Om daar nog even op voort te borduren.
Ik denk dat geen enkel gezond zelfstandig wezen dat risico wil lopen, en sterker nog, bij honden zie je dus dat dit ook niet (op vrijwillige basis, niet in "roedels" die wij mensen samenbrengen) gebeurd. Ze treden namelijk op als gelijken met een specifieke taak, het grootbrengen van de jongen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik denk dat evenwichtigheid en zelfvertrouwen eigenschappen zijn die niet puur bij dominante honden voorkomen. Skip is zeker niet dominant, maar heeft zeker wel zelfvertrouwen en is stabiel.
Het is al tijden bekend dat wanneer wij mensen ons gaan bemoeien met de natuurlijke gang van zaken, en gaan bepalen wat wel en niet goed is, de natuur vaak naar de kl*te gaat. Dominantie in de natuurlijke gang van zaken is nodig, het zorgt ervóór dat inteelt niet/nauwelijks voor komt, het zorgt ervoor dat groepen dieren op normale wijze met elkaar om kunnen gaan, het zorgt voor een gezond samenwerkingsverband omdat een ieder zijn plek en taak weet, enz.
Dominantie wordt gewoon verkeerd begrepen en verkeerd uitgelegd, het wordt te pas en te onpas gebruikt en je krijgt daardoor een heel verkeerd beeld van het besproken dier, een hond die bijv. uitvalt naar andere honden of mensen wordt vaak als dominant betiteld, en van daaruit dusdanig behandeld, terwijl het waarschijnlijk gewoon een onzekere hond is, die niet weet wat hij anders moet doen, deze hond is natuurlijk in een bepaalde mate dominant(anders kon hij niet communiceren) alleen hij moet waarschijnlijk weer even back to basic, en er moet anders mee omgegaan worden. Omdat honden zo gericht zijn op mensen zijn wij ook vaak, onbewust, oorzaak van bepaald gedrag, we gaan voorbij aan het natuurlijke gedrag en behoeften van het dier.
Dominantie is voor mij een positieve eigenschap, alleen het woord, de betekenis is te omvattend om het continu bij elk probleem te gebruiken. Ook hier zie je heel veel mensen reageren met zoiets van "mijn hond is niet dominant maar gewoon zelfverzekerd" of zo, alleen eigenlijk zeg je in beide gevallen hetzelfde want zelfverzekerd zijn is ook een definitie van dominantie, tenminste als je dominantie juist interpreteert.
Zucht- weer eens dubbel
Nou, Taiko is dus wel een macho reu (zal het zo maar ff noemen) en na z'n castratie is een hele last van 'zn schouders gevallen. Hij is veel relaxter, luistert veel beter, minder obsessief met honden, minder aanvaringen en veel minder snuffelen tijdens het trainen.
Ik snap niet hoe je de ene keer een fysiek overheersende hond kan omschrijven als dominant, en vervolgens uitlegt dat dominantie conflicten voorkomt. Je weet toch pas dat je hond fysiek overheersend is als er conflicten zijn geweest? En als er fysieke conflicten zijn, wat is daar dan zo positief aan?
Hoe meer ik al deze uitleg lees, hoe meer ik gewoon bij m'n standpunt blijf: ik gebruik de term dominantie maar liefst niet, en zoek wel een ander woord dat de lading beter/duidelijker dekt.
Vandaag had ik het ook..
Hou je hond bij je hij is dominant.
Ik dacht dat het een grapje was,omdat ik dit niet bij me hond ken.
Maar de dames meende het dus.
Zijn nekharen stonden ietsje omhoog, mijn hond doet dat soms omdat hij het spannend vind, omdat hij de hond niet kent.
Maar zal nooit een hond grijpen of iets.
Ook is hij eerder onderdanig dan dominant.
Maar die dames hebben waarschijnlijk geen honden kennis.
Dusja laat ze dan maar.
En...euhm..
Is het mischien mogenlijk om het even in een menselijk perspectief te plaatsen.?
even puur voor mezelf , of mischien voor meerder mensen die net als ik af en toe het spoor kwijt zijn binnen deze verder nog steeds zéér vriendelijke discussie.
De manager die simpelweg wordt geaccepteerd door z'n medenwerkers vanuit een natuurlijk gezag.
Hij krijgt/verdient het respect van z'n medenmens
De manager die zich bedreigt voelt, en dus wat harder loopt te schreeuwen omdat..omdat..tja. omdat hij manager is.
Dwingt het respect af
Een leider wordt geaccepteerd door de groep, en is leider bij de gratie van de groep.
Komt een hele groep in opstand, kan er nog zo'n grote leider staan, maar dan is het over met hem.
Hoe groot , sterk, bedreigend hij ook overkomt.
*Plankkie mis.?*
die schreeuwende manager dwingt helemaal geen respect af, die kweekt een angstcultuur
en om het menselijk te houden, vaak ook nog 1 van verdeel en heers
ik geloof zelf niet zo in natuurlijke dominantie/overwicht/zelverzekerheid die gepaard gaat met regelmatig terugkerend geweld, of dat nu het schreeuwen van een menselijke manager is of een hond die het telkens fysiek meet te moeten afdwingen
natuurlijk leiderschap gaat op basis van mentaal overwicht en door slim "onderhandelen" en sturen.
dat in het uiterst geval zoals Kai schrijft, 2 gelijken elkaar tegen komen en hun belang botst........ dan zou het zeker weleens lelijk kunnen worden, dat ligt aan de mate van motivatie van beiden op datzelfde doel te bereiken. Is dat doel niet net zo belangrijk zullen ze elkaar negeren.
een leider is er altijd per gratie van de groep, maar...... wat groepen (bij mensen dan dus) vaak vergeten is dat ze wel degelijk een leider nodig hebben, en dan vaak vooral om die de schuld in de schoenen te schuiven als er iets fout gaat, maar goed, daar is tie "leider" voor.
zelf geloof ik niet zo in "dominante" honden die veel fysiek nodig hebben
tenminste geen fysiek in de vorm van een gevecht
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?