Bijten aan de riem kan erop wijzen dat hij inderdaad stress ervaart. Ik zeg nergens dat ze geen pup mogen zijn, juist niet. Lekker wandelen zolang de pup voor je uit loopt en als hij laat zien dat hij moe is naar binnen met een kauwbotje en daarna zelf laten slapen.
Dat overprikkeld zijn is ook weer zo iets van de laatste jaren. Rox doet dat ook een paar keer in de riem bijten,tegen mij opspringen tijdens het wandelen na veel geduld van mijn kant ,stilstaan wel 20 keer, zij doet dat omdat ze het spannend vindt en ze wordt vanzelfs rustig vervolgens anderhalf uur genoten van het buiten zijn,geen km's maken maar gewoon lekker snuffelen,pootje baden in een schoon stukje kreek,even op een bankje gezeten gekeken naar de fietsers,wandelaars,honden(aangelijnd),het grootste deel van de wandeling loopt ze los en is er een situatie waarvan ik weet ze is nog te jong om dit te weerstaan even aan de lijn en op een rustige manier leren dat ze bij mij moet blijven.
Ik heb een temperamentvolle pup en toch zeggen mensen wat is ze rustig. En ik leer de basisdingen kom hier en los maar voor de rest laat ik Rox gewoon lekker genieten van het buiten zijn.
Pups moeten al zoveel,ik maak het mijzelf niet te moeilijk.
Alles op zijn tijd zolang je bij alles maar consequent ben.
Ik noem het geen stress maar gezonde spanning anders zou ze niet anderhalf uur na het bijten in de riem relaxed zijn.
Ik meen mij te herinneren dat al mijn honden als pup in de riem beten,altijd moeten afleren...de zenuwachtige,de relaxte pup het maakte niks uit dat riempje is er om in te bijten.
Echt he.
Ik kan dat woord niet meer uitstaan omdat ik het hier constant moet lezen.
De pup zelfs nooit in het echt gezien maar de pup beweegt wat, knabbelt wat en hopla, zeker overpri.....
Ik wacht geduldig nog een tijdje en dan is het dat woord weer uit de mode....
Dan lees je er toch gewoon overheen en reageer je er niet op? Je bent niet verplicht om overal je mening over te geven hoor
Mijn pup (puber) kauwt aan de riem als hij een andere kant op wil lopen dan ik ;). Of als hij heeft gespeeld en ik hem vervolgens aan de riem doe en hij eigenlijk verder wil spelen. Voor hem is het echt een manier om los te komen, om zijn zin een beetje door te drijven. Ik denk dat het dus verschillende oorzaken kan zijn.
Frustratie, een stres reactie. Dus niet om los te komen of zijn zin door te drijven. Je beperkt hem in zijn vrijheid en dat zorgt voor de stres, de frustratie en het gevolg in de riem bijten.
Het in de riem bijten, is bijna altijd een reactie op stres.
Wie zegt dat stres ongezond is?
Zonder stres geen leven.
Stres kan ongezond worden, als het veel te lang aanhoud, of te veel stres momenten die stapelen en stapelen, zonder tijd om de stres te laten afvloeien.
Dan krijg je chronische stres, bij mensen bekend als burn-out, of ptss.
Dat is overigens niet psychisch, maar daadwerkelijk een ontsteking van de hersenen.
Ket bijten in de riem is een stres reactie en dat kan door overprikkeling komen. (in het geval van Danielle, frustratie)
Je kan het een modewoord noemen, het fenomeen bestaat al heel erg lang.
Je pup krijgt informatie binnen, nog ongefilterd. Wij volwassenen en volwassen honden, kunnen filteren, daardoor krijgen we niet alles (bewust) binnen. Pups en jonge kinderen nog niet, dus die krijgen veel info binnen, dat kunnen ze nog niet gelijk verwerken.
Soms is het zo veel informatie, dat dat koppie even niets meer kan opnemen, het emmertje loopt over en pups die gaan dan bijten in de riem, of de broekspijpen als er geen riem is, of de gekke 5 minuten huis.
Een hele normale reactie bij pups, om de hoeveelheid stres, door de hoop info, op dat moment te kunnen verwerken.
Eigenlijk verwerken ze alles pas op momenten van rust, maar het is een manier om met de hoop stres om te gaan.
Je kan idd lijntje kort van je af houden en wachten tot de stres gezakt is. Ik laat de pup dan liever naar voertjes zoeken, zo ben je nl actief bezig met stres reduceren, je pup vind het nog leuk ook.
Het in de riem bijten, kan aangeleerd gedrag worden, maar dat hoeft niet.
Gaat meestal vanzelf over, als ze beter met de informatie kunnen omgaan.
Afleren is dus meestal niet eens nodig. Zeker niet als je een alternatief aanbied, zoals voertjes zoeken.
Beter is, voordat dat koppie te vol zit, laten zoeken. Dan is het in de riem hangen niet nodig.
Sommige honden en pups vinden het prettig iets in de bek te dragen, dat kalmeert ook, net als het speentje bij baby"s, komt uit de orale fase.
Dat is ook een oorzaak en die spanning betekend stres die zich opbouwt, totdat dat stres emmertje vol zit en dan krijg je het bijten in de riem, opspringen
Van wie moeten pups veel?
Een frustratie dus omdat hij bijv. niet bij de paardenpoep mag om te eten. Naar mijn idee bijt hij dan aan de riem om los te komen. Maar dat kan dus best kunnen omdat hij er in het verleden resultaat mee heeft behaald. We hadden een slappere flexlijn gekregen van iemand, die echt voor honden tot ongeveer 15kg is. Dus die zijn wat dunner en makkelijker door te bijten. Toen is het hem gelukt.
Suzanne je hoeft mij niet te quoten,je mag van mij het laatste woord hebben.
Het kauwen is echt frustratie.
Hij kan niet doen wat hij wilt, hij snapt dat hij er ook niet komt, dus frustratie.
Net zoals slopen, frustratie kan zijn. Het werkt kalmerend.
Als een hond ergens graag wilt komen, zullen ze heel hard gaan trekken.
Stukje ketting aan de riem maken: bijt niet fijn en dan leren ze het vanzelf af zonder dat je zelf ook maar iets moet doen.
Inderdaad. Ze kunnen wel degelijk aan de riem kauwen puur en alleen om los te komen. Dat duidt echt niet altijd op stress.
Mijn hond is als pup een aantal keren uit haar halsband ontsnapt. Ze wéét dat ze dit kan met haar kleine hoofd, en doet het dus ook, hoe strak een halsband ook zit (nu loopt ze dus rond met een half check zodat dit niet gebeurt) maar zodra we een normale halsband om doen, zal ze weer een poging wagen.
Zo heeft ze ook al 3 keer haar riem kapot geknabbeld en 1 tuig. Een keer in een restaurant en 2 keer tijdens een kleine pauze tussen het wandelen door. Kwam geen stress bij kijken hoor :)
https://hondenlot.nl/gedragstherapie/frustratie.html
Het omvat een overlevingsmechanisme (ook wel ‘emotie’ genoemd) die binnen het hondenbrein kan worden geactiveerd. Hierop volgt gedrag wat voor de hond als (overlevings)doel heeft: het behouden of verkrijgen van voorspelbaarheid en controle over eigen belevenissen of het verkrijgen of behouden van bronnen die voor de hond van grote waarde zijn (bij ‘bronnen’ kun je denken aan zaken als voedsel, comfort, speeltjes, aandacht, etc…).
Frustratie kan in het hondenbrein geactiveerd worden wanneer:
Frustratie gedreven gedrag wordt door mensen vaak omschreven als: drammen, opdringerig, teleurgesteld en boos. Daarnaast zijn er nog veel mensen die het omschrijven als dominant gedrag (een term die ik persoonlijk liever niet gebruik, lees hier waarom).
Hieronder noem ik een aantal gedragingen die gelinkt zouden kunnen worden aan frustratie, maar let op: elke hond is uniek, alleen een gedragsomschrijving is nooit genoeg voor een diagnose (gedrag=geen diagnose). Onderstaand gedrag kan bij honden dus ook andere oorzaken hebben.
Wanneer er gekeken wordt naar het verleden van een hond kan het volgende meespelen m.b.t. het risico op frustratie:
Wanneer er gekeken wordt naar actuele oorzaken kan het volgende meespelen:
Heb inderdaad op jouw tip, die je denk ik een jaar terug geplaatst had, een uitlaatlijn gekocht van metalen schakels. Mede omdat onze vorige reu een stuk of 5 lederen lijnen kapot heeft gebeten. Helaas, deze hangt er net zo hard in, enigste voordeel, het bespaard mij een hoop leren lijnen . Maar hij kauwt fanatiek door op de schakels, maakt geen enkel verschil.
Ik hoop niet dat dit weer een welles nietes discussie gaat worden. Soms zijn er gewoon meerdere mogelijke oorzaken.
Zo kennen we het uitschudden om spanning van zich af te schudden. Maar een hond kan zich ook uitschudden omdat hij net gezwommen heeft en het water uit zijn vacht schudt.
Zo ook met in de riem happen. Ja, het kan zeker een teken van opgebouwde spanning zijn die ze op die manier af laten vloeien. Maar het kan inderdaad ook gericht de riem doorbijten zijn om los te komen. Of gewoon speelsheid, zoals het naar bewegende veters happen.
Ik meng me niet graag in discussies hier op het forum, maar Suzanne, het kán toch ook gewoon een andere reactie zijn? Het hoeft toch niet per se stress (met twee S’en, alsjeblieft ) te zijn? Ik zie jou altijd reageren met hele lappen tekst en als iemand denkt dat er misschien een andere reden achter kan zitten dan blijf je met links en bewijzen gooien. Een pup of hond is niet zo zwart wit, en bijten in een lijn hoeft niet per definitie stress te zijn. Het kan ook speelsheid zijn. Mijn pup van 13 weken pakt altijd de lijn vast wanneer we bij de ingang van ons appartementencomplex zijn en tot in de lift houdt hij hem vast, speelt er mee, trekt er zo eens aan. Sorry, maar jij gaat me van achter een computerscherm niet met zekerheid kunnen vertellen dat hij dan gestresst is. Ik neem even aan dat je daarop ook zou zeggen dat hij dan gestresst is en niet naar binnen wil, maar ik zeg nu alvast: dan kies ik ervoor om daarop niet te reageren.
En nu zitten we weer met een stel reacties waarvan ik me afvraag of TS er iets aan heeft. Zij heeft moeite met het wennen aan haar pup, is moe, en krijgt nu ‘stress, stress, stress’ door haar neus geramd. Lijkt me ook niet bijzonder prettig.
Suzanne, heel leuk, al die wetenschappelijke links, maar je blijft nu weer je mening door drammen. Het kán toch simpelweg ook ergens anders mee te maken hebben?
Misschien slim dat ik je je hier weer even aan herinner?
Tja, je hebt zo van die uitzonderingen....
Klopt, dat schreef ik ook:
Het in de riem bijten, is bijna altijd een reactie op stres. "
Als je je flat binnen gaat en je hond pakt de lijn en houd hem vast, kan het een ontlading zijn, van de prikkels die hij buiten op heeft gedaan.
Natuurlijk weet ik het niet zeker, dat beweer ik ook nergens.
Wat ik wel beweer, dat stres niet slecht is, het is een reactie op een prikkel, niets mis mee.
Waarom vind je dat ik mijn mening doordram?
Omdat ik uitleg probeer te geven, hoe ik vind dat het werkt? Omdat ik een andere mening heb en
daarover een inhoudelijke discussie probeer te voeren?
Is dat niet toegestaan op een openbaar forum?
Natuurlijk respecteer ik andere meningen, maar daarom kan je toch nog een inhoudelijke discussie voeren.
De lijn kapot kauwen in een restaurant, wie weet verveelde je hond zich, of voelde hij zich niet prettig, omdat zijn vrijheid was ontnomen en hij geen controle had over de situatie.
Beide zorgt voor stres, wat voor frustratie kan zorgen, daarom kauwen.
Dan gaat er wel eens een riem stuk, waardoor ze geleerd hebben dat je door te kauwen los komt.
Net zo als je hond uit de riem ontsnapte, dan zullen ze het idd vaker doen.
Waarom denk je dat je hond uit zijn riem ontsnapte?
Als je vind dat het anders is dan zou ik graag willen weten wat dan de oorzaak is.
ipv mij als persoon kritiek gaan geven.
Het grappige hierbij is dat al die lappen tekst en linkjes inderdaad wijzen op wat jij (en de rest) zegt: het kan meerdere oorzaken hebben. Ze onderbouwen dus juist niet het standpunt dat het hier zeker om frustratie zou gaan.
TS, ik lees tussen de regels door dat er een intrinsieke factor uit jezelf aanwezig is die een grote bijdrage levert aan je gevoel, los van het gedrag van de pup: faalangst. Je hoeft mij hier geen antwoord op te geven, maar je zou bij jezelf na kunnen gaan of je hier vaker mee te maken krijgt. Heb je mensen waarmee je hierover kan praten? Blijf je hart luchten hoor, dat kan een hele verlichting geven. Neem je zelf ook genoeg rust? Extra dutjes wanneer de pup ook dut? Misschien kan je vriend de pup zo nu en dan alleen meenemen zodat je wat tijd voor jezelf hebt.
Uiteraard ga je niet over de grens van je pup.
Pups zijn alleen niet van suiker, ze kunnen best wat hebben.
Belangrijk is, genoeg slaap om de prikkels te verwerken.
De 10 min is een richtlijn, een handvat, meer niet.
Er staat heel duidelijk: kijk naar de signalen van je pup, dat is het aller belangrijkste.
Bewegen is essentieel voor het opbouwen van de pezen, botten en gewrichten, vandaar een richtlijn, voor de gezondheid.
Ze, ik dus, zei ook, dat het bijna altijd......
dat betekend dat er idd ook andere oorzaken kunnen zijn.
Heel goed opgemerkt
Echter als je je pup aanlijnt, omdat hij paarden poep wilt eten en hij gaat dan aan de riem kauwen, best kans dat het op dat moment frustratie is
Sjonge... Ik ben nog geen topic tegenkomen over een probleem met bepaald gedrag zonder dat wannabe-GT Suzanne komt aanzetten met stress en frustratie. Niet alles ligt aan stress en frustratie, niet elk gedrag hoeft een reden te hebben, soms is gedrag simpelweg te wijten aan het feit dat we spreken over een doodnormale hond.
Riem bijten hoeft niet gekoppeld te zijn aan stress.
Honden kunnen inderdaad in de riem bijten om vrij te komen, heb hier ook eentje die dat soms doet. Oorzaak: vrij rondrennen is veel leuker dan aan een 1-2 meter riempje zitten.
Het kan ook gewoon spel zijn, want niks is leuker dan lekker irritant doen. Al helemaal voor puppy's die overal de tanden in moeten zetten, want het is zó ontzettend grappig. Puppy's moeten ook gewoon wennen aan het dragen van een halsband en riem.
Mijn Tibetaan is inmiddels alweer twee jaar, maar bijt nog altijd graag in mijn handen en armen en voeten. Oeioeioei, wat een stress en frustratie zit er in die hond. Nee, het is gewoon raseigen, ze gebruiken graag hun bek en ik vind het leuk om erin mee te gaan. Spel...lachen...en blauwe plekken...
@TS
Ik herken je gevoel echt, ik had precies hetzelfde en dat gevoel is echt vreselijk. Ik heb vrienden benaderd en mijn hart gelucht via de telefoon, en verder was het een zoektocht naar wat mij hielp te ontspannen. Toen mijn pup geen rem meer had, beperkte ik zijn vrijheid en deed ik hem aan de riem ergens in de woonkamer. In het begin even moeilijk, maar op een gegeven moment werd hij steeds sneller rustig. Ik gaf hem ook veel kauwmateriaal.
En op het moment dat je pup rustig is of bezig is met een botje, kan jij je focus op jezelf leggen. Zoek iets wat jou helpt te ontspannen en je hoofd leeg te maken; luisterboek, zelfhypnose, kleurboek, gewoon iets simpels.
Je keek uit naar gezelschap, en ik denk dat je je alleen maar rotter zal gaan voelen als je die angst beloont door de pup weg te doen. Ik heb me er ook doorheen geslagen, altijd tegen mezelf gezegd dat het beter wordt en nu kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen en tegen mezelf zeggen dat ik meer van die tijd had moeten genieten. Een leven zonder hem kan ik me gewoon niet voorstellen.
Suzanne dit, Suzanne zo, respect hebben etc.....
Ik heb zeker respect voor andere meningen, juist leuk om verschillende invalshoeken naast elkaar te zien.
Ik val mensen niet persoonlijk aan, ga in op de inhoud, probeer met argumenten te laten zien, hoe ik, mijn mening iets zie.
Volgens mij is daar ook een forum voor.
Ipv het Suzanne dit en Suzanne zo, of ze.....dat is totaal off topic, voegt helemaal niets toe, leuker is om in te gaan op de inhoud, waarom zie je het anders en dan niet honden bijten ook om andere redenen, maar waarom, wat is de motivatie van de hond.
Dat voegt iets toe, dat maakt een discussie leuk. Als je inhoudelijk niets hebt toe te voegen, stop dag gewoon ivm Suzanne zus en Suzanne zo. Ik kan daar niets mee.
Kekhor, nee I don't want to be a GT, anders had ik wel een officiële opleiding gedaan.
Zoals je wellicht weet, heb ik een onofficiële opleiding gedaan en werk ik al een jaar of 7 bij een gerenommeerde honden school.
Iemand van hier heeft me gegoogeld, de hondenschool opgezocht en mijn baas een bijzondere mail gestuurd, of het klopt wat ik hier beweer.
Staat je vrij om langs te komen en te zien hoe wij werken. Mocht je de naam willen weten, dan kan via een pb
Hij heeft hier ook een account, maar wil de school en HP gescheiden houden, dat respecteer ik.
Ik ga even op Kekhor in:
Sjonge... Ik ben nog geen topic tegenkomen over een probleem met bepaald gedrag zonder dat wannabe-GT Suzanne komt aanzetten met stress en frustratie. Niet alles ligt aan stress en frustratie, niet elk gedrag hoeft een reden te hebben, soms is gedrag simpelweg te wijten aan het feit dat we spreken over een doodnormale hond.
Toch heeft gedrag een rede, elk gedrag. Gedrag wordt veroorzaakt door een emotie, een emotie is een reactie op een prikkel en stres maakt dat we kunnen functioneren, kunnen reageren op een prikkel.
Ik herhaal mezelf: stres is niet erg.
Doodnormale honden ervaren stres, frustratie.
Een teef verlaat het nest soms, waarbij de pups frustratie kunnen ervaren. Dit heeft een rede, het ervaren van frustratie in het nest, maakt dat ze er beter mee leren omgaan.
Deze bewering van Kekhor:
Riem bijten hoeft niet gekoppeld te zijn aan stress.
Honden kunnen inderdaad in de riem bijten om vrij te komen, heb hier ook eentje die dat soms doet. Oorzaak: vrij rondrennen is veel leuker dan aan een 1-2 meter riempje zitten.
Het kan ook gewoon spel zijn, want niks is leuker dan lekker irritant doen. Al helemaal voor puppy's die overal de tanden in moeten zetten, want het is zó ontzettend grappig. Puppy's moeten ook gewoon wennen aan het dragen van een halsband en riem.
Riembijten hoeft zeker niet gekoppeld met zijn aan stres, hoewel het meestal een reactie is op een prikkel, die een stres reactie losmaakt.
Zeker bij pups en jonge honden is het bijten in de riem heel vaak een stres reactie.
Te veel informatie, frustratie omdat de baas de hond heeft aangelijnd, die eigenlijk paardenpoep wilde eten.
Pups die moeten wennen aan de halsband of tuig, ze bevriezen soms, krabben met de achterpoot, dat is de stres die de riem veroorzaakt. Niets mis mee.
Als ze zouden bijten in de riem om die door te bijten, waarom trekt een hond dan aan de lijn ipv door te bijten, trekken geeft een fysiek ongemak en hij bereikt zijn doel meestal toch niet
en waarom blijven die gestreste honden vastgebonden bij de super markt vast zitten, terwijl ze binnen 10 sec die lijn kunnen doorbijten en bij hun baas kunnen zijn, dat is nl wat ze willen. Waarom bijt de hond die uitvalt niet de lijn door om zo op een ander te kunnen klappen, dat is wat een hoop eigenlijk willen.
Het is omdat de meeste honden zich niet bewust ervan zijn, dat ze die lijn door kunnen bijten. Per toeval kan die lijn een keer worden door gekauwd en dan snappen ze het, de leerervaring. Net zo als uit de halsband of tuig ontsnappen, als dat een keer gebeurd is, dan hebben ze die leer ervaring en zullen het vaker proberen.
Genoeg honden die balen dat die lijn er aan zit en de meeste proberen niet te ontsnappen of die lijn door te bijten, ze hebben nl geen idee, tot het ze per toeval gelukt is.
Het kan ook gewoon spel zijn, want niks is leuker dan lekker irritant doen. Al helemaal voor puppy's die overal de tanden in moeten zetten, want het is zó ontzettend grappig. Puppy's moeten ook gewoon wennen aan het dragen van een halsband en riem.
Zeker kan riem bijten gewoon spel zijn. Bij spel komen trouwens de zelfde stresshormonen bij als bij frustratie. Het riem bijten bij spel, opwinding, spelfrustratie
Frustratie, omdat ze moeten wennen aan het feit, dat die lijn ze in hun vrijheid beperkt.
Zoeken naar voertjes, werkt stres verlagend. Snel resultaat, makkelijk om te doen en de hond is gemaakt om die neus te gebruiken. Het zoeken alleen al is een intrinsieke motivatie voor de hond.
*Geeuw*
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?