Nou dan ook maar even mijn ervaring.
Met Wopper zijn we naar de hondenschool gegaan op de leeftijd van 14 weken. De meest stabiele hond die je maar kan bedenken. Buiten haar lekkere drukke pup- en pubertijd, nooit problemen gehad. Nergens bang voor, stapelgek op mens en dier, beheerst de hondentaal werkelijkwaar uitstekend. Ze weet wanneer afstand te houden van bepaalde honden. Overal kan je haar probleemloos mee naar toenemen. Luistert uitstekend. Daarbij is ze ook volop gesocialiseerd buiten de hondenschool.
Met onze Peer zijn we met 8 weken naar de hondenschool gegaan, godzijdank na jaren is hij redelijk stabiel, maar hier hebben we behoorlijk wat mee te stellen gehad, een ontzettend overprikkelde, af en toe bijna gestoorde hond.
Verder geen enkel verschil in opvoeding. Komt dit dan toch door het te vroeg naar de hondenschool gaan met hem? Zal wel eerlijk toegeven dat hij ook weleens shows liep en Wopper niet, dus dat zou nog een dingetje kunnen zijn.
Jullie (Bassie en Suzanne) zullen ongetwijfeld hier wel weer een visie over hebben, het zal in ieder geval niet komen door vroegtijdig naar de hondenschool gaan.
Ik zeg ook niet dat dit daadwerkelijk alleen de oorzaak is, maar het zet mij wel aan het denken.
Daarbij vind ik dat je goed naar de hond en het ras moet kijken, wat de ene aan kan, kan de andere niet aan.
Mensen, waarom ruzie maken over iets waar geen antwoord op te geven valt? Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Het zijn meningen, geen vaststaande feiten en respecteer ieders mening. Ik ga vroeg met mijn honden naar cursus en wil iemand bewust later starten, ook prima.
Java ging pas met 15 weken, vanwege de giardia. Ze ging dus met alle entingen en de druppels tegen kennelhoest. Ze leert snel, dus we waren vrijwel meteen weer op 'schema'.
Tijdens het lessen is Java gewoon ziek geworden, een verkoudheid of kennelhoest denk ik. We hebben 6 lessen gehad en toen ben ik gestopt. Ik train Java nu zelf, op ons eigen tempo, en dat gaat super.
Ik denk dus niet dat het echt uitmaakt hoe vroeg of hoe laat je gaat. Als je buiten de cursus om zelf ook maar je hond traint en socialiseert.
Dat sloeg hier op
http://www.kekmama.nl/artikel/lekker-lezen/column-anke-vaccineren
Eerlijk gezegd stap ik nooit in een vliegtuig ,ik laat mijn honden nl niet alleen ,
En daarnaast snap ik de vergelijking totaal niet .
Geef je misschien zelf ook les ? Omdat je in herhaling vervalt?
Ik heb anders genoeg argumenten gelezen waarom niet met 8 weken naar een hondenschool ,goed of slecht .
Lees maar eens terug vanaf het begin .
Hoe aardig kan bassie reageren zeg ,hadden we het niet over elkaars meningen respecteren of zo ?
Niet alleen ik deel jou argumenten niet.
Hier slechts enkele voorbeelden met argumenten waarom juist met 8 weken naar een goede hondenschool
https://hondenbescherming.nl/nieuws/2012/06/29/wanneer-naar-welke-hondenschool/
Bij de Hondenbescherming komt vaak de vraag binnen ‘Vanaf wanneer mogen we met de pup naar de hondenschool?’. Gelukkig weten steeds meer mensen dat je niet moet wachten tot de hond al zijn entingen heeft. Dat is misschien wel veiliger qua gezondheid van de pup. Echter juist in de eerste levensweken moet een pup op een rustige en goede manier met allerlei mensen, dieren en zaken te maken krijgen. De hulp van een goede hondenschool is daarbij zeer welkom. Op een goede hondenschool kunt u terecht vanaf het moment dat u hond bij u in huis komt. Pups kunnen er dus heen vanaf zeven of acht weken.
http://www.licg.nl/w6/praktisch/hond/puppyzaken/cursussen-voor-uw-pup.html
https://www.sophia-vereeniging.nl/nl/pages/huisdier-en-welzijn/honden/hondenschool.html
Geef de hond vroegtijdig op voor de cursus, want hoe sneller de hond (vanaf 8 weken) leert hoe hij zich dient te gedragen, hoe beter. Let er bij het opgeven wel op dat de hondenschool de cursus ook aanbiedt in de (zomer-) vakantie. Denk ook aan de benodigde inentingen en de WA-verzeking. De cursist moet alle hondenpapieren in orde hebben en kunnen laten zien.
http://www.hondenplaza.nl/puppycursus
In deze periode kan een puppycursus dus van zeer groot belang zijn. U leert er hoe u met uw puppy om moet gaan en u leert op een rustige en natuurlijke manier grenzen te stellen. Bij een goede puppycursus kunt u al vanaf 8 weken terecht. Wanneer u pas op een leeftijd van 12 weken of later kun begonnen, is dit een gemiste kans. Bij jongen honden geldt namelijk letterlijk; jong geleerd, is oud gedaan! Grenzen stellen moet u van jongs af aan doen. Uw pup op zijn beurt leert omgaan met andere mensen en andere honden. Hij kan hiermee z’n sociale vaardigheid op peil brengen en houden. Hij leert verzorgende handelingen te ondergaan en krijgt de basis voor gehoorzaamheid bijgebracht.
Bovendien wordt u binnen het kader van de puppycursus begeleid bij allerlei opvoedingszaken: zindelijkheid, alleen thuis leren blijven, voorkomen van bijt- en sloopgedrag, enz. puppy.
http://www.opdediek.nl/opvoeding-pup
Ook de puppy cursus is een heel erg belangrijk punt in het leven van uw pup. Het beste is al te starten met de pup als het 8 weken oud is; veel puppy cursussen hebben een speciaal klasje voor deze jonge pups. Het goed socialiseren van de pup weegt ruim op tegen het iets hogere ziektekundige risico. Het is wel verstandig om in ieder geval ervoor te zorgen dat de pup minimaal zijn 1e enting heeft gehad en een enting tegen kennelhoest. Het belangrijkste in deze vroege lessen is dat de pup andere pups leert kennen, leert spelen, leert sociaal vaardig te worden en andere mensen en omgevingen ziet.
http://www.hondentraining-breda.nl/cursusinfo-puppytraining_3.html
Dan mag u met uw pupje deelnemen aan de socialisatiecursus. Het is zelfs belangrijk dat u niet te lang wacht alvorens te komen trainen. De eerste maanden van zijn leven is de pup nieuwsgierig en staat de pup open voor alle nieuwe dingen die hij meemaakt. In deze socialisatiefase is het heel goed voor de pup om kennis te maken met allerhande gebeurtenissen en zaken die hij of zij in de rest van zijn of haar leven mee kan maken.
http://www.ikwileenbravehond.nl/puppycursus-in-ede-indoor/
Voor wie Je hebt een pup en wilt leren hoe je hem het beste kunt trainen en opvoeden, zodat angst en agressie voorkomen worden en de hond naar jou luistert. Voor puppyeigenaren die al trainingservaring hebben, is de cursus ook zeer geschikt. Zo kom je up-to-date met de modernste inzichten in hondentrainen. Er is in de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar effectievere methodes om honden te trainen. Verouderde methodes blijken niet altijd even effectief. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de “eigenwijze” honden of rassen niet bestaan. Elke hond is te trainen en op te voeden, mits de juiste methode gebruikt wordt. Pups zijn vanaf 8 weken welkom op de cursus, mits zij tot minimaal 7 weken leeftijd (aantoonbaar) bij hun moeder gebleven zijn en hun eerste vaccinatie op tijd hebben gekregen. Dit is in de lijn van het advies van de Hondenbescherming, de Sophia Vereniging en het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (i.s.m. de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Meer informatie. Cursusinhoud
Vrouwtje toch, ik ken al die statements en de enige die er echt baat bij hebben, zijn degenen die zich uitgeven als instructeur en/of hondenschoolhouder. Wat ik al eerder schreef, gelukkig zijn er goede hondenscholen die deze visie beslist niet delen (met wetenschappelijke onderbouwing) en pups pas toelaten vanaf min. 10 weken. Lang leve de keuzes die 'we' hierin kunnen maken en dat allemaal om pups en hun baasjes een goede en verantwoorde start mee te geven.
bassie toch ,je kent mij niet anders zou je weten dat mijn zieltje minder teer is als jij denkt ,
Min. 10 weken.......3 tot 4 maanden is mijn visie om op een veld te staan....ook ondersteund door op maat trainers, dat terzijde. Tussen net 8 weken en 10 weken zit een wereld van verschil. Verder heb ik niets op met wat jij vindt en je denegrerende ondertoon in deze hele correspondentie.
Waarom zou een hondenschoolhouder of instructeur baat hebben, bij het vroeg starten, anders dan in het voordeel van de pup?
Voor het geldmaakt het niet uit waneer je begint.
Als het slecht zou zijn vroeg te beginnen, dan zou je de nadelen tegen komen in je lessen.
Ben wel geinteresseerd naar die wetenschappelijke onderbouwingen.
Wel onderzoek ik ook lees, ze pleiten allemaal voor 8 weken.
Bijna vergeten:
Vanaf 12 weken begint bij veel honden de angstfase. Je pup wordt terughoudender, nieuwe mensen en situaties kan hij opeens eng vinden. Als je pas in deze fase start met een puppycursus kan dit een moeilijke situatie zijn voor je puppert, juist omdat hij nu net in die angstfase zit.
Nee hoor, wat ik al eerder aangaf, heeft het voordeel om als eigenaar zelf aan de slag te gaan met puppert. Diverse socialisatierollen die hem door moeilijke situaties heen leiden, dat kan met op maat trainingen. Wat ik merk en mee maak, is dat pups die later starten juist niet angstig zijn en door de trainingsmethodiek ook weinig druk ervaren. Wellicht komt dat mede door een goede start in een thuissituatie en de ervaringen die in eigen tempo verwerkt kunnen worden. Daarnaast zijn er toch behoorlijk wat fokkers die pups pas met 10 weken laten gaan, daarna wennen en waarvan eigenaren later starten op gem. 12 wk. Dus nee, ik ben dat niet met je eens.
OMGANG OP HET FORUM
HP stimuleert het respectvol reageren naar elkaar. Neem daarom ook gezamenlijk de verantwoording om de site leuk, leerzaam en gezellig te houden.
In je emotie kun je soms iets te fel overkomen, een verkeerde aanname doen of te scherp oordelen. Dit kun je voorkomen door de tijd te nemen om je mening goed te forumleren en eerst je bericht nog eens goed door te lezen voordat je op de reageerknop drukt. Stel eerst eens een vraag voordat je meteen je oordeel geeft.
Afbranden draagt niet bij aan een goed gesprek en jaagt mensen weg. Dat laatste willen we graag voorkomen omdat het doel is om zoveel mogelijk honden en baasjes te helpen.
Wij zetten waar nodig een moderatormelding in om mensen hieraan te herinneren, maar stimuleren ook dat leden elkaar hier netjes op wijzen.
Samen maken we de sfeer en de kwaliteit van het forum!
He he, gelukkig maakt de nieuwe eigenaar nog altijd zelf uit wanneer of wat ie met zijn pup gaat doen.
Weet je… dit doet me denken aan een topic van vele jaren geleden.
De vraag van TS ging over het opvoeden van een pup en hoe ze haar hond het best kon trainen. Daar kwamen (net als hier) heel uiteenlopende antwoorden op. En één antwoord sprong eruit omwille van zijn eenvoud en kracht en zal ik altijd onthouden.
Het antwoord was: "Niet trainen, maar samenleven…"
Werkelijk het béste advies wat ik ooit op HP gelezen heb!
Gelukkig wel !
Ik kan even niet quoten op mijn tel, maar Alaska's finest, ik train mijn hond ook niet.
Het ging me bij de teksten vooral om de leeftijd en argumenten.
Ben het niet met alle teksten eens.
Ik voed op, heb regels en ben duidelijk, geld voor iedereen hier, ook mezelf.
Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Dat maakt een prettige voorspelbare situatie.
Ik vraag aan Luca als ik iets wil, net zo als ze aan mij vraagt.
Zo werken we samen.
Ik ben van mening dat de puppycursus zou moeten beginnen op de dag van de geboorte van de pup.
Niet voor de pup zelf maar voor de eigenaar.
8 weken lang theorie lessen met af en toe een puppyknuffelavond er tussen.
Dan 2 weken rust om aan het nieuwe huis te wennen.
Dan een school die een veilige zone om iedere pup stelt zodat het zowel voor de hond als baas duidelijk is dat de band samen belangrijker is dan alles en iedereen om je heen.
Scholen waar je nette rijen ziet bij pups, zo veel mogelijk links laten liggen.
Je bent er niet om te drillen maar om je samen te leren kennen zodat je ook samen een leuk span kan worden.
Dat zal dan wel weer volgens de statistieken of de boekjes zijn. Wat ik al hierboven zei, Wopper ging met 14 weken op puppycursus, zij is bij ons gekomen met 12 weken. Volgens vele helemaal niet goed, van alles gemist. Ik kan je ook nog vertellen dat haar fokster nu niet bepaald het toonbeeld van ideale fokster was, geen tot weinig socialisering, behalve het veldje voor de deur en vrienden en bekenden die graag wilde puppy-knuffelen. Toch is zij het meest geweldige sociale stabiele goed luisterende stabiele bull die wij gehad hebben en kennen. Het gaat dus allemaal zeker niet altijd op.
Wilde hier eigenlijk niet reageren de discussies lopen zo hoog op, hier honden die als pup binnen zijn gekomen en hebben nog nimmer een hondenschool gezien, nimmer, ik laat ze pup zijn en zorg dat het goed gaat zowel binnen als buiten, nooit geen slopers nooit geen honden die niet alleen kunnen zijn...sociale honden naar de buitenwereld toe, en ik ben conseqwent van wat verwacht ik van mijn hond, alleen vragen wat ik hier boven lees, nee , zeker moeten ze ook wat voor me doen, en dat gaat op een spelende manier dat als ze groot zijn dat graag voor me doen..........geen hondenschool voor mij.
Hier wordt niet gestart met een pupcursus, of er nu een angstfase aankomt of niet....ik kijk naar mijn pup en begeleid haar naar haar volwassenheid, en alle honden die hier bij mij geweest zijn, zijn nimmer een probleem hond geworden maar vrije robbedoezen en sociale honden.
Ogin was hier twee weken toen ze terug ging naar de fokker, geen cursus daar gezien......... met bijna zes maanden kwam ze terug, een onzekere hond, nu is het jaar voorbij, een blije en vrij hondje geworden , tuurlijk kost dat energie, sociaal naar mens en dier, geen sloopgedrag, geen hond die niet alleen kan zijn.... de honden die hier komen leven samen met mij, ze doen wat ik wil, wees geduldig consewpqwent, en eis niets van een jonge hond.... ik zeg niet dat het vanzelf komt, o jee nee, maar stop erin wat de pup aan kan en laat haar meelopen in het gezin.....leef samen zonder dwang, en nogmaals stop het spelende wijs erin dan krijg je een hond die graag wat voor je wilt doen, hier voor mij geen hondenschool, en met mijn eerste hond had ik ook geen ervaring..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?