https://www.animalstoday.nl/hou-onopgevoede-hond-bij-je/
Een lap tekst.Column van Bert van Straten.
Het is de moeite waard om het even te lezen
Vindt het wel erg ver gaan, dus mijn hond die bang is voor paarden en dus de verdediging in gaat zou nergens meer los kunnen lopen. Gelukkig blaft ze alleen maar uit angst, maar toch. Probeer je hond maar eens uit zo’n situatie te halen. Heeft niks te maken of ze goed of slecht opgevoed is. Verder luistert ze 100%.
Hoezo gaat dat ver? Het gaat toch om de veiligheid van jouw hond en anderen?
Hier een opgevoede hond, erg sociaal. Maar het ras staat bekend om de koppigheid. Java negeert mij soms dus, dan wil ze naar andere honden toe gaan. Omdat zij soms niet luistert gaat ze dus niet los als er andere honden lopen. Ze mag alleen los als het rustig is, en dan zelfs niet de hele wandeling. Verderop in het bos hier zit een ruiterpad, daar gaat ze absoluut niet los, dat vind ik onverantwoord.
Jij kan ook gewoon een bos zoeken zonder ruiterpad.. of je hond aan de flexi houden..
Tja helaas was het al bekend dat een groot deel van de hondenbezitters zich niet fatsoenlijk gedraagt...
Maar laten we niet doen alsof de rest van recreërend Nederland zich wél altijd fatsoenlijk gedraagt..
Mooi stuk!!
Heel moeilijk te volgen..
De meningen die gegeven worden zijn niet onderbouwd of feitelijk onjuist waardoor het voor mij niet te 'pin pointen' is wat nu eigenlijk zijn probleem is behalve dan dat hij last schijnt te hebben als een hond blaffend op een paard af rent.
Begrijpelijk, dan wel weer jammer dat hij 'niet te volgen' theorieën er op lost gooit..
Zo jeetje, precies dit!
Ik kan dan wel nog zo mijn best doen en mijn hond aan de lijn doen en bepaalde paden ontwijken. Maar als een wielrenner een paar centimeter langs mijn hond raast vind ik het niet gek dat hij gaat blaffen......
Laatst ook op een pad ik loop met Tibbe aangelijnd (is officieel losloop gebied) komt er een troep met wielrenners aan. Ik kon nog maar net aan de kant springen met Tibbe op een inieminie stukje berm (direct naast dat pad is aan beide kanten sloot) Ik ben dan nog wel wendbaar maar had daar iemand gelopen met een kinderwagen of een klein kindje, dan had die een groot probleem gehad...
Ik heb eens meegemaakt tijdens een ponykamp dat een blaffende hond ineens van een erf afgerend kwam en een van de pony's in paniek in een greppel sprong en viel met een kind nog op zijn rug. Enge situatie was dat voor iedereen en vooral voor dat kind. Het letsel viel achteraf mee, maar het had zomaar anders af kunnen lopen.
Met opvoeden heeft dat niet zoveel te maken maar letten op veiligheid is idd heel belangrijk.
Hier ook op het ruiterpad weleens een hond in de paardenstaart hangend gehad. Ik stap altijd als ik voorbij voetgangers of fietsers ga. Baas meerdere malen verzocht aan te lijnen. Hond luisterde niet dus naar de baas gereden zodat hij de hond kon aanlijnen.....en dan vooral niet doen en een grote mond. Tja....dan maar een gallopje en baas de hond kwijt. Moeten ze maar luisteren. Nu was het de paardenstaart en straks de kwetsbare onderbenen. Dan kun je je paard laten inslapen doordat de pezen zijn beschadigd of doorgebeten. Of....de hond krijgt een klap van een 600 kilo wegend paard.
Dit geeft mooi weer wat de hond kan aanrichten of het paard
Vergeet ook niet....paarden zijn en blijven gewoonlijk vluchtdieren. Blaffende honden die te dichtbij komen geven onrust en een paard kan daardoor zo overstuur raken dat er ook andere ongelukken kunnen gebeuren. Bv door de omheining rennen of idd weg springen waardoor iemand flink er vanaf valt.
Mijn hond gaat sowieso aan de lijn als er ruiters of fietsers naderen.
En tegenstrijdig naar zijn eigen straatje gezet.
Zijn HR honden mogen dus andere honden bijten om hun voedsel, voortplanting en veiligheidsgevoel te verdedigen puur omdat de ander 'er is'.
Zijn paard mag naar honden trappen omdat hij bang is.
Maar andere honden mogen zich dus blijkbaar niet verdedigen als zi zich bedreigd voelen door een paard of een voorbijrazende mountainbiker...
Beetje wijzen naar anderen en in de slachtofferrol duiken dus.
Verder heeft hij het over losloopgebieden. Als je bang bent voor een normale, standaard hond, ga dan zo'n gebied niet in. Blijf daar weg met je HR hond en je paard. Maar zelden dat ruiterpaden door losloopgebieden lopen. Met mountainbikers hetzelfde. Het staat hier overal duidelijk aangegeven bij de losloopgebieden: Alleen fietsen op de daartoe aangewezen fietspaden en fietsroutes.
Kom ik toch van die randdebielen tegen, hebben ze een route online gevonden.. Tja. Dat is niet een aangewezen route maar een andere debiel die dat verzonnen heeft en online heeft gezet.
Btw; Hoe leer je je hond perfect te luisteren in een losloopgebied als hij niet los mag tot hij perfect luistert?
Heeft iemand ook het filmpje bekeken die bij het stuk staat over die uitzending van undercover Nederland? Ik vind zijn uitleg daar ook erg vreemd. Ik ben het met hem eens dat het allemaal opgeblazen werd, maar ontkennen dat er agressie in het spel was bij de honden onderling vind ik te ver gaan.
Sorry, ik ben halverwege gestopt met lezen... vind het een hoopje onsamenhangend ventileren van ergernissen.
En ja, ergernissen hebben we allemaal. Vaak zijn die volkomen tegengesteld omdat we elk vanuit onze eigen situatie en eigen verlangens kijken, en al snel de verwijtende kaart van 'de slechte opvoeding' trekken, terwijl de tegenpartij dan vast net hetzelfde denkt.
Meteen weer een goed voorbeeld waarom ik alle drukte probeer te ontlopen. Heb ik al die conflicten niet, en hoeft niemand zich te ergeren aan mijn opvoeding/gebrek daaraan, en kunnen wij lekker blijven ademen... oef!
Precies zo denk ik er ook over.
een overbevolkt land, veel "ik" mensen leveren zo iets op.
Ik zeg leven en laten leven, ik woon extreem rustiig en stel mensen die arrogant "hun" zaak willen doen niet op prijs.
Een hond moet eens kunnen razen zonder dat hij anderen stoort.
Het artikel is niet onaardig maar de auteur lijdt zelf aan een gebrek van tolerantie, de paardepoep op straten en paden is not my cup of tea
Hondenpoep ook niet. Ik erger me hier dood aan mensen die hun hond bij een ander voor de deur of midden op de stoep laten gaan zitten terwijl of 25 meter struiken en park is. En nee....ze ruimen het niet op.
Dubbel post
De schrijver heeft trouwens een hondenschool genaamd Pack Leader Training. Dat zegt dan alweer genoeg.
Overigens ben ik het wel met hem eens dat mensen hun 'hij doet niets hoor' ongemanierde honden bij zich moeten houden. Maar dat heeft vooral te maken met het gebrek aan sociaal inzicht en verantwoordelijk gedrag van de baasjes.
Ligt ook aan waarom is de hond bang voor paarden. Die van mij blaft er ook naar.
NADAT ze een keer naar mij toe is gedreven door ruiter op het paard. En nee dat was niet op een paardenpad maar op een losloopveld. Waar hij niet hoorde. Enige wat mijn hond deed is rustig aan het paard snuffelen. Ik riep har ze keek naar me maaar was eigenlijk nog niet jitgesnuffeld en snuffelde nog 3 sec door was zich net aan t omdraaien toen meneer op t paard bedacht haar dan maar naar mij toe te drijven op t paard. Ik stond nog geen 3M verderop.
Tja dat ze nu wel eens niet eens altijd naar een paard blaft snap ik volledig...
Ja ik roep haar terug als ik een paard zie en ja ze komt en ja ik lijn haar aan. Maar ook dan wil zs wel eens blaffen...
Ofwel snap danielle en Laika volldeig.
En hier in de buurt zijn GEEEN bossen zonder paardenpaden...
Tja wat dan..
Al lopen er in bij a alle bossen zelden paarden gelukkig zeker in de winter
Staan heel veel stukken in waar ik het best wel mee eens ben. Maar als je de andere kant belicht is hetzelfde net zo waar. Zo kun je je ook afvragen of een ruiter die de omgevingsfactoren niet goed inschat en het paard niet onder controle heeft wel in een honden losloop-gebied moet gaan draven, terwijl zij ook weten dat er honden zijn (vaak jong) dit toch heel interessant vinden. Honden die zo onzeker/angstig zijn dat ze altijd target zijn is ook een teken van niet goede opvoeding en ga zo maar door. Bij ons op de hei heerst gelukkig over het algemeen een leven en laten leven principe. De meesten weten ook best veel over hondentaal omdat ze gewent zijn aan roedels en maken de zaak (grommetje hier, bazig gedragje daar enz) nooit erger dan dat het is. Dat brengt een relaxte sfeer met zich mee en er gebeurt nooit iets ernstigs. Ook de ruiters die hier lopen hebben al veel mensen geholpen wiens hond er graag achter aan holde door inderdaad heel rustig het paard te draaien en er tegenin te lopen. Kortom met samenwerking bereik je meer.
Opzich met veel dingen eens. Ik heb 2 honden die niet met andere honden kunnen. Ze zijn altijd aangelijnt en negeren honden prima tot dat ze in een straal van 1 meter komen. Daarom steek ik vaak even over of loop een andere straat in als ik een hond tegen kom. Maar toch heb erg veel last van loslopers in de woonwijk. Er loopt hier altijd een man met zijn hond los. Die hond vliegt overal heen. Doet geen vlieg kwaad maar vliegt wel steeds vlak langs mijn honden. Die van mij raken daar erg gefrustreed van. Heb die man al paar keer gevraagd om die hond aan te lijnen. Zegt hij er zit geen kwaad in. Dan zeg ik die van mij kunnen niet met andere honden. Dan roept hij boos dat ik ze beter moet opvoeden... terwijl ik altind uiterst me best doe om niemand tot last te zijn met mijn honden. Ik kan dan zo kwaad worden.. en met los loopgebieden vind ik dat je daar dan ook niet hoort te komen met honden die niet kunnen met andere honden. En dat je niet met loslopen de honden op een ruiterpad hoort te komen. Als iedereen zich nou eens netjes aan de regels hield was je van een hoop gezeik af.
Ja, ik begrijp wat je bedoeld. Het is vaak zo dat juist mensen die alles goed willen doen en overal rekening mee willen houden vaak uitvallende hond(en) hebben. Feit is er is altijd wel iemand die zich niet aan de regels houdt en soms is het een samenloop van omstandigheden. Hier op de hei lopen ook honden los die niet heel goed met andere honden kunnen met een muilkorfje. En elke keer merk je gewoon weer dat het uitvalgedrag sterk verminderd en vaak zelfs helemaal weg is. Probeer dat eens als je kan. In het begin niet allebei tegelijk los maar een voor een. Ongelukken kunnen er eigenlijk niet gebeuren en mocht het zo zijn dat het echt niet kan dan heb je het geprobeerd. Ik zelf heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat het fout ging. Sluit je eens aan bij een hondenuitlaatservice die geven ook vaak nog hele goed tips mee. Groetjes
Dat gaat niet werken met die honden van mij. Worden ze alleen maar erger van. Heb ze juist bewust geleerd andere honden te negeren. Om ongeluken te voorkomen. En heb me honden ook niet om met andere honden uitelaten. Daarom zoek ik ook geen drukke gebieden op. Maar in de woonwijk mag je toch verwachten dat je daar geen losrennende honden tegen komt.
Goed stuk! Is ook helemaal de waarheid! Mensen bekijken me vaak boos als ik hun hond wegjaag van bij die van mij, 'hij doet niets' hij doet wel iets... Hij luistert niet. Je moet je hond 100% onder appel kunnen zetten in elke situatie als hij losloopt... Helaas gebeurt dat niet, zelf in niet-loosloopgebieden..
Ik ga het stuk morgen lezen. Maar.. 100% onder appèl? Ik ben van mening dat geen enkele hond 100 % onder appèl kán staan, evenals een paard niet 100% verkeersmak kan zijn. Er kunnen áltijd dingen voorvallen waardoor een hond (of paard) onvoorspelbaar reageert, 100 % onder appèl is dus gewoon NIET mogelijk en al helemaal niet natuurlijk.
100% onder appèl... ik geloof eigenlijk dat bijna geen enkele hond dat zijn -gehele- leven is.
En dan nog, als je een kattenjager hebt en je loopt in een gebied waar geen katten zijn, wat is dan het probleem? Als je een schapenjager heb en je loopt in een stadspark waar nooit schapen zijn, is er ook geen probleem. Als ik met Dobby in een gebied zonder water ga lopen, dan kan hij ook los. Probleem is voornamelijk dat ik in het natte westen van het land woon, waar overal water is.
Ik vind dat spreken in 100% appèl gewoon een stap te ver gaan. Het zijn dieren, geen robots.
Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo'n goed artikel. Sowieso vind ik de manier en toon waarop alles wordt geschreven overdreven, als een hond niet luistert is hij niet meteen 'onopgevoed'. Sommige mensen (waaronder ik) besteden echt heel veel tijd aan het opvoeden en trainen van hun hond, maar sommige honden zijn niet zo makkelijk en luisteren gewoon niet altijd goed. Het is dan heel vervelend als mensen jouw hond onopgevoed noemen. Dit soort artikelen maken mij ook altijd onzeker.
Penny kan echt super goed luisteren, dat doet ze ook meestal. Maar als zij eten ruikt (voor haar is dat brood of poep) ben ik haar aandacht kwijt en gaat ze er vandoor, roepen heeft dan ook geen zin meer. Hier werk ik inmiddels meer dan 2 jaar aan, maar ze doet het nog steeds. Dat is voor mij absoluut geen reden om haar niet meer los te laten. Als ik weet dat ze het op een bepaald plekje doet gaat ze daar even aan de lijn, maar het is heel moeilijk om in te schatten. Zij stoort hierbij dan wel geen andere mensen/honden (heel soms fietsers als ze het fietspad over steekt maar dat gebeurt nooit). Maar zij is dus niet zoals wat in het artikel wordt beschreven 'altijd onder controle'. Ik denk ook dat geen een hond dat echt is, honden zijn geen robots en hebben eigen hersenen waarmee ze zelf beslissingen kunnen maken. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je die controle verliest. Als je alleen nog maar honden mag loslaten lopen als ze volledig onder controle staan betekend dat dat er maar heel weinig honden los mogen lopen.
Als mensen een keer last van mij en Penny hebben bied ik mijn excuses aan, dat vind ik ook normaal. Ik vind het over het algemeen ook niet erg als een hond een keer niet luistert en op ons af komt stormen als Penny aan de lijn loopt. Iedereen kan een fout maken en dat moet je gewoon accepteren. Het enige waar ik een beetje geïrriteerd van wordt is als mensen niet luisteren als ik vraag of ze de volgende keer hun hond wel bij zich kunnen houden. Vooral als Penny en hun hond gewoon echt niet samen kunnen is dit vervelend.
Ik vind trouwens dat honden is losloopgebieden niet perfect moeten kunnen luisteren, vooral als ze sociaal zijn. Als ze (zoals Penny) wat moeilijker zijn is het wel handig, maar het blijft een losloopgebied.
Een paar jaar geleden liet ik Penny ook elke dag in het losloopgebied loslopen, ze kon absoluut niet op commando hier komen maar ze kon wel op commando wachten. Dat was ook genoeg, ik had nooit problemen met andere mensen/honden.
Dit was vandaag, hier mogen honden los lopen.
Een poging om ze alle 4 op de foto te krijgen, maar ze luisterden voor geen meter.
Maar ze zijn niemand tot last, alle 4 de honden blijven in de buurt van ons.
Alleen 100 % gehoorzaamheid, wat wordt daarmee bedoeld?
De onderstaande foto is dat in ieder geval niet
De honden maakten ook weleens sprintjes en passeerden hierdoor vreemde honden.
Het zijn alle 4 ongecompliceerde honden, maar je kunt zien dat ze niet 100 % onder appel staan.
Ik vraag me ook af wat hiermee wordt bedoeld in een losloop gebied.
Dat als ze een sprintje maken en mochten ze een vreemde hond willen passeren, je een fluitje geeft en ze dan onmiddellijk terug komen, zodat ze maar niet per ongeluk een niet sociale hond tegen komen die dit niet aan kan?
Dan kan ik bij deze zeggen, dat dit bij deze 4 niet zal lukken!
Maar alle 4 kunnen prima hondentaal lezen, gedragen zich op een goede manier honds, en zijn hierdoor nooit betrokken bij gevechten.
Waarom?
Je kan ook je omgeving zo kiezen dat je honden vrij en ongebonden volop 'hond' mogen zijn, far from the madding crowd.
Ik heb geen enkele intentie om m'n honden onder appel te krijgen, gehoorzaamheid is bij ons nooit een streefdoel geweest en zal het ook nooit worden.
En toch mogen ze veel loslopen en hun eigen gang gaan. Omdat ik vind dat elke hond daar recht op heeft, meer zelfs: nodig heeft om zich volop te kunnen ontplooien tot een volwaardig, zelfdenkend individu.
Maar dan kies ik wel een plaats uit waar dat kan.
Zo kan het dus ook...
Alaska Finest, ja dat zeg je goed, dat bedoelde ik ook maar jij omschrijft het heel goed!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?