Kan me hier wel in vinden. Als ik mijn eigen karakter vergelijk met dat van Obi. Dan kom ik zelf tot de conclusie dat we erg veel op elkaar lijken. Kijken graag de kat uit de boom, gaan graag conflicten uit de weg (misschien zelfs teveel). Sommige situaties zijn inderdaad stressvol. Maar net zoals Obi moet ik dat soort dingen ook gewoon ondergaan in het dagelijks leven. Ik moet ook door de spits door de stad rijden, presentaties houden voor mensen. Op groepen afstappen.. etc. etc. Stress is niet te vermijden... Ik kan als een kluizenaar wel elke dag ergens gaan zitten met Obi op m'n schoot maar waar brengt ons dat?
Samen kunnen we de wereld aan we zien wel wat er gebeurt toch? En ja, soms loopt Obi met z'n oortjes in z'n nek... vindt hij het niet zo leuk. Maar ik ook niet... zolang je na elk stressmoment weer samen kunt genieten van de dingen die je onderneemt lijkt het mij inderdaad niet zo'n probleem. Stresss is inderdaad gewoon nodig om te functioneren. Het is niet alsof ik Obi urenlang tussen een kudde olifanten laat lopen (zou ontzettend eng zijn voor Obi). Of aan een paal vastmaak daar waar honderden mensen per 10 minuten passeren. Wat ik ook zal doen aan mezelf of aan Obi we zullen het altijd blijven ervaren, stressmomenten. Meer misschien dan anderen dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik in tegenstelling tot Obi mijn stress kan verbergen, dat wil echter niet zeggen dat ik me op m'n gemak voel. Misschien zijn er wel honden die dit zichzelf ook kunnen aanleren? En dat wij vervolgens denken dat we geslaagd zijn het gedrag te veranderen.
gematigde stress is goed
Ik ben er overigens van overtuigt dat als ik met waldo op een boerderij had gewoond waldo veel angstiger was geweest dan nu
hij heeft moeten leren schipperen en dat doet hij super goed inmiddels
daarvoor heeft hij veel ervaring moeten opdoen en ik ook
maar nu kunnen we met elkaar lezen en schrijven
Het gaat vooral om de balans. Niet in dat ene moment, maar het totaalplaatje. En bij de ene hond is dat scherper balanceren en manoeuvreren
dan bij de andere. Het vraagt bij een stressgevoelige, onzekere hond ook verantwoording nemen om je hond te leiden en leren zodanig met situaties te dealen zodat ze steeds minder stress opleveren.
eens dat het om de balans gaat
maar net als wij moeten onze honden dealen met de wereld om ons heen
het gaat er om dat je de grenzen van je dier niet overschrijd
pas dan krijg je vooruitgang.
het is een dunne lijn maar oefening op maat baart kunst
ehm, ja dat zei ik Die verantwoording ligt bij ons om ze met in hun leven voorkomende situaties steeds beter te leren dealen. Rekening houdend met die grens.
Losloopveld loop ik graag aan voorbij
Op zo'n losloopstrook zou ik ook echt niet lopen. Veels te dicht op elkaar, weinig ruimte voor de honden. Of met bekende hond, of alleen wel misschien.
Hier is ook een omheind stukje, heb Hummie daar wel eens losgelaten toen het donker was. Hij vond er niets aan, is gewend veel te lopen. Daar ben je zo overheen.
Hier lopen we alleen in gebieden waar we eventueel kunnen uitwijken. En in ieder geval gewoon kunnen doorlopen bij het naderen van een hond. Er waren zelf tijden dat we niet op smalle paadjes liepen, want daar was onvoldoende zicht.
Hummie heeft ook een tijd niet met andere honden gekunt. En hij liep wel los. Ik ging op tijden dat het niet druk was, en naar afgelegen gebied. Had toen ook graag op de hei gelopen, maar dat kon toch niet. Dusja een niet sociale hond moet ook los kunnen, maar ik snap niet dat mensen dit in drukbevolkte losoopgebieden doen. Vind ik onverantwoord voor eigen hond, en andere honden. Genoeg honden die nog in training zijn en niet strak onder appel staan. En helaas ook honden waar de eigenaar nergens van te bekennen is. Dat risico zou ik never nooit willen lopen.
Laatst nog een man met een niet sociale hond, druk gebied. Moest constant andere honden blokken. Liep ook nog eens op smalle paadjes, en die hond wilde wel echt pakken. Dan vraag ik me inderdaad af wat je daar te zoeken hebt.
Hummie wilt ook nog wel eens incidenteel uitvallen. Vandaag en vreemde hond die kwam kennis maken, wilde meteen fietsen bovenop Hummie. Hummie gaf een snauw, en jaagde de hond weg. Toen we deze hond weer tegenkwamen moest dat nog een keer. Meestal dus wel met een "reden". Andere vreemde hond die we tegekwamen en die kwam begroeten, werd vriendelijk terugbegroet. Prima ontmoeting./
Ik heb het ook niet over een losloop strook. Op een paar vierkante meter loslopen kunnen mijn honden ook in de achtertuin doen. Ik zie daar geen meerwaarde in.
Het losloopveld bij ons in de buurt is groter dan een voetbalveld. Daar loop je elkaar ook niet voor de voeten. Ik vind het heerlijk om daar af en toe eens heen te gaan.
Voor zover ik weet zijn er nog nooit ongelukken gebeurd. De ongelukken waar ik van weet (tussen honden) zijn tot nog altijd gewoon in de bebouwde kom geweest door loslopende honden, onoplettende bazen of kleine kinderen die de hond uitlaten.
Precies dit! Jammer van de mooie wandelroutes hier, maar ik kom er niet meer. Scheelt een hoop ellende in de vorm van "hij doet niks hoor!" getetter van 100 meter afstand en een totaal over de zeik geraakte hond.
De gedachte dat er achter elke bocht misschien wel 4 losse honden staan die 'niks doen' maakte het voor mij óók niet gezelliger allemaal.
En als de hond relaxt is, ben ik dat ook. Maar andersom ook: ik relaxt, hond ook relaxt.
Ik wilde ook nog even reageren over het los laten lopen van de niet sociale hond.
Ik blijf erbij dat die hond ook gewoon los mag lopen, dat hij net zoveel recht heeft als een andere hond. Die hond wil zijn energie ook kwijt en zijn baas vind het waarschijnlijk ook heerlijk dat hij zijn hond even uit kan laten rennen.
Dit gezegd hebbende vind ik het ook een grijs gebied.
Losloop plekken als de Drunense duinen vind ik inderdaad ook geen geschikte plek om met je niet sociale hond te gaan lopen. Je hebt weinig overzicht en je kan bijna niet op tijd reageren als het nodig is. Daarbuiten lopen daar veel honden rond waardoor het risico op incidenten groter word. Door de hoeveelheid honden lijkt het me voor de niet sociale hond ook geen fijne wandeling.
Als ik nu kijk naar het losloop gebiedje bij ons. Wat met hekken afgesloten is, niet groot en je hebt volledige overzicht. Dan denk ik ja, dat is een goede plek om je niet sociale hond los te laten. Mensen moeten een poort open maken voordat ze in de ren zijn, je kan de mensen zien aanlopen waardoor je veel meer tijd hebt om te reageren. En de kans op incidenten dus veel kleiner is.
Daarbuiten vind ik dus ook dat mensen op zo'n kleine losloop plek het fatsoen moeten hebben om te vragen of ze hun hond er zo maar bij los kunnen gooien. I.p.v. aan te nemen dat de honden wel sociaal zullen zijn. De mensen met een niet sociale hond wachten ook hun beurt af voordat ze de ren in kunnen. Ik heb soms ook wel een half uur, 45 minuten in het park rondgelopen om te wachten totdat ik de ren in kon.
De mensen met sociale honden kunnen dan ook gewoon netjes hun beurt afwachten. Althans, dat is mijn mening.
Eline, helemaal mee eens. Als ik op een ren zou komen, zou dat geen probleem zijn voor mij. Zou het zelfs vragen
Op een groot losloopveld heb je wel gelijk Suzan, daar ga je echt niet vragen of je erop zou mogen. Maar het gaat hier specifiek om een klein, afgesloten 'rennetje'.
Dit soort losloopgebieden ken ik hier in mijn buurt niet en ik kan me het toestemming vragen ook wat moeilijk voorstellen. Maar dit soort gebiedjes is wel vaker besproken en dan bleek het toch wel normaal te zijn om daar niet zomaar naar binnen te gaan als er al iemand is maar even te vragen of het kan.
Een niet sociale hond loslaten in een druk losloopgebied kan natuurlijk niet. Niet voor andere honden, maar ook niet voor de hond zelf want je weet dat er confrontaties kunnen gaan volgen en dat moet je gewoon niet opzoeken.
Maar ik ben het wel met Eline eens dat zo'n hond op een geschikt gebied veilig los zou kunnen. Zo is er bij mij in de buurt een heel open, vrij afgelegen en voor de meeste niet zo interessant losloopgebied, waar dus bijna niemand komt. Op zo'n gebied zou de niet sociale hond gerust los kunnen. Als er al iemand is, zie je die van verre aankomen en heb je alle tijd om een andere kant uit te gaan of je hond vast te maken.
Daar ga ik zelf ook graag lopen, hoewel er dichterbij veel mooiere gebieden zijn. Gewoon omdat mijn vriendelijke, sociale, maar kleine hondjes daar rustig kunnen lopen zonder bang te zijn door lichtelijk doorgedraaide hij-doet-niets-hoor honden besprongen worden.
Daarmee kom ik weer terug op het eigenlijke onderwerp van dit topic. Mijn honden vinden het ook zeer vervelend en stressvol als ze door zo'n opdringerig geval lastig gevallen worden. Probeer ik er al voor te gaan staan, een enkele keer houdt dat wel tegen, maar de 'ergste gevallen' rennen gewoon langs me heen. Die lijken in plaats van te luisteren naar de signalen van mijn honden, alleen maar des te wilder en fanatieker te worden in het opjagen en in het nauw drijven van een hondje wat daar totaal niet tegen opgewassen is.
Kleine hondjes zijn nooit een probleem. Meestal gewoon even rustig snuffelen of met een beleefd boogje doorlopen. Een enkele keer weet een klein hondje ook niet van ophouden en blijft vervelend om mijn honden springen, maar ik merk daast ze daar weinig problemen mee hebben, dat kunnen ze prima zelf managen.
Maar een veel kleinere hond tegen een grote, dat kunnen ze niet aan, daar is de verhouding totaal zoek. Daarbij lijkt het wel of in zo'n ongelijke situatie de grote hond veel sneller overgaat van uitdagen tot spel in het voor de lol opjagen van de andere hond.
Dat kunnen wij mensen ons moeilijk voorstellen, omdat wij niet zoveel in grootte van elkaar verschillen. Als iemand die alleen maar een kop groter is opeens je af komt rennen is dat al schrikken, zeker als die persoon totaal niet naar je luistert. Moet je je voorstellen dat het geen beer van een vent, maar een enorme reus van vijf meter lengte is die dreunend op je af komt stormen. Heu, ik wil met je spelen!
En je vervolgens voor de lol even gaat opgooien. En iedereen maar roepen, o wat speelt ie leuk met je, hij doet niets hoor.
Vandaag kwamen we in het losloop gedeelte van het bos een vrouw tegen met een berner en een boxer. Toen ze ons zag lijnde ze de boxer aan. De reden wisten we niet, maar we lieten Kyra en Tess gewoon los, die lopen altijd met een boog om andere honden heen en laten de vreemde hond dan dichterbij komen als die wil.
Geen problemen dus en bij het langslopen zei de vrouw dat hij soms niet erg aardig reageerde naar andere honden; hij had geen moeite met kleinere honden, maar gewoon voor het geval dat, had ze hem aangelijnd.
Zo zouden meer baasjes moeten zijn! Kyra heeft nog vriendelijk gesnuffeld met de berner en toen liepen we weer verder. Geen blaf, geen grom, niet eens echte interesse.
Ik snap ook niet dat mensen perse vlak langs elkaar willen lopen met hun honden! Dit is totaal niet honds. Mijn meiden doen het zelf al: met een boog om de ander heen lopen. Daarom laat ik ze soms express aan de lange lijn, zonder ze kort te houden als ik zelf niet met een boog kan lopen. Dan hoeven zij in ieder geval niet recht op de ander af te lopen.
@Heidi:, ik ken zulke kleine losloopplaatsen ook niet. Waar ik woon waren er voorheen wel enkele (ik was toen nog hondloos) maar deze zijn opgeheven. Was dat niet zo, dan zou ik er alsnog niet komen. Zoals ik al eerder schreef.. loslopen op een paar vierkante meter kunnen ze ook in mijn achtertuin doen.
@Thera, Kyra en Tess: eens waar jij schrijft: ''ik snap ook niet waarom mensen perse vlak langs elkaar willen lopen met hun honden''
Ik snap dat dus ook niet!!
Als ik mijn hond sta te kalmeren, te blokken en kort bij me te houden.. waarom dan met een tussenafstand van 30 cm willen passeren op een pad waar 2 vrachtauto's naast elkaar kunnen rijden?!
Mijn broek zakt daar ook werkelijk van af!
Je zou eigenlijk eens zelf achter zo'n baasje aan moeten gaan lopen en je gezicht in het hunne duwen, even ruiken of ze een frisse adem hebben, of met jouw schouder tegen de hunne aan gaan lopen of ze eens een beetje aan de kant duwen, of net voor ze gaan staan, even ruiken welk parfum ze dragen of wanneer ze voor het laatst gedouched zijn.. ''nu ja zeg! wat doet U nu!!!''
Is me dat even raar en ongepast!
Yep... dat vinden honden dus ook!
Ik had het over de kleine losloopvelden.
Bij grootte van een grasveld lijkt me dat een beetje onnodig en ook moeilijk, haha.
@Suzan,
zo herkenbaar. Laatst ook passeerde hond. Hummie moest zitten, duidelijk aandacht, blokte, ging ervoor staan. Die man liet zijn hond tot bij Hummie komen waardoor hij uitviel. Ik denk, en zeg soms ook wel eens hardop wat snap jij niet? Soms of de mensen geen ogen hebben, maar is toch niet voor niets dat je dat doet?
Sommige baasjes, arm dier zeg..
Jou Rock valt aan de lijn uit en los is oke?
Ik heb ook vaak gehad bij de auto's, daar gooien de mensen de hond al los, de opmerking hallo dit is een losloopgebied, en ga je met dat daar lopen?
Hummie viel inderdaad uit, redelijk verklaar ook, net uit de auto dan is de energie hoog. Een hond wat op hem afstormt terwijl hij aangelijnd is. Ik terug gereageerd "Ik wist niet dat de parkeerplek ook een losloopgebied was". Geen probleem als de honden daar al los zijn, maar laat ze niet op mijn wel aangelijnde hond afkomen. Mensen lopen dan hoofdschuddend weg.
Ik heb ook een paar keer bijna een teckel eronder gehad. Die valt uit, gaat dus ook nog naar de auto toe, en loopt daar LOS. Hoezo onverantwoord bezig, met parkeren lag die er bijna 2 keer onder. Ik heb maar niets gezegd, want de stoom kwam me echt uit de oren. Dat zou niet meer vriendelijk zijn geweest
Mensen die zo met hun hond omgaan zoals met die golden, en ze gewoon onder een auto laten lopen zouden geen hond mogen hebben
Hond wat ik wel eens mee neem naar de hei, loopt er ook los. Maar die luistert perfect. 1 keer roepen, en gaat er niet op af. Hummie loopt daar dus niet los.
Maar ook wel andersom hoor. Laatst iemand bij de auto's hysterisch huilend. Ze liep in een losloopgebied, en er waren honden op haar kleine hondje afgekomen. Dat snap ik dan ook weer niet.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.. zucht
Of je loopt duidelijk met een boog om iemand heen omdat je hond wat op zn hoede is omdat hij aangevallen was die week. Lopen ze gewoon doodleuk naar je toe. Ik was nog steeds bezig om de afstand te vergroten maar stond inmiddels al bijna 4 meter in iemands oprit/tuin. En op het laatste moment de lijn laten vieren....waardoor die hond helemaal dichtbij kwam. Obi flipte en jaagde die hond dus met veel kabaal weg. En dan krijg ik te horen dat Obi een rothond is... Komop zeg
Ik heb eens een hele leerzame theoriecursus gedaan, zonder honden. Een oefening was dat één persoon moest gaan staan en een ander recht op haar aflopen en de persoon daarbij aankijkend. De persoon die stond, moest zelf aangeven vanaf welke afstand het vervelend begon te voelen, waarop de ander direct stil moest blijven staan. Conclusie? Niemand vond het prettig als iemand tegen hem aanliep en zei al eerder "stop". Waarom moet een hond het dan wel goed vinden als een andere hond recht op hem afkomt terwijl hij aan de lijn zit?
dank je wel ...zo ga ik het uitleggen in het vervolg aan de eigenaren
Hoe irritant, de baasjes die roepen"hij doet niets hoor" maar die van mij straks wel! Mijn hond is niet van alle honden gediend.. Ik zie ver van te voren of het goed gaat of niet.. Nena houdt niet zo van andere honden, zeker niet de soort die onstuimig (kijk mij eens leuk zijn) op haar af komen denderen.. maar de eigenaren van deze honden zien niet hoe irritant ze zijn...En hoe ze andermans hond verpesten.. Gelukkig hier in het dorp een paar mensen die WEL hondengedrag begrijpen en met deze honden heeft Nena gewoon op een normale manier kennis kunnen maken. Maar mensen, ken je hond! En als iemand zijn hond aangelijnd heeft roep jouw hond dan ook even bij je. Kleine moeite
Ik zit er nog op te wachten dat mijn vriend hetzelfde doet met de eigenaar van de "hij doet niets" hond. En dan roep ik "hij doet niks hoor!".
Haha Wendy, die is leuk! Mijn vriend is er gek genoeg voor om dat te doen
Maar ik heb hem hard nodig om Bo onder controle te houden terwijl ik de vreemde hond(en) wegstuur, dus misschien voor een later moment.
In mijn eentje lukt me dat overigens niet, een losloper wegsturen, vooral omdat Bo naar voren schiet met al zijn gewicht dus geen handen meer vrij voor wijzen en paraplu's. Toch nog eens een keer iets op bedenken..
Nee, hij doet echt niets!
Het kan ook nog andersom, mensen die hun loslopende honden aanlijnen als ze mijn hond zien. En dan als ze een paar meter voorbij zijn gelopen, hun hond weer loslaten. Mijn hond is namelijk meestal aangelijnd, omdat ik bang ben dan hij wegloopt en onder een auto komt. De meeste mensen gaan er per definitie vanuit dat je hond dan wel vals moet zijn als hij aan de lijn is ipv los. Jammer want ik heb mijn hond wel zodanig opgevoed de hij netjes naast me loopt en kan spelen met andere honden terwijl hij aan de riem zit. Daarnaast vertoont mijn hond alle lichaamstaal die je maar kan bedenken waaruit blijkt dat hij vriendelijk is en graag wil spelen. Maar wanneer mensen een pit bull zien, lijkt het wel of ze vergeten dat dit ook gewoon honden zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?