Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gentle leader" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
@Dobry: Dat is natuurlijk geen keuze, en ik zou het ook nooit zo ver laten komen hoor Zoals ik bij het verdere berichtje al zei, had ik het getypt met de nodige emoties.
Ik hoop dat je begrijpt dat ik voor mijn hond door het vuur ga Maar echt dan!!
Margje: Het ging vanmiddag heel erg goed
Er is ook iemand van HP die me heeft aangeboden om een trainingsplan op te stellen, werken met GL maar ook met de methode van Turid... Ik ben heel erg benieuwd
Er is nog nooit een hond doodongelukkig geworden van de GL
die ervaring heb ik dan weer anders het is al wel twaalf jaar geleden hoor, ik wist niet beter
toen mijn vorige hond, een dh, 1 jaar was, sterk en enthousiast, af en toe van die uitschieters had aan de lijn ging ze mee op bergvakantie. Aangezien het me in de bergen gevaarlijk leek om als je op smal paadje naast een afgrond loopt met een hond aan de lijn had ik heel naief ook een gl gekocht. Dus thuis uitproberen eerst natuurlijk, maar wat viel dat tegen, ze vond het vreselijk, even doorzetten dacht ik indertijd, maar ze bleef het niets vinden en wilde zelfs niet meer naar buiten met dat ding om.
Uiteindelijk kon ze heel gewoon los en had ik me zorgen om niets gemaakt, maar ik wil maar zeggen niet iedere hond vindt het fijn om zo rond te moeten lopen.
Het is nooit mijn bedoeling geweest mensen te kwetsen, of om überhaupt kort door de bocht over te komen. Ik ben op die manier ook niet met mijn posts bezig, omdat ik hier zelf totaal geen last van heb bij anderen. Zal vanaf nu mijn meningen nuanceren.
Ik denk dat het belangrijk is om in dit soort topic de meningen de vrije loop te laten gaan, zodat mensen vanuit een breder perspectief hun keuze kunnen maken. Gebruik je wel een GL, dan ben je extra voorbereid op eventuele valkuilen. Kies je uiteindelijk niet voor de GL, dan heb je wat aan pagina 1 waar de Turid Rugaas methode is genoemd. Ervaringen zijn zo ontzettend belangrijk, maar denkbeelden en visies zijn dat ook. Die laatsten zijn niet zo zeer hoe wij ons leven nu indelen, maar wel de structuur die we proberen aan te brengen voor onze toekomst. Die structuur verloochenen is niet wenselijk. Mensen (en dieren) waar je om geeft krijgen zelden te zien wij jij bent...veel eerder wie je wil zijn. En zo groeit men, totdat wie je bent overeen komt met wie je wil zijn.
Voor mij druist de GL in tegen ieder principe dat ik heb betreffende de mens-hond relatie...meer heb ik niet willen zeggen. Zo belangrijk kan mijn mening niet zijn, dat een persoon aan de andere kant van ons landje zich daar zo door geraakt voelt. Zo belangrijk is mijn mening niet...ze is gewoon maar van mij.
Dat heb je mooi gezegd Kai.
Natuurlijk zijn meningen en visies ontzettend belangrijk.
En al je ervaringen maken je tot wie je nu bent.
Ik vind een open vizier ook heel erg belangrijk.
Geen nooit of altijd, maar rekening houden met situaties waar je zelf nog niet in hebt gestaan en je hoofd open kunnen houden voor opties die je eerst niet voor mogelijk hield. En dan leer je.
Ik kan met heel mijn hart zeggen dat ik nooit voor een prikband zou kiezen. En dan moet ik zeggen waarschijnlijk nooit. Want nooit kan ik niet weten, dat weet ik pas op de laatste dag van mijn leven.
Ik vind dat er voldoende alternatieven zijn voor een prikband die geen pijn doen.
Maar misschien zijn er mensen die alles geprobeerd hebben en toch bij de prikband uitkomen. Ik kan dat eigenlijk niet begrijpen.
En misschien is voor jou of voor Petra de GL wel mijn prikband.
In huis ga ik Lucky een bepaald signaal aanleren...
Een signaal om de aandacht bij mij te krijgen.
Telkens goed belonen. Tot hij het signaal (binnenshuis) onder de knie heeft.
Signaal = Kijken = belonen.
Anderzijds werk ik nu tijdens de wandelingen met de GL. 1)omdat hij het signaal nog niet kent, 2) om de rust tijdens de wandelingen terug te vinden. (ja, ook de rust voor Lucky...)
Wanneer Lucky het signaal kent. Ga ik er buiten mee aan de slag. (Nog steeds met GL.) Het is dan de bedoeling, wanneer Lucky begrijpt dat het signaal aandacht wil zeggen, we de GL stilletjes aan meer en meer kunnen weglaten. Om uiteindelijk gewoon te wandelen met een leiband.
Wat ik ook nog even wilde zeggen, ivm GL en correcties. Nu, heeft Lucky een gewone halsband aan, ik vraag me dan af (door zijn trekgedrag) of dit ook geen correctie is. Tijdens sommige wandelen trekt hij zo hard dat hij haast stikt en begint te hoesten... Dat kan toch ook niet gezond zijn?
Ik wil niemands mening in twijfel trekken. Ik weet dat jullie spreken met de beste bedoelingen, ervaringen... Daarom heb ik de vraag ook hier gesteld. Ik hoop gewoon zelf met een aantal verschillende tips aan het werk te kunnen gaan. Hopelijk met resultaat.
Sofie,
Je plan van aanpak ziet er naar mijn idee goed uit, nu nog de praktijk, succes!
Groetjes Iris
Als je met dat attentie signaal gaat oefenen, heb je binnen de kortste kerne die GL niet meer nodig. Goed bezig!
Omdat ik hem bij Fedor vooral heb voor de 'noodsitiuaties' (hij trekt niet bij gewoon wandelen, maar raakt soms compleet in paniek en dan issie wel heul erg groot) heeft hij hem nu nog wel om, maar zit er niet meer aan vast. ALs ik paarden aan zie komen zit hij binnen een seconde vast en kan ik een veilig heenkomen zoeken.
Dat trekken en hoesten dat deed Fedor ook, ik vond dat ook vreselijk om te zien. Met de GL hebben we dat kunnen oplossen.
Let wel op dat je niet te snel te moeilijke situaties opzoekt, dan maak je de stress te groot, en kan het een averechts effect hebben op de lange duur.
Ik ga er van uit dat mensen hun verstand gebruiken, en als een hond ongelukkig wordt van een GL dan moet je hem niet gebruiken. simpel.
Een halsband vind ik geen corrigerend hulpmiddel. Wel een hulpmiddel om te zorgen dat de hond bij je in de buurt blijft. Je kunt met een halsband ook corrigeren, maar daar is het in oorsprong niet voor bedoeld. Veel honden trekken met halsband flink door, terwijl de halti via corrigerend effect trekken doet stoppen. De band snoert vast over de neus en dat is het corrigerend effect. Je voorkomt op die manier (onder dwang) de vooruitgaande beweging. Onplezierig gevoel voor de hond anders zouden ze bij een halti er immers ook wel dwars doorheen gaan (er zijn ook honden die dat doen). Een halsband is in zo'n geval vast niet fijn (nooit gevraagd ) en kan ook fysieke schade veroorzaken door de klappen die met nek/hals opgevangen worden. Om die reden vind ik een tuigje veel fijner. Er zijn hond die met een tuig al vanzelf veel minder trekken, misschien wel omdat een hond bij trekken met halsband harder gaat trekken om aan het nare gevoel te ontkomen?
Ik ben benieuwd naar je vorderingen Sofie. Wel vraag ik me net als Dobry af hoe je de halti en de methode samen laat gaan? In mijn optiek passen deze twee niet bij elkaar. De halti corrigeert waarbij de hond in feite onder druk van stopt, terwijl de methode de hond aanmoedigd en motiveert zonder trekken te wandelen. Ik zie deze twee niet goed samen.
Niet om een hele discussie te gaan beginnen over wat onder corrigerend valt en wat niet...
Een halti/GL kun je zien als een halster bij een paard. Je kunt hem ook zo stellen dat hij niet kan aansnoeren, maar alleen als de hond trekt hij zijn neus zelf omlaag trekt.
Bij een hond doen we de halsband om de nek, bij trekken zet de band druk op de keel. Veel honden trekken hier dwars doorheen. Ook al hoesten en proesten ze, ook al snijdt de halsband soms het haar weg en komen er kapotte plekken onder..
MAAR een hond kan ook prima trekken met een GL.. Hij ziet niet zo goed waar hij heen gaat, want hij trekt zijn eigen snuit omlaag.. maar ook daar vinden ze prima wat op!
En ze kunnen ook nog hard trekken hoor!
Honden trekken dwars door tuigen, prikbanden, stroombanden, Gls en wat nog allemaal niet meer heen. De een trekt wel met een tuig, niet met een halsband of andersom.
Een GL is een andere manier van voorkomen dat de hond zo de straat op kan, net zoals een tuig of halsband.
Hij is niet bedoeld om aan te trekken of te rukken, net zo min als een halsband daar voor bedoeld is.
Bijkomend bij de GL is dat de hond, als hij trekt, zijn neus omlaag trekt. Er komt druk op de neus te staan, zoals bij een halsband druk op de keel komt te staan.
Zowel neus als keel zijn gevoelige delen bij een hond!! Maar honden wennen daar dus ook aan..
Omdat het de lijn aan de onderkant van de kin vast zit, trekt de hond zijn snuit omlaag. Nee dat is geen fijn gevoel, net zoals een halsband in je keel geen fijn gevoel is.
Met de GL doorbreek je een patroon van halsband om: trekken.
Of tuig om: trekken.
Soms helpt een tuig al bij het trekken afleren als de hond normaal een halsband heeft, of andersom, een halsband als de hond normaal een tuig heeft.
Interessant, Margje.
De halsband, en voornamelijk de riem, is in eerste instantie een controle middel. Het schept een bepaalde overheersing, al dan niet ingebeeld, van ons over het dier dat we "vasthouden" Je ziet dat op het moment dat deze controle uitgedaagd raakt, of overworpen, mensen overgaan tot correcties. In feite is dit voor ons, de mensen, een machtsstrijd om de controle te hervinden.
In de praktijk is een bepaalde mate van controle van levensbelang. Een pup of jonge hond, en soms zelfs een oudere hond, heeft geen enkel benul van verkeer. Vertrouwt niet altijd de juiste mensen en eet wat hij niet zou moeten eten. Wanneer de hond trekt geraakt de halsband in een modus van correctie, al dan niet onbedoeld. Op het moment dat ik dit persoonlijk doorkreeg maakte ik vrijwel meteen de overstap naar het tuigje. Mijns inziens een van de weinige controle middelen die niet verschiet naar een corrigerende modus.
Ik merk bij mijn eigen hond dat teveel "vrijheid" omslaat in stress en opwinding. Ik neem daarom de riem altijd bijzonder kort, en doe dit met een drieledige rede:
-Ten eerste heb ik dan de wetten van Natuurkunde een beetje mee. Des te minder ruimte aan de riem, des te minder ruimte voor de hond om kracht te zetten; belangrijk bij grote zware honden, ze zo min mogelijk kracht schenken in hun trekgedrag. Want dan ga je dus, inderdaad, hopsakee vol onderuit.
-Ten tweede komt mijn sturing door een korte riem veel beter binnen bij de hond. De functie van de riem, en dat er iemand aan de andere kant zit, is vele malen duidelijker.
-Ten derde is het een stuk prikkel regulatie. Als de hond snel vooruit toert heeft hij bijvoorbeeld 20 prikkels (veel meer natuurlijk!) per seconde. Op mijn tempo misschien net 3...want ik ben heus de snelste niet.
Ook ik corrigeer, in die zin, dat ik communiceer. Trekgedrag is geen gewaardeerd iets, en ik zal bij de hond ook nooit de illusie wekken dat dit wel zo is. Maar ik corrigeer met mijn houding, met mijn eigen gedrag, pijnloos en altijd met het volste respect voor de hond. Er gaan geen vijf tellen voorbij of ik kijk naar de houding van het dier naast mij. Eigenlijk zie ik het altijd, want hij danst altijd wel ergens in een ooghoek.
Zo loop ik dus over straat. Het is erg intensief, het hoofd er constant bijhouden...maar het is het wel waard.
Zelf heb ik inmiddels 40KG lomp gewicht aan de lijn, met alle puberale stunts, en het enthousiasme van een retriever, die daarbij horen. Vanochtend ging ik vol onderuit omdat ik mijn gewicht op een glad stuk zette, net terwijl mijn jongeman een vogel zag en die wel eens van dichtbij wilde bekijken. Moest eigenlijk meteen aan dit topic denken
-----
Ik bedoel dit Pertinent niet als kritiek op de GL. Ik wil enkel een nieuw perspectief bieden.
Wel vervelend dat je telkens zo in herhaling valt Dorby!!
Dat doen wij hier verder helemaaaaaaal niet (inclusief mezelf )
@Kai. Ja je hebt een bepaalde mate van controle nodig, dat is noodzakelijk voor de veiligheid.
Toch denk ik dat correcties (en dan bedoel ik geen fysieke correcties even voor de duidelijkheid) ook bij overleven horen. Door 'je neus te stoten' leer je. Net als mensen leren honden ook zo.
Soms gaat iets mis: daar leer je van.
Soms wordt iemand boos: daar leer je van.
Negativiteit, hoort net als positiviteit, bij het leven. Natuurlijk probeer je altijd zo positief mogelijk te zijn. Maar negatieve prikkels zijn ook heel erg leerzaam!!
Ik heb ondertussen al veel geoefend met de GL en de gewone halsband...
En net heb ik het een stukje gewaagd zonder GL
En het ging goeeeeeeeeeeed!!!!
Ik ben zo blij... Niets overhaasten nu natuurlijk, maar er is absoluut vooruitgang!!!
Dat is een goed begin lekker door blijven oeffenen
Ik heb nu in het bos Fedor wel de halti om, maar de riem alleen aan de halsband vast. Mocht er een situatie ontstaan waarbij het echt nodig is dat hij aan de halti zit is dat in een seconde gebeurd. Misschien is dat ook iets voor jou, als tussenvorm.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gentle leader" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?