wel eens met Bulleke, dit komt mij ook net teveel neer op ""een product van je omgeving"
wat misschien voor vele honden opgaat, de rassen met een bewust korter lontje gefokt, zoals Sammy heel mooi uitlegt, het niet conflictvermijdende. de rassen die dit bezitten, kun je denk ik niet zo makkelijk scharen onder product van omgeving...omdat ze in veel mindere mate de normale omgangsnormen van honden bezitten. een confrontatie wordt heel snel opgezocht, of een uitdaging gezien, er wordt snel een tandje bijgezet...vrij tegennatuurlijk,en misschien kun je dan niet de standaard etiquette of gedragsregels hieraan vastknopen. en daarbij dus niet beweren dat dit zo erg neerkomt op opvoeding
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Heb zelfs een keer een stuk gelezen dat staffords/pibulls tegen natuurlijk gefokt zijn qua lichaamstaal. Wat voor de ander een uitnodiging is, is voor hun een uitdaging.
Heb ook mee gemaakt dat dit in de praktijk inderdaad voorkomt.
Stafford nodigt een andere hond uit om te spelen door middel van een speelboog, hond komt dichterbij, stafford valt aan.
Als het aan opvoeding zou liggen zou Misia met elke hond door een deur kunnen. Maar dat kan ze niet. En toch is ze keurig opgevoed, consequent, met zachte hand op basis van positieve versterking. Ze is goed en langdurig gesocialiseerd, ook met andere honden. Maar diep, diep in mijn hond zit wel die intolerantie naar (sommige) andere honden. Dat zit gewoon in haar aard.
Die intolerantie komt er meestal uit door andere honden te negeren maar als dat signaal niet over komt, komt dat eruit middels een uiterlijk vertoon van agressie. Maar vergis je niet, dat negeren is ook al een vorm van agressie, alleen uit zich dat in ander gedrag (niet geweldadig). De opgetrokken lip of de snauw is "slechts" een escalatie van het negeren. Met opvoeding kan ik haar agressie richten en/of afbuigen en daar (in sommige situaties) ander gedrag aan verbinden... maar dat veranderd niet wat er diep in haar aard zit.
En dan ben ik de eerste die toe geeft dat ik een vrij milde Amerikaanse Staffordshire Terrier heb. Misia kan kleine honden prima hebben en grote honden kan ik haar aan laten wennen (kost wel veel tijd). Maar ik realiseer me wel dat ik een hond heb die wat dat betreft vrij mild is. Ook dat zit in haar aard.
Kortom: met opvoeding kan ik best het een en ander, maar dat veranderd niet wat voor hond ik heb en wat mijn hond drijft. En jezelf voorhouden dat je die diepste zaken wel kan veranderen met opvoeding is jezelf voorliegen.
Beinvloeden: Ja. Veranderen: Nee.
Dat doet chleo ook!
Speelboog maken en kwispelen en zodra de hond in bijtzone komt is het "hap" als ik ze niet in toom houd.
Tsja, onder ongezonde dwang kan ik haar best laten snuffelen met een hond (althans de andere hond aan haar), maar 1 verkeerde beweging van bek of een zuchtje wat op een grom lijkt en BAM! Dan hangt ze erop.
Ik weet precies wat en hoever ik kan met die muts, maar soms zien eigenaren het ook niet..
Heb hier in het dorp een meisje gehad die niet wilde luisteren.. Ohh, leuk ze wilt spelen, hoppa staat ze ineens voor me neus met 2 miniatuur hazewindjes.. Resultaat, nee blijven zeggen en de halsband strak op standje wurg dat die kop nergens heen kan om ineens te grijpen. En ondertussen een hond in de halsband hebben die vuur spuwt van nijd.
Ze zijn ook zooooo lief he, die hongen van ons :p
Dat is altijd het ergste, die mensen die niet willen luisteren. Heb altijd de neiging om dan te zeggen. Nee joh, ik ken mijn eigen hond ook niet. je hebt helemaal gelijk, lekker laten snuffelen.
laatst nog iemand tegen gekomen met een herder. Die herder begint naar Buddha en Xena te blaffen en in de lijn te hangen. Wat doet die eigenaar? Die laat zn lijn vieren dus hond komt recht op ons af.
Buddha en Xena natuurlijk helemaal koekkoek en erna toe willen. Buddha in standje wurgstand moeten trekken maar dan heb je Xena nog... Ze is pas 9 maand maar is een stuk serieuzer in dit soort zaken dan Buddha kwam ik achter. Dus ik probeer snel door te lopen. Wat doet die man? Gaat ie naast me mee lopen met zn hond! Toen was ik het zat en beide honden in hun lurven gegrepen en die man weggestuurd met zn hond.
Soms zo slecht voor mn hart dit haha
Je moet mijn tekst goed lezen. Honden hebben een bepaalde aanleg heb ik gezegd. Ik heb het niet gehad over verkeerde opvoeding.
Door de opvoeding, ervaring en omgeving heb je invloed op het te vormen karakter.
Ik denk dat de eigenaren hier een hond hebben zoals zij hem willen en ze kunnen er uitstekend mee omgaan. Ze sporten met hun hond, waar hond en baas zich in kunnen vinden.
Ja een bitbull hoeft dus niet hond agressief te worden, omgeving, ervaring en opvoeding hebben hier weldegelijk mee te maken.
Maar daarom vind ik deze bazen hier wel hele goede bazen!
Als je een border collie genoeg alternatieve biedt, krijg je het drijf en hoeders gedrag er helemaal uit. Waarom bij hun wel en een ander ras de aanleg eigenschappen niet?
Een goede vraag!
Ik grijp mijn hond niet in de lurven.... acht de kans klein .
Ik blijf het een lastig thema vinden... Heeft mijn puber een grote ..., mag ik dan zeggen;
"joh, loop erom heen, het is een puber, kan er niets aan doen..".
Is het de schuld van de "ouders"...
Of ligt het bij de baas... Ik begrijp bij de andere baas... maar waarom een hond, waar je standje wurgstand moet toepassen... Bij andere honden, wordt dit gedrag afgebrand, ook door jou...
Ik ontwijk honden altijd. Ga ze allemaal uit de weg en loop op plekken waar bijna niemand loopt. Meneer in kwestie stond verdekt opgesteld, kon ik dus niet zien. Moest er wel langs om naar huis te komen. Overnachten in het bos is niet zo mijn ding.
Op zon moment is de keuze heel makkelijk, of mijn 2 honden die die andere hond bijten of mijn honden heel kort en strak pakken zodat ik dat voorkom.
Kies zelf maar wat jij zou doen ;)
Dat snap ik. Heb een keer overnacht in het bos, overmacht, wel een belevenis .
Ik denk dat je dat hoeders gedrag er niet helemaal uit kan halen. Hooguit dat je het gedrag kan afbuigen, maar helemaal veranderen? Nee, dat geloof ik niet.
Daarnaast zijn BC's legendarisch in hun vermogen op commando's te reageren. Ik geloof meteen dat je zo'n hond dusdanig kan leren op commando's te reageren dat je die aard kan onderdrukken... maar Bullterrier-achtigen zijn geen BC's.
Je kan ze leren andere honden te negeren, maar die intolerantie naar andere honden eruit trainen... dat lukt niet.
is dat werkelijk zo?
maar ok, laten we dat dan even stellen, is dat niet iets wat dan altijd alsnog op de achtergrond sluimert, en maarzo weer even naar buiten kan komen?...of kun je dat hele gedrag dan vergeten, klaar, gebeurt niet meer...
en dat is toch een hekel punt...gebeurt het toch een keer en gaat je collie drijven, ok, in weze niet veel aan de hand
gebeurt het met je pitbull toch nog een keer en verscheurt ie een hond, is het niet even van, ow ja, oeps haha, maar weer op letten, volgende keer beter, fijne avond nog!
Sowieso vind ik het raar om te stellen, als je bij ras A dit kan, waarom kan je dan niet huppeldupup bij ras B.
en juist daarom, drukken een hoop eigenaren anderen op het hart dit niet op te zoeken, je hond kan zo leuk lijken, het kan 10 keer goed gaan, het kan ook 1 keer goed fout gaan...
oh zie nu hoeveel pagina`s er zijn woops... beetje laat
Ik ben als de dood voor zwijnen dus zon belevenis lijkt dat me niet haha.
Buddha daar in tegen zou zn geluk niet opkunnen. Die houd van alles waar op gejaagd kan worden. Rare hond haha.
Mooi verwoord Frank...
ik denk dat je verhaal in grote lijnen ook op mijn lola kan slaan. die gaat voor haar ras helemaal, net als misia, vrij probleemloos met andere honden. toch, is het iets waar je altijd rekening mee houdt...
wanneer wordt het gevaarlijk, als een andere hond haar of haar roedelgenootjes een snauw geeft. dit kan geheel terecht zijn, maar daar heeft lo schijt aan. niemand behalve zij pest haar roedelgenootjes, en niemand snauwt haar straffeloos af. terecht of niet, doet er niet toe haha...al is dit meestal het geval als het een teefje is, reutjes zijn vaak niet zo'n probleem.
in een hoop situaties zit ze dus preventief vast, of weet ik al dat ik de ruime weg kies, en vertrouw ook ik niet op haar nog vrij goede omgang met honden. op dat moment ga ik helemaal dingen vragen/verwachten wat gewoon niet kan
Bij een hazewind hond zie je vaak ook de rugwervels en zijn ook niet te mager.
Wat ik hiermee wil zeggen is, bij sommige honden is het ook hun bouw dat je rugwervels ziet.
Moos, liever mn honden aan de halsband omhoog trekken (wurgstandje) dan mijn hond de vrijheid geven om te grijpen.
laatst nog kleine hondje van buurman schiet los. Dan kan ik Chleo bij de halsband pakken en omhoog houden dat die kop nergens heen kan. Of ik sta haar toe om haar ruimte te geven en fifi fijn te kauwen.
(En geloof me dt beest heeft chleo toen diverse keren in de poot staan nippen, maar liever dat dan mijn hond die 1 x fifi snapt.)
Snap ik, vind alleen wurgstandje vervelend klinken...
Ik heb een schapenhoeder. Al sinds ze klein was als een gek achter joggers aan, kuiten happen om ze tegen te houden en voor fietsers staan. Ik ben met haat gaan schapenhoeden en ze had erg veel talent. Nu kunnen joggers langs haar rennen, ze werd vandaag bijna over hoop gereden door een fietser op het voetbad en ze kijkt er niet meer naar om!
Gedrag kan je beïnvloeden.
Hoe kan het, dat een „hond agressief ras" wel heel goed en sociaal naar andere honden kan zijn? Ik ken er echt genoeg!
Het klinkt ook vervelend en geloof me, ik vind het ook niet leuk dat ik dit soms moet doen. Maar veiligheid staat bij mij voorop en soms moet je dan dingen doen die je absoluut niet leuk vind.
Klopt klinkt vervelend, maar het is eigenlijk gewoon zo :-(.
maar ik doe liever dit om mijn hond te beschermen voor zn eigen acties dan dat ik ergere dingen laat gebeuren.
nouja, vreemd is dat toch nog niet...helemaal gezien de ruwe, harde oorsprong, die nu over is naar een showwereld...dan krijg je een best verschil in temperament..
"vecht DNA" zal overal in zitten...maar de mate, zal erg kunnen verschillen kan ik me zo indenken. indenken hoor, want deze kant heb ik helemaal niet zo veel verstand van moet ik erbij zeggen!
maar kijk wat een verschillen er zijn in gameness, en drive, bij verschillende lijnen...
hoe dichter jij bij het oerras zit, hoe minder jij met alle opvoeding van de wereld bij kunt sturen of beinvloeden...
daarbij, ik meen ook in dit topic, sprak Mick over ene bepaalde lijn, die geen aanvallers zijn, maar wel wat graag een partijtje knokken afmaken. de een zal niet snel uit zn panty springen, maar bij de juiste trigger, maar zo een keer, gaat hij los en is het bekeken.
de ander is wat duidelijker en zie je bij benadering al dat het niet gaat werken.
een ander zal alles goed vinden, zolang hij bij onderdanige honden is en alles op zijn/haar manier gaat. ja, dan kan het er leuk uit zien, totdat er een hond tussen loopt met weerwoord
net als wat ik zeg, met lo gaat het ook vaak goed hoor, totdat een hond het niet op haar manier doet. dan hebben we feest...
net als de collies, dat kunnen we dan misschien wel voorzichtig vergelijken. heb je een showlijn, tuurlijk, alsnog energiek, maar hoef je niet direct mee te werken.
heb je de werklijnen, dan zul je echt wat moeten, en dan nog zijn het misschien fanatieke werkers die moeilijk hun rust pakken, hun instincten altijd op scherp...
dus ja, welke honden tref jij? jij hebt dan misschien die "misia's en de lola's" die je tegne komt, en niet de honden van Mick, of APBT
Mmm.. En welke hond ging ik ontmoeten?
Tja, Misia kan kleinere honden ook prima hebben. Maar grotere honden niet. Er zullen altijd honden zijn die net anders zijn, die niet in de bandbreedte vallen waar verreweg de meesten wel in vallen. Maar die bevestigen eerder de regel dan dat ze die ontkrachten.
Daarnaast ben ik van mening dat de term "hond agressief" verkeerd is. Van agressief wordt dan gedrag gemaakt terwijl het dat niet is. "hond intolerant" dekt de lading veel beter. Maar dat terzijde.
Ik had laatst een vrouw met zo'n klein maltezertje tegen. Drib en dat hondje wilde snuffelen en spelen, maar die vrouw hing haar hondje letterlijk op aan de halsband toen ze mij zag. Dus ik zeg rustig "Ze mag gerust spelen hoor, de mijne doet niets" zegt zij: "Ja, maar anders blaft hij zo.." 2 seconde durfte die vrouw de riem iets losser te laten en het hondje maakte kennis met Drib zonder te blaffen..
Ik heb liever een hond die gewoon lekker met andere honden wil spelen (met of zonder blaffen), dan een hond die ik in de halsband moet ophangen omdat hij andere honden wil aanvallen Dat is de hele rede waarom ik nooit voor zo'n hond als die van jullie zal gaan. Ik zou de interactie en onbezorgdheid missen. Ik zou niet meer kunnen genieten van een ontspannen wandeling met een 'clown' die me aan het lachen maakt.
Maar ja, die onbezorgdheid zal ik even terug moeten vinden
Allereerst kan ik prima lezen. Maar laat ik dan de vraag anders stellen. Want kennelijk begrijpen we elkaar niet.
Hoe komt het dan volgens jou, dat bv APBT zijn eigen honden zelfs niet allemaal bij elkaar kunnen? Dat is zelfs eigen roedel.
ik kan ook heel onbezorgd wandelen hoor, waarbij lootje lekker los loopt, haar dingetje kan doen, en ik me geen zorgen hoef te maken of constant op mijn hoede...
allleen, moet je daar even een plek voor vinden.
ik loop hier vanaf mijn huisje de straat uit, zo de dijk op en polder in. kan ik 2-3 uur wegzijn en niemand tegen komen, of 1 of 2...dus onbezorgd kan, maar dan moet je even fijne plek vinden daarvoor. loop je door de wijken, de bekende veldjes, het bos etc, ja dan is het wat meer opletten.
helemaal als anderen niet aan de regels houden, want vaak zoeken deze mensen al bewust aanlijngebieden op, en moeten alsnog erg opletten omdat er velen hun hond toch loslaten...
maar ik kan je gedachte wel begrijpen hoor roosje, absoluut...
Idem als Jeroen.
Ik kan ook onbezorgd wandelen. Misia loopt trouwens gewoon los. Ze negeert andere honden en indien nodig help ik haar daarbij door de aandacht te trekken (met een tennisbal). En als ik het even niet vertrouw gaat mevrouw aan de riem. Better safe than sorry zeg maar.
Bovendien kom ik (als persoon) het liefst niemand tegen met het wandelen, gewoon lekker rustig. Ik kies dus toch al voor de minder bewandelde gebieden en durf wel te zeggen dat ik na 8 jaar zo'n beetje alle andere hondeneigenaars ken die wandelen op de plaatsen waar ik graag kom. Ik weet ondertussen wel wat voor vlees ik in de kuip heb .
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?