Raar (8) |
Niet raar (2) |
Is het niet raar dat je op dit forum niet de methodes van CM mag propageren maar dat het forum wél de fok van Cavaliers propageert?
Dan spreek je nog gewoon over rashonden, alleen je creëert een (genetisch) houdbare situatie door de stamboeken open te houden. Bij andere huisdierrassen en in de veeteelt is dat een hele normale situatie, maar de rashondenwereld loopt wat dat betreft een beetje achter.
De meest houdbare situatie zou wat mij betreft een systeem zijn waarin we inderdaad gewoon verschillende typen honden kennen. Continentale Europese herders, kuddebewakers, laagbenige veedrijvers, langharige schaapshonden, spaniels, retrievers, collies, mastiffs, Oosterse windhonden, Westerse windhonden, grote brakken, laagbenige brakken, Japanse spitsen, dashonden, sledehonden, Mediterraanse windhonden, laikas en Scandinavische jachtspitsen, bichons, pointers, terriers, ga zo maar door.
Dan kun je vrij gebruik maken van alle honden die vallen onder jouw type en heb je niet te maken met beperkende standaarden die zeggen dat een bepaald kleurtje of een bepaalde oorvorm niet is toegestaan. Je fokt dan puur op gebruikstype en karakter.
Ook zul je als koper veel beter moeten zoeken naar een geschikte fokker die precies fokt waar jij naar zoekt. Niet iedereen die terriers fokt zal ruwharige witte fokken met een sterke werkdrift, of rode gladharige met een zacht karakter. Mensen die hele specifieke types willen blijven fokken, zoals gestroomde klassieke herders (a la Hollandse herder), kunnen dat gewoon blijven doen. En mensen die een hond willen met het lichaam van een Beauceron maar een witte kleur zodat hij in de verte goed opvalt, kunnen dat ook doen zonder uitgekotst te worden door anderen omdat de heersende mentaliteit 'zulke praktijken' niet toestaat. Ik noem maar wat voorbeelden hoor, ik heb geen idee of er mensen zijn die een witte Beauce zouden willen haha.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Fokken op gebruikstype en karakter i.p.v. op specifieke uiterlijke kenmerken klinkt mij als muziek in de oren.
En een gigantische genenpool dus een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor de rotzooi waar we nu mee opgezadeld zitten.
Mijn stem heb je!
Wat ik spijtig vind in dit verhaal is dat men gelijk wijst naar de stamboomfokkers, shows, keurmeesters,... terwijl je het verschil tussen een stamboomloze hond en een stamboom hond bijna niet ziet bij vele honden. Ik ken evengoed stamboomloze honden met een platneus. Extreem groot, extreem breed, extreem klein.
Ik vind niet dat we met de vinger moeten wijzen naar de stamboomwereld. De globale ideaalbeeld van een bepaald ras moet veranderd worden bij IEDEREEN en dus ook bij de pupkopers. Een hond met een platneus willen maar achteraf wel zagen dat je hond gebreken heeft ... tjaa sorry maar dan ben je even schuldig aan het verhaal.
Ik vraag me serieus af hoeveel animo er is voor een nieuwe overkoepelende internationale organisatie die zoiets mogelijk zou maken. Of op zijn minst een systeem met open stamboeken.
Een DA is op MEDISCH vlak een deskundige niet op voedingsvlak. Ga eens naar je huisarts en vraag eens voedingsadvies die zal je ook doorverwijzen.
Zo kan het inderdaad ook, maar je weet zelf ook wel dat dit heel uitzonderlijk is. Het huidige systeem, de Franse bulldog vereniging, de Franse bull gemeenschap in binnen- en buitenland, die werken de fok van zulke gematigde honden alleen maar tegen. Je wil niet weten hoe erg deze hond rechts wordt uitgekotst. Ze noemen deze hond extreem! Extreem, omdat hij een korte snuit heeft in plaats van helemaal geen snuitlengte.
Er begint beweging in te komen merk ik. Steeds meer fokkers die zich inzetten. Gaat nog lang duren voor we het globale zullen zien veranderen maar hoor wel steeds meer dergelijke fokkers.
Er begint inderdaad verandering te komen, gelukkig. Maar heel langzaam en op het moment nog steeds veel te weinig. Tegen de tijd dat er voldoende internationaal draagvlak is om grote noodzakelijke veranderingen door te voeren, is er voor een aantal rassen geen redden meer aan.
Tja, ik ben bang dat de raad van beheer en de rasverenigingen niet erg enthousiast gaan worden van dit alternatief, Witte Draak.
Zij hebben er toch vooral (financieel) belang bij dat alles blijft zoals het is.
Lekker geld verdienen over de ruggen van honden die te gammel zijn om op hun poten te staan...
Maar stel het is wel mogelijk en we gaan fokken op type i.p.v. op hondenras; wat gebeurt er dan met de stamboom?
Zou daar dan een bepaald keurmerk voor in de plaats moeten komen?
Nee, dat zou blijven. Een stamboom is immers gewoon een afstammingsbewijs. Bovendien is het heel handig om gegevens over afstamming te hebben, dan kun je databases aanleggen waardoor je handige hulpen hebt om fokcombinaties te maken en de populaties in de gaten te houden.
En een soort keurmerk?
Stel dat elke fokker (nieuwe school dus) verplicht is een keurmerk te dragen dat garant staat voor duurzaam en diervriendelijk fokken; dan ben je gelijk van de broodfokker verlost?
Nee want een huidige stamboom is al een keurmerk voor duurzaam en diervriendelijk fokken. En toch bestaan de broodfokkers want die verkopen geen pups met stamboom.
Dat de kopers dat niet erg vinden is omdat ze denken dat een stamboom alleen over de afstamming gaat en de pups onnodig duur maakt.
Laat me toch niet lachen.
Engelse Bulldog; ademhalingsmoeilijkheden door misvormde schedel, niet eens in staat tot voortplanten zonder hulp van dierenarts, verworden tot een zielig gedrocht, maar wordt wel gewoon met stamboom verkocht!
Duitse Herder; ernstige heupproblemen door aflopende rug, showhonden kunnen soms letterlijk niet op hun poten staan, nakomelingen worden gewoon met stamboom verkocht!
Teckel; omdat hun ruggen zo sterk zijn uitgerekt lijden veel Teckels aan rugklachten, hernia komt vaak voor, net als discusdegeneratie (vaak reden tot euthanasie!), toch gewoon met stamboom verkocht!
Cavalier King George Spaniël; 100% krijgt hartproblemen, continue hoofdpijn doordat de hersenen niet op een normale manier in de schedel passen, wordt gewoon met stamboom verkocht!
Berner Sennenhond; één op de tien krijgt kanker, gemiddelde leeftijd 7 jaar, wordt gewoon met stamboom verkocht!
Shih Tzu; heeft een zeer platte snuit, waardoor hij regelmatig kampt met het brachycefaal obstructief syndroom dat leidt tot ernstige ademhalingsproblemen, door de uitpuiling van de ogen treedt er vaak ontsteking van het hoornvlies op met ernstige belemmeringen van het zicht tot gevolg, wordt gewoon met stamboom verkocht!
Flatcoated Retriever; er komen bij dit ras regelmatig diverse soorten tumoren, oogaandoeningen en epilepsie voor, aandoeningen manifesteren zich al op jonge leeftijd, Flatcoated Retriever wordt gemiddeld slechts 9 jaar, wordt gewoon met stamboom verkocht!
Franse Bulldog; doordat de snuit erg plat is, kan de hond slecht ademhalen (brachycefaal obstructief syndroom), wordt gewoon met stamboom verkocht!
Dalmatiër; komen vaak blaasstenen (uraatstenen) voor, veroorzaakt door een genmutatie die leidt tot een afwijking in de stofwisseling van urinezuur, groot risico op atopie en doofheid, gewoon met stamboom verkocht!
Beagle; heeft vaak last van allergieën, zoals atopie, oorontsteking (otitis externa) komt ook zeer vaak voor, soms als gevolg van atopie, aandoeningen manifesteren zich al op jonge leeftijd en behoeven vaak een levenslange of een regelmatig terugkerende behandeling, wordt gewoon met stamboom verkocht!
Chihuahua; vanwege zijn zeer kleine kop is hij gevoelig voor het ontwikkelen van een waterhoofd en passen de hersenen vaak niet op een normale manier in de schedel, kampt dus vaak met hoofdpijn, maar wordt gewoon met stamboom verkocht!
Volstrekt belachelijk dus om een stamboom een keurmerk voor duurzaam en diervriendelijk fokken te noemen, Liz, het is eerder een garantie op problemen!
Je maakt wéér dezelfde fout. Want vertel nu eens hoeveel gezonder look-a-likes (dus zonder die stamboom) van de Engelse Bulldog, Duitse Herder, Teckel, Cavalier King George Spaniël, Berner Sennen, Shih Tzu, Flatcoated Retriever, Franse Bulldog, Dalmatiër, Beagle en Chihuahua zijn dan hun evenbeelden mét stamboom. Hoeveel beter zijn de fokomstandigheden?
Je haalt continue een probleem met een ras door de war met een probleem met de stamboom. Dat papiertje maakt de hond niet ziek.
Ik ga zo uitgebreider op je reactie in maar dat kost veel tijd en ergens ben ik bang dat dat bij jou toch verspilde moeite is omdat je diep in je bubbel zit van haat naar de stamboomfokkers.
De look-a-likes zijn er net zo slecht aan toe, Liz, misschien nog wel erger (heb ik ook nooit ontkent).
Punt is dat jij beweert dat een stamboom een keurmerk voor duurzaam en diervriendelijk fokken is.
En dat is echt volstrekt ongeloofwaardig (belachelijk zelfs!)...
Goh net of ik de lokale fokker hoor, die 32 'rassen' verkoopt vanuit zijn schuur. Een stamboom is een garantie voor problemen in zijn standaard verkooppraatje. Niets gevaarlijker dan als meningen feiten worden. Kijk je hebt best een punt Peter, maar het ligt toch stukken genuanceerder. En dat zou jij ook weten als je een keer met rasvereningingen praat of met fokkers. Of als je een keer met de Raad van Beheer belt en je vragen stelt (dat kan gewoon,zijn gewoon mensen zoals jij en ik). Daar wordt hier namelijk ook gewoon over gesproken. Als mensen het niet helemaal eens zijn met jouw standpunt zijn ze niet meteen pro fokken met platte neus. Er ligt nog een hele wereld tussen van genuanceerde meningen. Want stambomen afschaffen heeft ook nadelen. En lukraak rassen op elkaar levert geen gezondere honden op. Natuurlijk is het fokken puur op uiterlijk fout, maar dat is 80 procent van de fokkers het ook met je eens. En ik ken zat fokkers die extra testen doen die volgens de rasverening niet nodig zijn. Zoals jij denkt denken de meeste mensen in Nederland. En dat heeft gevolgen. Ondoordachte kruisingen, puppyschuren, importeren. Van zwerfhonden...want alles is tenslotte gezonder dan een rashond met papieren. Raad jij maar eens wie we het meeste zien in dierenartspraktijken. Maar goed jij hebt je mening, en dat mag. En je zult mijn mening wel onzin vinden. Mag ook.
Ik weet dat het genuanceerder ligt, anoniem (sorry, ik weet jouw naam niet), maar mijn rugharen gaan overeind staan als iemand hier met droge ogen beweert dat een stamboom een garantie voor duurzaam en diervriendelijk fokken is.
Het probleem gaat mij aan het hart, vandaar mijn soms wat heftige reactie. Mijn excuses...
Laat ik eens met deze beginnen.
Het fokreglement voor Oud Duitse Herders.
De verwantschap mag de coëfficiënt de 8% niet overstijgen.
De combinatie van dezelfde reu en teef (dezelfde oudercombinatie) is maximaal twee maal toegestaan.
De minimale leeftijd van de reu op de dag van de dekking moet tenminste 18 maanden zijn.
Gelet op de doelstelling van de vereniging, het brede fokbeleid, wordt het aantal nesten dat een reu in Nederland mag voortbrengen op een maximum aantal van 5 gesteld.
Cryptorchide of monorchide reuen zijn uitgesloten van de fokkerij.
De teef mag op het tijdstip van de dekking niet jonger zijn dan 18 maanden.
De teef mag niet worden gedekt na de dag waarop zij 96 maanden oud wordt.
De teef mag bij de dekking voor het eerste nest niet ouder zijn dan 60 maanden.
Een teef mag in een periode van 24 maanden maximaal twee nesten hebben, waarbij de periode tussen de dekking van het eerste nest en van het tweede nest minimaal 10 maanden moet zijn.
Een teef mag gedurende haar leven maximaal vijf nesten krijgen.
Indien er twee maal een geboorte plaats vindt via keizersnede dan mag de teef niet meer gebruikt worden voor de fokkerij.
Gezondheidsonderzoeken vinden plaats door praktiserende dierenartsen ingeschreven in het diergeneeskunde register.
Bij een gezondheidsonderzoek worden een aantal zaken standaard bekeken. In eerste instantie wordt er gekeken naar de algemene indruk van het dier. Daarbij wordt gelet op het gewicht, de vacht en het voorkomen van het dier. Verder worden de volgende delen van de hond onderzocht namelijk oren, ogen, gebit, hart, longen en de buikholte i.v.m. mogelijke afwijkingen van lever, milt, blaas, maag en darmen. Van dit onderzoek worden aantekeningen gemaakt in het bij de hond behorende Europees Dierenpaspoort.
Ingaande 1 januari 2015 is het verplicht om het DNA te laten bepalen van de voor de fok in te zetten honden. Het DNA profiel zal in eerste instantie gebruikt worden voor bewijs van afstamming en in een later stadium voor nader onderzoek van gezondheid en vererving binnen het ras.
Wanneer één van de ouderdieren DM lijder is of niet op DM is getest, moet er altijd een DM vrije hond tegenover staan.
Ouderdieren moeten conform het onderzoeksprotocol zijn onderzocht op heupdysplasie waarbij de volgende combinaties zijn toegestaan: A x A en A x B.
Ouderdieren moeten conform het onderzoeksprotocol zijn onderzocht op elleboogdysplasie. Toegestaan is ED vrij en ED grensgeval.
Op het moment dat is vastgesteld dat een hond drager is van het blauwgen mag deze niet (meer) voor de fok worden ingezet.
Honden die lijden aan epilepsie mogen niet (meer) voor de fokkerij worden ingezet.
Beide ouderdieren moeten voldoen aan de karaktereisen. Met dieren die lijden aan agressiviteit, angst of nervositeit mag niet worden gefokt.
Een kennelerkenning is het bewijs van overeenstemming betreffende het fokbeleid van de LSOHV en tevens een weergave van een grondig onderzoek naar zowel de sociale als de hygiënische omstandigheden en naar de plaats waar de pups worden geboren.
De fokker verleent medewerking aan een nestcontrole.
De fokker draagt zorg voor het deugdelijk ontwormen en inenten van de pups volgens gangbare veterinaire inzichten en voor een volledig door de dierenarts ingevuld en ondertekend Europees Dierenpaspoort.
De pups mogen niet eerder worden afgeleverd dan op de leeftijd van 7 weken. De pups dienen schoon, voldoende op gewicht, ca. 5 kilo, en voor de leeftijd goed gesocialiseerd te zijn.
Bedenk Peter, dat al deze eisen niet gelden voor jouw geliefde stamboomloze Oud Duitse Herders. Dus hoezo is een stamboom een garantie op problemen? Jij gooit al deze regels/eisen weg in de verwachting dat het ras dan gezonder wordt en het welzijn van de ouderdieren en pups verbetert. Je pakt het probleem niet op de juiste plek aan.
Nee, punt is dat jij een stamboom een garantie noemt op problemen en stamboomfokkers de bron van alle kwaad noemt. Dat impliceert dat het fokken zonder stamboom beter zou zijn dan met.
En laten het nu net vrijwel al die stamboomloze fokkers zijn die geen enkele test laten uitvoeren op hun ouderdieren en waar geen enkele controle is op het dierenwelzijn.
Je kijkt dus steeds de verkeerde kant op. Want wáár zit nu het werkelijke probleem?
Weer die Oud Duitse Herder als voorbeeld:
Tevens dient een showresultaat te zijn behaald met de kwalificatie Zeer Goed of Uitmuntend.
En daar zijn het de keurmeesters die de dienst uitmaken. Dáár moet je zijn, niet bij de stamboomfokkers.
Wat is dit nou weer, Liz! Stop nou eens met mij woorden en beweringen in de mond te leggen!
Ik heb het al tig keer gezegd inmiddels; look-a-likes zijn er minstens zo belabberd aan toe! Hoe vaak moet ik het zeggen?
Punt is dat jij met droge ogen blijft beweren dat een stamboom een garantie is voor duurzaam en diervriendelijk fokken.
En naar mijn mening is dat volstrekt niet waar!
Wat staat hier dan?
Nogmaals; Lees het fokreglement van de Oud Duitse Herder eens door die ik hier voor je gequote heb. Met een stamboom heb je dus een redelijke garantie dat er aan die voorwaarden in het ieder geval is voldaan. Dat zijn regels omtrent gezondheid, diervriendelijkheid en duurzaamheid.
Zonder stamboom weet je gewoon vrijwel zeker dat aan een deel van die eisen niet is voldaan. Dus mét stamboom is verstandiger dan zonder stamboom. De stamboom is dan ook het probleem niet. Dat zijn de keuringen, de shows en de rasstandaarden. Toch blijf jij continue afgeven op stamboomfokkers.
Wat bereik je daarmee? Dat er gezonder gefokt gaat worden? Of dat de consument nog vaker dan nu al het geval is, de stamboom af doet als een nutteloos, ja zelfs verachtelijk, papiertje? En dus in het circuit van de oepsnestjes, de gelegenheidsnestjes en de broodfokkers terecht komt. Zonder testen, zonder eisen, zonder regels en zonder controle.
Liz ik vind je gelijk hebben hoor. Bij een stamboom word met zo veel zorg veel beter gefokt. Maar dan die shows waar dus echt wel op uiterlijk word gekeken. Dat is wat je ook zelf al zegt in je uitleg. Kijk naar die misvormde herder die vorig jaar crufts won. De br00dfok gaat ook mee wat in de rage komt. Winnen de platsnuiten die helemaal geen snuit hebben dan gaat br00dfok daar ook weer op mee. Dus dat zou al een punt van verbetering zijn om dat al te veranderen. Kijk een br00dfokker zal nooit iets doen aan gezondheid en zeker geen shows maar die gaan wel degelijk mee met wat het beeld van nu is bij de rashonden. Met alle gevolgen weer van dien.
Peter, zoals ik al vaker gezegd heb; Ik wil een nestje fokken met Elsa.
Als ik dan denk aan de lange weg die ik te gaan heb met alle bijbehorende kosten om de pups een stamboom mee te kunnen geven, dan verkrampt mijn maag al. Al die gezondheidstesten, de aanlegtest, de functionele exterieur keuring (dat is iets heel anders dan een show trouwens; meer op geschiktheid voor de belasting van het werken/sporten), lid moeten worden van de vereniging.. En dan kan ik niet gewoon naar de DA om te vragen naar die testen, nee, dat moet dan ook bij geselecteerde specialisten. En bij het minste of geringste mag er met haar niet gefokt worden.
En dan doe ik het nog niet eens zelf. Ik hoef geen geschikte match met een reu te zoeken die ook aan al die eisen voldoet, ik hoef geen kennelnaam te hebben, ik hoef niet aan de eisen voor de verzorging en verkoop van de pups te voldoen... Ik kan me verlaten op de kennis en ervaring van een doorgewinterde goede stamboomfokker. Ik hoef alleen de teef aan te leveren met alle testuitslagen en andere eisen.
Hoeveel gemakkelijker (en goedkoper) zou het zijn om te zeggen: "Ik verkoop om financiële redenen de pups zonder stamboom" wat teveel "fokkers" zeggen. Gewoon een mooie reu er op en klaar.
Zou jij liever een pup willen uit het nestje zoals nu gepland? Of uit het nestje van "dan maar zonder stamboom"?
Als je daar naar eer en geweten op antwoordt weet je ook de waarde van de stamboom.
Liz, ik weet dat er ook stamboomfokkers zijn die hun stinkende best doen om duurzaam en diervriendelijk te fokken, en ik heb dit ook al meerdere malen aangegeven.
Maar dat neemt niet weg dat er ook heel veel rotte appels tussen zitten die totaal geen waarde hechten aan dierenwelzijn en hun ras soms letterlijk aan de rand van de afgrond gebracht hebben.
Ik heb talloze voorbeelden gegeven; de Cavalier, Franse Bulldog, Berner Sennen, Engelse Bull, enz, enz, allemaal rashonden met stamboom!
Jij kunt niet met droge ogen blijven beweren dat een stamboom een garantie is voor duurzaam en diervriendelijk fokken terwijl de feiten (zie de door mij aangehaalde voorbeelden) vaak gewoonweg het tegendeel bewijzen.
Een hond met stamboom is niet per definitie ziek, Liz, natuurlijk niet.
Maar een hond met stamboom is ook zeker niet per definitie gezond!
Zucht. Het kwartje wil echt niet vallen hé?
Begin eens met antwoord te geven op mijn vraag aan jou:
Zou jij liever een pup willen uit het nestje zoals nu gepland? Of uit het nestje van "dan maar zonder stamboom"?
Als je daar naar eer en geweten op antwoordt weet je ook de waarde van de stamboom.
Dan blijf je het dus over 'de stamboomfokkers' hebben. Daar zit het probleem niet. Lees nu eens een keer.
Bij de Oud Duitse Herders staan dus heel erg veel goede dingen in het fokreglement. Maar ook: "Tevens dient een showresultaat te zijn behaald met de kwalificatie Zeer Goed of Uitmuntend."
Dáár moet je zijn want dáár gaat het fout. Als een hond alleen die kwalificatie Zeer Goed of Uitmuntend kan krijgen met extremen omdat de keurmeesters dát als het hoogst haalbare en wenselijke zien, dán gaat dat ras dus naar de kloten.
Je gooit het kind (al die goede eisen) dus weg met het badwater (de keurmeesters die idiote eisen stellen) en geeft het kind (de fokker) vervolgens de schuld.
Een hond zonder stamboom is niet per definitie ziek , Peter, maar feit is wel dat er zonder stamboom geen enkele poging verplicht is (en meestal dus niet gedaan wordt) om meerdere erfelijke afwijkingen/ziekten te voorkomen waar dat met stamboom verplicht is.
Leg je strijd waar die hoort: Rasstandaarden, shows en keurmeesters en niet bij de stamboomfokker waarbij je het ras dat ze fokken ook nog eens buiten beschouwing laat. Roepen dat ze niet allemaal zo zijn maar dat er rotte appels tussen zitten doet er niets aan af dat je je strijd tegen de verkeerde richt.
Ik heb nu heel veel tijd en energie gestoken om je van feitelijke, inhoudelijke informatie te voorzien maar zoals ik al bang voor was; je wilt niet luisteren. Oordoppen in en oogkleppen voor en maar gillen.
Met een stamboom fokken vind ik een must, de ouders worden getest, de teef niet elke loopsheid gedekt, pups groeien op in huiselijke sfeer (niet als in een winkel) dat vind ik een must. Maar daar ligt het probleem dat veel rassen hebben voor mij los van... Ik vind dat ze die moeten verbeteren, ipv verder fokken maar dat doen 'fokkers' in de boodfok ook toch...
Ik vind dat men moet gaan kruisen om het ras gezonder te maken, zonder ademhalingsproblemen enz ... Wat meer genetisch materiaal gebruiken dus (bij rassen met problemen)
Want wat zijn de functies bij een hond die die helemaal geen snuit meer heeft, waar de neus meteen onder de ogen ligt. Of wat is de functie van overmatig veel rimpels die over de ogen hangen en de wangen tot de borst komen. Dat is alleen als functie dat de mens het mooi vind. Bij paarden zie je toch ook geen neuzen die meteen onder de ogen liggen of overmatig veel rimpels en hangend vel. Omdat dat totaal niet functioneel is.
Als wij mensen een rimpel hebben willen we die het liefst weg hebben maar bij een hond is het ow zo schattig. Ik denk dat honden een van de grootste dierengroep is waar het meest aan gesleuteld word. Katten ook nog wel. Maar voor de rest (andere dieren) is het toch allemaal wat minder extreem.
Wanneer er een functionele exterieurtest verplicht wordt gesteld bij alle rasverenigingen, dan heb je denk ik al een groot deel gewonnen.
Volgende stap is dan die test verplicht te stellen voor het meedoen aan shows en sportwedstrijden. Honden die door hun uiterlijke kenmerken beperkt worden in hun bewegingen en gezondheid vallen dan al af voor zij überhaupt aan zo'n show of wedstrijd mee gaan doen.
De keurmeesters van shows hebben dan geen andere optie meer dan hun normen aan te passen.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?