Dan zeg je eigenlijk dat je eigen hond ook een k*thond is. Want het criterium daarvoor is blijkbaar dat iemand anders zich moet storen aan jouw hond. En dat niemand zich ooit zal storen aan jouw hond is iets wat niet mogelijk is gezien de bevolkingsdichtheid in Nederland.
In mijn ervaring zijn mensen die hun eerste hond hebben overigens vaak erg voorzichtig met hun hond. Mensen die al jaren en jaren honden hebben menen vaak (al dan niet onterecht) dat ze alles wel weten en gezien hebben. Die laten hun hond misschien wat meer hond zijn. En zitten niet overal meer bovenop omdat ze alles in controle willen hebben. Dat is namelijk iets wat sowieso niet kan, en honden onder elkaar zijn gewoon niet zo als mensen onder elkaar. En ik denk niet dat jij -als vreemde- zo even een juiste inschatting gaat kunnen maken hoeveel een ander persoon aan tijd aan zijn of haar hond besteed. Het zijn alleen maar assumpties...
Je frustreert jezelf over dingen waarvan je niet eens weet of ze wel waar zijn.
Zelfredzaamheid als het gaat om de interactie met soortgenoten is juist een van de beste opvoedingen die je je hond kan bieden. Een hond zonder vertrouwen in de baas is een hond die gaat twijfelen hoe zich te gedragen en wordt of bang en/ of uitvallend. Ik bedoel uiteraard niet dat zelfredzaamheid betekend dat je er niet voor de hond moet zijn. Het betekend wel dat je voor je hond moet staan en hem het vertrouwen geeft dat zolang jij er bent hem/haar niks zal overkomen omdat jij de omgeving beheerst.En dat doe je door rustig en overtuigend over te komen en niet alles aan de omgevingsfactoren te wijten. Andere honden zullen meteen minder geneigd zijn om naar jouw hond te komen zonder respect omdat zij dat ook voelen Een hond die angstig is heeft niet veel vertrouwen in de roedel waar hij/zij inzit.
..maar dat is geen zelfredzaamheid. Vertrouwen op de baas is goed, daat sta ik 100% achter. Zelfredzaamheid impliceert dat mijn hond het alleen zou moeten kunnen.
Dat is soort van Self-fulfilling prophecy.
Hoe je het ook went of keert, door deze theorie te gebruiken krijg (neem) je altijd gelijk.
De realiteit is echter dat je je hond niet altijd kunt beschermen. Ook jij als baasje doet er niets aan als er twee joekels in volle vaart op je hondje komen afgestormd, een botte hond, die van niets dat jij kunt doen onder de indruk is, toch jouw hondje belaagt of een hond agressief uit het niets bovenop jouw hond knalt (bijten).
Met jouw theorie ontken je die realiteit. Ontken je ook dat wanneer een hond in de pupfase enkele keren in die situatie komt, de hond angst zal ontwikkelen waar de baas toch echt geen enkele schuld treft.
Daar hebben we een term voor: Blame the victim.
...en vertrouwen hebben in zichzelf nog beter..,
dat is wel het grootste goed wat je je hond mee kunt geven..
Dat betekent dus niet dat ie
"het dan allemaal zelf maar moet uitzoeken"
het is een samenspel tussen baas en hond...
"I'll have your back" of "I'll catch you when you fall".
??????? Als jij deze de menselijke eigenschappen voor mensen zou gebruiken en je je eens zou verdiepen in hoe de cohesie van honden onderling is dan zou je weten dat juist dat drammerige slachtofferige gedrag van de baas zorgt voor een nerveuze angstige hond. Hoe kom je er trouwens bij dat de baas het slachtoffer is? Nee dat vind ik dus niet. Met een hond lopen en je je nog nooit een keer verdiepen in hondengedrag vind ik persoonlijk al belachelijk maar om er ook nog een slachtofferschap aan te hangen vind ik nog niet eens te begrijpen. De hond van deze baas is slachtoffer de baas daarintegen is meestal medeschuldig. En je zegt het zelf je jonge hond in de angstfase wordt target. Laat dat nou net een heel normaal verschijnsel zijn in de hondenwereld. Er gebeurd nooit iets ernstigs en je hond leert zich gedragen naar zijn eigen persoonlijkheid in de grotere groep. Maar nee er moet vol "medelijden" frustratie en vooral een overtreffende trap angst en boosheid aan de dag gelegd worden. Daarna vol slachtofferig gedrag naar de dierenarts. De dierenarts kost ongeveer 80 euro.(onderzoekkosten en een anibiotica kuur voor de zekerheid) En maar jammeren de hond gebeten is. Natuurlijk kom je ooit misschien een keer een halve zool tegen die het fijn vind dat zijn hond vals is en daar genoegen in schept (dat is weer wat anders) maar die ben ik zelf nog nooit tegengekomen. Maar mocht je die eens wel tegenkomen dat is het nog belangrijker om je rust te bewaren en te handelen omwille van je hond.
Voor het overgrote deel geef ik je gelijk Connie maar...
Onze honden zijn zo verschrikkelijk verschillend in bouw en energie.
Grote levendige honden spelen nu eenmaal anders dan kleintjes: 1 poot er ongeluk te hard op het rugje en ze doen de kleintjes serieus pijn. Lange staarten die als zweepslagen neerkomen tegen de kleintjes hun kop enz.
Kleintje wordt "woest" en de grote heeft (meestal) totaal geen idee wat hij fout gedaan heeft.
Kleintje zal in het vervolg als hij een grote ziet afkomen weeral pijn verwachten...
Dan kan je echt niet altijd de honden hun gang laten gaan.
Dit klopt, bij mensen is het hetzelfde : een vriendelijk klopje op de schouder bij een handy nerd door een dokwerker kan "verwoestende" gevolgen hebben.
Er bestaat niet zoiets algemeens als 'hondengedrag'. Rassen zijn té uiteenlopend daarvoor, hun aard en oorsprong drukken ook een stempel.
Geen haar op m'n kop dat eraan denkt een malamute te laten spelen met een rennende kleine fluffy. Net omdàt ik me heb verdiept in het gedrag van het ras en ik prooidrift wél ernstig neem.
Dus alles veralgemenen, daar is niemand bij gebaat.
Holy Macaroni.
Google: "hond doodgebeten" Ongeveer 48.800 resultaten (0,52 seconden)
We nemen de bovenste:
>Hond bijt puppy dood: 'Ik kon niet naar zijn kapotte hoofdje kijken' <
>Samen met haar herder Max en de kleine pup Beer liep ze zaterdag over de hei. Een pitbull-kruising kwam naar de honden toegerend, schoot recht op zijn doel af en beet haar Beer dood<
Echt de schuld van de eigenaar van Beer natuurlijk. Had ze zich maar moeten verdiepen in hondengedrag. Had ze Beer maar 'zelfredzaam' moeten maken en in het uiterste geval zelf moeten ingrijpen. Er gebeurt tenslotte nooit iets ernstigs. Dat ze nu in de slachtofferrol duikt is belachelijk.
Echt walgelijk zulke opmerkingen.
Oja we moeten googlen om een uitzonderingsgeval te kunnen vinden. Daarna net doen alsof dit dagelijks gebeurd. En aan de hand van een uitzonderingsgeval je grote gelijk halen. I rest my case.
Toch raar dat malamutes pitbulls, dwergkeesjes en noem maar op met tientallen tegelijk over de hei spelen. Er gebeurd nooit iets. Ze hebben allemaal iets gemeen. Ze hebben een baas die rustig is en het overzicht bewaard en controle over de hond(en) heeft, en de zon in het water kan zien schijnen. Ook de baasjes van de chihuahua's. Bottom line een hond is in eerste instantie een hond.
Yeah right.
En ze zongen samen uit volle borst en deelden hun picknick...
Laat ik het dicht bij huis houden. Onze dochter heeft een lompe 7 maanden oude chodsky pez. Ik paste op. Doe ik niet meer.
Wat weegt ze nu ik gok 12..14 kilo.
Jazz is 8 kilo 40cm.
Hij word omvergeworpen omgerold met een manke poot als gevolg.
Leg ik de pez vast even time out daarna mag ze weer los in de kamer of tuin.
Maar Jazz is daar ook hup onderste boven gooien.
Nu neem ik Jazz niet meer mee naar haar honden en die van haar ze heeft een oudere en deze komen hier ook niet meer.
Het is niet in het open veld maar toch. Soms is het verschil te groot .
Ik snap niet hoe mensen een grote en een kleine hond kunnen hebben?Loop je dan de hele dag op je honden te letten dat de kleine niet te ruw behandeld word?
Ik kom ook bij familie met kleine en oude hondjes, en Diesel is ook een lomperik, die dacht in het begin ook, jippie, feest!!
Maar dat viel hem toch flink tegen, want die kleine oude hondjes gaven hem dan gelijk zo'n harde velle snauw, dat hij gelijk door had dat ze daar ni
Was nog niet klaar, haha.
Dat ze daar niet van gediend waren. Meneer snapte snel de regels daar in huis.
En dan worden de grote voorzichtiger.
Als ze echt constant samen leven leren de grote wel respect te krijgen voor de kleintjes.
(alleen die staart die constant in hun gezicht zwiept, dat is hier een echt probleem: de kleintjes hebben geleerd om op afstand te blijven als ik binnen kom. Best wel zielig)
Ja, die zwiepstaart....
Diesel zijn staart heeft ooit verloren van de tafelpoot....op 3 plaatsen zijn staart gebroken.
Nog even over mijn hond die bijt niet van zich af of nauwelijks.
Ik zei tegen iemand hij moet eens brutaler worden die zei dat moet je niet willen. Dan word het zon fel ding die tegen iedereen tekeer gaat.Wees blij hoe hij is.
Tot een jaar geleden hadden we 2 honden een oude spaniel nog.
Jazz beet ook niet van zich af.
Ok ik snap als je eigen honden hebt dat die aan elkaar gewend raken.
Ik ga weer verder met jullie berichten lezen.
Ja dan is het niet leuk voor jou hond, dat snap ik....maar hier krijgt Diesel dan met mij te maken, hij mag geen kleine honden belagen!!
Pas was ik helaas nog getuige toen een hond vreselijk werd toegetakeld op de heide.. Ik denk niet dat die het overleefd heeft... zulke grote diepe wonden.. ik kon de beschadigde ingewanden zien liggen... en die plassen bloed..
Staat nergens in de kranten of op het web. De meeste hond-hond incidenten halen het nieuws niet.
En 'ernstig'... wat noem je 'ernstig'? Mijn beide honden zijn een keer gebeten. Momo hield er wat wondjes aan over op haar kop (gelukkig dat hij niet in zachtere delen had gebeten) en dat was het wel.
Elsa ook in haar koppie.. Maar die was nog heel jong en heeft mede daaraan een trauma overgehouden. Voor mij is dat toch wel ernstig.
Fysieke schade; weinig, mentale schade; groot.
Het wordt een discussie over het geslacht der engelen. IEDER houdt zijn honden bij zich en spreekt vooral NIET "dat heeft hij nog nooit gedaan "in mijn bijzijn uit.
Natuurlijk is het fijn als er een baas bij staat met de juiste houding en instelling, als je daar als een bang konijn gaat staan wordt het niks. Toch is het m.i. ronduit onverantwoord om je chihuahua tussen een groep Boerboels of Husky's te gooien. Bottom line een hond is een hond, en daarbij horen raseigenschappen en manieren van spelen (is het wel spelen als een groep honden achter een kleintje aan rent..? Is het wel spelen als mijn bull de hele tijd een ander omver loopt omdat hij sneller moet zijn?). "Er gebeurt nooit iets" nee klopt, er gaat er vast geen dood, maar of het voor allen leuk is valt te betwisten. "Dat er nooit iets gebeurt" betekent niet dat we het op zijn beloop moeten laten, want je kunt rustig blijven tot je een ons weegt, maar dat gaat mijn bull er niet van weerhouden om een ander vakkundig tegen de grond de gooien en een Boxer er niet van weerhouden om per ongeluk zijn poot tegen een kleintje te gooien en schade aan te richten.
Totdat de pitbull ouder word en niet meer pikt dat de malamute hem overrompeld.. en de pitbull in de malamute hangt. Oooh dat doet ie anders nooit.. die mensen negeren de karakter eigenschappen van de pitbull.. onverantwoord. Tuurlijk zijn er pitbulls die sociaal zijn. Maar het meerendeel niet. Stukje karakter van een pitbull. Weet wat voor hond je in huis haalt en nergeer zijn karakter eigenschappen niet. Dan voorkom je de meeste ellende.
Mijn overleden hondje HEEFT een keer gebeten. Een grote zwarte hond was dat, die kwam te enthousiast dichtbij en ik had teveel afstand tussen mij en mijn hond toegelaten. Nou daar ging ze. Jack russels zijn jachthonden. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ze hebben pit, ze hebben karakter en boven alles JACHTINSTINCT. Ze hing dus ook binnen no-time aan de keel van de andere hond.. die helemaal verward was. Nou voor een enkele beet was die toch vrij heftig met al dat schudden! Helukkig kwam die hond er helemaal goed van af, geen problemen of blijvende schade.. maar wel erg geschrokken.
Een aanval is altijd ernstig in mijn ogen.
Ik heb uitgelegd wat ik onder zelfredzaamheid in combinatie met honden versta. Dan zou je kunnen denken. Goh ik noem dat anders. Maar nee, we gaan een discussie maken over een woord die jij anders uitlegt dan ik.
Het feit dat jij dat niet geloofd geeft al aan dat jij beter jouw honden niet los kan laten in een losloopgebied waar alles loopt. Dus in jouw situatie doe je het precies goed. Honden hebben een hoge sensor en zijn geneigd om aan de verwachtingen van hun baas te voldoen. Omdat ik zelf geen echte ervaring heb met malamutes heb ik het aan een baas op de hei gevraagd en die moest erom lachen. Volgens haar zijn ze juist ontzettend zachtaardig, trouw, schrander en volgzaam.
Het feit dat jij gelooft dat jouw honden nooooooit iets zal overkomen in de contacten met om het even welke hond dan ook, geeft al aan dat jij beter jouw honden niet los kan laten in een losloopgebied waar alles loopt.
Het feit dat jij de baasjes van de slachtoffers de schuld geeft van een bijtincident geeft aan dat je de weg volledig kwijt bent.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?