Voor de 'anonieme gast' die kennelijk niet herkenbaar wil reageren met een simpel: "weinig activiteiten dus :("
Ik vind dat een beetje een voorbarige conclusie (en vooral erg niet-opbouwend).
Nee, er wordt niet zoveel mee gewandeld als met een 'normale' hond. Echter bouwen we dit nu met stapjes op, en zijn we al kei blij en trots dát we voortaan weer standaard iedere dag met haar kunnen wandelen. Daarbij komt ze overdag wel genoeg buiten waar ze alle ruimte heeft, dus aan beweging geen gebrek.
Daarbij is wandelen maar 1 activiteit. Je kunt je hond ook op andere manieren activiteiten aanbieden, ze krijgt bijvoorbeeld puzzels en denkspelletjes, we leren haar allerlei truckjes waarbij ze moet nadenken en ze zich naderhand zichtbaar 'trots' en blij voelt, we doen andere zoekspelletjes met haar, enriched enviroment, spelen en knuffelen ons rot en daarbij speelt ze ook lekker met haar zusje. Bij Tess is het ook vooral zaak haar mentaal moe te maken.
Ik snap dat een hond een uitlaatklep moet hebben en z'n beweging moet krijgen. Maar ik ben het ook eens met Nelis Verhoeven, welke ons op een gegeven moment zei dat wandelen ook maar wandelen is, iets wat bij de mensen in hun hoofd zit als iets wat 'moet' met de hond. Maar wanneer je een hond hebt waarbij iedere wandeling een negatieve ervaring wordt, je je moet afvragen waarom je perse zoveel zou moeten wandelen. Dit hebben we toen ook losgelaten. en we bieden haar uitdaging op andere manieren, terwijl we wél genieten van het feit dat we weer op de goede weg zijn buiten.
@ Leyla: ik twijfel er niet aan dat ze een waardig bestaan heeft Ik weet niet of je het hele topic hebt gelezen, of alleen de eerste berichten?
Het gaat momenteel namelijk de goede kant op, met stijgende lijn. Ik heb echt op het punt gestaan om over te stappen op medicatie, de testen waren al gedaan en kon 't zo komen ophalen. Maar op dat moment heeft Tess een omslag gemaakt, waardoor ik het eerst zo wilde doorzetten, zonder chemische middelen. Mocht deze stijgende lijn níet doorzetten, sta ik nog steeds open voor medicatie. Echter lijkt het er nu op, dat ze hier meer gewend en dus op haar gemak is, ze ouder wordt en dus rustiger, en ze overall (met behulp van haar kalmeringssnoepjes) beter haar rust terug kan vinden. Ze wordt bijna 5, heeft nog zeker haar moeilijke momenten buitenshuis (binnen dus níet meer) maar is eigenlijk nog maar een schim van hoe ze jarenlang is geweest.
Ik weet niet op wat mensen hun ...
Commentaar
Oordeel
Vooroordeel
Veroordeling
Advies......
baseren. Toch wordt er in de "hondenwereld" heel wat advies gegeven.
Eén van de items dat steeds terug komt is, activiteiten voor en met de hond.
Ik vind eigenlijk nooit terug vanwaar dit advies komt (op wat dit is gebaseerd)? en waarom mensen denken dat dit de oplossing is.
Een vaag vermoeden doet me in de richting van Ceaser M denken.
Ergens, heerst er bij veel mensen de mening dat men van de hond een kilometervreter moet maken. Anders is hij niet moe genoeg, gaat vervelend doen, slopen, is lastig......
Besef dan wel dat een hond
1) op zich al een beter uithoudingsvermogen en conditie heeft dan de gemiddelde mens
2) door met de hond, grote en lange afstanden af te leggen is het enige wat men bereikt, dat uithoudingsvermogen/conditie NOG beter worden.
Door dit te doen ga je alleen maar meer adrenaline in de hond zijn aderen gieten. Zeker als er tijdens de wandeling dan nog met van alles gegooit wordt waar de hond als een gek moet achter rennen.
Dat rennen zien wij als mens als enthousiasme. In werkelijkheid zet je als mens een proces in het lichaam van de hond in gang, waardoor hij alleen maar opgefokt geraakt. Aangezien je hierdoor zijn prooidrift activeert. Dus ipv de hond rustig te maken of te krijgen, zorg je ervoor dat er heel wat andere stoffen in zijn lichaam aangemaakt worden. En die nu net niet voor rust zorgen, integendeel.
Dit is dus een zeer goed voorbeeld van antropomorfisme, oftewel vermenselijking.
Wij zien een bepaald gedrag bij de hond en interpreteren dit (om bij het voorbeeld te blijven) als enthousiasme. Terwijl dit in realiteit een soort stress situatie is, door de stoffen die vrij komen.
Goh gaat de hond dood van achter een balletje te rennen?
Het antwoord is hier vrij eenvoudig, neen de hond gaat daar niet van dood. Tenzij de hond een medische afwijking heeft.
Maar wat je wel doet met hoe meer onjuiste activiteit, hoe meer kans er bestaat dat je van de hond een adrenaline junkie maakt.
O.a. herders die onder de groep veedrijvers vallen. Zijn honden die op zich al heel snel op te jutten zijn. Ze worden ook zo specifiek gefokt. Omdat ze anders niet zouden reageren op dat soort van prikkels. Je kan daar makkelijk stress konijnen van maken. En als je niet oppast, krijg je al snel een piepende, jankende op hol geslagen pingpongbal ipv een hond.
Doe dit bij een herdersoort die tot de groep van molossers hoort en die bekijken je: "denkt het niet. Als je dat balletje wil, ren er dan maar zelf achter".Die drijven ook geen kuddes. Zij bewaken ze. Dat is het verschil.
Een opgefokte hond is zowel voor de eigenaar maar ook voor de hond niet leuk meer is. Integendeel.
Er is niets mis mee om met de hond buiten te komen en hem beweging te geven. Maar dan wel op een manier dat de hond er iets aan heeft. Er is geen enkel hond die van nature uit 10 km aan één stuk gaat rennen. Dit is enkel omdat de hond zo door de mens gestuurd wordt.
Dank je Eliane voor je duidelijke uitleg, hier ben ik het mee eens. In deze strekking hebben wij dus ook het advies gekregen van Nelis Verhoeven.
Graag gedaan.
Bedankt voor je uitleg,ik hoop dat veel mensen dit lezen en zich eens gaan beseffen dat druk doen,veel spelen en kilometers maken niet persé goed uit hoeft pakken voor je hond.
Er moet een balans gevonden worden,waar de hond het het beste op doet.
Ik zei, weinig activiteiten. Iets anders dan beweging dus. Wat je later allemaal opnoemt stond niet in de tekst waar ik op reageerde, dus niet nodig om gepikeerd te reageren.
Ik ben géén CM fan, maar er moet wel degelijk een balans zijn tussen lichamelijke en geestelijke activiteiten. Niet alleen zijn kop moet moe en voldaan zijn, ook zijn lichaam. Vooral honden die gefokt zijn om te werken hebben veel bewegingsdrang, dat moet ook wel want anders zouden ze het werk niet volhouden. Maar dat betekent ook dat je tegemoet moet komen aan deze behoefte, pas daarna kun je weer rust verlangen, tussen activiteiten en rust moet ook een balans zijn.
Dit "genoeg beweging" noemen is ècht ongelofelijk!
Maar ja, briefschrijfster begon haar relaas al met de opmerking dat ze "niets van Cesar Millan moet hebben". De reden daarvoor wordt niet vermeld. Natuurlijk kan het ontkend worden maar de resultaten die hij behaalt - met zelfs "red zone" honden, spreken voor zich. Een van zijn belangrijke adviezen is: zorg dat de hond lichamelijk moe wordt en hij haalt daarbij de daklozen met hun hond aan, die per dag kilometers lopen met hun NIET aangelijnde hond die trouw volgt.
Ook heb ik mij zeer verbaasd over de aversie tegen medicatie. Mijn zus was daar ook zeer op tegen, wilde zelfs geen aspirientje slikken. Was gewoon helemaal tegen medicatie en onderzoek, b.v. borstkanker.
Ze is precies 1 jaar geleden overleden - en binnen 2 dagen - aan hartproblemen die ze al veel langer had maar ze wilde nooit naar de dokter. Dat was haar eigen keuze.
Wat honden betreft is het onze PLICHT om alles te doen wat het leven van de hond zoals genoemd in het topic, dragelijk kan maken. Het mag nooit ONS idee over wel of geen medicatie zijn maar zou altijd te maken moeten hebben wat voor de HOND het beste is/zou kunnen zijn.
Laten we wel wezen: deze hond heeft 4 jaar van zijn leven in een hel geleefd. Die met de juiste medicatie - zoals meermaals genoemd - al 2 jaar geleden verminderd had kunnen zijn. Alleen de aversie van topicschrijfster tegen medicatie heeft dat voorkomen.
Waar zie jij die woorden staan?
Nooit geweten dat daklozen marathon lopers zijn
Je weet toch nooit hoe het zou geweest zijn àls je dit of dat had gedaan? Misschien was de hond wel doodziek geworden van de medicatie? Misschien heeft ze wel de allerbeste keuze gemaakt?
Het gaat beter met de hond, dat is het belangrijkste.
5 x "moeten" in 7 lijnen dat is nogal wat zeg!
Hier moet helemaal niks.
Hier wel.
Vooral als het gaat om een hond die anders van ellende niet meer weet wat hij doen moet (!)
Verder nog inhoudelijk commentaar?
helemaal eens
Wauw.
Ja, ik heb nog wel inhoudelijk commentaar. Nadat ik zelf heb gegeten en mijn arme, in een hel levende hond die van ellende niet meer weet wat ze met zichzelf aanmoet, naar buiten heb gebonjourd voor haar wandeling waar ze tegenwoordig zoveel van geniet.
Tot zo hé?
ik denk dat je het hoofdzakelijk tegen mij hebt -aversie tegen medicatie is jouw interpretatie - dewelke niet klopt, ik heb niets tegen medicatie. maar hier gaat het over "medicatie" die speelt op neurotransmitters - niveau - dat is niet zomaar "medicatie" - ik heb er ook absoluut niets op tegen.... maar denk dat het in dit geval wel echt de personen bewust moeten zijn dat er voorzichtig mee moet omgesprongen worden dat is alles
kijk maar hoe onschuldig en gevoelig het is:
"In de jaren 80 van de vorige eeuw kwamen ook de eerste tryptofaanbevattendevoedingssupplementen op de markt. Kort daarna, in 1988 en 1989, was er een uitbraak van eosinofilie-myalgie syndroom (EMS) onder gebruikers van tryptofaansupplementen, waarbij 37 personen overleden en meer dan 1.500 gebruikers van tryptofaan ernstig ziek werden. Na onderzoek is de bron van de uitbraak herleid tot één enkele grondstoffabrikant, de "Showa Denko Company of Japan", en de oorzaak bleek te liggen in een nieuwe manier van tryptofaansynthese met genetisch gemanipuleerde bacteriën.[3] Hierdoor werd de tryptofaangrondstof verontreinigd met een vreemde stof. Als gevolg van de EMS-uitbraak verbood de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) alle over-the-counter verkoop van tryptofaansupplementen, waardoor uitsluitend beperkt gebruik was toegestaan van tryptofaan geproduceerd door producenten in de Verenigde Staten. Ook in diverse andere landen is L-tryptofaan verboden geweest. Sinds 1989 zijn er geen incidenten meer gemeld na het gebruik van tryptofaansupplementen. In de VS is het verbod opgeheven in 2001.[3]"
dit probleem is wel degelijk opgelost, maar het blijft zeer gevoelig 'stuff'
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tryptofaan
Wauw.
Wat ben jij gauw op je tenen getrapt. Je geeft halve informatie en wijzigt of vult aan nadat daar reacties op gekomen zijn. Prima hoor maar dan moet je niet beledigd zijn om die reacties die gegeven zijn.
Je hebt een werkhond, uit een werklijn. Een nogal pittige ook als ik het goed begrijp en gaat vervolgens panikeren als de eigenschappen waar hij op gefokt is tot uiting komen. Ga wat doen met die hond, benut zijn kwaliteiten, geef hem iets om op uit te kuren zodat hij zich niet fixeert op alles en iedereen en geef hem grenzen. Mijn honden vliegen ook tegen de muren op als ze hun energie niet kwijt kunnen, en dan doen ze echt niet onder voor jouw hond. Er is niets mis met je hond, er is iets mis met de manier waarop jij hem bekijkt. Je bedoelingen zijn vast en zeker goed, maar iets goed bedoelen en iets goed doen zijn twee verschillende dingen.
Ik ben zelfs bereid om je erbij te helpen als je er voor open staat om eens een andere manier te proberen.
Kan iemand die irritante gast niet blokkeren?
Hij loopt hier alleen maar stennis te schoppen.
Even een modmelding doen.
Gedaan
eilane dat is wel echt afhankelijk per hond he... In geval van ts helemaal mee eens. En war fijn dat jullie in ieder geval weer kunnen wandelen!
Mijn eigen hond moet kunnen rennen.. vrij kunnen lopen.. waar je normaal zegt naar dierenarts rust.. stop ik nog even een half uurtje bij kleine losloop zodat die even kan ontladen.. Op advies van haar.. en het klopt. Anders gaat die binnen happen enzovoorts..
Sommige honden zien een bal als een prooi.. lang niet alle... Dus ja ik ben het op bepaalde vlakken eens maar jammer dat je alles over 1 kam scheert... ligt iets genuanceerder dan dat en individueel per hond. Wij lopen op een vrije dag gerust 3 a 3.5 uur. Op een werkdag 2 a 2.5.. Soms met een late 1.5 uur. dst is het aller korst. Mijn hond word dsn binnen namelijk juist onrustig...
Oh, dan moet ik nog opschieten ook voordat er dadelijk iemand geblokkeerd is! Oke, iedereen z'n popcorn klaar?? GO!
Ten eerste: maak even een account aan, dat praat veel makkelijker dan zo anoniem, daarbij kun je hier een hoop leren!
Dit topic is niet het eerste wat ik open over mijn hond. Ik heb het vermoeden dat je voorgaande topics van mij ook nooit gelezen hebt, en ik heb ook het vermoeden dat je dit topic niet eens compleet doorgelezen hebt, alleen het begin. Er is een reden dat ik niet alles compleet herhaal in de openingspost: dan zou het nóg langer worden, en daarbij zijn de meesten al op de hoogte van mijn situatie, ik vraag ook bewust naar mensen die al wat langer meedraaien. Ik zit inderdaad niet te wachten op een toevallige gast zoals jij, die gelijk de meest banale dingen aanhaalt (ook dáár heb ik op gewezen in mijn openingspost).
Banaal?? Ja, banaal! Je trapt alleen máár open deuren in met je adviezen. Wat niet wil zeggen dat het niet klopt wat je zegt, sterker nog, met best veel punten komen we zowaar overeen. Alleen zou je niet op deze manier gereageerd hebben, wanneer je je wat beter had ingelezen in mijn situatie. Je mist totaal de essentie.
"Ga iets doen met die hond, geef hem iets om op uit te kuren, benut z'n kwaliteiten..." JOH? Waar denk je dat we al die tijd mee bezig zijn geweest? Vanaf pup's af aan hebben we alles volgens het boekje gedaan, ik weet zelf ook dat ik een werkhond heb aangeschaft! Alleen reageert ze niét zoals een hond behoort te reageren na zoveel werk, opvoeding en inspanning. En wij zijn heel lang zoekende geweest wat dan het beste zou werken in haar situatie. De simpele vergelijking met je eigen honden maken is ook nogal makkelijk dan. Ik hoef mezelf hierin niet eens te verdedigen.
En nee dank je wel, ik heb genoeg mensen tot wie ik me kan wenden voor hulp, welke wat minder kortzichtig en veroordelend ingesteld zijn dan jij. Daarbij heb ik mijn ideeën bij wat jij met 'een andere manier' bedoeld, aangezien we alle mogelijke positieve manieren al uitgeprobeerd hebben.
Daarbij: ik vind het heel spijtig van je zus, maar waar slaat deze vergelijking op? Vertel me niet dat ik niet kijk wat voor mijn hond het beste is. Ik heb geen aversie tegen medicatie, het is bij mij alleen het laatste redmiddel. Welke ik bereid was te nemen, tot zich een omslag aandiende. Welke ik nog steeds bereid ben te nemen, als het straks opeens weer berenslecht zou gaan. Maar ze veranderd ontzettend positief, we trainen nog steeds en we zien dat het zijn vruchten afwerpt.
En kijk eens naar de toon van je eigen berichten, voordat je mij beschuldigd dat ik op m'n teentjes getrapt reageer.
@ Gast, de gastfunctie is bedoeld voor bijvoorbeeld dringende vragen.
Als je wil mee forummen maak dan een profiel aan, en lees even de regels door voordat je reageert.
Er reageren twee verschillende gasten, dat maakt het discussiëren nogal lastig. Ik zal mij er verder buiten houden, maar wil je nog wel heel veel succes wensen met haar. Ik hoop dat deze stijgende lijn voortzet.
ben ook gast zal netjes een acount aan maken
heb wel wat los gemaakt maar ruzie op een forum maken is niet mijn ding
1 mening nog even heb een werkhond waar ook dagenlijks meegewerkt word hondenpuzzels heb ik ook. speuren moet geestelijk vermoeiend zijn
bij sommige honden moet je 24 uur bezig zijn
is niet de werkelijkheid natuurlijk
werkhond of niet er moet ook een stop zijn
als dat er niet is heb je natuurlijk wel een probleem en word de hond gek van zijn eigen
drukke hoofd heb jarenlang ervaring met werkhonden net zoals het baasje van tess
er zijn toch speciale honden ertussen
net zoals bij de mens
Leuk dat je een account aanmaakt Sil!
Enne, ruzie op een forum maken is ook verre van mijn ding, maar ik ben wel blij dat ik het kwijt ben. Laten we het nu weer gezellig houden!
heb geloof ik wel een acount nu
ben niet zo handig met de computer
weet wel dat ik je erg goed begrijp
annika en dankzei jouw heb ik in iedergeval voor de koekjes gekozen heb heel internet al afgespeurd voor zoiets
hondentrainers zeggen alleen maar afmaken
die hond is gestoord en dat wil je niet
heb zelf in heel die jaren ervaring ook nog nooit zon hond meegemaakt en herkende heel veel in jouw verhalen en ik draai al wat jaartjes mee hoor
welkom Sil!
samen weten we meer dan één!
Tja gast (met duidelijk visie t.a.v. werkhond uit werklijn) ...
Sommige honden worden chronisch hysterisch verveeld en sommigen honden hebben 'de emmer' gewoon snel vol en/of prikkelverwerkingsproblemen. Soms door omgevings'fouten' in wat wij mensen van de hond over/ondervragen en soms door een of ander (aangeboren of gaandeweg opgelopen) 'defect' (disregulatie) in de bovenkamer en/of prikkelverwerking. En voor een werkhond pur sang geldt dat als dit het geval is je daar 'een hele kluif' aan hebt om die vanaf een nulpunt op redelijk stabiel niveau te krijgen en te houden d.m.v. de voor die hond perfecte balans in prikkelaanbod en prikkelverwerking, al dan niet ondersteund met medicatie (regulier of natuurlijk). In mijn visie altijd onder deskundige advies/begeleiding.
Een hond is een individu (ook een pur sang werkhond ... is toch ook een hond he ) en er is altijd sprake van in de hond zelf (en de situatie) gelegen factoren waardoor je daar geen standaard rasgebonden activiteiten/werk schema aan kunt hangen met wat je een hond aan moet bieden/een hond aan moet kunnen om een stabiele tevreden hond te zijn. Dat is individueel bepaald en moet dus ook individueel benaderd en opgebouwd worden. Zeker als er sprake is van honden die aan het ene uiterste of andere uiterste van de middenlijn functioneren.
Overigens interessante info mbt L-tryptofaan aya-aya
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?