Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

Rasgroep van de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier was vanaf het begin een jachtterrier van ca. 6-7 kilo, die in het midden van de negentiende eeuw werd gefokt. Schotse arbeiders die werk zochten in de weverijen in Noord-Engeland, namen hun eigen terriers mee. Deze werden gekruist met plaatselijke varianten. Tot de voorvaderen behoren vermoedelijk de Clydsdale en Paisley Terrier, de Black and Tan Terrier en ook Noordengelse terriers als de Dandie Dinmont, de Skye en de Manchester Terrier. Om een lange en zijdezachte vacht en een hond van kleinere afmetingen te verkrijgen, werd vermoedelijk ook de Maltezer ingekruist. Aan het eind van de negentiende eeuw, toen de Engelsen zich begonnen te interesseren voor curiositeiten bij het fokken van honden, maakte men de Yorkshire Terrier door strengte selectie tot een zuivere dwerghond. De Yorkshire Terrier is een van de meest typische tentoonstellingshonden en wordt als zodanig overal ter wereld gewaardeerd. De weelderige beharing vereist zeer veel zorg.

Karakter van de Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

Deze hondjes worden dikwijls als gezelschapshondjes gehouden, maar ze hebben veel meer in hun mars. Menig yorkshire terrier beoefend een hondensport, ze kunnen hierin al hun energie kwijt. Makkelijk te trainen zijn ze meestal niet. Ze hebben een echt terrier karakter. Yorkshire terriers hebben ook een zeer goede socialisatie nodig om problemen later te voorkomen. En het zijn zeker geen hondjes die een plezier doet met niks doen. Het zijn grote honden in een klein formaat.

Rasstandaard van de Yorkshire Terrier

De Rasstandaard van de Yorkshire Terrier (FCI Standaard Nr. 86 /28-11-2003)
ALGEHEEL BEELD: langharig, de vacht hangt volkomen glad naar beneden en is gelijkelijk over beide zijden verdeeld, met een scheiding die van de neus tot het eind van de staart loopt. Zeer compact en welgevormd; loopt met het hoofd omhoog en toont zich daarmee zeer gewichtig. De algemene verschijning is die van een goed geproportioneerd lichaam.
Gedrag en temperament: Alert, intelligente kleine terrier. Pittig en gelijkmatig van aard.
HOOFD
Schedel deel
Schedel: Moet vrij klein en vlak zijn, niet te zwaar of rond.
Aangezichts deel
Neus: Zwart.
Voorsnuit: Niet te lang.
Kaak/tanden: Perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de tanden van het bovengebit net over de voorzijde van de tanden van het ondergebit sluiten en de tanden moeten loodrecht ingeplant zijn. Tanden goed geplaatst en boven- en onderkaak van gelijke lengte.
Ogen: Middelmatig van grootte, donker en levendig, met een scherpe, schrandere uitdrukking en zo geplaatst dat ze recht vooruit kijken. Zij mogen niet uitpuilen en de randen van de oogleden moeten donker van kleur zijn.
Oren: Klein, V-vormig, staand gedragen, niet te ver van elkaar, bedekt met kort haar, zeer diep, warm tan.
Hals: Goede lengte.
Lichaam: Compact.
Rug: Recht.
Lendenen: Goede lendenen.
Ribben: Gematigde ribwelving.
Staart: Gebruikelijk gecoupeerd.
Gecoupeerd: Van gemiddelde lengte en overvloedige beharing, Donkerder blauw van kleur dan de rest van het lichaam, speciaal aan het eind van de staart. Staartdracht iets hoger dan de ruglijn.
Ongecoupeerd: Overvloedige beharing, donkerder blauw van kleur dan de rest van het lichaam, speciaal aan het eind van de staart. Staartdracht iets hoger dan de ruglijn. Zo recht mogelijk. Lengte in goede verhouding tot het totaalbeeld.
Sinds september 2001 is het in Nederland wettelijk verboden om staarten te couperen!
Voor- en Achterhand
Voorhand: Volkomen recht, goed bedekt met haar van warm goudkleurige tan dat aan de punten lichter is dan aan de wortel, het reikt op de voorbenen niet hoger dan de elleboog.
Achterhand: Van achteren bezien volkomen recht, gematigde hoeking van het kniegewricht. Goed bedekt met haar van warm goudkleurige tan dat aan de punten lichter is dan aan de wortel, het reikt op de achterbenen niet hoger dan de knie.
Voeten: Rond; zwarte nagels.
Gangen / Beweging: Vrij in de beweging; Goed uitgrijpende voor- en achterhand met behoud van een rechte bovenbelijning.
Beharing:
Haar: Op het lichaam gematigd lang, perfect glad (niet golvend), glanzend, mooi zijdeachtig van structuur, niet wollig. Lange baard, warm gouden tan, donkerder van kleur aan de zijkanten van het hoofd, bij de ooraanzet en op de voorsnuit waar het erg lang moet zijn. Tan van het hoofd mag niet doorlopen in de hals, ook mag er geen roetkleurige of donkere haren vermengd zijn met het tan.
Kleur: Donker staalblauw (niet zilverblauw), van de achterhoofdsknobbel tot aan de staart aanzet, nergens vermengd met bruinkleurige-, bronskleurige- of donkere haren. Haar op de borst warm, helder tan. Al het tankleurige haar moet aan de wortel donkerder zijn dan in het midden, vanwaar af het nog lichter wordt naar het uiteinde. (drie tinten).
Gewicht: Tot 3,1 kg (7 lbs).

Fouten: Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin deze fout zich voordoet en zijn effect op de gezondheid en het welzijn van de hond.
Elke hond die zonder enige twijfel een lichamelijke- en/of gedragsafwijking vertoond moet gediskwalificeerd worden.
N.B.: Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.
Vertaling van de raspunten, vastgesteld door de Engelse Yorkshire Terrier Club. Voor Nederland geldt de erkende vereniging: Nederlandse Yorkshire Terrier Club (N.Y.T.C.).


Gezondheid van de Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier kan PL (Patella Luxatie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

PL-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor PL wordt er door een specialist een handmatig onderzoek verricht. Ook hier wordt een certificaat geleverd met de uitslag.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Yorkshire Terrier

De yorkshire terrier heeft een zijdeachte lange vacht, zonder onderwol. Ze ruien niet. Om de vacht in conditie te houden is dagelijks onderhoud nodig. Een showhond heeft een vacht in topconditie dat een streling is voor het oog. Als de hond zich beweegt, beweegt de vacht mee als een zijden laken. Showhondjes worden in papillotten gehouden zodat de vacht niet kan breken. Huishonden worden dikwijls wat korter gezet, daar de vacht dan makkelijker te onderhouden is en de hond zich buitenshuis op wandelingen meer kan uitleven. Als de yorkshire terrier wat ouder wordt, word de vacht ook moeilijker te onderhouden.

Opvoeding van de Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

Yorkshire terriers zijn zeer actieve hondjes, die enorm kunnen genieten van een wandeling. Ze zijn meestal rustig in huis, maar buitenshuis weten ze zich uit te leven. De opvoeding van een pup kan wel wat moeilijk zijn, maar met wat inzicht in het karakter van terrier geeft de opvoeding meestal geen problemen. Bij een pup moet zeer zeker gedacht worden aan een zeer goede socialisatie.

Rasvereniging van de Yorkshire Terrier


Yorkshire Terrier Vriendenclub Nederland
Yorkshire Terrier Vriendenclub Nederland

Parelduiker 2
2681VH Monster
Telefoon: 0174-213466
Website: http://www.yorkshireterriervriendenclub.nl


Yorkshire Terrier Club, Nederlandse
Yorkshire Terrier Club, Nederlandse

Doorn
Website: http://www.yorkshireterrierclub.nl

Popularitieit van de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier staat op dit moment op de 20e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Yorkshire Terrier

Nedelandse Yorkshire Terrier Club
www.yorkshireterrierclub.nl

Yorkshire Terrier pup aanschaffen

Pupinformatie:Tel,0343-412736
Algemene tips bij de aanschaf van een Yorkshire
U heeft uw keus voor het ras gemaakt en nu rijst de vraag wordt het een reu of toch een teef. De uiterlijke verschillen zijn in dit ras niet zo groot en het is dan ook lang niet altijd zo dat reuen groter zijn dan teven. Wel is er sprake van een verschil in karakter.Een Yorkshire reu is vaak aanhankelijker dan een teef.Teefjes daarentegen zijn vaak weer wat vinniger of kattiger zo u wilt.
Informeer bij de vereniging of er nestjes zijn. Hier vindt u fokkers die zich aan de richtlijnen van de Nederlandse Yorkshire Terrier Club houden. Aan de andere kant betekent opname in de fokkerslijst niet dat de Yorkshire Terrier Club aansprakelijk gesteld kan worden voor de kwaliteit van de geleverde pups.
Dit laatste kan natuurlijk ook niet. Maak een afspraak bij een of meer fokkers die pups hebben. Liefst bij meerdere fokkers want dan heeft u vergelijkingsmateriaal. Bekijk de nestjes en de omgeving daarvan en of de pups in huiselijke kring op groeien. Let op of de pups schoon zijn, helder oogjes hebben, spontaan reageren, kortom er gezond uit zien. Ook kunt u de moederhond zien en misschien zelfs de vaderhond als deze ook van de fokker is.
Laat u door de fokker goed informeren over de pups, voeding en eventuele opvoeding. De fokker zal natuurlijk ook willen weten wie u bent, waarom de keuze op de Yorkshire is gevallen en... wat u van uw pup verwacht. Kortom er zal bij zo’n contact heel wat informatie uitgewisseld worden.
Thuis zult u alles nog eens op een rijtje zetten en de verschillende zaken tegen elkaar afwegen. U bent u eruit en besluit bij een van de fokkers een hondje te kopen en de afspraak wordt gemaakt. Dan is het wachten op het moment dat u het pupje op kan halen.
Weer thuis gekomen heeft de pup tijd om zijn nieuwe huis te ontdekken en mogelijk wat stress kwijt te raken. Het is tenslotte niet niks als je plotseling bij je moeder, je nestbroers en zussen wordt weggehaald.
Het is belangrijk om u aan de (voeding)afspraken van de fokker te houden en mochten zich toch problemen voordoen uw fokker daarover in te lichten en eventueel om advies te vragen.
Hopelijk groeit uw pup uit tot een prachtige York en kunt u samen genieten van een hele lange vriendschap waarin vreugde en plezier de boventoon mag voeren.

Yorkshire Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Yorkshire Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Yorkshire Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Yorkshire Terrier hebben ook deze rassen

Meer weten over de Yorkshire Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Yorkshire Terrier:


Afbeeldingen

Yorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire TerrierYorkshire Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Yorkshire Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^