Boerenfox
Geen Rasgroep gevonden voor de Boerenfox gevonden. De Boerenfox hoort niet tot een officiële rasgroep.
De boerenfox is geen officieel erkend ras. Toch is de term 'boerenfox' bij de meeste hondenkenners wel bekend. Het is een kleine terriër, qua karakter en uiterlijke kenmerken te vergelijken met een kruising tussen een hoogbenige Jack Russell en een gladharige Foxterriër. De boerenfox wordt niet gefokt met gestandaardiseerde, verplichte raskenmerken. Daarom zijn er aardig wat onderlinge verschillen.
Toch is een boerenfox zeer herkenbaar; Een boerenfox is rond de 40 cm hoog, heeft vaak een witte vacht met zwarte en/of bruine vlekken. Boerenfoxen hebben soms alleen een zwarte en/of bruine vacht. Het zijn over het algemeen gladharige honden, maar er zijn ook langharige boerenfoxen bekend. De oren van een boerenfox komen voor in alle variaties : naar voren geknikt, hangend, rechtop of opzij. De staart is halflang en licht gekruld, maar soms ook onnatuurlijk kort. Helaas was het vroeger normaal de staart te couperen en dit zie je nog vaak terug.
Van oorsprong is dit een echte boerderijhond, die het erf van de boer bewaakt en alarm slaat wanneer er vreemden het erf naderen. De boerenfox is berucht om zijn ratten - , muizen - en mollenvangers kwaliteiten. Er zijn ook boerenfoxen die bekend staan om hun uitstekende vermogen om de boerderijdieren op stal of naar de wei te drijven. Al worden ze er nog wel vaak geboren, de meeste boerenfoxen leven niet meer op een boerderij. Dit is geen probleem, want dit type hond kan overal wonen, mits deze voldoende beweging krijgt.
Boerenfoxen zijn zeer intelligente, zelfstandige, dominante, maar vooral speelse honden. Boerenfoxen zijn trouw aan de baas, maar hierdoor soms wat eenkennig. In en rond om het huis zijn het goede waakhonden, waarbij ze hun geblaf als alarm gebruiken. Door de combinatie van hun karaktereigenschappen is het belangrijk dat de baas in de opvoeding zeer consequent is. De boerenfox heeft duidelijke regels en voldoende beweging nodig! Wanneer dit niet gebeurt, kan de hond de eigenaar de baas worden en problemen veroorzaken. Voorkomende problemen zijn (te)veel blaffen, naar mensen grommen en soms zelfs happen. Zoals gezegd zijn boerenfoxen zéér speels en actief (vooral in hun eerste 2 jaar) en voor sommige mensen kan dit ook een probleem zijn. De boerenfox komt helaas geregeld voor in de Nederlandse asiels, omdat mensen bij aanschaf geen idee hadden wat voor een hond ze precies in huis haalden. Bij deze honden hoort het motto: weet waar je aan begint! Boerenfoxen leren snel en zijn zeer goed op te voeden, als je maar duidelijk en consequent bent. Dan zijn het echt geweldige honden om te hebben!
Proeve van voorlopige standaard voor de Boerenfox:
Algeheel beeld: Een compacte, krachtig gespierde temperamentvolle, alerte en levenslustige hond, stabiel van karakter en uitermate behendig, ieder moment bereid om zelfstandig of in opdracht een klus te klaren. met andere woorden een uitzonderlijke 'will to please' zonder een spoor van verfijning of overdrijving van lichaam, benen en hoofd.
Schofthoogte: De Boerenfox is een middelgrote hond met een schofthoogte van 43-48 cm voor reuen en 40-45 cm voor teven.
Het hoofd: Het hoofd moet gedragen worden op een matig lange, goed gevormde, droge hals die met een mooie lichte welving goed in de schoft, die duidelijk vlakker moet zijn, overgaat. Het hoofd moet wat breedte en lengte goed bij het lichaam passen. Van voren gezien is het hoofd wigvormig met een matig brede, iets geronde schedel en een goed zichtbare achterhoofdsknobbel. De wangspieren moeten sterk ontwikkeld zijn, waardoor het hoofd voldoende breed lijkt in verhouding tot het lichaam. De voorsnuit moet krachtig en diep zijn met een grote neusspiegel waarin wijd open neusgaten en strakke lippen. De licht gebogen ramsneus gaat met een niet overdreven stop over in de schedel. De neuslengte verhoudt zich tot de schedellengte als 4:5.
Het gebit: Het gebit dient normaal scharend te zijn met grote tanden en zo volledig mogelijk.
De oren: De oren moeten hoog aangezet zijn met een vouw gelijk of iets boven het schedeldak. Ze zijn stevig van weefsel en worden goed tegen de wangen gedragen en naar voren gericht. De oorlellen iets afgerond.
Ogen: De iets ovale ogen moeten goed gesloten oogranden hebben en dienen scherp van blik te zijn: liefst zo donker mogelijk en niet te dicht bijeen geplaatst en schuin naar voren gericht.
Het lichaam: De juiste balans moet worden verkregen door het samengaan van een perfect gevormd lichaam met goed gewelfde naar achter doorlopende ribben, een rechte rug met brede, licht gewelfde lendenen en een licht hellend kruis met passende staartaanzet. De borst-buiklijn moet vloeiend verlopen en het laagste punt van de borst dient ter hoogte van de ellenbogen te liggen. Een licht gevormde voorborst moet aanwezig zijn.
De benen: Het lichaam rust op krachtig gevormde, glasharde benen met iets schuin naar voren geplaatste middenvoorvoeten, krachtige polsen en korte kattenvoeten met sterke nagels en dikke zoolballen. Zowel de voorbenen als de achterbenen moeten een pezige indruk wekken. Het lange, goed schuin naar achteren liggende schouderblad met sterke kam ligt onder een hoek van ongeveer 50 graden met de horizontale en ruim 100-110 graden met het opperarmbeen, dat iets korter is dan de as van het schouderblad. De bespiering van de totale voorhand moet goed zichtbaar zijn onder de strak aanliggende huid met korte, harde beharing. De ribben moeten na de bovenste welving enigzins vervlakken om een goed functioneren van de voorhand te garanderen. De hoeking van de achterhand dient in harmonie te zijn met die van de voorhand met krachtige spieren die van achteren gezien nogal flink rond moeten tonen. Een zware achillespees loopt over de krachtige, niet te laag geplaatste hak. De achtermiddenvoeten moeten verticaal staan en parallel aan elkaar. De achtervoeten zijn gelijk aan de voorvoeten. De ongecoupeerde staart moet matig laag aangezet zijn, overeenkomstig de ligging van het bekken, is dik aan de wortel en versmalt geleidelijk naar de punt. De staart moet niet verder dan de hal reiken en zo mogelijk nog korter. Hij wordt met een lichte boog gedragen en bij opwinding hoog gedragen, niet over de rug gekruld.
Het gangwerk: De gang moet krachtig en voldoende ruim zijn en de draf moet tamelijk snel overgaan in korte galop. Sprongkracht is een vereiste.
Huid en beharing: Het dikke vel, ter voorkoming van lichte verwondingen, dient strak aan te liggen bezet met een korte, vlak aanliggende vacht. De kleur is overwegend wit met donkere neusspiegel en lippenranden. Ook de voetzolen en nagels dienen zo mogelijk zwart te zijn.
ERFELIJKE AFWIJKINGEN
Patella Luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij veel kleine terriër rassen voorkomt. Indien U een pup koopt via de pup-info Terriër zijn beide ouderdieren onderzocht op Patella Luxatie, en zij moeten hier vrij van zijn. Tevens worden zij onderzocht op erfelijke oogafwijkingen zoals lensluxatie en cataract en moeten hier vrij van zijn.
VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam. GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtig zeem over de vacht gaan. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klitvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk te verwijderen van kleren en tapijten.
kort houden zijn erge blaffers en zeer eigenwijs.
Met een duidelijke en consequente opvoeding is een Boerenfox een breed inzetbare hond die voor vele hondensporten geschikt is.
Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Boerenfox.
De Boerenfox staat op dit moment op de 39e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
http://boerenfox.hyves.nl/
De hyves waar je van alles kunt delen met andere boerenfoxliefhebbers
www.boerenfox.nl
De infosite over de Boerenfox. Hier vindt u een database waar u uw eigen Boerenfox gratis bij kunt zetten. Daarnaast vindt u uitgebreide info over waar u op moet letten bij de aanschaf van een pup en een gezellig en informatief forum.
De huidige pupprijs varieert van 100 tot 300 euro.
Veel Boerenfoxen worden nog geboren in schuren en stallen waardoor ze de belangrijkste socialisatie moeten missen. Deze hondje zijn vaak bang als ze nieuwe mensen zien en zijn niet gewend aan een huissituatie. De meeste van deze hondjes blijven hun hele leven onzeker en kunnen daardoor snel van zich afbijten als zij bang zijn.
Om dit te voorkomen is het raadzaam om alleen een pup aan te schaffen die in de huiskamer is opgeroeid en goed gesocialiseerd is. Pups die niet bij je durven te komen om kennis te maken zijn niet goed gesocialiseerd. Neem er dan niet eentje mee omdat hij zo zielig is, maar kijk ergens anders naar een beter gesocialiseerd nestje.
Geen fokkers informatie gevonden over de Boerenfox.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Boerenfox pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Boerenfox hebben ook deze rassen
Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Boerenfox hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?