Het woord dominantie is gewoon vertekenend en misleidend.
Je hebt gewoon zelfzekere honden met zelfzekere gedragingen.
Niets mis mee om het dominante gedragingen te noemen, beestje bij die naam, of anders als je wilt.
Punt is dat er een hele theorie op geplakt en dat is misleidend.
Dominante honden kunnen net zo mak, kalm en stabiel zijn als een lammetje als minder zelfzekere honden.
Zeker met de juiste positieve begeleiding.
Net zoals minder zelfzekere honden net zo goed ontspoorde haantje de voorsten kunnen zijn, met name zonder positieve begeleiding.
Je krijgt pas gezagsproblemen op het moment dat je zelf als mens de machtstrijd aangaat vanuit de verouderde dominantietheorie.
En minder zelfzekere hond zal zich daarin misschien wat kunnen sneller voegen.
Een onzekere hond kan gaan angstbijten en een zelfzekere hond durft die strijd best aan te gaan.
En uiteindelijk zijn er altijd twee verliezers.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "niet als eerste door de deur!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
bassie ik heb het niet over dominant gedrag bij de deur je moet even mijn eerste reactie lezen in deze topic dat is mijn mening.....en ik zou niet weten welke signalen ik had moeten moeten zien als ik voor de deur sta en ik doe de deur open en er zit een kat achter de deur, hoeveel en hoe snel geeft de hond dan signalen af?
Domineren over een hond, in de negatieve zin van het woord, wat vaak aan de orde is, is niet goed, en dit om de simpele reden dat wij geen honden zijn maar mensen en wij hebben er gewoon veel moeite mee om een hond op een hondse manier te domineren. Honden onder elkaar doen dit wel maar die zijn duidelijk naar elkaar toe en ze snappen elkaar in de meeste gevallen, als wij dit gaan proberen is het vaak heel onduidelijk voor een hond en hij snapt vaak niet wat de bedoeling is met alle gevolgen van dien. Domineren is niet altijd negatief, synoniemen van domineren zijn, beheersen, controleren, overheersen, prevaleren, heersen, overzien, dit is niet negatief bedoeld het wordt vaak wel negatief gebruikt en misbruikt. En daar gaan wij de fout in, als wij onze honden willen overheersen koste wat kost gaat dit niet werken en werkt zelf vaak averechts. Als jij je hond rustig laat wachten bij de deur en je hebt dit de hond aangeleerd op een fatsoenlijke manier en voor de hond positief dan doe je het goed. Eigenlijk overheers jij hiermee je hond wel maar niet in negatieve zin. Als je thuis komt en de hond springt bij je op doet hij dit waarschijnlijk niet omdat hij jou wil domineren maar hij is blij dat de roedel weer compleet is, en dat je weer terug bent gekomen want dit is ook niet altijd duidelijk voor een hond. Als je de honden eten geeft en jij wil dat alle honden rustig wachten terwijl jij het klaar maakt moet je dit trainen als je dit traint op een positieve manier voor de hond, heers of domineer je wel maar dit doe je omdat je dit prevaleert, en niet op een negatieve manier voor de hond. Dit alles en er zijn nog veel meer voorbeelden maakt jou een goede leider voor je hond(en) en toch is dit allemaal positief.
Maar toch mogen we niet vergeten dat er daadwerkelijk wel honden zijn die ons ook willen overheersen en dit omdat wij bijvoorbeeld niet goed leiding geven aan onze hond, deze hond zal niet ons willen overheersen in een negatieve zin maar puur omdat hij denkt dat hij het waarschijnlijk beter kan hahaha. En omdat de meeste honden gewoon leiding nodig hebben, en omdat ze het niet krijgen nemen zij de taak over.
Ook zijn er rassen die gefokt zijn om zelfstandig te domineren over bijvoorbeeld indringers of inbrekers, één van deze honden haalde ik aan in het voorbeeld, deze hond beschermt zijn roedel of gezin of huis omdat hij hiervoor gefokt is. Die andere hond was een dominante hond in huis onder de andere honden maar als er bijvoorbeeld een keer bezoek kwam ging deze naast het bezoek op de bank zitten en sloeg zijn poten langzaam van achteren om de nek van het bezoek en probeerde dan het bezoek even te vertellen wie er de baas was.
Wij moeten altijd kijken naar de situatie en niet zomaar gaan zeggen het is zo of het is zo en de rest is waardeloos of achterhaald, dit zijn uitspraken waar je voorzichtig mee moet wezen. We weten allemaal wel dat de harde aanpak die we vroeger hanteerden gewoon niet goed was en je kon ook heel duidelijk zien aan een hond dat ie niet gelukkig was met zijn leven, tegenwoordig is het een grote hype om het goed te doen, en de één doet het nog beter dan de ander, ik zou zeggen blijf met beide benen op de grond staan voel je niet beter als een ander en gebruik je gezonde verstand, elk probleem heeft zo zijn eigen oplossingen en staan vaak niet in boeken en de oplossingen zijn vaak simpeler dan we denken, kijk goed naar je hond en geef je hond wat ie nodig heeft genoeg eten genoeg beweging en genoeg vrijheid zover het kan, vergeet niet de regels in huis en als de hond rustig kalm en tevreden is, geef dan zoveel liefde aan de hond als je kan.
Uit je hele schrijven pik ik even onderstaande
En omdat de meeste honden gewoon leiding nodig hebben, en omdat ze het niet krijgen nemen zij de taak over.
Daar geloof ik dus niet in in.
Een zelfzekere hond zal minder van z'n stuk raken als menselijke leiding wegvalt omdat hij een bepaalde stabiliteit van zichzelf heeft.
Een onzekere hond raakt nog onzekerder en gaat uit pure onzekerheid zelf lopen 'meesteren' maar is totaal niet uitgerust om zichzelf te kunnen redden met alle gevolgen vandien.
Het valt me op, nu en ook al eerder dat je jezelf af en toe tegen spreekt. Je hangt de dominantheorie niet aan , maar haalt 'm wel aan. Dat is niet altijd even helder voor mij.
Dat 'meesteren' is dus iets heel anders dan de leidersrol opnemen.
oftewel, domineren
super dat ze het zo doet!
jason, rent tussen me benen door! voordat ik binnen ben. haha.
Jij blij dat het geen DD is
was weer even tijd voor een luchtig lolletje
je hebt gelijk petra dat is ook wat ik wilde zeggen maar het woord meesteren kon ik niet bedenken, maar de hond gaat wel zijn eigen ding doen ongeacht wat jij van m wil.
ik hang inderdaad de dominantie theorie absoluut niet aan maar ik zeg en zei en bedoel dat dominantie niet negatief is bedoeld maar bijna altijd negatief wordt gebruikt. En dominantie die door honden wordt gebruikt is ook niet negatief....
oke ik blijf positief,we gaan nog ff door!!!!!(ha ha)
ik vond het zelf niet zo'n bijzonder topic omdat ik er eigenlijk niets mee bedoelde ,maar het viel me alleen op bij mijn hond...
ik vind het eigenlijk wel schattig nu...
mmar dat meesteren gaat niet gepaard met dominante gedragingen...ze nemen dus niet een dominerende taak over. Vergelijk het met iemand die niet kan zwemmen spartelend in een vijver.
En juist de zelfzekere Dominante hond hoeft geen leiding te nemen met dominante handelingen. Die redt zich wel met z'n eigen stabiele aard.
En juist de zelfzekere Dominante hond hoeft geen leiding te nemen met dominante handelingen. Die redt zich wel met z'n eigen stabiele aard.
Mmmm verkeerd uitgelegd.,
Een zelfzekere hond hoeft je niet van de troon te stoten als jij even niet oplet.
Hij kan uiteraard wel de kans krijgen bepaald gedrag te vertonen wat niet altijd gewenst is.
Zoals in het voorbeeld van jou een hond die het bezoek in de nek hangt.
@Hopeanddreams
Een heel helder verhaal.
@Petra,Lilly Jane en Jip
quote:
Je hangt de dominantheorie niet aan , maar haalt 'm wel aan. Dat is niet altijd even helder voor mij.
Wat hopeanddreams hier duidelijk maakt is dat een theorie een invalshoek is.
De mama/pappa theorie verschilt niets of niet zo veel van de dominantie theorie. Het is niet meer dan een manier om mensen een handvat te bieden in de omgang met honden.Sommige mensen voelen dat aan anderen hebben (in eerste instantie) een model nodig om het te begrijpen
hahahaha ja deze hond vertoonde inderdaad niet gewenst gedrag maar ja die andere hond ook, ook al is ie er voor gefokt. wat bijvoorbeeld ook niet gewenst is dat een hond de deur uit loopt (bassie) en dan achter een kat aan draaft, ook al is dit zijn natuur.
hij zal je nooit van de troon stoten(troon???) als je even niet op let en waarschijnlijk zal hij dit nooit proberen als rangen en standen bekent zijn.
De mama/pappa theorie verschilt niets of niet zo veel van de dominantie theorie. Het is niet meer dan een manier om mensen een handvat te bieden in de omgang met honden.
Wat zijn de overeenkomsten dan Rudi, waar jij op zinspeelt?
En waarin verschillen ze?
Dit soort informatie zou ik wel heel verhelderend vinden in een discussie als deze.
wat bijvoorbeeld ook niet gewenst is dat een hond de deur uit loopt (bassie) en dan achter een kat aan draaft, ook al is dit zijn natuur.
ik ga nu even de KAT op het spek binden, maar als je kattenhater bent kun je het misschien wel gewenst vinden dat je hond op katten jaagt en nemt de mens hierbij het risico van een ongeluk voor lief.
Ik realiseer me dat ik me hiermee op glad ijs begeef, maar wat ik maar wil aangeven is dat uiteindelijk de mens zelf bepaald welk gedrag hij toelaatbaar vind en welk gedrag niet.
Misschien zijn er mensen die het wel best vinden dat hun hond het bezoek zo iinig omhelst dat het ze zelfs niet meer lukt om een kopje koffie van tafel te pakken.
rudi zo is het precies.tnx
Nederland moet gewoon bestuurd worden door knappe koppen die er verstand van hebben, ook een bedrijf moet gewoon bestuurd worden door een directeur die er verstand van heeft en die er zin aan heeft. ik zou dit niet kunnen en ik zou het ook niet willen(wel zou ik het salaris willen ) maar zonder ons landgenoten of werknemers hoeven ze niets te besturen, dus alles valt op z'n plek als deze twee partijen er zijn anders niet. maar een directeur, als het goed is, heerst of domineert over zijn werknemers op een positieve manier anders beginnen ze te klagen en te staken en lopen ze weg. zo is het ook met onze honden wij domineren of heersen of prevaleren bepaald gedrag omdat wij ze moeten beschermen tegen ons mensen auto's treinen trekkers enz... dit kunnen we doen op een negatieve manier, maar dat willen we niet, en we kunnen het doen op een positieve manier zodat we het allemaal leuk vinden.
een hond zal het sowieso nooit proberen. een hond wil dat niet. ja misschien in een hondenroedel waar alle dieren elkaars taal perfect spreken maar niet bij mensen.
ok mijn laatste reactie was op een eerdere reactie van hope&dreams, zijn er weer wat bij zie ik laat maar
de dag dat mijn hond me van de 'troon' stoot (haha t'is maar een uitdrukking ipv opmerkingen als omhoogklimmen in rang etc).. maar goed de dag dat mijn hond me van troon stoot mag ze ook op kook cursus en de roedel gaan voederen wat ik heb zelf een pesthekel aan koken
hahahaha das een goeie......het is allemaal de schuld van het woord "dominantie"dit is gewoon een vies woord...
een verwarrend woord (maar ik ga hier toch eens democratisch dat kook gebeuren in de groep gooien, kijken of er vrijwilligers zijn )
Enige waar ze tot nu goed in zijn is hap-slik-weg.
De beloning is twee tevreden snoetjes
ik geef je weinig kans....maar als het lukt wil ik graag weten hoe je het gedaan hebt
zeg petra als je dat de lily en jip geleerd krijgt...zeg me dan even hoe je het hebt gedaan want ik krijg mijn vriend nog niet eens aan het koken...laat staan fiefie
de lily...ik bedoel lily beetje laat om nog te typen voor mij geloof ik...
Ik vrees dat het niks wordt
Lily zal het rauw naar binnen kanen, eetbaar is eetbaar en Jip zou uren de boontjes bestuderen en ontleden.
hahahaha gekke jip!
jammer, misschien een tip hoe ik mijn vriend aan het koken krijg dan haha
Geen idee, als ik een kok aan de haak sla laat ik me door geen enkel argument meer aan het koken krijgen
De mama/pappa theorie verschilt niets of niet zo veel van de dominantie theorie
Er is wel een groot verschil of die pappa en mamma elkaar ergens gezellig ontmoet hebben in de vrije natuur, en vrijwillig bij elkaar gebleven zijn, kinderen gekregen hebben, en zo een roedel gevormd hebben. Of dat er door mensen een willekeurig aantal wolven in gevangenschap bij elkaar gezet is, die elkaar misschien in het wild uit de weg gegaan waren, en in de gedwongen roedel veel agressie vertonen door alle stress die hieruit voortkomt.
Dat juist uit het gedrag van die laatste groep de (inmiddels achterhaalde) dominantietheorie is ontstaan, en wij dit zijn gaan vertalen naar het gedrag van honden (die dus geen wolven zijn)is dus wel een misinterpretatie geweest, waaruit veel ellende is voortgekomen omdat wij dachten dat onze hond er voortdurend op uit is om hoger in rang te worden.
juist dobry! je kan een wilde roedel honden die op natuurlijke wijze zijn samen gekomen niet vergelijken met mensen/hond relaties. daarom word ik altijd zo gek over al die "ik eerst en dan de hond" theorieën...en "in het nekvel grijpen want dat doen honden ook" theorieën...verdiep je in wat er tegenwoordig is onderzocht en ga niet zomaar wat roepen...(dit is overigens op niemand in dit tpic gericht )
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "niet als eerste door de deur!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?