10 weken is de pup. Was de 3e les. De eerste les zal je zeker een pup niet moeten overrommpelen.
Vind het wel knap, dat je kennelijk 100% hondenscholen kent en hun werkwijze.
Aan trucjes leren heb je idd niets. Koop een boek en ga zelf er mee aan de gang.
Bij goede hondenscholen, gaat het nl juist niet om stomme trucjes te leren.
Het gaat er om, om bazen inzicht te geven in hun hond en ze te leren samen werken.
Te leren kijken naar je hond en inspelen op zijn behoefte.
Uiteraard doe je wel een paar oefeningen, dat vinden baas en pup leuk. Bovendien, sommige oefeningen zijn best handig. Aandacht van je pup, wandelen zonder trekken en hier komen.
Het gaat erdaarbij om, om te zien, hoe een baas met zijn pup aan de gang gaat. Dit stuur je bij, als nodig.
Het nut van de tunnel en vb de tafel, in de socialisatie en inprentingfase van de pup is het belangrijk, hem met zoveel mogelijk verschillende dingen kennis te laten maken.
Vanaf de vierde tot ongeveer de twaalfde week, is waarschijnlijk de meest belangrijke periode uit het leven van een hond. In deze periode wordt nog steeds ingeprent op soortgenoten maar vindt tevens de belangrijke socialisatie op “de wereld” plaats. Alles wat de pup nu meemaakt wordt ervaren als normaal en nóóit meer vergeten.
Aangezien je een pup niet moet overrompelen, zal je daar de tijd voor moeten nemen.
Als je met 8 weken begint, hoef je niet elke dag als een gek te socialiseren, maar kan je het uitspreiden over 4 weken, met genieg rust dagen ertussen.
Uiteraard gaat de socialisatie na 12 weken ook door, maar breekt ook de angst fasen aan en staan pups minder open om te leren.
Wat voor jou en je honden geld, geld dat ook voor de rest van NL?
Is dat representatief voor de rest van de honden en bazen?
Ik heb coeliakie en dus.....
Een gezond ras, begint nog altijd bij een gezonde fok.
Dat betekend geen in- of lijnteelt in rassen.
Heel veel,rassen, hebben een te kleine genen poel en laat dat nu net samen hangen met gezondheid, met erfelijke aandoeningen en het imuumstel.
Goede voeding, wormkuren al dan niet inzetten (ik heb wel eens een darm van een paard gezien, kapot gevreten door wormen, was niet echt gezond, paard is dood) is niet meer, dan een bijzaak.
Vind dat je een erg vertekend beeld hebt over hondenscholen.
3/4 maanden strookt niet met de socialisatie en inprentingfase van de hond. Dus technisch gezien, zie ik geen meerwaarde pas met 3/4 maanden te starten.
Op deze leeftijd treden de puppy’s de wereld open, nieuwsgierig en vol vertrouwen tegemoet mits er niets mis is met erfelijke aanleg en de allereerste inprenting en socialisatie periode goed zijn verlopen.
Een gemoste kans op niet van deze periode gebruik te maken.
Nog steeds geen antwoord, waarom met 8 weken op een trainingveld samen zou gaan met angst en stres bij pups.
Eerlijk, ik zie het nl niet en loop nu al een paar jaar mee met puppy cursusg
Wow, nu ook nog een lecture over gezonde fok. Vind je het niet heel erg dat ik dat van jou als hondenschool juf niet nodig heb. Wellicht kan ik jou nog het een en ander bijleren. Ik heb jou genoeg argumenten gegeven waarom niet met 8 weken en dat is geen vertekend beeld. Waar jij voor jouw gemak maar aan voorbij gaat, is dat ik vind dat in het voortraject niet gesocialiseerd wordt. Dus verder vrij doelloos, wat ik al eerder aangaf, om met jou hierover in discussie te gaan. Het idee alleen al dat jij vindt dat dit hele belangrijke proces enkel en alleen op een pupveld kan, vind ik op zijn zachtst gezegd absurd. Maar dat is dan weer mijn bescheiden mening.
Kan ik mij ook ergens afmelden voor dit topic? Wat een gezeik steeds zeg. Krijg constant meldingen. Niks nuttigs.. zie alleen maar mensen die hun eigen gelijk hebben en er niet voor open staan dat niet iedereen hetzelfde denk.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik sta soms werkelijk versteld van wat mensen allemaal van een hond verwachten. Hij moet dit en hij moet dat en hij moet het zo en hij moet het nu.
Vanaf dag 1 wordt er mentaal geprikt en gepord aan die klein uk. Er worden hele schema's opgesteld van wat ie moet doen op welk uur, wanneer ie wakker mag zijn en wanneer ie moet slapen, hij moet dit leren en dat leren en als het niet meteen gaat zoals gedacht is er paniek. 3 keer binnen plassen = help, de pup is onzindelijk!
Als een hond ergens onzeker van wordt, dan is het wel omdat ie geen enkel zelfbeschikkingsrecht meer heeft en de mens z'n hele doen en denken wil gaan bepalen.
De 'band' met de hond begint die eerste dag. En niet door hem vanalles op te leggen, maar door emotie. Het gaat om geborgenheid, en warmte, en steun, en gevoel van veiligheid. Dat is de basis van alles en dat is wat die eerste dagen zo belangrijk is. Jij bent zijn nieuwe thuis.
Samenwerken met je hond kan zeker een grote meerwaarde zijn en de band versterken, maar dat is de tweede laag, die je bovenop op dit fundament legt. Sommige mensen vergeten de basis, en gaan direct aan het kneden. Vind ik jammer.
Helemaal eens! Sommige methodes werken ook niet voor elk ras. Een terriër kan zeer eigengereid zijn, dan zit er ook nog eens een bull in, kunnen ook zeer eigenwijze honden zijn.
Ik blijf van mening dat je bij sommige honden toch iets harder moet optreden en dan heb ik het ook niet over schoppen en slaan.
In sommige gevallen maken zachte heelmeesters, stinkende wonden.
Een combinatie tussen die 2 hondenscholen kan ik mij wel in vinden, het goede van beide.
Dit is wel even het laatste wat ik in dit topic reageer. Hier komen we toch nooit uit.
Mijn probleem met jou (en ook aardig met Bassie) is dat je je mening probeert op te dringen, pagina na pagina. Wat je net beschrijft heb je al eerder genoemd. Helemaal leuk en aardig. Mijn punt is. Pups met 8 weken zijn net uit hun veilige omgeving gerukt en in een nieuw gezin geplaatst. Ik vind dat zo'n klein frutseltje even moet aarden, voordat hij allemaal nieuwe dingen moet gaan leren en indrukken moet opdoen. Sommige pups zijn nog maar 2 dagen bij hun nieuwe eigenaren en dan staan ze alweer trainingsveld. Dat vind ik te ver gaan. Ik vind de leeftijd om met de puppencursus te beginnen echt afhankelijk van de hond.
Ik denk ook zeker dat hondencursus super nuttig kan zijn voor de mensen die daar baadt bij hebben. Wij kunnen allemaal door middel van een boek onze hond de basis trucjes leren. Vroeger ging het ook allemaal ''vanzelf''. Misschien is het tijd om wat minder van onze honden te gaan verwachten en ze te gaan zien als hond. Hier worden nieuwe honden ongeacht de leeftijd begeleid. Wij gaan niet op een veldje staan en doen wat andere mensen van ons verwachten of ons willen leren. Elke hond is anders en elke hond heeft daarom ook een andere manier van aanpakken nodig. Dus nee, ik kijk niet zo strak naar de regeltjes en alle fase's waar ze in zitten. Ze kunnen niet lezen en zullen het dus zelf ook niet altijd volgens de boekjes doen.
Niemand hier gaat een andere mening krijgen door wat andere tegen elkaar zeggen. In dit topic missen we voornamelijk respect voor andermans meningen. Het gaat al helemaal niet meer over wat de TS vroeg. Ik heb mijn mening, jij de jouwe. Hier laat ik het dus bij. Veel plezier nog met deze eindeloze discussie.
Klopt hoor Hannah, Peer had zeker wel regels. De ene hond is de andere niet hé. Waren het allemaal maar Woppertjes en Binky's
Gaat wel lekker off-topic zo, het ging geloof ik over met hoeveel weken naar cursus
Wil je ook wel linkjes meesturen over gezonde fok.
Wat bedoel je met voortraject?
Bij de fokker?
Argumenten ja, maar je hebt nog steeds niet uitgelegd, waarom jij het hebt over stres en angst bij een pup van 8 weken op het veld.
Waarom stres en angst. Wat gebeurd er volgens jou met een pup op het veld dat ze stres ervaren en angstig zijn.
Wat is de rede voor dat gedrag volgens jou.
Heb ik ergens beweerd, geschreven dat het „hele belangrijke proces" alleen op het veld plaats vind?
Want dat klopt helemaal niet.
De fokker zorgt voor een goede start.
Je zorgt als trainer er op het veld voor, dat mensen zelf aan de slag kunnen met hun pups. Enwel, gelijk op de juiste manier.
De verwachtingen van velen bijstellen.
Heel veel mensen, willen en moeten van alles met hun pup, leggen de lat gelijk heel hoog.
Je geeft de bazen een handvat waarmee ze verder zelf aan de slag kunnen gaan. Alles in het tempo van de pup, zeer belangrijk.
Hier in veel topics, of het wel normaal is dat een pup met 10 weken nog niet zindelijk is. Dat hij nog niet alleen kan zijn en nog steeds piept in de bench.
Om te huilen gewoon
Dat jij niet moe wordt van jezelf. Voor jouw informatie, ik heb goede opleidingen genoten en bevindt me in fokkerswereld, dus die linkjes van jou, daar heb ik geen behoefte aan en draagt weinig bij aan dit topic. Je blijft zuigen, roeren in de pot, terwijl ik toch vrij duidelijk ben al die tijd. Ik zal verder zeggen, succes er mee.
bassie de clown....inderdaad herkenbaar wat ik vind van jouw roeren in die pot. Jullie reageren op mij, NIET andersom....en ik blijf bij mijn standpunt. Wat de bassies en suzannes daar dan wel niet van vinden. Fijne avond verder...met veel wijsheid gewenst.
Nog maar eens, voor de allerlaatste keer. Precies, dat zijn mijn standpunten vanuit een visie die door veel mensen gedeeld wordt. En jouw standpunten......daar heb ik dan ook absoluut niets mee. Net zoals jij niets met mijn standpunten kan. Dat had ik jou en de jouwen al eerder voorgehouden. Voor de rest heb ik er niets mee om zaaltjes te huren om iets kracht bij te zetten. En reageer jij eerder op mij, actie/reactie....ook zoals nu. En dat allemaal tot doel om een gelijk te bekrachtigen. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee. Je kans is er, want ik heb er verder geen belang bij.
Ik heb geen enkele opleiding.
Ben hobby matig zeer geïnteresseerd in honden (paarden en katten), fokkerij en erfelijkheid met name bij de Perziche kat.
Ik begrijp dat je geen antwoord geeft op de vraag, waarom een pup van 8 welen stres en amgstig zou zijn op een trainings veld.
Je hebt er geen antwoord op.
Ik kan je wel uitleggen, waarom het niet zo is.
Pups die bij een goede fokker vandaan komen, hebben, op de verhuizing na, nog geen nare of traumatische ervaring opgedaan.
Geen rede voor angst dus.
Pups van die leeftijd staan open om de wereld te verkennen, om informatie in zich op te nemen.
Ze zijn nieuwschierig en willen ontdekken.
Uiteraard zorgt elke nieuwe situatie voor spanning. De pup heeft nog geen idee wat er gaat komen en dat zorgt voor de spanning.
Als een nieuwe situatie op een prettige manier verloopt, is dat een mooie ervaring rijker.
Een trainings veld is in het begin spannend en elke pup gaat daar op zijn eigen manier mee om. De een kijkt de kat uit de boom, terwijl de ander gelijk onderzoek uitgaat. Snuffel hier en daar, snuffel aan een andere pup.
Belangrijke taak voor de trainer leer de baas naar zijn pup te kijken en hoe hij hem kan ondersteunen als nodig.
Zo langzaam verdwijnt bij alle pups de spanning en komt er nieuwschierigheid voor in de plaats.
De baas geeft de pup positieve aandacht (belangrijke taak voor de trainer) en zo hebben de pups aan het eind van de les een positieve ervaring, associatie gemaakt met de baas en het veld.
Pups gaan moe maar voldaan naar huis.
De tweede les zie je vooral opwinding: jippie we mogen weer.
Zo leer je als baas hoe je je hond kan begeleiden in voor je pup nieuwe situaties. Die zal je pup nog volop tegen komen.
Geen rede voor angst of stres op de hondenclub.
Uiteraard heb ik het over goede hondenscholen
Suzanne, weet je wat raar overkomt in jouw antwoorden?
Dat je dikwijls een hele uitleg geeft aan mensen die veel meer ervaring hebben dan jijzelf.
Hierboven doe je het weer....
Zooooo gezellig hier!
Suzanne, werkelijk op elke pagina staat zo ongeveer hetzelfde verhaal van jou! Jouw mening lijkt me inmiddels meer dan duidelijk voor iedereen.
Bassie, ik hoop oprecht dat jij voor je cursisten een stuk vriendelijker bent dan dat je op hp over komt!
Of je wel of niet begint aan een puppy cursus en of je dat nu op 8 of 12 weken doet, laat eenieder vrij dit voor zichzelf en zijn/haar pup te bepalen...
Vanuit die positie alleen al, ga jij mij niet vertellen hoe ik mijn ras moet fokken of uberhaupt bepaalt wat in het algemeen goed is en wat niet. Ik zit ruim 25 jaar in de honden, dus ik weet wel degelijk waar ik het over heb. Dank u.
Vanuit het ethische voor de pup zelf, vind ik het niet gezond om meteen met 8 weken op een veld te staan. De meeste pups hier in Nederland worden met 7-8 weken geplaatst bij een nieuwe eigenaar. In Amerika is het vanuit rashonden clubs in code of ethics vastgelegd dat pups niet eerder dan 10 weken het nest moeten verlaten en bij voorkeur later (12 weken). Deze pups ondervinden GEEN nadelen van socialisatietekorten. Daar is onderzoek naar gedaan. En in Europa zijn er aardig wat fokkers die dit systeem volgen, waarvan pupkopers ook geen enkele hinder ondervinden. over de grote linie serieuze hondenbezitters die bewust ook hiervoor kiezen. Pups van 8 weken zitten in een angstfase en hebben al te kampen met stress door de nestscheiding en moeten out of the blue wennen aan een situatie met onbekende mensen, omgevingsfactoren etc. Dat is niet gunstig voor pups, ook niet voor goed gesocialiseerde pups. Onbevangen pups moeten kunnen wennen aan een nieuwe situatie in de eigen omgeving. De eerste weken is dat al stress genoeg voor ze en hebben wat mij betreft echt nul komma nul aan 'socialisering' op een veld om een eigenaar te pleasen. Dat een eigenaar moet worden bijgebracht, kan ook op andere manieren. Dat ik niet de enige ben die daar zo over denk, thank god inderdaad dat ik niet van jou of de jouwen afhankelijk hoef te zijn. Wat zijn er dan prima hondenscholen die pas vanaf min. 10 weken toelaten en goede pup op maat trainingen aanbieden. Ik adviseer dus geen 1 pupeigenaar/koper om meteen met een pup van 8 weken op een veld te gaan staan. Ongeacht wat jij daar dan weer van vindt, wat ik eerder schreef. Ik word daar dus niet warm of koud van en voor de rest even goede forumrelaties.
Dit onafhankelijk van mijn ervaringen met pups die wel degelijk stress vertonen op een veld, ook bij positieve trainingen en waarvan ik heb gezien en ervaren dat eigenaren hierin fout worden begeleid.
Dit is echt mijn laatste post hier, te gek voor woorden dat dit nodig is.
Over kinderen gesproken.
Ik heb hier een lijstje liggen waar men hond vergelijkt met kind:
leeftijd hond kleine hond grote hond
1 jaar 14 jaar/kind 12 jaar/kind
0,5 jaar 8 jaar/kind 6 jaar/kind
3 mnd 4 jaar/kind 3 jaar/kind
Dus als je dan nog verder terug rekent zou een pup van 2 maanden oud ongeveer gelijk staan met een kind van 2 jaar, zelfs nog veel jonger.
Toch nog heel erg jong dus....
Je hoeft ook helemaal niet naar een hondenschool om een pup te socialiseren, dat kan prima zonder hondenschool. Maar voor nieuwbakken hondenbaasjes is zo'n 'puppycursus' ontzettend nuttig om te leren om met honden om te gaan. Het zou 'baasjescursus' moeten heten, precies waar nu binnen de politiek voor wordt gepleit.
Qouten lukt niet op mijn tel. Reactie op goldendelerious.
Ik ben autididact.
Heb zelf de cursus van dogvision gt doorlopen. Alle verplichte en geadviseerde boeken gelezen plus nog een stapel extra. Volg wetenschappers als Bradshaw en Millossi.
Loop mee op een hondenschool en met gt voor de praktijk ervaring.
Ben al veel langer dan 25 jaar actief in de honden en fokkerij.
Vind dat dat er weinig toedoet.
Pups worden rond 7/8 weken geplaatst en dan is volgens jou een angst fase met 8 weken.
Plaatsen zou dan zeer onverstandig zijn!
Onetisch gewoon.
Gelukkig is de angst fase volgens de wetenschap pas rond de 12 weken.
Je argument, geen puppy cursus met 8 weken ivm angst fase, gaat dus niet op.
Uiteraard laat je je pup eerst een weekje wennen, als je hem net hebt.
Als de cursus al start, laat je je pup thuis bij een huisgenoot en ga er alleen heen.
Laat je pup de eerste weken sowieso niet alleen.
Heel leerzaam is om mede cursisten en de pups te observeren op pupy cursus
America, waar pups nog in het nest gecastreerd worden. Dat is onethisch
Waar nog honden gecoupeerd worden onetisch en dan nu ineens denken aan het welzijn van pups?
Langer aanhouden betekend een hoop extra kosten aan voer en enten. Heel veel extra tijd ivm socialiseren.
Dat vergt veel van fokkers,
Mijn kittens, gaan pas na 13 weken weg. Dit wordt zelf 16 weken.
Ze eten de oren van je lijf en kosten veel tijd, vooral plezier.
Ik zie dat nog niet snel gebeuren in een land als America.
Ik ben ook pas met 3 mnd naar cursus gegaan, vond het eerder niet nodig. Ook met onze vorige hond pas na 3 mnd.
Heb ooit eens op een trainingsveld gestaan waar op een ander veld de pups begonnen, allemaal een week of 8. Ze kwamen daar vrolijk en blij aan, allemaal lekker vrij en nieuwschierig, zo leuk om te zien.
Maar na een stuk of 3 keer geweest te zijn kwamen ze met hangende staartjes en best wel angstig het veld op, er was niets meer van de blije en vrije puppies over. Ik vond dat toen heel erg om te zien, heb eigenlijk mijn buik vol van hondenscholen, zal er waarschijnlijk nooit meer komen met een volgende hond.
Waarom blijf je ellenlange paginaas maar aanvallen op anderen ? Genoeg is genoeg, de topicopener heeft al tijden geleden aangegeven wat ze met de adviezen gaat doen....kittens met puppen vergelijken slaat nergens op.... ga weer tot de orde van de dag, we weten het nu wel hoe jij er over denkt, laat anderen in hun waarde hoe hun hun pup opvoeden...advies geven is een plus, maar je bent alleen maar het op de man spelen....hou er nou eens mee op.
Is dit topic nog bezig?? Het gaat nergens meer over XD
Weet je wat iedereen gewoon moet doen? Lekker wat ze zelf willen. Als je met 8 weken wilt gaan prima en met de 12 weken ook prima.
Done....lekker simpel goeie oplossing toch. Doen wat je zelf goed acht
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?