Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Ik ben 100% tevreden over mijn stamboom fokker over de 2 de iets minder
Moest er nu geen show zijn dan zou die eerste nog evengoed zijn en die 2de miss zelfs beter.
die 2de doet nu dekkingen de uitgaan van de behaalde titels dat de hond daarbij afwijkt van de ras standaard wordt er voor lief bijgenomen ,nu ben verder al tevreden dat ze goed voor haar honden is maar ik vind dat ze haar fokprogramma te veel laat leiden aan de hand van show uitslagen,en als ik zo rondkijk is dat toch een trend die meer en meer voorkomt (al langer bezig is)
Onderstaand artikel zie ik net in de krant staan, eens.
'Verbod op hondenshow'
door Mark Veldkamp
AMSTERDAM -
Er moet een verbod komen op de grootste rashondenshow van Nederland. De Amsterdam Winner Show die komend weekeinde in de hoofdstad wordt gehouden is een tentoonstelling van dierenleed, zo meent de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren.
Een deelnemer van de Internationale Winner Show van 2011 Foto: ANP
„De show is een uitstalling van extremiteiten. Het letterlijk ziekmakende uiterlijk van rashonden staat centraal in plaats van het welzijn en de gezondheid”, aldus Frank Wassenberg, bioloog en beleidsmaker van de Sophia-Vereeniging, in een brandbrief die naar de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken is gestuurd.
Tijdens rashondententoonstellingen als de Amsterdam Winner Show bepalen keurmeesters per ras welke hond het beste voldoet aan de zogenaamde rasstandaard. Wassenberg: „In de praktijk betekent dit dat de honden met het meest extreme uiterlijk tot Winner worden uitgeroepen. De pups van zo’n ’kampioen’ leveren veel geld op, dus is er de fokkers veel aan gelegen om te fokken op deze uiterlijke kenmerken.”
Hoofdpijn
„Daarbij is het van ondergeschikt belang dat de honden fysiek grote hinder ondervinden van hun extreme uiterlijk: buldogs hebben ademhalingsproblemen door een te platte snuit en kunnen zich niet op natuurlijke wijze voortplanten, Cavalier King Charles spaniëls kampen met ondraaglijke hoofdpijn door een te kleine schedel en de shar-pei heeft chronische infecties door overmatige huidplooien.”
Winner-voorzitter en dierenarts Hildeward Hoenderken erkent dat er problemen zijn. „Wij kiezen voor het langzaam uitfokken van extremiteiten bij bepaalde rassen. Voor dit jaar hebben we daartoe de nodige maatregelen genomen. Zo zijn de keurmeesters geïnstrueerd om honden met overdreven, ziekmakende kenmerken niet te selecteren. De rasstandaarden zijn daar inmiddels op aangepast. Daarnaast geven we extra voorlichting over de gevaren van het doorfokken en kijkt een team van dierenartsen kritisch naar het welzijn van alle 6000 deelnemende dieren.”
Voor bioloog Wassenberg gaat het echter niet snel genoeg. „Naast welzijnsproblemen door een extreem uiterlijk leidt het systeem van rashondenshows tot inteelt. Hoe kleiner de genetische variatie, des te groter de kans op nakomelingen met de gewenste uiterlijke kenmerken. Het directe gevolg van inteelt is echter dat voorheen zeldzame erfelijke afwijkingen veel vaker gaan voorkomen in een ras. Zo lijden labradors en golden retrievers vaak aan kanker. Ook ernstige stofwisselingsziektes, nierziektes en bot- of hartafwijkingen komen in toenemende mate voor in rassen.”
Volgens Wassenberg erkent de overheid de problemen, maar heeft zij nog steeds geen maatregelen getroffen. „Liever wordt het aanpakken van de misstanden aan de fokkers zelf overgelaten.” De Sophia-Vereeniging ziet de fokkerijsector zelf echter geen einde maken aan het gebruik van inteelt als fokmethode, omdat dit ten koste gaat van de economische belangen.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?