Hallo,
Toevallig hier mensen met ervaring van Border Colli's? Hiervoor een DH gehad. Helaas heeft die vroegtijdig het leven moeten verlaten.
We zitten te twijfelen tussen een Golden Retriever en een Border Colli.
Nu mijn vraag: Is het zo dat Border Colli enorm extreem gigantisch veel beweging nodig hebben? Zoals ik overal lees... + overdag ben ik wel eens naar werk, border in kennel + grote ren is dus geen goed idee?
Mvg,
De meeste mensen zullen een hond in een ren hier geen goed idee vinden. Persoonlijk vind ik een border collie of een golden ook geen honden voor in een ren te steken.. Waarom wil je dat ze in een ren zitten overdag? (Hoe groot is zo'n ren/kennel trouwens? En hoelang moeten ze alleen zitten?)
En een Golden en Border verschillen wel vrij hard van elkaar in karakter, wat trekt je aan in deze rassen?
Maar om op je vraag te antwoorden; ze hebben veel beweging nodig, maar dat heeft iedere hond. Belangrijker bij Borders is dat ze 'neurotisch' kunnen zijn en als ze niet genoeg uitdaging krijgen gaan ze zich afreageren op auto's, fietsers, joggers,... Kan ook voorkomen bij de Golden natuurlijk, maar die zijn in het algemeen meestal wel iets stabieler van karakter, kunnen ook gemakkelijker een dagje met wat minder uitdaging. En uitdaging is dus niet alleen lopen, maar echt iets MENTAAL doen met je hond.
Bedankt voor je reactie.
Border Colli's spraken me aan omdat ze zo intelligent zijn. Ik zou graag iets met agility willen doen. Een golden sprak me aan omdat ze gewoon een super karakter hebben en dus inderdaad iets minder uitdaging nodig hebben maar dan kan ik agility wel vergeten toch?
Mvg,
Volgens mij kan een Golden gerust agility doen, je hebt ook sportievere types. Maar ik ken niet extreem veel van retrievers, ik denk dat de sportievere lijnen eerder voor de jacht zijn, maar volgens mij kunnen ze ook wel agility doen. Hier zitten wel wat retriever kenners dus die zullen daar wel op kunnen antwoorden. :)
In principe kan een Border er wel genoeg aan hebben als je er 2x per week mee naar de hondenschool gaat en voor de rest thuis wat oefeningen doet en voldoende beweging geeft, je moet de hond ook niet overvragen natuurlijk.
Hoeveel beweging kan je de hond geven naast de hondenschool?
Waarom zouden goldens geen agility kunnen?
idd, de border is er meer geschikt voor, maar je kan het toch ook gewoon met een golden doen? Ik doe met Fee nu het begin van agility, en ze vind het echt geweldig. Dus zoalang de hond en het baasje er plezier in hebben
Minimaal 2 uur per dag wandelen/bewegen. Verspreid over sochtends en smiddags/'s avonds. De ren/kennel is trouwens ongeveer 10 bij 6 nu en volgend jaar 10 bij 15.
Hoe lang zal de hond dan alleen zijn? Want zowel Borders als Goldens zijn rassen die erg baasgericht zijn. Ze vinden het fijn om hun baas in de buurt te hebben. Bovendien genieten zij er van als ze samen met de baas dingen kunnen ondernemen. Deze rassen zul je geen plezier doen door hen urenlang in een kennel te stoppen.
Op zich lijkt mij dat wel genoeg voor een Border hoor, zeker als je af en toe misschien nog eens een uitstapje maakt voor een langere wandeling en ze los kunnen lopen. Zolang je er maar rekening mee houdt dat ze qua karakter wat meer begeleiding zullen nodig hebben met bepaalde prikkels, je moet hun goed leren om hun rust te nemen en zien wanneer de hond overwerkt/onderwerkt is.
Een ren lijkt me wel overbodig, ik denk dat de hond liever in zijn vertrouwde omgeving zal zitten waar hij normaal gezien ook bij zijn baasje is.
En hoelang de hond alleen moet zijn is ook nog wel een belangrijk punt..
Beide hartelijk bedankt voor jullie mening. We zijn er nog steeds niet over uit, maar jullie hebben zeker geholpen.
Ps: Er zijn dagen dat ik 8/9 uur van huis ben, maar dan zijn er gelukkig altijd mensen thuis die hem 1 x uit laten en binnen kunnen laten met de koffie etc.
Mits niet belemmerd door lichamelijke problemen/afwijkingen kun je elke sport in principe met elk ras beoefenen ;) het ene ras is er wellicht wat geschikter voor als het ander, wat vooral invloed zal hebben op de snelheid waarmee hij/zij het oppakt en het niveau. als je agility wilt doen voor je plezier zal een golden er net zo’n plezier aan beleven denk ik. Wil je echt op wedstrijd niveau gaan sporten dan is een border toch wat geschikter.
Overigens vind ik de verschillen tussen een golden en een border een stuk groter als de overeenkomsten, dus ik begrijp de twijfel tussen deze rassen niet helemaal...
oh en nog even een misstandje rechtzetten... lang niet alle borders zijn of worden nerveus bij verveling hoor ;) ik heb er eentje die liever lui dan moe is, en het is toch echt een hele echte ;)
het hangt ook van de lijnen af, verschil tussen werk en showlijn is behoorlijk.
Als je besluit voor een border te gaan dan raad ik je sws aan een goede fokker te zoeken die met showlijnen fokt. De showlijnen zijn over het algemeen iets rustiger en minder neurotisch, en daardoor makkelijker als huishond te houden.
Is het trouwens ook een optie dat de hond gewoon in huis blijft? Borders zijn echt geen honden voor buiten/in een kennel eigenlijk.. maar goed aangeleerd kunnen ze prima een aantal uren braaf alleen zijn, in huis.
Bij mij op de hondenschool zit iemand die met haar labrador mee doet op zeer hoog niveau. Is natuurlijk wat anders dan een golden, maar tis wel een retriever.
Ook iemand op dezelfde school die speciaal voor de sport een Aussie heeft aangeschaft, maar hij neemt alles op zijn gemakje... Dus ook daarmee moet je rekening houden, soms kan het tegen vallen hoe je het voor ogen had.
In principe kan je met elk ras agility doen. Ik heb ook agility gedaan met onze jack russel. Voor sommige individuen is het echter af te raden.
Een border heeft niet zozeer veel fysieke beweging nodig, al is en blijft het een werkhond dus is 2 a 3 uur per dag wel een goede richtlijn. Ze hebben vooral mentale stimulatie nodig. Juist omdat het zulke slimme, baasgerichte honden zijn. Ze zijn het liefst de hele dag met jou bezig. Hier in het dorp ken ik een oudere vrouw met een border, die de hond werkelijk overal mee naartoe neemt. Ze gaat op de fiets, hond los op de stoep, luistert perfect. Buiten de winkels wacht hij op haar zonder ook maar vastgezet te worden. Je moet gewoon veel met ze ondernemen, ze naast beweging ook dingen te doen geven.
Naast hun intelligentie, wat trekt je aan in een border? Poedels zijn bv. ook heel intelligent, dus als dat het enige is wat je leuk vind aan het ras zou ik verder zoeken.
Daarnaast noem je de golden, wiens karakter je zegt leuk te vinden. En verder?
Ik zou me eens heel heel goed in gaan lezen, eens kijken wat je nou eigenlijk zoekt in een hond, wat je een hond kan bieden etc.
Ook heb ik nog de vraag, waarom moet de hond dan in een ren? Ik ken weinig honden die dat prettig vinden... een enkel spaans rescue hondje, of een erfhond, maar verder.. nee, elke hond wil bijna wel met de baas binnen zitten.
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
"Ook heb ik nog de vraag, waarom moet de hond dan in een ren? Ik ken weinig honden die dat prettig vinden... een enkel spaans rescue hondje, of een erfhond, maar verder.. nee, elke hond wil bijna wel met de baas binnen zitten. "
Ik kan me niet voorstellen dat iedereen met een hond 24/7 letterlijk thuis is bij zijn hond? Er zijn toch ook vast honden bezitters die werk hebben? Vandaar dat die overdag wat uurtjes in een ren mag. Maar dat zou ook eventueel binnen kunnen, toevallig hadden wij een DH hiervoor die liever buiten in de ren/kennel was dan binnen. En ja de temperatuur was prima binnen. Buiten gebeurde er van alles, had die een mooi uitzicht kwamen er steeds mensen langs en kon die heerlijk liggen en spelen. Dat is denk ik met elke hond anders.
Ook bij mij doet een golden mee met agiliti. Mijn lab doet het trouwens ook als de beste van de groep. Dus kan zeker!
Ow mijn honden zitten overdag ook niet veel binnen hoor. Als wij aan het werk zijn lopen ze op het erf/ in de schuur/bedrijf. Maar wel iemand die altijd op ze let.
Aaah, nee oke, duidelijk :). Ik wilde het gewoon even weten, was nieuwschierig. En ook omdat we hier wel eens mensen krijgen die de hond in de kennel laten leven, terwijl de hond dat zelf helemaal niet wil.
Hier zitten aardig wat mensen de godganze dag thuis, als ik moet geloven wat ze zeggen... bij ons is de hond toch ook zeker wel 6 uur alleen op een dag, soms meer soms minder.
Een DH is een erfhond, een BC absoluut niet. Ik nam Momo altijd mee naar het werk en dat vond de pandeigenaar zielig dus die had zonder overleg een kennel achter het pand gebouwd voor haar. Om geen spanningen te creëren heb ik haar daar inderdaad tweemaal ingezet. De eerste keer wist ze te ontsnappen en stond ze binnen een paar minuutjes weer op kantoor waarna hij de kennel had aangepast. De tweede keer heeft ze alleen maar zitten loeien als een sirene. Toen was mijn punt gemaakt en heeft hij de kennel afgebroken.
Een BC hoort niet in een kennel. Simpel. Dat gaat alleen goed als je een hele roedel hebt en de kennel in een schuur is. Dan zijn ze bij elkaar. In huis kunnen ze best lang alleen zijn, mits goed aangeleerd. Bij voorkeur aangeleerd in een bench met kauwmateriaal want vaak (niet altijd) zijn het echte slopers die het vooral gemunt hebben op de houten onderdelen van je meubels. Geen kapot kussen dus maar een stoel of tafel met 3 poten
Er reageren tot nog toe vooral niet-Border eigenaren. Dus ook maar even mijn reactie. Ik heb er twee.
Border Collies lijken honden de gemakkelijk te trainen zijn en graag voor je werken. Maar vergis je niet!! Juist door hun intelligentie zijn het honden die niet gemakkelijk zijn in de opvoeding. Ze zijn namelijk niet vergeeflijk. Een fout van jou, een keertje je dag niet hebben of gewoon een keer niet zoveel zin hebben om consequent te zijn.. en je hond onthoudt het.
Je moet dus echt consequent zijn tot op het bot. Nee is nee en ja is ja. Ook als het een keertje niet uitkomt, je bedenkt dat je gegeven commando toch niet zo handig is of welke reden je ook kunt bedenken om even wat soepeler te zijn.
Naast dat consequent zijn zal je er rekening mee moeten houden dat een Border Collie er generaties lang op gefokt is om onder alle omstandigheden voor je te werken. Vermoeidheid, ziekte of pijn doen niet ter zake; werken zal hij. Een herder kan het tenslotte niet gebruiken als de hond op een cruciaal moment het bijltje erbij neergooit. Dit betekent dat jij als baas degene bent die de rem er op moet zetten en moet voorkomen dat je hond overbelast raakt. Het eerste wat je je pup zal moeten leren is dus rust te nemen. Liefst buiten de bench zodat hij dat overal kan. Aan de andere kant heeft een Border Collie beweging en vooral uitdaging nodig. Vooral bij de pup en de jonge hond ben je als baas dus voortdurend bezig om de juiste balans te vinden en te leren je hond te lezen in zijn behoeften. Rust/beweging/uitdaging. Gaat die balans mis dan krijg je een probleem hond. Ben je consequent en weet je die balans te vinden en te houden dan heb je een wereldhond die voor jou letterlijk door het vuur zal gaan.
Mooi artikel over de Border Collie: https://www.planethund.com/eng/border-collie-problem-dog.html
Mocht je voor een Border Collie gaan dan loop je tegen meer keuzes aan. Want welke Border Collie moet het dan worden? Buiten verschillende vachtlengtes, vachtkleuren, aftekeningen en reu/teef zijn er meer keuzes:
1) De zuivere werklijn. Dit zijn honden die gefokt worden voor het werk: schapendrijven, uit lijnen die al generaties lang werkten. Er wordt gefokt op gezondheid, aanleg (om te werken) en karakter. Uiterlijk heeft geen enkel belang maar je ziet net iets meer kortharigen dan langharigen omdat de korthaar in de zomer minder last heeft van de hitte dan de langhaar. Maar ook de langharige honden zijn hier ruim te vinden. Bijzondere kleurtjes zie je er niet veel. Naast geschikt voor het schapendrijven zijn deze honden doorgaans ook erg goed in sporten zoals flyball, agility en hoopers.
2) De showlijn. Zoals bij zoveel verpeste rassen wordt ook bij de showlijn vooral gefokt op uiterlijk. Voor mensen die goed bekend zijn met Border Collies is het verschil tussen een werklijn en een showlijn al goed te zien. Helaas. Qua karakter en aanleg voor werk/sport valt er niet zoveel over te zeggen. Soms doen ze het goed in werk/sport en soms totaal niet, echt helemaal niet. Weigeren ook maar iets te doen en hebben er totaal geen plezier in. Vaak worden ze verkocht onder het mom van: makkelijker, minder behoefte aan beweging/uitdaging en een betere huishond. Maar ook dat is Russische roulette. De genen van de werklijn zitten er gewoon in en kunnen opeens de kop opsteken in een nestje. Omdat er niet op gefokt wordt kan het gebeuren dat ze zelfs moeilijker zijn dan een werklijn.
3) De sportlijn. Een nieuwe eend in de bijt waarbij vaak showlijnen met werklijnen worden gekruist. Het doel is een hond te fokken die goed is in sport terwijl er ook naar het uiterlijk wordt gekeken. De kans dat deze honden het goed doen in de sport is groter dan bij de showlijn. Maar verder heeft het dezelfde nadelen van de showlijn. Het zijn niet bij definitie makkelijkere honden of betere huishonden.
4) De kruisingen en de honden zonder stamboom (niet gefokt volgens het reglement van de fokvereniging). Als je een Border Collie zoekt voor zijn aanleg en karakter dan kan ik je dit sterk afraden. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck, gaat hier absoluut niet op. Je wilt een Border Collie om zijn aanleg en karakter.. dat zie je niet in een pup en tot noch toe pik ik ze eruit op het moment dat ze gaan werken of sporten. Dan zijn ze het toch (net) niet. Daarnaast komt het maar heel zelden voor dat de ouderdieren de testen hebben ondergaan die de rasvereniging verplicht heeft gesteld voor de bij hen aangesloten fokkers en is het risico dat de teef wordt uitgebuit aanwezig. Naast de grootste Russische roulette qua aanleg en karakter loop je dus ook nog eens een vergroot risico op een pup die vroeg blind wordt, ED en/of HD heeft of epilepsie.
Ik wil je niet een Border Collie afraden want het zijn geweldige honden. Maar ik wil je wel meegeven dat je goed moet weten waar je aan begint. Ons wordt zeker elke maand wel een Border Collie aangeboden omdat de eigenaren met de handen in het haar zitten. Voor mij is een Border Collie a way of life, geen meubelstuk of accessoire.
Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb.
Als jouw hond 9 à 10 uur in een kennel zit, vraag ik me af hoe veel tijd je zal uittrekken om met hem bezig te zijn?
Wat doe je 's nachts? Ook terug de kennel in? Of mag hij gezellig bij je blijven? Als het ook terug de kennel in is, dan vind ik toch wel dat je beter geen hond kan nemen. 8u slaap + 9 à 10 uur kennel = 18 u van de vierentwintig in een dag alleen.
Dwz nog zes uur waar je iets met hem kan doen en hem gezelschap kan houden, dan mag je niks anders meer doen, niet uitgaan, geen vrienden bezoeken, geen bioscoopje, enz. , of die tijd gaat er ook al af... wat houdt je dan over? Niet veel, in mijn ogen geen reden om een hond te nemen, een hond moet een maatje zijn, je beste vriendje.
Mijn honden zitten de hele dag bij me, ik werk niet en ga max. 2u per dag weg om boodschappen te doen. Mijn honden kunnen kiezen of ze buiten gaan en toch kiezen ze ervoor bij me te blijven en te dutten in de zetel of gewoon bij mij te liggen als er niet gewandeld of gespeeld wordt.
Ik heb nooit gesnapt waarom mensen hun hond in een kennel zetten en zal het ook nooit kunnen vatten.
Weet je wat vooral mijn mening is. Ga voor het ras waar je hart bij ligt. Als je zo veel van een bepaald ras houdt, dan zorg je er zelf wel voor dat het goed wordt opgevoed, dat je er dingen mee gaat ondernemen etc.
Neem dus vooral bijvoorbeeld geen golden retriever omdat die makkelijker is dan de border collie, terwijl je eigenlijk een bordercollie zou willen hebben.
Vroeger hadden wij een kruising bordercollie. Heerlijke hond, makkelijk te trainen en vooral heel makkelijk op te voeden. Nooit problemen mee gehad, al had ze uiteraard wel de nodige beweging nodig en wat mentale uitdaging. Maar 2 u per dag lijkt me prima, vooral als je je hond tussendoor wat los kan laten lopen.
Ook vind ik het prima dat je er een sport mee wil beoefenen, dat is voor jullie beide erg leuk om te doen, ik zou alleen wel voor een uitlaatservice zorgen tussen de middag, of een oppas. Zo lang in een kennel is voor geen enkele hond leuk! Succes
En daar heb je die kruising. Een kruising is niet maatgevend voor het ras en kan je dus niet een advies over het ras op baseren. Het is geen Border Collie tenslotte.
Het is niet 'prima' maar zo goed als noodzakelijk. Een Border Collie heeft die uitdaging nodig. Liefst natuurlijk schapendrijven maar als alternatief zijn sporten als flyball, frisbee, agility of hoopers ook een mogelijkheid.
Ik ben gek op Husky's en Malamutes. Toch begin ik er niet aan omdat ik weet dat ik ze niet kan bieden wat ze nodig hebben. Geen keuze van mijn hart dus, maar van mijn verstand. Ik heb het geluk gehad iemand gekend te hebben met twee Husky's en ik heb zo van die dieren mogen genieten, ook wel eens op een slee mee geweest met ze. Helemaal super. Maar ik ben gewoon geen Husky of Malamute mens, het is niet my way of life. Ik heb van Alaska begrepen dat ik ook een keer van haar Malamutes mag genieten.. lekker mee op zo'n lange wandeling en naar ze kijken. Verhalen horen.
Op plaats twee staat voor mij de Border Collie en die past wel naadloos in mijn leven. Die kan ik perfect bieden wat die nodig heeft. Ik ben gewoon een regeltjesneuker.. wat autistische trekjes zeg ik weleens gekscherend. Daardoor kan ik heel goed consequent zijn. Ook ben ik iemand die echt vol met mijn dieren bezig is, observeren, evalueren. Niet het type dat verzonken is in gedachten of meer aandacht heeft voor een medewandelaar dan voor de hond. Daardoor kan ik de balans voor mijn honden goed zoeken en vinden. Ik wandel graag en ik vind schapendrijven echt leuk. Sporten zijn het dan wat minder voor mij maar dat vindt mijn dochter dan weer echt leuk om te doen. Porblem solved.
Zoals ik eerder zei: Zeker maandelijks krijgen wij wel een Border Collie aangeboden omdat de eigenaar met de handen in het haar zit. Allemaal gekocht vanuit het hart. Vaak verliefd op het uiterlijk, op de snelheid en wendbaarheid, op de gehoorzaamheid. Niet beseffend hoeveel werk daar in zit en dat ze niet zo geboren worden. Niet beseffend dat het echt a way of life is. Mijn vriend is ook helemaal hoteldebotel van het ras maar nu we een pup opvoeden geeft hij hartstochtelijk toe dat hij zonder mij nooit aan een Border Collie zou beginnen. Hij geniet er graag van maar is geen Border Collie materiaal.
Dus alsjeblieft, koop een Border Collie met je verstand, niet alleen met je hart.
Onderschat Agility niet ... voor vele goldens is de hoogte van de horde gewoon te hoog. ( niet om eens eenmaal over te springen natuurlijk maar een technisch volledig parcours is toch net wat anders).
Dus dan moet je al naar specifieke lijnen gaan kijken. Die zullen er zeker wel zijn maar dat vraagt wat zoekwerk.
Ha. Bedankt voor je reactie.
Het was 8/9 uur. En dat zijn maar 4 dagen in de week nu. + snachts kan die op mn kamer slapen. + nee, bioscoop, vrienden, uitgaan en zo ben ik niet zo van. Voor mij zijn honden mn leven en niks anders.
8 uur is nog steeds vrij lang, als je dan ook nog bedenkt dat je boodschappen moet doen, moet koken, naar huis moet rijden, douchen.. Je zou misschien best een oppas kunnen laten komen dan zodat de hond toch even iemand heeft.
Wat een toffe reactie waar veel tijd in zit. Bedankt voor de uitleg. Ik heb nog nergens zo een duidelijk omschrijving/ervaring van een Border Collie gevonden.
Alleen een beetje jammer dat de showlijn met de grond gelijk gemaakt word. Ik heb ook wel een mening over werklijnen maar die zal ik in dit geval voor me houden ;)
Mocht je voor een border kiezen hoop ik dat je je goed verdiept in de lijnen en raad ik je vooral aan te gaan kennismaken en kijken bij fokkers van beide lijnen.
werk en show ligt elkaar niet zo, dus alleen door zelf te zien, te praten en te ervaren kun je een goede eigen mening vormen over de voor en nadelen denk ik. :)
Heel veel succes!
Als je echt geen dagelijks werk hebt voor een Border (training noem ik absoluut niet werken), maar je ziet graag een Border, dan zou ik persoonlijk absoluut voor de showlijn gaan.
Ja, hier heb je helemaal gelijk!
Agility hoeft natuurlijk niet op hoog niveau hea, je kan ook gewoon de hordes verlagen en niet meedoen aan de “echte” wedstrijden.
Ja dat vind ik ook! Zolang het maar leuk blijft voor de hond en baasje
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?