Ik vind het juist bere interessant
Vind ik ook!
Ts is al lang stil weliswaar...
jammer
Ik denk dat je er nog niet uitkomt via de wetenschap. Vraag me af of dit ooit wel aangetoond kan worden. Als je leest hoeveel vormen/gradaties van autisme er zijn.
Nog steeds kunnen we niet communiceren met een hond..dus deze onderzoeken blijven moeilijk.
Hersenbeschadigingen zullen inderdaad wel voorkomen bij dieren.
Dat heeft dus ook met name mijn interesse. Bij de mens begint het met uitgebreide anamnese en testen. Daar werd volgens mij nooit autisme aangetoond middels MRI . Bij een hond kun je via de mens wel een anamnese afnemen en er zou gewerkt kunnen worden met een symptomenlijst en bepaalde onderzoeken, maar ligt toch allemaal lastiger. Daar komt bij dat er vaak veel overlap is en dat ook het opgroeimilieu meespeelt. Juist zo ingewikkeld is dan wel weer interessant. Ik had bioloog moeten worden
Van echte autistische honden heb ik ook nog nooit gehoord, maar ik kan me er iets bij voorstellen als iemand het gevoel krijgt met een autistische hond te maken te hebben. Er zijn honden die zo zelfstandig of op zichzelf zijn dat ze geen mens nodig lijken te hebben.
Een voorbeeld:
Ooit had ik een vriendin van wie de man het syndroom van Asperger heeft, in de volksmond ook wel verstandige autisten genoemd. Deze man had met een reis voor zijn werk (hij was douanebeambte) een Sarplaninacpup meegebracht (gekocht). Dat ras sprak hem aan, terwijl hij bij nader inzien niet in staat was om voor het dier te zorgen. De opvoeding en verzorging kwamen totaal op zijn vrouw neer. (Ze ging zelfs met de grote sterke hond naar de hondenschool voor gehoorzaamheid. Niemand van de hondenschool geloofde erin, maar het dier werd een welgemanierde Sarplaninac).
Door de jaren heen kreeg zij steeds meer het gevoel dat haar man een hond had gekozen die dezelfde karaktertrekken had als hijzelf: moeilijk bereikbaar voor kontakt, erg afstandelijk, gevoelig voor regelmaat, maar o zo intelligent.
Daarnaast kan ik me voorstellen dat ook dieren door trauma's kontaktstoornissen kunnen oplopen, waardoor hun gedrag autistische trekjes krijgt.
Hoewel het jaar nog niet om is roep ik alvast dit topic uit tot het meest belachelijk van 2011.
We zijn 'vereerd' met je nominatie, maar dan heb je waarschijnlijk nog lang niet alle topics van dit jaar gelezen. Je hebt nog iets meer dan 1,5 maand de tijd om de de rest te lezen en tot een uiteindelijke keuze te komen.
Wat loof je trouwens voor prijs uit?
Ik heb toch zo'n beetje alles op HP gevolgd dit jaar maar het zou kunnen dat ik een topic "Mijn hond heeft faalangst" of iets in die trant gemist heb.
Ik dacht aan een getatoeëerde oorkonde getiteld "faalhaas"
ineens weer volop beweging.....en gezien we misschien in aanmerking komen voor een prijs
doe ik nog een gooi
telkens schreef ik een stukje...om het helder te krijgen........hersenen zelfs van de mens weten we nog niet alles
autisme is een pervasieve.....in nl diepdoordringend ontwikkelingsstoornis....deze stoornis is al aanwezig voor de geboorte
zonder ingrijpen van mens.....worden deze honden niet eens geboren....komen ze wel ter wereld is het de mens die ze in leven houd.....een moederhond verstoot echt zo´n pup
maar moet ontzettend opletten wat ik neer zet...om te voorkomen.......dat onwetende mensen het lezen.....horen van een keizersnede....en er dan maar meteen vanuit gaan......ohhhh geen puppie uit dat nest....want die kunnen wel eens autistisch zijn....
of....nou moeten we maar niet een pupp gaan bijvoeren.....begrijp jullie wat ik bedoel
er zijn maar weinig goed onderbouwde wetenschapelijke conclusies
laten we autisme....gewoon onderbrengen onder gedragsproblemen.........dan is het voor iedereen duidelijk.....als je maken krijgt met echte gedragsproblemen....en niks werkt..een gedragskundige zou het moeten kunnen herkennen
nou ik heb sinds vier dagen een pup van 8 weken oud en heb voor heen een hond gehad en mijn moeder heeft sinds 5 maanden een hond en ik moet toegeven die honden reageerde heel snel en die van mij reageerd heel traag en reageert niet als ik zijn naam roep zo we zijn vanavond naar de dierenarts geweest en die zei dat ie slecht hoort maar dat kan nog veranderen maar hij reageert ook best wel traag zo het zal me niks verbazen dat ie een afwijking heeft en misschien een honden autisme heeft.....
Nou, ik geloof, nee ik ben ervan overtuigd ooit een hond met autisme te hebben gehad. Het was een super klein beestje en de fokker heeft veel gedaan om het leven van dit hondje te behouden.
Ze is uiteindleijk twaalf jaar geworden.
Deze hond keek je nooooit aan, ondanks cursussen, wilde ze zeer moeizaam leren. De leidster yoen zei mij al dat het aan de hond lag. Ik scoorde minimale punten ondanks het vele oefenen. Later bij een keuring kreeg ik hetzelfde te horen, wij werkten met de hond maar de hond deed niet zo veel met ons. Ze was ook vergeetachtig, sprong op het eendekroos en zonk. Ze vergat dan te zwemmen. Met kanoen viel ze standaard meerdere malen uit de boot en zodra ze dacht dat je haar had, verdronk ze. Enz. Enz.
Het lukte niet om een band met haar op te bouwen, ze was gewoonweg niet op mensen en andere dieren ingesteld. Ze wenste ook geen contact met de andere hond die we hadden en ze ging vaak de strijd aan. Ze liep vaak weg en kwam niet als je haar riep of moeizaam.
Dit was de vierde hond die we hadden dus ervaring hadden we echt wel.
Ook bij dieren komen verminderde of andere vormen van hersenfuncties voor net als homofilie wat bij dieren ook gebruikelijk is. In de toekomst komen ze vast met meer onderzoeken en dan wordt bevestigd wat we eigenlijk wel weten.
Zoals je zwakbegaade honden hebt, zullen er ook honden zijn met autisme . Hopelijk, maar waarschijnlijk wel, honden met borderline...
Niet menselijks is de hond vreemd.
Gelukkig met minder invloed dan wanneer het je dochter, moeder, vader of broer betreft.
Net als er bij mensen vaccinatieschade optreed komt dit zeker ook bij honden/katten ect. voor.
Neurologische aandoeningen, zoals locomotie klachten, tremoren maar ook auto-immuunziekten kunnen door vaccinaties veroorzaakt worden.
Helaas zijn nog te weinig mensen zich bewust van de schade die toegebracht word door te jong en te vaak inenten.
http://www.wanttoknow.nl/overige/bewijs-geleverd-autisme-veroorzaakt-door-vaccinaties/
http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/vaccinaties-gezondheid/kwik-in-vaccins-en-autisme-causaal-verband/http://
Ik heb echt nog
Een oud topic, maar toch zal ik reageren. Autisme bij honden, ook wel Canine Autism genoemd kan wel degelijk voorkomen en langzaam aan wordt er onderzoek naar gedaan. Het lijkt te maken hebben met spiegelneuronen, dat betekend gelijk dat elk dier dat spiegelneuronen heeft dus ook autisme kan hebben. Een hond kan echter geen autisme ontwikkelen, hij wordt ermee geboren.
Daarmee begint dan ook het lange proces van diagnosticeren. Wat was het gedrag van de hond als pup en hoe is het gedrag ontwikkeld gedurende de ontwikkeling van de hond. Op een gegeven moment stopt de geestelijke ontwikkeling van de hond en daarmee ook de ontwikkeling van het gedrag passende bij autisme. Als er in de pup geen enkele aanwijzing is geweest van autisme (de pup kon prima communiceren met zijn nestgenootjes en moeder, kon contact maken met op zijn minst de fokker (die is immers bekend) en eventuele bezoekers en later ook de eigenaar) dan kan je ervan uitgaan dat je te maken hebt met een gedragsstoornis als gevolg van zaken als socialisatie (te weinig, oversocialisatie (ja dat kan) of verkeerd) of trauma.
Vervolgens wordt verder gekeken naar de ontwikkeling van het gedrag. Instructeurs op een goede hondenschool kunnen hierbij helpen op sommige vlakken. De hond is gevoelig voor binnenkomende prikkels en heeft moeite deze te verwerken, de hond raakt snel vermoeid en blijft ook lang moe, de hond heeft een aanzienlijk lager energiebehoefte dan passend voor het ras, de hond heeft moeite te communiceren met andere honden en ook mensen. De hond kan wisselend reageren op situaties, het ene moment gaat het goed, maar als er iets heel kleins veranderd kan het zomaar fout gaan waarop de hond angstig of juist gefrustreerd kan reageren. Veranderingen hebben een grote impact. Dit kunnen hele kleine dingen zijn of dingen die een "normale" hond helemaal niet als verandering ziet. Een voorbeeld: Iemand komt bij je op bezoek, voor een hond met autisme is dit moeilijk, maar na een "gewenningsperiode" kan de hond weer enigszins ontspannen. De persoon gaat even naar het toilet of heeft het koud en trekt een vest aan of gaat misschien op een andere plek zitten tijdens het bezoek. Hier raakt de hond gelijk weer door van slag waarop een nieuwe "gewenningsperiode" volgt.
Een ander punt is socialisatie. Een "normale" hond welke goed gesocialiseerd wordt leert dingen als normaal te zien. Eenmaal aangeleerd is het goed en zal het goed blijven (mits er geen trauma ontstaat doordat er iets gebeurd). Een hond met autisme zal telkens weer moeten leren dat fietsen of auto's niet eng zijn. Dat hij niet achter joggers of paarden aan mag rennen. Dat rennende kinderen niet eng zijn. Even gaat het goed en dan ineens is het weer "vergeten" en moet het linkje even opnieuw aangemaakt worden. Dit opnieuw aanmaken gaat sneller dan de eerste socialisatie ging. Kunnen ze dan niet leren? Jawel het gaat alleen op de meeste vlakken langzaam. Kunstjes leren hebben ze echt geen problemen mee (tenzij het ras zelf er moeite mee heeft, maar een zogenaamd slim ras zal ondanks eventueel autisme prima kunstjes leren). Het zijn de situaties waar de hond moeite mee heeft.
Een volgend "controle punt" is dat de hond moeite heeft rust te vinden en te ontspannen. Dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling. De hond zal zowel lichamelijk als geestelijk achterlopen op zijn nestgenootjes. Geestelijk valt dat misschien niet zo op, maar lichamelijk zie je heel goed dat de hond wat kleiner blijft en zeker bij reuen valt dit op. Ook de zogenaamde pubertijd lijkt vertraagt te worden. Homeopathie kan helpen de hond te laten ontspannen en slapen en bij succesvol gebruik zie je dan ook dat de hond inderdaad weer gaat groeien en ontwikkelen.
Het diagnostische proces begint meestal bij de eigenaar die een instructeur aanspreekt op de problemen die zij ervaren. De instructeurs proberen te helpen en wanneer dat niet lukt zal een gedragsexpert ingeschakeld worden. Deze zal op basis van besprekingen met de eigenaar en instructeurs en op basis van eigen bevindingen aan het gedrag van de hond en na uitsluiting van andere (medische) oorzaken de diagnose "autisme" kunnen stellen. Vervolgens wordt er gewerkt aan een manier waarop de eigenaar met de hond om kan gaan en de hond kan begeleiden.
Verder diagnostisch onderzoek wordt zelden of nooit gedaan, vooral omdat MRI dan de beste optie is, echter zal de hond hiervoor wakker moeten zijn en stil moeten blijven liggen om de hersen activiteit goed te kunnen waarnemen (deze is namelijk anders voor slapend en actief). De enige die dit voor elkaar gekregen heeft is Dr. Gregory Berns in zijn onderzoek waarvoor hij honden heeft getrained om met gehoorbescherming op stil te kunnen blijven liggen in een MRI scan.
Canine autism wil dus niet zeggen dat je een hond met autisme hebt en dus niets kunt doen aan zijn gedrag. Nee! Het betekend dat je juist extra moet werken om je hond goed te begeleiden en te leren hoe wel om te gaan met zijn omgeving. Het mag nooit een excuus zijn van slecht gedrag, maar een uitgangspunt van waar een juiste training opgezet kan worden.
Hopelijk heb ik zo meer duidelijkheid kunnen geven voor de mensen die toch nieuwsgierig waren.
Ik ben zelf autist, en ik voel me een beetje bespot met dit topic.
Het is zo makkelijk om meteen maar op autisme te gooien.
Weet je wel wat het is?
Ik weet niet aan wie je het vraagt, maar als het o.a. aan mij is kan ik je zeggen dat ik er zeker bekend mee ben in mijn familie en weet wat leven met autisme is.
Ik denk dat de opzet van dit topic niet is om mensen met autisme te bespotten, maar juist om zicht te krijgen op dit mogelijk voorkomend verschijnsel bij honden en de discussie daarover.
Rot voor jou dat je dit zo voelt. Mijn insteek in dit topic is allesbehalve spottend. Ik ben juist enorm geïnteresseerd.
We zijn inmiddels 3 jaar verder en je bent hier nog steeds als gast,ik vind dat dat te lang is.
Je reactie 'ik ben er nog' heeft lang op zich laten wachten.
Dit topic zou wat mij betreft wel kunnen stoppen.
Iemand het met me eens.
Een oud werkgever van me zei dat haar hond autistisch was. Hij kwam meteen op me af tijdens mijn sollicitatie gesprek en ze vroeg of ik autisme had. Dat kon ze toen nog niet weten. Was best bijzonder.
Ik denk dat alle honden stiekem autistisch zijn. Ze houden van routine en regelmaat, zijn prikkelgevoelig en gaan bij overprikkeling dingen doen die niet als positief ervaren worden door de mensen om hen heen (rijden, slopen, blaffen). Ze doen dingen graag altijd op dezelfde manier. Ik zie wel wat overeenkomsten
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?