HondenPage baasje Bonita
Wat schreven de vrienden van Bonita op het forum
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Uit nieuwsgierigheid ben ik wel benieuwd welke verbeteringen jouw ras nodig heeft volgens jouIk begrijp mijn voorgangers wel. Als je wilt verbeteren, moet je kijken naar hetgeen wat risico's oplevert voor de kwaliteit en toekomst van het ras. De ridge kan inderdaad een probleem zijn en zou een ding kunnen zijn om aan te werken om je ras te verbeteren. Anders fok je eerder op het behoud van de populatie dan echte verbeteringen wat je in eerste instantie wilt. Ik geloof wel in verbeteringen binnen een rashond, maar het kan knap lastig zijn als het tegen de regeltjes ingaat. De ridge maakt toch dit ras, dus verwacht wel gillende keukenmeiden als hier verandering in komt.Wat ik je sowieso kan aanraden is veel contacten internationaal opzoeken. Binnen mijn ras heb ik veel nuttiger mensen kunnen vinden in het buitenland, hier in NL gaat het gewoon nergens heen (dit geldt natuurlijk niet voor alle rashonden)... Het is belangrijk mensen om je heen te verzamelen met dezelfde visie als jij en die ook de risico's op mogelijke problemen willen verkleinen, ook al gaat het wellicht tegen die regeltjes in. Uiteindelijk moeten goede gezondheid en functie op nummer 1 staan. Als je een vast clubje hebt kan je zo veel meer kanten op: je kan een plan gaan opzetten > je visie en doel(en) publiceren > meer mensen zoeken die je willen supporten > samenwerkingHet is zeker lastig, ook binnen mijn ras. Mensen houden zich graag vast aan hetgeen wat zij kennen en zijn niet bereid te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, waardoor er vrijwel niks verandert. Sterker nog, op langer termijn kan dit zelfs schadelijk zijn. Voor verbetering is dit juist de key; communicatie, samenwerking en openstaan voor een mogelijke verandering. Ik dacht eerst ook dat ik vrijwel de enige was die de problemen binnen mijn ras zag, maar nu heb ik het clubje gevonden die hetzelfde ziet. Wat ik hiermee wil zeggen is dat er zeker wel mensen zijn die net even anders denken, maar je moet ze wel eerst vinden door brutaal te zijn en gewoon contact op te zoeken. Facebook is heel handig voor dit soort dingen "Kekhor
Nou ik weet niet of ik al zover ben om zulke uitspraken te doen. Dat ik bepaalde dingen wil veranderen in het ras. Ik sta aan het begin. En heb nog twijfel over al mij kennis en sta open om volop te leren van iedereen.
Ik bedoel meer dat veel hobby fokkers ( en dan even gewoon over het uiterlijk) gewoon 2 honden op elkaar zetten die elkaar niet aanvullen.
Je moet alle plus en min punten goed weten om een reu te zoeken die dit aan kan vullen.
En bij ons ras heb je niet veel boeken. En het boek wat dan in Nederland verkrijgbaar is, dat is globaal/kortaf. Het gaat er niet verder op in.
gelukkig heb ik een buitenlands boek gevonden die de standaard uitgebreid uitlegt, maar er is natuurlijk nog meer wat je kan leren van een ervaren fokker.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Maar wat vind je dan van de “ridge”? Want dit is de rasstandaard die wel problemen veroorzaakt. "Sheltieduo_
De RR is een aardig gezond ras. En zoals elk ras heeft het wel wat min punten waar aan gewerkt moet worden. Wat ik tot nu toe heb meegekregen komt dermoid sinus van de ridge niet heel vaak voor. Als het wel zo is word hier uiteraard niet mee gefokt zodat de kans dat het doorgegeven word steeds kleiner word.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Je zou kunnen beginnen met een cursus kynologische kennis 1 met aansluitend 2,
of met een opleiding kennel pension en asiel.
Je leert daar heel veel van.
Misschien heb je het al.
"gabber
Ik was daar mee begonnen maar het is veel informatie over andere rassen. En wil me graag helemaal focussen op de ridgeback.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
"
en dan toch in dezelfde genenpoel blijven aanmodderen en spreken van verbetering?
Wil je écht verschil maken, dan doe je anders dan de rest. een ras verbeteren door er dezelfde genetische achtergrond op te zetten, is onmogelijk. Je houdt het hoogstens in stand. Waar verder niets mis mee is hoor (in vele gevallen), maar verbeteren doe je er niet (meer) mee de dag van vandaag. "Dagmar
Nee de reu is niet voor de fokkerij.
Ik heb een teefje en wil er graag nog een teefje bij. Waar ik nu naar op zoek ben ook. Hoe meer RR in huis hoe gezelliger ;)
Lotte schreef in
Ervaringen gezocht: interesse in ridgeback pup
Ik heb zelf 2 RR.
Een teefje en reu.
Mijn moeder heeft ook een reu.
En heb meerdere RR in omgeving gezien om hier een oordeel over te doen.
En wat ik nu zo weet is zowel een teef en een reu een doetje kan zijn.
Mijn teefje is onwijs zachtaardig, sneller bang, onderdanig, knuffelaar. Heel lief en makkelijk. Leunt veel op de baas bij gevaar of engere situaties.
Terwijl andere teefjes onwijze draken kunnen zijn.
Of je hebt een echte zelfverzekerdere bitch.
Mijn reu daarin tegen was ik denk wel een van de moeilijkste honden die je kan hebben toen hij jong was. Imposant en onwijs dominant, ontzettend slim en eigenwijs. Totaal geen kroelen maar wel vriendelijk. Heel zelfstandig. Had veel training nodig om hem 'willen' te laten luisteren naar mij. RR kan je niks afdwingen. Voel me echt veilig met hem huis en op straat. Een zelfverzekerdere hond. Een aai vind die fijn en hij is onwijs blij als hij mij ziet. Maar hij is geen schoothond.
Maar je hebt dus ook reuen die makkelijk zijn en onderdaniger. En wel schoothondjes zijn.
Zo heeft elke hond een net iets ander karakter. De fokker kan hier al een inschatting van maken in het nest.
Als beginneling zou ik voor een makkelijkere karakter gaan.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Het lichaam wat op de juiste manier in elkaar zit (volgens de rasstandaard dan) staat compleet los van de gezondheid.
Ik heb prachtige bull terriërs gekend, die later toch nierfalen of ernstig hartfalen bleken te hebben.
Maar qua exterieur een prachtige hond, helemaal volgens de rasstandaard.
Dan maar wat minder bone, minder downface, minder gehoekte achterkant, een wiebeloor, maar wel een gezonde hond.
Ik praat nu natuurlijk over mijn eigen ras, maar dit geldt natuurlijk voor veel meer rassen dat vooral het uiterlijk erg belangrijk is. "Bulleke
Ik heb zelf een reu. Nu 8 jaar. Prachtige kop en heel fijn karakter. Waarschijnlijk word die ook een jaar of 12 ( hoop ik) want hij is verder gezond.Maar hij is veel te groot geworden. En zit qua bouw niet top in elkaar. Vanaf zijn 3e jaar heeft hij al klachten. Zijn achterhand is niet top. Ze achterhand is stram. Hij heeft een nek hernia gehad. Zijn rug lijdt aan een lichte vorm van scoliose.Hij heeft teveel 'body' Door al deze dingen kan hij eigelijk niet doen waar die voor gemaakt is. Lange afstanden rennen gaat hij niet volhouden. Daarbij komt die ook niet aan de snelheid. HEEL VEEL bewegen kan ik niet met hem anders krijgt die pijn en last. Dus ik denk wel zeker dat alle punten, gezondheid zowel het rasstandaard met elkaar te maken hebben. Dit kwam ook uit de informatie die ik verzamelt heb.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Het allemaal wat minder ophemelen en het wat objectiever gaan bekijken.
Woorden als 'matige kwaliteit, verbeteren, ' bah, gruwelijk.
Fok gewoon een leuke gezonde hond die een leuk leven krijgt en je hebt een uitermate goede daad gedaan. Die kwaliteit en dat verbeteren geldt toch maar naar eigen zicht.
Mijn pups zijn geen toppers en dat vind ik heerlijk ! Ze hebben allemaal een luxe leven en worden allemaal kerngezond oud. Wat kun je nog meer wensen? Dat ze bij die zogeten topfokkers of africhters zitten die van zodra er wat scheef zit, de hond de deur wijzen? Nee hoor, doe mij maar mijn onbekende maar o zo graag gezien actieve huishonden die deel uitmaken van een gezin. "Dagmar
Ik denk wel zeker als de rasstandaard ( het lichaam) op de juiste manier in elkaar zit dat meedraagt aan de gezondheid van de hond en het doel waarvoor het ras gefokt is in stand blijft en het best kan uitvoeren. Als iedereen zo denkt dat zou het verkeerd gaan met het ras.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
iemand nog tips? :-)
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Waarom willen ze dat eigenlijk niet? "Iglo
Nouja dat zeggen ze niet zo uitgesproken.
Ik heb sinds de corona alleen mail contact gehad of via facebook.
Maar de nestjes die er dan zijn van de betere honden en betere combinaties. En die zijn er weinig vind ik.
Ik vind dat ze terughoudend en vaag reageren. Of een lange tijd dan niet reageren. Of die keuzes zijn al vergeven of je krijgt er niet echt antwoord op.
En dat is vooral bij de top combinaties. Bij de iets mindere combinaties is het allemaal wat duidelijker en is de kans groter.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
Ook ben ik opzoek naar een teefje erbij. Dus een nieuwe pup. En geloof me dat is al een heel ding. Bijna niemand wilt hun beste pup ( 1 keus) of 2e weggeven als ze weten dat je ermee wilt gaan fokken lijkt wel.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Waarom mail je de rasvereniging niet met deze vraag? Zij zijn er juist om fokkers te ondersteunen en ze kunnen je vast in contact brengen met een fokker die hier voor open staat.
weet niet of je van NL of België bent ? "Marijke - Aila, Dinja & Evi
Ja al gedaan. Die zeiden dat ik fokkers moest gaan bellen.. Maar om nou iedereen te gaan bellen voelt een beetje raar.
Ook omdat ik pas een fokker via facebook ( hier had mijn moeder gaar rr vandaan, Ik ben daar ook thuis geweest) gevraagd had om advies en tips en of ik wel is wat kon vragen. Toen kreeg ik het antwoord; wij geven geen advies.
Vandaar dat ik terug houdend ben nu met zomaar contact leggen.
Ben ook vaak naar shows geweest vroeger. Maar het is een hele besloten kring naar mijn idee.
Daarbij liggen de shows nu ook stil. En zijn er dit jaar niet meer zo heel veel. En wil ik nu al volop gaan leren. Het kriebelt :)
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
"
Hoe is dat gelukt? "Lotte
Het spookt wel in me hoofd op te mailen naar fokkers maar ik heb het gevoel dat ik ze dan lastig val. Ik wil namelijk echt heel goed het uitgebreide rasstandaard leren en de betere fokkers die zo precies fokken zijn naar mijn idee wat afstandelijker. Helemaal als je een buitenstaander bent met niet hun pup. Denk ik..
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Hele goede tip! Als de fokker van je hond je wilt helpen, dan heb je al een fijne leidraad. Helaas stond de fokker van mijn hond hier niet voor open, waardoor ik in het begin zoekende was. Gelukkig hielpen andere BC-fokkers mij wel verder "Iris, Lynn & Sam
Hoe is dat gelukt?
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Ik ben geen fokker maar een dekreu eigenaar. Bij mij gaat alles in bespreking met zijn fokker. Ik stuur altijd de stambomen door naar haar en overleggen veel. Dus ik denk dat je best een ervaren fokker onder de arm neemt, die zal je dan ook kunnen bijstaan bij de toekomstige bevallingen.
welk ras wil je fokken? "Sheltieduo_
Ik heb Rhodesian ridgebacks. Ja klopt dat zo ideaal zijn. Maarja hoe doe je dat..niet iedereen zit daar op te wachten heb ik het idee. Al helemaal niet als je een buitenstaander bent met niet hun pup . Denk ik?
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
" Zelf ben ik geen fokker, maar heb wel wat ideeën.
Je zou bij hondenshows kunnen gaan kijken van het ras waarmee jij wil fokken. Daar lopen heel veel fokkers rond die je misschien wel willen helpen.
Ook heb je (besloten) Facebook groepen speciaal voor fokkers. Misschien kan je daar eens op zoeken. Heb je nog contact met de fokker van je eigen hond?
"Iglo
Ik heb twee ras honden van hetzelfde ras. De eerste was een reu ( nu 8) uit Nederland. Dat waren hele aardige mensen maar meer een soort van hobby fokkers. Ik heb al aan hun gevraagd of ze mij wat meer wegwijs konden maken maar zelf halen ze alles uit een boek ( dat boek heb ik al) of een kennis fokker van hun heb ik het idee. Dus dan houdt het een beetje op. Daarbij is mijn teefje net 1 jaar en haar heb ik uit Rusland. Achteraf een beetje te snel besloten om het daar te zoeken. En had ik minder kennis dan ik nu heb. Ik dacht dat komt daarna wel, ik vertrouw op de fokker. Maar goed die fokker heb ik het ook al gevraagd en de antwoorden blijven een beetje kort af en de afstand en de communicatie blijft lastig. Dus ik zoek eigelijk een mentor in Nederland die er voor open staat en daarop zit te wachten natuurlijk.
Lotte schreef in
informatie over het ras/fokken
Beste Allemaal,
Het is mijn allergrootste wens om in de toekomst ook fokker te mogen worden.
Ik wil alles volgens de regels gaan doen/ officieel kennelnaam enz.
Mijn intentie is ook niet om zomaar een nestje te willen fokken voor ' het leuke'. Ook niet om het ras te vermeerderen door middel van matige kwaliteit te fokken.
Maar mijn doel is echt om bij te mogen dragen om het ras te verbeteren.
Ik wil het echt goed gaan doen en daarom alles echt goed te gaan leren. Ik heb zelf al boeken waar het rasstandaard wat uitgebreider is staat uitgelegd. En deze leer ik ook uit me hoofd. Maar ik mis eigelijk een mentor of iets. Iemand die het meer kan laten zien en uitleggen, de rasstandaard en over bloedlijnen enz. ALLES maar dan gewoon uitgebreider. Dat ik echt gewoon goed leer waar ik het over heb en zeker van me zaak ben. Ik heb alle tijd van de wereld maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen en ik vroeg me af hoe jullie dat 'ervaren fokkers' hebben gedaan en misschien tips hebben. Voor mijn gevoel is het best een besloten wereld en wil niet iedereen hun kennis zomaar delen. Concurrentie gevoel of iets? Ik weet het niet maar ik vind juist dat we elkaar moeten helpen. We moeten het met ze alle doen toch.
Lotte schreef in
Afvallen Brok of KVV
* wou er even bijzetten dat ik trouwens toen van acana naar een andere brok was overgestapt omdat ik las op voerwijzer.nl dat als je een lange tijd de graanvrije acana voert dan een verhoogde kans op taurine tekort en dcm kan krijgen.
De brok waarover ik toen over was gestapt was een van de beste brokken om deze stofjes weer aan te vullen stond er. Dus dat was de rede dat ik dat wou ik doen voor de afwisseling
Lotte schreef in
Afvallen Brok of KVV
" Ik denk dat je eerste vraag moet zijn: hoe komt het dat die hond 9 kilo te zwaar is?
Hoeveel voer je 'm dan? Krijgt ie ook veel extra's: beloningen, snacks, tussendoortjes, menseneten, e.d.?
Krijgt ie dagdagelijks genoeg beweging, heeft ie voldoende spiermassa, is hij sportief en atletisch?
Heeft ie bepaalde aandoeningen, waardoor ie zo dik is geworden?
Als je daar allemaal bij stilstaat, kan je veel gerichter een oplossing voor het probleem gaan bedenken. Het overgewicht zit 'm namelijk niet altijd in het voer, het kan andere oorzaken hebben. "Alaska's
Finest!
kilo is misschien een beetje overdreven. Hij weegt nu 59.5 maar woog altijd 55.
Hij is erg groot voor ze ras en slank aangelegd. 55 kilo was een mooi gewicht voor zijn grote. Alleen de dierenarts had het over 50 kilo. Dat zal erg mager worden denk ik. Maar ik hou het voor nu even als streef gewicht ivm met ze gewrichten.
Zelfs nu die 59.5 weegt lijkt hij niet heel dik.
Ik denk dat het gekomen is doordat ik over was gegaan van acana naar een andere brok die volgens mij een erg hoog kcal gehalte had en granen.. Tussendoortjes krijgt die weinig. Tussen 0 a 2 keer per dag. En dat is dan meestal een kluif of kleine kluif dingetjes.
Hij loopt ochtends meestal een half uurtje, avonds bijna een uur en ik fiets om de dag een stuk met hem. Maar hij heeft last van ze gewrichten en rug dus hij is best stijf. En een geschiedenis van een nek hernia. Dus we moeten voorzichtig zijn..
Lotte schreef in
Afvallen Brok of KVV
" Mijn hemel, 9kg te zwaar. Hoe is dat zo gekomen?
Wat doe je daags aan beweging? Ik denk dat je daar eerst naar moet kijken. "UkkePuck
9 kilo is misschien een beetje overdreven. Hij weegt nu 59.5 maar woog altijd 55.
Hij is erg groot voor ze ras en slank aangelegd. 55 kilo was een mooi gewicht voor zijn grote. Alleen de dierenarts had het over 50 kilo. Dat zal erg mager worden denk ik. Maar ik hou het voor nu even als streef gewicht ivm met ze gewrichten.
Zelfs nu die 59.5 weegt lijkt hij niet heel dik.
Ik denk dat het gekomen is doordat ik over was gegaan van acana naar een andere brok die volgens mij een erg hoog kcal gehalte had en granen.. Tussendoortjes krijgt die weinig. Tussen 0 a 2 keer per dag. En dat is dan meestal een kluif of kleine kluif dingetjes.
Hij loopt ochtends meestal een half uurtje, avonds bijna een uur en ik fiets om de dag een stuk met hem. Maar hij heeft last van ze gewrichten en rug dus hij is best stijf. En een geschiedenis van een nek hernia. Dus we moeten voorzichtig zijn..
Lotte schreef in
Afvallen Brok of KVV
Hallo Allemaal,
Mijn hond moet wel 9 kilo afvallen van de dierenarts.
Ik gaf hem vroeger eerst Kvv daarna lang gebarft en toen overgestapt op brok (acana). Was daarna toch weer een tijdje Kvv gaan voeren maar nu is mijn reu volgens de dierenarts te zwaar en hij heeft last van zijn gewrichten. Hij moet ongeveer 8 kilo afvallen.
Op hun advies ben ik nu Hills Metabolic Mobility diet brokken gaan voeren.
Alleen staan deze brokken volgens mij helemaal uit graan. Daar ben ik zelf eigelijk geen voorstander van.
Mijn vraag is dus kan hij ook afvallen met kvv of verzadigd dat niet genoeg op een dag?
Lotte schreef in
Overdreven correctie volwassen hond naar pup toe
" Ik zou het zelf niet zozeer als een correctie zien, maar als een verdediging van zijn eetbak.
Je weet niet wat de pup deed, wat er aan de uithaal vooraf ging, want je was niet in de buurt. Honden die hun eten zeer ernstig nemen en geen concurrentie dulden, kunnen stevig aanvallen als er een andere hond zich toch komt opdringen en dat kan tot ernstige gevechten leiden.
Wijze les: blijf aanwezig als de honden eten en neem eetbakken meteen weg als ze leeg zijn, zo is er geen bron van ergernis/ruzie meer.
Hoe gaat het met de pup? Geneest ze goed? Is er blijvende schade? "Alaska's Finest!
Het gaat gelukkig goed met haar. Ze heeft een kapje zodat ze haar hechtingen niet stuk maakt. Ze hebben het mooi kunnen hechten en ze had geluk dat het bij haar neus niet haar sinus doorboort heeft ander was ze wel verder van huis maar het scheelde een haar zei de dierenarts. En ze heeft veel geluk gehad dat het niet in haar oog was. Wel lastig dat ik haar nu geen kluiven kan gegeven ivm de scheur in haar kaak. Dat was toch altijd een makkelijke bezigheid bij zo een bewegelijk pupje.
Lotte schreef in
Overdreven correctie volwassen hond naar pup toe
We hadden juist gekozen om er een pup bij te nemen om zowel hem juist een plezier te doen en hem een maatje te geven in huis. Het is een teefje.
Hij is altijd heel erg sociaal geweest naar andere honden. Toen hij wat jonger was leefde hij ook een jaar met een pup in huis ( bij mijn ouders) Het waren toen echt twee vriendjes. Hij was heel erg lief voor die pup echt een papa. Oortjes schoonmaken Eno terwijl de pup in ze voeten bijtte. Ze hadden toen zo een lange bullepees die de pup gewoon van hem mocht pakken of allebei aan een kant kluiven. Vandaar dan we geen problemen met een pup hadden verwacht maar alleen maar goeds.
Lotte schreef in
Overdreven correctie volwassen hond naar pup toe
Lise met Ruby, Naïn & Qalvin schreef in
De avonturen van de Bordercrew! °Puppy Qalvin°
Grote liefde hier hoor
Lise met Ruby, Naïn & Qalvin schreef in
De avonturen van de Bordercrew! °Puppy Qalvin°
Mag ik jullie voorstellen aan My Sweet Devils Eye Quiereme Mucho!
Qalvin voor de vrienden
Sinds gisteren bij ons en doet het erg goed! Ruby en hij zijn neef en nicht, nu al onafscheidelijk Naïn moet er nog niet veel van hebben, maar dat zijn we wel gewoon van die harde tante
Ruby wijkt niet van z'n zijde
2,5 weken oud, kusje van papa Banker
Lise met Ruby, Naïn & Qalvin schreef in
Originele naam gezocht!
Voor mijn derde Border Collie, een reu, ben ik ditmaal opzoek naar een naam met een Q.
De naam mag uiteraard een betekenis hebben, mag uit allerlei talen komen, dat maakt niet uit
Q is weer zo'n moeilijke letter
Zelf heb ik al
Quinn
Qai
Qliff
Qas
Dankjewel aan iedereen die meedenkt
Lise met Ruby, Naïn & Qalvin schreef in
Jayla heeft lymfeklierkanker
Jeetje, das onverwacht
Heel erg veel sterkte gewenst!
Lise met Ruby, Naïn & Qalvin schreef in
De avonturen van de Bordercrew! °Puppy Qalvin°
" Ooohh Lise, een derde border ! Zo leuk ! Ben wel heel benieuwd naar een foto nu hoor ! Heb je al een naam ? "
Lisa, Mikai & Blisse
Ben nog aan het twijfelen tussen een paar namen, en we moeten nog kijken welk reutje er wordt aangehouden
Lise met Ruby, Naïn & Qalvin schreef in
De avonturen van de Bordercrew! °Puppy Qalvin°
" Waarom een gastgezin? "
Liz
Naïn is ook in gastgezin bij mij. Enkel Ruby is 100% van mezelf. De fokker hen nog wil inzetten voor haar kennel, en daarom dat ze hier in gastgezin komen.
Lise met Ruby, Naïn & Qalvin schreef in
De avonturen van de Bordercrew! °Puppy Qalvin°
" Heel erg leuk! En een reu Wie had dit allemaal gedacht toen wij bijna twee jaar geleden allebei aan het wachten waren op een pupje "
Iris, Kelly † en Lynn
Inderdaad, gek he wat er allemaal kan gebeuren in 2 jaar?