Mooi! Maar in mijn ogen een beetje simplistisch gesteld. Hoe gaat dat dan in praktijk: verkeerd gedrag negeren?
Bijvoorbeeld: Ik ga met mijn honden naar het bos en daar rent opeens een konijn weg. Mijn honden gaan er meteen achter jagen. Dat vind ik ongewenst gedrag, en het is me helaas niet gelukt dit te vermijden (konijn te laat gezien, niet tijdig kunnen aanlijnen,...). Moet ik nu hun verkeerd gedrag negeren?
En correct gedrag belonen... ja prima! Maar toch niet alle correct gedrag een heel leven lang?
Wat behoort tot het dagdagelijkse leefkader, hoeft m.i. helemaal geen beloning. Dat is een manier van samenleven, een onderling goedvinden, een evidentie zeg maar, waarbij het positieve in mijn ogen zit in het aangenaam en harmonieus samenzijn (mens én hond), en niet over het belonen van de ene door de andere.
Maar goed, het ging over de enquete... Ik zou toch even bekijken hoe je die duidelijker kan stellen, hoe je begrippen als 'straf' en 'beloning' beter kan definiëren, enz. Dan zullen de antwoorden ook waarheidsgetrouwer zijn, lijkt me.
Succes!
Ja ben ik het ook met je eens! Daarom ga ik ook bij een aantal consulten kijken, hoe lossen ze dat dan op? En bedankt voor je reactie! Ga inderdaad kijken naar de woorden, want begrenzen klinkt beter dan straffen. Moet zeggen dat het erg lastig is, zijn een aantal onderzoeken, maar in de praktijk werkt het altijd anders en iedereen heeft een eigen mening. Bedankt voor het reageren!
Ik ken wel iemand die nooit nee gebruikt en toch een leuke hond heeft. Maar ze is echt super consequent en haar negeren is echt negeren. Ik weet van mezelf dat ik makkelijker ben en dat het daarom bij mij niet zou werken. Het is ook harder werken denk ik. Maar ze is op EK niveau gekomen met hondensport dus het kan zeker.
Bedoel je dat ze ongewenst gedrag, eens het zich stelt, nooit stopt (een halt toeroept), maar het negeert?
Dus bijvoorbeeld: haar hond speelt met een andere hond, en opeens is het geen leuk spel meer maar gaat het te hard, dan grijpt ze niet in (spel stoppen) maar negeert ze het?
Een kort en krachtig "NEE" vind ik prima maar lijfstraffen (slaan, schoppen, schreeuwen) ben ik geen voorstander van. Wel moet ik zeggen dat ik Mowgli wel eens in haar nekvel pakte maar ik zag dit bij haar niet als lijfstraf meer als iets om mijn woorden extra kracht bij te zetten. Bij mijn ukken zal dit wel een lijfstraf zijn, die hebben hier geen nekvel voor dat zit strak bij Mowgli was dit niet het geval.
Niet ingevuld. Ik Kan niks met die vragen......
Mijn inziens gaat honden opvoeden om leiderschap.
Dat je hond gaat merken jij de stabiel en wijze leider bent die hem of haar laat zien wat de beste manier is. En veiligheid biedt.
En als dat betekent dat ik een flinke schreeuw moet geven als ze toch die weg zou oversteken zonder op mijn teken te wachten, dat is dat zo.
Leiderschap gaat over laten zien en merken dat jij in staat bent voor veiligheid en wel zijn voor de hond te zorgen.
Dat leiderschap kun je niet afdwingen door fysiek geweld(fysiek zou mijn hond mij finaal ondersteboven kunnen lopen, daar moet ik het echt niet van hebben) dat win je nooit en je hond leert er niks van behalve angst en onzekerheid.
Maar in goede banen leiden kun je wel soms letterlijk nemen . Dus soms wat beperken(je hebt niet voor niets een hond aan een lijn....) en tot de orde roepen of 'Ho!' stop bij ongewenste of gevaarlijke acties, ja zeker.
Alleen positief is daarom mijns inziens een verkeerd methode: je kweekt er onduidelijkheid en onzekerheid mee.
Niemand is toch voor lijfstraffen ? En in de nekvel pakken als correctie zal ik nimmer doen, alleen als er gevaar opeens is en ze hebbn gen halsband om, dan pak ik ze ergens aanvast, staart is ook een houvast, hahaha, maar nekvel als berisping , nee, hier niet.
Ik ben met Mowgli nog naar puppycursus geweest waar we de slipketting gebruikten bij het trainen, alweer wat jaartjes geleden. Ik weet niet of ik Mowgli nu nog ter correctie bij haar nekvel zou pakken dit is als gevolg van de training zo gelopen, andere tijden andere gebruiken. Hierbij had ik het druk met de kinderen, sinds ik alleen ben met de honden ben ik mij veel meer in "de hond" gaan verdiepen. Voorheen deed ik wat mij was geleerd en wat mij goed leek en ik was geen lid van een hondenforum waar ik van gedachten kon wisselen met andere hondeneigenaren.
Vroeger werd er ook heel anders getraind dan nu, en helaas zijn er nog steeds hondenscholen met oudere opvoedtechnieken.....
Klopt, de hondenschool waar ik met Mowgli heen ging gebruikt (zag ik op hun website) nog steeds de slipketting. Ik ben inmiddels meer van de belonende clickertraining maar in de tijd dat Mowgli pup was vond ik de slipkettingtraining een ideale trainingsmethode. De pup werd als hij luisterde beloont middels een koekje of speeltje maar luisterde hij niet dan werd er een ruk(je) aan de slipketting gegeven. Dit ruk(je) zou gelijk staan aan een corrigerende snip van de moederhond in de nek van de pup, dus een combinatie van belonen en corrigeren/straffen.
dubbel
Mijn gedachte! Niet alleen is het vaak 'input => output', maar dat soort onderzoeken kunnen deelnemers een kant op duwen doordat ze suggestief zijn (--denk aan die enquête over de voorkeur voor zomer- of wintertijd), of er kan een conclusie aan worden gehangen die onjuist is of die helemaal niet volgt uit...
Ook denk ik dat opvoeden zonder begrenzen helemaal niet mogelijk is, en zelfs gevaarlijk!
Nee ik bedoel het gewoon zoals het er staat. Ze gebruikt nooit het woord nee. Haar honden zijn mega braaf hebben op hoog niveau gesporten ook nog eens netjes in hun speel gedrag. Geen idee hoe ze het doet hoor. Zit er altijd met verbazing naar te kijken. Moet wel zeggen dat het een heel rustig persoon is met natuurlijk gezag. Bij mij zou het een puinhoop worden vrees ik. Maar vind het wel inspirerend en knap.
Mee eens. Had ik het woord nee, foei, genoeg etc. niet toegepast dan waren sommige situaties bij mijn honden fataal afgelopen.
Ik zie dat ook niet als mogelijk, of je moet wel een hele suffe hond hebben...
Ik denk dat veel mensen een 'nee' gebruiken in de zin van: stop daarmee!
Je zou evengoed kunnen zeggen 'hou op' of 'gedaan'.
Net zoals je 'los' zegt als ze viezigheid van straat plukken, of 'stop' als ze de straat willen oversteken, bedoel je daar eigenlijk mee dat ze hun handeling meteen moeten stoppen.
Een 'neen' zit ook in heel wat aanleermethodes. Je hoeft het niet woordelijk te zeggen, dat kan net zo goed met lichaamstaal. Bijvoorbeeld zelfbeheersing aanleren. In een hondenschool leert men dit vaak aan met snoepjes in de hand. Hond is te gretig en wacht niet, dan gaat de hand snel dicht en kan hij niet bij het snoepje. Men kan daar een 'neen' aankoppelen, maar je kan het ook bij lichaamstaal houden. In beide gevallen bedoel je hetzelfde: geen snoep als je niet rustig bent.
Dus zelf zie ik 'neen' niet als een straf. Als je het als begrenzing gebruikt, zie ik het gewoon passen in een positieve opvoeding.
Trouwens, mijn honden zeggen zelf ook wel es 'neen'. Tegen mij, tegen elkaar. Ook zij geven grenzen aan. Een duidelijke 'neen', zonder lijfstraffen. Is prima!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?