Ik zal het je nog sterker vertellen....mijn pup is nu al zo ontzettend stabiel, slim en op een spontane manier werklustig, omdat hij gewoonweg in zijn eigen ongedwongen tempo mag opgroeien, zonder onze extreme grillen zoals het te snel alleen laten, wegstoppen in een bench, ongezonde vaccinaties en chemische ontworming, inadequate voeding etc.etc. Allerlei facetten die maken dat mijn pup tot een krachtig dier kan uitgroeien, zonder de idiote wetjes en regeltjes vanuit een reguliere pupcursus. Teveel onnodige stress. Mijn zeer respectabele fokker geeft hetzelfde advies mee. Het echte werk van hun werkhonden begint dan ook pas met een jaar. De tirannie van verplichte gehoorzaamheidstrainingen, daar lachen ze om. Komt niet ten goede aan het karakter van hun honden. Het is fijn dat ik niet de enige ben die vanuit deze visie wil zorgen voor emotioneel stabiele honden.
Ook met ontwormingen, inentingen en huismerk brokken heb ik een hoop pups zien uitgroeien tot stabiele hond...
Heb je veel verstand van honden dan zou ik wachten.
Weet je nog niet veel of zelfs niks van opvoeden dan zou ik je adviseren wel te gaan.
Met of zonder hond.
Je leert er echt veel, ten minste als je een goede hondenschool hebt.
Je kan je pup ook verpesten want niet elke school is even goed en niet elke pup is het zelfde.
Goldendelerious. Ik denk dat er veel mensen zijn die niet zoveel ervaring hebben als jij en dat een goede hondenschool dan enorm fijn kan zijn!! Zowel voor hond als baas. Het begint uiteraard met de basis gehoorzaamheid om daarna leuke dingen als behendigheid te kunnen gaan doen.
En TS kijk goed naar je pup. Probeer gewoon uit of puppytraining nog te stressvol is, of misschien juist een goede socialisatie. Blijf wel zeggen denk met zo een kleine pup om de kou!!
De meeste hondenscholen en dan met name die scholen die de reguliere theorieën uitdragen, zijn niet 'goed' en 'fijn' voor pup en baas. Ik zie veel puptrainers (uitzonderingen daargelaten...) die niet zien en inspelen op stress van pups en eigenaren hier geheel fout in begeleiden. Dan is zo'n eigenaar en vooral de pup op zo'n te jonge leeftijd beter af bij een visie die dichter bij de hond zelf staat. Dan kom je in de regel dus niet bij standaard hondenscholen uit.
Nou ik ben het met Heleen dubbel en dwars eens hoor....hier mochten ze pas met de 12 weken naar de cursus en terecht.
Mijn vriendin is leidster van de cursus en ze hebben 1x pups toegelaten van 8 weken....nou nooit meer zei ze. Ze waren hartstikke bang! Sommige waren net een paar dagen bij de nieuwe eigenaren en nog helemaal niet gewend of vertrouws. Als ze 12 weken zijn, zijn ze in de meeste gevallen al 1 maand bij de nieuwe eigenaren. Ze zijn dan gewend en hebben vertrouwen in hun nieuwe familie zei ze. De mensen moesten de puppies echt naar binnen trekken of dragen...vele liepen nog niet eens mee aan het lijntje omdat het te overweldigend was.
Nooit meer zei ze..daarbij vinden ze het gewoon ook verstandiger om de inentingen af te wachten. Mijn volgende pup gaat ook pas weer met 12 weken naar de cursus. Laat hem maar eerst eens bijkomen dat hij in een nieuwe omgeving zit en dan kijken we wel verder.
Ik vind toch dat een hondenschool nu bijna als slecht word weggezet.
Heel veel hondenscholen zijn enorm vernieuwend bezig en ligt de nadruk echt niet meer op de reguliere gehoorzaamheid in de puppycursus maar veel meer op de ontwikkeling van de pup en ondersteuning daarvan.
Het leren ontdekken van je eigen kunnen en leren in alle rust wat je allemaal kan bereiken.
En waarbij de baasje een goede begeleiding krijgen over do's en don'ts.
Het is net of een pup een trauma oploopt als 45 minuten per week op een hondenschool is terwijl er buiten en thuis naar mijn mening veel meer dingen kunnen gebeuren en veel meer prikkels zijn.
Jammer dat er zo negatief gedacht word.
Is het slim ja/nee om met een pup met 8 weken te gaan...........tja dat zal wellicht per pup kunnen verschillen.
Mijn advies zou eerder zijn laat de pup minimaal een week thuis bij je wennen en ga niet na het ophalen de volgende dag al naar de puppycursus.
Bij heel veel hondenscholen is vaak de 1e les ook nog eens een theorieles zonder hond en zullen daar ook de entingsboekjes bekeken worden, niet in orde zal een goede instructeur daar maatregelen op nemen.
Maar buiten heeft de pup vele malen meer kans ziek te worden dan op een hondenschool.
Er is geen goed of fout antwoord, er worden hier slechts meningen en ervaringen gedeeld. Ik ben ook een fokker en zo te lezen een slechte fokker omdat ik het juist goed vindt als de pups (rottweiler) met 8 à 9 weken starten met de cursus.
ook met mijn honden ben ik gestart toen ze 8 weken waren en die overmatige stress heb ik niet gezien. Wachten tot na de 2 enting hoeft niet, ze hebben ook antistoffen van de moeder bij zich en ze zijn waarschijnlijk beschermd. Een van de pupkopers kreeg op cursus op haar donder omdat haar hond binnen 2 weken zit, af, poot en nog wat commando's kende. Het is gewoon een leergierige hond die voor de baas wil werken. Niks niet stress of dat ze werd gedrild.
Conclusie: ga op je eigen gevoel af en doe wat goed voelt. De ene start dus met 8 weken en de ander een paar weken later.
Juist omdat het kennelijk jou visie niet is, voel ik me geprikkeld om toch te reageren.
Je pup is, neem ik aan, thuis snel gewend en zal daar weinig tot geen stres ervaren.
Dat komt, omdat hij je huis en de bewoners al vrij snel kent. De situatie wordt voor hem voorspelbaar en dat geeft rust en zekerheid.
Op de hondenclub is het voor alle bazen en honden de eerste keer heel erg spannend.
Je pup, die je hebt net hebt opgehaald en bij je thuis komt, ervaart precies dezelfde stres.
Tijdens de eerste les puppy cursus, heeft een pup de volle aandacht van zijn baas en dat vinden pups leuk: aandacht!
De pups leren elkaar kennen, even een snuffel, of kijken op een veilige afstand.
De tweede les, zie je als ze het veld opkomen, herkenning. Hey ben je daar weer. Plus de positieve associatie, pup heeft weer de volle aandacht van de baas.
Omdat ze elkaar, het veld kennen de les al mee hebben gemaakt, (de leuke les, want de volle aandacht van de baas) maakt de pupy les voorspelbaar.
Voorspelbaarheid zorgt voor zekerheid en dus is stres er ver te zoeken.
Wat wel stresvol is voor pups, socialiseren.
De meeste eigenaren zoeken dagelijk vreemde omgevingen, mensen en honden op. De voorspelbaarheid is verre van aanwezig.
Dat zorgt voor een hele hoop onmodige stres bij pups.
Ga vooral op puppy cursus en doe verder rustig aan, met socialiseren en wennen.
Over titeren heb ik een mooi artikel:
http://www.kekmama.nl/artikel/lekker-lezen/column-anke-vaccineren
Geld eigenlijk ook voor wel of niet op pupy cusus gaan, ik ga toch voor het advies van een gt ipv de ervarings deskundige.
Ken je de meeste hondenscholen in NL?
Ben je daar op training geweest of heb je daar meegelopen?
Zo nee, dan lijkt hem me niet dat je over „de meeste" hondenscholen kunt spreken.
Ik ken er slechts een paar. Daar zit een behoorlijk verschil in, hoe ze trainen.
De een is alleen maar bezig met trucjes leren, geen tijd voor vragen. Kunnen ze ook niet beantwoorden.
Een ander is nog bezig met slipkettingen en fysieke correcties.
De overigen, die zijn vooral bezig met bazen leren over hun pups. Informatie geven en leren hoe je met je pup om kan gaan, de band kan versterken en het antwoorden van de vele vragen.
Dat zijn gt die de lessen geven.
Als je op cursus gaat, ga vooral eerst zonder hond kijken hoe je het vind, hoe ze les geven. Hoe is de sfeer op het veld.
Bij ons een heel ontspannen goede sfeer, zo hoort het ook.
Ik denk dat je het karakter van de gos dan niet kent ,
Ik heb ze al een jaar of dertig en met kleine verschillen zijn de karaktereigenschappen gelukkig al die jaren niet verandert ,maar we dwalen af .
Prima fokker lijkt mij .
En als de ervarings deskundige nu ook nog eens gt is ?
Ook bij gts moet je het kaf van het koren scheiden ,ik ga liever af op iemand met veel succes en ervaring als op menig gt .
Jij hoeft mij geen leerschool voor te houden. Wat ik schrijf is duidelijk en strookt niet met jouw visie. Mijn visie vind ik een stuk gezonder en beter voor het welzijn van pups 8/9 wk in het algemeen.
Ja, ik ken enorm veel hondenscholen even onafhankelijk of dat in mijn directe omgeving is, waar ik GEEN puptraining zou volgen of adviseren, omdat die niet stroken met mijn visie en waarvan duidelijk kennis tekort schiet.
Dank u. Dat dacht ik ook.
Dus jij stapt liever in een vliegtuig, gerepareerd door een ervarings deskunige?
Ik noem dat spelen met je leven.
Ja, zo is er geen discussie mogelijk. Flauw.
Mag ik vragen waarom jou visie gezonder zou zijn?
En, stel dat jou visie, toch niet je van het is, dat daarom de meeste hondenscholen op een andere manier trainen, een andere visie hebben?
http://www.doggo.nl/artikelen/hondentraining/puppycursus.php
Dat heb ik net een paar berichten verderop uitgelegd. Nee, ik ben niet flauw. Ik heb geen tijd en geen zin om met jou hierover in discussie te gaan.
Gelukkig zijn er goede hondenscholen die mijn visie wel nastreven. Iets wat regulier als positieve trainingsmethode toegepast wordt, is niet per definitie 'goed' of nog belangrijker wordt goed uitgevoerd en toegepast. Zeker niet het stuk hondengedrag en hondentaal. Dan ben ik maar weer wat blij met visies die nog dichter aansluiten bij de hond zelf. Jij kan daar het jouwe van vinden en doordrukken in 'gelijk'. Ik heb dat niet nodig, omdat mijn visie al jarenlang heel duidelijk is...en ja, die is voor mijn dieren en vele anderen 'je van het'. Wordt ook geïmplementeerd in vele standaard visies, omdat die dan toch ook niet 'je van het' lijken te zijn om maar een voorbeeld te noemen. Maar ik laat het hier bij. Die discussies zijn al eerder gevoerd, daar heb ik geen belang bij.
Dit bedoel je?
Jij vind het bullshit?
Ohja dan is het zo
Vind het niet echt een goed argument.
Als je kijkt naar de ontwikkeling van pups, dan zie je dat 8 weken juist een goede leeftijd is.
Ze gaan onbevangen, het nieuwe leven tegemoet. Staan open om te leren en waar is dat veiliger, dan een beschermde, gecontroleerde omgeving.
Heel belangeijk, om goede ervaringen op te doen.
Vooral belangrijk, om baas en hond gelijk het juiste pad in te manoevreren.
Met een maand of 3/4 kunnen er een hoop „foutjes" ingeslopen zijn.
Dat zien we meestal bij mensen, die eerst zelf met de pup aan de slag zijn gegaan.
Die komen, omdat ze vastlopen toch maar de puppy cursus.
Spijtig, het werkt altijd beter om gelijk goed aan de slag te gaan, ipv ongewenst gedrag te moeten veranderen.
Goed, dit is slechts mijn mening en ervaring
Waar maak je uit, dat ik mijn gelijk wilt?
Dat argument wordt hier regelmatig gebruikt, bij het ontbreken van goede argumenten.
Ik heb nog steeds geen goede argumenten van jou gezien, waarom niet met 8 weken naar een goede hondenschool
Jeetje zeg, wat is dit weer een ontzettend simpele opmerking. Hoe wordt iemand ervaringsdeskundige in het repareren van vliegtuigen? Vrijwel onmogelijk hé, die kans krijg je vrijwel niet.
Echt weer een vergelijking van heb ik jou daar.
Ik vind mijn argumenten uitstekend. Dat jij die argumenten niet deelt, wil niet zeggen dat pups op 8 weken toelaten 'goed' is. Daar heb ik namelijk nog geen sluitend bewijs van meegemaakt, dat pup daar zelf ook echt baat bij heeft. Een eigenaar mogelijk wel.
Ik heb het niet nodig voor goeroe te spelen. Verder schrijf jij iets wat ik niet schrijf. Geen nut om hier verder op in te gaan.
Nu blijf ik echt weg uit dit topic, want het gaat nergens meer over.
Het topic gaat weer aardig naar een vervelende discussie, en op de man spelen jullie, Donja de topic opener heeft aangegeven om wat te wachten om met haar pup naar de cursus te gaan, de discussie die jullie nu voeren is een welles en nietes, Donja is weg, en reageer hier niet meer, vind ik ook niet zo raar, houden op jullie om elkaar in de haren te vliegen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?