Extremiteiten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Extremiteiten Poll

Raar (8)
 
Niet raar (2)
 

Is het niet raar dat je op dit forum niet de methodes van CM mag propageren maar dat het forum wél de fok van Cavaliers propageert?

Raar
Niet raar

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dus karakter maakt niet uit, Peter? Iemand kiest voor een bepaald ras ook vanwege het karakter, Peter. Het kan tot heel onprettige situaties leiden als iemand voor een terrier kiest en hier het karakter van de Staffordshire Bullterrier in zit, en diegene niet bedacht is op de kenmerken die bij dit ras horen, Peter.  Je keert dan niet terug naar een gezonde basis maar naar een mengelmoes van allerlei rassen die ook verschillende ziektes in zich hebben. Zie dan maar eens bepaalde problemen aan te pakken, zoals ze in 2018 willen gaan doen met de HR-honden. Dan kun je volledige rasgroepen en types gaan verbieden, en juist die kruisingen en mengelmoesjes geven de meeste karakterproblemen. Je creëert types met een onvoorspelbaar karakter.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Er zijn geen gezonde cavaliers meer te vinden dus die prietpraatjes van geteste dieren en gezonde ouders mogen ze voor zich houden...  "

 Cavaliers, ja. En nog enkele andere rassen. Moet je daarom ALLE rassen maar opdoeken zoals Peter bepleit?

 

Ik blijf zeggen; Het probleem zit bij de keurmeesters, de shows. Niet zo zeer bij de stamboomfokkers van die rassen en al helemaal niet bij de stamboomfokkers in het algemeen.

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 
" Dus karakter maakt niet uit, Peter?"

 

Heb je mijn post überhaupt wel gelezen, Hannah?

Copy-paste maar weer 

 

Nee, we keren juist terug naar een gezonde basis, Hannah.

Fokken vanuit een vele malen grotere genenpool op gebruikstype en karakter i.p.v. fokken d.m.v. lijnteelt op vaak specifieke uiterlijke kenmerken.

Als we de hond zelf zouden kunnen laten kiezen dan weet ik wel waar zijn keuze op zou vallen, Hannah.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  
Heb je mijn post überhaupt wel gelezen, Hannah?
Copy-paste maar weer 
 
Nee, we keren juist terug naar een gezonde basis, Hannah.
Fokken vanuit een vele malen grotere genenpool op gebruikstype en karakter i.p.v. fokken d.m.v. lijnteelt op vaak specifieke uiterlijke kenmerken.
Als we de hond zelf zouden kunnen laten kiezen dan weet ik wel waar zijn keuze op zou vallen, Hannah. "

 Wij lezen jouw posts wel, maar jij de onze niet blijkbaar. Je geeft op vragen die je niet aanstaan ook geen antwoord.

 

Nogmaals een poging dan.

 

Dus uit welke 'groep' zou ik van jou dan een pup moeten halen? Uit de groep 'herders'? Ik zie me al met een Ridge Back lopen... NOT.

 

Die groep die jij dus wil gaan mixen bestaat uit:

De Australian cattle dog of Australische veedrijvershond

De Australian shepherd of Australische herder

De Bearded collie

De Beauceron

De Belgische herder

De Bergamasco

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen

De Border Collie

De Bouvier des Ardennes

De Bouvier

De Briard

De Cão da Serra de Aires of Portugese herder

De Ca de bestiar of Majorcaanse herder

De Duitse herder

De Welsh corgi

En nog vele meer.

 

Verdiep je eens in een paar van deze rassen. Het karakter en het werkvermogen is echt heel erg anders. Ik moet er toch echt niet aan denken om een Border Collie met een Mechelaar te kruisen ook al behoren ze tot hetzelfde gebruikerstype. Volgens mij is dat een recept voor een ramp.

 

Ik krijg ook geen antwoord van je hoe je dat wil doen met de gezondheidstesten. Nu weet je welk ras welke risico's met zich meedraagt en waar je dus op moet testen om die er uit te fokken. Bij vuilnisbakkertjes is dat maar de vraag en zou je alle mogelijke testen moeten gaan doen.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"  
Heb je mijn post überhaupt wel gelezen, Hannah?
Copy-paste maar weer 
 
Nee, we keren juist terug naar een gezonde basis, Hannah.
Fokken vanuit een vele malen grotere genenpool op gebruikstype en karakter i.p.v. fokken d.m.v. lijnteelt op vaak specifieke uiterlijke kenmerken.
Als we de hond zelf zouden kunnen laten kiezen dan weet ik wel waar zijn keuze op zou vallen, Hannah. "

Fokken op karakter gebeurt al zo lang als honden bestaan, daaruit ontstaan rassen. Je kunt er niet omheen dat er dan vanzelf weer een type ontstaat met bepaalde uiterlijkheden. Je doet stamboomfokkers toch wel tekort Peter. Geen enkele fokker wil een hond met een ongeschikt karakter gebruiken voor zijn lijnteelt, dus ook bij stamboomfokkers speelt karakter een enorm grote rol. Als we types gaan fokken en stambomen overboord gooien, wat hebben we dan nog?  Stambomen zijn er juist zodat je inzicht hebt op de voorouders van je hond. Een database ook. Wat een verschil. Wat voor testen ga je verplicht stellen voor types? Die ontwikkelen ook weer afwijkingen. Ik wens de toekomstige eigenaren van Bull terrier x fox terrier x stafford x patterdale x sbt x schotse terrier alvast sterkte met het karakter van hun hond.....  

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Verdorie, had ik een hele lange post geschreven en verdwijnt die hele tekst. Dan maar kort en bondig, sorry als het geïrriteerd over komt. 

 

Liz, een ridgeback is geen herdershond. En jij zou in dat hypothetische geval moeten gaan zoeken naar een fokker die collies fokt met het karakter wat jij graag ziet. Het is geen hogere wiskunde. 

 

Peter, stambomen hoeven niet te verdwijnen, een stamboom is een bewijs van afstamming, en afstamming bijhouden is enorm belangrijk, rashond of niet. Het huidige systeem van stamboeken is veel te beperkt, ik zou graag zien dat het verandert zodat ook de afstamming van kruisingen bijgehouden kan worden. Een soort openbaar, toegankelijk systeem waar iedereen in kan kijken en zijn hond in kan schrijven als ze ermee willen gaan fokken. Daar gaat ongelooflijk veel opslagruimte voor nodig zijn hahaha, dus daar is het eerste obstakel en waarschijnlijk de reden dat zoiets er nog niet is (wie zal dat ook financiëren).

Hoe dan ook, ik zou graag een systeem zien zoals bijvoorbeeld bij de Koolie, waar ze A, B en C stambomen hebben. A voor honden met raszuivere ouders, C voor honden met onbekende ouders of van een ander ras, B voor kruisingen tussen AxC. Kruisingen tussen AxB krijgen een A stamboom. Kruisingen tussen BxC krijgen een B. 

Volgens mij werkt het bij Koolies niet helemaal zo, maar het komt in de buurt. 

 

Iemand maakt ook de opmerking dat veel stamboomloze fokkers geen verstand hebben van DNA.

Helaas moet ik opmerken dat ook veel rasfokkers en de meeste rasverenigingen en zelfs de Raad van Beheer helaas weinig verstand hebben van DNA. Rasverenigingen worden aangestuurd door fokkers (die vaak de ballen verstand hebben van genetica), de Raad is de vereniging van rasverenigingen in Nederland en de Raad laat zich adviseren door een dierenarts, niet door een geneticus. Er wordt door sommige mensen hard gewerkt om kennis te verspreiden over genetica, zowel bij de Raad als rasverenigingen, maar dat gaat heel erg moeizaam en ontmoet veel tegenstand. 

 

De rashondenwereld is eentje vol emotie en koppigheid en vast willen houden aan het verleden. 

 

Oh ja, alle rashonden zijn voortgekomen uit landrassen, de 'types' waar ik op doelde in een eerder bericht. Sommige rassen, zoals de border collie, bestaan nog steeds in hun originele vorm als landras. Heel veel rassen die we tegenwoordig kennen, komen allemaal van hetzelfde landras. Ze zijn gesplitst door landgrenzen en ieder land heeft er een eigen variatie op gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan allerlei windhonden zoals de sloughi, saluki, afghaan, taigan, etcetera... het is taboe om te zeggen 'een pot nat' maar weet je, het was tot heel kort geleden hetzelfde landras. Dat landras bestaat ook nog steeds, en het allergrappigste (verdrietig eigenlijk) is dat je die honden niet mag gebruiken voor de fok, want ze worden gezien als niet raszuiver.  En als je ze zou laten aankeuren, dan voldoen ze niet aan het 'rastype', dat komt na jarenlang selectief fokken op kleine kenmerken om ze van elkaar te doen laten verschillen (de sloughi kortharig, de afghaan langharig, de saluki alleen gevederd...). Honden van het landras aan laten keuren is een schop tegen het zere been, want die honden laten zien dat de rassen allemaal variëteiten zijn van dezelfde soort hond, laten we het het Oosterse windhondentype noemen. Mensen willen graag iets unieks, en jarenlang is enorm gewerkt om de verschillende rassen zo van elkaar te laten verschillen dat je nog maar slecht kunt zien dat ze allemaal afstammen van dezelfde honden.

 

Dat staat misschien wat verder van mensen af. Dus een ander voorbeeld is de border collie, schotse collie, bearded collie, welsh sheepdog, english shepherd... 

Of de Mechelse herder, tervuerenaar, laekenaar, groenendaeler, alledrie hollandse herders... Alleen landgrenzen, vachtsoort en vachtkleurtjes heeft die uit elkaar gehaald hoor.

 

Raspolitiek noemen we dat. En daar werden en worden heftige oorlogen over gestreden. De superdomste idioterie die er bestaat. 

 

Nou, dit is opnieuw toch nog best lang geworden. Niet wat ik eerder heb geschreven, misschien herinner ik me zodadelijk nog wel wat. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Oh ja nog voor Peter; fokken op uiterlijke kenmerken is niet slecht. Het gaat niet alleen om perfecte oren, oogvorm, staartdracht, vachtkrul, etcetera. Het gaat ook (vooral, tenminste, dat zou moeten) om bouw. Een correcte, harmonieuze bouw die zorgt dat een lichaam moeiteloos kan bewegen en zonder onnodige slijtage oud kan worden. 

 

Bijvoorbeeld, iemand vroeg me laatst om te laten zien hoe haar hond eruit zou moeten zien als ze een harmonieuzere bouw had gehad. Boven is hoe de teef eruit ziet, en onder is wat een correctere bouw van de teef was geweest. Het ging hier voornamelijk om de hoekingen van de voor- en achterhand. Achter is ze goed gehoekt, voor is ze heel steil. Onder is ze beter in balans, met een goede hoeking van de voorhand, wat zorgt voor een betere, moeiteloze beweging zonder verspilde energie, betere verdeling van het lichaamsgewicht over de benen en een lichaam dat minder snel slijt over de jaren.  

 

Je hebt natuurlijk niks aan een hond die een geweldig karakter heeft en een enorme werkdrift, maar die met 5 jaar niet meer kan omdat het lichaam op is. 

 

Fokken op uiterlijk is dus wel degelijk van belang. Het is alleen maar net waar je op focust.  

honden page profiel --

honden foto van -

Ik ben het zeker met Peter eens dat sommige rassen lijden onder de uiterlijke wensen van de mens. Gelukkig zijn er ook fokkers die hieraan werken en het willen verbeteren.



Maar jouw idee achter het fokken van types zal niet gaan werken in onze samenleving. Je mist de voorspelbaarheid van de honden. Nu kan je het karakter, uiterlijk en mogelijke sportdoelen goed voorspellen en dat is niet mogelijk bij 'types'.

Daarnaast is het niet uitvoerbaar. Binnen de 'types' zullen vrijwel alle fokkers hun 'ras' gewoon puur blijven fokken, alleen zullen ze het dan eerder bloedlijn noemen i.p.v. ras. Oftewel, de benaming veranderd, maar de praktijk niet.

Het zou veel beter, efficiënter, realistischer én praktischer zijn als bepaalde rasverenigingen het stamboek opengooide en op verantwoorde wijze andere rassen zouden kruisen als outcross. Streng geselecteerd op alles, rekening houden met voorouders etc.. Dit zal veel haalbaarder zijn dan dat gekke idee met 'types'.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Fokken op types is niet zo'n gek idee, tot 150 jaar geleden was dat de normale gang van zaken. Tot 150 jaar geleden bestonden honden eigenlijk alleen maar als werkhond. Heel voorspelbaar karakter en werkeigenschappen, maar zonder een naampje erop en zonder gesloten stamboek   (uberhaupt zonder stamboek trouwens, of in ieder geval geen centraal stamboek) Er wordt gedaan alsof we het fokken op specifieke eigenschappen pas de laatste 150 jaar hebben bedacht, toen we begonnen met het fenomeen rashond, maar we doen dat al eeuwenlang.  

 

Maar stamboeken opengooien is veel realistischer in deze tijd, mensen zijn nu eenmaal gewend en gehecht aan de rassen die nu bestaan. 

 

Het klinkt heel simpel, maar stamboeken opengooien wordt een hele grote klus. Of dat voor elkaar komt, is nog maar de vraag. Ik hoop natuurlijk van wel, maar dat kan nog weleens een paar decennia duren. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Dus een ander voorbeeld is de border collie, schotse collie, bearded collie, welsh sheepdog, english shepherd... "

 De Schotse Collie stamt af van de Border Collie en is puur gefokt op uiterlijk. Om het ras eleganter te krijgen is er bijvoorbeeld Barsoi ingefokt voor een spitsere neus.

 

De English Shepherd stamt ook af van de Border Collie en is door kolonisten meegenomen naar Amerika. Daar zijn ze begin 19e eeuw begonnen met het ras op uiterlijk te gaan fokken.

 

De Bearded Collie komt oorspronkelijk uit Polen en wordt ook op uiterlijk gefokt.

 

Voor wat betreft de Border Collie verwijs ik weer naar deze website die best interessante informatie geeft in deze discussie:

http://www.kayleighs-bordercollies.nl/het-ras/3/

De ISDS houdt zich puur bezig met de werkende Border Collie en voordat de Border Collie als ras erkend werd door de Britse Kennel Club (in Nederland Raad van Beheer) zijn er heel wat discussies tussen beide instanties aan vooraf gegaan. (Vooral binnen de ISDS waren sommigen bang, dat de Border Collie zijn achterneef, de Schotse Collie, zou gaan volgen en een showhond zou worden).

 

Sinds de erkenning kun je in de daaropvolgende jaren inderdaad goed zien, dat er ook duidelijk een show-Border Collie is bijgekomen.

 

In Groot Brittannië is een Border Collie met alleen ISDS-registratie een “Working Sheepdog”. Wanneer de betreffende hond ook bij de Kennel Club wordt geregistreerd, noemen ze hem wel Border Collie. In Nederland wordt in beide gevallen de hond Border Collie genoemd.

 

De Border Collie Club Nederland (BCCN) stelt veel belang bij het werkvermogen van de Border Collie en daardoor vooral in de honden uit ISDS geregistreerde ouders + voorouders. Met de Raad van Beheer is een speciale overeenkomst gesloten, zodat de Border Collies met ISDS registratie ook in het Nederlands Honden Stam Boek (=NHSB) konden worden opgenomen.

 

In de werklijnen verzet men zich dan ook heftig tegen het fokken op uiterlijk.

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Borders komen ook in bearded vacht, ik meende dat daar bearded collies vandaan kwamen, daarna natuurlijk enorm geselecteerd op langharigheid. In veel Europese landen vind je langharige schaapsherders, zoals de nizinny uit Polen en natuurlijke onze eigen schapendoes. 

 

Ik vind het super goed dat er bij werklijnen in de border collie niet naar een uiterlijke standaard wordt gefokt en dat het puur gaat om karakter; if it quacks like a duck and walks like a duck, it probably is a duck. Ik snap niet dat dat bij de FCI, AKC en andere organisaties niet is overgenomen... maar ja, ergens ook weer wel, want met een hond zonder uiterlijke standaard kun je natuurlijk geen show lopen  Op zich wel jammer dat het zo heeft moeten gaan. Er is bij borders zo'n gigantische haat tussen verschillende types. Je kent het blog 'border wars' waarschijnlijk wel? 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 

 

 

Witte Draak, zou er niet gewoon een verplicht overheids keurmerk moeten komen?

Stamboom- en niet-stamboomfokkers worden dan onder één keurmerk gevangen met alle voordelen van dien.

Zo kun je bijvoorbeeld d.m.v. dit keurmerk alle fokkers verplichten een database bij te houden.

Er ontstaat dan dus één grote database waar alle honden deel van uitmaken (ras- en niet-rashonden).

Ook kun je op deze manier de fokker verplichten om bij iedere hond een dna-test af te nemen om b.v. voor de dekking verwantschap tussen reu en teef uit te sluiten, ik noem maar wat.

Kortom; er ontstaat een overzichtelijke situatie die relatief makkelijk vanuit de overheid te managen en controleren is.

Uiteraard wordt fokken zonder dit keurmerk dan strafbaar.

 

 

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Wat een vreemde poll. Waarom zou Hondenpage Engelse Bulldog fokkers moeten verwijderen?  Er zijn wel degelijk gezonde engelse bulldoggen.  Heel vervelend, zelfs kwetsend naar de fokkers toe. Een goedgefokte EB kan, net als een mopshond en franse bulldog, gewoon een uur wandelen. Die verantwoordelijke fokkers zitten hier op HP. Door die te verwijderen uit de lijst maak je het de mensen alleen maar moeilijker om nette fokkers te vinden via een forum. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Verdorie, had ik een hele lange post geschreven en verdwijnt die hele tekst. Dan maar kort en bondig, sorry als het geïrriteerd over komt. 
 
Liz, een ridgeback is geen herdershond. En jij zou in dat hypothetische geval moeten gaan zoeken naar een fokker die collies fokt met het karakter wat jij graag ziet. Het is geen hogere wiskunde. 
 
Peter, stambomen hoeven niet te verdwijnen, een stamboom is een bewijs van afstamming, en afstamming bijhouden is enorm belangrijk, rashond of niet. Het huidige systeem van stamboeken is veel te beperkt, ik zou graag zien dat het verandert zodat ook de afstamming van kruisingen bijgehouden kan worden. Een soort openbaar, toegankelijk systeem waar iedereen in kan kijken en zijn hond in kan schrijven als ze ermee willen gaan fokken. Daar gaat ongelooflijk veel opslagruimte voor nodig zijn hahaha, dus daar is het eerste obstakel en waarschijnlijk de reden dat zoiets er nog niet is (wie zal dat ook financiëren).
Hoe dan ook, ik zou graag een systeem zien zoals bijvoorbeeld bij de Koolie, waar ze A, B en C stambomen hebben. A voor honden met raszuivere ouders, C voor honden met onbekende ouders of van een ander ras, B voor kruisingen tussen AxC. Kruisingen tussen AxB krijgen een A stamboom. Kruisingen tussen BxC krijgen een B. 
Volgens mij werkt het bij Koolies niet helemaal zo, maar het komt in de buurt. 
 
Iemand maakt ook de opmerking dat veel stamboomloze fokkers geen verstand hebben van DNA.
Helaas moet ik opmerken dat ook veel rasfokkers en de meeste rasverenigingen en zelfs de Raad van Beheer helaas weinig verstand hebben van DNA. Rasverenigingen worden aangestuurd door fokkers (die vaak de ballen verstand hebben van genetica), de Raad is de vereniging van rasverenigingen in Nederland en de Raad laat zich adviseren door een dierenarts, niet door een geneticus. Er wordt door sommige mensen hard gewerkt om kennis te verspreiden over genetica, zowel bij de Raad als rasverenigingen, maar dat gaat heel erg moeizaam en ontmoet veel tegenstand. 
 
De rashondenwereld is eentje vol emotie en koppigheid en vast willen houden aan het verleden. 
 
Oh ja, alle rashonden zijn voortgekomen uit landrassen, de 'types' waar ik op doelde in een eerder bericht. Sommige rassen, zoals de border collie, bestaan nog steeds in hun originele vorm als landras. Heel veel rassen die we tegenwoordig kennen, komen allemaal van hetzelfde landras. Ze zijn gesplitst door landgrenzen en ieder land heeft er een eigen variatie op gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan allerlei windhonden zoals de sloughi, saluki, afghaan, taigan, etcetera... het is taboe om te zeggen 'een pot nat' maar weet je, het was tot heel kort geleden hetzelfde landras. Dat landras bestaat ook nog steeds, en het allergrappigste (verdrietig eigenlijk) is dat je die honden niet mag gebruiken voor de fok, want ze worden gezien als niet raszuiver.  En als je ze zou laten aankeuren, dan voldoen ze niet aan het 'rastype', dat komt na jarenlang selectief fokken op kleine kenmerken om ze van elkaar te doen laten verschillen (de sloughi kortharig, de afghaan langharig, de saluki alleen gevederd...). Honden van het landras aan laten keuren is een schop tegen het zere been, want die honden laten zien dat de rassen allemaal variëteiten zijn van dezelfde soort hond, laten we het het Oosterse windhondentype noemen. Mensen willen graag iets unieks, en jarenlang is enorm gewerkt om de verschillende rassen zo van elkaar te laten verschillen dat je nog maar slecht kunt zien dat ze allemaal afstammen van dezelfde honden.
 
Dat staat misschien wat verder van mensen af. Dus een ander voorbeeld is de border collie, schotse collie, bearded collie, welsh sheepdog, english shepherd... 
Of de Mechelse herder, tervuerenaar, laekenaar, groenendaeler, alledrie hollandse herders... Alleen landgrenzen, vachtsoort en vachtkleurtjes heeft die uit elkaar gehaald hoor.
 
Raspolitiek noemen we dat. En daar werden en worden heftige oorlogen over gestreden. De superdomste idioterie die er bestaat. 
 
Nou, dit is opnieuw toch nog best lang geworden. Niet wat ik eerder heb geschreven, misschien herinner ik me zodadelijk nog wel wat.  "

In hoe verre kan je karakter gaan voorspellen? Ik zie het bij de sheltie al. Fokkers die puur Engelse lijn fokken hebben doorgaans een nestje van ongeveer zelfde kaliber. Fokkers die fokken met Engels vs Amerikaans lijn zie je al veel meer differentiatie in 1 nest. Bij zowel udhai als O'die zit er zo veel verschil in 1 nest op gebied van grootte alleen al. Karakter minder groot verschil natuurlijk. 

Opzich zou ik dat niet erg vinden hoor maar die zaken worden dan moeilijker te voorspellen. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Witte Draak

"  Witte Draak, zou er niet gewoon een verplicht overheids keurmerk moeten komen?
Stamboom- en niet-stamboomfokkers worden dan onder één keurmerk gevangen met alle voordelen van dien.
Zo kun je bijvoorbeeld d.m.v. dit keurmerk alle fokkers verplichten een database bij te houden.
Er ontstaat dan dus één grote database waar alle honden deel van uitmaken (ras- en niet-rashonden).
Ook kun je op deze manier de fokker verplichten om bij iedere hond een dna-test af te nemen om b.v. voor de dekking verwantschap tussen reu en teef uit te sluiten, ik noem maar wat.
Kortom; er ontstaat een overzichtelijke situatie die relatief makkelijk vanuit de overheid te managen en controleren is.
Uiteraard wordt fokken zonder dit keurmerk dan strafbaar.
  "

Ik ben niet voor een keurmerk, zeker niet een overheidskeurmerk. De overheid heeft geen verstand van heel veel dingen, zeker als het op honden aan komt. Zie bijvoorbeeld de plannen voor HR honden. Wat verantwoorde fok is, kan en gaat de overheid niet bepalen. Zoiets is in andere landen wel gedaan en geprobeerd, bijvoorbeeld in Rusland en in Hongarije. Daar werd de fokkerij niet beter van. 

 

Wel zou ik het leuk vinden als de stamboom van een hond gelinkt werd aan een DNA profiel op MydogDNA bijvoorbeeld. Of dat er een grote inzichtelijke online database kwam waar iedereen in kan kijken. 

 

Maar om terug te komen op het overheidskeurmerk waar je het over hebt. Ik wil regels over dierenwelzijn en dus fokken in het algemeen, die zijn er trouwens al en dat vind ik een goede zaak. Maar de hondensector beheren is geen taak van de overheid. 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 
"Ik ben niet voor een keurmerk, zeker niet een overheidskeurmerk."

 

Nee, ik in principe ook niet.

Maar met een paar "regels over dierenwelzijn en dus fokken in het algemeen" komen we er niet vrees ik.

 

De raad van beheer is een tandeloze tijger, huiverig om veranderingen door te voeren uit angst dat er misschien rasverenigingen zijn die opstappen.

Want ja, als er rasverenigingen opstappen komt er minder geld in het laatje, ze kijken dus wel goed uit.

En hoewel er ook heus rasverenigingen zijn die wel openstaan voor veranderingen geldt voor de meesten precies het tegenovergestelde.

Dit zijn toch veelal oerconservatieve clubjes die helemaal geen boodschap hebben aan zaken als dierenwelzijn.

Kortom; het systeem is rot en corrupt en zal zichzelf in stand blijven houden zolang er niet van bovenaf wordt ingegrepen.

En natuurlijk gebeurt er wel iets; inteelt beperkende maatregelen (die lang niet ver genoeg gaan) en project fairfok b.v. Maar dat zijn slechts doekjes voor het bloeden.

En zijn vergaande hervormingen nodig, Witte draak, maar die komen er toch niet als het systeem blijft zoals het nu is?

 

Maar goed, misschien ben ik wat te pessimistisch 

 

honden page profiel SimbaSimba 1 doggies

honden foto van Simba

Alles valt en staat met educatie.

 

In deze tijd, waar je de meest bizarre en gedetailleerde informatie op internet vinden kan, zou je als weldenkend en aanstaand baasje net een beetje moeite en interesse een goede en diervriendelijke keuze voor een pup kunnen maken.

 

Eeuwige probleem van vraag en aanbod. (Geld) Er is vraag naar een bepaalde hond met bepaalde kenmerken, en het aanbod komt.

 

Educatie, gezond verstand en geduld. 

 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 
"Waarom zou Hondenpage Engelse Bulldog fokkers moeten verwijderen?"

 

De Engelse Bulldog heeft zwaar te lijden onder zijn onnatuurlijke raskenmerken, Hannah.

Zij zijn door hun misvormde schedel snel kortademig, bewegen zich moeilijk voort en velen zijn zelfs niet in staat om zich op een natuurlijke manier voort te planten (afhankelijk van k.i. en keizersnedes).

Zonder menselijke interventie zou het ras ook domweg uitsterven

Het ras is dus letterlijk tot aan de rand van de afgrond gebracht en verworden tot en zielig hoopje ellende.

Het willens en wetens blijven fokken met honden die dusdanig lijden onder hun eigen uiterlijke kenmerken is je reinste dierenmishandeling, Hannah, niet meer en niet minder!

 

P.s. precies hetzelfde geldt voor de Cavalier King Charles Spaniël wat mij betreft.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Witte Draak

Ik denk dat het jaren duurt, misschien dcennia zelfs, voordat belangrijke veranderingen worden doorgevoerd. Omdat de raad een vereniging van rasverenigingen is, moet verandering van binnenuit komen. De raad kan inderdaad niet zomaar allerlei scherpe regelgeving doorvoeren want zij zijn afhankelijk van de rasverenigingen. Pas als er een meerderheid voor is, kan er het een en ander aangepast worden. Denk bijvoorbeeld aan de verandering van een paar jaar geleden, toen meer dan 1 rasvereniging per ras werd toegestaan. Gebeurde wel met enige druk van de Nederlandse mededingingsautoriteit, maar toch. Een meerderheid stemde voor en de verandering werd doorgevoerd. 

 

Draagvlak is belangrijk. Zonder medewerking van fokkers, heb je niks aan regels. Stel je zou strenge regels opleggen en fokkers zijn het er niet mee eens, dan verdwijnt alles naar het grijze circuit en heb je er geen zicht en invloed meer op. 

 

Dat is ook een puntje dat door anderen wordt aangekaart; je hebt de fokkers nodig. Het slaat de plank daarom mis als je geen rekening met hen houdt of hen demoniseerd. Zonder fokkers worden er geen honden geboren. En het is niet alsof ze niet het beste met de honden voor hebben. Het ontbreekt hen gewoon vaak aan informatie, of een onderwerp zit zo vol emotie en lading dat het moeilijk is om verandering te accepteren. Door informatie te verstrekken en te lobbyen voor grote veranderingen zoals stamboeken openhouden, krijg je het meeste gedaan op de lange termijn.

 

Wel moet je je bedenken dat je je pijlen in Nederland alleen kan richten op Nederlandse rassen, want alleen daar heeft de raad zeggenschap over. Voor andere rassen moet je naar dat land van herkomst kijken. 

 

Een andere manier is natuurlijk zelf een nieuwe organisatie oprichten, met regels zoals jij ze graag ziet. Maar ja, ook dan moet je draagvlak creëren door leden te werven die willen fokken onder jouw beleid. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  
Nee, ik in principe ook niet.
Maar met een paar "regels over dierenwelzijn en dus fokken in het algemeen" komen we er niet vrees ik.
 
De raad van beheer is een tandeloze tijger, huiverig om veranderingen door te voeren uit angst dat er misschien rasverenigingen zijn die opstappen.
Want ja, als er rasverenigingen opstappen komt er minder geld in het laatje, ze kijken dus wel goed uit.
En hoewel er ook heus rasverenigingen zijn die wel openstaan voor veranderingen geldt voor de meesten precies het tegenovergestelde.
Dit zijn toch veelal oerconservatieve clubjes die helemaal geen boodschap hebben aan zaken als dierenwelzijn.
Kortom; het systeem is rot en corrupt en zal zichzelf in stand blijven houden zolang er niet van bovenaf wordt ingegrepen.
En natuurlijk gebeurt er wel iets; inteelt beperkende maatregelen (die lang niet ver genoeg gaan) en project fairfok b.v. Maar dat zijn slechts doekjes voor het bloeden.
En zijn vergaande hervormingen nodig, Witte draak, maar die komen er toch niet als het systeem blijft zoals het nu is?
 
Maar goed, misschien ben ik wat te pessimistisch 
  "

 Moet een rasvereniging betalen aan de raad van beheer? Zo ja hoeveel en voor wat dan? 

honden page profiel LoesjeLoesje 1 doggies

honden foto van Loesje

"  Moet een rasvereniging betalen aan de raad van beheer? Zo ja hoeveel en voor wat dan?  "

 

Ja, een rasvereniging betaalt jaarlijkse contributie aan de RvB € 2,-- per lid. Dit zal per jaar zijn.

 

Nieuwe rasverenigingen betalen de RvB € 1008,10  entreegeld inclusief fokreglement.

 

De Raad van Beheer heeft - zoals je ziet  - veel inkomstenbronnen: zie tarieflijst

 

https://www.boe4.nl/phocadownloadpap/RVB/Tarievenlijst_RVB_2017.pdf

 

 

 

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Witte Draak

"  Moet een rasvereniging betalen aan de raad van beheer? Zo ja hoeveel en voor wat dan?  "

 Om lid te worden, en daarnaast een vast bedrag per lid. 

 

lidmaatschap

Contributie vereniging per lid

 art 17 HR

 €    1.93

Entreegeld nieuw lid Raad van Beheer

 art 17 HR

 € 1008.10

Entreegeld ieder extra VFR

 art 17 HR

 € 152.00

 

Tarieven

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Haha Loesje, precies dezelfde info tegelijkertijd 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 
"Ik denk dat het jaren duurt, misschien dcennia zelfs, voordat belangrijke veranderingen worden doorgevoerd."

 

Dus pappen en nathouden?

Decennia lang gaan zitten wachten op iets dat misschien nooit gaat gebeuren?

En ondertussen worden er iedere dag gewoon puppy's geboren met een leven lang pijn en ellende in het vooruitzicht omdat er gewoon wordt door gefokt met honden die letterlijk te gammel zijn om op hun poten te staan.

Lijkt mij geen optie, Witte Draak.

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

"  
Dus pappen en nathouden?
Decennia lang gaan zitten wachten op iets dat misschien nooit gaat gebeuren?
En ondertussen worden er iedere dag gewoon puppy's geboren met een leven lang pijn en ellende in het vooruitzicht omdat er gewoon wordt door gefokt met honden die letterlijk te gammel zijn om op hun poten te staan.
Lijkt mij geen optie, Witte Draak.
  "

 Je klinkt als een idealist Peter, daar is niks mis mee  Maar de realiteit is dat er niet op korte termijn veranderingen komen. Op den duur wel, maar daar gaat tijd in zitten. 

Grote veranderingen doorvoeren is geen simpel top-down besluitvormingsproces, iets wat van bovenaf wordt opgelegd. Het moet van onder komen, vanuit de fokkers, er moet draagvlak zijn. Dan worden de veranderingen omarmd. 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 
"Het moet van onder komen, vanuit de fokkers, er moet draagvlak zijn"

 

Dat ben ik met je eens.

Maar om nu te gaan zitten wachten tot het kwartje een keer valt?

 

Met een stukje voorlichting kun je al het één en ander stimuleren.

Als de consument zich bewust wordt van dit dierenleed is er al een eerste stap gezet.

 

En als de overheid niets doet dan moeten dierenwelzijnsorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen.

Een t.v. campagne á la Wakkerdier bijvoorbeeld.

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Om lid te worden, en daarnaast een vast bedrag per lid. 
 

lidmaatschap


Contributie vereniging per lid


 art 17 HR


 €    1.93


Entreegeld nieuw lid Raad van Beheer


 art 17 HR


 € 1008.10


Entreegeld ieder extra VFR


 art 17 HR


 € 152.00

 
Tarieven "

 Zo dat is een hoop geld :O

Anoniem (Gast)

De consument is zich allang bewust van dierenleed maar uiteindelijk vind iemand de platte snuit mooi en dat belangrijker. Of een goed gefokte hond te duur en kiest voor broodfok. Of mensen gaan fokken zonder zich ook maar ergens in te verdiepen. De voorlichting is er al lang. Mensen die zich hard maken voor het welzijn van honden ook. Ga gewoon aan de slag als je het zo belangrijk vind en wijs niet naar de overheid. Ga flyeren bij een broidfokschuur bijvoorbeeld. Roepen dat iets anders moet is makkelijker, maar doen heeft meer effect.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Witte Draak

"  
Dat ben ik met je eens.
Maar om nu te gaan zitten wachten tot het kwartje een keer valt?
 
Met een stukje voorlichting kun je al het één en ander stimuleren.
Als de consument zich bewust wordt van dit dierenleed is er al een eerste stap gezet.
 
En als de overheid niets doet dan moeten dierenwelzijnsorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen.
Een t.v. campagne á la Wakkerdier bijvoorbeeld.
 
  "

 Ik heb nergens gezegd dat het antwoord is om niets te doen  

Lobbyen voor verandering, informatie verspreiden. Daar ga je denk ik het meest mee bereiken. 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 
" Zo dat is een hoop geld :O "

 

Precies, het is er de raad van beheer dus alles aan gelegen om de rasverenigingen te vriend te houden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 6 van 9 12 3 4 5 67 8 9
Volgende forumvraag: Raskeuze
^