Is deze discussie niet zinvol omdat ik het niet me je eens ben petra?, daar is juist de bedoeling van discussies. Zoals ik al eerder heb aangegeven doet iedereen op zijn manier zn best. Om echter de positieve methode als enige echte neer te zetten gaat mij te ver. Hier probeer ik e.e.a te nuanceren en daar is niets mis mee denk ik zo?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Straffen/corrigeren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Jij had een mening over positief opvoeden die ik erg sumier vond. Ik en andere geven wat uitgebreidere info daarover. Vervolgens krijg je uitleg en informatie en jij roept dat je daar geen zin in hebt. Dus met andere woorden, ik heb in deze aangegeven wat positieve opvoeding voor mij inhoud en wat jij daar mee doet is aan jou. Ik heb niet de behoefte om je te pressen tot iets waar jij geen zin in hebt en ook niet om je te overtuigen. Ik snap inmiddels dat niet iedereen in de wieg gelegd is voor een creatieve uitdaging als positief opvoeden
Om echter de positieve methode als enige echte neer te zetten gaat mij te ver. Hier probeer ik e.e.a te nuanceren en daar is niets mis mee denk ik zo?
Nuancering?
Ik heb er absoluut geen zin in om alles maar op te ruimen, hond afleiden, in de benche stoppen enz. Ik wil gewoon de kamer uit kunnen lopen en die appeltaart laten staan.
Bovenstaande uitlating is wat mij betreft geen nuancering mbt tot de praktische uitvoering van positieve opvoeding. In een discussie voor je voor en tegens aan, maar als voors mbt positieve opvoeding afgedaan worden met 'ik heb daar geen zin in' valt er weinig te discusieren
Ik heb nu bij mijn hond ondervonden, dat alleen positief opvoeden niet werkt( bij die van mij dan he )
als hij ergens geen zin in heeft, doet hij het NIET..
Als ik vraag of hij wil zitten, moet hij eerst tientallen sec. draaien om te gaan zitten..
Als hij zit, dan beloon ik met hoge stem, en een snoepje, kaasje, worstje of het maakt niej uit wat.
Hij wil dat niet, hij wilt dus lopen en niet zitten, ik beloon hem wel, maar het doet hem niks..
Hetgene wat ik wel wil gaan proberen nu, om meer hongerprikkel te geven, wat ook lastig zzal worden, hij kan makkelijk een dag niet eten, als hij dat niet wil, of wanneer het hem uitkomt.
Hij krijgt altijd smorgens en savonds te eten,
Ik dacht ik sla smorgens over en ga met worstjes, kaasjes naar buiten.Ik vraag of hij wil gaan zitten, na het draaien, zit hij ik wil belonen hij pakt het aan en spuugt het uit.
Alle honden komen buiten aan men zakken ruiken, maar hij gaf er nog niks om.
Nu zeg ik ook nee, bij iets wat hij niet mag, en bij iets wat hij goed doet, krijgt hij een beloning..
Maar dit is dus geen positief opvoeden???
Volgens mij lees je niet goed wat ik schrijf en haal je uit mijn reakties alleen hetgene wat op jou negatief overkomt. Meerdere malen heb ik al geschreven dat er goede kanten aan positief opvoeden zitten en ik hier ook zeker gebruik van maak maar dat ik een handvat in deze methode mis.
Echter jij bent zo overtuigd van jou methode dat je niet meer openstaat voor andere meningen. Dit topic gaat over de vraag straffen/corrigeren en ik geef hier mijn mening over. Opvallend inderdaad dat er op dit forum zo over je heen gevallen wordt als je maar enigszins krtiek op de positieve opvoedmethode durft te hebben. Er wordt net gedaan of ik heb gezegd dat ik mijn hond dagelijks het huis door ransel. Kortom het is bij jullie zwart of wit en grijs bestaat niet.
Ik ben ook voor positief opvoeden ,maar hoe corrigeren honden elkaar toch ook niet positief???
Heb je de linken wel gelezen Piet?
Als je er niet bij was kan je hem ook niet straffen.
je moet hem op heter daad betrappen.
anders snapt hij niet waarom hij gestraft word.
maar als hij het nog eens doet
moet je bijvoorbeeld de deur dicht trekken waardoor hij schrikt (hij mag jou zelf niet zien)
Ten eerste kunnen wij mensen puppen/jonge honden niet corrigeren op de manier dat een hond dat kan doen.
Ten tweede de moederhond heeft een dermate sterke band met de puppen opgebouwd dat wanneer zij een pup corrigeert dit ook aan komt als en correctie, zij heeft dus recht opgebouwd om te mogen corrigeren dit is iets wat wij mensen nog helemaal moeten opbouwen, en dat bouw je niet op d.m.v. corrigeren.
De meeste verhalen die je leest over honden zijn positief en ze gaan uit dat honden puppen niet corrigeren maar dat is lang niet altijd zo, ook puppen worden gecorrigeert, de éne hond doet het meer op mentaal gebied terwijl de andere meer fysiek is(maar beide keren worden ze gecorrigeert), en ik heb hier twee van die dames lopen. En de hond die meer mentaal gericht is corrigeert ook wel fysiek(ze hebben alle twee drie nesten gehad dus aardig wat voorbeelden gezien)
Maar wij mensen moeten eerst wederzijds respect opbouwen, en als het dan een keer zover komt dat je moet corrigeren(wat dan bijna niet meer voorkomt) dan zal de hond dit ook ervaren als een correctie, hebben we dit niet dan wordt meestal het gedrag alleen maar erger.
@Jada,
Echter jij bent zo overtuigd van jou methode dat je niet meer openstaat voor andere meningen.
Dat klopt, en dat is niet alleen droog beargumenteren, maar ook vooral ervaring in de praktijk tegenover opvoedmethodes waarin wel gebruik gemaakt wordt van verbale correctie en/of dwang. Ik probeer deze visie in discussies als deze te verduidelijken om zo meer inzicht en bekendheid te geven aan datgene waarvan ik weet dat het werkt. Het is mogelijk om op te voeden zonder fysieke/verbale correctie en/of dwang, maar vraagt wel inzicht en creativiteit en vooral geduld (volharding). En als er en keuze is tussen met en zonder correctie is voor mij die keus simpel omdat het ten goede komt aan de vertrouwensrelatie met je hond!
De tot nog toe gehoorde tegenargumenten/onderbouwing van meer correctieve methodes hebben mij tot op heden nog steeds niet kunnen overtuigen omdat ik fundamentele beargumentering mis. (Daar speelt in mee dat ik mijn visie baseer op eigen ervaring) Die onderbouwing is wel noodzakelijk om tot een juiste keuze te komen en vandaar dat ik in elk geval in mijn eigen parochie preek. Net als jij Ik hoop zo twijfels en onduidelijkheden over positief opvoeden te kunnen wegnemen. En wanneer mensen om praktisch advies of uitleg vragen dan wil ik daar graag in investeren. Jij gaf duidelijk aan dat je handvaten mist en daarin gaf ik met concrete voorbeelden aan hoe ik zoiets zou oplossen. Dat zou nog veel uitgebreider kunnen, maar dan wel als iemand serieus geïnteresseerd is. Helemaal niemand hoeft zich gedwongen te voelen om in die visie/overtuiging mee te gaan. Geen zin is geen hè
Ik vind het jammer dat jij je zo aangevallen voelt. Misschien kun je aangeven wat jij toch zo als aanval ervaart in dit topic? Want ik heb dat eerlijk gezegd niet terug kunnen lezen.
Echt he-le-maal totaal eens met J. & T. van H & D.
Daarnaast kan je bepaalde dingen niet van een hond verwachten, of niet van, iedere hond.
Neem een kind van twee of drie en laat die met een appeltaart alleen in de woonkamer.. dan verwacht je ook niet dat ze echt niet aanzitten.
Bij kinderen van die leeftijd werkt het nog zo dat als het gezag de deur uit loopt de regels erachteraan gaan.
Zo is het bij een hond ook!
Hij denkt niet 'zo zij is weg, mooi even van die taart snoepen!'
Zo denken mensen, kleine kinderen nog niet..
Een hond ziet alleen maar dat de regels letterlijk de deur uitlopen. Nooit heeft iemand gezegd dat je ook niet aan die taart mag komen als de baas er niet is..
Een kind van vier kan je bijvoorbeeld ook niet vragen om de klas te tekenen zoals de juf hem ziet. Omdat een kind van die leeftijd alleen maar dingen vanuit zijn eigen perspectief kan zien.
En zo is het dus ook weer bij honden. Die kunnen alleen maar beredeneren vanuit hun eigen positie. Ze kunnen zich niet inleven in een ander. Dat het zo vervelend voor jou is als je tafelpoot aangeknaagd is.
Dus leuk dat je wil dat je hond de taart niet van de tafel eet als jij weg bent.. maar het is ten eerste heel erg veel gevraagd en ten tweede zal je dan een andere manier moeten vinden om het hem te leren dan zelf te straffen, want de hond leert dan alleen dat het niet mag waar je bij bent en niet: ik mag niet aan taart komen, punt.
Mooi gezegd Margje!
Maare...alleen kinderen van 3? Heb je juf wel eens uit de klas zien gaan in goep 3, 4 of
Als je dus geen taarten etc laat slingeren dan voorkom je dat een hond ongewenst gedrag leert.
haha ik geloof dat het ook echt tot ouder is
Mijn kinderervaring is niet zo heeeel erg uitgebreid haha
petra, dank je voor je uitleg. Het is niet zozeer aangevallen, dat is misschien wat zwaar, maar wel iedereen buitelt over elkaar heen om vooral te benadrukken hoe slecht het wel niet is om je hond gewoon eens streng toe te spreken. Eens worden we het inderdaad denk ik niet. Nogmaals dat geeft niet, iedereen doet wat hem/haar het beste dunkt. En let wel dat mijn opvoedmethode heus niet de makkelijkste weg is want vooral in de puppentijd is het heel veel opletten en consequent reageren op ongewenst gedrag. Resultaat is wel dat ik ze overal mee naartoe kan nemen en de mensen waar ik bij op visite ga hoeven geen eten op te ruimen omdat ze er gewoon afblijven.
Kortom ik pik uit de positieve methode de dingen die ik nuttig vind en daarnaast spreek ik inderdaad corrigerend om daar waar deze methode tekort komt aan te vullen. Het is dus geen kwestie van geen zin inhebben het is meer een feit dat ik me niet in alles van deze methode kan vinden
Ik kijk naar mijn eigen hond en dan zie ik dat corrigeren of straffen helemaal averechts werkt.
Het vertrouwen in mij is dan weg en het kost mee heel veel tijd en energie om dat weer terug op te bouwen. En dan heb ik het niet over een paar dagen maar over wèken. Vandaar dat in mijn ogen voorkomen beter is dan genezen (corrigeren/afstraffen).
"Kortom ik pik uit de positieve methode de dingen die ik nuttig vind en daarnaast spreek ik inderdaad corrigerend om daar waar deze methode tekort komt aan te vullen. Het is dus geen kwestie van geen zin inhebben het is meer een feit dat ik me niet in alles van deze methode kan vinden"
Ja dat is als rijden in een auto terwijl je niet weet hoe je moet schakelen. Of een vliegtuig besturen terwijl je niet precies weet hoe het werkt. De methode komt niets te kort. Je weet er gewoon niet genoeg vanaf. Dat is heel wat anders!
@Jada, ik vind dat niet leuk, zo'n puppentijd als ik constant moet zeggen wat niet mag. Ik kan me ook voorstellen dat een pup je dan eigenlijk helemaal niet zo leuk vind, als je de hele tijd hoort: nee, afblijven. nee, niet in de gordijnen, nee, niet aan de plantenbak, nee, van de tafel, nee, niet opspringen, nee, niet aan de tafelpoot knagen.
Wat ik wel vind is dat een hond er echt niet slechter van wordt als hij een keertje wordt gewezen op grenzen. En ook mijn honden worden echt weleens goed toegesproken. Wel op dingen waarvan ze weten hoe het moet (of niet moet) maar vertikken het te doen. Zoals Biko soms peentjes in zijn oren heeft! Gisteren nog gaat hij achter een paard aan... Hij is gewend aan paarden, we komen vaak bij paarden en hij weet: die mag ik niet drijven. Hij kijkt om, schat in hoever ik weg ben en gaat ervoor. Dat is bewust doen, waarvan hij weet dat het niet mag. Hij kan zich ook wel gedragen, dat weet ik ook.
Dan kan hij een (behoorlijke) reprimande verwachten. Plus dat ik natuurlijk denk aan dat hij ook een trap kan krijgen.. en dus schrik.
En niet dat mijn boze stem werkt hoor.. hij is er al achteraan geweest.. hij heeft het succes al gehad, balen dat ik er kwaad om ben, maar hij heeft het er gewoon voor over de slimmerd. Dus de boze stem is meer voor mezelf.. ik heb er wat van gezegd, nog even duidelijk gemaakt hoe ik er over denk..
Het is ook maar hoe je het woord 'straf' interpreteert.
Er zijn maar heeeeel weinig mensen die echt opvoeden zonder straf.
Een bal niet gooien omdat je hond niet gaat zitten, is in principe een straf. Dus niet belonen, kan ook een straf zijn.
Een hond die opspringt negeren is ook een straf: namelijk het onthouden van sociaal contact.
Straf is eigenlijk 'iets doen of laten' waardoor het ongewenste gedrag van de hond afneemt.
En die methode gebruiken we (bijna) allemaal. Want zo leert mens en dier..
En daar gaat het dus ook meestal mis. Als een hond blijft doen wat hij doet was het voor de hond geen straf. Zoals jou schreeuw naar je hond. Dat is voor je hond dus ook duidelijk geen straf. Het lucht jou misschien wel op, maar verder schiet je er niets mee op.
Overigens zou ik in dat geval ook helemaal niet schreeuwen/roepen. Een aus drijft op hele korte afstand. Op het moment dat jij schreeuwt kan je hond afgeleid worden waardoor hij niet oplet en dan juist een schop kan krijgen. Hier zou ik hoe dan ook voor voorkomen gaan. Zolang je je hond niet 100% onder controle hebt is het altijd levensgevaarlijk.
Ik roep hem ook niet hoor, als hij in zijn gang is om te gaan.. dan negeert hij me echt compleet. Het is een Aus he.. die laat zich niet zomaar afleiden van het drijven.. ook niet door een mopperende baas.
Ik schreeuw dus ook niet naar hem.
We hebben schaapdrijven gedaan en de eerste paar lessen, was hij niet uit zijn focus te krijgen. Behalve door hem letterlijk te vangen.
Mijn gemopper als ik hem heb gevangen, doet hem helemaal niets. Is voor hem dus ook geen straf. Het is puur iets van mezelf. En geloof me dat hij nu meteen weer een aantal trainingen 'paarden met rust laten' krijgt.
Hij is 8, weet precies hoe het moet, maar een Aus.. en kiest er dus soms gewoon voor, om het toch even wel te doen. Al heeft hij het vijf jaar niet gedaan. Zoals drijven op vrachtauto's. Ging perfect, vijf jaar lang en ineens zag ik hem gaan fixeren, daar uiteraard meteen op ingesprongen.
Maar zo is Biko.. je hoeft niet te verslappen, want hij zit er bovenop
@anoniem
De methode komt niets te kort. Je weet er gewoon niet genoeg vanaf. Dat is heel wat anders!
Helemaal eens, daarom is het goed dat er in topics als dit aandacht voor is met verhelderende uitleg en voorbeelden.
(btw...wachtwoord kwijt?)
Sorry dat ik nog niet gereageerd heb maar ben even druk ik kom er vanavond op terug.
Ik moet wel zeggen dat ik hem betrapt heb zoals omschreven.Gr Piet
Alvast bedankt voor de reacties
@Jada,
iedereen buitelt over elkaar heen om vooral te benadrukken hoe slecht het wel niet is om je hond gewoon eens streng toe te spreken.
Er is niemand die je er op aanvalt dat jij corrigeert. Er zijn echter wel mensen (waaronder ik) die uit ervaring spreken dat een opvoeding zonder verbale/fysieke correctie en zonder dwang ten goede komt aan de vertrouwensrelatie met je hond. Want waarom zou je nog opvoeden met correctie als je weet dat het ook anders kan, prettiger kan, zowel voor je hond als voor jezelf en jullie samen.
Ik ben van beide markten thuis, want ook ik heb in het verleden wel opgevoed met verbale correcties en ondervonden dat het vooral ten koste gaat van een respectvolle vertrouwensrelatie. Nee, dat merk je niet altijd als je er midden inzit, want honden zijn afhankelijk en de meesten zullen ons niet snel afwijzen ondanks een corrigerende aanpak, maar niet afwijzen is wel heel anders dan een (h)echte respectvolle vertrouwensrelatie en die schaad je hoe dan ook met correctie en dwang (met name omdat dit vaak voor de hond hele onvoorspelbare reacties zijn waar hij niets van begrijpt).
Onze relatie is 180 graden ten goede veranderd op het moment dat ik gestopt ben met 'die onzin' en de positieve weg ben ingeslagen. En ohja, 'old habbits' gaat een mens dan ook nog wel eens de mist in, maar daarin probeerde ik mild te zijn voor mezelf. Al doende leert men. Ik heb ook gemerkt wat een enorme creatieve uitdaging het is en hoe ongelooflijk leerzaam en ook erg humorvol om te leren slimmer en sneller te denken dan je hond. Mar ook hoe simpel het eigenlijk is als je uitgaat van het principe dat gedrag wat iets oplevert toeneemt en gedrag wat niets oplevert afneemt (of niet eens wordt aangeleerd).
De veelgehoorde opmerking is hoe je een hond anders moet leren dat iets fout gedrag is in onze ogen. Maar als je fout gedrag simpelweg niet de kans laat krijgen om te conditioneren en juist positief gedrag manipuleert en bekrachtigd ben je bij dezelfde uitkomst toch. Alleen wel op een fijnere manier. (einde carriere politieagent )
Kortom, het kan echt en het werkt echt! Niet van vandaag op morgen, het is een leerproces voor jezelf en de hond en geef jullie die tijd ook. Met met de juiste motivatie en plezier en creativiteit wordt het leven zoveel prettiger en eenvoudiger en je relatie zoveel mooier. Echt!
Ik ben echt helemaal voor positief enzo, geef zelf clickertraining, geloof ik positief benaderen enzo.
En toch, ik geloof het gewoon niet als mensen zeggen dat ze nooit verbaal corrigeren. Het kan haast niet anders dan dat je ook weleens 'nee' zegt of op 1 of andere manier laat blijken dat je iets niet leuk vindt. Door het te zeggen, of te laten merken door lichaamstaal.
Helemaal, echt helemaal alleen positief dat kan toch eigenlijk niet? Want hoe kun je nou positief onderscheiden van andere dingen als alles alleen maar positief is?
Begrijp je wat ik bedoel?
Ik wil hier overigens niemand mee aanvallen of wat dan ook en ik ben ook echt tegen fysiek straffen of schreeuwen. Maar nooit zeggen of laten merken wat je niet wil, hoe kan dat?
@ Anoniem, Laat mij er dan maar niets vanaf weten, vind het allemaal goed.
@ Petra, jij ook veel succes met alle positiviteit. Heel knap dat je precies weet hoe honden denken en in elkaar zitten. Persoonlijk vind ik dit de arrogantie ten top omdat wij mensen zijn en onmogelijk kunnen weten hoe een hond in elkaar zit. We gissen ernaar en reageren hierop door ze op te voeden. Hoe we dat doen maakt mij niet zoveel uit. Ik zie alleen de laatste tijd nogal extreme uitwassen van deze positieve opvoeding. Honden die hun baasjes tot bloedens toe bijten en het baasje wat dan zegt: "ja het was mijn eigen schuld want ik wou zijn botje afpakken". Honden die niet luisteren, honden die het middelpunt van het bestaan van hun baasjes zijn geworden. Elke hindernis wordt uit de weg geruimd, dan kan het hondje vooral nooit in de fout gaan. Ik geloof niet dat er mensen zijn die 24 uur per dag alleen maar bezig zijn met voorkomen van gedrag, of je moet echt helemaal niets anders te doen hebben misschien.
@
Ik kan het niet laten te reageren.
Inhoudelijk zal ik niks zeggen over de discussie, maar ik vind het ronduit stuitend hoe sommigen hun ideeën en meningen als absolute waarheid presenteren.
De waarheid bestaat niet.
Iedereen heeft zijn eigen 'waarheid', gekleurd door de dingen die hij heeft geleerd, meegemaakt en zijn genenpakketje
Uit onderzoek kun je wel een aantal dingen halen. Onder andere dat fysiek straffen (dan heb ik het over slaan, schoppen, slipkettingcorrecties, het pijn doen van de hond omdat hij iets niet goed doet dus) niet ten goede komt aan de band tussen baas en hond. Ook onderzocht: die honden hebben een veel hoger gehalte cortisol in hun bloed, een stresshormoon.
En ook onderzocht: bij pijnlijke straffen blokkeert het leervermogen van de hond.
Die dingen zou je dus aan kunnen nemen als feiten.
Dan kan het nog zijn dat je niet in die stellingen geloofd. Omdat je vindt dat het onderzoek niet deugt of je andere ervaringen hebt die de onderzoeken tegenspreken.
Respect voor elkaars mening is wel belangrijk.. maar ik moet heel eerlijk zeggen dat als ik lees: 'je moet altijd een bot kunnen afpakken van je hond' ik denk: ohw ja? waarom? Als ik dan naar honden onderling kijk, dan zie ik dat heel anders. Die proberen elkaars bot weleens af te pakken, dat komt ze meestal duur te staan!
Dus het is heel tegennatuurlijk voor een hond om zijn bot af te laten pakken. Dat kan je dan vervolgens wel oefenen: jij iets heel lekkers, ik jouw bot. Maar daar moet je dan wel wat voor doen.
Margje, het hele misverstand in deze discussie is het feit dat als ik zeg dat mijn mening is dat alleen maar continu positief zijn niet werkt, er wordt gereageerd of ik zeg: ik schop mijn hond in elkaar.
ik geloof niet in alleen maar positief, zo is namelijk het hele leven niet, ook niet voor een hond. Er zijn hier veel mensen aan het woord die als hond zijn gaan denken. Echter wij zijn mensen en staan boven de hond, een vertouwensband is goed maar die krijg je alleen als de hond jou ook als zijn baas ziet, pas dan zal hij je vertouwen. En een baas maakt de regels en de hond hoort zich daar aan te houden. Dus als ik om wat voor reden dan ook het bot van mijn hond wil pakken dan moet dat gewoon kunnen. Een roedelleider kan dit namelijk ook gewoon doen en zal dan echt niet gaan ruilen, laat staan dat hij dan aangevallen wordt.
Margje, help me even.............
Je zegt: fysiek straffen .............. niet ten goede komt aan de band tussen baas en hond.
Maar je zegt ook: Als ik dan naar honden onderling kijk, dan zie ik dat heel anders. Die proberen elkaars bot weleens af te pakken, dat komt ze meestal duur te staan
Hier onstaat toch echt wel een contradixie............
Ook zeg je: Uit onderzoek kun je wel een aantal dingen halen
Kan zijn, maar dat is maar net welk onderzoek je leest.
En over dat bot............ Ik, mijn vrouw, mijn zoon en elk ander mens is baas over het bot van mijn hond. Mijn hond heeft zich daar maar in te schikken.
Maar daar zullen we het niet over eens worden, hoeft ook niet, wat jezelf al schreef: Iedereen heeft zijn eigen 'waarheid', gekleurd door de dingen die hij heeft geleerd, meegemaakt
@Jada,
@ Ik zie alleen de laatste tijd nogal extreme uitwassen van deze positieve opvoeding. Honden die hun baasjes tot bloedens toe bijten en het baasje wat dan zegt: "ja het was mijn eigen schuld want ik wou zijn botje afpakken". Honden die niet luisteren, honden die het middelpunt van het bestaan van hun baasjes zijn geworden. Elke hindernis wordt uit de weg geruimd, dan kan het hondje vooral nooit in de fout gaan. Ik geloof niet dat er mensen zijn die 24 uur per dag alleen maar bezig zijn met voorkomen van gedrag, of je moet echt helemaal niets anders te doen hebben misschien.
Dit is nu typisch een reactie in de trant van wel de bel horen luiden en niet weten waar de klepel hangt.
Botjes afpakken heeft helemaal niets met positieve opvoeding te maken ... en daar ging het nu toch over? En ja Honden en mensen gaan soms de fout in welke opvoeding dan ook, niets dierlijks is ons vreemd. Je bevestigd met deze uitspraken toch wel de gedachte dat je daadwerkelijk geen inzicht hebt in de werkelijke essentie van positieve opvoeding. Je gooit nu met modder en dat siert je niet.
Ik schrijf mijn verhaal uit eigen ervaring en beleving en zonder aanval op wie dan ook en met de nodige zelfreflectie. Ik ben dan ook verbaasd over jouw 'bijzondere' reactie.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Straffen/corrigeren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?