ah, en daarom is hun conclusie, en ik quote:
Nevertheless, a significant and growing body of population studies and cases suggest that cats and dogs may be successfully maintained on nutritionally sound vegetarian diets long-term, and indeed, may thrive. Such diets have been associated with benefits such as improved coat condition, allergy control, weight control, increased overall health and vitality, arthritis regression, diabetes regression, cataract resolution, and decreased incidences of cancer, infections, hypothyroidism and ectoparasites (fleas, ticks, lice and mites).
misschien iets beter lezen, toch
Ik denk zelf trouwens dat vooral de manier van vertering een probleem kan opleveren en niet zozeer de ingrediënten. De juiste ingrediënten zijn in een lab altijd wel bij elkaar te toveren.
Ze maken in dat onderzoek ongeveer 20 verschillende conclusies per studie. Die kan ik later wel voor je quoten als ik m’n laptop heb.
Ik zie vooral heel vaak het woord “may” staan wat aangeeft dat er dus nog niks zeker is. Er is dus nog geen sprake van een duidelijke conclusie.
Maar het is maar net hoe je de tekst wilt lezen hé
Dat schrijven ze zelf dus ook. Dat de uitslagen dubieus zijn. Maar het is een mega lange tekst en inderdaad niet al te duidelijk geformuleerd (van hak op de tak). Wat je wíl lezen ga je er ook in lezen. Omdat ze allebei de kanten hebben belicht.
ja als je een hond hebt die vanaf pup aan vooral vlees gegeten hebt, zou je idd wel langzaam aan veranderen, anders kunnen er problemen ontstaan.
het is wel de enige wetenschappelijke inbreng in dit topic tot nu toe
ik wacht met smart op jullie artikelen die mijn beweringen over het vegetarisch voeren van honden volledig ontkrachten, namelijk
(aanvulling: Dobry kwam ook met hele interessante studies, maar die bevestigen juist plantaardige voeding)
TS, zou ik je mogen vragen om de complete samenstelling van je proefpakket hier te plaatsen? Dus de analytische bestandsdelen en de toevoegingen/ingrediënten. Ben nu stiekem wel benieuwd hoe die er uit zien
Wat mij vooral tegenstaat is dat er zoveel disclaimers zijn. Je moet je hond regelmatig lichamelijk laten onderzoeken, je kan blijkbaar snel fouten maken in je menu, sommige fabrikanten zeggen volledige voeding te verkopen maar dit blijkt niet 100% zo te zijn. Zelf samenstellen gaat niet echt, dus alles is astronautenvoer uit een lab. Dan denk ik zelf: waarom moet je dit willen. Maar ik heb er dan ook geen probleem mee dat mijn hond dieren eet. Ik zou alleen overstappen als er een medische noodzaak voor is.
Die ontkrachtingen worden ook deels belicht in je eigen linkje.
ja maar geldt dat niet voor elke manier van voeden dat je op moet letten of er wel alles inzit wat nodig is? Ook met zelf samenstellen van vleesmaaltijden voor je hond, moet je weten wat je doet.
Dat sommige fabrikanten niet alle nodige voedingsstoffen en zelfs nog een hoop rommel, en nog erger schadelijke dingen in hun voer stoppen is wat anders dan zeggen dat een bepaalde manier van eten wel of niet goed is.
Dat ben ik met je eens. Ik heb hier ook geen verstand van. Maar als ik zie wat mijn hond allemaal aan vlees krijgt (vrijwel alles?), dan zou dat dus 100% vanuit een andere bron moeten gaan komen. Ik zou het zelf niet kunnen samenstellen, een ander misschien wel. Als ik vegetarisch wilde gaan voeren zou ik nog wel veel gebruik willen maken van vis en bijvoorbeeld eieren. Of vleesdagen afwisselen met vega dagen. Veganistisch lijkt me weer een brug te ver. Omdat er zoveel mis kan gaan.
je moet je inderdaad even goed inlezen, niet omdat het zo lastig of moeilijk is, maar je moet wel even weten waar wat inzit en de punten van aandacht zoals bijv. B12 in de gaten houden. Ik zou het zelf fijn vinden als er een site als cronometer speciaal voor honden zou bestaan, zodat mensen zelf, wat ze ook voeren, dat kunnen ingeven en dan kijken of de hond van alles genoeg binnen krijgt.
Dan ben je niet erg bekend met de wetenschap, want geen enkele wetenschapper zal 100% stellig zijn in een onderzoek. Dat kan namelijk niet, want iets is bewezen tot het ontkracht wordt. Dat is het basisprincipe. Niemand zal in onderzoeken zeggen ergens 100% zeker van te zijn, ook niet van evolutie bijv.
Vindt het trouwens erg sneu dat iemand expliciet vraagt om tips, en dat dan vervolgens iedereen toch gaat te lopen discussiëren op hun eigen onderbuikgevoel. Open daar dan lekker een nieuw topic voor: 'veganistisch eten wel of niet verstandig?'
https://www.pfma.org.uk/vegetarian-diets-factsheet
maag darmstelsel van de hond. Kort maagdarmstelsel. Voornamelijk enzymatische vertering, klein ceacum. Grotere galblaas om vet goed te kunnen verwerken.
Maagdarmstelsel van het paard. Lang maag- darmstelsel. Groot ceacum (waar de voornaamste fermentatie van plantaardig materiaal plaatsvind). Echte achterdarmverteerder.
Even ter vergelijking. Want ja, honden zouden kunnen gedijen op een vegetarisch of veganistisch dieet. MAAR als je kijkt naar het maag- darmstelsel van een hond is te zien dat dat niet gebouwd is op een grotendeels plantaardig dieet. Er zijn zeker enzymen aanwezig die de koolhydraten uit plantaardig materiaal kunnen verwerken, maar voor een optimale absorptie is een groot ceacum (blinde darm) nodig waar fermentatie plaats kan vinden. Dit heeft de hond niet.
Dan het paard. Een dier met een 100% plantaardig dieet. De voornaamste vertering vindt plaats in het '2e' deel van het maag- darmstelsel. Dus de darmen en het ceacum. Het '1e' deel van het maag- darmstelsel is enzymatisch net zoals bij de hond. Dit betekent dat ze vlees zouden moeten kunnen verteren en er de benodigde nutriënten uit zouden kunnen halen.
Maar een paard (herbivoor) ga je toch ook geen dierlijk materiaal geven, ondanks dat deze het zou kunnen verteren of niet?
TS, excuses voor de ongevraagde mening. Een vegetarisch dieet voor de hond zou prima te doen moeten zijn als je je goed inleest. Ik weet niet of je zelf wil gaan samenstellen of brokken wil geven? qua brokken staan Yarrah goed aangeschreven. Zolang er een goede premix is toegevoegd kun je niet veel verkeerd doen.
Dan is het verder kijken of je hond het goed doet op de brok (net zoals bij elke andere brok zou zijn). Compleet vegan voeren, zou persoonlijk niet mijn eerste keuze zijn, maar een vegetarisch dieet is haalbaar. Misschien is anders een dieet gebaseerd op insecten nog een goede om uit te proberen?
Beetje afhankelijk van wat je wensen en beweegredenen zijn om over te stappen op dit soort voeding?
En nu onze ervaringen: In de afgelopen 7 jaar dat wij Kim hebben, heeft ze zo'n 5 jaar op veganistische brok geleefd. En daarop deed ze het helemaal prima, gezien het feit dat ze 16,5 is ondertussen in goede gezondheid, op wat ouderdomskwaaltjes na uiteraard.
De meeste veganistische voeren zijn in compleet uitgebalanceerd, de benodigde vitamines zijn toegevoegd, en de groenten zijn gekookt/verwerkt waardoor ze voor een hond prima te verteren zijn. Het is uiteraard zoals met alle voer: kijk hoe je hond het erop doet. Maar Kim deed het prima op de verschillende merken die we hebben geprobeerd: veel energie, mooie vacht, mooie ontlasting, ze at het net zo graag (of net zo graag niet :P) als alle andere hondenvoer. Wel heeft ze ernaast altijd ook wel dierlijke lekkernijen gehad zoals pens of ei, dus 100% vegetarier is ze nooit geweest. Ik zou zeggen iets van 90/95%?
De enige reden dat we weer overgestapt zijn naar een mixbrok, is omdat ze niet meer zo zindelijk is, en ze op veganistische brok wat meer poept. Minder risico op 's nachts een ongelukje als ze gewoon wat minder hoeft te poepen, uiteraard. (En ja, dat zou met vers vlees nog minder kunnen zijn, maar ze vertikt het om vers vlees te eten helaas.)
TS, neem anders contact op met een veterinair voedingsspecialist die met je mee kan denken. Op dergelijke social media krijg je maar al te vaak een bak emotionele stront over je heen als je zgn. tegen de natuur in handelt.
Het is al niet makkelijk een vleesbevattende, volledige voeding samen te stellen die aan alle wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen voldoet, laat staan dit te doen zonder op welke manier dan ook gebruik te maken van dierlijke producten. Dit blijkt dan ook uit de beoordeling van verschillende veganistische voeders (Zafalon et al. 2020), waaruit nog best een aantal tekortkomingen aan het licht kwamen. Facultatieve carnivoren zoals honden zou ik, indien het gaat om dieren met een grote bewegingsbehoefte of waarmee gesport wordt, in ieder geval een dierlijke eiwitbron adviseren (Yamada et al. 1987). Vegetarisch zou hierbij nog kunnen, veganistisch, eigenlijk niet. Daar komen dan nog rasverschillen in verteringscapaciteiten bij kijken. Een volledige, veganistische voeder geven met synthetische stoffen heeft, vooral bij actieve dieren, zeker wat onbekendheid op de lange termijn.
Dat is toch echt een non-argument? Er is geen enkele reden om een paard vlees te willen voeren (ethisch, praktisch, kostentechnisch, dieettechnisch, etc), terwijl er wel allerlei redenen zijn om een hond géén vlees te willen voeren.
Daarnaast lijkt iedereen te vergeten dat we plantaardig materiaal verwérken voor we het aan honden geven. En onszelf, trouwens. De reden waarom wij mensen niet net als gorilla's 12 uur per dag zitten te kauwen en groenvoer verwerken, is omdat wij ons eten koken. Daarmee breken we celwanden af etc. Precies datzelfde werkt voor honden. Door de planten te verwerken, neem je stappen over van het maagdarmsysteem waardoor een hond, en een mens, het veel gemakkelijker kan verwerken/opnemen. Een hond alleen maar rauwe groenten geven gaat niet werken, nee. Maar als we dat zelf zouden doen, zouden we ook een probleem krijgen in onze huidige maatschappij.
Ik vind het helemaal geen non-argument.
Als de enige beweegredenen zijn om geen vlees te geven aan een hond, omdat het beter is voor het milieu kun je het net zo goed omdraaien. Als het milieu niet van toepassing zou zijn, zou je je hond dan nog steeds geen vlees willen geven? dan krijg je dus hetzelfde scenario als ik voorstelde met het paard.
Omdat het verteringsstelsel het in principe aan zou kunnen, betekent toch niet dat je het dieet zo drastisch om moet gooien?
Onderstaand is een interessant stukje over het dieet van mens en hond. Aangezien mens en hond al duizenden jaren samenleven, heeft ook hun dieet met elkaar te maken.
https://v-dog.com/blogs/v-dog-blog/how-agriculture-changed-the-dogs-diet
Pas sinds kort is de mens en dus ook de hond zo ontzettend veel vlees gaan eten. Speciaal voedsel voor honden is er pas sinds kort, en het is de vraag of honden nu gezonder zijn of langer leven dan de honden vroeger.
Het is niet alleen vanuit milieu-oogpunt. Dieren houden en slachten geeft een aanzienlijke hoeveelheid dierenleed. Daarnaast verspreiden besmettelijke (dier)ziekten zich sneller door gesleep met karkassen en levende dieren.
Mensen, ook omnivoren, leven langer op een vegetarisch of veganistisch dieet. Bij honden is dat grotendeels nieuw onderzoeksterrein, maar het lijkt erop dat het ook voor hen zou kunnen gelden. En zoals Dobry ook al aangeeft: toen mensen veel plantaardig voedsel begonnen te eten, zijn honden mee-geëvolueerd.
Verder eens met Aurelia. Het is niet zo dat je een kilo gras voor een hond neerzet en zegt, eet smakelijk
Ik denk trouwens dat je, als je op HP een interessant topic opent, wel kunt verwachten dat je een discussie krijgt. Het is een openbaar forum, je hebt geen intellectueel eigendom op je topic . Zolang we op een normale manier discussiëren lijkt me dat prima.
Leuke discussie, maar wie heeft ervaringen met vegan ? Even terug naar het topic?
oa ik heb dus ervaring, en vond het goed de motivatie waarom vegan hondenvoeder te geven erbij hoorde om het te onderbouwen
en een discussie hierover vind ik zelf interessant, ik hoop dat ts dat ook zo ziet.
Wat ik later ook nog een interessant detail vond, is dat de dieren die wij en onze honden eten planteneters zijn die al hun voedingsstoffen dus uit planten gehaald hebben.
Ik denk niet dat dit relevant is. De opname van voeding tussen dieren is anders. Een koe groeit 500 kilo met een volledig gras dieet. Als je als mens alleen maar gras eet dan ga je dood. Dus het is niet dat als de één iets kan dat de ander het ook zou moeten kunnen. In vlees zitten andere voedingsstoffen dan in planten, ondanks dat dit vlees door een planteneter gecreëerd is.
inderdaad, wij eten geen gras, maar daarvoor wel een hoop andere planten, waar alle voedingsstoffen inzitten die we nodig hebben. B12 is wel nodig om te supplementeren, maar aangezien de consumptiedieren dit ook gesupplementeerd krijgen vanwege te weinig kobalt in de grond, vind ik dit niet echt een punt.
Maar misschien is het ook niet relevant en eten we alleen maar geen vleeseters omdat we dan nog meer dieren nodig hebben.
Waarom ik een vegan optie onderzoek voor onze hond?
Daar zijn meerdere redenen voor.
Ik ben zelf vegan en wil mijn global footprint proberen zoveel mogelijk te minimaliseren, ik ben tegen ontbossing, tegen (dier)ziekten, tegen de bio-industrie, tegen de jacht, vegan voeding heeft vaak een efficiëntere samenstelling (minder ballaststoffen, onnodige e-nummers, etc) en is gezonder. Daarnaast en dat is in dit geval relevant; alle dieren zijn voor mij gelijk en als het anders kan, wil ik geen dieren voeren aan dieren.
De reden dat ik nu nog geen vegan voer heb gegeven is dat ik voordat wij een hond aanschaften ons uiteraard al verdiept hadden en hier kwam uit dat er voor pups nog niet zoveel onderzoek was over pups en vegan voeding en daarom hebben we minimaal een jaar reguliere brokken gegeven.
Ik vind het mooi dat iedereen waarschuwt voor allerlei te korten, maar ik vraag mij dan altijd af of die mensen ook zo kritisch zijn op de voeding van hun hond en hun eigen voeding.
Ik moet altijd een beetje lachen als iemand met een BMI van 30+, die net een bigmac zit weg te proppen, voedingsadvies gaat geven en mij gaat vertellen dat ik op mijn B12 moet letten, terwijl in vlees B12 ook gesuppleerd wordt, net als in de vleesvervangers overigens. B12 is een bacterie die in relatief vuile omgevingen gedijt, maar ook in zeewier bijvoorbeeld. Ik suppleer niets, maar let wel op wat ik eet en heb geen tekorten. Niet in eiwitten, niet in B12, niet in AD3 en niet in ijzer.
Voor ik veganist werd, was ik ziek geworden, een ziekte die sterk in verband gebracht word met de vleesconsumptie, en door het kijken van de documentaire Earthlings ging bij mij de per direct de knop om en heb ik nooit meer iets dierlijks gegeten of aangeschaft. Wat zijn mensen toch walgelijke wezens als je ziet wat ze met dieren doen voor hun eigen 'noodzaak'. En je moet wel echt harteloos zijn als je na het kijken van deze docu nog dieren gebruikt. En nu iedereen die dit lees weet van deze docu, zouden jullie ook niet moeten wegkijken, maar de docu afkijken en hierover nadenken. En voor eenieder die denkt dat het een oude docu is en het nu niet meer gebeurd is er ook de documentaire Dominion die vergelijkbaar is, maar recenter.
Tuurlijk, als 'echte' veganist had ik nooit konijnen of een hond mogen hebben en geen dierentuinen bezoeken, maar ik geloof in de educatieve waarde hiervan die mijn kinderen de intrinsieke waarde van dieren meegeeft. Dat we met dieren moeten leven en niet van dieren.
Ik was vrij duidelijk in mijn startbericht dat ik om ervaringen vroeg en niet om meningen. Mijn dank dan ook voor degenen die hun ervaringen hebben gedeeld. En voor degene die hun meningen menen te moeten opdringen en de suggestie bieden om maar een koe of konijn te nemen; het zal mij mijn derrière oxideren wat jullie vinden.
Daarnaast hebben herbivoren, zoals konijnen en koeien beiden al een heel ander dieet nodig en dito geld het voor een hond. Oh, konijnen hebben we ook al en die krijgen geen vegan hondenbrokken en de hond zal geen hooi en konijnenbiks krijgen.
Daarnaast ga ik er vanuit dat geen van de critici nog dierlijke producten eet, behalve wanneer er schaarste is, want fysiek zijn we niet op gebouwd, ons gebit niet, onze spijsvertering niet. We zouden zaden, vruchten en noten moeten eten. Daar zijn we op gemaakt, veel groente verteren we maar slecht, omdat we niet herkauwen en vlees/vis is al helemaal een ramp voor onze spijsvertering.
Maar daar ging het allemaal niet om, het ging om ervaringen en die heb ik inmiddels ook gekregen, naast de nodige links en tips waar ik mij verder mee kan verdiepen. Dank daarvoor. Door de hoeveelheid ruis (meningen) heb ik nog niet alles (ervaringen) gelezen, maar ga het op een rustiger moment eens doornemen.
Ik voer mijn hond al jaren vegetarisch (en bijna volledig vegan). Ze is super vitaal, haar vacht glimt als een spiegel, ze is prachtig gespierd en bovendien smult ze ervan.
Vegetarisch en veganistisch kauwmateriaal is ook volop verkrijgbaar. Dat valt hier ook allemaal goed in de smaak.
Er is niet zo lang geleden nog een -wetenschappelijk onderbouwd- boek uitgekomen: Dog.Eat.Plant. Wellicht is dat interessant om te lezen? Ik heb het zelf nog niet gelezen, overigens.
Bedankt voor je toelichting, Earthlings is zeker een aanrader.
Van "earthling" Ed Winters heb ik overigens wel geleerd dat je het beste je toon naar niet veganers respectvol kan houden om een goede discussie te kunnen voeren
Maar heel weinig mensen zijn vanaf de geboorte vegan, bijna iedereen heeft eerst moeten leren wat het eigenlijk allemaal inhoud en de vele voordelen ervan.
Beetje raar bericht, het gaat natuurlijk om je hond en niet over de discussie of mensen wel/geen vlees moeten eten. Nu geef je gewoon een sneer. Het lijkt me vrij duidelijk dat veganistisch eten principieel beter is. Waar het de mensen hier om gaat is of het wel verstandig is om je hond veganistisch te voeren. Dat heeft niks met dikke mensen en big macs te maken. En ook niks met de vleesindustrie. Het gaat hier om het lichaam van de hond. Nu wijdt je heel veel woorden aan allemaal andere dingen, maar niks over je hond, waar het bij deze keuze over zou moeten gaan. Er is veel onduidelijkheid over veganisme bij honden. De studies die in dit topic gelinkt zijn gingen over een vegetarisch dieet. Volgens mij ga je bij veganisme al bijna tegen het onmogelijke aan. Dat is iets wat je zelf moet onderzoeken. En naar mijn mening moet jouw hond bovenaan staan in je overweging. Dus niet dat jouw hond straks moet lijden, omdat het niet het juiste voer krijgt. (Ik zeg niet dát het niet het juiste voor is, daar heb ik niet genoeg verstand van, maar de kans is wel aanwezig). Dus stel dat veganistisch eten slecht is, dan moet je je eigen principes overboord gooien, vind ik. En je kan wel flauw doen over dat mensen met een mening komen, maar dat is nogal onterecht. Het is logisch dat mensen op een forum inspringen, als ze het idee krijgen dat iemand iets slechts richting zijn huisdier gaat doen.
En blijkbaar verbaast het je, maar de meeste mensen op dit forum zijn echt wel kritisch op wat hun hond binnen krijgt.
Dank je. Ik ga dat boek zeker bestellen. Ben heel benieuwd.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?