Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesars Aanpak, het boek" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Doe eens normaal zeg!! niet besproken mogen worden. Op een goed forum moet alles bespreekbaar zijn we hebben het niet over mishandeling van de hond.
Op deze manier lijkt het er steeds meer op dat HP alleen maar zijn wil en visie wil opleggen. ER zijn meerdere wegen die naar Rome leiden
Als je de KK1 en KK2 opleiding doorleest komen veel van zijn methodes terug.. "
Dennis
Alles kan besproken worden, iets anders is als men deze dingen gaat promoten, we willen wel de veiligheid voor onze leden en hun honden voorop stellen hier .
Een discussie wat wel of niet goed is voor onze honden is zolang het goed onderbouwd is alleen maar leerzaam.
Ik ben ondertussen weer verder aan het lezen, maar er zijn toch een aantal dingen die mij dwars zitten.
Hij geeft bijvoorbeeld aan in het deel "hoe weet ik wie de roedelleider thuis is" dat als jij thuis komt en de hond springt tegen je aan dat dan een teken is dat zij zich de baas voelt en jij dus niet.
Ik ben het hier eerlijk gezegd niet mee eens, tuurlijk zullen er situatie's zijn waarin dat zo is maar volgens mij echt niet altijd.
Het zelfde als dat honden achter je moeten lopen, ik heb liever dat ze voor me loopt want ik wil zien wat ze doet en waar ze is, dit maakt haar toch niet de leider?
En dan een ander punt, hij schrijft ook dat je ALTIJD de leider moet zijn, nu loopt Suus bij ons altijd los en die loopt dus vaak voor ons maar ook vaak genoeg achter ons, als zij ergens staat te snuffelen ofzo laat ik haar gewoon lekker, maar als het nodig is luisterd ze naar ons. Dan zit het toch goed? Of doe ik het toch fout?
Sommige dingen zijn goed van CM:
- Hij maakt mensen ervan bewust dat beweging noodzakelijk zijn. Er zijn zo veel honden waarbij het 'probleemgedrag' voortkomt uit pure verveling door te weinig beweging.
- Hij wijst mensen erop dat je eigen gevoel/houding invloed heeft op de reactie van de hond. Daar ben ik het ook mee eens. Eigenaren die bijv de lijn een beetje inhalen als hun hond blaft tegen andere honden. Die beweging is vaak een reden tot reactie van de hond.
Maar er zijn ook veel dingen FOUT van CM:
- Tsss of Tikje worden 'aangeleerd' dmv stroombanden. Er zijn maar weinig honden die submissief reageren op een tsss. Heb je een beetje enthousiaste hond dan zal hij waarschijnlijk alleen maar vrolijk omhoog springen
- Hij voert correcties uit die mijnsinziens onnodig of zelfs gevaarlijk zijn; zoals het op de grond drukken van een hond. In de natuur zal de onderdanige hond GAAN liggen ipv dat hij in die positie gedwongen wordt. Heb je een beetje zelfverzekerde hond dan zal die als verzoeningsgebaar alleen wegkijken. De kans dat deze als een boemerang terugkomt als je deze op de grond drukt is groot.
Ik ben dus geen grote fan van hem, maar ben wel blij dat hij op sommige punten de discussie aangaat.
Ik heb twee boeken van CM:
* The Pack Leader
* How to raise the perfect pup
En om op de vraag terug te komen van 'is mijn hond wel gelukkig'
Ik denk dat CM wijst op het feit dat in Amerika veel honden niet worden uitgelaten. Veel honden lopen daar alleen in huis of in de tuin en krijgen te weinig beweging. Daarnaast zijn veel baasjes die in de shows komen, niet consequent en niet duidelijk naar wat ze van de hond verwachten. De hond weet dan niet waar hij/zij aan toe is. En ik denk dat dat de hond ongelukkig maakt. Tenslotte, als honden in groepen leven, weten ze ook wie de baas is en wat er van hen verwacht wordt.
In veel discussies over CM wordt er gewezen op prikbanden, stroom/schokbanden etc. Maar CM geeft aan dat hij werkt met de middelen die de baasjes zelf gebruiken. Tenslotte moeten zij het werk straks zelf voortzetten. Deze middelen zijn niet altijd zijn eerste keus.
Daarnaast vind ik het geen probleem als je een schokband gebruikt (lage frequentie) om een hond te leren om bij slangen uit de buurt te blijven of om niet voor/achter de wielen van de traktor te lopen. Want die situaties zijn levensgevaarlijk. Door op de juiste momenten een klein schokje te geven wisten de honden dat ze uit de buurt van de slang/traktor moesten blijven. Misschien dat anderen dit niks vinden, maar ik zou blij zijn als mijn hond dat leert. Tenslotte wil ik geen traktor rijden als ik weet dat mijn hond steeds voor en om de traktor rent als ik aan het rijden ben. Hij zal er maar onder de wielen komen. In dit geval ging het om Daddy bij de slangen, en een Australian Cattle Dog bij de traktor.
Let op: ik ben wel tegen het gebruik van schokbanden in alle overige situaties. Daarnaast zijn deze banden bij deze honden maar eenmalig gebruikt, en vervolgens niet meer nodig geweest. Veelvuldig gebruik van schokbanden, daar ben ik wel op tegen.
Wat ik ook een goed vind is dat CM mensen leert hoe je 'niet leuke dingen' leuk kunt maken voor de hond. Bijv. medicijnen geven. Waarschijnlijk zijn die medicijnen niet echt lekker, en het geven was dus een nachtmerrie. CM gaf het hondje een massage, daarna medicijnen, en weer massage. Zo ging het hondje de medicijnen met lekkere aandacht associeren. De medicijnen waren dus niet alleen maar vies, maar ook aandacht. Het hoeft dus niet altijd met geweld.
Wat ik vooral geleerd heb (en soms al wist) is dat een hond naar achteren trekken niet helpt. De hond probeert dan tegen te hangen. Dit werkt trouwens met paarden ook zo.
En onze honden liepen sowieso nooit voor ons uit. Ze leerden als pup al het commando 'naast'.
Voor de rest denk ik dat je bij elke 'hondenkenner' eruit moet halen waar jij achter staat. Zomaar zeggen 'ik ben voor/tegen' werkt niet. De een zal wat meer hebben met de methode van CM dan de ander.
Velen hier (waaronder de mods) vallen over de drang & dwang, plus de fysieke correcties.
Ook stelt deze dat het roedel-princiepe achterhaald is.
Eerlijk gezegd vind ik deze zaken nooit zo domineren in zijn uitzendingen en vind ik zijn basis-pricipes veel nadrukkelijker en leerzamer voor de ondeskundige honden-eigenaren (want de kenners vinden doorgaans hun eigen wel met hun hond(en) ).
Ook het roedelconcept (pack-leader) lijkt mij niet zo heel erg kwalijk, want hoe geweldig positieve pedagogiek ook is: als de hond je niet als baas accepteert of ziet, dan heb je mijns inziens toch een probleem, of zul je die kunnen gaan krijgen.
En het concept van CM benadrukt volgens mij vooral dat je de hond niet als menselijk en dus gelijkwaardig moet zien en behandelen, maar als dier die van jou afhankelijk is om dier te kunnen zijn en blijven.
En daarmee heeft hij vind ik een bijzonder sterk punt (zeker als je je bedenkt dat hij zijn programma's en concepten vooral voor het amerikaanse publiek heeft gemaakt).
Ik vraag me dan ook af in hoeverre dat voor zijn boeken geldt?
Gaat dat veel over (fysieke) correcties, of valt dat wel mee?
@ Maarten:
In How To Raise The Perfect Dog: Through Puppyhood And Beyondgaat het vooral om basisprincipes.
Dus wat voor hond wil ik. Hij geeft de Amerikaanse indeling aan. Hij zegt daarbij ook, dat als je een werkhond hebt (herder, border collie, husky) dat je ervan bewust moet zijn dat deze honden veel energie hebben, en je echt met ze aan het werk moet. Daarnaast dat een hond echt een hond is. Hij heeft het boekje geschreven aan de hand van vijf verschillende pups, die hij tegelijk heeft opgevoed. Zodat je kunt zien dat welk ras je ook hebt, een hond gewoon een hond is. Wel heeft hij extra moeten oefenen met de Engelse Buldog op zijn reukvermogen. Door zoekspelletjes te doen.
In dit boekje wordt ook behandeld hoe je een keuze maakt voor de fokker, hoe je een pup uitzoekt die bij jou of de andere honden past (altijd een pup nemen die rustiger is dan de hond die je al hebt), wat voor spullen je in huis moet nemen en waar je op moet letten met bewegen etc. Natuurlijk staat er veel meer in, maar dan ben ik wel ff bezig.
In dit boekje gaat het dus echt om de basisprincipes van CM.
Een gedragsdeskundige vertelde mij dat een groep gedragsdeskundigen video's van CM
hadden bekeken, waaronder een clip waarbij een hond op zijn rug op de grond lag en
zogenaamd ontspannen oogde en relaxed.
Toen ze de ogen van de hond bekeken en vergroten zagen ze dat de hond pure angst had.
Dus wat er verteld werd, klopte niet.
Ook zagen ze een hond met angsten, die volgens CM over de drempel geholpen werd om
de trap op te kunnen.
De hond werd in feite meegesleurd en er werd dwang gebruikt.
Ik ben ervan overtuigd dat een hond die zo behandeld wordt, zijn angsten niet kwijtraakt,
gegarandeerd meer angsten krijgt.
Of honden met een electrische halsband, die een stroomstootje geeft als de hond iets verkeerd doet. Dat is voor mij niet te bevatten, al heeft hij natuurlijk veel honden wel geholpen,
de amerikanen gaan toch anders met hun honden om dan wij.
Je ziet op tv alleen fragmenten van honden die allemaal weer in het gareel lopen,
de baasjes opnieuw "opgevoed" worden, maar je ziet nooit de zaken die niet goed gaan,
bv. al die honden van hem, die nooit knokken, maar alleen maar met een geluid vanuit de mondhoeken
gecorrigeerd hoeven worden.
Deze gedragsdeskundige die me dit vertelde heeft zelf jarenlange ervaring met honden die
niet meer te helpen waren, zoals ze zeggen, zelfs op de nominatie stonden om gedood te worden.
Hij werkt met kalmerende signalen en dat is toch meer mijn ding.
Toch leuk dat deze discussie steeds weer terugkeert.
Lees alles wat los en vast zit over honden en heb Ceaser's Way dus ook gelezen.
Hij doet dingen waar ik het niet mee eens bent. Hij doet ook veel dingen goed, en heeft ook inzichten waar je echt wel iets van kan opsteken. Als je zijn boeken leest zie je trouwens hoe hij van werken op pure intuitie steeds meer ook richting een ander houding met veel meer invloed uit kennisopbouw. Hij groeit dus wel.
Het is als met alles eigenlijk, gezond verstand. Weet dat hij met name met probleem gevallen werkt en dat lang niet alles wat hij doet van toepassing is op de meeste honden en haal eruit wat nuttig is voor jou. Maar ja, dit geld eigenlijk voor heel veel boeken of niet?
Ik ben het eens , dat honden die onstabiel zijn, minder gelukkig zijn.
Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, want wanneer is een hond onstabiel.
Ik kan me in sommige dingen goed vinden die CM zegt, maar andere dingen heb ik ook mijn eigen mening over. Vind de hondenpsychologie erg interessant..
Ik vind de manier waarop hij de gedachtes van honden kan doorbreken erg goed, de verschillende soorten halsbanden die hij gebruikt, ben ik minder fan van. Ook ben ik het er mee eens, dat als je zelfverzekerdheid uitstraald, en kalm bent, je meer over je roedel te zeggen hebt.
En natuurlijk zijn niet alle honden in de westerse wereld ongelukkig, maar sommige mensen behandelen hun honden echt als kinderen, (zag er laatst eentje in een kinderwagen , die een eigen bord eten kreeg op een terras) Deze honden/ hondjes, zijn vaak een stuk aggressiever, en nerveuzer dan honden die hun grenzen en regels weten. Je ziet vaak dat mensen vergeten dat ze niet alleen een deel van de roedel uitmaken, maar dat ze bovenal ook de roedelleider moeten zijn.
ik hem wel goed...maarja ik heb hier niet zoveel verstand van...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesars Aanpak, het boek" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?