Het enige wat ik nog gebruik als commando is een attentiesignaal. Ik klak met mijn tong. Dat kan ik voor bijna alles gebruiken. De rest is lichaamshouding.. Ik heb gemerkt als ik niks roep of zeg, geen geluid maak, maar ik maak me klein, Fedor vanzelf naar me toe komt. Dat is een voorbeeld. Het werkt zelf in situaties waarbij hij niks meer hoort, bijvoorbeeld als hij op straat naar een kat staat te blaffen.
Ander voorbeeld. Waarbij hij iets moest afleren. Fedor blafte altijd in de auto als we langs het huis kwamen waar een hond woont die altijd naar Fedor uitvalt. Ik heb een tijdje lekkers naar achter gegooid, niet uit de hand, maar op de grond, zodat hij moest gaan zoeken en snuffelen. Nu, als we langs dat huis rijden gaat hij kijken of er iets lekkers ligt, het blaffen vergeet hij helemaal. Dit is een probleem wat ik altwee jaar had, en nu met deze methode leert hij het af.
Hijmwordt dus wel beloond. Rijkelijk, als hij het goed doet. En hij gaat steeds meer zelf zijn best doen om het goed te doen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "een vertraagde reactie op een commando." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
over het algemeen luisteren mijn dames goed, ze kunnen ook heel snel zijn, maar af en toe zijn ze ook gewoon sloom......
ze zijn dan afgeleid op dat moment, er komt bijv. net een hond de hoek om lopen. of ze zijn onzeker, robi is aangevallen door een dh, dus kan in de buurt van dh's heel onzeker zijn. of ze zijn ff bezig en vinden het niet zo nodig om meteen naar het vrouwtje te luisteren vooral waka kan soms half snuffelend op haar gemakje aan komen lopen als ik haar roep.......
maar dat zijn allemaal dingen waar je op kan trainen als je wil, en als je tijd hebt. ik heb het echter al vrij druk, en vind het dan niet altijd nodig om hier op te gaan trainen. maar als er een tijdje intensief met ze getraind wordt, heb je het er zo uit . ik merk aan mijn aussies dat ze sowieso altijd de grenzen opzoeken. ik merk het bijv. ook altijd als we 4 weken zomerstop gehad hebben op de hondentraining. in die tijd train ik meestal niet zo veel meer, en dan heb je vakantie en ben je ook niet zo streng, en dan sluipt het er in dat je toch ineens wat langer moet wachten, of je betrapt jezelf erop dat je een 2e keer staat te roepen. als je ze een vinger geeft nemen ze heel sneaky telkens een stukje meer van je hand maar dat houdt mij scherp, en vind ik persoonlijk een heerlijke eigenschap van de honden
Krijg bij Casper regelmatig geen reactie. Maar ik weet dat dit ook aan mij ligt. De verkeerde energie uitstralen, niet consequent genoeg zijn etc. Ik heb een fijne hond die goed bij me blijft sociaal is. Soms haal ik ook me schouders op en denk dan bekijk t maar. Dan verstop ik me achter een boom oid en dan krijg ik wel aandacht. Ik weet dat ik zelf af en toe wat actiever naar casper moet reageren en d hij dan meer aandacht heeft voor mij. Maar goed we trainen nog steeds op de hondenschool ook onder streng appel en dat doet hij prima en met plezier. Hij is niet los o gevaarlijke plaatsen en als hij in t bos d eens minder goed luisterd..... Tsja...
Kai, wat goed omschreven
Kai, dat doe ik ook, alleen heb ik ene probleeem als Gentle bijvoorbeeld dus niet nar me kijkt op dat moment, hoe doe ik het dan? Ik weet dat lichaamshouding en gebaren zelfs sterker zijn dan gesproken commando's, dus dit gebruik ik dan ook. Maar dan moet ik dus wel de aandacht hebben, en met Gentle is dat een probleem, want die kleine dondersteen is razendsnel in het reageren op andere dingen om haar heen en heeft dan geen aandacht voor me, wat ik ook probeer. Rennen kan ik niet door mijn knieen, zelfde probleem heb ik dus met mezelf " klein te maken" ......... en buiten is het soms een klein rampenfondsje, ze blaft enorm op andere honden als ze aangelijnd is. Hoe kan ik dit aanpakken, zonder enige vorm van gesproken commando's. Reacties aub via pb, anders wijken we zo van het topic onderwerp af,
Van mij mogen we hier wel even op doorgaan, het is erg leerzaam voor ons allemaal
Met belangstelling gelezen wat je schrijft Kai, maar stel nu dat het dus zo'n blufgedrag is ... wat ga je dan doen?
Het doorlopen in het geval geen blufgedrag is vind ik logisch, maar wat als het wel blufgedrag is? Dat is ook wel prettig om erbij te vermelden wat je in zo'n geval zou doen. En voor sommigen onder ons is het soms moeilijk te onderscheiden wanneer het blufgedrag is, of wat voor gedrag het is ... dat is wel weer off topic. Maar toch wel belangrijk omdat het hoort bij het bovenstaande waar we van Hadassa op door mochten gaan.
Misschien zinvol om de "regels" van mijn opvoeding even uit te lijnen, om een en ander in perspectief te zetten.
-Ik ga altijd uit van de hond zijn eigen denkpatronen en besluitvorming. Voor mij is de hond een dier dat zich zowel geestelijk als emotioneel door zijn leven heen ontwikkeld. Dit gebeurt aan de hand van zijn omgeving en zijn eigen aard die op zijn beurt ook weer de omgeving vormt.
-De wisselwerking tussen mij en mijn hond is er eentje van in acht name. Wil zeggen dat ik eigenlijk altijd in mijn achterhoofd houd dat mijn hond een Hond is. Maar naast dat hij een Hond is, heeft hij een eigen persoonlijkheid. De labrador van hiernaast heeft dat ook, en de Stabij van mijn ouders net zo goed. Aan de hand van deze persoonlijkheid, in combinatie met het "hondzijn" ga ik de interactie aan. Dit wil ik ook zeggen dat ik de hond eerst moet leren kennen.
-"Probleemgedrag" is een samenkomen van een redelijke motivatie gekoppeld aan ongelukkig gekozen gedrag. Neem de motivatie weg, dan neem je ook het gedrag weg.
-Geen enkel gedrag is voor mij slecht gedrag, wel soms ongewild gedrag. Van daaruit gaan we werken...maar nooit vanuit een waardeoordeel. "Het is niet slecht, maar het is niet wat ik wil. Hoe gaan we daar samen een middenweg in vinden?"
Ik geloof dus in het sociale leer effect. Binnen dit leer systeem is er ruimte voor mij (en de omgeving) om vrijuit te handelen. De hond leert hierop te anticiperen en gedrag te selecteren dat hierbij voor de hond passend is. Binnen dit sociale leer systeem gelden de volgende principes:
-Mijn handelingen zijn altijd grensbewakend, nooit grensbepalend; ik bepaal voor mijzelf wat ik wel en niet wil, ik bepaal nooit voor de hond wat die wel of niet mag/moet willen.
-De motivatie tot probleemgedrag wegnemen gebeurt in drie stappen.
1.Interpreteren van de motivatie.
2.De hond onderwijzen. Kennis laten maken met alternatieven, en in het geval van het blufgedrag voorbeeld, laten zien dat de hond wel degelijk genoeg talent en kracht in huis heeft om zonder dat gedrag te kunnen.
3.Het goede voorbeeld geven. Dit is denk ik wel het belangrijkste stuk van het geheel. Als ik rust wil in huis, dan moet ik rustig zijn. Als ik rustig wil lopen aan de lijn, dan moet ik rustig lopen aan de lijn. Dan moet ik niet stoppen (want ik wil lopen) tieren, terugtrekken, etc. Als ik geen kwaad bloed wil tussen honden, dan moet ik een goede band hebben met ze allebei. Door het goede voorbeeld te geven inspireer je de hond.
Doordat ik het leven als leerschool zie, moet ik een soort "vogelperspectief" hebben, waarin ik niet alleen kijk naar wat ik doe, en wat de hond doet...maar naar wat iedereen en alles doet. Alleen op die manier zal ik mijn hond, en zijn gedrag, op de juiste manier kunnen begrijpen. Alleen dan kan ik de situatie zo gaan begeleiden dat deze zo gezond mogelijk is voor de hond, voor mij en de personen om ons heen. Hierin hebben commando's niet echt een logische plaats, ze worden dan eigenlijk overbodig.
Ik haal deze manier van opvoeden voor een heel stuk uit wat ik vroeger gezien heb bij mijn oom, die altijd voor herplaatsers uit het asiel koos. Er liepen, op een gegeven moment, 3 "herplaatsers met problemen" rond op zijn erf...zonder problemen. Daar heb ik enorm veel geleerd en geabsorbeerd, zoals alleen een kind dat kan.
Respect, vrijheid en vertrouwen...dan komt de rest altijd vanzelf.
Nou Kai, zou je niet gewoon je hond zit, lig en hier leren i.p.v. er zo'n geclompiceerd gebeuren voor je zelf van te maken.
(geclompiceerd moet natuurlijk gecompliceerd zijn)
Het is zeker gecompliceerd!! Doordat is het bijna niet mogelijk om op jouw te reageren Kai
Is dit je filosofie van sociale leer? Hmm toen je hond nog puppy was heb je hem de bassis commando's al bijgebracht zeg je. Hij zal daar zeker nog wel wat van weten. Ook zeg je (gedrag volgt vanzelf...) gedrag wordt bepaald door jouw en zijn omgeving dus niet zomaar uit het niets.Ook zeg je ( Vormt zelf zijn omgeving aan de hand van zijn gedrag, zo ontstaat relatief vrije manier van samenleven) Nee dus!! want je hond beinvloed de omgeving of jij oefent invloed uit op je hond door je gedrag, houding, stem etc...Je zegt ook dat je hond (zelf besluit welk gedrag functioneert, welke niet) Als zijn besluit niet goed is moet je deze proberen om te buigen. Sommige honden stelen wel je eten of trekken aan de lijn, vallen uit etc..Jij hebt toevallig een makkelijke hond. Ik trouwens ook hoor!! Je zegt (aandacht krijg je door hoe je je gedraagt.) Je vertelt niet hoe je het oplost als je een probleem hond hebt..je hebt dan niks aan je sociale leer. Ook zeg je (waarde oordeel aan het gedrag geef je niet)..dat vind ik niet goed want dat gedrag kan ook door jou komen...dan moet je er wat mee doen...wat voor recht heb je dan? alleen maar aanrecht bij je hond? Je zegt (dat de hond zelf zijn gedrag bepaald) Ik denk dat door jouw gedrag handelingen, stem etc..wat ik hiervoor zei, jij het gedrag van je hond bepaald..kan zijn dat je die signalen zelf niet ziet. En hoezo!! (als hij lering uittrekt wat jij niet leuk vind? of het gedrag niet goedkeurt? Hij een nieuw plan opstelt) Volgens mij denk je daarmee te menselijk..Je hond zou waarschijnlijk iets doen uit instinct en niet dat hij hele plannen gaat uitwerken. Wat Hetty vroeg is het moment dat je hond blufgedrag vertoont wat je dan doet..daar ben je niet duidelijk in. Het voorbeeld wat je aanhaalt voor een denkspel, combineer je dus met click en beloning, je kan daar ook een commando aangeven. Dus onbewust ben je ook bezig met je commando's. terwijl je zegt geen commando's te gebruiken. Bij bluf gedrag zeg je ( hoge staart, felle oortjes??) Je zou waarschijnlijk oren naar voren bedoelen??? en dan (hoge blaf) Meestal een hond die blufgedrag vertoont is onzeker en heeft bijna nooit de houding die jij hier zegt. Mits hij gesterkt wordt door een aanwezige hoger geplaatste persoon of hond. Je zegt (motivatie gekoppeld aan ongelukkige gekozen gedrag) Dit begrijp ik niet helemaal..als je hierbij voorbeelden kan geven en uitleggen wat je er mee bedoelt?? Ook geef je 3 stappen aan tot (motivatie tot probleem gedrag wegnemen) 1 en 2 mag je beter uitleggen. 3) gaat niet op voor elke hond dus dat kan je niet aandragen om een probleem gedrag weg te nemen. Voor de rest maak ik het niet te lang en ik weet dat ik on topic moet blijven...maar reactie mag ik toch geven.
Boeiend topic met vefrissende inzichten
Met herplaatser Jip heb ik ruim de tijd genomen om wat menselijke basisbegrippen aan zijn vocabulaire toe te voegen. Trainen met hem was geen optie, dus als hij toevallig ging zitten op een gewenst moment dan bekrachtigde ik dat als een fijne aktie en gaf er in een volgend stadium het woord 'zit' aan. En zo met meerdere menselijke basisbegrippen. Dit duurde allemaal wat langer dan het trainen van 'zit' op commando, maar ik had immers geen haast.
Het hier komen heb ik nooit getraind. Het manneke was altijd blij als ik hem non verbaal uitnodigende bij me haalde, door te hurken, mijn armen te spreiden, door zelf hem te lokken met quasi interessand gedrag van 'snuffelen' aan iets en dan samen snuffelen. Bij mij komen was altijd leuk. In een later stadium ging ik als de weg naar mij toe was gemaakt een signaaltje er aan koppelen, meerdere signaaltjes zelfs.
Geen idee wat ik nu eigenlijk wil bijdragen Ik denk dat het mij meer gaat om gedrag en omgang in plaats van een hond die gehoorzaam kunstjes opvolgt. Het mooie aan Jip is dat hij altijd vlot komt.
Maar ook liep ik tegen tal van vraagstukken aan hoe op te lossen. Waarbij opdrachten soms wel fijn zijn. Zoals het kennen van 'plaats' en 'blijf'. Eigenlijk zijn dit ook de meest gebruikte opdrachten van mij. Hoewel ik ze liever niet gebruik ontkwam ik er in ons samenleven niet aan omdat ik niet in staat was om hem op andere wijze voldoende te begeleiden. Dit is wel iets waar ik ondertussen aan werk.
Het uitvallen op straat, ook zoiets. Het heeft veel wegen bewandeld voordat ik tot een manier kwam die ons past en wat nog steeds een thema is. Ook weer in fases waarin ik dingen moest bijstellen of omgooien (vooral in mezelf ).
Ik heb nu meerdere mensen gelezen in dit topic die aangeven dat het harmonieus samenleven boven het opvolgen van commando's gaat. Zo is het hier ook. Toch vind ik het wel belangrijk dat wanneer het echt nodig is ik de honden kan begeleiden met opdrachten. Zo liepen we laatst op een verlaten landweggetje. Honden lekker los (ben met Jip weer voorzichtig aan een beetje aan het opbouwen) en plots komt er een tnt busje aan. Op zo'n moment vind ik het fijn dat ik ze snel bij me kan roepen, in de berm zetten op een 'zit'. Dit soort dingen komen helemaal niet vaak voor, maar als dan vind ik het toch prettig dat ik hiermee een veilige situatie kan creeeren.
Voor wie wel veel met commando werkt is het denk ik goed om te achterhalen waarom er een vertraging of weigering is als het je hindert. Dit kan namelijke meerdere oorzaken hebben. Verkeerd getimed, stress, te hard commando of onduidelijk commando, commando zit er niet goed in etc.
Mijn ervaring is overigens ook dat je samen met de honden een soort van 'cadans' (afspraken) ontwikkelt in je samenleven. Dit ontstaat eigenlijk vanzelf. Bijvoorbeeld het wachten bij de straat. Als je dit consequent doet gaat de hond het ook vanzelf doen. Zonder commando's ontstaan er bepaalde rituelen.
Ik heb zelf geen auto. Maar als we dan eens met een leen auto gaan is Jip hieperdepiep. In zijn haast om niet vergeten te worden werpt hij zich in het vierwielig monster. Buitengewoon onhandig als ik me net buk om de lijn los te maken. Dus twee tanden door mijn lip en een bult op mijn hoofd verder leerde ik het portier open te doen met de lijn kort. Zo wachtte ik net zolang totdat hij erbij ging liggen. Even de lijn losklikken en hem rustig in de auto begeleiden. Nu gaat hij uit zichzelf er voor zitten. Aan dit alles is geen commando te pas gekomen.
Ik ben het helemaal met Kai eens.
Het is geen makkelijke methode. En niet de meest voor de hand liggende misschien.
En het argument 'Jij hebt een makkelijke hond" is niet terrecht.
Ik ben me juist op deze manier met Fedor bezig gaan houden om zijn probleemgedrag, uitvallen aan de lijn, eruit te krijgen.En tot nu toe is dit de enige manier die resultaat heeft. Fedor is een veel rustigere hond geworden, is in huis relaxter, en buitenshuis helemaal.
Ik denk dat een gedrag dat aangeleerd is uit vrije keuze ipv uit dwang veel dieper in het leerpoces inslijt.
En het los laten is ook een kwestie van durven. Je geeft wel degelijk grenzen aan, maar op een manier die de hond eigenlijk niet in de gaten heeft.
Als ik het vergelijk met kinderen opvoeden gaat het daar ook op. Toen mijn zoontje nog klein was, probeerde ik ook door situaties voor te zijn problemen te voorkomen. Gebruikte ik regelmatig afleiden als taktiek, en probeer je overzicht te houden op de situatie en op die manier haast onzichtbaar te sturen. Heel praktisch, als ik met hem toen hij peuter was ergens op bezoek ging, zorgde ik zelf dat ik een doosje kleurtjes bij me had zodat hij iets kon doen, ik ging zelf op tijd naar huis dodat hij kon slapen, ipv het moment af te wachten dat hij ging jengelen om aandacht omdat het saai was, of omdat hij moe was, en dan in te grijpen met straf. Ik hoorde ook regelmatig : ja maar jij hebt een makkelijk kind. Ja, dat klopt, maar dat ging niet vanzelf.
Ik probeer nu op de zelfde manier met Fedor om te gaan, de situatie naar mijn hand te zetten, voorkomen dat hij probleem gedrag vertoond, en onzichtbaar te sturen naar het juiste gedrag. Ik breng hem in situaties waarvan ik weet dat hij ze aankan, hij groeit daardoor en leert zodat hij steeds moeilijkere situaties de baas kan.
boeiend topic zou het eens helemaal moeten doorlezen, heb enkel een stuk van Kai gelezen en vind het super
hier ook weinig commando's: enkel zit, kom hier (kan levensbelangrijk zijn), wachten (voor de fietsers bvb.) liggen (of op de grond tikken), gebruik ik enkel en alleen als het nodig is en niet om de haverklap of zomaar
pootje: om handjes te schudden is geen commando maar een uitnodiging, geen zin? ook goed
ander pootje: kan van pas komen, maar kan net zo goed zonder te spreken, gewoon je hand uitsteken werken de pootjes ook
voor de rest heb ik een aantal mededelingen, geen commando's, verhelderingen voor wat komen gaat
eten? dat is een lekker voorstel en wordt altijd onmiddellijk aanvaard
meekes? wandelen, joepie de poepie
waar is ... die of die? spelletje
enzoverder
...
Charlie doet normaal gesproken wat van hem gevraagd wordt van de eerste keer maar ik vraag dan ook niet veel Hij heeft wel van de tics, bvb om zijn tuigje aan te doen, gaat hij bewust buiten staan en kan je wel 3 keer moeten roepen. Dat is niet echt dat hij niet wil luisteren, ik kan moeilijk uitleggen wat het is, het is een soort omgekeerd gedrag van enthousiasme ofzo . Maar ik maak me er niet druk in. Soms ga ik eens in de zetel zitten dan is hij er onmiddellijk want we willen toch geen wandeling overslaan.
Oke, maar zijn jullie dan helemaal tegen commando's, ik bedoel een commando hier kan ook het leven van je hond redden?
Er wordt veel gezegd, robot hond, bedoelen jullie daar alle honden mee die elke dag 100% onder commando moeten staan?
Hier heeft een 'wacht' waarschijnlijk het leven gered van mijn meisje, in elk geval zware verwondingen en een hoop ellende voor automobilist voorkomen.
Dat ik weinig tot geen verbale commando's gebruik staat naast het feit dat ik het handig vind dat ze enkele basiscommando's wel kennen. Al leer ik het ze niet op de gebruikelijke trainwijze aan, ze kennen ze en beheersen ze. Zoals ook in mijn bovengeschreven voorbeeld als er op een verlaten smal landweggetje ineens een auto aankomt bv.
Ik heb op zoveel speelse manieren het bij me komen bekrachtigd en in onze communicatie geintroduceerd dat (zeker Jip) vlot komt op een fluit, een tongklak, een non verbale 'roep', een gesproken zin. Grappig eigenlijk.
In de gewone dagelijkse omgang zijn commando's weinig nodig. We leren omgaan met elkaar op een manier die ons past en met een communicatie die ons past en voor mij hebben al die commando's daar weinig functie in.
Zo Hadassa! Je hebt heel HP aan het denken gezet geloof ik! Ik volg dit leerzame topic verder!
En stap zo met Co in de auto, eens kijken hoe t deze week op de cursus gehoorzaamheid B zal gaan en of meneer zijn aandacht een beetje bij mij kan houden
Oke, maar als ik denk aan een robot hond denk, dan zie ik een hond die 24/7 100% commando's krijgt en zwaar onder druk staat, geen eigen inbreng heeft.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "een vertraagde reactie op een commando." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?