De Roedelmethode

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"
om op wat Kai eerder zei terug te komen:
wij als mensen leven met onze honden, en wij kunnen niet anders dan met ons mensenverstand proberen ons in te leven hoe de honden leven, we zullen vaak de plank misslaan, de roedelmethode ongetwijfeld ook, maar het gaat mij meer om het uitgangspunt, de basis, dat honden in een structuur leven, die veilig is, het belang van iedereen behartigd, nooit nijdig of met kwade bedoelingen, maar.... er zijn wel regels en er is verschil.
ik ben met je eens dat ook dit dus een menselijke interpretatie is, maar ja, dat doen we allemaal hier, en gelukkig zijn onze honden niet in staat tot mensentaal, dat houdt ze heerlijk honds, wat voor mij nu juist zo aantrekkelijk is aan honden, dat ze hond zijn. "


Volgens mij was ik het niet die begon over menselijke interpretaties, maar Petra. Ik neem dat namelijk op de koop toe, dat dit gebeurd. We zijn met ons allen gewoon subjecten, dus zijn voor altijd gedwongen subjectief te zijn. Het is niet anders...ik meet het succes van een methode, of een inzicht, dus enkel aan de resultaten die men daarmee boekt.


" het heeft in mijn ogen dus ook geen zin om te spiegelen aan totaal wilde honden, want wij leven niet met wilde honden maar met honden die vanaf dag 1 met mensen in contact komen waarmee ze moeten communiceren, dus hoe ze precies doen zonder tussenkomst, is misschien wel boeiend, maar niet van toepassing, want ze zijn niet wild. "


Dit heb ik wel aangesneden. :-) Ik vind het in die zin van toepassing omdat het een stukje "groei" zou kunnen zijn wat wij als mensen wellicht na kunnen bootsen voor de hond. In minder ontwikkelde delen van onze wereld zie je mens en hond bijvoorbeeld nog naast elkaar af leven, in hetzelfde dorp, maar zonder "eigendom" te zijn van een mens, dat intrigeert mij omdat ik het als een teken ervaar dat de hond lang niet zo incapabel is als veel mensen soms kiezen te geloven en dat een bepaalde mate van zelfstandigheid, of zelfs pure vrijheid, een hond die daarmee heeft leren "dealen" niet vreemd hoeft te zijn.

Maar inderdaad, zodra je in gebieden leeft waar mensen met 50 kilometer per uur in stalen gevaartes rondcrossen is dat misschien weer anders.

Wat ik bijzonder vind aan jouw ervaringen met Gorby is dat hij niet langer wegloopt, maar bij jullie in de buurt blijft los van de lijn. Hoe verklaar je dat precies? Bestaat die behoefte "om het alleen te doen" niet meer of heeft hij zich gewoon aan jullie verbonden?

" ben wel benieuwd wie me via pb nu weer gaat vertellen dat mijn hond een afschuwelijk leven moet leiden in een militair regiem...... ;-) "
Nee, dat soort PBtjes is natuurlijk nergens voor nodig.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De Roedelmethode" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" jij maakt een menselijke vergelijking, iets waar ik nu juist voor mee schrijf in dit topic omdat idee juist tegen te spreken.

een hond is niet te vergelijken met een peuter en zijn moeder
ik lees dat vaak op HP, en de laatste tijd meer en meer, baby's worden honden genoemd.
honden van 1 jaar oud een pup......

maar een hond is al jong volledig geschikt en uitgerust om te communiceren met de wereld om hem heen, al vaardigheden zijn er, niet voor niets dat die eerste 8 weken zo ontzettend belangrijk zijn en we zoveel problemen zien van pups die te vroeg worden weggehaald bij de moeder of een moederhond had die het allemaal niet meer aan kon (broodfok). daarop ga je verder, op hondse voorwaarden, geen baby die tot volwassenmens uitgroeit in.... 20 jaar ongeveer.

en dus reageer ik fel ja
want persoonlijk vind ik dat de grootste valkuil, honds gedrag verlijken met dat van (mensen)kinderen, er is geen vergelijk, het zijn totaal verschillende wezens.

persoonlijk vat ik het niet op hoor Petra
die tijd ben ik wel voorbij, zeker op HP ;-)

"


Inderdaad.

Ik denk dat als je de vergelijking wilt maken tussen mensen en honden, je dat misschien eerder op een emotionele basis moet doen. Qua emotionele ontwikkeling lijken de hond en de "peuter" best veel op elkaar. Opportunistisch, ingesteld op een vrij korte termijn beloning. Maar "intellectueel" dus geestelijk zijn er werelden van verschillen. De hond heeft een cognitief profiel dat in de aard Anders is dan dat van de mens. Andere mentale talenten en het is daarin logisch dat de interpretaties van de wereld om hen heen ook anders is dan hoe wij deze interpreteren (al is het maar omdat ze hem simpelweg anders zien)

Daarnaast kan ik mij een boek herinneren dat ik tijdens mijn studie heb gelezen over hoe dieren hun realiteit structuren (van licht dat het oog raakt tot neurologische verwerking) en uit dat boek heb ik onder andere geleerd dat honden en andere zoogdieren (alsmede sommige vogels) in staat zijn tot een mate van logica die wij mensen pas (officieel) onderwezen krijgen op de universiteit. Dat zie ik een peuter zo snel niet voor elkaar krijgen.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"

Oke, anders geformuleerd :-)

Mijn hond mag gewoon lekker op mijn voeten als deze dat wil. Net zoals deze tegen mij aan mag liggen of half op mij mag liggen. Maar ik mag ook aangeven dat ik dat nu even niet wil, of omdat ik kramp heb, of buikpijn/rugpijn, of gewoon even iets meer persoonlijk ruimte wil. Dat lijkt me niet onduidelijk, maar 'vrij wezen-eigen' om die keuze te kunnen en mogen maken. Ik corrigeer de hond hier niet in, maar trek mijn benen op, ga verzitten of vraag de hond even op te schuiven .

Als een hond de confrontatie met mij aangaat omdat ik mijn persoonlijke ruimte inneem op dat moment heb ik denk ik al heel veel voorgaande signalen gemist in ons contact. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat ik op dat moment even geen druk op mijn voeten wil. Dus eerst zaak om de hond aan te geven dat hij lekker alleen mag brommen en vervolgens de dieperliggende oorzaak zien te doorgronden. Nogmaals, ik ken dit niet en het lijkt me ook erg onwaarschijnlijk in relatie met mijn honden.

Ik zie het uittesten en uitproberen van honden meer in de orde van de peuter die inmiddels al gehoord heeft waar een grens ligt, maar toch steeds even probeert of die grens daar nog ligt. Niet vanuit het oogpunt om de moeder des huizes of leider te worden, maar gewoon proefondervindelijk ontdekken hoe het allemaal werkt en het nog steeds zo werkt of dat er ergens een gaatje is waar hij door kan. En aangezien wij vaak knullige details missen vinden ze al snel uit waar onze 'zwakke plekken' zitten :-) Alles waar winst aan te behalen valt is mooi meegenomen. "


Ik denk dat als je de Roedelmethode zou handhaven, het liggen op jouw voeten in sommige gevallen dus al als een symptoom te lezen is...vandaar mijn vraag over als het zover is, of je de hond dan nog in de mand, of iets dergelijks, zou krijgen.

En ik zeg niet dat de Roedelmethode alle wijsheid in pacht heeft, dat geloof ik zo 1-2-3 namelijk ook niet, maar ze berust zich op, voor mensen, heel subtiele tekenen. Dus op het moment dat iemand door de Roedelmethode-bril kijkt, en de hond op jouw voeten ziet liggen, dan kan dat voor deze persoon al een vrij Grof signaal zijn...en geen subtiele meer. Waardoor het wat verleidelijker zou worden voor die persoon om dergelijke conclusies te trekken (zeker als de hond dan ook nog eens uitvalt!)

Wil hier eigenlijk alleen maar mee zeggen dat het een hele interessante "empathische" oefening kan zijn om door die bril te kijken, ookal zet je hem aan het einde van de dag weer vrolijk af. Enkel vandaar mijn vraag. :-)

honden page profiel bassiebassie

Volgens mij is het helemaal niet mogelijk om een hond niet met een mens te vergelijken. Er zitten namelijk bij iedere methode menselijke interpretaties. Hoe je het ook went of keert, je bent altijd met je menselijke bril op aan het kijken naar honden. Je bent dus altijd aan het vergelijken.

honden page profiel DootjuuhDootjuuh

honden foto van Dootjuuh

ik ben wel positief over de roedelmethode, net zoals meerdere andere stukken waar ik positief over ben,

elke stukje theorie kan van toepassing zijn, bij de 1 werkt het beter dan bij de ander.

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

ik moet zeggen dat ik ook wel eens "struikel" over de toch altijd met gekleurde menselijke bril waarmee dus ook de roedelmethode opgezet is, dat is onvermijdelijk, maar evengoed wel iets om atlijd in het achterhoofd te houden. Maar je moet het meenemen, excuus Kai, dat ik aan jou refereerde in die gehele context.

dat voeten liggen is uit zijn verband getrokken wat betreft mijzelf dan, gorby ligt nooit OP mn voeten, dat hoeft ook niet, want hij heeft dat stukje bevestiging helemaal niet meer nodig.

hij kan het wel bij min of meer bekende visite doen, die ervaren dat ook niet als positief, maar Gorby wil gewoon regelen, en op dat moment falen wij, en dus halen we hem er dan tussenuit, en omdat hij ons kent en erkent, hoeft dat niet met geruk of getrek, een simpel gebaar of woord is genoeg om hem uit die situatie te halen, het ws voor mij een voorbeeld om te omschrijven hoe honden onderling dingen niet accepteren, die wij als lief leuk en aardig (willen) zien.

Sammy geeft het natuurlijk ook al aan, wat de achtergrond is van zulk gedrag, kan je alleen proberen te begrijpen als je er zelf bij bent, met wat voor hond heb je te maken, hoe is de verdere houding, zn reactie op het wegtrekken van de voeten of het wegsturen. Simpel is het natuurlijk nooit, in tegendeel, zelf heb ik altijd het gevoel dat honden een veel rijkere communicatie hebben als wij mensen, maar goed, ze hebben ook veel minder bij bedoelingen en bijkomende motieven, laatstaan negatieve motieven.

@Kai
waarom Gorby niet meer wegloopt, omdat hij zich nu veilig en verbonden met ons voelt
zijn vorige eigenaar (en daarvoor) waren van de pure hardheid, harde werk/waakhond, keiharde opvoeding, liefdeloos en dom, zijn littekens spreken ervan. De vorige eigenaar gaf zelf toe geen emotionele band met het dier te hebben, tja..... en als je dan als jonge ongecastreerde riesenreu van de lijn mag en die enorm lange poten kan strekken en je ding kan doen, want er is geen roedel om naar terug te keren....... ben je zo weg.

Gorby taalt er niet meer naar, hij loopt volop los, kijkt naar ons, refereert, mag heerlijk zn snuffels doen (geur is zo belangrijk) maar komt ook opgewekt als hij gewenkt of geroepen wordt (ik gebruik niet zoveel stem commando's), het komt gewoon niet in hem op meer.

Hoe werk je daar naar toe, door heel langzaam stapje voor stapje de geuroefeningen te doen op de hond, het aaien van top tot teen in een vast volgorde, vol rust en ook vol liefde, maar ook: ik mag jou aanraken en jou mijn geur geven, en zo ook de hapjes oefening rondom zijn kop, waar hij nu zo van geniet, en de bekreflex zo af en toe, en het gewoon wandelen met de HFB maar ook bind ik de riem wel rond mn middel. Niet op 1 dag he, hier is heel wat tijd overheen gegaan.

Is Gorby perfect, nee, natuurlijk niet, hij is hond en wij werken ook met hem en hij kan dan heel dwars zijn, eigenzinnig, en dat respecteren we ook, een schnauzer is geen volgzame hond van aard.

waar het topic over ging is roedelmethode
daaraan gekoppeld wordt rangorde = correctie = geweld = onderdrukking
voor ons is het rangorde = roedel = verantwoording = zorg en veiligheid

dat wilde ik duidelijk maken
daarin zitten talloze manieren waarop de hond met ons in gesprek gaat, graag wil weten of alles nog veilig is, en als de hond en baas elkaar goed begrepen hebben verinnerlijkt de verstandhouding en ontstaat er een heerlijke roedel, met respect en liefde, maar wel... met mij als eind verantwoordelijke....

wil ik wel bijzeggen dat dit geredeneerd is vanuit een hond die zeer krachtig is
en opgegroeid is in een groep rasgenoten
iedere hond en ieder mens is anders, maar de basis mag nooit een vermenselijking zijn

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Echt grappig om de denkbeelden te lezen.

Zal eens even op zoek gaan naar een onderzoekje uit NewYork..
Mensen die wel of niet geloven in roedelstheorie, die dingetjes ervan gebruiken, en het "topppunt"...het vergelijken met menselijk gedrag.
Was een onderzoek in de straten van NewYork.
Een "menselijke" gedragsdeskundige , die de lichaamstaal, en onderlinge gedragingen onderzocht tussen mensen..
Geweldig hoe hij soms tot op de cm kon voorspellen wat er met die of met dat persoon ging gebeuren, wat hij ging doen..

Ze lieten achteraf de video zien aan die desbetreffende persoon met de voorspelling.
Ze schrokken zich dood, dat iemand kon zien hoe voorspelbaar ze waren, en dat wij mensen op vreselijk veel manieren worden beinvloed door "de groep", signalen, het vermijden van dingen,reactie's op andere gezichtsuitdrukkingen...

Toen ik dit zag..Tja, wie ben ik dan om te zeggen. "Tggg, de samenhang tussen honden is totaal iets anders dan tussen mensen, of tussen mensen en honden".
Ik hoorde verdacht veel vergelijkingen..


honden page profiel cootjecootje

honden foto van cootje

roedelmethode werkt hier gewoon....het gaat zo natuurlijk.. O-) heerlijk wandelen met mijn roedel
helaas sinds kort maar met vier...maar heel wat jaren met zes honden...gewoon om mijn middel..
niet de minste twee duitse herders..twee border collies..en twee aussies...zelfs de jongste nu 5 maanden loopt zo mee...beter gezegd..volgen mij in de wandeling

ongeacht wie we tegen komen..ik wordt gevolgd...met de blikken op mij gericht..als ik stop...stopt iedereen..heel eenvoudig........en zo relax..ik bepaal waar ze los mogen rennen...
en op mijn wenken...komen ze bij me terug

rangorde..ja..maar lees beter..leiding geven...met geduld..en wederzijds respect...
en sávonds met zijn alle op de bank.......dat kan...omdat hier alles in balans is

wij leven met zijn alle..hier thuis in een grote roedel :-D

honden page profiel NynkeNynke

honden foto van Nynke

" Hier alleen maar positieve ervaringen met de Roedelmethode. Er is meer zelfbeheersing, meer aandacht, meer luisteren en een betere band tussen Dobber en mij. Wel merk ik dat Dobber nu periode's heeft van intensief niet willen luisteren of uitdagen op een bepaald punt. Voor Dobber is dat voornamelijk het beperken van haar ruimte dmv de bench. Voordat ik begon met 'roedelen' had ik niet eens zozeer heel veel problemen met Dobber. Ze luisterde redelijk goed als ik de frisbee bij me had en zolang ik beloonde met koekjes e.d. wilde ze ook wel commando's opvolgen. Maar 1 ding kreeg ik er niet uit: het agressief reageren aan de lijn of los richting vreemde honden.

Toen ik ruim anderhalf jaar geleden weg was gegaan van HP ben ik actief geworden op de twee Appenzellerfora die NL rijk is. Daar werd niet de methode geleerd zoals hier, maar de Roedelmethode wat tot nu toe alleen maar positieve resultaten heeft gehad. Ik was daar eerst helemaal op tegen maar begon wel steeds meer dingen in te zien en gedrag van Dobber op een andere manier te interpreteren. Maar ik deed nog steeds zoveel ik kon positief.

Op een dag kwam ik de bebouwde kom weer binnen lopen na een wandeling en Dobber liep nog los. Te laat herinnerde ik me dat we langs een huis/bedrijf moesten met een grote tuin waar ze konijnen los in hebben lopen. Ik liep daar bijna nooit dus ik had er niet aan gedacht. De tuin is omheind, maar nu blijkt dat de deur nagenoeg altijd open staat. Dobber heeft veel jachtdrift dus die ging piepend langs het hek en toen vond ze de deur die op een kier stond... Ik kon roepen wat ik wilde, met de frisbee zwaaien, haar uitschelden voor alles wat leuk en aardig is maar ze kwam niet. Uiteindelijk heeft ze het konijn waar ze achter aan ging te pakken gekregen het beestje is later dood gegaan. Wat was ik op dat moment kwaad, gefrustreerd, verdrietig etc.

Later in geuren en kleuren op het ene forum mijn verhaal gedaan en zo is het balletje gaan rollen. Wat voor gedrag Dobber eigenlijk liet zien, hoeveel ik haar nog zelf liet bepalen terwijl er daardoor allemaal problemen ontstonden, hoe Dobber altijd heel subtiel het heft in eigen poot hield etc.

Een tijdje later organiseerde het ene forum een Sennenhondenwandeling. Omdat er ook probleemhonden mee liepen was het een aangelijnde wandeling en daar was ik heel blij mee. Maar voor die dag ben ik eerst nog naar iemand toe geweest die zelf bij de Roedel getraind heeft, drie honden heeft waarvan twee Appenzellers (1 kruising) en een Grote Zwitser. Met haar heb ik een heel gesprek gehad en heeft ze me ook dingen laten zien over het gedrag van mij richting Dobber en vica versa die me versteld deden staan. Hoe Subtiel met een hoofdletter Dobber bepaalde dingen deed die ik helemaal niet zo gezien had. Later gingen we wandelen met 1 van haar honden en Dobber en ook toen hadden we het over Dobber en mij.

Daarna ben ik met de tips van de twee fora en de roedelboeken van de Roedelmethode bezig gegaan en ik heb er alleen maar positieve dingen aan over gehouden. Het uitvallen van Dobber is nu onder controle te houden bijvoorbeeld. 'Vroeger' viel ze altijd uit aan de lijn, tegenwoordig kan ik haar zonder al het geblaf redelijk rustig aan de lijn hebben en het word steeds beter. Ze is niet meer zo opgefokt en dat maakt het voor ons beide ontspannender. Ook omdat ik nu met een heupriem loop waardoor ik dus niet onbewust aan de lijn kan trekken oid. Toen ik na de ontmoeting met de vrouw van het forum weer naar huis ging moest ik eerst een heel eind lopen (bus gemist...). We kwamen een hond tegen en zodra ik zag dat Dobber ging focussen liet ik een kalm 'nee' horen. Ik ben aan de andere kant van de weg gaan lopen (we liepen beide dezelfde richting uit, maar ik liep sneller dan die andere hond met zijn baasje). We hebben ze zonder grommen en blaffen ingehaald en Dobber heeft afgezien van een beetje trekken zich keurig gedragen. En zo gaat het nog steeds en ze heeft ook al een paar keer rustig kennis kunnen maken aan de lijn, iets dat vroeger niet denkbaar was.

Zoals ik in het begin zei heeft Dobber periode's van vervelend zijn in de bench. Ik heb inmiddels drie keer zo'n periode meegemaakt en alle drie keren begonnen van de ene op de andere nacht als ik mentaal of fysiek niet in orde was. Ze sliep altijd in een dichte bench, maar toen ik een keer ziek was en haar in de bench deed begon ze die nacht de blaffen. Ook toen ik een keer een ruzie had gehad blafte ze de hele nacht. En als het daar bij gebleven zou zijn, zou ik nog kunnen zeggen dat ze blafte omdat ik ziek was oid. Maar ze hield niet op na een nacht. Het ging dan zo 2 weken intens door en na 2 weken bouwde het wat af. Na een maand was ze dan weer stil 's avonds. Ook als ik allang weer in orde was bleef ze doorgaan met blaffen. Ik heb het een keer opgenomen. Het begon als ik weggegaan was met een beetje piepen. Daarna janken. Zo ging het door tot ze uiteindelijk om te 5 seconden zo hard mogelijk loeide/blafte en aan het eind de kop in de nek gooide. Zodra ze dan uitgeblaft was keek ze direct weer naar de deur. Kwam ik niet? Dan weer een loei/blaf met de kop in de nek. Haar houding had geen spoortje van angst/stress oid maar juist kwaadheid omdat ik haar niet uit de bench haalde. De oren stonden naar voren, staart fier in de krul en dan maar blaffen. Dat is eigenlijk het enige negatieve dat ze nu heeft sinds ik anders ben gaan trainen, maar voor mij is dat zowel een negatief als positief punt. Negatief omdat ik nachten wakker lag, maar positief omdat het liet zien dat ze met mij in gesprek was. Kennelijk was ik het wel waard om uitgedaagd te worden en dat zegt mij ook al heel veel. Inmiddels is ze sinds januari weer rustig en stil maar zodra ik straks een keer ziek ben oid word er weer even getest of ik dan nog steeds meen wat ik zeg. Tsja, dat is Dobber...

Lang verhaal, maar voor ons heeft deze methode alleen maar positiefs gebracht. En de ene hond zal de roedelmethode meer nodig hebben dan de ander en de ene baas stelt ook meer eisen aan de hond dan de ander. Ik kon het niet zetten dat Dobber niet naar mij luisterde met dat konijn en daarom wilde ik er wat aan doen. Anderen zouden zeggen: dan houd ik haar toch aangelijnd. Het is dus ook maar net wat jij als baasje verwacht/wilt van je hond. En bij mijn verwachtingen aan Dobber heeft het roedelen heel erg geholpen. Ben ik er dan al? Nee, nog lang niet. Maar ik kan Dobber nu wel beter inschatten en begrijpen. "



Hahahah ik wou al typen.. DOBBER kan er heeel veel wijze dingen uithalen.. En ik moet eerlijk bekennen Nienke.. Dat ik misschien toch wel meer richting de roedelmethode ga, want het is toch wel HEEL erg interessant.. Dus als je het niet erg vind, lees ik graag met je mee!!:-)

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

Om nog even terug te komen op het stuk Dominantie in de Roedelmethode:

http://www.deroedel.com/pdf/AZelfRegineVerslag2011.pdf

Schetst een heel interessant beeld over deze term en de (eigenzinnige) definitie ervan in de Roedelmethode.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Om nog even terug te komen op het stuk Dominantie in de Roedelmethode:

http://www.deroedel.com/pdf/AZelfRegineVerslag2011.pdf

Schetst een heel interessant beeld over deze term en de (eigenzinnige) definitie ervan in de Roedelmethode. "

Leuk artikel. Ik kende de filmpjes e.d. al maar toch heel interessant! Waarom vond je het een 'eigenzinnige definitie' als ik vragen mag?

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Ik heb het hele topic nog niet gelezen. Dit heb ik express gedaan. Eerst wil ik mijn persoonlijke ervaring hier neer zetten.

Ik heb 2 honden. Een chihuahua en een amerikaanse stafford. Schatten van honden (maar lees de rest van het verhaal).

Bailey (chihuahua) heeft een moeilijke puppytijd gehad. Veel ziek en moeite met socialisatie omdat ze dit in het nest niet heeft gehad (en juist bij kleine hondjes is dit ZO belangrijk). Een groot deel had ik in kunnen halen, maar alsnog had ze, naar mijn idee een paar problemen:

- blaffen naar mensen en andere honden (echt weg jagen)
Verder had ik eigenlijk weinig problemen met haar. dacht ik. Dit was namelijk mijn visie op het geheel.

Diesel heeft een goede socialisatie gehad bij mij, en kon goed met Bailey opschieten. Bailey jaagde hem af en toe wel weg, en om nou te zeggen dat ze zij aan zij lagen te slapen, nee. Maar het ging goed.

Buiten merkte ik dat hij een soort angstagressie aan het creeren was. Hij viel op sommige momenten uit naar honden die enorm onzeker waren, en zelf was hij ook onzeker. Mijn idee was 'hij pakt juist deze honden omdat hij die kan hebben omdat deze nog onzekerder zijn dan hij'.

Naar mij deed hij eigenlijk heel goed, maar het is en blijft een pup die soms een beetje lomp kan zijn.

Nogmaals. Bovenstaand verhaal was mijn visie (mijn woorden en gedachte) zoals ik het zag voordat ik met de roedelmethode begon.

Beide honden hebben een puppycursus gehad volgens de clickermethode. En diesel heeft ook de vervolgcursus gedaan. Je zou zeggen dat ik nu geweldig luisterende honden had, maar ze gaven echt niets om die clicker terwijl ik hem echt goed gebruikte. 10en op het examen, maar zodra die clicker 1 keer weg was of ik klikte pas na 2x goed (op een gegeven moment ben ik hem af gaan bouwen na een aantal maanden), dan wisten ze het en maakte ze hier duidelijk gebruik van.

Dit was dus niet de methode voor ons.

Ik ben mij gaan inlezen in kalmerende signalen (omdat ik dacht te maken te hebben met 2 onzekere honden die rust nodig hadden in hun koppie). Ik leerde hierdoor mijn honden beter lezen, maar echt duidelijke richtlijnen had ik niet.

Ik heb toen ook een enorm groot topic geopend hier op HP.

Ik had namelijk ook een beetje gelezen over de roedelmethode, maar ik wilde ook eerst meningen. Ik ben de boeken gaan lezen en het sprak mij enorm aan. Op de momenten dat ik zo iets had van 'ja maar dit wil ik anders' dan las ik een stukje er na dat het ook kon zoals ik het wilde, maar dat ik dan uit zou maken wat er wel en niet gebeurde (hond op bank of bed? Tuurlijk! Zolang jij maar aangeeft wanneer wel en wanneer niet).

Ik ben begonnen met de 'roedelregels' te hanteren, maar merkte al snel dat ik een objectieve kijk nodig had op het geheel. Zelf kun je heel veel, maar handvatten zijn altijd fijn. Ik ben toen naar een hondenschool gegaan die werkte volgens deze methode.

Daar had ik eerst een test met beide honden. En met beide honden verliep dit heel anders. Hier kwam in het kort uit dat:

Bailey heel conflictvermijdend is. Zolang het niet in haar buurt komt dan hoeft ze zich ook geen zorgen te maken. Ze doet dan bij sommige dingen ook echt alsof ze er niet zijn. Er stond bijvoorbeeld een paraplu en ik ben er strak langs gelopen. Ze heeft er geen moment naar gekeken, want zodra ze er naar kijkt dan is het er en moet ze zich er druk om gaan maken. Dit heeft ze dus ook bij honden en mensen. Ze komen op haar af, en ze jaagt ze weg want ze wil ze niet in haar buurt (omdat ze niet weet hoe ze het op moet lossen of hoe ze moet reageren). Dit maakt haar heel onzeker.

Daarnaast heeft zij zich de volledige leiding op haar hals genomen. Ze denkt dat ze de leiding over mij moest geven, maar ook over Diesel. Dit merkte je heel goed ook aan Diesel want hij zocht steeds bevestiging bij haar. Wanneer hij van mij iets moest doen, dan keek hij eerst naar haar of dat echt wel zo moest. Heel apart om dit geconfronteerd te krijgen.

Maar Bailey is zelf al onzeker, en deze taak maakte haar alleen nog maar nerveuzer en gaf haar enorm veel stress.

Daarnaast was er dus Diesel. Hij zocht enorm die bevestiging bij Bailey maar kreeg dus alleen onzekerheid terug. Hij ging het bij mij zoeken, maar omdat ik dit niet gemerkt heb (waar ik mezelf wel voor mn kop door kan slaan) heeft hij dit bij mij ook niet gekregen. Hij zat dus zonder leider en werd daar ook onzeker door (als dit langer door was gegaan dan was hij zelfstandig geworden en had ik een groter probleem).

Mijn doel dus
Dat was om die leiding van Bailey over te nemen. Haar die zekerheid te geven dat ik het over neem en dat zij rust kan krijgen. Dat ze op mij kan vertrouwen dat er niets met haar gebeurd. Op datzelfde punt moest ik zorgen dat, wanneer de leiding bij bailey zou verzwakken, Diesel dit niet over zou gaan nemen. Ik moest dus ook tegelijkertijd die duidelijk aan Diesel geven dat ik de leider ben.

Vol zelfvertrouwen ging ik terug naar huis en 2 uur later was het al raak. DIT HAD IK NOOIT VERWACHT! Ik zat zo zeker in mijn vel, en ik straalde dit ook uit dat bailey al was gaan verzwakken. Diesel zag zijn kans schoon en is boven op bailey gedoken. Ik kreeg hem er gelijk weer af, en er was verder niets met bailey aan de hand, maar ik schrok wel even. Zo snel kan het dus gaan. Ik heb gelijk de trainster gebeld, en zij zei dat het heel vervelend was dat dit gebeurd is, maar dat ik het positief kan zien. Ik heb ze uit elkaar gehaald en heb dus laten zien dat ik de leider ben. En Bailey snapt dus nu heel goed wat we gaan doen.

Ik ben met beide honden de cursus in gegaan. Daar heb ik enorm veel geleerd over lichaamstaal en het leiderschap. Je gaat eigenlijk hetzelfde doen als de moederhond bij haar pups, en wat de trainster vertelde dat sprak mij wel aan.

Je hebt geen beloningsrecht op het moment dat je geen correctierecht hebt
Wanneer jij op school een invalkracht kreeg, dan was het feest! (zie dit als een nieuwe eigenaar). Je gaat hem uit proberen en testen. Want kreeg je straf? Dan maakte dit niet uit omdat hij toch weer weg ging. Maar kreeg je van hem een sticker, dan deed je dit ook niets, want hij was toch weer weg binnenkort. Hij was dus nieuw, en had eigenlijk weinig indruk op je.

Maar op het moment dat je eigen meester of juf dan binnen kwam (zie dit als de moederhond, wat jij dus via de roedelmethode ook gaat doen) dan maakte dit indruk. Je luisterde, en waneer je een sticker kreeg dan wist je dat je het goed had gedaan. Maar op het moment dat deze je straf gaf, dan wist je dat je ook echt stout was geweest. Beide dingen maakte enorme indruk omdat die meester of juf jouw leider was. Dit heeft even geduurd, maar het resultaat is verbluffend.

Dankzij de Natuurlijke opvoeding van de Roedelmethode heb ik leren werken met geur- en lichaamstaal, zonder voerbeloning. De resultaten waren, en zijn, verbluffend! Het is niet iets wat je in 10 lessen kunt aanleren, maar het is een levensstijl die je jezelf aanleert. Ik begrijp mijn honden nu beter en mijn honden begrijpen mij.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

http://www.deroedel.com/pdf/AZelfRegineVerslag2011.pdf


ik moet toegeven dat de theorieen en de wetenschappelijke onderzoeken te hoog gegrepen zijn voor mij en ik ook de boeken niet gelezen heb, dus misschien beter niet kan reageren maar ik kan het niet laten er even een paar puntjes uit te halen, waar je, naar mijn mening wel een paar vraagtekens bij kan zetten

bijv. deze stelling in de naar mijn mening intressante, discussie of positief opvoeden zonder correctie wel zo goed is voor je hond:

We zagen een hond die een correctie (‘nee!’)van zijn baas kreeg, (hij wilde niet gaan zitten) heel even met zijn staart kwispelen: hij ervaart die correctie kennelijk als positief,

is dat echt zo? misschien werd de kwispel wel veroorzaakt omdat de hond de baas wilde kalmeren, of betekende de kwispel dat hij het niet snapt, of spannend vindt?

We zagen hoe een hond die geblinddoekt werd zijn kop wegdraaide toen hem een stuk vlees voorgehouden werd, om zich tot het uiterste te kunnen concentreren op die geur. Hoe bedoel je aandacht!

of was de hond misschien een beetje op zijn hoede omdat hij het raar vond dat hij geblinddoekt werd en daarna iets lekkers, ik neem aan dat dit voor een hond een vreemde manier van doen moet zijn.

en zo trekken we allemaal onze eigen conclusies.

Dat het opvoeden van honden met het opvoeden van kinderen vergeleken wordt en vandaaruit de conclusie getrokken wordt dat correcties geven goed is, dat er anders niet geleerd kan worden is naar mijn mening niet ok. Een hond is geen kind.

Met sommige dingen uit de methode ben ik het wel eens, ik heb het in deze link niet gelezen, maar ergens wordt aangegeven dat je je hond nooit dingen moet laten doen die hij niet aan kan. Dat lijkt me een heel goede regel.

Ik had net een grappig voorval met Lola, ik deed een oefeningetje met haar, ze moest links van staan, dan om me heen lopen en links naast me gaan zitten. Dit spelletje noem ik Rond. Ik dus, vrolijk het commando roepend naar Lola, die ook op dat moment alle aandacht voor me had en enthousiast de oefening begint. Alleen kreeg ze blijkbaar ineens iets in haar neus, gaat het spoor achterna, wat ergens bij een steen vijf meter verder eindigt, gaat daar wat snuffelen, graaft wat en doet een plasje. Ik kijk nog een beetje verbouwereerd toe en zeg helemaal niets en beweeg me ook niet. Dan kijkt ze naar mij, loopt naar me toe maakt de oefening af en zit dan dus lachend kijkend naast me. Ik lachte maar terug en kriebelde haar wat, ze had tenslotte het commando uitgevoerd . :-D
Of dit voorval bewijst dat mijn hond niet erg onder de indruk van mij is weet ik niet, maakt ook niet uit we vonden het allebei grappig. (als ik het goed geinterpreteerd heb natuurlijk :-D )

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

persoonlijk vind ik het alleen "lezen" over de roedelmethode te beperkt
met honden werken is nooit "theoretisch"
wat voor methode je ook gebruikt of denkt dat goed is.
stukjes eruit halen en daar een mening aan hangen is eigenlijk altijd verkeerd
en alleen van boekenwijsheid uitgaan is veel te beperkt om een echte mening te hebben.

het met de kop draaien om geur te vangen herken ik trouwens heel goed uit het speuren en reddingswerk, pure concentratie kan dat zijn als ze de geurbron niet kunnen zien ;-)
heel herkenbaar dus voor mij.

en waarom zou een hond waarmee de relatie goed is, niet heel even afgeleid mogen zijn
het is toch geen robot, persoonlijk zit ik daar niet zo mee, dat is ook een evenwicht wat je ontwikkeld met je eigen hond, weet je ook wat wel of niet acceptabel is.
Ik zou ook gelachen hebben hoor, slimme ongehoorzaamheid zou ik het noemen, juist leuk !!


Gorby liep vanmiddag 2 uur lang los mee in de bossen
(ondenkbaar bij zijn vorige eigenaren en eerder ook bij ons, onberekenbaar en agressief als hij was) Wij roepen hem dan vrijwel nooit, maar hij loopt ook niet op onze hielen
Wel let hij op ons, dat is het uitgangspunt, en niet andersom
Maar hij is vrij even een geurspoortje te volgen, waarom niet
Als hij dan maar weer kijkt en aansluit op onze route
Dat is de vrijheid die hij binnen de (strikte) regels nu krijgen kan
Juist door het inkaderen, helder zijn, verantwoording overnemen.........

Maar nogmaals, bezig blijven over wel of niet de boeken te hebben gelezen vind ik te beperkt
Als je echt weten wilt, moet je op cursus gaan.

Dit is trouwens van mijn kant geen reclame hoor , of blind iets volgen
Er is nooit een absolute waarheid ofzo iets, tis gewoon mijn ervaring met mijn hond. ;-)

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"
Leuk artikel. Ik kende de filmpjes e.d. al maar toch heel interessant! Waarom vond je het een 'eigenzinnige definitie' als ik vragen mag? "


Met name omdat wat beschreven is in het stuk tekst aangaande Dominantie ik veel eerder vind passen onder de noemer "Assertiviteit" En in dat licht vallen de puzzelstukjes van het boek ook veel beter op hun plaats. Ik vind het spijtig, en misschien zelfs wel gevaarlijk, dat deze definitie (naar mijn weten) nergens helder in het boek is uitgelegd.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Daar kon je wel eens gelijk in hebben. Al was het alleen al omdat mensen die het boek gelezen hebben kennelijk toch nog bepaalde verkeerde ideeen kunnen hebben over de methode (en daarbij doel ik niet specifiek op jou hoor maar meer in het algemeen). Jammer is gewoon dat woorden als dominantie, rangen e.d. zo'n negatieve klank gekregen hebben op HP.

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Ik moet wel even tussendoor zeggen.

Ik had de filmpjes op hun site gelezen. Daarnaast beide boeken. De boeken gaven al een iets fijner idee in mijn ogen (met de filmpjes had ik nog zo iets van ja ja ja....). Toen ik het eenmaal in de praktijk ging volgen met duidelijke uitleg terwijl ik bezig was, toen pas besefte ik hoe goed dit bij ons pastte.

Maar alleen van de filmpjes en hun site kun je eigenlijk geen conclusie trekken. Het is zo veel meer dan dat. Het is een levensstijl.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"
Ik moet toegeven dat de theorieen en de wetenschappelijke onderzoeken te hoog gegrepen zijn voor mij en ik ook de boeken niet gelezen heb, dus misschien beter niet kan reageren maar ik kan het niet laten er even een paar puntjes uit te halen, waar je, naar mijn mening wel een paar vraagtekens bij kan zetten

bijv. deze stelling in de naar mijn mening intressante, discussie of positief opvoeden zonder correctie wel zo goed is voor je hond:

We zagen een hond die een correctie (‘nee!’)van zijn baas kreeg, (hij wilde niet gaan zitten) heel even met zijn staart kwispelen: hij ervaart die correctie kennelijk als positief,

is dat echt zo? misschien werd de kwispel wel veroorzaakt omdat de hond de baas wilde kalmeren? "


Er zijn ook filmpjes op Youtube die deze tekst versterken met beeld. In dat filmpje valt er eigenlijk niks te kalmeren. Het is een hele rustige "nee" zonder enige fysieke druk.

Ik moet zeggen dat ik het stuk over "correctierecht en beloningsrecht" volstrekt logisch vind klinken. De "nee" die jij zou kunnen geven aan je hond, of een blik of wat dan ook, is voor de hond veel waardevoller (en positiever als jullie band goed is) dan wanneer ik dat zou doen. Dat is ook normaal, want jouw hond heeft mij nog nooit eerder gezien.

Ik begrijp nu ook dat de Roedelmethode de Roedelmethode heet omdat ze teruggrijpt naar natuurlijk gedrag binnen de roedel en zo gebruikt maakt van een stukje relatievorming tussen mens en dier...waarin de mens het op zich neemt op een duidelijke manier te communiceren.

Als je gaat kijken naar wat er eigenlijk met dominantie bedoelt word, namelijk het assertief en extravert omgaan met de wereld om je heen, dan kun je ook de zogenaamde "dominantieregels" gaan begrijpen. Het als eerste door een deur gaan, het zelf beginnen met spelen, etc.

Hond gaat als eerste door de deur, begint altijd het spel...etc, etc etc...maar eenmaal buiten moet hij opeens ingaan op alles wat jij wil doen. Moet het beestje dat maar raden dan? Dat de mens naast hem NU opeens wel assertief is...omdat het hem dan goed uitkomt? Zo heb je het dus eigenlijk niet over een Rangorde, maar over een Rolverdeling die mis gaat op het moment dat daar geen duidelijkheid over heerst.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"

Maar nogmaals, bezig blijven over wel of niet de boeken te hebben gelezen vind ik te beperkt
Als je echt weten wilt, moet je op cursus gaan.

Dit is trouwens van mijn kant geen reclame hoor , of blind iets volgen
Er is nooit een absolute waarheid ofzo iets, tis gewoon mijn ervaring met mijn hond. ;-)

"


Zijn jullie naar de Ardennen geweest, of elders een aangesloten school? En zo ja, (de Ardennen) hoe beviel dat daar?

Ik moet namelijk mijn vakantie nog plannen, en het lijkt me inmiddels de moeite waard om er eens een kijkje te gaan nemen.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig waarom je nu ineens minder negatief tegen de Roedelmethode aan kijkt als 'in je eerste topics' zeg maar. Tenminste, je komt minder negatief over t.o.v. deze visie en ik vraag me af hoe dat komt (*is nieuwsgierig!* ;-)).

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig waarom je nu ineens minder negatief tegen de Roedelmethode aan kijkt als 'in je eerste topics' zeg maar. Tenminste, je komt minder negatief over t.o.v. deze visie en ik vraag me af hoe dat komt (*is nieuwsgierig!* ;-)). "


Ik heb zelf geen enkel probleem in de verhouding tussen mij en mijn hond...ik herken daarin ook geen gedragsproblemen. Hij heeft een tijd lang getrokken, aan het begin van het puberen, maar dat is verleden tijd.

Maar ik zie wel veel inconsistent gedrag tussen mijn hond en andere mensen in zijn omgeving. Dingen die voor de mensen onduidelijk zijn maar ook, zo krijg ik de indruk, dingen waarvan de hond geen helder beeld heeft. Het vragen om antwoorden, zoals Gorby het schrijft, volgens mij zie ik dat nog heel veel tussen mijn hond en andere mensen.

Mijn interesse ligt dus voornamelijk in hoe ik deze contacten kan versoepelen en verhelderen naar de hond toe, en daarin zijn bepaalde aspecten van de Roedelmethode erg behulpzaam krijg ik de indruk. Het geven en nemen van initiatief, de assertiviteit tussen de personen in "de roedel" Nu ik voor mijzelf helder heb wat men precies bedoelt met "dominantie" kan ik daarin ook weer vooruit met de methode.

Als je heel goed kijkt naar bijvoorbeeld de methode van Turid Rugaas om trekken tegen te gaan...of het stoppen als de hond trekt en dan weer doorgaan, of net zo lang met een balletje klooien totdat de hond op "jou" let zijn allemaal succesvol vanwege de verlegging van assertiviteit...waarin de hond (die trekt) terugkoppelt naar de baas, en de baas het initiatief over kan nemen. Als daarin duidelijkheid heerst, in die rolverdeling, trekt de hond niet meer. Maar verzaakt de baas het om consistent het initiatief te nemen, dan staat hij de rest van zijn leven snoepjes uit te delen. Is de baas vanaf dag 1 de meest assertieve partij tussen mens en hond, dan heeft hij nooit een snoepje nodig. Maar daarin gaan volgens mij veel mensen de fout in. De hond aan laten klooien totdat het lastig is, maar dan is de hond al zover dat hij het idee heeft het initiatief te moeten nemen in de roedel...met alle gevolgen van dien. "Agressie" of "Onzekerheid" en in ieder geval een hele bundel stressoren waar de hond dan rekening mee moet gaan houden. En doet hij dit eenmaal, is hij in zijn hoofd aan het "leiden" dan versterkt dat alleen het beeld wat hij al had.

Het gunstige aan de hond, en de rede waarom de hond zo trainbaar is, ligt hem in het feit dat de hond elke situatie behandelt als een nieuwe. En zodoende kunnen wij onze rol gaan veranderen.

Maar goed, dat is het beeld wat ik op dit moment heb van hoe het in elkaar steekt. Ik ga mij daar zeker nog verder in verdiepen, en zal ook regelmatig terug grijpen naar dit topic.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

Inmiddels heb ik het tweede boek mogen lezen en onthouden. Voor mij een plezierigere ervaring dan Deel 1, met name door de meer theoretische inslag en onderbouwing.

Een stuk wat mij wel heel erg fascineerde was het stuk over de twee verschillende opvoedingsstijlen van teefjes. De fysieke opvoeding en de mentale. Ik heb een aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid dat de moeder van mijn hond een mentale opvoedingsstijl had, wil zeggen voornamelijk gebruik maakte van houding en "passievere" tactieken in de opvoeding.

Ik wilde wel eens weten hoe mijn hond zou reageren als ik een houding, gelijk aan die beschreven in het boek, aannam. In deze heb ik gekozen voor de "af op overheersing" hetgeen de moeder bereikt door simpelweg te bevriezen en haar snuit naar beneden te richten.

Dusdoende heb ik mij middenin de tuin gezet terwijl meneer nog wat rondschuifelde. Stil staan, gezicht naar onderen zodat ik mij fixeerde op de grond. Enkel in mijn ooghoeken kon ik dan nog enigszins de handelingen van mijn hond in de gaten houden, het kan daarom zijn dat ik eea gemist heb. Ik zal sowieso wel wat gemist hebben, met mijn lompe mensenogen:

Hond merkt op dat ik stilsta en benaderd mij al snuffelend aan de grond, staart halverwege, komt recht op mij af. Loopt om mij heen met linkerzij naar mijn rug, naar rechts van mij, tot aan de deur naar binnen toe. Blijft daar wachten en observeert mij wederom, probeert, denk ik, oogcontact te maken, staart nog steeds halverwege. Loopt weg van de deur naar mij toe in een rechte diagonale lijn hoofd richting mij, wederom snuffelend aan de grond en stopt halverwege, staart lager maar niet geheel laag. Strekt zich dan in de afpositie, zoals de sfinx, pootjes naar voren richting mij, hoofd nog rechtop en oren alert...ogen iets van mij afgericht. Op dit moment doorbreek ik mijn bevriezing en haal hem aan. Hond komt meteen. Geheel duurde ongeveer 3 minuten, misschien minder.

Wat mij vooral interesseert aan deze "oefening" is dat mijn houding vrijwel meteen aandacht vraagt van de hond, terwijl ik actief eigenlijk juist helemaal niets doe. Blijkbaar is iets in de houding rede genoeg om aandacht te krijgen...onttrek ik mij immers van de situatie door bijvoorbeeld af te wassen of om (heel lui inderdaad) een middagdutje te doen, gebeurd er niets. Die houding moet dus iets specifieks betekenen voor de hond.

Ik ben er niet zeker van of iemand anders ook deze reactie zou ontketenen in mijn hond, of dat ik een mate van opvoedingsplicht over hebben genomen van de teef en daarom deze exacte reactie, gekoppeld ook aan mijn specifieke houding, door de hond word gegeven. Dit wil ik wel nog onderzoeken.

Wie heeft ervaring met deze mentale oefeningen? Ben ik erg, oprecht, benieuwd naar.

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Bij de cursus leerde wij eerst de fysieke overheersing. Dit was bij Diesel nodig omdat hij mij nog niet echt zag als leider, dus gingen wij alle stapjes af.

Langzamerhand ga je dan naar de mentale overheersing, en ik merk nu dat ik steeds meer 'communiceer' met hem. Als ik stil ga staan tijdens het wandelen dan gaat hij zitten. Maar niet zomaar zitten. Echt pure rust (ook echt in een zoutzakhouding) en oren ontspannen opzij gedragen. Hij wacht totdat ik OF wegloop met mijn linkerbeen (bij rechts blijft hij zitten) OF 'vrij' zeg of hem een andere opdracht geef. Maar vooral die rust in die kop, daar ben ik blij mee. Hij gaat namelijk heel snel van niveau 1 tot 10.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Bij de cursus leerde wij eerst de fysieke overheersing. Dit was bij Diesel nodig omdat hij mij nog niet echt zag als leider, dus gingen wij alle stapjes af.

Langzamerhand ga je dan naar de mentale overheersing, en ik merk nu dat ik steeds meer 'communiceer' met hem. Als ik stil ga staan tijdens het wandelen dan gaat hij zitten. Maar niet zomaar zitten. Echt pure rust (ook echt in een zoutzakhouding) en oren ontspannen opzij gedragen. Hij wacht totdat ik OF wegloop met mijn linkerbeen (bij rechts blijft hij zitten) OF 'vrij' zeg of hem een andere opdracht geef. Maar vooral die rust in die kop, daar ben ik blij mee. Hij gaat namelijk heel snel van niveau 1 tot 10. "


Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat wij in het verleden gewerkt hebben aan de fysieke overheersingspunten (ik heb namelijk nooit "geroedeld" immers, en "roedel" eigenlijk nog steeds niet) Het lijkt mij wel logisch dat op het moment dat een hond als pup de mentale opvoeding genoten heeft, deze fysieke "overheersing" niet altijd nodig hoeft te zijn?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Er komen een paar vragen in mij op

Is de hond niet eerder geintresseerd in waar jij misschien naar kijkt, dan in jouzelf?

Wat zou er gebeuren als je elke dag in die houding in de tuin staat?

Waarom zou dit geheel iets te maken hebben met hoe een teefje haar pups opvoed?


Ik heb zelf dus wel (met succes), de TR methode toegepast voor het uitvallen van Lola, waarbij ik af en toe ook het bevriezen en naar de grond staren gebruikte op bepaalde momenten, maar dan gezien als kalmerend signaal, om haar spanning weg te nemen en haar af te leiden, op het juiste moment ingezet een goed middel vind ik.


honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Er komen een paar vragen in mij op

Is de hond niet eerder geintresseerd in waar jij misschien naar kijkt, dan in jouzelf?

Wat zou er gebeuren als je elke dag in die houding in de tuin staat?

Waarom zou dit geheel iets te maken hebben met hoe een teefje haar pups opvoed?


Ik heb zelf dus wel (met succes), de TR methode toegepast voor het uitvallen van Lola, waarbij ik af en toe ook het bevriezen en naar de grond staren gebruikte op bepaalde momenten, maar dan gezien als kalmerend signaal, om haar spanning weg te nemen en haar af te leiden, op het juiste moment ingezet een goed middel vind ik.


"


Vanuit het oogpunt van de roedelmethode hoort het liggen, alsmede het zitten, op overheersing bij de opvoeding van de pup. De fysieke opvoeding plaatst twee poten over het lijf van de pup (rond de schouders, en bij de achterhand) en dwingt de pup zo omlaag totdat deze zich "overgeeft" aan de fysieke druk van de teef. De mentale opvoeding benaderd deze oefening zoals ik omschreven heb, met een verstarde houding en snuit omlaag.

De rede waarom ik denk dat mijn hond niet zo zeer interesse had in waar ik naar keek is eigenlijk tweevoudig. Mijn hond is niet zo visueel ingesteld en zal daarom minder makkelijk schakelen (een empathische oefening, trouwens) dat ik überhaupt ergens naar Kijk. En tweede heeft hij nooit het punt benaderd waar ik naar keek, hetgeen hij wel zou doen op het moment dat ik iets "boeiends" in mijn handen heb (zoals eigenlijk...ehrm, nouja, alles ;-) ) Hij was zelfs extreem respectvol naar mijn persoonlijke zone op dat moment.

Hoe reageerde Lola (lichamelijk) op het moment dat jij deze handeling inzette?

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"

Wat zou er gebeuren als je elke dag in die houding in de tuin staat?




"


Ik mis een vraag zie ik nu!

Wat er dan zou gebeuren?

Weet ik eigenlijk niet. Wellicht dat het proces zich zou versnellen, maar wellicht zou het "interessante" er ook vanaf gaan. Dat kan ik op dit moment eigenlijk niet zeggen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ok bedankt voor de uitleg

Lola reageerde als ik het goed getimed had, door daar te gaan snuffelen, maar dat kwam misschien ook doordat ik soms snoepjes strooide in situaties dat ik me niet zeker was dat alleen stilstaan zou helpen.

Nu ik erover nadenk gebruikte ze zelf ook een bevriezingstechniek om aan te geven dat het teveel voor haar was nl. door op haar zij te gaan liggen, echt doodstil, de eerste keer dacht ik dat ze dood neergevallen was en schrok me een ongeluk. Dit deed ze als we een richting opgingen die ze niet wilde (waarschijnlijk te stressvol) of als ze naar huis wilde.

Hey grappig er valt me nog iets in: soms laat ik haar zelf de weg kiezen en als ze dan naar de overkant wil blijft ze ook stokstijf staan, als ik dan zeg: wil je naar de overkant, kwispelt ze en loopt blij voorop naar de overkant :-D . Of als ze we op de plek zijn waar ik altijd haar riem af doe en dit vergeet.

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Ik geloof niet echt in een roedel methode... Aangezien steeds meer onderzoeken uitwijzen dat verwilde honden pariah achtige honden helemaal niet in roedels leven O-)

Hier in huis is er ook niet duidelijk 1 de baas. Het gaat over en weer. Net als bij de mechelaar reu vam nu 1 1/2 jaar en.lootah. Bijde intacte mannen. Ook hier is er weer niet 1 duidelijk de baas. Soms is het de een en soms de ander die bepaald hoe het gaat gebeuren.

Ik hanteer hier ook niet echt een rangorde in huis. De relaties zijn gebouwd op wederzijds respect en leuk samenwerken en vertrouwen. En ik heb echt nooit problemen met de sociale sfeer onderling :-)

Ditzijn wel 2 interessant stukken hierover (1 is in het engels en de ander een.pdf).
http://m.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fblog.jezrose.co.uk%2Fare-dogs-really-pack-animals-do-dogs-live-in-packs.html&h=-AQER_QQ4
http://m.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.alphahondenschool.nl%2FLeesvoer%2FWat%2520is%2520er%2520met%2520dominantie.pdf&h=4AQF-UT0_

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Ik geloof niet echt in een roedel methode... Aangezien steeds meer onderzoeken uitwijzen dat verwilde honden pariah achtige honden helemaal niet in roedels leven O-)

Hier in huis is er ook niet duidelijk 1 de baas. Het gaat over en weer. Net als bij de mechelaar reu vam nu 1 1/2 jaar en.lootah. Bijde intacte mannen. Ook hier is er weer niet 1 duidelijk de baas. Soms is het de een en soms de ander die bepaald hoe het gaat gebeuren.

Ik hanteer hier ook niet echt een rangorde in huis. De relaties zijn gebouwd op wederzijds respect en leuk samenwerken en vertrouwen. En ik heb echt nooit problemen met de sociale sfeer onderling :-)

Ditzijn wel 2 interessant stukken hierover (1 is in het engels en de ander een.pdf).
"


Ja maar goed, feit is dat ze hier, met ons, wel in een groepsverband leven...en dit vaak vrijwillig ook nog. Als ik hier de voordeur open zet zal mijn hond allicht eens buiten gaan snuffelen, maar hij zal dicht in de buurt blijven, en terug komen wanneer ik hem roep. Ook los van de lijn zie je dit terug. De hond kan ervan door gaan, dikke middelvinger en weg is ie...haal ik echt niet in. Maar dat doet ie niet, sterker nog, als hij ergens mee bezig is en ik roep hem, is hij geneigd te laten vallen waar hij mee bezig was en te komen. Dus er is, in mijn opinie, in deze wel degelijke sprake van een groepsverband.

Dus dan is het logisch, en dat is ook waar de Roedelmethode in mijn optiek op aan stuurt, met de hond te communiceren zoals dat in de roedel (dus op het moment van geboren worden tot aan opgroeien tot een bepaalde leeftijd) ook gebeurd. Of zie ik dat helemaal verkeerd?

Ook: verder niemand hier ervaringen met de mentale oefeningen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De Roedelmethode" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 5 12 34 5
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^