Wat ik heel jammer vind is dat veel mensen, inclusief CM zelf, heel slecht zijn in het 'lezen' van honden in gedrag en emotie en vooral het interpreteren daarvan. Ik vind dat CM de honden en de kijker die hij probeert te entertainen hiermee zwaar tekort doet. Is alles fout aan dat wat hij probeert mee te geven? Nee, zeker niet. Maar hij is in de goede dingen niet de eerste en niet de enige. Helaas gaat het mank in de praktische uitvoering. En dan is er voor mij niet een mildheid voor zijn 'optreden'. Commercie speelt hierin wel degelijk een rol. Je kunt nog zo'n prachtige theorie hebben, maar als je onder de druk van prestratie over het welzijn van de hond heen walst ben je gewoon niet goed bezig.
Doe voor de lol eens het geluid af en kijk puur naar de lichaamstaal van de honden waar hij mee werkt. In de meeste gevallen zullen de honden onder 'leiding' van CM geen blije vrije houding laten zien, maar juist een gedrukte houding en stressignalen. Veel honden zullen stoppen met gedrag op basis van vermijding door correctie. Dat is geen rehabiltatie, maar pure onderdrukking.
Als je dan het geluid weer aan zet en hetzelfde filmpje nog eens bekijkt hoor je eigenlijk pas wat een onzin hij uitkraamt over hondengedrag en emotie. Alles wat hij de kijker doet geloven komt niet overeen met wat ik waarneem als ik diezelfde hond in diezelfde situatie 'lees'. Ben ik dan zo uitzonderlijk?
Een ander punt wat me erg tegenstaat is dat CM bewust honden in een situatie die 'to much to handle' brengt en provoceert om de 'fout' in te gaan om vervolgens te kunnen corrigeren. Hij pusht de hond over de rooie om hem vervolgens af te breken. En dat heet dan rehabilitatie...?
En ook hier lees ik dan spijtig reactie van mensen die handelingen toepassen die volgens CM niet thuis geprobeert moeten worden zonder deskundige begeleiding. En wat doet de kijker... juist, thuis proberen. Want als de wonderdokter het voor elkaar krijgt met deze toverstokjes dan werkt het voor onze huis tuin en keuken huishond ook. En neem het ze eens kwalijk. Er wordt niet gekeken naar de hond, de aard, het gedrag, de emotie. Vrolijk 'porren' en 'hakken' we er op los en als een hond over de rooie gaat forceren we hem ook nog tot overgave door hem op de zij te leggen om zogezegd kalm (ik zeg 'dood') te worden. Het is met dank aan onze tolerante en trouwe huishond dat er niet meer brokken vallen omdat ze zoveel van ons pikken.
Dat dit alles de vertrouwensrelatie en vriendschapsband met ons dier niet ten goede komt is waar ik het meeste moeite mee heb. Een dier wat afhankelijk is van onze toewijdende zorg, veilige bedding en vertrouwensvolle begeleiding zou je als vriend moeten behandelen. Onbetrouwbare en onrespectvolle behandeling zorgen voor barsten en scheurtjes in deze relatie. Het gaat ten koste van een vrije en blije hond en een stevig basis waarin je met de hond een team vormt.
Zijn boek heb ik niet gelezen. Een tekortkoming van mij in een discussie als deze. Ik weet zeker dat ik er een aantal punten uit zou kunnen halen die heel leerzaam zijn voor de gemiddelde hondenmens. Maar ik denk dat ik deze voor mij waardevolle dingen ook al in andere literatuur heb gelezen. Maar een discussie op basis van goede beargumentering heb ik nog in geen enkele CM discussie mogen meemaken.
***
Kalmerende signalen maken inderdaad onderdeel uit van de hondentaal en stress signalen. En vanuit die kennis zijn ze belanrijk, evenals de totale complexe hondentaal, om als hondenmens te leren kennen en op de juiste waarde te interpreteren. Daarvoor is het belangrijk om ze op de juiste waarde te schatten in de context waarin de hond ze laat zien. Op deze manier kun je beter inspelen op het gedrag en de emoties van je hond en zo je hond beter begeleiden. Belachelijk maken hiervan draagt niet bij aan inzicht en een open gesprek hierover. Wat juist dat kan leerzaam zijn. Juist de reactie van Miora laat zien dat er nog veel onwetendheid is.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesars Aanpak, het boek" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
JUIST omdat die kalmerende signalen onderdeel zijn van de normale communicatie zijn, zijn ze zo belangrijk. Als je die niet mee neemt in je observatie vergeet je daarmee volledig wat je hond jou vertelt. Maar kalmerende signalen zijn niet het enige. Het is maar een onderdeel van het totaalplaatje.
Oeps.. te snel..
Wat ik nog wilde zeggen hierover;
Het is niet "erg" dat honden kalmerende signalen (wat een "onderdeel" is van de hondentaal) weergeven maar het is wel met een reden, de hond wil op dat moment wel iets duidelijk maken en daar moet naar geluisterd en gehandeld worden!
Ik heb het idee, ook in mijn eigen omgeving, dat mensen het gedrag van hun hond niet serieus neemt, dingen als hondentaal en communicatie maar onzin en een belachelijk iets vinden of puur zich van de domme houden, zich niet in het gedrag e.d. verdiepen en dus bepaald gedrag maar "grappig" vinden (even een ander soort gedrag; rondjes achter de staart aan hollen en rondjes draaien etc..)terwijl het een reden heeft en iets betekend.
En wat die kalmerende signalen betreft, vindt het een beetje naief om te zeggen; Ja, wij gapen toch ook als we moe zijn, mijn hond ook, niets aan t handje!"
Ik kan wel in de reactie van Moira en Pebbles komen.
Ook ik ben allergisch voor dingen die je strot in geramd worden
Daarom kunnen wij mensen ZELF denken, kijken en oordelen.
Overigens heb ik het boek van CM niet gelezen, maar ik ga ervan uit dat ook zijn methodes over de laatste jaren "diervriendelijker" zijn geworden.
Want de afleveringen die we hier in nederland zien zijn echt niet gisteren opgenomen.
Maarja ieder zijn mening en als het een behulpzaam boek is, waarom niet?
Ik lees kalmerende signalen van mijn honden, om te begrijpen wat ze bedoelen als ze in een bepaalde situatie komen.
Je kunt dan. als je je hond kan lezen, een situatie voor zijn, of bijtijds uit een situatie halen/komen.
Dit is voor mij belangrijk voor Tobias.
Okay, als mijn hond midden in 'n spel heel erg gaat staan tongelen en herhaaldelijk geeuwen, dan gaat er bij mij ook wel een belletje rinkelen. Maar 'n hond geeuwt ook als hij moe is, of als hiij net wakker wordt;
en als je dan er gaat bij staan van oh nee!! wat is er aan de hand.
JE HOND IS MOE!.
en dat is wat ik bedoel dat het soms echt ridicuul wordt.
Ik heb een heel leuke hond. Bij haar opvoeding dacht ik altijd wanneer het even "moeilijk" moement was "wat zou cesar doen". Ik kan jullie wel vertellen dat ik niet 1x gedacht heb: "nu ga ik haar eens met aggressie benaderen".
Calm & assertive zijn de 2 magische woorden: geen geroep, geen woede, geen onzekerheid, geen tikken, niet van dat alles. Je moet er gewoon staan. da's al wat je nodig hebt bij een hond zonder negatieve bagage.
Heb Cesar enkel maar hardhandig weten zijn tov honden die anderen idd gewoon zouden laten inslapen. En iedereen weet maar al te goed dat andere honden dergelijk gedrag ook niet zouden pikken.
Dat mensen mss in de fout gaan door hem verkeerdelijk na te doen, is iets anders. Alle mensen die aan aggressiviteit denken wanneer ze aan Cesar denken, zouden hun hond idd onrecht aandoen. Maar die hebben zijn boodschap dan ook niet begrepen.
Erg jammer hoe hier over Cesar Milans aanpak gedacht wordt, deze reactie's lagen in de lijn der verwachting
Maar toch ook wel weer lachen , ook hier geld eenieder zijn eigen waarheid
Whaaa..ha...ha..ha.....die Martin die Bazelt maar wat !
Beste Martin,...Clicker ze
Het is het eeuwen oude gezegde: 'alles waar 'te' voor staat is niet goed, behalve.. tevreden'
Mijn Oma zei het tot vervelens toe
Maar het is niet voor niets een cliche..
Hie Cesar soms dwars door de persoonlijke zone en integriteit van de hond heen gaat, dat vind ik ook pijnlijk om te zien.
Het hoeft niet zo.. Toon respect naar de hond en je krijgt het terug.
In andere gevallen, bijvoorbeeld de moeder met een chihuahua die haar eigen zoon beet en toch wilde mama niet ingrijpen.. Die chihuahua had voor niemand respect. Dat komt deels door hun pittige Mexicaanse karaktertje zeg ik altijd Maar deels is dat natuurlijk aangeleerd.
Ik zou dan op dezelfde manier (ongeveer) mezelf even voorstellen aan deze hond. Je mag in mijn vingers hangen hoor.. maar winnen doe je het niet.. Want ik hou langer vol dan jij. En als ik op de bank wil zitten, ga ik op de bank zitten, zo simpel is dat.
Agressie moet je niet met agressie beantwoorden, je mag het wel blokkeren en jezelf beschermen.
Op puppycursus vorig voorjaar een chihuahua pup.
Biko kan (kleine) honden op commando negeren, dus die plat gelegd en moest hij blijven liggen op zijn zijkant (krijgt hij tussendoor heel veel lekkers voor hoor!!) en de chihuahua kon zo snuffelen aan hem en wennen aan grote honden.
Ging enorm goed.
Al snel liep chi met het staartje omhoog en de oortjes naar voren als koning tussen de andere pups. De allerkleinste, maar voor de Duivel niet bang.
We waren al aan de slag geweest omdat het hondje in de dierenarts hing bij een bezoek en als mensen hem wilde aaien hij dat toeliet en lekker op schoot ging liggen tot ie het zat was, dan gaf hij een grom en als je dan niet heel snel je handen van je hem af had, dan beet hij je in je vingers.
Aan Biko merkte je al dat dit een hondje was met teveel 'air' een beetje TE zelfverzekerd. Biko trok een lip op als hij te dicht in de buurt kwam. In het begin negeerde de Chi dat en dan zat ik er meteen tussen om de chi de andere kant op de sturen. Biko corrigeert namelijk gerust, maar kan er geen rekening mee houden dat dit een beestje van een kilo is..
Dus ik maak dan voor Biko de correctie af. Tot een lip van Biko genoeg was om hem om te laten keren.
In een ander topic staat het verhaal over Mutz, een kruising Hollander met Mechelaar. Die heeft tot bloedens toe in haar baasje gebeten. Het kan gebeuren dat er een tandje blijft hangen.
Maar ik zie ook mensen die met hun pup van negen weken komen nadat ze de dag ervoor naar de eerste hulp moesten voor hechtingen..
In dat soort gevallen vind ik een correctie op een hondse manier terecht. Geen pup die mij tot bloedens toe bijt. Een spelletje? Ik denk het niet. Je zou de reactie van iedere andere hond moeten zien als een pup zo hard bijt. Want een hond heeft dan wel een vacht, maar als wij naar de eerste hulp moeten voor hechtingen, dan had het bij een hond ook zeker zeer gedaan.
Zal de volwassen hond de pup verwonden? Zeker niet, zal hij grenzen aangeven? Zeker wel!
En dat ben je ook verplicht naar je hond. Om duidelijke grenzen te bieden, te laten weten hoe ver hij kan gaan.
Bijt hij in je, dan leidt je hem af met een speeltje. Maar blijft hij tot bloedens toe in je hangen, dan is het tijd om met een trainer aan de slag te gaan.
Kalmerende signalen zijn ook geen onzin. Maar ze zijn onderdeel van. Onderdeel van een heel scala aan signalen en gedragingen die door een hond gebruikt worden. En waarom mogen/moeten we die signalen allemaal nadoen, maar andere signalen niet?
Nee je gaat je hond niet terug bijten, lijkt me ook zeer onverstandig!
Maar er zijn wel andere dingen die je kunt doen.
Cesar is wel bekend van de confrontatie aangaan met waar de hond bang voor is of wat hij aanvalt.
Soms gaat me dat veel te ver.
Soms is 'flodding' want zo heet de prikkel in overmaat aanbieden in vaktermen een geschikte oplossing.
Enthousiaste labradors die iedereen willen begroeten? Middagje Koopgoot in Rotterdam doet wonderen
Uitvallen naar fietsers? Midden op een druk fietspad gaan staan en dan het liefst als de tour de France langskomt
Soms is confrontatie zo gek niet, zeker niet als je het goed af kan ronden.
Als je aan de hond kan laten zien dat er niets is om bang voor te zijn, dat het goed gaat.
Wel erg dat je niet je eigen hond meeneemt maar de hond van een ander naar dit programma.
Waarom niet zijn eigen hond ?
Ik vind Cesar helemaal geweldig!!!
Misschien heeft hij wel de Golden Retriever meegenomen, in de wetenschap dat er anders mensen in het publiek bang zouden worden van zijn Bordeaux Dog? Lijkt mij niet uitgesloten, genoeg mensen die dat soort honden eng vinden.
Hallo ik ben Didi,
Ik wil het boek wel lezen maar heb het het geld niet voor .
Ik kijk wel altijd naar zijn show en vind het geweldig!
Omdat er al een topic over CM aktief loopt nu gaat dit topic op slot.
http://www.hondenpage.com/hondenforum/105696/5/cesar-milan,waarom-wel-of-niet-goed?.php
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesars Aanpak, het boek" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?