Hoi allemaal,
het is zooo jammer dat een hond heel vaak omschreven wordt als "dominant"!
Een hond die blaft en gromt is dominant, een hond die een poot op je legt, of met de poot aantikt is dominant, een hond die als eerste door de deur wil is dominant, die boven op staat met spelen is dominant, als een hond op de bank zit of iig hoger/ groter is dan mensen, mens zit op de gond/hond staat.. is dominant, een hond die rijdt is dominant, een hond die uitvalt naar mensen en andere honden is dominant, een hond die overal zijn poot omhoog tilt/gaat plassen is dominant, een hond die trekt aan de lijn is dominant, een hond die je aanstaart in dominant, etc etc!
Een hond heeft zijn eigen taal dmv o.a. lichaamshouding, bepaalde signalen, geur en geluid (grommen/ blaffen bv) en gedrag wat een hond vertoond is meestal met een reden, een logisch gevolg van een bepaalde gebeurtenis in een bepaalde situatie.
In mijn ogen mag daar meer naar gekeken worden, waarom een hond iets doet, dat men dus kan herkennen wat er aan de hand is en vanuit daar kan de hond geholpen/ondersteund en begeleidt worden in zo'n bepaalde situatie.
Misschien is het oordelen wat ik nu doe maar ik vindt het zo jammer dat men (over het algemeen gezien ) zich in dit soort dingen niet wat meer gaat verdiepen!
Maar ik heb het idee dat dat dan gezien wordt als "veel werk en veel moeite".. en als men er al wat aan/mee gaat doen, dan wordt er verwacht dat er binnen een dag of enkele dagen verandering optreedt!
En als het dan binnen een week niet opgelost is, ja, dan gaat de hond maar weer weg..
Omdat de hond bv gromt naar een kind..
Ik vind het behoorlijk hard dat een een hond daarom bv weg moet, de hond spreekt gewoon zijn taal maar wordt niet begrepen en wordt daarom gestraft!!
En zonder dat men zich er "echt" goed in heeft verdiept (enkel afgaat op advies DA bv) staat iemand met een hond, waarbij de bovengenoemde zaken aan de orde zijn, bij de DA voor castratie!!
De hond wordt dus opgezadeld met veel stress> naar de DA (is toch altijd stressvol voor honden), onder narcose, operatie, met dus van beide de nodige risico's, verwarring na de narcose, en wordt dus soort van gestraft voor zijn normale, hondse gedrag!!
Er zijn mensen die zeggen dat een castratie "maar een kleine ingreep" is, maar een narcose en operatie is NOOIT zonder risico, daar mag nooit te licht over gedacht worden!
Met daarbij ook nog het risico dat het niets oplevert, en afhankelijk van het moment/leeftijd van castratie, mogelijk de kans op ergere problemen!!
Volgens mij is er wel eens iemand geweest met een topic, over het houden van huisdieren>honden, dat het een goed idee zou zijn dat mensen bv een soort cursus zouden moeten volgen VOOR het aanschaffen van een hond!!
Hier kan ik me wel in vinden, het is niet reeel want zoiets komt er natuurlijk nooit maar ik vindt dat mensen best meer tijd moegen steken in het verdiepen in de hond, hun taal, gedrag, omgang met de hond, leven met een hond en opvoeding!
Om zo veel te weten over onderwerpen, zo leren kijken naar de hond, de hond beter te kunnen begrijpen, hiernaar handelen en zo miscommunicatie, misvattingen, misverstanden etc te voorkomen!
En er mogelijk minder problemen zijn/ontstaan!
De meeste agressie problemen, uberhaupt problemen komen vaak vanuit de eigenaar en niet door de hond zelf!
Een heel verhaal maar ik moest het ff kwijt!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ja.. een cursus.. Maar welke dan?
Ik zie juist als probleem dat mensen veel te veel hun best doen om overal controle op te houden, dus ook bij hun hond.
Een cursus hondentaal zou voor een heleboel mensen goed zijn, dat ben ik met je eens.
Valt mij steeds weer op dat de meeste dierenartsen bijvoorbeeld geen flauw benul hebben van hoe ze overkomen op een hond. Overhangen is daarbij de meest gemaakte fout. En dan vindt ik het weer niet raar dat er honden zijn die niet graag gaan, of een keer grommen oid.
Ik ben het daar wel mee eens, heb ik zelf ook al dikwijls gedacht. Vandaar dat ik een hondenschool heb gevolgd waar wij als baasjes, ook les kregen. Er was theorie en er was praktijk. Er werd vanalles uitgelegd over hondengedrag, wat de hondentaal bedoelt. Wat je moet verstaan als je hond zus of zo doet. Want zoals ze zegden, het zijn vooral de baasjes die moeten worden opgeleid !
En wat er over DA wordt gezegd klopt, ze hebben vaak totaal geen benul over hondengedrag en hoe ze hen het beste benaderen. Maar sommigen maken dan wel de fout om zich erover uit te laten.
Onze honden moeten ook altijd maar perfect zijn in een verder totaal inperfecte wereld ! Want wij vinden het "ongewenst" gedrag, dus is er opeens maar vanalles mis met de hond.
Hehe.. ik deed je topic open met het vervelende gevoel van: " oh nee daar komt er weer eentje hoor met de hond is dominant..."
Ik zie het een beetje als een 'diagnose' die vaak uit gemak wordt gesteld.. en ook de GT die bij mij kwam, stelde vast dat Moon heel wat 'dominante' trekjes heeft. Ik zie het gewoon als het hebben van een sterke wil en het feit dat ze veel meer sturing nodig had van mij om te weten waar haar plek is in huis. Als je zelf die sturing niet geeft, gaat de hond op zoek naar een eigen gedrag hopend dat dit dan het juiste is...
Tsja, wat is dominant? Een hond die bij je op de bank springt en zijn poot over je heen legt kan wel degelijk dominant zijn. Maar dan heeft dominant de definitie van ranghoger (waarmee ik niet zeg dat elke hond die dit gedrag laat zien automatisch zichzelf als meerdere ziet). Maar ondanks dat die hond ranghoger kan zijn betekent dat niet dat deze hond per definitie ook dominant is als zijnde 'altijd hoger op willen komen'. Het kon namelijk wel eens een hele onzekere hond zijn die toch de rol van leider van het roedel aangenomen heeft.
Sterker nog, heel veel honden willen liever NIET ranghoger zijn maar worden in die positie gedwongen omdat het baasje die rol niet aan wil nemen. En hoe het baasje daar over denkt maakt dan niet uit, het gaat om het gedrag dat hij/zij laat zien en dat maakt voor de hond het verschil of hij de baas wel of niet als meerdere ziet.
Is een hond die dan altijd trekt aan de lijn dominant en een hond die rustig meeloopt onderdanig? Nee, dat kun je niet alleen op die dingetjes baseren. Er zijn zoveel meer facetten die meetellen. Dus een hond het stickertje 'dominant' of 'onzeker' of 'bang' of etc. maar op te plakken is nooit een goed idee.
Ik ken eigenlijk maar 1 echte dominante hond.., die kom ik bijna dagelijks tegen in het bos...
Mijn honden gaan vrijwel direct op hun rug liggen als zij deze hond in het vizier krijgen...
Ze zullen het echt niet in hun hoofd halen om daar met hun lompe zelf naar toe te lopen...
Het mooie is dat deze hond NIET gromt.., NIET blaft of welk ander zogenaamd "dominant" signaal afgeeft...
Het is een hele statige, trotse ( en mooie!) herder die gewoon erg veel respect afdwingt......
Ik vind dat wel prachtig om te zien....
Ja TE is nooit goed natuurlijk!
Het is belangrijk idd dat men weet, waar mee bezig te zijn, bewust zijn van wat er gaande is, niet maar wat doen!
Dat idee heb ik namelijk, dat veel mensen maar wat doen!
Dus over het algemeen een beetje meer "begrip" voor de hond en zijn gedrag mag wel vind ik!
Ik ken bv iemand mett een hondje van een jaar 3, die van de week gecastreerd is omdat hij zo fiks reageerd op andere honden buiten en omdat hij bij anderen in huis plast..
Dat zou dan dominantie zijn..
Dt uitvallen kan ook onzekerheid zijn of miscommunicatie.. ga je dan castreren, bestaat dekans dat het allemaal alleen maar erger..
En dat plassen bij anderen thuis.. tsja..
In beide gevallen kan eerst gewerkt worden dmv kijken waarom en dan wat te doen, dus training, herhaling, doorzetten.. dus MOEITE EN GEDULD!!
Maar ja..
Misschien is het dan beter om uit te leggen wat dominantie dan wel is i.p.v. alleen maar te vertellen wat het niet is. Dat voorkomt ook heel veel misverstanden.
@Esther,
IN mijn gedachte rijst dan meteen de vraag..
Is het respect, of angst?
Ik kan het niet zien natuurlijk, het is maar een gedachte..
Dominant is in mijn ogen niet negatief! Onder mensen heb je ook verschillen zitten. Je hebt de wat dominantere mensen en de wat onderdanige mensen. Zo ook bij onze honden. Alleen is het een kunst om te begrijpen hoe je dan met zo'n dominantere hond om moet gaan! Dominant is niet per definitie slecht! Nee, het hoort gewoon bij het karakter van de hond. Als hij door zijn baas begrepen wordt, is er niets aan de hand, maar vaak zit daar juist net het probleem! De baas ziet het niet of gaat er verkeerd mee om, waardoor de hond zich steeds sterker zal voelen en de rol als ranghoogste kan een hond nooit aan! Ze hebben leiding nodig! Krijgen ze die leiding niet, dan zie je dat de hond zich echt gaat misdragen! Dan krijg je een hond met ongewenst gedrag!
Ik ben meteen nieuwsgierig :-P
Zou je het eens kunnen filmen?
Dominantie is zeker niet negatief!
Heel mooi juist!
Een dominantie hond heeft juist mooie eigenschappen!
Rustig, vriendelijk, zeker en accepteerd veel!
Vergeet niet dat er vele 'inzichten' zijn in hondengedrag. Diegenen die de dominantie-theorie aanhangen, zijn even zeker van hun zaak als jij, dat is het net. Hondenscholen, GT's die de dominantietheorie volgen zullen ook erg kijken naar het gedrag vd hond, de signalen die hij uitzendt, enz. maar zij verklaren die heel anders dan jij dit doet. Ik ben ook absoluut geen aanhanger vd dominantietheorie, en net als jij krijg ik ook de kriebels van die hele 'hond wil jou domineren' uitleg. Maar ik denk niet dat je mag stellen dat daarom deze mensen NIET bereid zijn naar hun hond te kijken, ze hebben gewoon een andere waarheid.
Ik denk dat er zoveel mensen graag in het dominantieverhaal stappen, omdat het iets heel menselijks is, het willen overheersen, de baas willen spelen, de chef zijn, de troeven in handen houden, enz. Dus projecteren we dit op onze hond. Jammer, want m.i. schept het veel achterdocht en wantrouwen en komt het de relatie niet ten goede.
Ik vind het interessant om te zien hoe honden met elkaar om gaan. En om te horen hoe andere dan interpreteren.
Ik ben benieuwd of we hetzelfde zien.
Vind het ook altijd heel boeiend wat mensen in mijn filmpjes zien
Dominantie is iets anders dan zelfzeker en dit topic gaat over dominantie.
@gerdine
Volgens jouw definitie zijn er dus heel veel honden dominant.
Het is niet iets dat IK heb uitgevonden maar dominant zou inhouden, een hond die rustig is, vriendelijk, zeker/zelfverzekerd en veel accepteerd.
Maar daar ontstaat ook de verwarring bij veel mensen, het NLe woord dominant, betekend O.A.(!!) overheersend en gaat men DAAR vanuit als een hond "dominant" is!
Dus idd zou er beter gesproken kunnen worden over zeker/zelfverzekerd, stabiel EN onzeker, instabiel.. en "dominant" weglaten!
Maar ja, het is nou eenmaal de werdl in geholpen..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?