Veel wandelen en streng genoeg optreden en het band vormen hebben we allemaal gedaan, op het begin waren we streng en consequent (nu alleen nog consequent ), wandelden we uren en zaten we op training en deden we spelletjes etc om die band te krijgen. Maar toch bleef het probleem van het uitvallen bestaan. Lady reageert niet goed op correctie, bij een aanraking of correctie via trekken aan de riem word ze alleen maar feller en meer gespannen..en bij verbale correctie..dat dringt gewoon niet tot haar door.. in zo'n moment is ze zo gefocused..dan werkt dat gewoon niet meer. We hebben een heleboel 'logische' dingen al geprobeerd, maar dat werkt gewoon niet.Maar die lange riem, een te korte, strakke riem zorgt voor spanning bij een hond, een hond die steeds kort word gehouden in de buurt van een andere hond kan zich beperkt voelen en dan juist gaan uitvallen. Een te lange riem aan de andere hand kan zorgen dat een hond zich niet goed 'geleid' voelt door de baas (het gevoel hebben van het zelf moeten oplossen). Volgens onderzoeken is rond de 3 meter een ideale lijnlengte, waarbij de hond niet het gevoel krijgt beperkt te zijn en er spanning op de lijn komt te staan als de hond nog maar een andere kant op kijkt..maar zich wel verbonden en geleid door de baas voelt..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Update Calming Signs; Lady" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Daarnaast is de verminderde beweging maar tijdelijk, smorgens gaat ze er gewoon goed uit, alleen overdag is het nu dus minder. Dat is puur om dat hier in de buurt het wandelen haar teveel frustratie oplevert. In deze buurt zijn veel honden en veel loslopende honden, die helaas ook niet luisteren. Voor haar is het wandelen niet fijn, dus is de beweging 'tijdens de spits' wegnemen of beperken dan daadwerkelijk zo erg, als het voor haar anders een en al spanning is buiten..Dadelijk als ik mijn rijbewijs heb, probeer ik rustigere plekken op te zoeken en in het weekend gaan we nog wel lang er uit, want we hebben dan plekken waar we makkelijk honden kunnen vermijden.
Als het goed is is dit vermijden ook van tijdelijke aard..en zou met de training dadelijk het contact langzaam aan terug kunnen worden opgebouwd..
Vandaag is ze er smorgens een half uur uitgeweest, smiddags een kwartier en net (etenstijd) tien minuten en vanavond gaat ze ook nog 2x een kwartier (rond 9 en voor 't slapen gaan). Daarnaast heb ik al 3x zoekspellen met haar gedaan en doen we zometeen nog een rondje spelletjes. Maar mevrouw ligt al sinds ze 2 uur geleden heeft gegeten helemaal voor pampus..dus het minder bewegen heeft daar nog geen invloed op, haha..
Ik vindt het eerlijk gezegd jammer dat dit topic zo verloopt. Volgens mij ben je heel goed bezig.
De adviezen die je hebt gekregen gelden voor JOUW hond in JOUW situatie. Als het voor de ene hond goed is om veel te lopen, is dat voor de andere hond niet zo. Voor deze hond is het allemaal wat teveel geworden, en moet hij eerst ontstressen.
Bij stress gebeuren er twee dingen: Er wordt adrenaline aangemaakt, dat is een kort werkend stresshormoon, en zorgt ervoor dat de hond op dat moment in 'overlevingsmodus' staat. Hij heeft geen oog of oor meer voor de omgeving. Een gestresste hond zal ook geen voer aannemen, reageert niet meer op zijn 'mens' .
Een ander hormoon dat dan aangemaakt wordt is cortisol. cortisol is een stresshormoon dat 6 dagen in het lichaam van de hond aanwezig blijft. Als je dan dus na zes dagen weer in eenzelfde situatie terrecht komt (misschien is het wel die ene buurhond die iedere keer langs komt, of kinderen die voor het hek staan te plagen) dan begint de hele riedel weer van voren af aan.
Het is dus nodig om een afkoelingsperiode in te lassen, zorgen dat die stresshormonen afnemen. Daarom moet Lady nu korte wandelingetjes maken en stresssituaties vermijden.
Je kunt daarna vanuit de rust weer gaan werken aan het opbouwen van vertrouwen, maar dat kan alleen als je de grenzen van de hond respecteerd.
ook dat is leiderschap, weten waar zijn grenzen liggen en hem begeleiden in moeilijke situaties. Op die manier kweek je vertrouwen, en werk je aan een nog betere band.
Als een hond uitvalt moet je je eerst afvragen WAAROM dat hij dat doet. In dit geval heeft dat wellicht niets te maken met de onderlinge band. Uiteraard krijg je op den duur ook te maken met een stukje overdracht, maar dat is niet de oorzaak. Sommige honden zijn gefrustreerde begroeters, andere uitvallende honden zijn onzeker, weer anderen reageren op het in hondse ogen onfatsoenlijke gedrag om zomaar in een rechte lijn op een andere hond af te lopen.
Het ontwijken van andere honden is in eerste instantie om zijn 'veilige zone' te kunnen vaststellen. Alle honden hebben die zone. Maar bij sommige honden is die afstand niet 10 meter maar 100 meter.
Als je gedurende langere tijd die veilige afstand kunt houden, gaat de 8 op 10 regel werken. dwz 'als het 8 vd 10 keer goed gaat, ontstaat het vertrouwen dat het goed is.' Je kunt dan de veilige zone kleiner gaan maken en de afstand verkorten. Doordat je met deze methode zo leert kijken naar de lichaamstaal van je hond, weet je op den duur precies wat hij aankan en wat niet. Op deze manier leer je hem ook dat die andere hond geen bedreiging is. Het is geen snelle methode, geen quick fix, maar ik denk wel op de lange duur een hele goede manier om weer leuk met je hond te kunnen omgaan.
iedere hond en ieder gedragsprobleem is in een bepaalde manier uniek, maar er kan een zelfde trainingsmethode worden toegepast of tips gegeven worden, omdat je vaak op een bepaalde manier een eigen draai er aan geeft,
mopperen en corrigeren bij een gestressde hond heeft ook gewoon geen nut. (dit zie ik aan Gaya haar fobie voor Collies... ze neemt absoluut niks van afleiding kwa voer aan) ik heb het ook wel eens gedaan uit machteloosheid, frustratie omdat je hoopt dat het de doorbraak is om de hond weer te bereiken maar zoals Zonnetje zegt je bent gewoon het contact kwijt met de hond.
wat voor de ene goed is, is voor de ander niet goed. Voor Dusty is het goed veel te lopen en geestelijk bezig te zijn zodat hij minder hyper aan de riem is en kan hij makkelijker ontspannen. maar dat hoeft voor een ander niet zo te zijn. om een poosje terug in activiteit te gaan om weer rust te vinden en vanuit daar weer verder te kunnen werken is alleen maar goed, op die manier kun je weer gaan werken aan het probleem zonder dat de stress nog zo hevig in het lichaam heerst van de hond.
je hebt hele goede tips gekregen, en stiekem heeft het mij ook weer even wakker gemaakt en moet ik ze allemaal ook weer gaan invoeren en niet maar een paar. ik hoop dat jullie over een poosje resultaat van jullie harde werk gaan zien en weer heerlijk kunnen wandelen, vrij en onbezorgd.
heel veel succes
Jammer omdat ik dit iet het topic vindt om daar over in discussie te gaan.
Als iemand net daarvoor heeft gekozen, moet je dat een kans geven vindt ik.
Je hoeft het niet ermee eens te zijn, maar waarom iemand weer aan het twijfelen brengen?
Goed bezig!!
Toen Lola net bij ons was, was ze ook een uitvalster, naar echt alles. Ik had in het begin nog in mijn hoofd dat een hond altijd gewoon een wandeling moet kunnen maken. Maar zijzelf gaf duidelijk aan dit niet aan te kunnen. Door het uitvallen, maar ook liet ze zich gewoon voor dood neervallen op straat.
Ik was dolblij dat ik dit forum ontdekt had en ik heb heel veel aan de tips hier gehad, ook de kalmerende signalen waren een openbaring voor mij. Wij gingen inderdaad korte wandelingen maken zonder afleiding, en bogen maken en in het begin gewoon alles uit de weg gaan.
Lola en ik kregen meer zelfvertrouwen, kregen plezier in de wandelingen en de spelletjes onderweg. En ja dan gebeurd het dat je afleidingen tegen komt, een vrouw met een kindje, dus eerst een heeeeel grote boog maken, een zoekspelletje doen en verder lopen. Dit zo een tijdje herhaalt en steeds wat uitgebreid. En om een lang verhaal kort te maken, we kunnen nu gewoon overal lopen. Alleen andere honden aan de lijn gaan we nog uit de weg.
Ik vind de methode van rust brengen in de hond en het gebruik maken van kalmerende signalen een fijne, veilige, methode waar je ook veel persoonlijke creativiteit in kwijt kan als je er een tijdje mee bezig bent. Het is een ontwikkeling wat je meemaakt met je hond, ik moet zeggen dat ik er ontzettend veel van geleerd heb over hondengedrag omdat Lola zo goed aangaf wat wel en niet kan en zij wel een hond is om rekening mee te houden.
Fijn dat het nu zo goed gaat met jullie Lola Super!
Ik doe maar niet meer citeren, want dan komt er weer ellende van!
Maar Janouk, je hebt helemaal gelijk...ik had nooit zo mogen reageren. Dit wereldje is mij alleen zo vreemd dat ik af en toe met ongeloof achter mijn scherm zit. Maar dat ligt misschien aan mij, ik heb nog nooit een hondenschool van binnen gezien met mijn rakkers.
Lady: ik schrik er wel van, welke invulling jij geeft aan een "correctie" nooit en te nimmer moet je een hond gaan corrigeren via de riem joh, en via aanraking, alleen als de band en het onderlinge vertrouwen supergoed is! Nee, op die manier heb je denk ik alleen maar juist afbreuk gedaan aan jullie groeiende band met elkaar...en dat is erg jammer.
Is er dan zoveel verschil tussen verschillende scholen, dat ze dit op de ene school aanraden en zo corrigeren op een andere?
Wat ik mij wel afvraag...is de rust die je nu ziet in je hond positieve rust? Hoe weet je nou bijvoorbeeld dat je niet de levenslust eruit aan het "vermijden" bent? Honden zijn dravers dacht ik toch? Die zijn gebouwd op lange afstanden, niet steeds korte stukjes waarin ze hun energie nauwelijks kwijt kunnen.
Blijf het vreemd vinden, maar wel interessant dus ik blijf dit onderwerp zeker nog even volgen!
met corrigeren met de riem bedoel ik proberen meetrekken uit de weg van de andere hond of een rukje geven naar de kant die je op wil en met aanraking doelde ik op een subtiele aanraking om haar uit de fixatie te halen of haar af te wenden van de situatie.. Maar dat werkte averechts inderdaad. Dit was eerder advies dat we hadden gekregen en een wat strengere aanpak, maar echt geen fysieke of mentale mishandeling ofzo hoor.. Maar voorheen als ze uitviel dan probeerden we haar gewoon zsm uit de situatie te halen, wat dus inhield haar meetrekken..dat bedoel ik als correctie vooral..nu doen we dat niet meer, zorgen we dat er nooit spanning op de lijn komt te staan en blijven we stil staan als het toch voorkomt dat er een uitval plaats vind..
Sterker nog, we gebruiken nu geen enkele vorm van correctie bij een uitval, geen getrek aan de riem, niet praten en ook niet aanraken
Sommige hondenzijn dravers, maar met draven trigger je de jachtdrive, en die wil je soms juist niet.
Dan kun je beter het snuffelen stimuleren, speuren, hersenwerk.
Het probleem zit m in wat wij allemaal voor onnatuurlijks willen met honden. Als ze de vrije keus zouden hebben, zouden ontmoetingen tussen vreemde honden heel anders verlopen. Ze zijn in principe conflictvermijdend, alleen door ons idioote gedrag met een te korte riem, rechte lijnen lopen, door elkaars gebied lopen, vragen wij dingen van ze die ze nie goed kunnen. De ene hond kan daar beter tegen dan de andere.
Wat je nog kan doen Lady, is op afstand achter andere honden aan, dezelfde kant op lopen. Dan kan ze goed ruiken en snuffelen, en het is veel minder bedreigend.
Dat laatste hebben we ook gedaan Afgelopen weekend, samen met Mandy en haar hond Buddha. We zijn op wel 100 meter afstand begonnen..steeds ingekort en Lady's gedrag in de gaten gehouden. Doordat Buddha voor haar liep en er geen direct contact was, was het voor haar heel ontspannen en nam ze de tijd om lekker te snuffelen ipv dat ze constant op aan het letten wat Buddha aan het doen was..
Wat fijn dat je je goed voelt bij de KS ,en dat je toch al wat resultaat ziet.
Jammer van bepaalde mensen die echt hélémaal niks willen snappen van honden en hondentaal,of de ruimte die vele honden gewoon nodig hebben,zeker aan de lijn.
Helaas is het niet anders dat je dit soort mensen tegen komt,die je training in de war gooien,of uberhaupt je heerlijke wandeling.
De kunst is om dus maar kalm te blijven,door lopen een andere kant op,weg van die hond die toch op jouw hond af komt lopen...
Teminste met mijn hond werkt het gewoon als ik té lekkere snacks bij me heb,en haar dus laat weten dat ze er 1 gaat krijgen,dan loopt ze zo met me mee,zonder zich nog iets aan te trekken van die andere onstabiele,los lopende hond.
Moet wel erbij zeggen dat ik goed vooruit kijk wat die aankomende hond doet,zoals in de verte al fixeren,dan probeer ik ook een andere kant te kiezen,of mila naast te laten lopen voor lekkers.
Laatst gebeurde dat weer,krap pad,en fixerende hond,ik snel mijn koek gepakt en mila naast laten lopen,die andere hond liep tot op mijn voeten,dwars door mij heen om dus onzeker naar Mila te gaan om te grommen,ik beukte ook door,en Mila liep met mij mee.
Had ik het nu zo gelaten,dan waren er 2 fixerende honden,en hadden ze écht geen leuke ontmoeting gehad samen,want het andere hondenbaasje deed vooral NIKS.(niet bij zich houden,niet aanlijnen,niet afleiden,nee gewoon je fixerende ,onzekere,grommende hond op een andere hond laten af lopen)
Dit soort situaties zul je altijd tegen blijven komen,is mijn ervaring.
Maar probeer het voor jezelf zo luchtig mogelijk te maken in je hoofd,niet meer aan denken,je eigen hond afleiden en doorlopen.
Ik weet ook niet of je een onzekere hond nu ook totaal weer heel zeker krijgt...ook mede door de omgeving.Je hebt veel zelf in de hand,maar in mijn omgeving zijn er zóveel mensen die niet op hun hond letten of zogenaamd niet weten dat de hond gaat bijten,dat het dan toch onverwachts gebeurd en ik weer steeds opnieuw moet beginnen met mijn hond....dus vanuit mijn ervaring,zul je altijd wel bezig blijven met een onzekere hond.Er hoeft maar iets(ruzie,bekvechten met andere hond) te gebeuren en ik zie verschil in mijn hond.
Dus wat ik bedoel te zeggen,ga er niet van uit dat het voor 100% bijtrekt,dat klinkt soms toch een beetje door bij mensen die een 'tegenvallend 'resultaat hebben geboekt(ik zeg niet dat je dat denkt hoor,maar mocht het zo zijn,dan bespaar je je zelf een teleurstellend gevoel als het even niet mee zit).
Ga lekker zo door hoor met Lady,super dat je je zo inzet en haar wilt helpen.
Mensen zijn ook dravers, maar bij een ovrspannen mens bouw je ook eerst rust in. Mensen en dieren hebben tenslotte masr een accu. Is die leeg, dan is die leeg, of dat nu mentale of fysieke stress is. Eerst opladen, dan activiteiten uitbreiden. Da's mijn visie...
( ik hoefde mijn activiteiten met mijn mannen niet te beperken, hooguit af en toe wat rust in de wandeling te brengen, dus nee, niet iedereen krijgt hetzelfde advies. Nu is het 'probleem' bij mijn mannen ook niet zo groot, het ging meer over twee pubers door de puberteit loodsen op een goede manier )
Mireille
Iedereen doet het weer op een andere manier, iedereen heeft een ander kaliber hond. Ook het karakter is daar natuurlijk heel belangrijk in.
Lady heeft denk ik wel net zo'n kracht als Harrie en die zijn heel sterk!
Ik zou niet willen dat ik hem niet meer de baas ben en dan is het wandelen niet meer zo fijn als je steeds op moet letten of er geen andere hond (prikkels) onderweg zijn die je niet kunt stoppen.
En dan is het heel fijn als je begint met trainen zoals bij Lady en Harrie.
Ik loop weer heel relaxed wat ook Harrie merkt en daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en dat mertk de hond ook.
Het is dan ook de bedoeling om dit weer op te bouwen naar meer prikkels.
Ik merk dat ik al veel meer band krijg met Harrie.
Mijn vriend is groot, stevig, sterk en heeft een hele zware stem dus je merkt dan ook dat Harrie meer ontzag heeft voor hem. Dit is ook de reden dat ik de komende tijd alleen met Harrie loop!
En eigenlijk gaat dit best goed, (nu ff sneeuw in de oren) maar het heeft tijd nodig!
Harrie snuffelde maar weinig onderweg en zocht alleen maar prikkels, nu loopt hij lekker te snuffelen dus minder oog voor zijn direkte omgeving en dat is positief als hij mij maar in de gaten houdt!
Als je een hond hebt die zo sterk is dan moet je een methode bedenken die voor beiden prettig is, Harrie is ruim 45 kilo en als hij eenmaal een prikkel ontdekt dan ben ik hem al zo goed als kwijt en dat wil je niet!
Ik denk dat veel trainigs methodes goed zijn, en ik hoop (wat ik wel denk) dat ik voor Harrie de juiste methode heb!
Lady ..... het is super wat je doet en het komt vast goed met ons! Hou je me op de hoogte?
Ik zal je op de hoogte houden Lady is gelukkig niet zo sterk als jullie Harrie, weegt zo'n 20 kilo minder..maar goed, 25 kilo woestheid richting een andere hond aan de lijn is ook niet altijd even makkelijk, hahaha..zeker niet met de sneeuw :P
Ik had al uitgelegd waarom ik dat jammer vind, maar wil dat best nog eens doen.Omdat Ts voor deze methode heeft gekozen, en dat dit niet het topic is om KS ter discussie te stellen.
Open daar voor mijn part een apart topic over, maar niet hier. Ook kun je het er theoretisch niet mee eens zijn, het is een hondvriendelijke veilige aanpak, die ook bewezen resultaat oplevert.
Verder geef je in je reactie aan dat veel bewegen en veel lopen voor Gorby heel erg goed was. Maar waarom zou dat dan nu bij deze hond ook zo zijn? Ik zie geen enkele overeenkomst behalve dat ze beiden hond zijn, en beiden een uitvalprobleem hebben. TS heeft Nelis op bezoek gehad, hij heeft de hond gezien, en weet dus al meer van deze hond dan wij met zn allen van achter een schermpje, het advies wat hij geeft geldt ook alleen voor deze hond.
Fijn dat je al een beetje resultaat boekt! Maar jammer van de mensen die het weer moeten verpesten, vooral die eerste herken ik! Het is alsof diegene juist een confrontatie op wil zoeken of wil zien hoe mijn hond uit zijn plaat gaat, maar deze vrouw spoort ook niet, ze heeft een klein hondje en ze doet alsof hij 40 kg weegt... Dat hondje loopt altijd aan de lange flexi en bij de eerste ontmoeting hing dat hondje bij Bink in zijn lip, toen reageerde Bink nog niet maar na een tijdje wel door het continue geblaf naar Bink toe, nu probeer ik haar steeds te ontlopen maar zij achtervolgt mij gewoon
Je moet een training vinden wat bij je hond past, ik heb nu verschillende soorten gedaan waarbij de laatste echt drama was, ik had gewoon een geflipte hond die zelfs mij beet als hij in een situatie kwam wat teveel was! Ik ben gestopt en uiteindelijk ben ik gaan speuren met low basic gehoorzaamheid erna, zegmaar op het tempo van de hond en niet het gepush dat de hond in 10 lessen van alles MOET kunnen, ik heb dus ook geen examens en dat is heerlijk. Ook wandel en fiets ik veel op rustige plekken, zo merk ik dat Bink veel relaxter is geworden en zich niet zo focust op de omgeving.
Succes met je verdere training
Een hond die uitvalt is een hond die onzeker is, onzeker over zichzelf(bijvoorbeeld neurologische klachten waardoor hij/zij zich zwak voelt) of onzeker over hoe op dit moment de situatie is(hij zit bijvoorbeeld aan de riem en kan niet doen wat hij/zij juist vind om te doen op dat moment). In beide gevallen speelt de baas hierin een hele grote rol. Een hond die zich zwak voelt door zijn gezondheid of wanneer hij zich onzeker voelt aan de riem, moet de touwtjes uit handen leren geven en gaan vertrouwen dat de baas alles oplost of onder controle heeft. Wanneer TS, en ik zeg niet dat het ook zo is, al zenuwachtig wordt bij alleen het idee al dat er mogelijk andere honden over straat lopen, geeft ze dit onmiddellijk door aan de hond, en daardoor zal het gedrag van de hond niet veranderen, ja misschien in eerste instantie een klein beetje, want je verandert namelijk iets in je dagelijkse ritueel.
De hond heeft dus een gedragsprobleem waardoor hij uitvalt, wat er vervolgens gebeurt is dat er de hond getraind wordt om het probleem op te lossen, ja de hond heeft uiteraard geleerd om op deze manier te reageren want dit is immers de enige mogelijkheid die hij heeft. De basis van het probleem ligt juist vaak in de totale omgang met de hond, wie ben jij als baas en hoe ziet de hond jou als baas. En dat mis ik vaak in het oplossen van problemen tussen baas en hond. Dus de concentratie zou meer moeten liggen in de omgang met de hond, om het even simpel te houden, in hoe verre let de hond op zijn baas i.p.v. op zijn omgeving.
Je hebt in je eerste deel wel een beetje gelijk, ja ik vind het af en toe wel spannend, ik wil namelijk zelf graag zo weinig mogelijk honden tegenkomen om de training zo succesvol te doen verlopen, maar als ik er 1 zie blijf ik gewoon cool en kijk ik welke kant ik op kan, lukt het niet meer, dan blijf ik gewoon staan en kijk ik weg. Maar ik vind dit niet een gevalletje 'de hond moet het oplossen'.
Dit is naar mijn idee heel erg leidinggeven; je hond houden uit situaties die hij op dit moment niet aankan is problemen oplossen voor de baas. En als de uitval plaats vind dan loop ik niet weg, ik denk dat in zo'n geval weglopen het vermoeden van de hond bevestigd word, dat die andere hond inderdaad een grote dreiging is.. Verder probeer ik d.m.v mijn hand een soort barrierre (splitsing) te vormen tussen haar en de hond.. Dus nee, ben het niet met je eens dat dit een te passieve methode is.. En het contact tussen baas en hond werken we aan, maar mogen we op dit moment alleen binnen oefenen, zodat de slagingskans nu elke keer 100% is, als we dit een tijd hebben gedaan, gaan we het signaal ook buiten inzetten.. Maar op dit moment contact met haar zoeken buiten bij het zien van een andere hond is onmogelijk.. op dit moment is ze bij het zien van een andere hond helemaal in een andere wereld..
Even over beweging: in het begin kan je ook veel denkspelletjes en zoekspelletjes doen, dat geeft ook veel voldoening . Misschien is het voor sommige honden ook leuk om rustig in een bos samen te joggen. Ik heb dat na de eerste periode ook met Lola gedaan, voor andere honden is dat misschien nog te spannend. Voor sommige honden zou het misschien ook goed zijn om samen ergens op een rustig plekje te gaan frisbeeen om de energie kwijt te raken, het hangt helemaal van de hond af.
Thuis gekomen lekker op haar plekje op een vleesbot kauwen gaf Lola trouwens ook veel voldoening.
Ik denk juist door als baas aan te leren voelen wat de hond wel of niet aankan, ook belangrijk vind ik dat je jezelf niet moet forceren en rekening houden moet met de toestand hoe je jezelf voelt (ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet altijd even stoer en dapper voelde, de ene keer was ik veel zekerder dan de andere keer) dat je dan een zo optimaal mogelijke verstandhouding hond en baas krijgt omdat je de veiligste manier kiest voor beiden en de hond dit heel goed aanvoelt.
hmm het staat er een beetje warrig maar hopelijk is het duidelijk wat ik bedoel
excuus anoniem hier boven ben ik dus (was perongeluk uitgelogd)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Update Calming Signs; Lady" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?