Wat een verschrikkelijk stuk... Volgens mij uit frustratie geschreven en niet meer goed terug gelezen voordat het online werd gezet.
Ik ben ook halverwege gestopt met lezen.
Ik bedoel maar dat je hond moet luisteren in elke situatie. Tuurlijk kan het eens mis gaan. Maar Raiko luistert los helemaal niet, niet omdat hij niet wilt, maar hij is zo afgeleid en blij van mensen te zien enzo, als je dat weet dat je hond niet komt als je hem roept en er komt een fietser ofzo aan (Raiko zou er achteraan gaan) dus laat ik hem niet los maar aan een flexi. Veel mensen hun hond luistert niet goed terwijl ze toch loslopen. Ik vind toch dat je je hond goed onder controle moet hebben. Als ik ga hardlopen komt er vaak n hond achter me aan, dat vind ik niet gepast.. een keer riep een baasje 'hij doet niets, hoor' maar heel vaak zeggen ze zelf niets of zie je het baasje 100m verderop... andere mensen hoeven geen last te hebben van jouw hond vind ik. Als je hond snel afgeleid is, laat je hem niet los vind ik... Ik snap ook niet waarvan dat idee dat honden altijd los moeten kunnen, en 100% onder appel tja wat is dat? De best luisterende hond kan eens niet luisteren maar als je als baasje je omgeving in de gaten houdt en je ziet in de verte al een fietser, hou je hond dan bij je, wacht niet tot je hond die eerst ziet, is er een pad en een bocht en zie je niet wat er daar is, roep je hond dan bij je. Overlaatst was er een jongeman in het park, 2 grote honden los, ik hield Raiko kort aan zijn flexi bij me, de honden kwamen af. Ik heb 2x moeten roepen 'meneer, roep je honden!' want hij was op zijn smartphone bezig, zo laat je je hond niet uit, en al helemaal niet los... Het waren getrainde honden want ze kwamen meteen als hij riep, maar hij had ze niet onder controle want hij hield ze niet in het oog, ze stonden dus niet onder appel, je moet continu connectie hebben als je hond los loopt, zowel je hond met jou als jij met je hond, snap je? Oké in het artikel lees ik ook wel frustratie en dan dat deel over voeding en dominantie enz... Heeft er niets mee te maken maar hij heeft wel gelijk, veel baasjes hun hond luistert niet, omdat zij geen moeite doen, tuurlijk is dat makkelijker dan hem op te voeden, wat niet wil zeggen dat als je hond eens niet luistert hij onopgevoed is.. maar als je je omgeving in de gaten houdt zou het niet mogen gebeuren hij naar een paard ofzo gaat, hij moet eigenlijk altijd onder appel en binnen gehoorsafstand blijven vind ik, je roept je hond als je iets opmerkt, je wacht niet tot die prikkel te sterk is en je hond de prikkel verkiest boven jou, dat bedoel ik hier met 100% onder appel
Honden kunnen niet altijd los. Maar een heel klein, inimini deel van het oppervlakte van Nederland is aangewezen als losloopgebied. Zelfs als je puur naar natuurgebieden kijkt is maar een heel klein deel daarvan aangewezen als losloopgebied.
Ik pleit er echt voor om die stukjes ook te beschermen als losloopgebieden want als de hond daar om de haverklap steeds weer aan de lijn of de voet moet, kan je het eigenlijk geen losloopgebied meer noemen.
Dus in een losloopgebied:
Dan hoeft bijna niemand meer te klagen over 'onopgevoede' honden.
De schrijver van het artikel klaagt namelijk over losloopgebieden waar hij met zijn hond-intolerante honden en met zijn paard denkt zijn ding te kunnen doen en dat andere hondenbezitters dan maar rekening met hem moeten houden. Hij zoekt het probleem dus bewust op.
Voor het tweede deel van mijn quote: Een hond kan pas los leren luisteren als hij los is. Hij kan pas leren te luisteren in bijzondere situaties (paard, hardloper, mountainbiker) als hij met die situaties kan oefenen. Na het oefenen in de tuin en/of de hondenschool kan hij het nog niet in een losloopgebied. Dat vraagt training om die prikkels te negeren en zo toch te luisteren naar de baas.
Ik heb veel met jonge paarden getraind en ik kreeg dan ook weleens opmerkingen van wandelaars en verkeersdeelnemers dat ik de natuur en het verkeer niet in moest gaan voor zij daaraan gewend waren. Krom als een hoepel want ze kunnen daar alleen aan gewend raken als ze er mee geconfronteerd worden.
Noem mij maar asociaal maar in een losloopgebied mag mijn hond los en probeer ik haar onder controle te hebben. In aanlijngebieden gaat zij veelal aan de lijn, anders alleen wanneer ik die 100% controle over zowel haar als de omgeving heb stukjes los.
Heb je gelijk in, ik woon nu wel in België en hier mogen honden alleen in afgebakende parkjes die daarvoor voorzien zijn. Maar ik ga niet in dat parkje gaan joggen uiteraard, het is een beetje rekening houden met mekaar, maar hier zie je vaak loslopende honden terwijl het niet toegestaan is, dan treft de andere partij geen schuld, je verwacht dan geen loslopende honden, maar ook in losloopgebied hebben andere mensen het recht er te zijn, het gaat vaak om een stuk bos ofzo? Iedereen mag daar toch wandelen/paardrijden, maar dan moeten beide partijen rekening houden met elkaar, de hond moet niet gewoon loslopen en de baas er whatsappen'd achteraan met de smartphone..., hondintolerante honden enkel met een muilkorf is idd veilig maar ik zou niet willen dat daar zo'n hond liep als ik met mijn hond daar zou lopen, ook al kan ie niet bijten, hij kan een andere hond wel enorm bang maken. Blijf er weg met hondintolerante honden bedoel ik ook niet, maar ga dan op tijdstippen wanneer het niet druk is. S'avonds tijdens de week bvb ipv zondagnamiddag
Ik kan me er ook niet zo in vinden. Ons dorp is 3 kwart omringd door bossen. In 1 bos mogen de honden los de rest niet. Als ik er door de week wandel kom ik bijna niemand tegen. In het weekend vind ik het niet fijn lopen want dan is het wel druk.
In het bos waar ze niet los mogen daar heb ik 23 jaar gereden met het paard. Nooit wat ik me kan herinneren problemen met honden gehad. Nu loop ik er zelf ook met de hond en ook daar gaat ze los. Het is een enorm rustig bos. Op overzichtelijke stukken mag Shadow zelf bepalen waar ze loopt. Dat is nooit verder dan een staal van 10 meter van mij vandaan. Dat doet ze uit zich zelf. Verder wil ze niet bij mij vandaan. Ze jaagt ook niet. Wild interesseert haar niet.
Op onoverzichtelijke stukken loopt ze naast mij. Daar waar paden elkaar kruisen of bochten die je niet kan overzien. Dat is aangeleerd gedrag en doet ze ook uit zichzelf. Ze weet precies waar ze bij me moet lopen. En als er dan iemand met hond onverwacht komt heb ik haar binnen 3 sec aangelijnd.
Over het algemeen doet iedereen dat die ik tegen kom. Zelde maar dat een hond niet aangelijnd word. Want bijna iedereen heeft ze los die ik tegenkom. Dus ik vind het ook een heel prettig bos om te wandelen. Loop liever daar als in een druk losloop gebied. Daar kijken de meeste niet naar hun hond.
Goede column. Ik heb zelf ook veel ervaring met zulke ongeleide projectielen, jammer genoeg. Ik woon in een beetje een kakbuurt waar mensen nog met het idee lopen dat labradors/goldens/BCs/labradoodles dé perfecte gezinshonden zijn, terwijl ze deze rassen en kruising helemaal niet kunnen bieden wat ze nodig hebben en ze gewoon simpelweg niet opvoeden. Het gaat dan vaak zo:
ik loop rustig door het park of bos met Muis, die angst heeft voor andere honden, maar die wel goed los kan omdat ze naar mij luistert. Ook als er andere honden zijn.
Ik kom bij de open grasvlakte, en ineens stormt er zo’n k*thond op me af. Ik ga uiteraard voor muis staan, want de andere hond is veel te enthousiast en heeft overduidelijk niet geleerd hoe hij kennis zou moeten maken. Het bassje roept maar de hond geeft geen gehoor. Ik hou de hond weg door hem weg te duwen, benen ertussen te zetten en til muis evt. op.
Dan komt er zo’n “baasje” aan, die zich verontwaardigd afvraagt waarom ik ze niet gewoon leuk laat spelen, die zegt dat mijn hond vals is omdat ze vanuit mijn armen haar tanden ontbloot en gromt naar de andere hond. Ik wordt een beetje boos en leg deze meneer eens even goed uit dat zijn hond strontvervelend is en alle verkeerde signalen vertoont, een hond moet een andere hond kunnen lezen en zien dat er geen behoefte is aan spel, rustig aan doen etc. Als dit niet lukt moet de baas ingrijpen en de hond terug roepen of halen.
Die baas loopt natuurlijk gewoon weer weg zonder er iets aan te doen.
Dit is bijna altijd zo als ik in het park loop, en als er een keer kleine hondjes zijn die rustiger zijn en goed opgevoed, muis haar ruimte geven en de tijd nemen om voorzichtig te snuffelen/besnuffeld te worden, ben ik echt gelukkig.
Wandelaars mogen inderdaad gewoon wandelen in een losloopgebied. Voor ruiters echter zijn hier in Nederland ruiterpaden en zij mogen niet buiten die ruiterpaden rijden. Meestal (niet altijd) liggen die ruiterpaden bewust niet in hondenlosloopgebieden. Dus nee, ruiters hebben niet het recht daar te zijn.
In mijn omgeving is het fietsen buiten de aangewezen, verharde, fietspaden niet toegestaan staat er op de borden. Dus ook zij hebben niet het recht overal maar rond te crossen.
Maar de verschillende groepen komen elkaar dus wel om de haverklap tegen. En dan rekening houden met elkaar... houdt doorgaans in dat de hondenbezitters rekening moeten houden met de ander in dat inimini gedeelte waar de hond dan eens wel los mag en de hondeneigenaren van heinde en verre naartoe komen om hun hond eens los te laten lopen. Het gebeurt maar zelden dat die snelheidssporters en ruiters even stapvoets gaan om een hond te passeren of een bal even bij zich gehouden wordt als er een hond langs komt. Nee, het is altijd die hond die maar aangelijnd moet worden.
Voor al die andere 'geërgerden' vraag ik me serieus af waarom zij perse dat losloopgebied uitkiezen voor hun recreatie. Waarom? Eén parkeerplaats verder en je zit in aanlijngebied. Hebben die mensen dan zo'n plaat voor de kop dat zij niet op de bordjes kijken? Of niet begrijpen dat "Hondenlosloopgebied" betekent dat ze een groot risico lopen om geconfronteerd te worden met loslopende honden? Verdiepen ze zich überhaupt even in de verschillende gebieden voor zij een activiteit plannen? Wij hondenbezitters speuren het internet af naar losloopgebieden... De rest knalt zijn auto maar op de eerste de beste parkeerplaats neer en dendert de natuur in zonder de bordjes even te lezen. En dan pissig reageren als er een hond losloopt
Vandaag liep het uit de hand. We liepen met 4 honden, voor ons een klein groepje. Om het fietspad te omzeilen pakten we even een op en neergaand super smal kronkelpaadje dat doorstak naar het volgende wandelpad. Losloopgebied dus de honden dartelden gezellig om ons heen. We liepen achter elkaar aan omdat het zo smal was. 2 honden voor ons, twee achter ons bij toeval. Opeens BOEM! knalt er een mountainbiker op de voorste wandelaar; gelukkig een stevige man. Als een stel dominostenen knalden er, uit het zicht, nog zo'n 10 mountainbikers op elkaar omdat de eerste zo abrupt stopte.
Ze moeten die voorste twee honden gezien hebben maar hebben dus geen enkele vaart geminderd. Gelukkig bleef het bij wat schaafwondjes en blauwe plekken... maar mensch.. nog schelden ook hé?
A) Zij mogen daar helemaal niet fietsen
B) Het is een hondenlosloopgebied
Ç) Ze knalden nu dus op een wandelaar en reden gelukkig niet een hond aan.
Sorry dat ik het zeg maar ik vind het walgelijk asociaal volk. En maar klagen over 'onopgevoede' honden.
Helemaal eens met jou. En laat dat principe nou net vaak het verschil zijn tussen sociaal en uitvallend zijn. Juist omdat er geen gezenuw, frustratie, overmatige correctheid en gezanik aan de dag gelegd wordt. Wel natuurlijk op plekken waar het veilig kan. En dan nog shit happens en je hebt niet alles in de hand. Juist dan is het belangrijk om zelf de rust te bewaren in plaats van (vaak) nodeloos op je strepen te gaan staan.
Ik ontwijk ergenissen door de grote ochtendwandeling te doen op tijden dat ik nooit iemand tegen kom. Meestal rond 7 uur, dan heeft niemand last van mij of mijn hond en heb ik geen last van anderen. Dat zijn altijd los wandelingen. Soms doe ik wel eens later een loswandeling hier in de buurt op een losloopveld. Mijn eerdere post dat mijn hond 100% luistert is niet helemaal waar, als er iemand met een bal of zo’n werpstok rond loopt dan moet ik haar echt aanlijnen anders blijft ze bij die persoon. Laika heeft echt een ballen obsessie helaas. Zelf doe ik het niet meer ivm haar heupen. Wel neem ik eens een frisbee of iets anders mee. Persoonlijk vindt ik speelgoed meenemen op een losloopveld ook een irritatie punt. Ben je alleen, geen probleem, kom je een andere hond tegen berg het dan even op.
Mountainbikers en wielrenners zijn sowiezo dikke asso... haha. Menen maar dat ze overal maar recht hebben om te fietsen. En als er wat gebeurd ook nog een grotebek..
Hier zijn 5 losloopgebieden en door 4 lopen ruiterpaden. In het 5e losloopgebied liggen meerdere weilanden met paarden, die ook wel eens uit de wei meegenomen worden, al is dat dus vaak in stap. Misschien is bij jou zo'n overlap qua paarden en losloopgebied niet de norm, maar hier duidelijk wel. O.a. Kralingse Bos, Lage Bergse Bos, Hoge Bergse Bos en rond de Zevenhuizer Plas. Zowel het Kralingse Bos als het Lage Bergse liggen zelfs maneges in.
Verschikkelijk. Ben wel eens de berm in geduwd door een groepje van die klojo’s..
Ben nu eigenlijk heel benieuwd wat het 5de losloopgebied is
Maar dat klopt! May is in t kralingse bos dus terug gedreven..
Schollebos ligt dan denk ik ook niet ver weg voor je. En ook met Manege...
Dit idee had ik ook ja.
De schrijver is inderdaad vast ook ontzettend leuk op feestjes, overal zich lekker aan frustreren. En iedereen is fout, behalve meneer zelf. Hij roept maar wat in de leegte. Wat precies is een "onopgevoede hond"? Volgens mij is dat vooral een term met een definitie die aanpast wordt aan de situatie die op dat moment speelt. Zo hoef je de vinger nooit naar jezelf te wijzen.
Hoevaak ik wel niet met cai in de bosjes heb gestaan omdat er een paar wielrenners met zn 10e er zo nodig langs moeten...
En dan of gewoon niet eens eventjes aan hun fietsbel bellen of als ze net vlak achter je zijn ,dan even bellen of een schreeuw geven
Ommoordse Veld, maar daar staan dus paarden, koeien en schapen. Het is ook niet zo groot, meer een dag-dagelijks polderpark.
Nou..ik vind jou toch wel een beetje kort door de bocht hoor..
Ik heb ook twee van die k*honden, of ongeleide projectielen, zoals jij ze graag noemt..
Maar jij ontneemt jouw hond dus de mogelijkheid om deze wanstaltige onopgevoede monsters even duidelijk te laten weten dat hij hier niet van gediend is..
Slecht voor zíjn gevoel van eigenwaarde, en het grote tuig leert er niets van.. kortom, de vlgd keer gebeurt het gewoon weer..
Maar geloof mij..niets werkt zo goed dan een (kleine) hond die voor zichzelf opkomt in zo'n geval..
Mijn duo lomp & onbenullig zullen kleine honden die zich laten horen, of van zich afsnauwen altijd met rust laten..sterker nog, daar zijn ze zwaar van onder de indruk..en druipen met hun staart tussen de benen weer terug naar mij...
Ik denk persoonlijk dat je jouw hond, omdat ie een keer als pup gebeten is, daar op een andere manier in had moeten begeleiden..
Ik heb zo een dealtje gemaakt met mijn buurvrouw..zij heeft een Maltezer shizu achtige hond..ook eens aangevallen door een " witte grote hond"..dus waren die van mij ook 'stout en gevaarlijk' in zijn ogen. Dus er werd op 100 meter afstand al flink gefoeterd van zijn kant, als wij alleen al buiten liepen..
In het losloopbosje treffen we elkaar regelmatig, en we laten onze honden gewoon los elkaar passeren ( op haar verzoek want ze vind dat onnodige getetter van hem hoogst irritant ) en dat gaat als een tierelier..
Wanneer ze te dicht in de buurt komen, dan snauwt ie een keer, en direct druipen ze dan af..
Kleine hond is helemaal het mannetje dan, en die loopt fier weer verder..want hij heeft het zooitje ongeregeld toch maar mooi onder controle.. ( gefoeter is ook al bijna helemaal over trouwens)
Mijn honden hebben zo geleerd zijn behoefte aan ruimte te respecteren..
Ik vind dat een win- win situatie..
Dus andere honden moeten jouw honden maar opvoeden? is dat wat je zegt?
Tot het een keer geen bang 'kleintje' is maar een zeer hond-intolerante HR hond... dan is Leiden in last natuurlijk.
Nou..Jazz loopt ook te tetteren buiten. Los ook maar minder.
Ook ik vind grote honden bij hem niks maar ja ze zijn er nou eenmaal.
Op het strand 2 herders vielen hem lastig t spul liep los.
Net dat ik dacht mieter op gaf Jazz een snauw en nog 1.
Ik keek er van op maar het werkte wel.
Hier in het park 2 honden van dochter en Jazz los.
Opdringere labrador gaat niet weg.
Ik dacht weer van..verdikkeme.
Uiteindelijk van de 3 honden waar we mee liepen joeg Jazz de lab weg.
Hier liepen ze dus los.
Onze hond is niet echt klein maar goed wel bang.
Gelukkig bijt hij van zich af uiteindelijk.
Ook heb ik besloten dat ik niet meer voor de hond gaat staan maar ernaast want hij mag van zich afbijten als hij aan de lijn zit en een ander komt op hem af.
Dit gebeurd in mn buurtje waar ze aan de lijn moeten.
Ja, voor een klein stukje mogen andere honden dat bij mijn honden ook.
Volgens mij begrijpen sociale honden elkaar veel beter dan wij mensen ooit een hond zullen kunnen begrijpen.
Mist ze zelf de hondentaal nog goed spreken en daar wringt dikwijls het schoentje.
Dikwijls worden honden hun gedrag zo gemanipuleerd door mensen en krijgen ze veel te weinig contact met andere honden, dat er nog weinig overblijft van kunnen communiceren met elkaar.
Een echte sociale hond vliegt nooit op andere honden af en ziet in de verte al aan de lichaamstaal of de vreemde te vertrouwen is of niet.
Ik zie het dikwijls in het kapsalon:
Een pupje van 3 maanden komt voor de eerste maal. Super sociaal met mijn honden, spelen dat een een lieve lust is. Pupje komt bij de eigenaars nooit in contact met andere honden.
Na 3 maanden komt het terug voor de volgende scheerbeurt. Datzelfde hondje bibbert nu op zijn pootjes als het alleen nog maar kijkt naar mijn honden en weet totaal niet wat hij moet denken van die vreemde wezens.
Zo vlug verleren honden het omgaan met andere honden.
Het eerste deel ben ik het wel mee eens. Als een andere hond het echt niet leuk vindt wat mijn honden doen, dan mogen ze dat mijn honden ook best vertellen. Ik zie dat echter als sociale interactie, niet zo zeer als opvoeden omdat het gedrag van mijn honden niet asociaal is al kan een individuele hond er niet van houden.
Zoals ik het stuk van Ester lees echter, vertonen haar honden asociaalgedrag wat zij zelf niet corrigeert maar laat ze dat maar aan de bestormde hondjes over. Dat is toch andere koek.
Voor het tweede deel: Daar had je het over Elsa kunnen hebben. Maar die komt dus van jongs af aan wél met andere honden in contact. Als kegelbal gebruikt, bestormd (door meerdere honden tegelijk), opgejaagd, achterna gezeten en een keer vies gebeten.. door grote honden met baasjes die vinden dat de andere hond hun hond(en) maar moet corrigeren.. ook als het een jonge pup is die net om het hoekje van de hondenwereld komt kijken.
Jouw hond heeft een angststoornis. Die andere hond is niet opgevoed volgens jou omdat hij te? enthousiast is? Natuurlijk ga jij boos worden want stel je voor dat jouw hond van de angst afkomt. Jij gaat bepalen dat die andere hond niet opgevoed is? Het moet toch niet nog raarder worden zeg.
Als ik al deze reacties lees dan merk ik op dat de hoofdoorzaken van de problemen steeds arrogantie (nou mijn mening is de waarheid) en onbeschoftheid zijn.
Ik heb steeds regeltjes gehaat maar bepaalde principes zijn voor mij essentieel: als fietser vertraag ik op voorhand als er een paard of loslopende honden zijn , als motorrijder laat ik het gas los telkens ik langs dieren kom en voor een groffe mountainbiker schuif ik nooit op.
Haha! Vandaag voor het eerst een hele rare situatie. Kruispunt in het bos, wij hadden voorrang maar er kwam een mountainbiker aan dus we stopten. Stopt die man tot onze stomme verbazing ook! Mijn vriend die achter het stuur zat ging er zelfs van mopperen.
Als ze alleen zijn, zijn ze trouwens meestal wel beschaafder dan in een groepje. Is met wielrenners ook zo.
Een kleine hond die zichzelf moet verdedigen tegen grote enthousiaste honden...? Dat is dus hoe je een klein hondje krijgt die vreselijk tekeer gaat tegen soortgenoten die ook maar in de buurt komen, omdat hij keer op keer zichzelf heeft moeten redden terwijl hij niets tegen een grote enthousiaste lobbes kan beginnen.
Misschien tref je net een hond die enorm onder de indruk is, maar het gebeurt je net zo goed dat de hond zich daar niets van aantrekt en het allemaal wel leuk vindt, zo'n klein druk beestje. Dat is interessant!
Vervolgens mag je als eigenaar van het kleine hondje aan de slag om de schade weg te trainen, en krijg je natuurlijk te maken met de blikken van andere mensen die weer een kleine keffer zien die aan het stigma voldoet.
Bovendien, en dat moet er nog maar bijkomen, wil je als eigenaar van een klein hondje absoluut het risico niet lopen dat die grote aanstormende 'vriendelijke' hond plotseling toch niet zo vriendelijk blijkt. Daar kunnen verschillende HP'ers helaas over meepraten met vreselijke ervaringen.
En dit komt allemaal van de eigenaar van een 71 cm grote hond, maar die zich wel heel goed kan inleven.
Ik loop ook weleens met de 18 cm en 20 cm hoge hondjes van mijn moeder. Eén misplaatste stap van een aanstormende grote hond en deze kleintjes kunnen naar de dierenarts. Overigens kunnen ze enorm goed opschieten met andere honden, groot en klein... MITS die zich beheerst en rustig gedragen. Ze hebben helaas al vaak genoeg meegemaakt dat een aanstormende 'vriendelijke' grote hond zich niets van hen aantrok, dus als er nu een grote enthousiaste hond op af stormt, reken maar dat de sirenes dan gaan gillen uit die kleine keeltjes.
Ja.. voor zichzelf op laten komen. Goed idee.
Heb ik al vaker gedaan en daar ben ik dus mee gestopt, want die grote rotbeesten gaan gewoon lekker door met rousen. Ze lopen haar omver, staan op haar.. en zij maar van zich af grommen piepen blaffen met de staart tussen de poten. sorry dat ik haar dan liever optil/bescherm etc.
Heb je ooit een kleine hond gehad? Mensen onderschatten ze altijd ernstig. Wij hadden voorheen twee honden, die zijn dus allebei als pup gebeten door een golden. Muis, degene die nu nog leeft, is nooit over die angst heengekomen, wat ik ook probeerde. Op een gegeven moment hou je op met het pogen tot verandering en ga je verder met de huidige situatie. Snoopy, de andere jack die overleden is, kon wel met andere honden, mits ze zich normaal wisten te gedragen. Zij snauwde van zich af en vertoonde geen angst als ze dit niet deden. Het is wel eens gebeurd dat muis angstig werd en snoopy dan het idee had dat ze haar moest verdedigen, en hoppa daar ging ze.. “voor zichzelf opkomen” eindigd dan dus gewoon in een gevecht. Geen goed plan dus.
@conne schuiling
ik ben me er bewust van dat muis angstig is. Daar heb ik mee leren omgaan, en er zijn zeker ook keren dat het wél goed gaat! Maar gewoon niet met slecht opgevoede honden. En ja, dat zijn ze, als jouw hond andermans last veroorzaakt zijn ze slecht opgevoed. Als jouw hond niet normaal mijn hond kan benaderen maar er gewoon bovenop duikt omdat ze “willen spelen”, zijn ze slecht opgevoed! Je zou je kind toch ook niet een ander kind omver laten lopen? Een ander kind zo laten benaderen dat het doodsbang is? Dat is dan toch gewoon slechte opvoeding?? Een te enthousiaste hond in mijn voorbeeld is een slecht teken. Zoals ik zei, krijgen deze honden niet de uitdaging of opvoeding die ze nodig hebben waardoor ze he-le-maal wild gaan in hun wandeling van 10 minuutjes in het park.
IK neem de nodige maatregelen om mijn hond veilig te houden. IK ben bezig met haar trainen, haar gelukkig houden en ervoor te zorgen dat ze niet aangevallen word door een homp hond die bovenop haar duikt... ik ga haar NIET loslaten in een meute honden waar ze doodsbang voor is “omdat ze dan van haar angst afkomt!!” Dat werkt niet zo. Angst los je op met blootstelling, opbouwen etc. Hier ben ik al jaren mee bezig maar beter word het niet. Daar heb ik me bij neergelegd. Ik ben al heel blij&trots dat Muis af en toe vrolijk snuffelt aan kleine hondjes en soms zelfs een groter oudje! Dat is genoeg voor mij, en zij lijkt ook tevree.
Ik lees nergens dat Esther haar lomperikken kleine hondjes tegen de vlakte laat denderen....
Als een losloper naar Raiko komt stormen sta ik voor hem en stuur de hond weg, luistert hij niet? Dan schiet mijn been uit (ik schop niet op de hond) Raiko is 1x aangevallen geweest en sindsdien let ik daarmee op, die hond toen kwam ook zo afstormen, das helemaal geen sociaal gedrag, zo'n hond heeft dan niet de juiste gemoedstoestand kennis te maken met mijn hond (te opgewonden, teveel energie...) Als ze kalm komen en ik kan de hond lezen (als hij kalmerende signalen zend bvb en rustig is, niet fixeert, niet gaat borstelen....) Laat ik hem toe in de persoonlijke ruimte van mijn hond (als ik zie dat Raiko ook interesse heeft, anders niet. Als je de hond goed kan lezen gaat het altijd goed. Maar een hond die zo komt afstormen kan je niet lezen, das trouwens ook helemaal niet sociaal... Maar om op het artikel terug te komen, ik denk dat het vooral gaat om mensen die geen kennis hebben en met hun Smartphone bezig zijn en de hond maar laten doen, ondanks andere honden, wandelaars, ruiters.. het is een feit als je daar wandelt, rijdt op je paard enz je er van bewust moet zijn dat honden ook maar dieren zijn en zeker eens kan voorvallen dat je met een loslopende hond geconfronteerd worden, maar als baasjes op hun omgeving letten gebeurt dat niet want dan roepen ze hun hond als ze iemand zien, dat zou toch ten minste moeten vind ik, komt je hond toch eens een keer niet terug wil dat niet zeggen dat hij onopgevoed is maar moet je misschien toch nog wat beter op je omgeving letten want je moet je hond (vind ik...) Altijd onder controle hebben, ook voor je eigen hond. Als er een brommertje rijdt of een paard verschiet kan je hond zich lelijk verwonden... Raiko luistert los niet goed, zoals Liz zegt is dat ook omdat hij het niet geleerd heeft, das juist maar ik vind dat eerlijk gezegd niet nodig. Ik heb overal een lange lijn bij me en zo kan hij nooit onder een auto ofzo belanden want ik vertrouw dat toch niet eigenlijk, zo los ...
Ik heb grote en kleine honden gehad. Ik ben het met je eens dat je een angstige hond niet bloot in een roedel laat, maar jouw post ging om een hond die de intentie had om te spelen. Mijns inziens zijn dit soort honden juist een geweldige kans om het even op zijn beloop te laten en kijken hoe jouw hond zich hersteld. Als je er meteen bovenop zit en (boos en/of nerveus) actie gaat ondernemen dat pamper je als het ware de angst erin. En als je de vergelijking met kinderen gaat maken ben je het toch met me eens dat je je kind naast de bescherming ook een stukje zelfredzaamheid bij brengt.
Ik kan me ook wel vinden in dat stuk. Natuurlijk vind ik het niet erg dat een jonge hond ineens bananen in zijn oren heeft, en besluit dat mijn hond leuker is dan zijn baas. Zolang die baas maar laat zien dat hij/zij moeite doet om de hond terug te roepen, of in ieder geval kijkt wat er aan de hand is en zo nodig (als het bijvoorbeeld niet klikt tussen onze honden), direct actie onderneemt. Als het zo'n lompe baas betreft die gewoon door zit te typen op zijn telefoon of erbij staat te lachen terwijl zijn hond een veel kleiner hondje tegen de grond werkt, dan kan ik mij daar inderdaad aan ergeren. Dominantie geloof ik overigens wel in, maar dat is een andere discussie. Als je weet dat je hond als de dood is voor paarden of een hekel heeft aan ze, ga je niet lopen in een gebied waar ook een ruiterpad doorheen loopt. Beer heeft een hekel aan katten, dus loop ik niet door de straat hierachter waar op elk tijdstip van de dag minstens 2 katten aanwezig zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?