Tegenwoordig? Het topic is van 2011.
Merry dan zijn we hierover het samen dik eens. '
Veel te veel excuses voor gewone karakterzwakheden. te maskeren met de bewering.....jamaar ik.........
Mensen die écht deze ziekte hebben , denk niet dat die er graag mee te koop lopen .en dat het echt worstelen is voor deze personen en het hen heel veel moeite kost om normaal in onze maatschappij te functionneren. Ik bewonder hun moed als ze er in slagen .
Dat een hond deze kwaal ook zou kunnen hebben? Het was een heel interessante uiteenzetting, dat wél. Bij de hond kan het vgs mij gewoon ook gaan over ander , afwijkend gedrag tov zijn soortgenoten. Het ene ras is zelfstandiger dan het andere. Maar dat is mijn mening hierover .'
email uit
Waarom zouden honden geen "afwijking " in de hersenen kunnen hebben ? Ik denk dat heel veel mensen de hersenen van de dieren onderschatten .. Oo ze beseffen het toch niet, hebben geen zelfbewustzijn , voelen dat niet, hebben geen emoties ,... Typische uitspraken die ik in mijn omgeving steeds te horen krijg.. Maar uit onderzoek wordt telkens het tegendeel bewezen.. Zo hebben ze een scan genomen van een orka zijn hersenen.. Bleek dat die een hersendeel hebben die wij niet hebben. Ze zouden zelfbewustzijn hebben, emotioneel leven hebben ( meer dan wij ) , noem maar op. Hersenen zijn heel complex en een foutje is snel gemaakt
Niet alleen onze hersenen zijn complex ook die van onze dieren. Het verschil is gewoon dat wij er zelf een naam aan gegeven hebben.. Bij dieren is het ook moeilijk te ontdekken omdat wij hun taal nog niet 100% begrijpen ( van sommige dieren zelfs totaal NIET begrijpen) en wij als mens nog te kortzichtig zijn op gebied van hoe de hersenen van onze dieren werkelijk in elkaar zitten.
Om iets te kunnen bepalen, moet je dan toch weten wat de nul lijn is, wat ""gewoon, gezond" is...? toch.?
Wat is dan de "gewone" hondenwereld, de gedragingen van een gemiddelde hond.?
En hoeveel honden passen daar met hun gedrag niet in dat plaatje.?
Kunnen het zeg maar geestelijk niet bij benen, of reageren veel te rustig , of juist te druk, kunnen prikkels niet verwerken, of juist veel te veel prikkels opnemen.?
Dus onze landseer kan relaxt in een drukke ruimte gaan liggen slapen, met veel herrie.
Onze Asielzoekrt gaat na 5 minuten door de muren heen, en weet zich geen raad met de energie.
Onze landseer is relaxt, en zal na een spelletje binnen 5 minuten gaan liggen.
Onze asielzoekrt rent nog 20 minuten rond..en zou de bomen uit de tuin kunnen trekken , zijn energie niveau zakt heel langzaam.
Om een stoornis, geestelijke fout te kunnen bewijzen, moet je dan niet weten wat de normale standaard is.?
Zou bijna betekenen dat we juist bij veel rassen op gezonde geestelijke gebreken hebben gefokt.
Eeeeehm... wat is er mis mee om open te filosoferen over het al dan niet bestaan van autisme (Of ten minste symptomen die daar aan doen denken) bij honden. De discussie wordt hier en daar zo fel, aanvallend, verdedigend ... is dat nodig?
Er is in deze volgens mij geen een duidend antwoord voorhanden. Geen wetenschappelijke onderbouwing, geen diagnostische mogelijkheden.
Vind je het onzin...prima, vind je het interessant ook prima Dan is het ook leuk om inhoudelijk daar op door te gaan i.p.v. persoonlijke aanvallen en aangevallen voelen. Maak het niet persoonlijker dan het is.
Ben in ieder geval blij dat ik mijn twee oren nog heb
Ik denk dat je eerst moet vaststellen of het om een daadwerkelijk probleem gaat. Belemmeren de problemen het functioneren van het dier in ernstig mate en belast het dier daarmee ook de omgeving en vormt het een belemmering in de begeleiding van het dier? Soms is 'probleemgedrag' namelijk helemaal geen probleem meer voor het dier als hij als 'rond' stekkertje in een rond 'stekkerdoosje' terecht komt.
Maar is er wel een forse beperking in het functioneren stuit je op het probleem dat je eerst heleboel zult moeten uitsluiten alvorens je kunt vaststellen dat er iets anders aan de hand is dan een opvoed en/of socialisatie problematiek.
Het uiteindelijk doel is enkel om de kwaliteit van leven van een dier te verhogen. Begrip/kennis t.a.v. van de oorzaak en daarop afgestemd passende omgangs- en begeleidingsadvies kan daarin een heel belangrijke rol in spelen.
Ik vind het daarom heel positief dat ook dit onderwerp aandacht krijgt en er ook meer onderzoek naar gedaan wordt. Hoe meer kennis op dit gebied hoe gerichter gediagnosticeerd kan worden als het echt aan de orde is. Gelukkig zijn er gedragsbiologen die dit onderwerp o.a. ook interessant vinden en zich er mee bezig houden.
Dieren denken niet zoals mensen..toch?
Lady heeft ook afwijkend gedrag..door haar epileptie.
Ze komt ook over als een zwakbegaafde hond, en snapt niet alles.
Maar dit kan je absoluut niet vergelijken met de menselijke diagnoses. Dan zou een hond met een trauma net zo moeten reageren als een mens..of anders om.
En de menselijke medicatie is anders samengesteld voor epileptie dan die voor de hond..enz.
Je kan het een naam geven, maar is niet te vergelijken.
Het is toch wat met die bewijzen he
Een menselijke gedrag deskundige heeft alleen de basis, anders naar gedrag te kijken van de hond, verder helemaal niets aan zijn kennis..ik heb ervaring.
Autisme bij mensen...en hondengedrag.?
Hmm. interessant.
Denk dat beide op een vergelijkbaar niveau zullen kunnen denken/reageren.
Impulsief, instinctief.?
*Gaat morgen weer naar zijn baan in de techniek, dus neem mij niet te serieus op dit onderwerp.*
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?