Het woord/mijn ervaring met "dominantie" (ik heb het dan niet alleen over honden) betekent voor mij, "over aanwezig", vol van zichzelf/alles naar zichzelf toetrekken/, zichzelf opblazen, zichzelf de beste vinden (ten minste, het beeld neer willen zetten) en daardoor niet meer open voor andere dingen. Ik zie het als een soort wapen om kwetsbaarheid te verdoezelen.
Als we het dan over bovengenoemde hond hebben, zou ik dat "zelfverzekerdheid" noemen ipv "dominant".
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Elk hond verschild met dominant doen, als een hond zijn poot op JOU schouder zet dan wil hij domineren over jou. Daarmee zou je moeten oppassen wand een hond kan je dan gaan bijten, en dat is de rede waarom mensen ze dan weg doen het is dan TE gevaarlijk !
Geef je mening er maar op
wat mij opvalt is dat in dit topic alle vormen van dominantie worden omschreven als hee actieve handelingen van de hond, waarbij er eigenlijk,als je goed kijkt, een uitdaging plaatsvindt van de hond naar de mens of andere hond.
is dat jullie algemene idee van dominantie??
uitdagend gedrag?
of is een heel "dominante"hond daar veel te slim voor, vindt het niet nodig, is meegaand zolang het hem uitkomt, maar kan keihard corrigerend ingrijpen als hij zijn grens trekt??
maar heeft hij/zij zoveel uitstraling dat het daar zelden of nooit tot komt, en je tot bepaalde (vrij vergaande) hoogte heel makkelijk kan leven met zo'n hond?
ben ik wel benieuwd naar eigenlijk
want het woord dominant is altijd zo beladen
en altijd komt die betekenis uit het woordenboek erbij, maar is die in de context wel goed?
Ik vind mijn duitse herder erg dominant.
Hij straalt zeg maar een bepaald soort macht uit en is zelfverzekerd.
Blaft vrijwel nooit naar andere honden. Als andere honden hem benaderen kijkt hij rustig en geeft hij kalmerende signalen af. Honden respecteren hem bijna altijd.
Hij leidt ook altijd het spel buiten in een groep andere honden, honden durven bijvoorbeeld niks van hem af te pakken, terwijl ze dat bij andere honden wel doen.
Indien een hond erg lelijk tegen hem doet zal hij het gevecht niet aan gaan, hij laat puur door zijn houding weten dat hij er niet van gediend is.
Je ziet echt dat andere honden in het losloopgebied respect voor hem hebben en dat vind ik altijd wel leuk om te zien. (Hij is na ons als baasjes, ook de leider binnen onze roedel haha, een echte 'alfa' over de honden, maar niet over ons!)
is weer een mode-dingetje.
net als dat iedereen opeens enkel vers vlees goed vond.
zijn nu opeens de dominante honden allemaal perfect.
natuurlijk heerlijk om te horen voor een baas met zo'n dominant geval.
maar ik krijg er de kriebels van
@Goja;
Ik vind je 2e omschrijving meer passen bij dominant!
Door vele mensen wordt het woord "dominant" gezien als overheersend dus een hond dieeen poot op je legt is dan dus overheersend, dominant!
Maar dominant heeft idd meer betekenissen en daar zou meer naar gekeken mogen worden!
Dat het vanuit een ander oogpunt gezien mag worden, anders over gedacht mag worden en anders mee omgegaan en gehandeld mag worden!
Er wordt namelijk is zo'n geval vaak geroepen dat je jouw hand op het hoofd van je hond moet leggen of je handen om de bek van de hond want ZO ben JIJ dominant en dus de baas!
Dat vindt ik geen goede benadering en omgang met een hond!
Ik ben het wel met "I love dogs eens"
Omdat wij het dierenrijk niet kunnen lezen, wij denken van wel.
De canis en vulpes familie's zijn doel bewust met elkaar gekruist om een solide ras te creeeren met als doel: werken, jagen, bewaking en vechten meer niet.
Beide familie's hierboven leven volgens een roedel principe waarbij een de overheersende Alpha hond is; dus dominant, zo leven honden anno 2012 nog steeds en honden leggen nu andere honden of zelfs mensen hun wil op als het lukt en doen zij op allerlei manieren. ook poot op je hand leggen, grommen naar je, een statige houding aan nemen, bijten, etc etc kunnen signalen zijn van domineren. Ik weet niet of mijn hond dominant is maar hij probeert wel zijn zin te krijgen op zijn tijd
Heb zelf ervaring met dominante honden, ze zijn dominant naar andere honden, dat zou goed kunnen zijn dat jou hond niet omver te blazen valt . Maar het zou ook naar negatieve gevallen kunnen lopen, als jou hond een andere dominante hond tegen komt....zou dat niet goed aflopen. Jij bent de alfa en dat moet je de hond duidelijk maken ! ! ! !. Hij hoort gewoon te doen wat jij zegt wand jij bent de baas niet de hond
Heb zelf ervaring met dominante honden, ze zijn dominant naar andere honden, dat zou goed kunnen zijn dat jou hond niet omver te blazen valt . Maar het zou ook naar negatieve gevallen kunnen lopen, als jou hond een andere dominante hond tegen komt....zou dat niet goed aflopen. Jij bent de alfa en dat moet je de hond duidelijk maken ! ! ! !. Hij hoort gewoon te doen wat jij zegt wand jij bent de baas niet de hond
Wil je dan een hond, een levend wezen met een eigen wil.. of een slaafje?
Jammer dat een onderdanige hond direct als slaafje gezien word... Alsof die geen eigen wil meer heeft...
Zoals het er staat Dobber, dan zeg ik ja.. Jullie willen een slaafje.. En ik had het vooral over I love dogs..
Vind het een beetje onzin zoals het er staat, daar gaf ik antwoord op..
Ik denk, als we een discussie willen beginnen over een dominante hond we eerst erbij zouden moeten vertellen wat we bedoelen met dominantie, wat dat voor ieder persoonlijk betekent/ hoe ieder dat voor zichzelf definieert.
Je zit anders voortdurend in een soort van spraakverwarring.
Volgens mij is het een grote misvatting dat er over een 'dominante hond' of 'onderdanige hond' gesproken wordt, alsof dit een statische staat van 'zijn' zou zijn, in plaats van over dominant gedrag of onderdanig gedrag.
Ik denk dat de mate van dominant gedrag wisselend is afhankelijk van hoe sterk de motivaties zijn en van de samenstelling van de sociale relatie/groep. En vandaaruit kun je dan verder over wat dat dan is, dominant gedrag. Maar een dominante hond of onderdanige hond bestaat niet in mijn optiek.
Nogmaals..;
"Het is belangrijk idd dat men weet, waar mee bezig te zijn, bewust zijn van wat er gaande is, niet maar wat doen!
Dat idee heb ik namelijk, dat veel mensen maar wat doen!
Dus over het algemeen een beetje meer "begrip" voor de hond en zijn gedrag mag wel vind ik!
Ik ken bv iemand mett een hondje van een jaar 3, die van de week gecastreerd is omdat hij zo fiks reageerd op andere honden buiten en omdat hij bij anderen in huis plast..
Dat zou dan dominantie zijn..
Dt uitvallen kan ook onzekerheid zijn of miscommunicatie.. ga je dan castreren, bestaat dekans dat het allemaal alleen maar erger..
En dat plassen bij anderen thuis.. tsja..
In beide gevallen kan eerst gewerkt worden dmv kijken waarom en dan wat te doen, dus training, herhaling, doorzetten.. dus MOEITE EN GEDULD!!
Maar ja.."
eerlijk gezegt heb ik liever dat ze de hond laten castreren dan wegdoen.
ik snap niet zo goed waarom er zo op dat castreren gehamerd wordt. als die mensen dat graag willen doen. laat ze dat dan doen. trek niet gelijk je conclusies
@I love dogs
Ja, dat zijn ook echt de enige twee opties die je hebt..
Als je al denkt dat een dominante hond opeen vals kan worden heb je in mijn optiek echt weinig verstand van honden..
@Judith,
Waarom zo zwart wit.. Ik gaf alleen een reactie op die ene reactie van I love dogs..
En ik zei niet dat een hond die goed luistert een slaaf is... Ik vroeg alleen maar wat..
Ik vind dat je nu wel heel dominant het stuk weer herhaalt.
Dit bedoel voor TS.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?