Ik gaf inderdaad een sneer, een sneer terug.
De gezondheid van de hond staat inderdaad voorop, daarom schreef ik ook: "als het anders kan, wil ik geen dieren voeren aan dieren".
En dat probeer ik nu uit te zoeken, door naar ervaringen te zoeken. Mijn principes gaan niet voor het welzijn en de gezondheid van mijn hond.
Helaas zijn de ervaringen wat ondergesneeuwd, tussen de berg aan ongevraagde meningen. En dat mag, het is een openbaar forum, dus je mag neerplempen en vinden wat je wilt, maar het vervuilt het onderwerp nogal naar mijn mening.
Ik vind dit heel interessant. Mijn hondje krijgt brokjes met insect, beter voor. het milieu dan vlees brokken. Wat voer jij je h9nd? Maak je het zelf? Zijn het brokken, diner, of te wel, kant en klaar hondenvoer? Zit er altijd aardappel in? Zoete aardappel?
Ik ken Earthling Ed wel. Mooie vent en zijn manier van communiceren en zijn engelengeduld vind ik benijdenswaardig. Ik hou persoonlijk meer van de stijl van Gary Yourofsky, het mag best een beetje confronterend zijn, om mensen aan het denken te zetten. Voor beide communicatie methoden is iets te zeggen.
Ik denk door onze cultuur, opvoeding, gewoontes en verkeerde voorlichting dingen in ons hoofd hebben die inmiddels achterhaald zijn. En een daarvan is dat plantaardige voeding minder voedingsstoffen zou hebben dan dierlijke produkten. En natuurlijk dat honden het niet goed zouden kunnen verteren. En dat men daarom oprecht denkt dat je slecht voor je hond bent als je geen dierlijke produkten geeft.
Ik snap Engee wel dat hij of zij een optie zoekt om en de hond gezond te voeden en tegelijkertijd ook iets aan de wereldproblemen wil doen. Waarom niet als het kan.
Dat mag zeker, maar ik vind het toch onredelijk hoe TO dan reageert.
Ik denk dat het zoeken is naar een speld in een hooiberg. Vrijwel niemand voert zijn hond veganistisch. Denk dat je op een vega forum meer aanspraak krijgt.
Dan kan je beter de literatuur induiken en het gesprek aangaan met de opgeleide professionals.
Anekdotisch bewijs (losse “ervaring”) is niet de beste raadgever als het om nutritie gaat. Een veganistisch dieet is een nobel streven met goede intenties, maar besef hierbij wel dat het overgrote deel van het dierlijke eiwit in hondenbrokken afkomstig is van bijproducten, oftewel slachtafval dat anders o.a. naar de destructie gaat. De morele vraag is dan of de keuze enig verschil maakt, aangezien de primaire oorzaak van de slacht en de gehele bio-industrie toch wel echt de humane consumptie is.
Het klopt dat veel vlees in dierenvoeding met dierlijke bijproducten wordt gemaakt. Maar, dit restvlees houdt ook de prijs van vlees kunstmatig laag wat weer bijdraagt aan meer vleesconsumptie door mensen.
En, tegenwoordig wordt natuurlijk ook veel vers vlees gevoerd.
Ken je de fb groep vegan huisdieren? Misschien heb je daar iets aan? In elk geval veel met ervaring.
https://www.facebook.com/groups/veganhuisdieren/?ref=share
Ik voer brok als basis, op dit moment is dat de (koudgeperste) brok Lukullus Veggie. Daar zit een heel klein beetje aardappel in, geen zoete aardappel (de hoofdbestanddelen zijn groenten en zoete lupinen). Ik geef mijn hond ook regelmatig natvoer, bijvoorbeeld van Pauline of Alsa-Nature, maar dat doe ik vooral omdat mijn hond dat ontzettend lekker vindt. Ik durf het (nog?) niet goed aan om zelf voor mijn hond te koken, en met brok/blik weet ik in ieder geval zeker dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgt die ze nodig heeft. En het belangrijkste: ze doet het er erg goed op.
Maar je hebt naast Lukullus ook onwijs veel andere merken vegetarische en veganistische brokken: Greta, Greenwoods, Forza10, Jarco, Alsa-Nature, VegDog, Trovet, Yarrah, Green Petfood, LebensVreude, V-Dog, Denkadog, Voof, Benevo, Ami, en ga zo maar door. De keuze is reuze.
Het zal je waarschijnlijk verbazen hoeveel mensen hun hond(en) veganistisch voeren. Je hebt hier in Nederland alleen al keuze uit tientallen soorten veganistisch nat- en droogvoer (ik overdrijf niet) en de vraag neemt ieder jaar alleen maar toe. Niet iedereen zal het echter aan de grote klok hangen, want je wordt onterecht toch al gauw uitgemaakt voor 'dierenbeul' als je zegt dat je je hond geen vlees voert.
Thanks. Ik heb wel geen FB, maar ga mijn vrouw eens indienen.
Er is een fb groep.. vegan huisdieren.
Er is een hond 25 geworden puur op vegan voer omdat hij allergisch was voor dierlijke eiwitten. Zo zijn er ook meerdere dieren gezond oud geworden op vegan dieet.
Ow zie dat er 3 pagina's zijn en fb groep al genoemd is.
Wij zijn ook vegan en dat is ook punt voor ons . Veel over gelezen dus en veel goede verhalen gehoord van mensen.
Onze honden krijgen helft van eten vegan.
Pup nog niet die krijgt vers ivm nog groei , natuurlijke calcium enz.
Ik twijfel nog steeds of ik overga op helemaal vegan of de helft. Moeilijke beslissing vind ik. Innerlijk conflict met mezelf best wel. Dus nog veel over lezen
Ja Earthling Ed doet veel goeds voor dier, mens en milieu, onderbouwd met goede argumenten.
Gary Yourosky ken ik niet, maar ga ik zeker bekijken, thanx voor de link.
Edit: ik vond trouwens nog een studie uit 2009, gedaan met sledehonden (dus zeer aktief) op een vegan diet
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19480731/
zeer positief dus, en oa hun ijzerwaardes waren zelfs verbeterd.
Gary is voor veel mensen irritant, omdat ie confronterend is. Aanrader om eens te kijken.
Ik ga het onderzoek eens lezen.
Overigens, sinds ik vegan ben zijn mijn ijzerwaarden altijd ruim voldoende geweest, daarvoor was het altijd rond de ondergrens.
Herkenbaar. Ik ben vegan geworden doordat ik mijn hond kvv/barf gaf, dus ter compensatie.
Maar inmiddels dus ook een conflict met mezelf of het houden van een huisdier überhaupt vegan is
Voor mijn gevoel is dat met honden wel heel anders dan met bijv. konijnen. Onze hond wíl echt bij ons zijn, ze kiest daar zelf voor. (Uiteraard na indoctrinatie als puppy :P al is ze bij ons sinds ze 9 is). Bij dieren in hokken heb ik dat niet. Ik denk wel dat het meer moreel verantwoord is om herplaatsers te houden en geen pups te kopen. Die honden zijn al in leven, je fokt er niet bij om aan je eigen behoeften te voldoen. Maar snap het innerlijke conflict :) En wil zelf toch graag ooit ook een puppy hoor. Het is moeilijk om altijd alles perfect te doen. Maar er over nadenken en een poging doen tot ethisch verantwoord handelen is al heel wat, hoop ik dan maar.
je hebt Yara als herplaatser, en ze zit bij jou beter dan in een asiel, dus prima lijkt me. Maar inderdaad wel een goed punt. Die hele handel in huisdieren is big business en het leed oneindig lijkt het.
https://www.youtube.com/watch?v=g8Thb4E8_HY
als je zo de cijfers ziet echt schokkend. Nog meer reden om mensen te waarschuwen om geen br00dfokpup of pretnestpup te kopen, en zelfs goed op te letten bij erkende rashondenfokkers.
En dan komen er natuurlijk ook nog andere dilemma's zoals of wij het recht hebben om een dier zo onder controle te hebben, dan wel tegen als het goed is, goede verzorging en veiligheid natuurlijk. Maar terug naar vroegere tijden waar de honden vrij rond de huizen liepen kan ook niet meer. En ook dat is niet altijd een fijn leven geweest.
Absoluut waar en niemand is perfect.
Een pup zou ik zelf niet voor kiezen, altijd herplaatsers, dus gelukkig al 1 conflict minder .
Bij honden gaat het me voornamelijk om het stukje voeding waardoor ik twijfel heb of het past in een vegan levenstijl.
Maar idd goed om wat bewustwording (ook bij mezelf) te creëren . En weer even een reality check dat ik me er toch nog wat beter in moet verdiepen.
Weetje wat mijn probleem met deze kwestie altijd is. Buitenom het hele kan een hond leven op een vegan dieet.
Je hond kan niet kiezen. En als je hond de keuze had tussen een vegan brok en een vleesbrok welke koos de hond dan?
Als je hond mag kiezen tussen brok en vers wat kiest je hond dan?
Als je hond mag kiezen tussen kvv en barf, wat kiest je hond dan?
Met een konijn heb je dat probleem niet want die is van nature vegan. Als die mocht kiezen koos die vegan.
Ik weet dat je niet om meningen vraagt maar dat is heel lastig met deze kwestie want er bestaan hier gewoon sterke meningen over.
Klopt, mijn hond kan niet kiezen, maar als het vergelijk met mijn kinderen, als ik die laat kiezen dan eten ze niet gegarandeerd wat goed of slecht voor ze is, ik voel me dan ook niet bezwaard over het sturen in deze keus.
Dit geld overigens ook voor de konijnen, als ik daar niet in stuurde, dan aten ze vooral biks en waren ze baggervet, terwijl het natuurlijke dieet veel schraler is en daarom krijgen ze onbeperkt hooi en sla ik regelmatig een dagje biks over en nooit het hooi.
We hebben al jaren konijnen, al voordat ik vegan was, en op de eerste na, altijd uit de opvang gehaald, omdat deze bomvol zitten en mensen maar blijven dumpen. Bij ons komen ze in ieder geval bij elkaar in een groepje en lekker buiten met ruimte.
Ik heb regelmatig conflicten met mijzelf.
Inderdaad over de aanschaf van een pup, persoonlijk zou ik prima een hond uit het asiel willen halen, maar mijn vrouw wilde per se een hond met een hypoallergene vacht en werd het een pup, omdat dergelijke honden vrijwel niet in de asiels te vinden zijn, maar ook over het gebruik van de auto of überhaupt het bezit van een auto, de aanschaf van kleding, etc. etc.
Ik vind dat niet verkeerd. Liever in conflict met mijzelf dan onverschillig zijn.
Ben ik mee eens. Maar in principe beslis je alles over je dieren. Waar en hoelang wandelen. Wel of niet met andere dieren leven. Zijn hele leven ligt in je handen. Zelfs zijn dood... hoever ga je of hoe snel wil je het lijden stoppen. Benauwend vind ik het soms. Mijn besluiten hebben enorm veel macht.
Dit is een opmerking die ik niet fijn vindt.
Ik denk nl. dat dat voor ieder huisdier, groot of klein, die afhankelijk is vd mens ,geldt.
Koe hele jaar op stal, als ze kiezen kon? In de wei vers gras. Paard eenzaam in een box? Of vrij met een aantal soortgenoten in de wei.
Cavia, of konijn hooi van een goedkoop bekend merk met vaak schimmel? Of kruidenhooi zonder schimmel maar duurder.
Zo kan je alles bedenken, maar als wij mensen beslissen heeft geen een dier een keus. En als wij mensen van hogerhand beslissen we voeren de herten, de paarden, de runderen die zogenaamd in het wild leven niet bij, en die dieren konden verkassen naar een andere plek.....
We zorgen allemaal voor onze dieren en doen het zo goed mogelijk.
Ooit geleerd, een wild zwijn, als die bijgevoerd wordt is er maar 1 generatie nodig om de snuit, waar het wilde zwijn mee wroet naar eten, korter te laten zijn. Of te wel ieder diersoort past zich aan. En de hond is niet meer net als de wolf, genetisch is de hond al net zo ver verwijderd van de wolf als de mens van een aap. En ik zie hier in de buurt nergens nog mensen met een stokje in een mierenhoop zitten en de mieren er vervolgens levend en wel af te eten. Wij eten gekookt, een aap zou daar niet op kunnen leven.
Enne ik ben nog steeds benieuwd naar ervaringen.
We waren gelijk Marianne.
Ja zag het
wa iser mis met de aanschaf van een pup
Wat voordeel is van vegan eten is dat ze dan ook minder troep binnen krijgen zoals bijv antibiotica waar koeien en kippen mee doodgegooid worden. Of je moet zo wie zo biologisch geven . Dat vind ik ook weer voordeel.
Maar buiten dat mijn honden het vegan voer graag eten heb ik geen ervaring met 100% vega of vegan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?