Ik vraag me dan wel af waar jij zelf je eigen hond dan eigenlijk inschat?
Wakkere husky, mijn hond schat ik inmiddels in als onzeker naar andere honden, geeft ook veel stress-signalen af. Zal niet de strijd aan willen gaan met andere honden. Bv als hij een bal heeft in zijn bek, er komt een andere hond aan, per direct laat hij zijn bal los en draait zich om. Of hij nu los of vast aan de lijn zit, idem botjes e.d.
ook als hij een hond goed kent, vaak mee speelt en ik vol vertrouwen naar de baas en hond loop, gaat hij liggen, geen stress maar wel afwachtend. Ik heb maar 1 keer meegemaakt dat hij gromde en dat was naar een puber- reu die maar door bleef gaan. De hond stopte nog niet en dan roep ik mijn hond bij mij en vraag de andere baas hetzelfde te doen.
Ik snap nog steeds weinig van bazen die hun hond maar los gooien terwijl de desbetreffende hond al zoveel bijtincidenten op zijn of haar naam heeft staan. Moeten onzekere of gestreste honden dan maar gebeten worden?
Ik vraag me af wat dit te maken heeft met je openingspost.
Een hond gaat niet tegen zijn baas grommen omdat hij buiten een paar nare ervaringen heeft. Ik denk niet dat daar nu zoveel verband tussen zit.
Persoonlijk denk ik dat jullie wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken met een GT die eens mee kijkt thuis wat voor signalen de hond geeft als het bovenstaande gedrag toont.
Is hij dan zo onzeker, of heeft hij gewoon maling aan wat je van hem wilt.
Bovendien zou ik met deze hond losloopgebieden maar mijden.
Ongeacht het feit dat honden die loslopen sociaal behoren te zijn, is het niet handig om met een onzekere hond aangelijnd in een losloop gebied te komen, dan moet je je hond beschermen door dat te vermijden. Dat is ook leiderschap, inschatten wat je hond niet aan kan, de bal maar bij de andere honden leggen en dat ook nog doortrekken naar gedrag tussen jou en de hond.........
Je hebt helemaal gelijk Goja, de GT is inmiddels ook al 1 keer hier geweest. Tot zover, een heel onzekere hond en het op hem aflopen, is voor hem bedreigend en de GT ziet wel degelijk een verband met de incidenten buiten. Maar goed, ze zal hier nog een paar keer komen en handvaten aanreiken.
En ja Goja, ik vroeg het me ook al af, het topic ging steeds meer over honden onderling en hoe Rupert buiten was, maar altijd boeiend om te lezen toch?
Losloopgebieden, zoals je al eerder kon lezen, mijd ik inderdaad. Om mijn hond te beschermen tegen honden die nogal problemen hebben met hun agressie en de baas zijn of haar verantwoordelijkheid niet neemt. Inmiddels is bij het eerste bijtincident de politie betrokken en omdat deze hond al zoveel bijtincidenten heeft, zal deze vanuit de gemeente een aanlijn- en muilkorfplicht krijgen. Neemt de baas geen verantwoordelijkheid, het is geen incident op zich, meerdere keren de baas zelf aangesproken en werkt dat niet, dan op een andere manier zodat de honden zowel die los als vast aan de lijn lopen, veilig zijn voor deze hond.
En over het doortrekken, van gedrag van buiten naar binnen, richting mij, nee, het was eerder een vraag, een gedachtengang. Maar bedankt voor je advies
ja het was idd een jonge reu, de man die erbij hoorde was aardig, bood zijn excuses aan en vroeg hoe het met mijn hond ging. En zei erbij dat de hond blijkbaar nog niet zo ver was dat hij los kan. Later kwam ik hem nog eens tegen en had hij idd de hond aan de lijn.
Dan past het op hem aflopen van mensen en honden wel bij zijn onzekerheid.
Ik ben benieuwd met wat voor adviezen de GT komt.
Fijn dat die er bij betrokken is.
Het vervelende altijd is dat als de hond een bepaalt gedrag gaat tonen wat in zijn
ogen werkt (van zich afsnauwen of grommen) het niet zo makkelijk weer verdwijnt
als je dat niet gericht "aanpakt".
En bijt incidenten zijn altijd naar.
Ik ontken dat helemaal niet, ik heb zelf al heel lang honden en heb al menig hechting mogen laten zetten, maar ik probeer het altijd wel te relativeren, want het gedrag van de baas na zo'n incident is van heel groot belang op het gedrag van de hond na zo'n incident.
Dat is geen beschuldiging, ieder is wie hij is, maar voor honden is denk ik zoiets vaak minder heftig als voor ons, vooral als de baas er (relatief) rustig onder kan blijven, zeker bij een onzekere hond.
Succes met Rupert !!
Mijn bijdrage aan dit verhaal is, dat zoals ik je begin verhaal lees het wel is zo zou kunnen zijn dat je hond niet voor niets word aangevallen. Klinkt misschien minder leuk dan bedoelt, maar wellicht dat de andere honden niet zo zeer geen signalen kunnen lezen, maar juist wel.
Je hond geeft thuis signalen die voor jou niet te plaatsen zijn, en er is blijkbaar iets veranderd. Hij ligt en word toch aangevallen. Als een hond zich overgeeft maar het niet echt meent, dan kan hij een hond treffen die hem desondanks toch flink corrigeert.
Nu is het niet de meest prettige correctie en denk ik dat hij net een hond heeft getroffen die niet de meest makkelijke is in de omgang, maar de hond heeft toch een aanleiding gezien in het gedrag van jouw hond.
Wat is er eerder de kip of het ei, in dit geval.
Wellicht eerder dan dat jullie hebben gezien dat je hond aan het veranderen is.
Of mijn reactie iets toevoegt weet ik niet, want ik lees dat er inmiddels een GT is ingeschakeld om jullie verder te helpen.
Ik wens jullie succes.
Op mijn hondenschool, hadden we laatst een les met honden los met elkaar, 2 tegelijk. Heel leerzaam. Daar was ook een reu die te verging, een jonge reu. De trainer legde uit dat dit wel vaker gebeurd bij jonge reuen. De eigenaar moet hem gelijk weg sturen als hij te ver wilt gaan. Liever ook alleen los het hele stevige honden.
Wel goed van de eigenaar van de reu dat hij zo goed reageerde en beseft dat zn hond even niet los kan. Ik hoop wel met stevige honden, hij moet wel leren hoe hij zich met andere moet gedragen
Wel of topic, maar ben het met ts eens, heel leerzaam te lezen hoe iedereen dingen anders ziet en oplost
Je hond heeft duidelijk even geen vertrouwen meer. Wat ik zei over thuis, niet naar hem toe, nooit! Roep hem naar je. Hij vind het niet prettig als iets op hem afkomt, door hem naar jou te roepen, heeft hij het eigenlijk zelf in de hand. Ik zou als hij bij de voordeur mat ligt, hem naar binnen roepen en iets heel lekkers geven, dat patroon van weg kruipen proberen te door breken. Laat zien dat jij niet eng bent en nooit op hem afloopt, hem zijn ruimte geeft die hij nu even nodig heeft.
Wat buiten betreft, probeer met een grote boog weg te lopen van vreemde honden. Zo laat je hem zelf zien, door weg te lopen, dat hij het zo kan oplossen. Op afstand als hij honden ziet, voertjes geven. Door de voertjes, zal hij vreemde honden weer aan iets positiefs gaan koppelen. Hou dit heel lang vol, net zo lang totdat je merkt, dat hij minder op vreemde honden gaat reageren. Dan kan je de afstand verkleinen, maar zorg dat zeker aangelijnd er nooit een hond op hem af kan gaan.
Als er honden zijn, waarvan je weet dat het los gaat, probeer hem los te hebben. Wat je kan doen als je hem los hebt en je ziet dat hij het eng vind, doe hem achter je, aan zn halsband. Rem de losse hond af zodat hij rustig bij je hond is, dan laat je jou hond zelf naar die hond gaan. Zodra je ziet dat je hond gaat liggen of het niet prettig vind, gelijk de andere hond weg halen, geef je eigen hond de ruimte.
Bovenstaand verhaal had ik niet meegekregen ,( eerder topic ook niet) een hond die al meerdere keren een andere hond letsel toebrengt is natuurlijk geen graadmeter voor andere honden.
Maar in mijn ervaring kan de één zijn reactie lijden tot de ander zijn gedrag en kunnen minieme aanwijzingen voor sommige honden voldoende zijn om in te grijpen.
Nu wil dat niet zeggen dat dit ingrijpen op een manier dat er wonden komen een goede manier is. En er zijn zeker betere en de reactie van een baas is zo te lezen ook zeker niet goed te praten.
Ik hoop dat jullie zelf en je hond een handreiking kunnen krijgen om het gedrag van je hond zo te sturen dat hij zich zekerder gaat voelen en dat jullie hem op de juiste manier kunnen steunen als hij het zelf niet aankan.
Uit je verhaal maak ik op dat jullie hond richting angst agressie gaat. Het is zaak dat jullie daar snel wat mee doen. jij is het vertrouwen in jullie leiderschap kwijt.
Begin bij de basis en bouw het weer op . Weet je niet hoe zoek professionele hulp. Maar doe er wel wat mee.
Ts heeft al een Gt in de arm genomen en is zich er zeker van bewust dat ze er iets mee moet en heeft dit ook gedaan.
@Eurasier ik ben het met je eens wat signalen betreft. Tobias pikt honden eruit, die super nederig zijn, om zijn bek likken op hun rug gaan liggen, daar wil hij niets mee, en ik zie dan zijn houding ook veranderen. Ik roep hem altijd bij me.
Ik beticht hem weleens dat hij eigenlijk heel gemeen is.... Gelukkig hoort hij dit niet.
Tobias gromt ook. Honden die hem direct benaderen krijgen een grom, en ik zie zijn houding veranderen, ik roep hem dan nu hoef ik alleen zijn naam te noemen..ben bang dat hij in zijn grens bereikt, uit ervaring heb ik leren kijken naar zijn houding, en weet ik gelukkig wanneer ik hem moet helpen...zo noem ik het maar.
Tobias is een grommer, ook thuis, als je bijvoorbeeld op zijn staart dreigt te gaan zitten, dan gromt hij ook naar mij....ik duw zijn staart even op zij en hij gaat weer lekker ontspannen verder liggen.
Tobias was een behoorlijke bijter, en ik ben blij dat hij nu zo gegroeid is, maar ik ben me bewust dat ik altijd speciaal op hem extra moet opletten.
@hanna: https://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/aggressively-obsequious
Mijn cattledog had een enorme hekel aan opdringerig "onderdanige" honden.
Bedankt!
Hoi Maniera,
Ik heb jou berichtje gelezen (niet alles wat eronder staat overigens) en het lijkt mij het beste om even een gedragstherapeut in de arm te nemen.
Belangrijk bij de komende training is de timing en dat gaat nu eenmaal makkelijker als er iemand met je mee kijkt.
Bel een aantal therapeuten en ga in zee met diegene waar jij je het beste bij voelt. Dit gedrag oplossen hoeft namelijk helemaal niet zo lang te duren. Waarschijnlijk ben je in een uurtje klaar om een nieuwe weg met de juiste handvatten in te slaan.
Veel succes!
Marit
site verwijderd door modteam
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 19 juni om 14:49 --Ze zijn al onder begeleiding van een GT.
Er is nog een "vervolg" op http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/kiss-to-dismiss
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?