zo makkelijk. Sommigen pakken dan namelijk gewoon de schoenen af zonder je er iets voor terug te geven. Als je met dit type mens te maken hebt moet je het anders aanpakken.

Het is belangrijk dat je een moment uitkiest waarop je mens weer eens druk bezig is met iets onzinnigs en zich dus schuldig kan voelen omdat hij of zij geen tijd heeft om met jou te spelen. Zorg wel dat je mens je kan zien en horen zodat je je niet voor niets loopt uit te sloven. Dit kan je doen door toch eerst even dat paar schoenen te jatten. Een mooi bankkussen voldoet ook. Ren hiermee heel hard langs je mens. Je mens zal de schoenen of wat voor dierbaars je dan ook gepakt hebt gegarandeerd van je af komen pakken. Verzet je hier niet tegen, maar laat het object gelaten los. Laat je hoofd hangen, het liefst zo laag mogelijk. Het zou top zijn als je neus de grond raakt. Maak ondertussen je ogen zo groot mogelijk en kijk omhoog naar je mens. Je mens zal denken dat je diep teleurgesteld bent en denken dat jíj degene bent die zich schuldig voelt. Als je dit goed doet kan je zelfs wat medelijden opwekken, want al wilt de mens niet hebben dat je zijn of haar spullen sloopt, hij of zij wilt je ook niet verdrietig maken. Een prima basis dus om verder te bouwen aan het schuldgevoel dat je bij hem of haar wilt opwekken om je doel te bereiken.

Nu mag je voor de eerste keer laten merken wat je nu echt wilt. Loop, het liefst met slepende tred en een paar treurige blikken achterom naar je mens, naar de kast waar je speelgoed op ligt. Ga ervoor zitten en kijk met verlangende blik omhoog. De kans is groot dat je dan nog niet je zin krijgt en je mens je zegt dat je maar met je bal moet gaan spelen. 

De truc is nu om te laten merken hoe saai en stom je je andere speelgoed wel niet vindt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld eens sloom met je neus tegen een balletje aan te tikken en dan verveeld toe te kijken hoe het balletje wegrolt. Of schudt eens met je flostouw en laat hem dan weer vallen. Er een keer tegen blaffen en dan blijven wachten totdat het iets terug doet, wat het natuurlijk niet doet, trekt ook altijd de aandacht van je mens. Je hebt alleen maar stóm speelgoed, dat moet duidelijk zijn voor hem of haar. 

Dit is het punt waarop je moet uitkijken dat je mens zich niet aan je gaat irriteren, want dan krijg je waarschijnlijk nooit wat je wilt. Nee, je mens moet zich schuldig gaan voelen dat hij of zij geen tijd heeft om met jou te spelen en je daarom je speeltje geven. Anders gaat je mens nog denken dat jíj degene bent met probleemgedrag. 

Straal dus zoveel mogelijk uit dat je je helemaal dóód verveelt. Ga zuchtend en kreunend tussen je speelgoed liggen. Zuchten en kreunen werkt altijd goed. Kijk er ook zo zielig mogelijk bij. Loop nog een keer langzaam naar de kast en kijk verlangend naar dat wat je zo graag wilt hebben. Daarna loop je naar je mens en kijk je even verlangend naar hem of haar als je naar je speeltje keek. Laat merken dat er níéts in deze hele wereld op kan tegen de aandacht van je mens, waar deze nu geen tijd voor heeft. Alleen dát speeltje kan je nog enigszins troost bieden.

Hoogstwaarschijnlijk voelt je mens zich nu al hártstikke schuldig en staat hij of zij al op het punt om het speelgoed voor je te pakken. Er is nog maar een klein zetje nodig. Loop daarom met gebogen hoofd naar het vloerkleed of iets anders waar je stout doch schattig en vooral heel zielig op kan liggen kauwen. Zodra je hier mee begint zal je mens zeker stoppen met zijn of haar bezigheden en is de kans groot dat je dan toch éíndelijk dat mooie speelgoed krijgt. Waar je vervolgens dan uiteraard zo luidruchting mee gaat spelen dat je mens niet anders kan dan stoppen met zijn of haar onzinnige bezigheden en samen met jou én je favoriete speelgoed gaat spelen. Kortom: een win-winsituatie!


Bovenstaande tactieken zijn uiteraard ook zeer goed toepasbaar wanneer je van mening bent dat je nog een extra wandeling verdient of je vindt dat het al láng etenstijd is. Als je eenmaal wat geoefend bent in het met het juiste dramagehalte tijdens het kreunen en steunen, kan je ook eens proberen om jezelf op je rug te gooien en doen alsof de wereld vergaat als je niet nú mag plassen/eten/spelen/knuffelen. Wil je een gegarandeerd schrikeffect? Ga dan op je zij liggen en kijk met stijf trillend pootje over je schouder naar je mens. Met een trillend stemmetje er bij janken zou helemaal mooi zijn. Dit zijn echter wel echt tactieken voor gevorderden en hier moet voorzichtig mee worden omgesprongen, want de mens prikt hier snel doorheen.

Voor alle hierboven beschreven handelingen geldt overigens: doe het niet té vaak. Bij uitbuiting van deze methodes bestaat het gevaar dat het schuldgevoel doorslaat in oprechte bezorgdheid of frustratie. Dit kan vervolgens weer tot gevolg hebben dat de mensen úren achter de computer gaat zitten om via discussies op fora er achter te komen wat je mankeert. Of nog erger... ze denken grappig te zijn en gaan verhalen over je schrijven!

Succes en houd ons op de hoogte van jullie vorderingen.

Was getekend,

De teckelmeneren

Door honden page profiel L, K & PL, K & P op 21 mei om 16:07



Ooo, karel en pepijn, ik ben cookie van 9 maanden en ik kan nog zoveel van jullie leren. Ik kan het al best goed hoor, heb ik van crumble geleerd. Die gebruikt meestal een ik zit heeeeel zacht te piepen methode, maar dat werkt niet altijd. Soms zeggen de baasjes dan gewoon dat ze moet ophouden met haar aanstellerij. Nou ja. En die dommerd geeft dan veel te snel op. Choco doet het heel anders, die is echt heel klein en groter word ze ook niet. Ze kan niet de bank ofzo opspringen. Dus gaat ze net zo lang bij een van de baasjes op haar achterpootjes staan hupsen en met haar voorpootjes gaat ze ondertussen zachtjes krabbelen. Dan mag ze heel vaak wel op schoot. Dat werkt niet bij speeltjes, maar dat geeft niet want ze speelt niet met speeltjes, alleen met mij en crummie. Ik gebruik graag de op mijn rug lig techniek en mopper er uitgebreid bij. Dat mopperen heb ik van jou geleerd pepijn, zag ik op een filmpje, dat werkt best goed. En bedankt voor alle tips, ik ga er aan werken, want mijn vrouwtje zit veel te vaak met haar lichtbakkie waar ze op kan tikkeren op schoot, nu ook weer, zucht.

Zeg teckelmeneren, Heeft Roy jullie dit soms influisterd? Het moet dan wel ghostwhispering zijn, maar Roy deed dit dus ook zo.

Hahaha mooi maar dit laat ik Chester toch niet lezen!!!

Hahahaha geweldig geschreven!

 

Laat een reactie achter

Om een reactie achter te laten moet je eerst even inloggen!

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^