Tja, ik heb er geen last van en vind ik het wel vervelend dan kan ik het beste zelf de situatie proberen te veranderen in plaats van de schuld te leggen bij anderen die daar lopen en niet ( kunnen ) weten dat mijn hond last heeft van hun hond.
dan kun je wel altijd zeggen dat jij last hebt van hoe iedereen zich gedraagt, maar je kunt er ook zelf voor zorgen dat je er geen of minder last van hebt.
ik zeg niet dat je alles maar klakkeloos moet laten gebeuren, maar je kunt zelf ook een heleboel voorkomen zeker als je weet dat je hond niet zo sociaal is....
en natuurlijk mogen ze daar hun hond niet loslaten, maar je kunt volgens mij maar beter accepteren dat sommige dat gewoon doen in plaats van je daar de hele tijd over op te winden. Scheelt heel wat hartklachten
Volgens mij heb ik nergens gezegd dat je mensen moet vragen om aan te lijnen waar er een aanlijn plicht is...
wat ik bedoel is dat wanneer je hond niet sociaal is je volgens mij dan beter niet in een druk gebied kan gaan lopen waar veel ( loslopende ) honden te verwachten zijn. Dan vind ik het ook een beetje de problemen op zoeken.
overigens is het zo dat wanneer ik iemand in het bos tegenkom met een aangelijnde hond ik Kenji ook aanlijn. Puur omdat je niet weet waarom deze aangelijnd zit.
ook bedoel ik niet te zeggen dat altijd alleen degene met een wat moeilijkere hond zich in allerlei bochten moet wringen, maar ik vind wel dat jij als enige weet hoe je eigen hond reageert en je hier dan ook op kunt anticiperen.
Je zult altijd mensen tegen komen die zich niet gedragen zoals jij graag zou willen. In plaats van je daar de hele tijd druk over te maken kun je ook zelf proberen om dit soort dingen te vermijden.
over het algemeen loop je redelijk vaak dezelfde routes en ken je vaak de honden wel waarbij je denkt ; die kom ik liever niet tegen. ( heb ik in elk geval wel ) Dan kun je daar zelf toch heel makkelijk iets mee doen, lijkt me.
Ik begrijp wel wat je bedoelt, Patricia. En ik heb een hond die aan de lijn niet altijd even sociaal is, tenminste, als hij niet de ruimte heeft. Ik probeer te anticiperen op situaties. Zie ik in de verte een loslopende hond, let wel: het is hier overal aanlijnplicht, dan maak ik gewoon rechtsomkeert en loop vlot weg met Scott. Ik kan dan wel stug door lopen en rondbazuinen dat ik in mijn recht sta, maar wat schiet ik daarmee op als Scott uit zijn dak gaat? Wat leert hij ervan als ik hem steeds in situaties breng die hij niet aankan? Wat heb ik eraan als het nog eens in een gevecht ontaardt, wat gelukkig nog nooit gebeurd is? Wat heeft mijn hond eraan als ik weer helemaal overstuur ben, omdat ik in een discussie met de andere hondenbaas toch altijd het onderspit delf, ook al sta ik in mijn recht? Nee hoor, we lopen wel om; hond blij, ik blij en allebei lekker relaxt. En willen we rustig lopen, dan pak ik de auto en gaan we de polder in. En ondertussen oefen ik op stukken langs de weg waar wel honden lopen, maar aangelijnd omdat er verkeer is. Want ik geloof er niet in dat een hond iets leert als je hem nooit in moeilijkere situaties brengt. Maar dan wel gedoseerd.
Juist Ingrid, dit bedoel ik inderdaad.
Nee, je zegt niet met die woorden dat het 'onze schuld' is, maar toch lees ik het wel een beetje tussen de regels door.
Het komt er namelijk gewoon op neer dat IK me moet aanpassen omdat mijn hond wat ingewikkeld is. Terwijl ik met die ingewikkelde hond al zó enorm veel heb bereikt, het gaat eindelijk weer goed met haar, moet ik haar dan het hele bos doorsleuren, allerlei zijpaden nemen omdat anderen het vertikken hun onbeschofte stuiterbal bij zich te houden?
Ik snap het gewoon écht niet, sorry.
Ik vermijd losloopplekken, ik vermijd inmiddels ook het aangelijnde bos waar alleen Mellow aangelijnd liep. Ik heb 1 fijn bos waar het goed gaat en met een beetje geluk doet ze 3 keer per dag een plas op de hoek van de straat.
Zo weinig plekken waar we fijn kunnen lopen, puur door andere mensen.
Ja, mijn probleemhond, dus mijn probleem, maar ik laat me toch niet wegjagen omdat mensen schijt hebben aan de regels?
Ga dan lekker ergens lopen waar je 'doet-niks' hond ook echt los mag lopen, dan kunnen de mensen met een issue-hond ook eens een fijne wandeling maken.
Haha
Weet je, soms vraag ik me écht af of ik nou zo'n enorm zeikwijf ben, omdat ik graag samen met mijn hond wil genieten van een fijne en (vooral!) ontspannen wandeling, zonder te worden lastig gevallen door allerlei mooi-weer-wandelaars en honden die alleen naar het bos gaan als het warmer is dan 10 graden en vooral niet regent...
(Wow, wat een lange zin )
hoi hier een antwoordje van mijn ik vind het ook zo irritant als andere de honden los laten lopen en niet bij zich houden heb met husky ook
vaak meegemaakt met andere los lopende honden shakira loopt altijd vast wordt dan ook lastig gevallen door die andere honden en als je dan wat ervan zegt wordt je uitgescholden dat je je hond manieren moet leren terwijl ze altijd vastloopt groetjes thea en shakira
Eens.
Eigenlijk, vind ik dat je ook in een losloop gebied rustig moet kunnen wandelen, zonder een ongeleid projectiel op je af te krijgen.
Dan zijn we allemaal zeikwijven. Wat is er fijner, dan met je hond ongestoord te kunnen wandelen. Gewoon samen, meer heb je toch niet nodig.
Ik begrijp je punt best, zo is het niet.
maar als je 1 bos hebt waar je lekker rustig kunt wandelen met je hond, waarom dan de drukte en die vervelende loslopende honden opzoeken in een bos met aanlijnplicht ( wat volgens mij al nooit wordt opgevolgd omdat bijna iedereen standaard zijn hond loslaat in het bos). Net als Ingrid aangeeft breng je dan je zelf en je hond in een positie die je eigenlijk helemaal niet wilt en alleen maar stress oplevert. Dan kun je wel gelijk hebben met je recht dat daar op dat stuk een aanlijnplicht is, maar wat schiet je daarmee op?
dat snap ik nou niet...
mijn hond is gelukkig heel sociaal en naar hem komen ook alle honden toe. Daar heb ik geen probleem mee ( op een enkeling na ) omdat hij dat prima vindt. Als hij het niet prettig zou vinden, dan zou ik ervoor zorgen dat hij niet in die situatie wordt gebracht.
maar goed, zoveel mensen zoveel meningen...
socialere honden dan die van mij zijn er niet. dat verandert niets aan mijn standpunt
de zogenaamde "sociale" honden die ik tegenkom zijn dat overigens meestal verre van. sociaal is het huidige eufemisme van "losgeslagen enthousiast of opdringerig"
maar zo moeilijk is het allemaal niet. ik stuur die loslopers gewoon weg, probleem opgelost en de hartklachten liggen dan meestal bij de eigenaars van de losse hond. en heb ik een prettige wandeling
Sinds ik een hond heb gehad die angstig en onzeker was snap ik de kant des te meer dat het vervelend is als honden zomaar op je af komen.
met een sociale hond wandelen is veel makkelijker dan met een angstige hond of een niet sociale hond. Als je zelf sociale honden hebt valt het niet op hoe vervelend het is omdat je honden er geen last van ondervinden.
Des te vervelender is het als je hond er wel last van ondervind.
Mensen met een "lastige" hond hoeven niet te wijken voor de sociale hond. Mits je natuurlijk niet in een losloop gebied wandelt.
Mensen moeten gewoon wat meer rekening met elkaar houden. Het is van de zotte dat je nergens kan wandelen met je "lastige" hond. Die "lastige" hond kan er vaak ook niks aan doen maar word er wel voor gestraft.
Dus ik vind het een beetje kort door de bocht om te zeggen dat je zelf maar steeds moet omdraaien en weglopen om honden te ontwijken die gewoon aan de lijn moeten. Die baasjes en joden hebben net zoveel recht om een fijne wandeling te hebben.
joden moet honden zijn, op mobiel typen is niet praktisch.
En dát bedoel ik dus. Ik vind het enorm jammer dat Mellow niet wat makkelijker is, maar ze is wie ze is, dus pas ik mijn wandelingen daarop aan.
Nu gaat het best weer oké.
Ik kom ook niet meer in het betreffende bos, maar eigenlijk is het van de zotte dat ik mezelf moet aanpassen omdat andere mensen zo asociaal zijn, want dat is het gewoon. Een sociale hond is heel wat anders als een hond die als een dolle stier op alles met een hartslag duikt, dat is gewoon onbeschoft hondengedrag.
Ik ben best heel aardig (ja, echt waar! ), heb graag ook mijn persoonlijke ruimte. Loop je langs mij, dan groet ik je. Maar kom je als een bezetene, al schreeuwend en joelend, op me afrennen om vervolgens in mijn armen te vliegen en mij drie kussen te geven, dan ben ik daar dus niet van gediend.
Om maar even een menselijk voorbeeld te geven van wat mijn hond dus regelmatig moest ondergaan
En dat is precies wat ik doe. Dat is mijn verantwoording naar mijn hond toe en ook serieus oppak. Betekent dus ook dat ik honden die desondanks freewheelend de hele wereld in bezit nemen (met instemming van hun eigenaren) en daarmee mijn hond in een situatie brengen waar hij zich niet oke bij voelt een 'zwieper' geef zodat duidelijk is dat hun gezelschap niet op prijs gesteld wordt. Wat dat betreft zijn honden soms sneller van begrip dan hun baasjes
En wat als de loslopende hond goed luistert dier en mens niet tot last is? Van de week drukker dan normaal. Bleef netjes bij me bij mensen los met een boog erom heen. Aantal honden zo gepasseerd bij 2 waar we dicht langs moesten aangelijnd. Bij de beek mogen ze officieel niet los. Was een man met een stafford en onze honden los best een groep. Ging prima iedereen Iiet elkaar met rust en deed zijn eigen ding. Genieten dat het ook zo eens kan.
Hier een 'balanceerder' en 'coole gast'.
vooral dat balanceren.
test is beknopt maar direct en juist!
Grootste probleem is dat we met steeds meer op steeds mindere oppervlakte zitten.
Nog even en we gaan in Tunesië wandelen. (of lager)
De andere oversteek.
Natuurlijk kan het zijn dat een hond nog aan het trainen is, maar dat is toch helemaal geen probleem?
Heel vaak, vrijwel altijd eigenlijk, zie je dat de 'stormer' op het moment dat hij een andere hond in het vizier krijgt, eventjes verstijft, stil blijft staan en fixeert op de andere hond. Baasjes staat er vaak gewoon naast en laten gebeuren dat hun hond er vervolgens op stormt, om dan pas hun hond terug te roepen, als ze überhaupt al iets doen. Dan ben je te laat natuurlijk.
Juist het moment dat je hond stilstaat en zich fixeert op de andere hond, is het moment om in te grijpen en hem bij je houden. Niet alleen heb je daar 9 van de 10 keer nog de tijd voor, door op dat moment in te grijpen, leer je je hond dat ook al ziet hij een andere hond, hij er niet zomaar naar toe kan. Even kijken naar de lichaamstaal van de andere hond. Staat deze ook te springen, kunnen ze gerust lekker spelen als beide bazen het ermee eens zijn, wil de andere hond duidelijk niet, dan niet dus.
En die ene keer dat je toch te laat bent? Gewoon er meteen heenlopen, hond weer proberen bij je te krijgen met een 'Sorry hij is nog in training'. Meeste baasjes zullen daar best begripvol voor zijn, natuurlijk moet een jonge hond nog leren.
Het probleem zijn juist die baasjes van ik stond er bij en ik keek ernaar, die hun hond maar raak laten gaan en dat nog normaal vinden ook.
Nou heb ik het dus over honden die alles op vier poten opdringerig blijven lastig vallen en niet luisteren naar signalen van andere honden. Honden die gewoon lekker los lopen en niemand tot last zijn, hooguit even vriendelijk willen snuffelen en verder niets, dat is geen probleem. Een hond (en baas) die daar al van over de zeik raakt heeft inderdaad niet te zoeken in een losloopgebied, dat is alleen maar frustratie voor zijn hond opzoeken.
Ik ben niet volmaakt.. ik verwacht dus ook niet dat een ander dat wel is.
Ik zal ongetwijfeld regelmatig inschattingsfouten maken, steken laten vallen, verkeerd op situaties inspelen. Ik zal heus wel eens mijn honden overschatten, of juist onderschatten?,, you name it.
Het zal voor ieder mens ongetwijfeld opgaan... in welke situatie dan ook, dus ook met onze honden.
En eigenlijk, vind ik dat dan ook zo erg nog niet. Wel gaat het me irriteren als er dan een vorm van hardleersheid zichtbaar wordt. In principe hoor je te leren van je fouten. Baasjes die stug en dan ook dagelijks dezelfde misstappen maken., die staan me tegen!
Meestal uit desinteresse en nonchalance waardoor ze een ander tot last en ergernis zijn. De baasjes die steevast de riem aan de kapstok laten hangen.. of het gebruik van een flexriem nog steeds niet snappen, of enkel druk met hun telefoon zijn, of vinden dat alle honden aan elkaar moeten mogen ruiken.. noem het maar op!
Tja, dat vind ik dan op zijn zachtst gesproken koppig, uiterst vervelend, egoistisch en een tikkie dom!
Al zeggen ze me nog zo vriendelijk gedag!
Eens met mn voorgangers, natuurlijk is een hond een levend wezen en geen machine. Soms ben je net te laat. Je ziet of een eigenaar zn best doet een hond bij zich te roepen of dat een eigenaar het niets kan schelen.
De andere eigenaar, de eigenaar van de staf, hij mag dat best vervelend vinden een hond op zich af, maar ipv schelden, kan hij ook gewoon jou hond weg sturen.
Ik vind wel dat iedereen recht heeft kn een losloop gebied te lopen, het loslopen is een recht, geen plicht.
Het zijn de mooiste gebieden, stel dat je een hond hebt die niet loskan, moet je dan maar alleen saai op straat wandelen?
Rekening houden met elkaar.
Daarnet nog... loslopende hond achter ons nog een eind weg. Baas roept hem bij zich, snoepje, hond aan de flexi. Ging vlot, dik in orde.
We liepen in een smalle bosweg. Ik merkte dat we werden in gehaald door die man met hond ondertussen dus aan de flexi. Ik maar sneller en sneller (laten passeren vond ik het te smal voor), Charlie had nog niet eens door dat er een hond achter hem was.
Oef eindelijk uit de bosweg. Ik blijf even wachten om te kijken welke kant hij zou opgaan, zodat ik een andere weg kon nemen.
Laat hij zijn hond aan de flexi gewoon naar mijne komen. Ik zeg: het is een reu dat gaat niet werken. (Kolos van een hond.) "Kan geen kwaad zeg hij" Eh? Is hij gecastreerd misschien? (dan lukt het inderdaad normaal gezien wel met Charlie). "Nee zegt hij, hij is nog maar 11 maanden". Ik zeg maar leeftijd maakt niets uit voor mijn hond hoor. Charlie begint te grommen, zijn hond doet gewoon verder, Charlie hapt. Tsjakka naar zijn neus! Ik dacht verdorie bijt die in die zijn neus! "Geeft niets zegt die man, zo leert hij dat hij niet zomaar naar elke hond moet gaan." Die hond reageerde er allemaal niet op, (die sprong gewoon lekker verder: spelen!) ik zag ook helemaal niets aan zijn neus, dus dat was er waarschijnlijk net naast. Charlie heeft ook nog nooit in een hond gebeten, maar goed je weet maar nooit, het leek er toch fel op.
Ik zei kijk mijn hond is een paar keer aangevallen door grote reuen en sindsdien moet die er niets meer van weten. Leeftijd speelt hier echt geen rol in bij hem.
Potverdorie, ik ben altijd zo voorzichtig, vind mezelf zo dom dat ik niet kordater was wat ik normaal altijd probeer te zijn maar soms walsen ze toch nog over me heen.
Ik geloof ook helemaal niet in dat idee van "zo leert hij dat hij niet naar elke hond moet gaan". Dat is de verkeerde manier vind ik! Daar dient mijn hond trouwens ook niet voor, ik wil die niet in zulke situaties brengen.
Gelijk heb je. Hun hond, dus volstrekt vreemd dat jouw hond deze dan maar zou moeten opvoeden. Bovendien komt daar weinig goeds of leerzaam (in positieve zin) van als beide honden minder handig zijn in sociaal contact. Ik wil mijn hond niet doelbewust aan een situatie blootstellen waarin hij zich genoodzaakt voelt te moeten uitvallen.
Ik kom mensen tegen die mij gaan vertellen dat hun hond er zo van leert dat hij dan maar niet zo idioot clownesk naar iedere hond moet gaan en in een adem mij gaan vertellen dat mijn hond er zo juist ook van leert om beter (assertiever?) met andere honden om te gaan. Zelfs mij vertellen dat ik mijn hond beter ook los kan doen, want honden aan de lijn doen sowieso al moeilijker en los gaat het vast wel goed... uhu
tsja....zucht het baasje, wat leert een hond er nou eigenlijk van als je contact met andere honden vermijd ..... dan leren ze nooit normaal met elkaar omgaan Eeehm... waarom moeten ze uberhaupt met elkaar leren omgaan?
Helaas staan tijd, begrip en situatie het vaak niet toe om ze in een goed gesprek uit te leggen wat mijn visie is en wat mijn hond (wat uiteindelijk mijn enige verantwoording is) daarvan leert, dus die moeite neem ik meestal ook niet meer. Wel geprobeerd hoor, maar de ervaring leert dat het voor alle partijen effectiever, duidelijker en rustgevender is om die andere hond weg te sturen en stilzwijgend onze eigen weg te vervolgen.
Het heeft wat training gevergt, maar inmiddels weet ik zelf steeds korter en kordater (dus effectiever) om te gaan met dergelijke situaties. Wat mij, mijn hond en ons (en de kwaliteit van onze wandelingen) alleen maar ten goede is gekomen.
Als eigenaar moet je gewoon je hond opvoeden, vertellen wat je wel en niet wilt hebben. Dat is niet de taak van vreemde honden.
Die ervaring die honden op doen om elkaar af te snauwen is voor geen van de honden een goede ervaring.
Ik vind het dus heel fout wat die man doet!
Dat is wel fijn Petra dat "jou hond" er ook nog eens van kan leren van die verkeerde dingen.
Het is juist in de tijd dat ze nog jong zijn, dat ze beter goede ervaringen opdoen vind ik Suzanne. Dus even vragen als eigenaar of zijn hond kan kennis maken zou al een goed begin zijn ipv niets te vragen en ook nog te negeren dat de andere zegt dat het niet kan.
Kimmi is over het algemeen heel vriendelijk, nogal afwachtend, naar andere honden, maar van drukke pups moet ze niets hebben.
Toen ze nog van mijn moeder was zei die altijd als iemand zijn pup bovenop Kimmi wilde duwen: 'Pas op hoor, ze is niet lief voor pups' Pupje werd dan haastig weggegrist met een boze blik op die 'gemene' hond.
Nu is Kimmi van mij en inderdaad, ze is niet lief tegen pups, maar ook niet lelijk. Ze geeft gewoon keurig haar grenzen aan en als puppemans dan nog doorgaat begint ze haar lipje op te trekken en geeft uiteindelijk een snauw. Ik leg dus uit dat de pup te druk voor haar is, wijs op lichaamssignalen en waarschuw dat de pup een snauw gaat krijgen als ie zo aan de gang blijft. En dan... laten mensen juist hun pup naar Kimmi gaan, want daar leert ie van. Zucht.
Nu zeg ik dus maar gewoon dat Kimmi oud is en niet wil en klaar.
Zo leerzaam, al die wannabee GT's Welke ook leuk is doe je hond maar even los want die van mij kan niet goed tegen (omgaan met) honden aan de lijn
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?