Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Was ja, krijg nu een afwijsend gevoel.
Ja, ik heb een bouvier. Nee, dat is geen vechters hond. Gelukkig niet! Want ik heb juist om het karakter voor een bouvier gekozen, waaronder het goed om kunnen gaan met alle honden.
De rede dat ik me in dit topic kwam mengen is dat ik als eigenaar van een lieve, trouwe, waakse, vriendelijke, zelfstandige, niet bijtende bouvier bang ben dat het flink mis loopt met de rage die er nu is voor 'gevechtshonden' . Ik ben als de doods dat ik de verkeerde hond bij de verkeerde eigenaar tref en mijn hond ernstig toegetakeld al dan niet vermoord word. Ik hoopte dan ook in een topic als deze zoveel duidelijkheid en info over 'gevechts honden' te krijgen, dat ik mezelf iets geruster zou voelen. Maar het schept alleen maar verwarring en onduidelijkheid.
Hopelijk brengt de wandeling met Chleo me wel meer duidelijkheid.
@ Jolien, ja dan is ze inderdaad al een stuk verder getraint. Ben nu langzaam met dr aan het opbouwen. het vast houden doet ze goed, de focus is ook aardig goed aanwezig. nu nog leren meer gericht te springen naar de bijtrol.
@ suzanne, Sowieso nooit met een springpole op stenen trainen. altijd op rubberen tegels (die ook onder schommels liggen bijv) of op gras of zand. En bij een springpole is het niet de bedoeling dat ze heel hoog hangen. de hond moet met de achter poten op de grond kunnen staan.
afwijzend is het toch niet?...maar het is goed even te benoemen dat de AB bv weer een heel ander ras is, en dit hele topic eigenlijk niet opgaat voor de AB...
het is goed dat even aan te halen voor andere lezers, of die dit later lezen, aangezien er toch best wat nuttige info hier en daar voorbij komt. maar dan moet je dit wel bij de juiste honden plaatsen, anders loopt het nog mis.
maar Roosje, het gaat blijklbaar om een stukje angst van jouw kant, ik weet ook niet zo goed hoe we je daarin gerust kunnen stellen. we kunnen moeilijk zeggen, ze zijn allemaal lief, maak je niet druk.
hoe dan ook, zal het wandelen met Chleo vast duidelijkheid scheppen, vind het sowieso heel tof en stoer van je dat je dat doet
en vind het juist oprecht ook heel leuk dat jij, en de rest ook, zo leuk meedoen in dit topic.
we kunnen het wel zonder uit de hand te laten lopen
Heb je anders tips welk materiaal ik best gebruik? Welke veer is het beste?
Ik wil ook wel een springpole kopen zeg maar, maar denk niet dat die zomaar te vinden is? Ik dacht het dan aan het tuinhuis te bevestigen. Staat hier ook nog wel een boom.
Alle tips zijn welkom hoor, ga er niet zomaar aan beginnen moet eerst wel goed alles weten!
(Oeps ik moet naar m'n werk vertrekken, de rest typ ik later wel )
Gerust stellen is inderdaad een lastig iets, zeker nu her en der de nieuwsberichten uit de grond blijven ploppen.
Vandaar omdat ze graag wel wilt weten over het hoe en wat, ik dus heb aangeboden met haar te gaan wandelen, zodat ze tijdens een wandeling eens kan zien hoe er vanuit een verantwoord oogpunt met deze rassen wordt omgegaan en kan ik haar hopelijk vanuit mijn ervaringen etc. het nodige uitleggen en met Chleo kan ze "live" zien hoe alles een beetje gaat. Dat is toch al een ander soort ervaring dan ervaringen hier lezen etc.
En wellicht dat Roosje een keer op een punt komt dat ze het aan durft om aangelijnd een wandeling met haar hond en met mij en Chleo te doen als ik weer eens in de buurt ben.
Had idd gister ook dat artikel gezien van dat arme kind, maar ook daarin vind ik weer een stuk ouders schuldig. (laat je kind niet alleen met een hond, ook al zit ie in de bench, want kids maken zoiets gewoon open)
Blijft natuurlijk wel afschuwelijk dat zo'n kind voor het leven getekend is :-(
Bedankt. Blijkbaar heb ik het zelf ook verkeerd begrepen? Excusses dan.
Waarin is een Ab dan anders als de andere ' gevechts honden' ? zijn er nog meer honden die buiten die boot vallen?
Rasgroep 2 - Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Dit is de rasgroep van de ab, de argentijnse dog
Rasgroep 3 - Terriers
dit de groep van de pitbulls
Elke hond kan vechten, elke hond kan bijten elke hond kan agressief zijn. Recentelijk een meisje die door 11 honden, labradors en bouviers is aangevallen!
De term vecht hond, geld voor elke hond!
De teckel is de meest agressieve hond met de meeste bijt incidenten naar zowel honden als mensen, maar ja deze vecht hond stop je zo in je handtas.
Ik lees overigens net in een boek over de hond van Alexandra Horowtz dat er nooit wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de gedrags verschillen, waarbij de omgeving wordt gecontroleerd. Verschillende honden rassen gedragen zich anders als er een konijn voorbijkomt, maar je kan nooit 100% zeker zijn hoe een bepaald ras reageert. Je kan een ras niet over een kan scheren. Rassen hebben verschillende drempelniveaus waarbij ze prikkels opmerken. De opwinding, hormoonproductie hierdoor, zal verschillende reacties opleveren, de ene kijkt op, de ander zet de jacht in. Hiervoor is echter geen genetische verklaring.
Een hond is niet gefokt op een specifieke eigenschap, apporteren of hoeden, ze zijn gefokt op de waarschijnlijkheid dat ze in de juiste mate op verschillende gebeurtenissen zullen reageren. Maar hiervoor is niet een speciaal gen, die bestaan hiervoor niet.
Een ras die agressief wordt genoemd, heeft een lage drempel om bedreigende bewegingen waar te nemen en hierop te reageren. Maar als een ras niet wordt aangemoedigd aan deze neiging toe te geven, zal hij waarschijnlijk nooit de agressie tonen.
Kennis van een ras is noodzakelijk, maar je mag er niet van uitgaan dat een ras zich volgens het boekje zal gedragen, je mag er alleen vanuit gaan dat een hond een bepaalde neiging heeft.
Kloon je hond en je krijgt niet 2 met het zelfde karakter.
De opvoeding, de ervaringen, de omgeving, spelen allemaal en rol in het karaktervorming van eenhond.
Vechthonden, die worden niet zo geboren.
Voor de geïnteresseerden: De wereld van de hond door Alexandra Horowitz
Na de oorlog was de Duitse herder een agressieve hond, later de rottweiler en de dobberman.
Momenteel is het de beurt aan de staffies.
Het lastige is ook waar leg je een lat?
De een heeft liever een ras die hond intolerant is..
De ander misschien liever een ras waar manscherpte inzit voor het waken.
Ik ben opgegroeid, met collies, jack russel en D herder, mechelse herder en kruising DH & MH.
Vind het geweldige rassen, maar de drempel van de manscherpte vind ik jammer.
Onze eigen herders konden wij als gezin blind op vertrouwen, maar een buitenstaander moest toch altijd op zijn passen tellen.
Daarin vind ik hond intolerantie en geen manscherpte een fijnere hond dan een met manscherpte erin.
@ Sammy
Ik heb 2 jaar geleden heel sterk getwijfeld nog een am staff x am bull in huis te nemen.
Geweldig ventje met een heel erg sterk karakter (was ook reden om niet te doen met al een heel sterk karakter in huis), maar het feit dat je een ast en am bull kruist en dus een hele pittige mix maakt vond ik ook wel moeilijk. Je kan geen pijl trekken op welke eigenschap een uitende eigenschap wordt van de 2 rassen.
Sorry, jullie hebben het allemaal fout!
Argressie is geen eigenschap die in de genen zit, net zo min als het schapenhoeden.
Vorm van de oren, staart, grootte van een hond, dat is genetich aangelegd, maar hond of mensvriendelijk, agresief of tollerant zit niet in de genen, is niet aangeboren. Honden kunnen niet voor hun agressie gefokt zijn.
Vechthonden bestaan net zo min dat als een mens als een boxer geboren wordt. Mensen hebben bepaalde aanleg, een atletisch lichaam en als je dat lichaam traint, wordt je Jeffrey Wammes, of van Gelder, maar als je er niets mee doet, wordt je en gewoon persoon, met een gewone kantoorbaan.
Dit is net zo als bij de vechthonden. Een aanleg voor op hun afkomende voorwerpen, maar als je er niets mee doet......
Boek de wereld van de hond is voor mij een echte eye opener en als je logisch nadenkt over aangeboren of aangeleerde eigenschappen bij de mens, aanleg hebben en er iets of niet mee doet. Invloed van de omgeving, valt alles samen als een puzzel
Dan dus toch de baasjes??
Dat is feitelijk toch de conclusie vanuit jouw verhaal Suzanne?
Het gaat alle kanten op!
En hoe objectief kun je als eigenaar van zo'n hond zijn?!
excuus is toch niet nodig!
ehm ja, dan zullen we eerst alle vechthonden op moeten sommen. doorgaans zal men staffies of pitbulls bedoelen, of kruisingen die erop lijken...
Ga je honden als de Ambull erbij rekenen, en bv een Tosa, Akita...
dan zal een groot deel van dit topic niet relevant zijn, want die zijn allemaal niet te vergelijken met een staff of pit, behalve de intolerantie naar soortgenoten. maar wel bestempeld, en gebruikt als vechthonden...
ik meen, dat zowel de tosa, akita, en de Ambull bv ook een mensscherpte en waakinstinct hebben. dus die betrouwbaarheid en het outgoing naar mensen toe, wat in de pitbull en staff gewaardeerd wordt, is bij deze rassen niet of veel minder aanwezig.
maar, ik weet veel te weinig van die rassen om er verder iets concreets over te zeggen.
het stukje wat dus vooral heel anders is, is het gedrag naar de mens, en hun waakinstinct in en om huis.
een vreemde pitbull die ik buiten tref, geef ik gerust een lekkere knuffel en stap erop af.
dit zou ik dus bv nooit maarzo doen bij een AB, of een akita, tosa of iets
net zo goed als met visite bv, met open armen ontvangen en verwelkomt worden, of een kat uit de boom kijker, die een stuk wantrouwiger is
Suzanne: ''Honden kunnen niet voor hun agressie gefokt zijn.''
Jawel dat kan wel.
Anders had het allemaal aan de ''opvoeding'' gelegen.
Vertrouw niet blind op iets wat in een boekje staat.
Stel, een vrouw heeft last van manische depressiviteit. Zij baart kinderen en één van de kinderen heeft hier ook last van, het andere kind niet. Ligt dit dan aan haar opvoeding? Of is die door de ouder (dus het gen) over gedragen?
Een gevoeligheid voor bepaalde eigenschappen is aanwezig, net als helaas kanker, dat wil niet zeggen dat je het krijgt, dat is het verschil.
Er is geen gen voor manisch depressiviteit!
er zijn sterke aanwijzingen voor een genetische basis voor "antisociaal" gedrag. Niettemin zijn het in zeer overwegende mate omgevingsfactoren die uiteindelijk doorslaggevend zijn voor de wijze waarop deze genetische aanleg uitdrukking krijgt.
Het is niet de agressiviteit die in de genen zit, de drempel om te reageren op een prikkel. De prikkel om om bedreigingen te reageren, dat is in de aanleg aanwezig. Niet de agressiviteit zelf
Klopt, maar waardoor ontwikkeld het bij de ene wel en de ander niet, door de omgeving.
Ik twijfel of het niet de aanleg is die op het gen aanwezig is. Zoeken we even op!
grappig, 2 jaar geleden had ik ook bijna een hond in huis genomen. een kruising waar ik ook totaal niet achter stond. pitbull x bullmastiff...
maar ik kende deze hond, was er gek op, en werd herplaatst. heel lang gedacht of ik haar zou nemen. maar ik had net een jonge hond, een stafford teefje, dus ik heb het niet gedaan.
wat ik eigenlijk wil zeggen, dit was een enorm leuke hond, heel tof beest. maar toch ook 2 botsende karakters. vrolijk, uitbundig en outgoing, maar 's nachts vertrouwde ik haar niet met mensen. dan kwamen er weer andere kanten...
iets wat je niet zou moeten willen, vrolijk allemansvriend en extravert vs terughoudend, waken en beschermen in 1 pakketje
heb heel veel aan die hond gedacht nog, maar misschien maar beter dat ze hier niet is gekomen.
Vechthond is wel degelijk van toepassing op de apbt. Alles heeft te maken met selectie. Niet iedere pup is gelijk aan elkaar en ook niet geschikt om als vechthond door te gaan. Wat denk je dat er gebeurd met de pups die niet aan de verwachtingen voldoen? Daar werd simpelweg niet verder mee geproduceerd en werden onder de grond gestopt. Door het selectief fokken op deze kwaliteiten mag je gerust concluderen dat de term vechthond wel degelijk bestaat.
Vanaf 1870 werd er op deze manier "selectief" gefokt. We zijn nu bijna 150 jaren verder en veel bloedlijnen vandaag de dag zijn op dezelfde wijze doorgegaan.
Biochemische factoren Onderzoek heeft uitgewezen dat sprake is van een verstoring van de balans van bepaalde stoffen in de hersenen. Biogenetische factoren Vergeleken met de algemene populatie hebben eerstegraads familieleden van patiënten met deze stoornis een verhoogde kans op deze aandoening. Dit wijst echter niet zonder meer op erfelijkheid, want niet alleen genen maar ook omgeving worden gedeeld. Waarschijnlijk spelen net als bij vele andere aandoeningen zoals hypertensie, de ziekte van Alzheimer en diverse vormen van kanker meerdere genen een rol. Mogelijk is er wel één gen dat een grote gevoeligheid voor de ziekte bepaalt.
Stukje gekopieerd, de gevoeligheid zit idd in de genen.
Yes!
Wat heb ik gewonnen?
Magnetron, wasmachine?
@Suzan
Hier een stukje van de faculteit Utrecht.Het gaat weliswaar niet over pitjes en staffs, maar wel over genen en agressie. Zullen deze mensen het allemaal fout hebben?
http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/NL/organisatie/departementen/dgg/onderzoek/gedragsproblemen/Pages/default.aspx
De link doet het niet Bulleke.
Utrecht, waar ze de omstreden gedrags test hebben ontwikkeld, waardoor vele „agresiece" honden onterecht een spuitje hebben gekregen. Die Utrecht?
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?