Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Nee, verbieden hoeft van mij niet. Er zijn 95 mensen die goed met hun dieren omgaan en 5 mensen die dat niet doen. Moeten we vanwege die 5 mensen iets afschaffen wat leuk kan zijn voor hond en baas? Nee, ik zou zeggen " aanpakken die 5 mensen". Strenger toezicht op shows , op doorfokken en alles wat niet goed is. Een strenger toezicht op het fokbeleid, waarbij kwalen eruit gefokt worden, zou heel wat hondenleed besparen.
Ik had gehoord dat er elk jaar twee rassen aangepakt zouden worden ivm raskwalen. Heeft iemand daar nog iets van gehoord?
Ik ben nog nooit op een hondenshow geweest, dus ik kan er eigenlijk weinig over zeggen. Wat mij wel opvalt, is dat als je een rasstandaard leest, er heel veel over uiterlijk gaat. Dat vind ik fout. In mijn ogen zijn een gezond gestel (dus geen misvormde neus, ogen of huid), een goede werklust en een fijn karakter veel belangrijker. Wat dat betreft zeg ik dus dat hondenshows in bepaalde gevallen in mijn ogen verkeerde fokrichtingen stimuleert.
Ik ben niet tegen het fokken van rashonden wel van heel die cinema die er rond hangt bij de show met de nodige onzin en zever die er door mening fokker wordt uit gekraamt hoeveel zijn er die zeggen oh mam en paps hebben show titels dus wij hebben de beste pups...of we testen op hd dus pups zij hd vrij zo zijn er ook een pak
kijk ik ken een koppel hebben een reu en teef met stamboom (nog niet één van de minste ben er zelfs jaloers op) beide vrij van erfelijke ziekte door ouderschap.
zijn ook getest op hetgeen de stamboom fokker test nu uiteindelijk willen ze toch een nestje maar hebben geen zin in een show te lopen heb hun gewezen dat ze naar een aankeuringsdag kunnen 2x per jaar voor fok toelating en die krijgen ze zeker want hun 2 honden voldoen perfect aan de ras standaard sterker zelfs heb al verschillende met stamboom gezien die niet aan hun reu en teef kunnen tippen qua standaard.
nu ze vinden het niet nodig en voor hun is die stamboom totaal zinloos hun vorige hond was immers ook één zonder stamboom en nu ze er 2 met stamboom hebben zien ze de meeerwaarde er niet van tov hun oudere overleden hond, maar ze willen dus graag wel éénmalig een nestje doen,ken nu zelf ook een aantal show fokkers van dat ras en eerlijk ik zou nog liever iemand die een pup zoekt naar hun sturen dan naar die show fokkers,hun honden zijn ook DNA getest hoeveel zijn er dat al in Nederland?
De voordelen van een kruising:
De kans op aangeboren of erfelijke aandoeningen is kleiner.
Een kruising is in aanschaf goedkoper dan een rashond.
Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden.
Iedereen staat vrij in zijn keuze: rashond of kruising.
Een voordeel van de keus voor een rashond:
U heeft van tevoren een beter idee hoe de hond er als volwassen hond uit zal zien.
U weet welke genetische aanleg hij in grote lijnen zal hebben.
Geen enkele keuze is waterdicht, en misschien gelukkig maar. Iedereen kent voorbeelden die het gemiddelde onderuit halen, het is maar net wat je wil "bewijzen"...
Luka, ik kan beter tegen een muur aan praten want er valt duidelijk geen gesprek met je te voeren. Het moet op jouw manier en iets anders is niet goed. Die houding heeft de mensheid en het dierenrijk veel gebracht... Ik reageer op jouw woorden en je spreekt jezelf zo vaak tegen en neemt regelmatig woorden terug. Jij probeert een groep mensen weg te zetten en bent ervan overtuigd dat jouw manier beter is.
Jammer dat je mijn youtube channel niet hebt gevonden want dan zie je wat Afghanen eigenaren allemaal doen met hun honden. Wist je dat, voordat je met ze mag fokken in Nederland, ze een jachtpassietest moeten afleggen? Dat betekent dus dat je daadwerkelijk met ze moet gaan jagen. Jij hebt het beeld van alleen een showhond in je hoofd en dat zijn de mensen waar fokkers geen pups aan willen verkopen want dan krijg je een ongelukkige hond. Ook dit ras moet werken en uitgedaagd worden.
Jij hebt jouw visie omtrent shows en fokkerij. Dat is prima. Je moet alleen geen woorden in andermans mond leggen omdat jij te lijden hebt onder zoveel slechte ervaringen. Ik herken mijzelf en velen niet in jouw verhalen dus je zou best mogen open staan voor andermans mening. Wat mij betreft is dit punt klaar.
Ben volledig voor fokken met stamboom, maar ik vind het dikke zever dat een kruising even ongezond is als ongezonde rashonden!
Da's tegen in alles wat met genetica te maken heeft!
Hoe meer verschil (= verschillende genen), hoe minder kans er is dat een defect gen de overmacht krijgt of gebruikt wordt bij de bevruchting.
Oneens met Jules en Moos. Want als je je boerenverstand gebruikt dan zul je vast ook wel kunnen beredeneren dat als twee rashonden met aandoeningen een nestje krijgen, dat nestje net zo veel kans maakt op die aandoeningen als stamboompups . Want je gebruikt dan wel twee rassen, maar als die rassen ook aandoeningen bij zich dragen of eraan lijden dan geven ze dat van beide kanten door aan de pups. Daarbij kan het zelfs zijn dat je kans hebt op méér aandoeningen omdat de ene aandoening bijvoorbeeld van de reu kan komen en een andere van de teef (dus naast de 'gezamenlijke aandoeningen').
Je kunt met een kruising niet zeggen dat ze gemiddeld gezonder zijn dan een rashond want dat is inmiddels gewoon niet meer zo. Want kruisingen komen ook voort uit rashonden en maken dus ook net zo veel kans op die aandoeningen. Als je aandoeningen uit wilt sluiten moet je de natuur zelf haar gang laten gaan en je er niet mee bemoeien. Dus niet zelf bepalen welke reu op welke teef gaat (want ook bij kruisingen ben jij degene die dat bepaald), niet pups die het anders niet zouden halen toch erdoor trekken door bijvoeden, niet de teef helpen met de bevalling etc. Dan zou je je helemaal terug moeten trekken en dan krijg je uiteindelijk gewoon survival of the fittest waarbij de sterkere honden overleven.
Maar zolang wij mensen nog alles bepalen (combinatie reu en teef bijvoorbeeld) is het nodig om uitgebreid onderzoek te doen naar de lijnen, gezondheid, karakter, uiterlijk etc. om zo gezond mogelijke honden te fokken. En bij een kruising word dat over het algemeen niet gedaan en dus komen de rasgebonden aandoeningen ook gewoon voor bij de kruisingen.
Zijn er kruisingen die ongezonder zijn dan rashonden? Ja. Zijn er rashonden die gezonder zijn dan kruisingen? Ja. Maar je kunt inmiddels niet meer zeggen dat een kruising gemiddeld gezonder is dan een rashond omdat ook kruisingen voortkomen uit rashonden en daardoor net zo veel kans hebben op aandoeningen als rashonden.
Het belangrijkste is gewoon dat de fokkers hun verantwoordelijkheid nemen en de ouderdieren testen op aandoeningen, lijnen uitpluizen, geschikte ouderdieren bij elkaar zoeken etc. En daar hoort ook een exterieurtest bij zodat het uiterlijk van het ras in stand gehouden word. In die zijstraat horen keurmeesters ook hun verantwoordelijk te nemen en ervoor te zorgen dat de honden niet positief beoordeeld worden op alles waar 'té' voor staat.
Hoe kun je het nu oneens zijn met iets dat wetenschappelijk bewezen is?
Het is vanzelfsprekend dat een rastypische ziekte, (het gen waar deze ziekte op zit) bij beiden honden moet voorkomen voor het tot uiting komt, dus hoe zouden twee verschillende honden hetzelfde gen kunnen hebben?
Misschien interessante link, Jules:
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/07/05/pet-genetic-disorders.aspx
Een recente 5 jaar durende studie aan de universiteit van California dat kruisingen, in tegenstelling tot wat mensen denken, helemaal niet gezonder zijn, en net zo onderhevig zijn aan erfelijke ziekten als rashonden.
Christel, wat ik eruit afleidde is dat er ook ziektes bij kruisingen voorkomen, dat het van condities afhangt etc.
Maar ik zie nergens echt staan dat kruisingen niet gezonder zijn..
Dit zag ik staan:
13 of 24 Genetic Disorders Occurred at Same Rate in Mixed Breeds and Purebreds
En weet niet echt wat ik eruit moet afleiden, want het is maar bij de helft van de afwijkingen, in tegenstelling tot de rashonden..?
Die PL heeft dus meer kans om niet te ontstaan, door de 2 verschillende genen!
Ik geef je overigens geen ongelijk in het voorkomen van overlappende aandoeningen, maar het komt overigens véél minder voor dan bij ongeteste rashonden !
Bewust kruisingen fokken, ongeteste dan, ik ben er geen voorstander van hoor!
Ik denk gewoon dat een kruising minder kans heeft op aandoeningen, waarom heb ik uitgelegd.
nee, zou niet weten waarom.
maar inderdaad wat er al gezegd word er zal wel veel moeten veranderen qua eisen..
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?